Wat vind ik het altijd weer prachtig te zien en te horen hoe Koos over zijn vak kan praten, hoeveel docenten zullen er zijn die vakopleidingen verzorgen die zo enthousiast en vol passie praten over hun vakgebied. Ga zo door Koos, ik hoop dat je dat nog met veel plezier kunt blijven doen.👍
Dat is nou een opmerking die ik erg waardeer. Ik voel met je mee. Op de LTS gaan de leraren door hun knieën met de uitleg waardoor het toch onduidelijker wordt. Onderschat de leerling niet, zou ik zeggen.
verschillende commentaren met nog meer denkbare oplossingen , maar Koos laat zien hoe het in de praktijk is, zoals nou eenmaal de constructie werkt, een heldere uitleg en je kan zien wat er gebeurt.
Koos: zou je 18 mm vellingdelen vast lijmen op een 40 mm frame met pen en gat verbindingen om zo een buitendeur te maken? of allen schroeven met 2 streep ruimte tussen de delen
superduidelijk en ik heb weer iets geleerd wat ik door de duidelijke praktische video nooit meer zal vergeten. Dankjewel Koos. Allemaal logische dingen maar je moet ze maar net wel even weten :)
Een windverband bij gebouwen met dragende staalconstructie heeft ook op dergelijke manier een verstevigende functie, maar dan berekend op puur trekkracht per schoor.
Soms is het trekkracht en soms is het drukkracht. In ons geval praten we over het gewicht van de deur die drukkracht geeft aan de schoor. Doe je de schoor in de andere hoek dan moet hij gaan trekken en die trekkracht komt dan in zijn geheel van de verbinding die de schoor maakt met de deur. Als die verbinding goed sterk is dan zou hij het moeten kunnen houden maar makkelijker en steviger is het met drukkracht te doen omdat de schoor kan rusten op de dwarsklamp. Doordat de klemmen niets voorstellen kwa verbinding met de deur maakt dat het duidelijk wordt dat die drukkracht makkelijker in de praktijk is te doen, zelfs met een lichte klem.
Bedankt voor deze goede uitleg, toevallig net aan het nadenken over een nieuwe schuurdeur dus komt goed uit. Misschien nog een vraag hierover, welke houtsoort kan ik het beste gebruiken voor een schuurdeur.
Grappig mijn gevoel zij juist omgedraaid. Nog nooit uitgetest.op deze manier maar die keren dat ik het verkeerd heb gedaan zit wel alles aan elkaar vast en ik heb nooit gehoord dat het los is gekomen. Maar als de simpele basis al stevig is dan is het altijd beter ! Bedankt koos! Voor het testen.
Erg leuk en goed geïllustreerd weer Koos Ik wist hier al van maar nooit zo uitgelegd gekregen👍 Ik heb trouwens een tuinpoort met de onderste helft goed en de bovenste op de foute manier. Hangt wel netjes nog, dat dan weer wel.
Ik had de opstelling / test graag gezien met een geschroefde schoor. Nu kunnen de lijmklemmen minder vast zitten bij de “verkeerde” schoor. In de testopstelling trek je de schoor die verkeerd zit los, maar dat komt omdat de lijmklem los laat. De lat kun je niet langer trekken. Dus als deze goed vast zit, moet hij trekkend ook net zo stevig zijn.
Doe zelf de proef na en ondervindt, als je me niet gelooft. Het is juist dat de klemmen niets voorstellen waardoor je het verschil ziet. Ga je alles vastlijmen,krijg je geen inzicht.
Als je de schoor op trek zet ben je alleen afhankelijk van de b.v. geschroefde verbinding. Zoals Koos al eerder schreef als je de schoor op druk zet ( dus hangkant onder) dan profiteer je van het feit dat je de schoor niet kan indrukken (korter maken) en is de ondersteuning niet of vrijwel niet afhankelijk van een geschroefde verbinding die kan afschuiven. Dit zijn nou eenmaal mechanische eigenschappen en middels krachtenleer al eeuwen bewezen….geen reden dus om verder te discussiëren 😇👍. Fijne avond verder
@@quip59 Er is altijd wel een reden om verder te discuseren 😁, je zegt dat je de schoor in de drukstituatie niet korter kan maken, dit klopt, maar in de trek situatie kan je de schoor ook niet langer maken. Alhoewel de druksterkte van hout iets groter is dan de treksterkte heeft het bij deze afmetingen en belasting geen enkele invloed op de werking, omdat deze ruim voldoende is. In de druksituatie worden de krachten via de schoor op het kader afgedragen, en is de verbinding(schroeven) van dit kader maatgevend ivm afschuiving. In de treksituatie is deze afhankelijk van de bevestiging van het schoor aan het kader. Deze demonstratie laat dus zien dat een schroef beter is dan een lijmklem bij afschuiving. Als beide situaties geschroefd worden, maakt het in principe niet uit bij deze belastingen, het wordt pas interessant als er een materiaal wordt gebruikt voor de schoor wat niet op druk of trek kan worden belast.
Bij de druksituatie rust de schoor op de dwarsbalk en bij de treksituatie moeten de spijkers of schroeven de kracht opnemen. Hoe goed je ook die verbinding maakt het blijft zwakker en geeft op den duur minstens speling waardoor de deur gaat zakken en aan de onderkant gaat aanlopen en krijgt het de kans water op te nemen en krijgt houtrot een kans. Bij de druksituatie geef ik de garantie dat dat nooit zal gebeuren.
@@timmermankoos Bedankt voor je reactie Koos, ik bedoelde vooral theoretisch gezien dat de belasting bij de druksituatie ook op de verbinding(schroeven) komt, maar dan van het buitenste kader. Ik begrijp dat in de praktijk dit kader vaak iets steviger is uitgevoerd, en dat zaken als werking van het hout, houtrot, roest, uitvoering etc. ook invloed hebben, en dat de druksituatie de vookeur geniet, mocht de schoor los komen te zitten.
Hallo Koos, Je vertelt dat het vormen van een driehoek een onvervormbaar geheel vormt. Dat klopt, dus dat is niet de verklaring waarom de "goede manier" sterker is dan de "verkeerde manier", want in beide gevallen wordt die driehoek gevormd. Naar mijn idee moet de verklaring zitten in het verschil in vervormbaarheid van hout bij drukbelasting en trekbelasting. Bij de "goede manier" wordt de schoor op druk belast en bij de andere manier op trek. Zoals jij die test doet is het geen eerlijke test, want bij de goede manier hoeft de schoor alleen maar tussen de horizontale delen gehouden te worden en bij de "verkeerde manier", dus bij de op trek belaste schoor komt het aan op de klemkracht van de lijmklemmen.
Niet wat ik had verwacht 🤔 Als de rechthoek vervormt tot een parallellogram, dan wil de diagonaal (de schoor) in het ene geval langer worden, en in het andere geval korter. Ik had gedacht dat een schoor meer weerstand zou bieden tegen 'langer worden' (trekkracht)... Wat zou er gebeuren als je de schoor (in gedachten) zou vervangen door een strak gespannen koord? Zou dat in theorie kunnen?
Je gedachte is helemaal correct, op een punt na. De zwakte komt niet door de schoor, maar door de verbinding. Bij de trek versie wordt de verbinding alleen op zijn. Plaats gehouden door de lijmklem en in dit geval en een spijker als je hem vast zet. Bij de duw versie zit de schoor op zijn plaats tussen de dwars balken door de afgeschuinde kanten en worden de lijmklem en alleen gebruikt om de schoor op zijn plaats te houden, maar komt de stevigheid doordat je de schoor niet samen kan drukken.
Een touw kan maar een staalkabel is beter. In de bouw zie je welleens staanders die haaks worden gehouden met staalkabels in kruisverband. Toch zou ik bij een tuindeurtje voor een schoor gaan.
@@jobvr80 Aaah, ik had in de kleine video op mijn telefoon inderdaad niet goed gezien dat de afgeschuinde kanten van de schoor tussen de latten zaten geklemd ipv erop. Ik snap 'm nu 👍
Een kabel (of ronde staaf) is ook mogelijk, maar die moet op trek worden belast, en moet dus net andersom als de schoor worden aangebracht en goed verankerd. Voordeel is materiaal en gewichtsbesparing.
in theorie kan er altijd zowieso vrij veel. Maar Koos toont nu juist aan dat in dit geval een "druk" verbidning beter werkt dan een "trek" verbidning. Bij een touw kun je alleen gaan voor een trekverbidning. En dan moet alle aandact gaan naar de bevestigingen van dat touw en moet het "touw" niet rekbaar zijn of al onder een enorme spanning staan. Hout is bovendien enorm sterk ten opzichte van het eigen gewicht en makkelijk te bevestigen, bewerken etc etc etc.
Normalerwijs monteer je een schoor inderdaad op de manier zoals jij in de video demonstreerde. De schoor wordt op deze manier op druk belast. Maar de krachten die op een schoor in een eenvoudig hekje of een lichte deur worden uitgeoefend zijn niet zo groot dat een op trek aangebrachte schoor dat niet aan zou kunnen. Je moet de schoor dan wel goed bevestigen aan de constructie. Lijmklemmen zijn niet voldoende om het verschil te demonstreren. Het gebruik van twee op druk belaste schoren wordt vaak gedaan om de kniklengte te verkorten.
De lijmklemmen laten het juist zien. Daarom is het een geslaagde proef. Ik begin mijn verhaal met de opmerking dat je niet te stevig, bv lijm, moet maken omdat de deur of hek scheluw gaat trekken. De speling is ingebouwd.
De schoor zit ingeklemd tussen de regels. Drukkrachten worden zo door de hele constructie opgenomen. Ga je aan de schoor trekken, dan komen die krachten uitsluiten op de aansluitingen van de schoor op de stijlen--vooropgesteld dat je 'm daarin vastspijkert--en dan gaat de zaak aan het schuiven. De krachten zijn niet heel groot, dat is zo. Ook kleine belastingen, lang volgehouden en liefst wisselend, krijgen een verbinding wel klein.
Dank je wel voor de zeer duidelijke uitleg , vragen zijn overbodig.
Wat vind ik het altijd weer prachtig te zien en te horen hoe Koos over zijn vak kan praten, hoeveel docenten zullen er zijn die vakopleidingen verzorgen die zo enthousiast en vol passie praten over hun vakgebied.
Ga zo door Koos, ik hoop dat je dat nog met veel plezier kunt blijven doen.👍
Soms lijken dingen zo simpel.
Maar één kleine verandering en de hele constructie is teniet gedaan.
Bedankt voor deze geweldige uitleg!
Dat is nog eens duidelijk uitgelegd!
Leuk weer.
Wel grappig dat je de schoor omdraait elke keer. Op zich had je ook aan de andere kant kunnen trekken met de schoor in dezelfde positie :-)
Dan zou het verwarrend kunnen worden.
Bedankt voor de nuttige tip
Nou mijnheer Koos, u bent in 8 minuten duidelijker geweest dan 175 pagina's leerstof op de ambachtschool.
Dat is nou een opmerking die ik erg waardeer. Ik voel met je mee. Op de LTS gaan de leraren door hun knieën met de uitleg waardoor het toch onduidelijker wordt.
Onderschat de leerling niet, zou ik zeggen.
Goed en helder gedemonstreerd Koos, top video! 👍
Komt als geroepen ✌🏼
Bedankt fur the waardevolle info 🤔
Oo HanSS 😬
Mooie demo !
verschillende commentaren met nog meer denkbare oplossingen , maar Koos laat zien hoe het in de praktijk is, zoals nou eenmaal de constructie werkt, een heldere uitleg en je kan zien wat er gebeurt.
juist
Heldere uitleg Koos. Dank je wel daarvoor.
Koos weer een mooie en verhelderende video, bedankt.👌
Koos: zou je 18 mm vellingdelen vast lijmen op een 40 mm frame met pen en gat verbindingen om zo een buitendeur te maken? of allen schroeven met 2 streep ruimte tussen de delen
Nee, niet lijmen. Dan gaat met werken van het hout krom trekken.
@@timmermankoos dankjewel
superduidelijk en ik heb weer iets geleerd wat ik door de duidelijke praktische video nooit meer zal vergeten. Dankjewel Koos. Allemaal logische dingen maar je moet ze maar net wel even weten :)
Een windverband bij gebouwen met dragende staalconstructie heeft ook op dergelijke manier een verstevigende functie, maar dan berekend op puur trekkracht per schoor.
Soms is het trekkracht en soms is het drukkracht. In ons geval praten we over het gewicht van de deur die drukkracht geeft aan de schoor. Doe je de schoor in de andere hoek dan moet hij gaan trekken en die trekkracht komt dan in zijn geheel van de verbinding die de schoor maakt met de deur. Als die verbinding goed sterk is dan zou hij het moeten kunnen houden maar makkelijker en steviger is het met drukkracht te doen omdat de schoor kan rusten op de dwarsklamp. Doordat de klemmen niets voorstellen kwa verbinding met de deur maakt dat het duidelijk wordt dat die drukkracht makkelijker in de praktijk is te doen, zelfs met een lichte klem.
Zeer informatieve video Koos. Dit voegt echt iets toe.
Frans
Geen speld tussen te krijgen! Deze beginnende klusser zegt dankjewel Koos!
Keurig netjes uitgelegd koos.groet de schilder
Bedankt voor deze goede uitleg, toevallig net aan het nadenken over een nieuwe schuurdeur dus komt goed uit. Misschien nog een vraag hierover, welke houtsoort kan ik het beste gebruiken voor een schuurdeur.
Duurzame houtsoort.
Grappig mijn gevoel zij juist omgedraaid. Nog nooit uitgetest.op deze manier maar die keren dat ik het verkeerd heb gedaan zit wel alles aan elkaar vast en ik heb nooit gehoord dat het los is gekomen. Maar als de simpele basis al stevig is dan is het altijd beter ! Bedankt koos! Voor het testen.
Erg leuk en goed geïllustreerd weer Koos
Ik wist hier al van maar nooit zo uitgelegd gekregen👍 Ik heb trouwens een tuinpoort met de onderste helft goed en de bovenste op de foute manier. Hangt wel netjes nog, dat dan weer wel.
Ik had de opstelling / test graag gezien met een geschroefde schoor. Nu kunnen de lijmklemmen minder vast zitten bij de “verkeerde” schoor.
In de testopstelling trek je de schoor die verkeerd zit los, maar dat komt omdat de lijmklem los laat.
De lat kun je niet langer trekken. Dus als deze goed vast zit, moet hij trekkend ook net zo stevig zijn.
Doe zelf de proef na en ondervindt, als je me niet gelooft. Het is juist dat de klemmen niets voorstellen waardoor je het verschil ziet. Ga je alles vastlijmen,krijg je geen inzicht.
Als je de schoor op trek zet ben je alleen afhankelijk van de b.v. geschroefde verbinding. Zoals Koos al eerder schreef als je de schoor op druk zet ( dus hangkant onder) dan profiteer je van het feit dat je de schoor niet kan indrukken (korter maken) en is de ondersteuning niet of vrijwel niet afhankelijk van een geschroefde verbinding die kan afschuiven. Dit zijn nou eenmaal mechanische eigenschappen en middels krachtenleer al eeuwen bewezen….geen reden dus om verder te discussiëren 😇👍. Fijne avond verder
@@quip59 Er is altijd wel een reden om verder te discuseren 😁, je zegt dat je de schoor in de drukstituatie niet korter kan maken, dit klopt, maar in de trek situatie kan je de schoor ook niet langer maken. Alhoewel de druksterkte van hout iets groter is dan de treksterkte heeft het bij deze afmetingen en belasting geen enkele invloed op de werking, omdat deze ruim voldoende is. In de druksituatie worden de krachten via de schoor op het kader afgedragen, en is de verbinding(schroeven) van dit kader maatgevend ivm afschuiving. In de treksituatie is deze afhankelijk van de bevestiging van het schoor aan het kader.
Deze demonstratie laat dus zien dat een schroef beter is dan een lijmklem bij afschuiving. Als beide situaties geschroefd worden, maakt het in principe niet uit bij deze belastingen, het wordt pas interessant als er een materiaal wordt gebruikt voor de schoor wat niet op druk of trek kan worden belast.
Bij de druksituatie rust de schoor op de dwarsbalk en bij de treksituatie moeten de spijkers of schroeven de kracht opnemen. Hoe goed je ook die verbinding maakt het blijft zwakker en geeft op den duur minstens speling waardoor de deur gaat zakken en aan de onderkant gaat aanlopen en krijgt het de kans water op te nemen en krijgt houtrot een kans. Bij de druksituatie geef ik de garantie dat dat nooit zal gebeuren.
@@timmermankoos Bedankt voor je reactie Koos, ik bedoelde vooral theoretisch gezien dat de belasting bij de druksituatie ook op de verbinding(schroeven) komt, maar dan van het buitenste kader. Ik begrijp dat in de praktijk dit kader vaak iets steviger is uitgevoerd, en dat zaken als werking van het hout, houtrot, roest, uitvoering etc. ook invloed hebben, en dat de druksituatie de vookeur geniet, mocht de schoor los komen te zitten.
En als je de schoor gedeeltelijk in de bovenste balk laat vallen zou hij nog meer steun moeten geven. Vroeger maakten ze het ook op deze manier toch?
Hallo Koos,
Je vertelt dat het vormen van een driehoek een onvervormbaar geheel vormt. Dat klopt, dus dat is niet de verklaring waarom de "goede manier" sterker is dan de "verkeerde manier", want in beide gevallen wordt die driehoek gevormd.
Naar mijn idee moet de verklaring zitten in het verschil in vervormbaarheid van hout bij drukbelasting en trekbelasting. Bij de "goede manier" wordt de schoor op druk belast en bij de andere manier op trek.
Zoals jij die test doet is het geen eerlijke test, want bij de goede manier hoeft de schoor alleen maar tussen de horizontale delen gehouden te worden en bij de "verkeerde manier", dus bij de op trek belaste schoor komt het aan op de klemkracht van de lijmklemmen.
Zie mijn antwoord bij woodhouse.
Bedankt voor je reactie
Gewoon theorie. Ik vind het wel wat.
Via de mail kan ik ook foto meesturen, ik heb nog wel een vraag over mijn dak. Gaan we doen!
Niet wat ik had verwacht 🤔 Als de rechthoek vervormt tot een parallellogram, dan wil de diagonaal (de schoor) in het ene geval langer worden, en in het andere geval korter. Ik had gedacht dat een schoor meer weerstand zou bieden tegen 'langer worden' (trekkracht)... Wat zou er gebeuren als je de schoor (in gedachten) zou vervangen door een strak gespannen koord? Zou dat in theorie kunnen?
Je gedachte is helemaal correct, op een punt na. De zwakte komt niet door de schoor, maar door de verbinding. Bij de trek versie wordt de verbinding alleen op zijn. Plaats gehouden door de lijmklem en in dit geval en een spijker als je hem vast zet. Bij de duw versie zit de schoor op zijn plaats tussen de dwars balken door de afgeschuinde kanten en worden de lijmklem en alleen gebruikt om de schoor op zijn plaats te houden, maar komt de stevigheid doordat je de schoor niet samen kan drukken.
Een touw kan maar een staalkabel is beter. In de bouw zie je welleens staanders die haaks worden gehouden met staalkabels in kruisverband. Toch zou ik bij een tuindeurtje voor een schoor gaan.
@@jobvr80 Aaah, ik had in de kleine video op mijn telefoon inderdaad niet goed gezien dat de afgeschuinde kanten van de schoor tussen de latten zaten geklemd ipv erop. Ik snap 'm nu 👍
Een kabel (of ronde staaf) is ook mogelijk, maar die moet op trek worden belast, en moet dus net andersom als de schoor worden aangebracht en goed verankerd. Voordeel is materiaal en gewichtsbesparing.
in theorie kan er altijd zowieso vrij veel. Maar Koos toont nu juist aan dat in dit geval een "druk" verbidning beter werkt dan een "trek" verbidning. Bij een touw kun je alleen gaan voor een trekverbidning. En dan moet alle aandact gaan naar de bevestigingen van dat touw en moet het "touw" niet rekbaar zijn of al onder een enorme spanning staan. Hout is bovendien enorm sterk ten opzichte van het eigen gewicht en makkelijk te bevestigen, bewerken etc etc etc.
Klopt helemaal , terug komend op de driehoek , wij zeggen : een driehoek is vormvast , dat bedoelde jij ook
Q.E.D. - quod erat demonstrandum, hetgeen bewezen moest worden. Hier is geen speld tussen te krijgen.
Ja... maar Koos, als iets zo duidelijk uiteengezet is als dit, valt er niet veel te vragen.👍
Normalerwijs monteer je een schoor inderdaad op de manier zoals jij in de video demonstreerde. De schoor wordt op deze manier op druk belast. Maar de krachten die op een schoor in een eenvoudig hekje of een lichte deur worden uitgeoefend zijn niet zo groot dat een op trek aangebrachte schoor dat niet aan zou kunnen. Je moet de schoor dan wel goed bevestigen aan de constructie. Lijmklemmen zijn niet voldoende om het verschil te demonstreren. Het gebruik van twee op druk belaste schoren wordt vaak gedaan om de kniklengte te verkorten.
De lijmklemmen laten het juist zien. Daarom is het een geslaagde proef. Ik begin mijn verhaal met de opmerking dat je niet te stevig, bv lijm, moet maken omdat de deur of hek scheluw gaat trekken. De speling is ingebouwd.
De schoor zit ingeklemd tussen de regels. Drukkrachten worden zo door de hele constructie opgenomen. Ga je aan de schoor trekken, dan komen die krachten uitsluiten op de aansluitingen van de schoor op de stijlen--vooropgesteld dat je 'm daarin vastspijkert--en dan gaat de zaak aan het schuiven.
De krachten zijn niet heel groot, dat is zo. Ook kleine belastingen, lang volgehouden en liefst wisselend, krijgen een verbinding wel klein.
@@bascostbudde7614 ben het geheel met je eens
eigenlijk logisch maar nooit bij stilgestaan