PROGRAMI İNDİRMEK İÇİN KAYIT HATASI ALANLAR!! Kayıt olurken zorunlu alanlar haricinde bölümleri doldurmayınız(Doğum tarihi vs). Böylece kayıt olma sorununuz ortadan kalkacaktır ve programı indirebilirsiniz.
Çok teşekkür ederim hocam emeğinize sağlık Bende firmaların Dijitalleşme düzey ölçümünde de bunu yapabilir miyiz? Ölçüm de mevcut şablon varsa değerler açısından hali hazırda??? Ve bir başka sorum da bir konu ile ilgili onların karşılaştıkları engelleri ortaya koymaya çalışıyoruz diyelim onda nasıl bir yol izleyebilirim
Merhaba hocam tüm bağlantıları yaptım fakat ikili karşılaştırmaları nasıl yapacağım. Yani o matrisi nasıl oluşturmam gerekiyor ki programa da tanımlayabileyim. Anketimi tamamladım. Sizi izledim fakat F5 bölümünde takıldım. O matrisi nasıl oluşturmam gerekecek
Merhaba. İkili karşılaştırmaları uzman görüşü alarak elde edeceksiniz. AHP subjektif bir yöntem. Konu ile alakalı uzman karar vericilerden kriterleri ve kriterlere göre alternatifleri karşılaştırmalarını istemelisiniz. Ardından bu ikili karşılaştırma değerlerini programa aktarıp çözüm gerçekleştirebilirsiniz. Anket tasarımınızı videoda gösterilen word dosyasındaki ikili karşılaştırma tablolarına benzetebilirseniz, ikili karşılaştırmaları programa aktarmanız daha rahat olacaktır.
Hemşire nöbet sistemi hakkında detaylı bilgiye sahip değilim maalesef. Dolayısıyla nasıl bir örnek oluşturulabileceğini bilemiyorum. Videoda anlattığım örnek uygulamayı inceleyerek, kendi probleminize uyarlayarak çözümü elde etmeye çalışın lütfen. Kolaylıklar dilerim
Teşekkür ederim. ANP'nin daha farklı adımları var. AHP-ANP arasında da birtakım farklılıklar bulunuyor. ANP, kriter kümeleri içindeki bağımlılık (iç bağımlılık) ve farklı kriter kümeleri arasındaki bağımlılıklar (dış bağımlılık) ile ilgilenir. ANP’nin esnek ağ yapısı, kriterler arasında hiyerarşik bir yapı kurma zorunluluğunu ortadan kaldırarak, karar problemlerini daha rahat modellenmesine olanak tanır. ANP, kaynak, döngü ve hedeflerden oluşan doğrusal olmayan bir yapıya sahiptir. Daha detaylı bilgi için ANP ile ilgili makaleleri ve kaynakları incelemenizi öneriyorum.
Hocam merhaba. Doktora tezimde AHP kullanacağım için hatasız gitmek istiyorum. Birkaç bileşik sorum olacak eğer mümkünse. 1) Her karar vericilere bu karşılaştırmaları yapmaları için matrisi kendimiz hazırlıyoruz değil mi? Bu matrisi hem hızlı hazırlamak için hem de internet üzerinden yapılacak röportajlarda daha kolay kullanılabilmesi adına Google Anket vb. bir program biliyor musunuz? 2) Matris sonuçlarına yanıtları aldıktan sonra SuperDecisions'a girdik diyelim. Örnek verdiğiniz o 5 ayrı karar vericilerin yanıtlarını ayrı ayrı bu programa girdikten sonra her bir kriterin, kişilere özel 5 ayrı ağırlıklandırmaları ortaya çıktı. Örneğin; SERVİS KALİTESİ alt kriteri için 5 uzmanın ağırlıklandırmaları 0,32 - 0,28 - 0,29 - 0,35 - 0,39 çıktı. Bunları çarpıp 5.derece kökünü mü alıyoruz? Çarpınca 0,003546816, 5.derece kökünü ise basit hesap makineleri dahi göstermiyor. Bunları burada kısaca yazılı dahi olsa bahsetmeniz mümkün mü?
analizplusnet@gmail.com'a mail atarsanız örnek bir hesaplama göndermeye çalışırım. İkili karşılaştırma matrislerini kendiniz hazırlayınız. Uzmanların rahat doldurabileceği bir form tasarlayınız. Hangi platformdan hazırladığınız önemli değil.
Video çok açıklayıcı olmuş. Çok teşekkür ederim. Ben doktora tezimde AHP metodunu kullanıyorum . Excelde modelimi kurdum. Problemsiz kullanabiliyorum. Ancak benim modelimde 9 kriter var. 9X9 matris değerlendirmesi çok uzun sürüyor. Ve değerlendirme yapacak kişi bulmakta zorlanıyorum. İki sorum var. Biri siz örneğinizde tek bir değerlendirme yaptınız. Superdecisions programında birden fazla değerlendirme yapılıp birleştirilebiliyor mu ? Çünkü birleştirilmiyorsa benim Excel üzerinden çalışmamı sürdürmem daha mantıklı olacak. İkinci sorum ise bir kısa/ basit yöntem bulunmuş. Diagonal değerlendirme yapılınca model gerisini tahmin ediyormuş. Acaba bu modele nasıl ulaşabileceğim konusunda yardımcı olabilir misiniz? Değerlendirme yapacak kişi bulmam bu kısaltılmış modele bağlı. Çok teşekkür ederim. Mehveş Nur İslam
Yorumunuz için teşekkür ederim faydalı olmasını diliyorum. SuperDecisions'da birden fazla değerlendirme yapıp birleştirme durumu bildiğim kadarıyla mümkün değil. Her karar verici için ayrı ayrı çözüp, sonuçları sizin birleştirmeniz gerekiyor. Dolayısıyla Excel ile de çözüm yapabilirsiniz sizin için daha rahat olacaksa. İkinci sorunuzla ilgili ise şunu sormam gerekiyor. Yeni yöntemden kastınız AHP'nin çözümü ile ilgili bir program ya da uygulama mı? Yoksa AHP yerine kullanılabilecek başka kriter ağırlıklandırma yöntemleri mi? AHP'yi sadece kriter ağırlıklandırma amacıyla kullanıyorsanız, onun yerine daha az ikili karşılaştırmaya olanak tanıyan SWARA, Best-Worst Method ve FUCOM gibi yöntemleri kullanabilirsiniz. Kanalda SWARA ve FUCOM ile ilgili videolar var. Onları izleyip fikir elde edebilirsiniz. Tezinizde kolaylıklar diliyorum.
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Hocalarım AHP’nin çoklu karşılaştırmaları basitleştirmek için geliştirilen bir modelinden bahsetti. Bir tahmin yöntemi ile sanırım , benimki gibi çok faktörlü karşılaştırmaları kolaylaştıracak bir model kurulmuş. Superdecisions’da var mı böyle bir basitleştirilmiş yol bilmiyorum ama sizin örneğinizden de anladığım kadarıyla tek tek her bir kriteri karşılaştırmak gerekiyor. Bu basit yöntemde yanlış anlamadıysam sadece üst satır ve diagonal değerlendirme yapılıyor ve model geri kalanı tahmin ediyor. Ben bir kaç kişiyle Excel üzerinden değerlendirme yaptım. O kadar uzun sürüyor ki değerlendirmeye katılacak üst düzey yönetici bulamıyorum. Halbuki kısa yoluna ulaşabilsem çok daha sağlıklı bir araştırma yapabileceğim. Çok teşekkür ederim zamanınızı ayırdığınız için. İyi günler Mehveş
@@mehvesnurislam5567 Anlattığınız tahmin modeli hakkında maalesef bilgim yok. AHP matris tabanlı bir yöntem olduğu için sizin de belirttiğiniz gibi maalesef uzman görüşü alma süreci uzun sürüyor. İkili karşılaştırma sayısı da bu yöntemde oldukça fazla. Dolayısıyla kriter sayınız fazla ve AHP kullanıyorsanız maalesef böyle bir durumla karşılaşabiliyorsunuz. Çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum.
İyi akşamlar, sizi çok rahatsız ettim biliyorum. Kusura bakmayın. Ben modeli superdecisionsda kuramadım. Her yolu denedim. Bir yerde yanlışım var ama bulamıyorum. Benim modelimde 9 yetkinlik içinden hangileri daha önemli olacak kararı üzerine. Ve işletmelerin benimseyeceği örneğin güvenilirlik prensibi için bu sonuç ne olur, birlikte çalışılabilirlik prensibi için ne olur? Yani her iki prensip için ayrı ayrı değerlendirme yapılıyor. Excelde bunu ayrı matrislerle yaptım. Superdecisionsda modeli hiç bir şekilde kuramadım. Alternatifler kümesini yetkinlikler olarak belirledim. Prensipleri de kriterler olarak belirledim. Ama pairwise comparison aşamasına gelince çok saçma matrisker çıktı karşıma. Bağlantıları mı yanlış yapıyorum anlayamıyorum . Siz öğrencilerinizden biliyorsunuzdur; genelde nerede hata yapılıyor? Ne atlanıyor? Tekrar kusura bakmayın . Zamanınızı aldığım için çok mahçubum. Teşekkürler
@@mehvesnurislam5567 Merhabalar. Alternatifler ve kriterlerden bahsetmişsiniz. Probleminizi anladım. Dediğiniz gibi bağlantıları oluştururken hata olmuş olabilir. Hiyerarşik yapınızı ve İkili karşılaştırma matrislerinizi bana mail atar mısınız? analizplusnet@gmail.com Ben de modeli oluşturmayı deneyeyim. Ardından nerede yanlışlık var anlamış oluruz.
Merhaba, group decision making yaparken subcriteriaların weightlerini sıralayabiliriz. Sadece ana kriterler olduğunda sıralama yapmak basit ama alt kriterler işin içine girince sıralama nasıl olacak?
bu videoda yaptığınızda her kriterin altında bulunan altkriterlerin toplamı 1 ediyor fakat diğer kriterlerin alt kriterleri de dahil olmak üzere tüm altkriterlerin toplamının 1 olmasını istiyorum ki alt kriterleri sıralayabileyim.
Hocam Merhabalar, anlatım için teşekkürler önceliklie..Programı kendi sitesinden indiremiyorum, hesap açamıyorum sürekli hata veriyor yöntemi nedir aceba... teşekkürler.
Video için teşekkürler. Çoklu karar vericilerden aldığımız cevapların geometrik ortasını hesaplıyoruz... Peki bu ortalama için tekrar tutarlılık ölçülmeli mi?
Karar vericiler için ayrı ayrı çözüm yaparken, her bir karar verici için tutarlılıklar test edilir. Eğer tutarlılıkla ilgili bir problem var ise oradaki ikili karşılaştırmalar gözden geçirilerek tekrardan çözüm yapılması gerekir. Geometrik ortalama, birden fazla karar vericinin olduğu durumlarda çözüm yapıldıktan sonra ayrı ayrı hesaplanan kriter ağırlıklarını tek bir ağırlığa dönüştürmek için kullanılabilir. Zaten tutarlı değerlendirmeler sonucunda elde edilen kriter ağırlıkları ile çözüme devam ettiğimiz için tekrardan bir tutarlılık ölçümü düşünmeye gerek yoktur.
İkili karşılaştırmaların girildiği ekran bildiğim kadarıyla maalesef daha fazla genişletilmiyor. Ancak sol taraftaki mavi ile yazılan kısımlara tıkladığınızda sağda kalan kriterlin ismini de görebilmeniz mümkündür. Örneğin 19.29. saniyede 6. satırdaki mavi yazılı olan kaliteye tıkladığınızda, değerlendirmelerin üst kısmında kalite'nin teslimattan 5 düzeyinde önemli olduğu yazar. Böylelikle sağ tarafta tam olarak görülemeyen kriterin teslimat olduğunu anlayabilirsiniz. Diğer tüm kriterler için bu şekilde davranarak sağda kalan kriter isimlerini görebilirsiniz. Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.
Merhaba, Superdecision da size kısa özet sunup birşey sormak istiyorum. ana kriterler arası matrisi ve herbir kriter için alternatifler arası ayrı ayrı matrisler oluşturdum. herbirkriter için hangi alternatifin yüksek olduğunu gördüm. Ancak tüm kriterleri baz aldığımda hangi alternatifin yüksek olduğunu nasıl görebilirim*
hocam iyi günler kriterler için ikili karşılaştırma matrisi yaparken tutarlılık analizi yapıyoruz ama alternatifler için ikili karşılaştırmalarda tutarlılık analizi yapmıyoruz bunun nedeni nedir?
Alternatifler tüm kriterler için ikili karşılaştırma matrisleri ile değerlendirilip, tutarlılığı test ediliyor. Kriterler de kendi arasında ikili karşılaştırma matrisleri ile değerlendirilip, tutarlılıkları test ediliyor. Buraya kadar bir sorun yoksa, tutarlı değerlerle çözüme devam edildiğinden, en son aşamada alternatifler için ayrı bir tutarlılık hesabı yapılmasına gerek kalmıyor.
Merhaba hocam, inconsistency yani tutarsızlık değerine bakıp tutarlılık yorumunu yaparken, bunu nasıl açıklayabiliriz? Yani tutarsızlık yazan değerde tutarlılık değeri diyoruz. Bunun tam olarak açıklaması nasıldır hocam? Yardımcı olabilir misiniz ?
Merhaba. Super Decisionstaki inconsistency yazan değerin %10'dan az çıkması gereklidir. Bu durum kabul edilebilir düzeyde tutarsızlık anlamına gelir. Bir başka deyişle tutarlı değerlendirme olarak yorumlanabilir. Aşağıda belirttiğim makaleyi okumanızı önerebilirim. Yardımcı olacaktır. Saaty, T. L. (2004). Decision making-the analytic hierarchy and network processes (AHP/ANP). Journal of systems science and systems engineering, 13(1), 1-35.
Hocam benim tekrar sorularım olacak eğer yanıtlarsanız çok sevinirim. İletişim bilgilerinize ulaşamadığım için buradan yazmak durumunda kaldım. Programda karşılaştırma yaptığım ekranda anket olarak karşılaştırmaları puanlamak istiyorum fakat anketin sağ kısmında (yani ne ile karşılaştırma yaptığımı gördüğüm kısım) yazıları göremiyorum 2. ve 3. bölümün birleştiği yerden de sağa çekip 2. bölümü (node comparison) genişletmeme izin vermiyor. Bunu nasıl çözebilirim? İkinci sorumda ise karşılaştıracağım nodeları alfabetik olarak değil, kendi yazdığım sırada ankette olması için yapılabilecek bir şey var mı? Aslında kolay bir arayüzü var programın ama bu yaşadığım basit sorunları çözemedim.
Merhaba, analizplusnet@gmail adresine mail atabilirsiniz. Haklısınız 2. ve 3. kısımdan sağa çekilince de genişletmeye izin vermiyor. Belki programın farklı versiyonlarında bu sorun giderilmiş olabilir. Solda ikili karşılaştırmalar numaralandırılmıştır. O kısımda karşılaştırmanın üstüne tıklarsanız, hemen üstünde hangi kriterin hangisi ile karşılaştırıldığı yazıyor. İkinci sorunuzla ilgili sanıyorum öyle bir opsiyon bulunmuyor. Dilerseniz çalışmanızda alt kriterleri alfabetik sıra ile yazın. Böylelikle programla aynı sırada olmuş olur. Kolaylıklar dilerim
Merhaba hocam, analiz sonuçlarını word dosyası olarak aktarılabiliyor muyuz? Matrislerden başlayı sonuçlara kadar program tekrardan worde yazdırma özelliği var mı?
Hocam Merhaba , Tezim için Electra methodu üzerinde çalışıyorum. Ancak işlemleri çok uzun. Karar matrisini ve kriter ağırlıklarını girip sonuca varabileceğim bir program var mıdır ? Şimdiden teşekkür ediyorum.
Merhaba. ELECTRE yönteminin bir paket programı yok sanırım. MS Excel ile çözümü elde edebilirsiniz. Kriter ağırlıklarını nasıl hesaplayacaksınız? Orada kullanacağınız yönteme göre hesaplamalar değişebilir. analizplusnet@gmail.com'a konunuzun ne olduğunu, neyi amaçladığınızı mail atabilirseniz, oradan daha detaylı bir şekilde yardımcı olmaya çalışırım.
Programın eski bir arayüzü olduğundan bu problem ile karşılaşabiliyoruz. Çözülebilir mi bilemiyorum ancak değerlendirme ekranında sol tarafta mavi ile gözüken kriterlerin isimlerine tıkladığınızda, üst kısımda hangi kriter ile karşılaştırdığınızı görebilirsiniz.
Analitik Ağ Süreci için de SuperDecisions programını kullanabilirsiniz. Etki matrisi oluşturarak kriterler arasındaki ilişkileri ve ikili karşılaştırmaları daha sistematik bir şekilde belirleyebilirsiniz. Ardından Ağ yapısını oluşturmanız gerekir. Kriterlerin birbirlerini etkilemeleri ve ya birbirlerinden etkilenmelerini göz önüne alarak Ağ yapısı oluşturulmalıdır. Ardından çözüm yapmak mümkün olacaktır. ANP ile ilgili kaynakları detaylı incelemenizi öneririm.
merhaba hocam, kendim denemek istiyorum fakat diğer kriterlerin karşılaştırılmasını worded göremedim. Değerlerin yer aldığı word dosyasını paylaşabilir misiniz?
Hocam merhaba, 5 adet karar vericim var. Her bir karar verici için ayrı ayrı değerlendirme yapıyorum. Burada önem düzeylerini 5 karar verici olduğu için toplayıp 5'e bölüyorum. Aynı işlemi tutarlılık hesaplamasında da yapıyorum. Bu işlemler doğru mu ?
Birinci yol, 5 karar verici için ayrı ayrı çözüm yapılıp, ayrı ayrı tutarlılık hesabı yapılmasıdır. Ardından çözüm değerlerinin geometrik ortalaması vb. alınarak nihai bir sonuç elde edilebilir. İkinci olarak ise, 5 karar verici varsa 5 tane ikili karşılaştırma matrisi vardır. Burada geometrik ortalama alınarak nihai bir ikili karşılaştırma matrisi elde edilir ve onunla çözüm devam eder. Literatürde bahsettiğim bu iki uygulamayı da görmek mümkündür.
@@AnalizPlus Hocam merhaba. Doktora tezimde AHP kullanacağım için hatasız gitmek istiyorum. Birkaç bileşik sorum olacak eğer mümkünse. 1) Her karar vericilere bu karşılaştırmaları yapmaları için matrisi kendimiz hazırlıyoruz değil mi? Bu matrisi hem hızlı hazırlamak için hem de internet üzerinden yapılacak röportajlarda daha kolay kullanılabilmesi adına Google Anket vb. bir program biliyor musunuz? 2) Matris sonuçlarına yanıtları aldıktan sonra SuperDecisions'a girdik diyelim. Örnek verdiğiniz o 5 ayrı karar vericilerin yanıtlarını ayrı ayrı bu programa girdikten sonra her bir kriterin, kişilere özel 5 ayrı ağırlıklandırmaları ortaya çıktı. Örneğin; SERVİS KALİTESİ alt kriteri için 5 uzmanın ağırlıklandırmaları 0,32 - 0,28 - 0,29 - 0,35 - 0,39 çıktı. Bunları çarpıp 5.derece kökünü mü alıyoruz? Çarpınca 0,003546816, 5.derece kökünü ise basit hesap makineleri dahi göstermiyor. Bunları burada kısaca yazılı dahi olsa bahsetmeniz mümkün mü?
Duyarlılık analizi için, kullandığınız yöntem ile elde ettiğiniz çözüme ek olarak diğer yöntemlerle de çözüm yapmanız gerekecektir. Böylelikle mevcut yöntem ile elde ettiğiniz bulguların sağlamlığını test etmiş olursunuz. İkinci olarak da farklı parametreler kullanarak sonuçların nasıl değişkenlik göstereceğini inceleyebilirsiniz. Örneğin, X yönteminde yer alan bir parametrenin farklı değerleri ile çözümü tekrarlayıp o parametredeki değişkenliğin sonuçları nasıl etkileyeceğini görebilirsiniz.
@@yasamkandemir7741 AHP'de parametre değeri olmadığından SuperDecisions'ta farklı senaryo test edemezsiniz. Sadece farklı uzmanlardan görüş alıp, SuperDecisions ile ayrı ayrı çözebilirsiniz. Bu da tam olarak duyarlılık analizi değildir. AHP çözümünü, başka yöntemlerle (SWARA, BWM, FUCOM, LBWA vb.) çözüm elde ederek karşılaştırırsanız duyarlılık analizi olur. Bunların tümünü yapabileceğiniz bir paket program bulunmamaktadır. Ayrı ayrı çözmeniz gerekecektir. Ardından tüm çözüm değerlerini radar chart vb. grafiklerle gösterebilirsiniz.
Çoklu karar verici olduğu durumda nasıl bir çözüm bulmak lazım? Programın sitesinde geometrik ortalama alabilirsiniz demiş ama ne kadar bilimsel bilemiyorum.
Çoklu karar vericinin olduğu durumlarda her karar verici için ayrı ayrı çözüm yapmanız gerekir. Ayrı ayrı elde ettiğiniz kriter ağırlıklarını bütünleştirmek için geometrik ortalamanın akademik literatürde sıklıkla kullanıldığını görüyoruz. Siz de kullanabilirsiniz. Eğer bu alanda çalışma yapmayı planlıyorsanız, AHP'den farklı subjektif kriter ağırlıklandırma yöntemlerini de incelemenizi öneririm. BWM, FUCOM, SWARA gibi. AHP literatürü fazlasıyla doygun olduğundan, yeni geliştirilen ve AHP'den üstün yönleri de bulunan bu yöntemleri kullanmanızın faydalı olacağı kanaatindeyim.
Hocam bir sorum olacak. Bitirme tez çalışmamda karar verici tek bir kişi değil, bir anket yardımıyla karar vericilerden veri alınacak fakat daha sonra bu verilerin derlenmesi için geometrik ortalamalarını almam gerekiyor ve bu program bu işi yapar mı?
Merhaba. AHP grup karar verme süreçlerinde kullanılabilecek bir yöntem. Karar vericilerden görüş aldıktan sonra, onların geometrik ortalamasını alarak bir ortak görüş elde edeceksiniz. Bu işlemi program yapmaz. Siz geometrik ortalama aldıktan sonra elde ettiğiniz ortak görüşler ile elde ettiğiniz sayıları SuperDecisions'a aktarıp, çözüme devam edebilirsiniz. Aşağıda belirttiğim iki makaleyi incelemenizi öneriyorum. Grup karar sürecinde geometrik ortalamanın kullanıldığı ve sizin söylediğinize yakın örnek uygulamalar var. 1) Ömürbek, N. (2013). Analitik hiyerarşi süreci ve analitik ağ süreci yöntemlerinde grup karari verilmesi aşamasina ilişkin bir örnek uygulama. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 18(3), 47-70. 2) SİVRİKAYA, B. T., & Ünal, E. (2018). AHP Grup Karar Verme Yöntemi ile Bilgi İşlem Çalişanlarinin Yetkinlik Temelli Performanslarinin Değerlendirmesi. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, 501-514. Bunun dışında da özellikle uluslararası literatürde daha farklı yöntemler kullanılarak AHP grup karar verme sürecine örnek teşkil edecek makalelere rastlayabilirsiniz. Kolaylıklar diliyorum
Benzer problemle karşılaşıp çözen arkadaşlarımız olmuştu. Bazen geçici bir sorun olabiliyor. Tekrar deneyebilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki yorumlara da bakabilirseniz, bu durumun konuşulup, çözüldüğünü hatırlıyorum. Yardımcı olabilir.
İkili karşılaştırma değerlerini gösteriyor. Videonun başında gösterdiğim 1-9 değerlendirme skalası kullanılarak, görüş alınan uzman tarafından bu değerlerin ataması yapılıyor.
superdecisions.com adresindeki downloads kısmına girip hesap oluşturduktan sonra indiriliyor olmalı. Belki geçici bir sorundur. Düzeltilince indirebilmeniz mümkün olacaktır.
farkınızı tekrar göstermişsiniz. akıcı anlatım
çok güzel, net bir şekilde anlatıyorsunuz. Tşk ler :)
Teşekkür ederim, faydalı olmasını diliyorum
Çok teşekkürler hocam. Çok güzel, kısa, net ve anlaşılır olmuş. Emeğinize sağlık
Yorumunuz için teşekkür ederim. Faydalı olmasını diliyorum.
Hocamm ellerinize sağlık proje ödevim için ahp analizi öğrenmem gerekti sayenizde programı anladım ellerinize sağlık🙏🏻
Teşekkür ederim, faydalı olmasını diliyorum
gamze acaba slaytı varsa atar mısın
Emeğinize sağlık açıklayıcı ve güzel bir video olmuş.
Teşekkür ederim. Faydalı olmasını diliyorum.
çok teşekkür ederim gerçekten bende çok istifade ettim allah razı olsun
Rica ediyorum, faydalı olmasını dilerim.
Çok teşekkürler elinize sağlık çok açıklayıcı bir video olmuş
Faydalı olmasını diliyorum
PROGRAMI İNDİRMEK İÇİN KAYIT HATASI ALANLAR!! Kayıt olurken zorunlu alanlar haricinde bölümleri doldurmayınız(Doğum tarihi vs). Böylece kayıt olma sorununuz ortadan kalkacaktır ve programı indirebilirsiniz.
harika bir video emeğinize sağlık
Teşekkür ederim, faydalı olmasını diliyorum.
Çok teşekkür ederim hocam emeğinize sağlık
Bende firmaların Dijitalleşme düzey ölçümünde de bunu yapabilir miyiz? Ölçüm de mevcut şablon varsa değerler açısından hali hazırda???
Ve bir başka sorum da bir konu ile ilgili onların karşılaştıkları engelleri ortaya koymaya çalışıyoruz diyelim onda nasıl bir yol izleyebilirim
Hocam merhabalar, örnek word tablonuzu nerden bulabilirim ?
Merhaba hocam tüm bağlantıları yaptım fakat ikili karşılaştırmaları nasıl yapacağım. Yani o matrisi nasıl oluşturmam gerekiyor ki programa da tanımlayabileyim. Anketimi tamamladım. Sizi izledim fakat F5 bölümünde takıldım. O matrisi nasıl oluşturmam gerekecek
Merhaba. İkili karşılaştırmaları uzman görüşü alarak elde edeceksiniz. AHP subjektif bir yöntem. Konu ile alakalı uzman karar vericilerden kriterleri ve kriterlere göre alternatifleri karşılaştırmalarını istemelisiniz. Ardından bu ikili karşılaştırma değerlerini programa aktarıp çözüm gerçekleştirebilirsiniz. Anket tasarımınızı videoda gösterilen word dosyasındaki ikili karşılaştırma tablolarına benzetebilirseniz, ikili karşılaştırmaları programa aktarmanız daha rahat olacaktır.
Merhabalar, bulanık yöntemler ile ilgili uygulamalar yüklemeyi düşünüyor musunuz. örnek olarak sezgisel, nötrosofik, küresel, pisagor sayılar gibi..
Merhabalar. Bulanık yöntemler güzel olurdu ancak kısa vadede yüklemem mümkün gözükmüyor. Öncelikle yöntemlerin temel hallerini yüklemeyi planlıyorum.
Hocam slaytınızı paylaşabilir misiniz
Mail ile dönüş yaptım.
hocam superdecisions ile bir hemşire nöbet sistemi oluşturma videosu yaparmısınız
Hemşire nöbet sistemi hakkında detaylı bilgiye sahip değilim maalesef. Dolayısıyla nasıl bir örnek oluşturulabileceğini bilemiyorum. Videoda anlattığım örnek uygulamayı inceleyerek, kendi probleminize uyarlayarak çözümü elde etmeye çalışın lütfen. Kolaylıklar dilerim
Gayet açıklayıcı bir video olmuş, emeğinize sağlık. Aynı adımları anp için de uygulayabilir miyiz?
Teşekkür ederim. ANP'nin daha farklı adımları var. AHP-ANP arasında da birtakım farklılıklar bulunuyor. ANP, kriter kümeleri içindeki bağımlılık (iç bağımlılık) ve farklı kriter kümeleri arasındaki bağımlılıklar (dış bağımlılık) ile ilgilenir. ANP’nin esnek ağ yapısı, kriterler arasında hiyerarşik bir yapı kurma zorunluluğunu ortadan kaldırarak, karar problemlerini daha rahat modellenmesine olanak tanır. ANP, kaynak, döngü ve hedeflerden oluşan doğrusal olmayan bir yapıya sahiptir. Daha detaylı bilgi için ANP ile ilgili makaleleri ve kaynakları incelemenizi öneriyorum.
MARCOS yöntemini biliyormusunuz acaba? Eğer biliyorsanız excel üzrinden uygulamalı bir anlatım yapma şansınız var mı?
Yakın zamanda video çekmem zor gözüküyor. analizplusnet@gmail.com adresine mail atarsanız MARCOS yöntemi çözüm dosyasını paylaşabilirim.
@@AnalizPlus Teşekkür ederim
Hocam merhaba. Doktora tezimde AHP kullanacağım için hatasız gitmek istiyorum. Birkaç bileşik sorum olacak eğer mümkünse. 1) Her karar vericilere bu karşılaştırmaları yapmaları için matrisi kendimiz hazırlıyoruz değil mi? Bu matrisi hem hızlı hazırlamak için hem de internet üzerinden yapılacak röportajlarda daha kolay kullanılabilmesi adına Google Anket vb. bir program biliyor musunuz? 2) Matris sonuçlarına yanıtları aldıktan sonra SuperDecisions'a girdik diyelim. Örnek verdiğiniz o 5 ayrı karar vericilerin yanıtlarını ayrı ayrı bu programa girdikten sonra her bir kriterin, kişilere özel 5 ayrı ağırlıklandırmaları ortaya çıktı. Örneğin; SERVİS KALİTESİ alt kriteri için 5 uzmanın ağırlıklandırmaları 0,32 - 0,28 - 0,29 - 0,35 - 0,39 çıktı. Bunları çarpıp 5.derece kökünü mü alıyoruz? Çarpınca 0,003546816, 5.derece kökünü ise basit hesap makineleri dahi göstermiyor. Bunları burada kısaca yazılı dahi olsa bahsetmeniz mümkün mü?
analizplusnet@gmail.com'a mail atarsanız örnek bir hesaplama göndermeye çalışırım. İkili karşılaştırma matrislerini kendiniz hazırlayınız. Uzmanların rahat doldurabileceği bir form tasarlayınız. Hangi platformdan hazırladığınız önemli değil.
@@AnalizPlus birkaç gün içinde atmış olurum hocam teşekkürler.
Video çok açıklayıcı olmuş. Çok teşekkür ederim. Ben doktora tezimde AHP metodunu kullanıyorum . Excelde modelimi kurdum. Problemsiz kullanabiliyorum. Ancak benim modelimde 9 kriter var. 9X9 matris değerlendirmesi çok uzun sürüyor. Ve değerlendirme yapacak kişi bulmakta zorlanıyorum. İki sorum var. Biri siz örneğinizde tek bir değerlendirme yaptınız. Superdecisions programında birden fazla değerlendirme yapılıp birleştirilebiliyor mu ? Çünkü birleştirilmiyorsa benim Excel üzerinden çalışmamı sürdürmem daha mantıklı olacak. İkinci sorum ise bir kısa/ basit yöntem bulunmuş. Diagonal değerlendirme yapılınca model gerisini tahmin ediyormuş. Acaba bu modele nasıl ulaşabileceğim konusunda yardımcı olabilir misiniz? Değerlendirme yapacak kişi bulmam bu kısaltılmış modele bağlı. Çok teşekkür ederim. Mehveş Nur İslam
Yorumunuz için teşekkür ederim faydalı olmasını diliyorum. SuperDecisions'da birden fazla değerlendirme yapıp birleştirme durumu bildiğim kadarıyla mümkün değil. Her karar verici için ayrı ayrı çözüp, sonuçları sizin birleştirmeniz gerekiyor. Dolayısıyla Excel ile de çözüm yapabilirsiniz sizin için daha rahat olacaksa. İkinci sorunuzla ilgili ise şunu sormam gerekiyor. Yeni yöntemden kastınız AHP'nin çözümü ile ilgili bir program ya da uygulama mı? Yoksa AHP yerine kullanılabilecek başka kriter ağırlıklandırma yöntemleri mi? AHP'yi sadece kriter ağırlıklandırma amacıyla kullanıyorsanız, onun yerine daha az ikili karşılaştırmaya olanak tanıyan SWARA, Best-Worst Method ve FUCOM gibi yöntemleri kullanabilirsiniz. Kanalda SWARA ve FUCOM ile ilgili videolar var. Onları izleyip fikir elde edebilirsiniz. Tezinizde kolaylıklar diliyorum.
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Hocalarım AHP’nin çoklu karşılaştırmaları basitleştirmek için geliştirilen bir modelinden bahsetti. Bir tahmin yöntemi ile sanırım , benimki gibi çok faktörlü karşılaştırmaları kolaylaştıracak bir model kurulmuş. Superdecisions’da var mı böyle bir basitleştirilmiş yol bilmiyorum ama sizin örneğinizden de anladığım kadarıyla tek tek her bir kriteri karşılaştırmak gerekiyor. Bu basit yöntemde yanlış anlamadıysam sadece üst satır ve diagonal değerlendirme yapılıyor ve model geri kalanı tahmin ediyor.
Ben bir kaç kişiyle Excel üzerinden değerlendirme yaptım. O kadar uzun sürüyor ki değerlendirmeye katılacak üst düzey yönetici bulamıyorum. Halbuki kısa yoluna ulaşabilsem çok daha sağlıklı bir araştırma yapabileceğim. Çok teşekkür ederim zamanınızı ayırdığınız için. İyi günler Mehveş
@@mehvesnurislam5567 Anlattığınız tahmin modeli hakkında maalesef bilgim yok. AHP matris tabanlı bir yöntem olduğu için sizin de belirttiğiniz gibi maalesef uzman görüşü alma süreci uzun sürüyor. İkili karşılaştırma sayısı da bu yöntemde oldukça fazla. Dolayısıyla kriter sayınız fazla ve AHP kullanıyorsanız maalesef böyle bir durumla karşılaşabiliyorsunuz. Çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum.
İyi akşamlar, sizi çok rahatsız ettim biliyorum. Kusura bakmayın. Ben modeli superdecisionsda kuramadım. Her yolu denedim. Bir yerde yanlışım var ama bulamıyorum. Benim modelimde 9 yetkinlik içinden hangileri daha önemli olacak kararı üzerine. Ve işletmelerin benimseyeceği örneğin güvenilirlik prensibi için bu sonuç ne olur, birlikte çalışılabilirlik prensibi için ne olur? Yani her iki prensip için ayrı ayrı değerlendirme yapılıyor. Excelde bunu ayrı matrislerle yaptım. Superdecisionsda modeli hiç bir şekilde kuramadım. Alternatifler kümesini yetkinlikler olarak belirledim. Prensipleri de kriterler olarak belirledim. Ama pairwise comparison aşamasına gelince çok saçma matrisker çıktı karşıma. Bağlantıları mı yanlış yapıyorum anlayamıyorum . Siz öğrencilerinizden biliyorsunuzdur; genelde nerede hata yapılıyor? Ne atlanıyor? Tekrar kusura bakmayın . Zamanınızı aldığım için çok mahçubum. Teşekkürler
@@mehvesnurislam5567 Merhabalar. Alternatifler ve kriterlerden bahsetmişsiniz. Probleminizi anladım. Dediğiniz gibi bağlantıları oluştururken hata olmuş olabilir. Hiyerarşik yapınızı ve İkili karşılaştırma matrislerinizi bana mail atar mısınız? analizplusnet@gmail.com Ben de modeli oluşturmayı deneyeyim. Ardından nerede yanlışlık var anlamış oluruz.
Merhaba, group decision making yaparken subcriteriaların weightlerini sıralayabiliriz. Sadece ana kriterler olduğunda sıralama yapmak basit ama alt kriterler işin içine girince sıralama nasıl olacak?
bu videoda yaptığınızda her kriterin altında bulunan altkriterlerin toplamı 1 ediyor fakat diğer kriterlerin alt kriterleri de dahil olmak üzere tüm altkriterlerin toplamının 1 olmasını istiyorum ki alt kriterleri sıralayabileyim.
Hocam Merhabalar, anlatım için teşekkürler önceliklie..Programı kendi sitesinden indiremiyorum, hesap açamıyorum sürekli hata veriyor yöntemi nedir aceba... teşekkürler.
Yorumlarda bu problemle ilgili çözüm bulanlar olmuştu. Eski yorumlara bakmanızı rica edeceğim
Video için teşekkürler. Çoklu karar vericilerden aldığımız cevapların geometrik ortasını hesaplıyoruz... Peki bu ortalama için tekrar tutarlılık ölçülmeli mi?
Karar vericiler için ayrı ayrı çözüm yaparken, her bir karar verici için tutarlılıklar test edilir. Eğer tutarlılıkla ilgili bir problem var ise oradaki ikili karşılaştırmalar gözden geçirilerek tekrardan çözüm yapılması gerekir. Geometrik ortalama, birden fazla karar vericinin olduğu durumlarda çözüm yapıldıktan sonra ayrı ayrı hesaplanan kriter ağırlıklarını tek bir ağırlığa dönüştürmek için kullanılabilir. Zaten tutarlı değerlendirmeler sonucunda elde edilen kriter ağırlıkları ile çözüme devam ettiğimiz için tekrardan bir tutarlılık ölçümü düşünmeye gerek yoktur.
Emeğine sağlık gerçekten çok faydalı bir video olmuş. Hocam benim bir sorum olacak 19.29sn'de ekran tam gözükmüyor o kısmı nasıl düzeltebiliriz ?
İkili karşılaştırmaların girildiği ekran bildiğim kadarıyla maalesef daha fazla genişletilmiyor. Ancak sol taraftaki mavi ile yazılan kısımlara tıkladığınızda sağda kalan kriterlin ismini de görebilmeniz mümkündür. Örneğin 19.29. saniyede 6. satırdaki mavi yazılı olan kaliteye tıkladığınızda, değerlendirmelerin üst kısmında kalite'nin teslimattan 5 düzeyinde önemli olduğu yazar. Böylelikle sağ tarafta tam olarak görülemeyen kriterin teslimat olduğunu anlayabilirsiniz. Diğer tüm kriterler için bu şekilde davranarak sağda kalan kriter isimlerini görebilirsiniz. Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.
@@AnalizPlusVermiş olduğunuz bilgi için çok teşekkür ederim hocam.
Merhaba, Superdecision da size kısa özet sunup birşey sormak istiyorum. ana kriterler arası matrisi ve herbir kriter için alternatifler arası ayrı ayrı matrisler oluşturdum. herbirkriter için hangi alternatifin yüksek olduğunu gördüm. Ancak tüm kriterleri baz aldığımda hangi alternatifin yüksek olduğunu nasıl görebilirim*
Priorities'e tıkladığınızda alternatiflerin nihai skorlarını görebilirsiniz. Videonun sonlarına doğru bu bilgi mevcut olmalı.
@@AnalizPlus teşekkürler ilginiz için
hocam iyi günler kriterler için ikili karşılaştırma matrisi yaparken tutarlılık analizi yapıyoruz ama alternatifler için ikili karşılaştırmalarda tutarlılık analizi yapmıyoruz bunun nedeni nedir?
Alternatifler tüm kriterler için ikili karşılaştırma matrisleri ile değerlendirilip, tutarlılığı test ediliyor. Kriterler de kendi arasında ikili karşılaştırma matrisleri ile değerlendirilip, tutarlılıkları test ediliyor. Buraya kadar bir sorun yoksa, tutarlı değerlerle çözüme devam edildiğinden, en son aşamada alternatifler için ayrı bir tutarlılık hesabı yapılmasına gerek kalmıyor.
hocam word belgesini de yayınlar mısınız
analizplusnet@gmail.com a mail atarsanız geri dönüş yaparım.
Merhaba hocam, inconsistency yani tutarsızlık değerine bakıp tutarlılık yorumunu yaparken, bunu nasıl açıklayabiliriz? Yani tutarsızlık yazan değerde tutarlılık değeri diyoruz. Bunun tam olarak açıklaması nasıldır hocam? Yardımcı olabilir misiniz ?
Merhaba. Super Decisionstaki inconsistency yazan değerin %10'dan az çıkması gereklidir. Bu durum kabul edilebilir düzeyde tutarsızlık anlamına gelir. Bir başka deyişle tutarlı değerlendirme olarak yorumlanabilir. Aşağıda belirttiğim makaleyi okumanızı önerebilirim. Yardımcı olacaktır.
Saaty, T. L. (2004). Decision making-the analytic hierarchy and network processes (AHP/ANP). Journal of systems science and systems engineering, 13(1), 1-35.
@@AnalizPlus Hocam bilgi ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim. 🙏🏻🙏🏻
Ahp yöntemini python destekli yazmaya çalışıyorum yardımcı olur musunuz?
Bu konuda maalesef destek olamayacağım.
Hocam benim tekrar sorularım olacak eğer yanıtlarsanız çok sevinirim. İletişim bilgilerinize ulaşamadığım için buradan yazmak durumunda kaldım. Programda karşılaştırma yaptığım ekranda anket olarak karşılaştırmaları puanlamak istiyorum fakat anketin sağ kısmında (yani ne ile karşılaştırma yaptığımı gördüğüm kısım) yazıları göremiyorum 2. ve 3. bölümün birleştiği yerden de sağa çekip 2. bölümü (node comparison) genişletmeme izin vermiyor. Bunu nasıl çözebilirim? İkinci sorumda ise karşılaştıracağım nodeları alfabetik olarak değil, kendi yazdığım sırada ankette olması için yapılabilecek bir şey var mı? Aslında kolay bir arayüzü var programın ama bu yaşadığım basit sorunları çözemedim.
Merhaba, analizplusnet@gmail adresine mail atabilirsiniz. Haklısınız 2. ve 3. kısımdan sağa çekilince de genişletmeye izin vermiyor. Belki programın farklı versiyonlarında bu sorun giderilmiş olabilir. Solda ikili karşılaştırmalar numaralandırılmıştır. O kısımda karşılaştırmanın üstüne tıklarsanız, hemen üstünde hangi kriterin hangisi ile karşılaştırıldığı yazıyor. İkinci sorunuzla ilgili sanıyorum öyle bir opsiyon bulunmuyor. Dilerseniz çalışmanızda alt kriterleri alfabetik sıra ile yazın. Böylelikle programla aynı sırada olmuş olur. Kolaylıklar dilerim
Cok tesekkur ederim.
Merhaba hocam, analiz sonuçlarını word dosyası olarak aktarılabiliyor muyuz? Matrislerden başlayı sonuçlara kadar program tekrardan worde yazdırma özelliği var mı?
Merhabalar. Bildiğim kadarıyla böyle bir özellik bulunmamakta.
Hocam Merhaba , Tezim için Electra methodu üzerinde çalışıyorum. Ancak işlemleri çok uzun. Karar matrisini ve kriter ağırlıklarını girip sonuca varabileceğim bir program var mıdır ? Şimdiden teşekkür ediyorum.
Merhaba. ELECTRE yönteminin bir paket programı yok sanırım. MS Excel ile çözümü elde edebilirsiniz. Kriter ağırlıklarını nasıl hesaplayacaksınız? Orada kullanacağınız yönteme göre hesaplamalar değişebilir. analizplusnet@gmail.com'a konunuzun ne olduğunu, neyi amaçladığınızı mail atabilirseniz, oradan daha detaylı bir şekilde yardımcı olmaya çalışırım.
Questionnaire ekranında sağ taraftaki kırmızı yazan özellikler gözükmüyor ekranı nasıl tam olarak görüntüleyebilirim ?
Programın eski bir arayüzü olduğundan bu problem ile karşılaşabiliyoruz. Çözülebilir mi bilemiyorum ancak değerlendirme ekranında sol tarafta mavi ile gözüken kriterlerin isimlerine tıkladığınızda, üst kısımda hangi kriter ile karşılaştırdığınızı görebilirsiniz.
Ne ile karşılaştırdığını göremiyorum hocam
Hocam Ağ Süreci ile de aynı şekilde mi oluşturmalıyız?
Analitik Ağ Süreci için de SuperDecisions programını kullanabilirsiniz. Etki matrisi oluşturarak kriterler arasındaki ilişkileri ve ikili karşılaştırmaları daha sistematik bir şekilde belirleyebilirsiniz. Ardından Ağ yapısını oluşturmanız gerekir. Kriterlerin birbirlerini etkilemeleri ve ya birbirlerinden etkilenmelerini göz önüne alarak Ağ yapısı oluşturulmalıdır. Ardından çözüm yapmak mümkün olacaktır. ANP ile ilgili kaynakları detaylı incelemenizi öneririm.
merhaba hocam, kendim denemek istiyorum fakat diğer kriterlerin karşılaştırılmasını worded göremedim. Değerlerin yer aldığı word dosyasını paylaşabilir misiniz?
analizplusnet@gmail.com'a mail atarsanız, geri dönüş sağlayabilirim.
Sayın hoca SuperDecisions ile fuzzy AHP/ANP çözebiliyor muyuz?
Merhabalar. Çözemiyoruz maalesef
Hocam merhaba. AHP yönteminde 1-5 ölçekli değerlendirme ile anket yapıla biliyormu?
Merhaba, Saaty'nin önerdiği 1-9 ölçeği kullanılırsa daha sağlıklı olur. 5'li ölçek ikili karşılaştırmalar yapılırken yetersiz kalacaktır.
@@AnalizPlus Hocam, 1-3-5-7-9 gibi değerlendirme yapılırsa sağlıklı olurmu? Ara değerler olmadan
@@azarmammadli4915 Olur sıkıntı olmaz. Karar verici isterse ara değerleri de kullanabilir.
Hocam, 1 tane 4x4, 3 tane 2x2, 10 tane 3x3 olmak üzere toplam 14 tane mi matris oluşturulur?
Videonun 2.5-4. dakikaları arasında ikili karşılaştırmalar gözüküyor. Orada gördüğünüz kadar ikili karşılaştırma matrisi olmalıdır.
Hocam merhaba, 5 adet karar vericim var. Her bir karar verici için ayrı ayrı değerlendirme yapıyorum. Burada önem düzeylerini 5 karar verici olduğu için toplayıp 5'e bölüyorum. Aynı işlemi tutarlılık hesaplamasında da yapıyorum. Bu işlemler doğru mu ?
Birinci yol, 5 karar verici için ayrı ayrı çözüm yapılıp, ayrı ayrı tutarlılık hesabı yapılmasıdır. Ardından çözüm değerlerinin geometrik ortalaması vb. alınarak nihai bir sonuç elde edilebilir. İkinci olarak ise, 5 karar verici varsa 5 tane ikili karşılaştırma matrisi vardır. Burada geometrik ortalama alınarak nihai bir ikili karşılaştırma matrisi elde edilir ve onunla çözüm devam eder. Literatürde bahsettiğim bu iki uygulamayı da görmek mümkündür.
@@AnalizPlus Hocam merhaba. Doktora tezimde AHP kullanacağım için hatasız gitmek istiyorum. Birkaç bileşik sorum olacak eğer mümkünse. 1) Her karar vericilere bu karşılaştırmaları yapmaları için matrisi kendimiz hazırlıyoruz değil mi? Bu matrisi hem hızlı hazırlamak için hem de internet üzerinden yapılacak röportajlarda daha kolay kullanılabilmesi adına Google Anket vb. bir program biliyor musunuz? 2) Matris sonuçlarına yanıtları aldıktan sonra SuperDecisions'a girdik diyelim. Örnek verdiğiniz o 5 ayrı karar vericilerin yanıtlarını ayrı ayrı bu programa girdikten sonra her bir kriterin, kişilere özel 5 ayrı ağırlıklandırmaları ortaya çıktı. Örneğin; SERVİS KALİTESİ alt kriteri için 5 uzmanın ağırlıklandırmaları 0,32 - 0,28 - 0,29 - 0,35 - 0,39 çıktı. Bunları çarpıp 5.derece kökünü mü alıyoruz? Çarpınca 0,003546816, 5.derece kökünü ise basit hesap makineleri dahi göstermiyor. Bunları burada kısaca yazılı dahi olsa bahsetmeniz mümkün mü?
makalelerde uygulanan duyarlılık analizini nasıl yapabiliriz
Duyarlılık analizi için, kullandığınız yöntem ile elde ettiğiniz çözüme ek olarak diğer yöntemlerle de çözüm yapmanız gerekecektir. Böylelikle mevcut yöntem ile elde ettiğiniz bulguların sağlamlığını test etmiş olursunuz. İkinci olarak da farklı parametreler kullanarak sonuçların nasıl değişkenlik göstereceğini inceleyebilirsiniz. Örneğin, X yönteminde yer alan bir parametrenin farklı değerleri ile çözümü tekrarlayıp o parametredeki değişkenliğin sonuçları nasıl etkileyeceğini görebilirsiniz.
@@AnalizPlus teşekkür ederim. makalelerde duyarlılık analizinde parametre değerlerini değiştirerek radar diyagramı kullananlar görüyoruz. duyarlılık analizi Superdecision programında nasıl kullanıldığını anlattığınız video var mı acaba?
@@yasamkandemir7741 AHP'de parametre değeri olmadığından SuperDecisions'ta farklı senaryo test edemezsiniz. Sadece farklı uzmanlardan görüş alıp, SuperDecisions ile ayrı ayrı çözebilirsiniz. Bu da tam olarak duyarlılık analizi değildir. AHP çözümünü, başka yöntemlerle (SWARA, BWM, FUCOM, LBWA vb.) çözüm elde ederek karşılaştırırsanız duyarlılık analizi olur. Bunların tümünü yapabileceğiniz bir paket program bulunmamaktadır. Ayrı ayrı çözmeniz gerekecektir. Ardından tüm çözüm değerlerini radar chart vb. grafiklerle gösterebilirsiniz.
Çoklu karar verici olduğu durumda nasıl bir çözüm bulmak lazım? Programın sitesinde geometrik ortalama alabilirsiniz demiş ama ne kadar bilimsel bilemiyorum.
Çoklu karar vericinin olduğu durumlarda her karar verici için ayrı ayrı çözüm yapmanız gerekir. Ayrı ayrı elde ettiğiniz kriter ağırlıklarını bütünleştirmek için geometrik ortalamanın akademik literatürde sıklıkla kullanıldığını görüyoruz. Siz de kullanabilirsiniz. Eğer bu alanda çalışma yapmayı planlıyorsanız, AHP'den farklı subjektif kriter ağırlıklandırma yöntemlerini de incelemenizi öneririm. BWM, FUCOM, SWARA gibi. AHP literatürü fazlasıyla doygun olduğundan, yeni geliştirilen ve AHP'den üstün yönleri de bulunan bu yöntemleri kullanmanızın faydalı olacağı kanaatindeyim.
@@AnalizPlus Çok teşekkür ederim ilginiz için. Yeni yönetimleri inceleyeceğim
Hocam bir sorum olacak. Bitirme tez çalışmamda karar verici tek bir kişi değil, bir anket yardımıyla karar vericilerden veri alınacak fakat daha sonra bu verilerin derlenmesi için geometrik ortalamalarını almam gerekiyor ve bu program bu işi yapar mı?
Merhaba. AHP grup karar verme süreçlerinde kullanılabilecek bir yöntem. Karar vericilerden görüş aldıktan sonra, onların geometrik ortalamasını alarak bir ortak görüş elde edeceksiniz. Bu işlemi program yapmaz. Siz geometrik ortalama aldıktan sonra elde ettiğiniz ortak görüşler ile elde ettiğiniz sayıları SuperDecisions'a aktarıp, çözüme devam edebilirsiniz. Aşağıda belirttiğim iki makaleyi incelemenizi öneriyorum. Grup karar sürecinde geometrik ortalamanın kullanıldığı ve sizin söylediğinize yakın örnek uygulamalar var.
1) Ömürbek, N. (2013). Analitik hiyerarşi süreci ve analitik ağ süreci yöntemlerinde grup karari verilmesi aşamasina ilişkin bir örnek uygulama. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 18(3), 47-70.
2) SİVRİKAYA, B. T., & Ünal, E. (2018). AHP Grup Karar Verme Yöntemi ile Bilgi İşlem Çalişanlarinin Yetkinlik Temelli Performanslarinin Değerlendirmesi. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, 501-514.
Bunun dışında da özellikle uluslararası literatürde daha farklı yöntemler kullanılarak AHP grup karar verme sürecine örnek teşkil edecek makalelere rastlayabilirsiniz.
Kolaylıklar diliyorum
@@AnalizPlus Önerileriniz için çok teşekkür ederim.
Programı indirmek istiyorum ama sitesinde kayıt olurken hata veriyor indiremiyorum yardımcı olabilir misiniz?
Benzer problemle karşılaşıp çözen arkadaşlarımız olmuştu. Bazen geçici bir sorun olabiliyor. Tekrar deneyebilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki yorumlara da bakabilirseniz, bu durumun konuşulup, çözüldüğünü hatırlıyorum. Yardımcı olabilir.
bu programla ağırlaştırılmış matrisi bulabilir miyiz?
AHP ile kriterlerin önem ağırlıkları hesaplanabiliyor. Program da kriter ağırlıklarını hesaplıyor.
Hocam aij ne anlama gerıyor ?
İkili karşılaştırma değerlerini gösteriyor. Videonun başında gösterdiğim 1-9 değerlendirme skalası kullanılarak, görüş alınan uzman tarafından bu değerlerin ataması yapılıyor.
@@AnalizPlus tesekkurler hocam
programı indirmek için kayıt olmak istiyorum, sürekli hata veriyor
superdecisions.com adresindeki downloads kısmına girip hesap oluşturduktan sonra indiriliyor olmalı. Belki geçici bir sorundur. Düzeltilince indirebilmeniz mümkün olacaktır.
@@AnalizPlus inş öyledir, kayıt olmaya çalıştıkça inatla hata verdi :/
aynı problemi bende yaşıyorum acaba sizde de devam ediyor mu kayıt yapılmıyor maalesef
@@tarikcitci Ewet devam ediyo hala
@@tarikcitci Bilgisayarımda program mevcut durumda. İsteseniz sitedeki "contact us" kısmından ilgililere mail atın. Sorunu çözmeye çalışacaklardır.
bu program ücretli mi? İndirdim ama key words istiyor
Programı indirirken hesap oluşturmuş olmalısınız. "Account Summary Information" kısmının altında "serial number" var. Onu girerek kullanabilirsiniz.