Wie schrijft onze koloniale geschiedenis?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 1 окт 2024
  • Deel III: Hoe epistemicide de geschiedenis wit kleurt
    Tijdens deze avond gaan we met activisten, grass-roots organisaties en journalisten in gesprek over het fenomeen ‘epistemicide.’ Welke geschiedenissen mogen worden verteld en welke worden buitengesloten?
    Het slavernijverleden en de koloniale geschiedenis van Nederland zijn in de afgelopen jaren uitgegroeid tot belangrijke thema’s in de media en culturele wereld: In tentoonstellingen, tv programma’s en historische artikelen worden verhalen verteld die lang verzwegen zijn. Maar dat betekent niet dat ieders stem nu even vaak en even goed gehoord wordt. Activisten, grass-roots organisaties en historici die een cruciale rol hebben gespeeld in het op de kaart zetten van deze geschiedenis, worden nog vaak buitengesloten. Deze fysieke en inhoudelijke uitsluiting gaat bovendien gepaard met het toe-eigenen van zwarte kennis door witte onderzoekers en journalisten, signaleert historica Patricia D. Gomes. Zij stelt ook dat het uitsluiten van bepaalde stemmen ingaat tegen de vrijheid van meningsuiting en dat dit een bedreiging is voor onze democratie.
    Tijdens deze avond gaan we met activisten, grass-roots organisaties, journalisten en vertegenwoordigers van verschillende instellingen in gesprek over dit fenomeen dat in de sociale wetenschappen in de Verenigde Staten epistemicide wordt genoemd. Het wordt gedefinieerd als het ‘negeren, weren, diskwalificeren van bepaalde kennis, kennissystemen en kennisdragers.‘ Welke historici en kennis en kennissystemen worden erkend en welke niet? Welke geschiedenissen mogen worden verteld en welke worden buitengesloten. En wat kunnen we hiertegen doen? Wat moet er veranderen om iedereen gelijke toegang te geven tot het media- en geschiedenisbedrijf?
    Wie schrijft onze koloniale geschiedenis?
    Dit programma is het laatste deel van de drieluik Wie schrijft onze koloniale geschiedenis? naar een idee van historica Patricia D. Gomes. Programma’s waarin we activisten, grass-roots organisaties, cultuur- en onderwijsinstellingen met elkaar in gesprek brengen over de vraag: wie bepaalt en vertelt de verhalen over de Nederlandse slavernijgeschiedenis en ons koloniaal verleden? Hoe werken we toen naar een inclusief slavernijgeschiedenisbedrijf? Eerdere afleveringen vonden plaats in 2019 en 2022.

Комментарии • 2

  • @Douwe-v2e
    @Douwe-v2e 6 дней назад

    Jank, jank, jank