Chemistryland
Chemistryland
  • Видео 12
  • Просмотров 6 505
S.O.S θέματα για τις εξετάσεις 2023
Είναι το δεύτερο βίντεο που αφορά θέματα επανάληψης με σκοπό τις εξετάσεις της χημείας Α Λυκείου.
Στο βίντεο λύνω ένα θέμα σχετικό με την ηλεκτρονιακή δομή των ατόμων καθώς και με την ενότητα των χημικών δεσμών.
Просмотров: 1 026

Видео

Η καλύτερη άσκηση επανάληψης στην Χημεία Α Λυκείου.
Просмотров 522Год назад
Μία πάρα πολύ καλή άσκηση από την τράπεζα θεμάτων για να βοηθήσει στην επανάληψή σας στην Χημεία. Καλή θέαση!!! Απορίες;
Αντιδράσεις Απλής Αντικατάστασης
Просмотров 583Год назад
Ένα αναλυτικό βίντεο για να σε βοηθήσει να καταλάβεις την έννοια της αντίδρασης απλής αντικατάστασης. Ταξίδεψε μαζί με το κανάλι στον υπέροχο κόσμο της επιστήμης της χημείας.
Μία Βασική άσκηση της Α λυκείου.
Просмотров 141Год назад
Μία Βασική άσκηση που όλοι οι μαθητές της Α λυκείου πρέπει να γνωρίζουν. #θετική #υγείασ
Αραίωση-Ανάμιξη Θέμα 4ο από Τράπεζα Θεμάτων. Χημεία Α λυκείου.
Просмотров 685Год назад
Όπως υποσχεθήκαμε , εδώ λύνουμε ένα θέμα 4ο της χημείας Α λυκείου πάνω στην αραίωση και την ανάμιξη.
ΑΡΑΙΩΣΗ-ΑΝΑΜΙΞΗ ( SΟS Ά και ΄Γ ΛΥΚΕΙΟΥ)
Просмотров 137Год назад
Σε αυτό το βίντεο θα δούμε την θεωρία της ανάμιξης και της αραίωσης η οποία αποτελεί πολύ σημαντική ύλη όχι μόνο για την Α αλλά και για την Γ λυκείου.
ΛΥΝΟΥΜΕ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ (χημεία Α λυκείου).
Просмотров 817Год назад
Λύνουμε θεματάκια από τράπεζα θεμάτων. Θα περίμενε κανείς η τράπεζα θεμάτων να είναι δύσκολη με δράκους και φαντάσματα έτοιμα να επιτεθούν στα παιδιά!! Ε, κι όμως!
Χημικοί Δεσμοί ( Ιοντικός και Ομοιοπολικός ). Χημεία Α λυκείου.
Просмотров 1,3 тыс.Год назад
Γίνεται μία προσπάθεια να καταλάβουν οι μαθητές τι είναι ο ιοντικός και τί ο ομοιοπολικός δεσμός. Πρόσεξε καλά το βίντεο γιατί συνήθως τα παιδιά στην ηλικία σου δυσκολεύονται αρκετά να κατανοήσουν αυτή την ύλη. Καλή θέαση και μην ξεχνάς. Χημεία και τρέλα!!!
Δύο πολύ s.o.s ασκήσεις στην δομή του ατόμου για τα παιδιά της Α λυκείου.
Просмотров 222Год назад
Γειά σας και πάλι μαθητούδια μου. Εδώ θα βρείτε λυμένες δύο πολύ καλές ασκήσεις του σχολικού βιβλίου πάνω στην δομή του ατόμου.
ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ BOHR ΚΑΙ ΣΤΙΒΑΔΕΣ ( ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ )
Просмотров 487Год назад
Γεια σας και πάλι μαθητούδια!! Σε αυτό το βίντεο προσπαθώ πολύ απλά και περιληπτικά να σας κάνω να καταλάβετε τι είναι οι στιβάδες και πως βάζουμε τα ηλεκτρόνια που έχει ένα άτομο γύρω από τον πυρήνα. Καλή διασκέδαση και μην ξεχνάτε η χημεία και τρέλα πάνω απ' όλα!!!!
Δομή Ατόμου 2. Ατομικός / Μαζικός αριθμός ( Χημεία Α λυκείου )
Просмотров 263Год назад
Γειά σε όλους. Γίνεται μία προσπάθεια να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς είναι το άτομο καθώς και οι έννοιες του ατομικού και του μαζικού αριθμού. Οι έννοιες αυτές που για τα παιδιά που εισέρχονται στην Α λυκείου από το γυμνάσιο δεν έχουν αποσαφηνιστεί αρκετά. Αν σας αρέσει το βίντεο παρακαλώ αφήστε ένα σχόλιο η ένα like. Τα λέμε στο επόμενο βίντεο.
Δομή Ατόμου 1. Ατομικός / Μαζικός αριθμός ( Χημεία Α λυκείου )
Просмотров 321Год назад
Γειά σε όλους. Γίνεται μία προσπάθεια να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς είναι το άτομο καθώς και οι έννοιες του ατομικού και του μαζικού αριθμού. Οι έννοιες αυτές που για τα παιδιά που εισέρχονται στην Α λυκείου από το γυμνάσιο δεν έχουν αποσαφηνιστεί αρκετά. Αν σας αρέσει το βίντεο παρακαλώ αφήστε ένα σχόλιο η ένα like. Τα λέμε στο επόμενο βίντεο.

Комментарии

  • @IoannaKourkouta-lz5dc
    @IoannaKourkouta-lz5dc 6 месяцев назад

    Πολύ καλοσ φιλε

  • @GregoryAtsal
    @GregoryAtsal 11 месяцев назад

    πολυ χρησιμο το υλικό! Βοηθας και μας τους νεους καθηγητες να τα φρεσκαρουμε!

  • @ΧριστίναΓούλα-γ4δ

    Γεια σας. Καταρχάς, συγχαρητήρια και πάλι για το έργο σας!!! Θα ήθελα να σας ρωτήσω, γιατί ο ηλεκτρονιακός τύπος του ιοντικού δεσμού να γραφεί Γ+Β- και όχι με τον ηλεκτρονιακό τύπο κατά Lewis, δείχνοντας με 1 βελάκι την μεταφορά του e- από το μέταλλο στο αμέταλλο ; Θα ήταν λάθος ; Σας ευχαριστώ και πάλι.

    • @Chemistryland
      @Chemistryland Год назад

      Καλησπέρα και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Αυτά βέβαια που ρωτάτε είναι ψιλά γράμματα και δεν έχουν σημασία. Όπως και να το γράψει κάποιος είναι το ίδιο. Αν όμως θέλετε να ξέρετε ακριβώς τι συμβαίνει σας λέω πως εγώ το έγραψα έτσι γιατί έχω κάνει αναλυτικά την ήλ. δομή όλων των στοιχείων. Εάν κάποιος δεν γράψει αναλυτικά την ηλ.δομή τότε μπορούμε να γράψουμε αυτό που είπατε. Δηλαδή τα ηλεκτρόνια μόνο της εξωτερικής στιβάδας και να δείξουμε την μεταφορά με βέλος. Φυσικά δεν τίθεται θέμα ορθότητας όπως και αν το γράψουμε, απλά εξηγούμε τελείως τυπικά αυτήν την στιγμή τι συμβαίνει.

    • @ΧριστίναΓούλα-γ4δ
      @ΧριστίναΓούλα-γ4δ Год назад

      @@Chemistryland Χίλια ευχαριστώ

  • @ΧριστίναΓούλα-γ4δ

    Ο λόγος, για τον οποίο παγματοποιείται μια αντίδραση εξουδετέρωσης είναι μόνο η καταβύθιση ιζήματος ή θα μπορούσαν να είναι και άλλα οπτικά αποτελέσματα, όπως η αλλαγή του χρώματος του δ.τος ή η έκλυση κάποιου αερίου ; Γενικά, όμως, δε σημαίνει ότι μια αντίδραση δεν πραγματοποιήθηκε επειδή δεν προέκυψε κάποιο οπτικό αποτέλεσμα σωστά; Με συγχωρείτε για τις μακροσκελείς ερωτήσεις. Ευχαριστώ και πάλι για τον χρόνο σας.

    • @Chemistryland
      @Chemistryland Год назад

      Η συγκεκριμένη αντίδραση δεν είναι εξουδετέρωση αλλά διπλή αντικατάσταση. Πάντως σχετικά με τις εξουδετερώσεις ενδεχομένως να έχουμε ιζήματα. Αν δεν έχουμε τότε ο μόνος τρόπος να το καταλάβουμε είναι με την βοήθεια κάποιου δείκτη.

    • @ΧριστίναΓούλα-γ4δ
      @ΧριστίναΓούλα-γ4δ Год назад

      @@Chemistryland Ναι με συγχωρείτε. Διπλής αντικατάστασης ήθελα να γράψω.

  • @ΧριστίναΓούλα-γ4δ

    Θα ήθελα να σας ρωτήσω και κάτι ακόμα. Γιατί, ενώ μιλάμε για σειρά δραστικότητας των μετάλλων, αναγράφεται και το Η; Δεν είναι αμέταλλο; Και πάλι σας ευχαριστώ.

    • @Chemistryland
      @Chemistryland Год назад

      Η σειρά δραστικότητας στην ουσία δείχνει ποσό εύκολα ένα μέταλλο είναι διατεθειμένο να χαρίσει τα ηλεκτρόνια του. Το Η όντως είναι αμεταλλο όμως εμφανίζει την τάση να δίνει το ηλεκτρόνιο του ( H^1) άρα μπορεί να συγκριθεί με τα μέταλλα. Εξάλλου γιαυτο ανήκει και στην 1η ομάδα του Π.Π.

    • @ΧριστίναΓούλα-γ4δ
      @ΧριστίναΓούλα-γ4δ Год назад

      @@Chemistryland Χίλια ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  • @ΧριστίναΓούλα-γ4δ

    Συγχαρητήρια, καταρχάς, για το έργο σας ! Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι. Αναφέρατε ότι, τα στοιχεία της 1ης ομάδας (Li, Na, K, Rb, Cs, Fr), είναι καλό να τα γνωρίζουν τα παιδιά. Το Η, όμως, δεν συγκαταλέγεται στην 1η ομάδα, γιατί είναι αμέταλλο ; Σε ποια ομάδα ανήκει εν τέλει ; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • @Chemistryland
      @Chemistryland Год назад

      Το υδρογόνο ανήκει στην 1η ομάδα. Οι κανόνες του αριθμού οξείδωσης λένε ότι τα αλκάλια έχουν Α.Ο +1. Τα αλκάλια είναι όλη η πρώτη ομάδα πλην του υδρογόνου.Γενικά το Η είναι ιδιαίτερα δραστικό και δεν εμφανίζει την ίδια συμπεριφορά πάντα. Υπάρχει ακόμα και με αρνητικό φορτίο Η^-1 σε υδριδια μετάλλων όπως το ΝaH. Γενικά όλη η πρώτη ομάδα εμφανίζει ίδιες η παρόμοιες χημικές ιδιότητες αλλά το υδρογόνο ξεφεύγει πολλές φορές.

  • @ΠαναγιωτηςΚαραπανος-θ5υ

    Συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά σας!!! Βοηθάτε πάρα πολύ!!!

    • @Chemistryland
      @Chemistryland Год назад

      Ευχαριστώ πολύ. Μακάρι να βοηθάω όλα τα παιδιά να πετυχαίνουν τους στόχους τους.

  • @ΧριστίναΓούλα-γ4δ

    Χαίρεται. Στην ανάμειξη των 2 δ/των της ίδιας δ.ουσίας προέκυψε ότι η συγκέντρωσή της στο τελικό διάλυμα ήταν το ημιάθροισμα των συγκεντρώσεων των 2 προηγούμενων διαλυμάτων. Αυτό θα ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις ; Και αν ναι, θα ήθελα αν σας ήταν εύκολο να μου εξηγήσετε το γιατί ; Γιατί, δηλαδή, η τελική συγκέντρωση να μην είναι (C1 + C2)/3 ; Ευχαριστώ πολύ!!!

    • @Chemistryland
      @Chemistryland Год назад

      Καλησπέρα σας. Κατάλαβα τι εννοείτε. ΟΧΙ δεν ισχύει πάντα αυτό. Εδώ το κέντρο των αριθμών 0.6 και 1 ,που ήταν οι αρχικές συγκεντρώσεις , είναι ο αριθμός 0,8 δηλαδή το ημιαθροισμα όπως είπατε. Αυτό έγινε γιατί απλά είχαμε ίσους αρχικούς όγκους ( 50ml + 50ml ). Γενικά όσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος του ενός διαλύματος έναντι του άλλου τόσο πιο κοντά βγαίνει η τελική συγκέντρωση στην τιμή της αρχικής συγκέντρωσης με τον μεγαλύτερο αρχικό όγκο. Εδώ που οι όγκοι είναι ίσοι, η τελική συγκέντρωση ισαπεχει και αυτή από τις αρχικές συγκεντρώσεις.

  • @ΧριστίναΓούλα-γ4δ

    1) Ο τύπος της ανάμειξης δεν ισχύει μόνο όταν αναμειγνύω 2 διαλύματα της ίδιας ουσίας ; Αν αναμείξω 2 διαλύματα διαφορετικών διαλυμένων ουσιών ή 2 διαλύματα, των οποίων οι ουσίες αντιδρούν μεταξύ τους τότε ισχύουν άλλα πράγματα.... σωστά ; 2)Και κάτι που το είχα πάντα απορία. Όταν μας ζητά η άσκηση να βρούμε την συγκέντρωση, εννοούμε την συγκέντρωση του διαλύματος. Στέκει το να πω, "ποια είναι η συγκέντρωση της διαλυμένης ουσίας μέσα στο διάλυμά μου" ; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

    • @Chemistryland
      @Chemistryland Год назад

      για το Νο 1 έχετε δίκιο απλά αν κάνεις κάποιο λάθος δεν μπορείς να το διορθώσεις καθώς δεν κάνω μοντάζ ιδιαίτερα. Σχετικά με το Νο2 το πιο σωστό είναι ''συγκέντρωση διαλύματος'' αλλά λέγεται και το ''συγκέντρωση δ.ο στο δίάλυμα΄΄. Είναι κάτι παρόμοιο με την φυσική. Άν και η πίεση δεν είναι διανυσματικό μέγεθος, κι όμως λέγεται η φράση ΄΄ασκείται πίεση''.

  • @ΧριστίναΓούλα-γ4δ

    Επίσης, θεωρώ ότι είναι πολύ βοηθητικό να ανεβάζετε ασκήσεις, διότι μέσα από αυτές κατανοείται και εμπεδώνεται καλύτερα και η θεωρία. Αν μου άρεσε η χημεία 1 φορά στο σχολείο, τώρα στο πανεπιστήμιο την έχω λατρέψει (παρότι δεν σπουδαζω την επιστήμη της χημείας αλλά διαιτολογίας-διατροφολογίας) και η επανάληψη βασικών γνώσεων χημείας είναι απαραίτητη. Οπότε καλό είναι τα παιδιά να έχουν καλές βάσεις από νωρίς. Συνεχίστε να μας διαφωτίζετε!!!

  • @ΧριστίναΓούλα-γ4δ

    Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για το έργο σας! Θα ήθελα απλώς να αναφέρω ότι πολύ συχνά το NaOH( υδροξείδιο του νατρίου), το μπερδεύαμε με το υδοξύλιο του νατρίου, ειδικά όταν προχωρούσαμε τις τάξεις του λυκείου και ενίοτε το ανέφεραν και οι καθηγητές ως υδροξύλιο του νατρίου. Αν και δεν θυμάμαι αν αυτό το διδάσκονται τα παιδιά της α' λυκείου, νομίζω ότι θα ήταν πολύ βοηθητικό να εξηγήσετε την διαφορά μεταξύ του υδροξειδίου και του υδροξυλίου. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

    • @Chemistryland
      @Chemistryland Год назад

      Με τον όρο υδροξυλιο αναφερόμαστε στην ρίζα ( ΟΗ-) , ενώ όταν η ρίζα αυτή ενωθεί με κάτι τότε παύει να λέγεται υδροξυλιο και λέγεται υδροξειδιο. Έτσι λέμε π.χ υδροξειδιο του Νατρίου και όχι υδροξυλιο του Νατρίου. Όταν όμως έχουμε μια βάση η οποία διίστανται στο νερό κατά Arrhenius λέμε ότι δίνει υδροξυλιο.

    • @ΧριστίναΓούλα-γ4δ
      @ΧριστίναΓούλα-γ4δ Год назад

      @@Chemistryland Χίλια ευχαριστώ.

  • @ΧριστίναΓούλα-γ4δ

    Θα ήταν πολύ βοηθητικό να εξηγήσετε γιατί πχ τα άτομα συνάπτουν δεσμούς μεταξύ τους, δηλαδή πού αποσκοπεί αυτό ; Το ότι φορτίζεται θετικά ή αρνητικά ένα άτομο τι σημαίνει και πώς αυτό επηρεάζει τις ιδιότητες των ατόμων ;Τι είναι ένα οξύ ; Τι είναι η βάση, το άλας; Διαλύματα, χημικές αντιδράσεις (τι είναι; γιατί πραγματοποιούνται; τι είναι η στοιχειομετρία; , διότι πολλές φορές χρειάζεται να εξηγούμε και την ετυμολογία των λέξεων, ώστε να εξηγήσουμε καλύτερα το κάθε φαινόμενο) Δεν λέω προφανώς να εξηγείτε αναλυτικά όλα τα φαινόμενα, αλλά το πώς όλα αυτά έχουν πρακτική εφαρμογή στην καθημερινότητά μας (κάποια παραδείγματα) προς καλύτερη κατανόηση. Τα λέω αυτά, διότι ήταν και δικές μου απορίες όταν ήμουν μαθήτρια ακόμα και τώρα που σπουδάζω. Ερωτήματα των οποίων η απάντηση, πιστεύω θα βοηθήσει πολύ τα παιδιά να καταλάβουν την ουσία του μαθήματος.

    • @Chemistryland
      @Chemistryland Год назад

      Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις σας. Το πως φορτίζεται θετικά η αρνητικά ένα άτομο το έχω δείξει σε άλλο βίντεο μου « Η Δομή του Ατόμου». Όσο για τα υπόλοιπα που αναφέρατε σκοπεύω να ανεβάσω βίντεο. Όντως αν γνώριζαν από τα σχολικά χρόνια κάποια πράγματα οι μαθητές θα ήταν καλύτερα.Λυπάμαι αλλά η δημόσια εκπαίδευση έχει καταρρεύσει χρόνια τώρα.

  • @ΧριστίναΓούλα-γ4δ

    Συγχαρητήρια για το έργο σας! Πολύ επεξηγηματικές και στοχευμένες οι παρατηρήσεις σας. Πράγματι η χημεία α'λυκείου είναι πολύ σημαντική. Σε ακολουθεί ακόμα και στο πανεπιστήμιο. Το παν είναι η κατανόηση κι όχι η παπαγαλία. Να συνεχίσετε να εμπνέετε μαθητές και φοιτητές για την δύναμη της γνώσης. Περιμένουμε κι άλλα εκπαιδευτικά βίντεο!!!

  • @ΕλευθερίαΝικόλη

    Ευχαριστούμε για την βοήθεια.