YENİ SRC UYGULAMA ÖRNEK SINAV SORULARI 2024-66

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 27 янв 2025

Комментарии • 212

  •  2 месяца назад

    SRC1234 ÖĞRENCİLERİN 5 YILDIZLI MESAJLARI: İBRAHİM HALİL DOĞAN :Hocam merhaba ben bugün src3 sınavına girdim yazılıdan 100 uygulamadan 3/3 yaptım 100 aldım .sizin gönderdiğiniz soruların tamamı çıktı. Nedim Şeker akademi cidden ayrıcalıktır. Sizin kanala abone olup da geçemeyen yoktur sanırım. Tekrar tekrar çok teşekkür ediyorum. Selamlar olsun NEDİM ŞEKER AKADEMİ KANALI AİLESİ OLARAK Yani buna ne denir şapka çıkartılır harika sonuçlar mükemmel Tebrikler başarılar diliyorum

  • @ErenKara-n2t
    @ErenKara-n2t 4 месяца назад +4

    5.2. Direksiyon tutma ve çevirme
    İyi araç kullanmak direksiyon hâkimiyetinden başlar. İdeal bir direksiyon tutuşu sağlamak için, direksiyona olan uzaklığımızı da iyi ayarlamalıyız. Direksiyon hâkimiyeti için koltuğun doğru ayarlanması çok önemlidir. Yani, koltuğu direksiyona olması gereken en uygun mesafeye ayarlamalıyız. Koltuğun pedallarla ilgili ayarının doğru yapıldığını varsayalım. Koltuğunuza yaslanın ve kolunuzu direksiyonun en üst noktasına doğru uzatınız. Bu durumda bileğiniz direksiyonun üst noktasına değiyorsa mesafe ayarınız tamdır. Bileğiniz daha ilerde veya daha geride kalıyorsa koltuk arkalığını geriye veya ileriye doğru hareket ettirerek ideal ölçüye göre ayarlayınız. Kollarımız direksiyonu tutarken, dirseklerden ne çok kırılmış ne de düz pozisyonda olmalıdır.
    1. Direksiyon iki elle tutulur. Unutmayın! Acemiler direksiyonu tek elle tutar.
    2. Direksiyon simidini, on iki saat diliminin olduğu bir saat olarak düşününüz.
    3. Araç düz yolda saat 12 yönünde gider.
    4. Aracın direksiyonunu sol elinizle saat 9 noktasından, ( saat 8 ile 10 Aralığında ) sağ elinizle de 3 noktasından ( saat 2 ile 4 Aralığında ) tutunuz.
    5. Ellerinizi, avuç içleriniz 9 ve 3 noktasında gelecek şekilde direksiyonun üstüne koyunuz. Dört parmağınızı direksiyonun altına doğru kıvırınız. Başparmaklarınız, direksiyon simidine paralel yukarıya doğru uzatınız. Bu şekilde direksiyonu hafifçe tutunuz. Direksiyonu sadece tutunuz, sıkmayınız. Direksiyon teknik olarak bu şekilde tutulmalıdır. Direksiyonu üstten tutarak aracınızı kullanırsanız, herhangi bir nedenden dolayı, hava yastığının açılması durumunda, ilk olarak kolunuzun kırılacağını unutmayınız. Yine alt kısımdan tutma durumunda da aracınızda istem dışı (aracın hızlıyken birden bire kasise düşmesi, lastik patlaması gibi ) ani bir direksiyon hareketinde bileğinizin kırılma ihtimalini de göz önünde bulundurunuz.
    Sağa sola dönüşler: Direksiyonun ilk 180 derecelik dönüş hareketi sol elle başlar. Sola dönüşlerde ise direksiyonun ilk 180 derecelik dönüş hareketi sağ elle başlar.
    Sol şeride geçme, sola şerit değiştirme: Şehir içinde düz yolda
    50 km ve altında ki hızlarda şerit değiştirirken, sol şeride geçmek için direksiyonu saat 11 pozisyonuna kadar çeviriniz. Daha fazla değil. Aracınız sol şeride geçmeye başlar. Aracın üçte ikisi şeride girdiğinde direksiyonu tekrar 12 pozisyonuna getiriniz. Eğer, saat 11 pozisyonunda aracınızın tamamen sol şeride girmesini beklerseniz, aracınız sola doğru şeritten çıkar. Şerit ihlali yapmak asli kusurdur, herhangi bir durumda suçlu siz olursunuz. Aracınızın hızı arttıkça şerit değiştirmek için direksiyon döndürme dereceniz daha azalmalıdır. Yani 50 km, hızda direksiyonu saat 11 ( 5 dakikalık açı ) pozisyonuna getirirken, hızınız 90 km, olduğunda şerit değiştirmek için direksiyon döndürme dereceniz 2,5 dakikalık bir açı olmalıdır.
    Sağ şeride geçme, sağa şerit değiştirme: Şehir içinde düz yolda 50km ve altında ki hızlarda şerit değiştirirken, sağ şeride geçmek için direksiyonu saat 1 pozisyonuna kadar çeviriniz. Daha fazla değil. Aracınız sağ şeride geçmeye başlar. Aracın üçte ikisi şeride girdiğinde direksiyonu tekrar 12 pozisyonuna getiriniz. Eğer, saat 1 pozisyonunda aracınızın tamamen sağ şeride girmesini beklerseniz, aracınız sağa doğru şeritten çıkar. Şerit ihlali yapmak asli kusurdur. Aracınızı hep iki şerit çizgisinin arasında sürünüz. Dönüşler ve şerit değiştirmeler dışında, düz giderken kesinlikle şeridiniz de kalınız. Mutlaka bir şerdiniz olsun.

  • @ErenKara-n2t
    @ErenKara-n2t 4 месяца назад +3

    5.7. Sürüşte 2 kural faktörü (Doğru analiz, yavaşlatılan sürüş) Güvenli bir sürüş için yapılması gereken diğer konular. Kural bilinci ve uygulaması
    Trafiğe konsantrasyon
    İyi düşünün ve doğru karar verin
    Takip mesafesine dikkat edin
    Riskleri düşünün
    Hızınızı, hava yol ve trafik durumuna göre ayarlayın
    Aracınızı dinleyin
    Niyetinizi diğer yaya ve sürücülere anlatın
    Diğer yol kullanıcılara saygılı ve hoşgörülü olun

  • @ErenKara-n2t
    @ErenKara-n2t 4 месяца назад +2

    2. İş Organizasyonu
    2.1. İş öncesi hazırlık
    Aracın temizliği ve kontrolü görev talimatını alan hostes, araç personeli ile tanıştıktan sonra görev yapacağı aracın temizlik ve teknik donanımını araç personelinden birisi ile kontrol ederek aracı kullanıma hazır duruma getirir. Aracın temiz ve donanımının hazır olması, çalışanları rahatlatır. Yolcuların ilgili firmayı tercih etmelerini sağlar. Temizlik ve düzen otobüs firmasının prestijini etkiler. Camların temizliği yolculuğun sağlıklı geçmesi, yolcuların dışarıyı iyi izlemeleri için önemlidir. En önemlisi de aracın temizliğinin yolcuları memnun etmesidir. Camlar kirliyse kaptana bildirilir, temizlenmesi sağlanır. Koltuk ceplerine kusmuk torbası veya çöp torbası yerleştirilmelidir. Kirli, önceki yolculuktan kalan kırıntılarla bırakılmış yolcu koltuğu yolcuyu memnun etmez. Yolculuk süresince oturacağı, uyuyacağı kısaca zaman geçireceği yerin temiz olması gerekir. Rengi solmuş, sökük ve yırtık döşemeler firmanın prestijini etkiler. Eğer kirli ve problem varsa bu koltukları numaralarıyla kaptana bildirilir. Temizlenmesi sağlanır veya diğer problemleri giderilmek üzere rapor edilir. Tozlu, süpürülmemiş zemin rahatsız edicidir.
    Yolculuk süresince aynı havayı teneffüs eden yolcular kirlilikten ve havaya karışan tozdan etkilenir. Aynı ve sınırlı bir mekânda zaman geçirecek olan kişilerin sağlığı ayrıca önemlidir. Süpürülmemiş ve silinmemiş zemini kaptana bildirmek ve zeminin temizlenmesini sağlamak gerekir.
    Araçta görünür ve çok kullanılan yerlerin kontrolü ve temizliği kadar, az kullanılan ve görünmeyen yerlerin temizliği de önemlidir. Kıyı köşe bölgeler ve az kullanılan aksesuarlar daha çok kir ve toz tutar. Bu durum, otobüsün temiz görünümünü yok eder. Böyle bir duruma dikkat çekmek, bunları kaptana bildirmek ve bu yerlerin temizlenmesini sağlamak hostesin görevleri arasındadır.
    Hostesin en önemli görevi, servis malzemelerini kontrol etmesidir. Eksik veya gereksiz malzemeleri aracın bagaj kısmına indirmelidir. Eksiklikler var ise bunu bir üst amiri olan kaptana rapor etmelidir.
    Motorlu arabaların gündüz çok loş ve karanlık yerlerde veya gece kullanıldığında, ön ve arka ışıkları yakılacaktır. Motorlu arabaların güçlü frenleri olacak ve dikiz aynaları bulunacaktır. Tekerlekleri veya tırtılları, şase dışında ise bunlar uygun şekilde korunacaklardır. Benzin, mazot ve benzeri yakıtla çalışan motorlu arabalar, patlayıcı maddelerin, tozların ve parlayıcı buharların bulunduğu yerlerin yakınında, binaların içlerinde, vasıtaların akaryakıt depolarının doldurulduğu kapalı yerlerde kullanılmayacaktır. Motorlu arabaların klakson, çan veya zil sesleri, işyerindeki diğer sinyal seslerinden farklı, diğer makinelerin meydana getirdiği gürültüleri bastıracak kadar kuvvetli ve titiz olacak ve aynı işyerinde çalışan çeşitli motorlu arabalar için aynı ses tonu kullanılacaktır. Görevli olmayanların motorlu arabalar ve römorklar üzerine çıkmaları, operatörler tarafından önlenecek ve bunlar, üzerinde açıkça gösterilmiş bulunan en ağır yükten fazla yüklenmeyecek ve yükler, arabanın gabarisi dışına taşırılmayacak, sağlam bir şekilde bağlanacaktır.
    2.2. Güzergâh Planlama
    Sipariş, araç, iklim, iş gücü, kapasite, hız, maliyet, zaman vb. bilgilere göre başlangıç ve bitiş noktaları arasında güzergâhların belirlenmesi sürecidir. Türkiye içinde seçilen iki il arasında, hangi yol güzergâhından gidebileceğinizi gösteren bir hizmettir. Navigasyon seçilen iki şehir arasındaki en uygun güzergâhı belirlemekte ve bu güzergâha ilişkin bir harita oluşturmaktadır. Ayrıca iki il merkezi arasındaki toplam mesafeyi km olarak göstermekte ve iki il arasındaki yolculuk süresini de hesaplamaktadır. Bu planlamayı harita üzerinden hesaplanacağı gibi cep telefonu, bilgisayar gibi elektronik cihazlar yardımı ile de hesaplanabilmektedir.
    “En iyi yol bildiğin yoldur.”
    2.2.1. Güzergâh Şeması
    Hostes, görev talimatını aldıktan sonra gideceği yerin yol güzergâhı hakkında bilgi edinir. Eğer ilk kez gidiyorsa yol haritası temin eder. Ara durakları, mola yerini vb. önemli noktaları not alır. Yoldan yolcuların alınması ve ara duraklarda yolcuların indirilebilmesi için güzergâh hakkında bilgili olması gereklidir.
    2.2.2. Hazırlanması
    Gidiş ve dönüş güzergâhı tespit edilir. Yolculuk saatine göre hazırlık yapılır. (örneğin sabah kahvaltısı servisi gibi) Buna göre ikram malzemeleri hazırlanır. Molasız yolculuk ise ikram malzemeleri ona göre ayarlanır. İkram zamanı planlanır. Ara terminal ve diğer yolcu alınabilecek veya indirilebilecek yerler tespit edilir.
    2.3 Belge ve eşya kontrolü
    4925 sayılı Karayolu Taşıma Yönetmeliği uyarınca yolcu taşımacılığı yetki belgesine aracın ekli olduğunu gösterir taşıt kartı. Bununla birlikte yolcu taşıma sorumluluk sigortası ve ilgili yolcu taşıma sigortası yaptırmak zorundadır. Uluslararası yolcu taşımacılığı yapanotobüslerde ulaştırma açısından aşağıdaki belgelerin bulunması gerekmektedir.
    Tarifeli Taşımalar
    Taşıma yapılan ülkeden alınan izin belgesi,
    Transit geçilen ülkeden alınan izin belgesi,
    Onaylı zaman tarifesi, ücret tarifesi ve hat krokisi,
    Yolcuların listesi.
    Ayrıca, düzenli taşımalarda yolcu bileti yolcularda bulunmalıdır. Tarifesiz (turistik) Taşımalar interbus belgesi ile onaylı yolcu listesi (adı, soyadı, pasaport numarası). Mekik şeklindeki taşımalar interbus Belgesi ile yolcuların listesi (adı, soyadı, pasaport numarası). Taşıma yapılacak ülke makamlarınca onaylanan seyahat programı (Mekik taşımalarda ilk dönüş seferi ile son gidiş seferi boş olarak yapılır.)

  • @BaşariAkademisiEgitimMerkezi
    @BaşariAkademisiEgitimMerkezi 4 месяца назад +4

    sınava sakaryada giren öğrencimizin mesajı :Erkan Arslan Hocam S.A Kolay gelsin. Ben Sakayadan bugün src 3 sınavına girdim ve sizin sayenizde 85 puan görseldede 100 puan aldım. Sizi herkese tavsiye ettim. Yuzde yüz geçersiniz dedim. Hani diyorlardı ya bu yorumları yapanlar akrabanizmi felan. Ben Sakayadayim ve yeminederim sizi ilk kez burda tanıdım ve iyiki tanımışım. 200 kişi girdiğimiz okulda 85 alarak okul birincisi oldum buda sizin sayenizde oldu. Gercekten gurur verici bi tablo tabi sizde Dünyada teksiniz .Satırlar yetmedi önceki yorumumun devamı (: Benide gurur tablosuna eklerseniz sevinirim.Saygilar kucak dolusu sevgiler.Hı şunu da söyleyeyim ilk sınavda 2 soruyla kalmıştım. Ama size katılmamıştım. Arkadaslar mutlaka katil butonuna bassınlar yoksa pişman olurlar 100 de 100 geçerler soruların tamamı sizin kanaldan çıktı .Allaha emanet olun kucak dolusu sevgiler

    • @Erenata-k1z
      @Erenata-k1z 3 месяца назад +1

      Genelde sorular bunlarmı böylemi çıkıyor

  • @ErenKara-n2t
    @ErenKara-n2t 4 месяца назад +2

    14.2. Karoser
    Karoser denilen yapı, genellikle yolcuların veya yüklerin taşındığı kısma verilen isimdir. Üretildikleri malzemeye göre alüminyum ya da sacdan imal edilebilirler. Aracın ihtiyacına göre düz veya fiber yapıda üretilirler. Araçlar karoserlerine göre sınıflandırılırken genellikle kaç yolcu veya ne kadar yük taşındığı gibi kıstastalar göre sınıflandırma yapılır. Şimdi sırasıyla karoserleri inceleyelim.
    Hatchback: Hatchback karoser yapısına sahip otomobiller genellikle küçük yapıda olurlar ve arka kısımları da genellikle düz olarak yere doğru inen yapıdadır. Sedan; Sedan karosere sahip araçların en önemli özellikleri en az 4 işinin taşınabilmesi ve arka bagaj kısmının geriye doğru çıkıntılı olmasıdır.
    Cabriolet: Cabriolet yapıdaki araçlar genellikle üstü açık olarak üretilen araçlardır.
    Coupe: Coupe karoseri ye sahip araçlar da 2 veya 4 kişi taşıyor olabilmelerine karşılık 2 kapılı olarak üretilen araçlardır.
    MPV;MPV kısaltması multi purpose vehicle olup Türkçe’de çok amaçlı araç olarak çevrilebilir.
    Station Vagon ;Station vagon karoseri yapısını tanımlarken, sedan araçların daha geniş bagaj hacmine sahip olanlarıdır dersek yanlış olmaz.
    Roadster; Roadster karoseri de üstü açık ve genellikle arka kısımları, ön kısımlarından daha kısa olan araçlar olarak tanımlanabilir.

  • @ErenKara-n2t
    @ErenKara-n2t 4 месяца назад +2

    5.8. Araçlarda kontrolü kaybetmeyi önleyen elektronik sistemler
    Frenler, enerji değişim araçlarıdır. Taşıttaki kinetik enerjiyi (momentum) sürtünme yoluyla termal enerjiye (ısı) çevirir. Fren sistemi, bu yolla motorlu taşıtın yavaşlamasını ve durmasını sağlayan düzenektir. Hareket halindeki bir motorlu taşıt, kütlesi ve hızının karesiyle değişen, kinetik enerjiye ve bazı durumlarda konumu itibariyle potansiyel enerjiye sahiptir. Frenleme süresince bu enerji fren sürtünme elemanları ve tekerleklerde ısı enerjisine dönüşür. Karayolunda kullanılan fren sistemleri üç temel fonksiyonu yerine getirmektedir.
    Bunlar;
    1. Taşıtın yavaşlatılması veya durdurulması,
    2. Taşıtın kinetik enerjisini (yokuş aşağı inişlerde) kontrol ederek, belirli hızlarda seyrini sağlanması,
    3. Duran bir taşıtın yerinde sabit tutulmasıdır.
    Aracın normal kullanım koşullarında kontrol, çevreden aldığı verileri aracın kontrol elemanlarına ileten sürücüdedir. Ve araç normal trafikte güvenli bir şekilde hareket ettirilebilir, frenlenebilir ve durdurulabilir. Ancak kritik seyir şartlarında ( sürücünün panikli tepkisi, yolun ıslak veya kaygan olması, diğer trafik katılımcılarının hataları, önceden tahmin edilemeyen engeller v.b.) Araç sürücünün kontrolünden çıkmaktadır. Bu gibi durumlarda araç sürücünü tepkilerine yanıt veremez. Ani frenleme yapılması tekerleklerin kilitlenmesine, ani gaza basılması durumunda patinaj yapmasına neden olur, yani kayma yapar. Eğer ön tekerlekler kayma (kilitlenir veya patinaj) yaparsa direksiyon hakimiyeti kaybolur. Arka tekerlekler kayma (kilitlenir veya patinaj) yaparsa araç sürüklenir. Frenler; güvenli sürüş için taşıtlarda bulunan en önemli donanımlardır. Frenlerden çok yüksek güvenilirlik ve dayanıklılık beklenmektedir. Taşıtlarda kullanılan frenleme sistemleri en önemli aktif güvenlik elamanıdır. Kazaların azaltılması konusunda da birinci sırada olan güvenlik sistemleridir. Bu konuda yapılan çalışmalara göre fren sistemleri taşıt kazalarında yaklaşık olarak % 20 gibi bir güvenlik oranına sahip olduğu varsayılmıştır.
    ABS ; tekerleklerin kilitlenmesini önleyen bir fren sistemidir.
    ASR; patinajı önleyici bir sistemdir. Özellikle kaygan yollarda aracın savrulmasını engelleyerek hayati riskleri ortadan kaldırıyor.
    ASC; özellikle ilk kalkışlarda ve yokuş çıkarken gaza fazla basılmasından dolayı aracın patinaj yapmasını engellemeyerek aracın savrulma riskini ortadan kaldırır. Yağışlı havalarda da oldukça yardımcı bir sistemdir.
    ESP; elektronik stabiline programıdır. Viraj olduğunu fark edemeyip hızlı bir şekilde döndüğünü varsayarak aracın savrulma riski oldukça fazladır. Bu durumda esp gidilmesi gereken doğru yönü direksiyon hareketleri sonucunda tespit ederek ve motor gücünü azaltarak gerekli gördüğü lastiklere basınç yani fren uyguluyor. Bu sayede araç savrulmaktan kurtularak yola doğru şekilde tutunabiliyor.
    EBD; elektronik fren dağılım sistemidir. Ani frenleme yapıldığında ön tekerleklerde kuvvet fazlalaşırken arka tekerleklerde tam tersidir. İşte bu sistem arka tekerleklere de basınç uygulayarak ön ve arka tekerler arasından denge kurar.
    DSC; dinamik denge kontrolüdür. ABS ile ortak çalışan bir sistemdir. Özellikle virajlarda aracın kayması ve savrulması durumunda motorun gücünden yararlanarak aracın kontrolünü sağlar.

  • @ErenKara-n2t
    @ErenKara-n2t 4 месяца назад +2

    5.9. Takip mesafesi
    Takip mesafesini aracınıza ve yolun vaziyetine göre ayarlamaya özen göstermelisiniz. Bu özen sisli, yağmurlu havalar veya gece sürüşlerinde daha da artmalıdır. Teknik olarak olması gereken takip mesafesi, hızın yarısı kadar metre olarak geçer. Yani;
    100 km hızla ilerleyen bir aracın takip mesafesi 50 m olmalıdır. Takip mesafesini belirleyebilmenin daha basit bir yöntemi var, bu yöntem 2 saniye kuralı olarak da geçer. Önümüzdeki aracın herhangi bir noktadan çıkışında normal bir tempoyla 100-100 diye saydığımızda, biz de o noktaya varmış oluyorsak doğru bir mesafede ilerliyoruzdur. Belirlenen noktaya 2 saniyeden önce varılıyorsa, hız limitini düşürerek yavaşlamalısınız. Olması gereken takip mesafesi, araç cinslerine göre değişir; minibüs ve kamyonetler için 3, ağır vasıtalar için 4 olmalıdır. Takip mesafesi için belirleyici tek unsur hız değildir. Araç cinsi, hava durumu, aracın boş veya yüklü olması, sürüş anındaki trafik yoğunluğu gibi etkenler de önemli detaylardır. Buna bağlı olarak ıslak ve kaygan yollarda takip mesafesi arttırılabilir. 2 saniye kuralı, 6 saniyeye çıkarılabilir. Takip mesafesinin bazı yerlerde zorunlu olarak korunması gerekir. Çünkü bu yerlerde aracı geçmek yasaktır.
    5.10. Durma mesafeleri :Burada ele alacağımız konu durma mesafesini etkileyen faktörlerdir. Kaza yapılmış kesimlerdeki fren izleri neyi anlatır acaba? Durma mesafesi ya da “emniyetli durma mesafesi”, bir aracın ve sürücüsünün, önünde beklenmedik bir gelişme olduğunda, durma için gerekli olan mesafe olarak tanımlanır. Bu mesafe, iki temel parçadan meydana gelir.Bunlar;
    1.Reaksiyon Mesafesi 2. Frenleme Mesafesidir.
    Bu iki mesafenin toplamı “durma mesafesini” verir. Reaksiyon mesafesi, durmayı gerektirecek bir tehlikenin görülmesi, algılanması ve frene basılması anına kadar geçen sürede kat edilen yola karşılık gelir. Reaksiyon mesafesi genel olarak üç şarta bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bunlar:
    1. Hız 2. Sürücünün fiziki ve ruhsal durumu
    3. Sürücünün konsantrasyonudur.
    Elbette, saydıklarımız içinde en önemlisi ‘hız’dır. Hız tek başına, reaksiyon süresinde alınacak mesafeyi etkilediği gibi, sürücünün durumu ve konsantrasyonunun getirebileceği kısıtları da daha da olumsuzlaştırır.

  •  4 месяца назад +3

    CMR Sözleşmesi'ne göre taşıyıcı, istihdam ettiği kişilerin ve taşımanın yapılması için hizmetlerinden yararlandığı üçüncü şahısların ihmallerinden ne şekilde sorumludur?D
    A) Sorumlu değildir
    B) Kısmen sorumludur
    C) Sorumluluğu ilgili kişilerle paylaşır
    D) Hareket ve ihmaller kendisine aitmiş gibi sorumludur

  • @ErenKara-n2t
    @ErenKara-n2t 4 месяца назад +2

    14.4. Fren sistemi
    Araçta el freni duran aracı sabitlemek için kullanılır. El freni kopmuş ise el freni tutmaz. El freni çekili durumda unutulup yola devam edilirse kampanalar ısınır ve fren tutmaz.
    Araç üzerinde 3 tip fren bulunur: -Motor freni (kompresyon freni) -Ayak freni -El freni Ayak freni 3 tiptir: -Hidrolik fren, - Havalı fren, -Karma fren, Fren sisteminin bazı parçaları şunlardır:-Fren pedalı, -Merkez pompası, -Fren boruları, - Tekerlek silindirleri, -Fren diski, -Fren balatası,-Kampanalar, -
    Fren ayar sistemleri:
    Havalı frenli bir araçta üsttekilere ilaveten hava tüpü ve kompresör bulunur. ABS frenin avantajları, frenlerken direksiyon hâkimiyetini bozmaması ve fren mesafesini kısaltmasıdır. Fren yapılmasına rağmen aracın hızı azalmıyorsa, fren hidroliği yok veya azalmış hatta fren ayarları gecşek olabilir. Fren sistemine yağ sızmış olabilir. Fren sisteminde kaçak olabilir. Soğuk havalarda el freni çekil durumda bırakılırsa fren balataları donarak yapışır. Fren sisteminde hidrolik azalmışsa hidrolik yağı ile takviye edilir. Ayak frenine basıldığında ön ve arka tekerlekler birlikte durur. Araç çalışıyor fakat hareket ettirilemiyorsa el freni çekik olabilir. Aracın kampanaları aşırı ısınmışsa fren ayarları bozuk olabilir. Ön lastiklerin biri yeni biri eskiyse frenlerken araç bir tarafa çeker.
    Westinghouse tipi frenli bir arabada hareket halinde iken motor stop ettirilirse asla fren tutmaz. Hava frenli araçta hava basınç göstergesi basınç göstermiyorsa araç olduğu yerden kaldırılamaz.
    14.5.Direksiyon sistemi
    Ön düzen sistemi, aracın dönüşünü sağlar. Direksiyon simidi, direksiyon mili, sonsuz dişli, sektör dişli, rot, eğri rot, kısa rot, rotbaşı bu sistemin bazı parçalarıdır. Direksiyon kutusu yağı kontrol edilmelidir. Araçta çekme, gezme vs. varsa servise gidilmelidir. Kamber/ Kaster/ King-pim/ rot ve direksiyon kutusu ayarları gibi ayarları vardır. Ayarsızlık ve dişlilerin aşınması, direksiyon boşluğu artırır. Ayrıca rot başlarının aşınması ile direksiyon kutusu arızaları da direksiyon boşluğunu artırır. Ön düzen ayarları bozuksa ön lastikler içten ve dıştan aşınır. Direksiyon zor dönüyorsa lastik hava basıncı normalden azdır.
    14.6 Güç aktarma organları
    Güç aktarma organları sırasıyla: Debriyaj, vites kutusu, şaft, diferansiyel, akslar, tekerleklerdir. Difarensiyelin görevi, gücü arttırmak, kendine gelen hareketi 90 derece kırıp akslar yardımıyla tekerleklere iletmek, virajlarda içteki tekerleği az, dıştakini fazla döndürerek kolay ve rahat viraj almayı temin etmektir. Kavrama (debriyaj) motorla vites kutusu arasındaki irtibatı keserek vites değiştirme olanağı sağlayan aktarma organıdır. Akslar, diferansiyelin hareketini tekerleklere iletirler. Vites kutusu, aracın hızını ve gücünü ayarlar. Araç hareket halindeyken ayağımız debriyaj pedalı üzerinde devamlı durursa debriyaj balatası aşınır. Aracın ilk çalışması esnasında bir miktar gaz verildikten sonra debriyaj pedalına sonuna kadar basmanın faydası vardır. Debriyaj balatası yağlanırsa debriyaj kaçırır. Debriyaj teli koparsa araç vitese geçmez. Vites değiştirirken debriyaj pedalına basılır. Araç geri vitese takılmak istendiğinde takılmıyorsa, debriyaj pedalından ayak çekilip yeniden basılır. Aktarma organlarında yağ olarak, dişli yağı kullanılır. Vites değiştirirken ses geliyorsa, debriyaja tam basılmamıştır. Ani ve sert duruş kalkış yapmak debriyaj balatasını sıyırabilir. Vites kutusu bakımı yapılırken yağa ve yağ kaçağına dikkat edilir.
    4.7. Aydınlatma ve gösterge sistemleri
    Aydınlatma sisteminde, sigortalar, kablolar, farlar, park lambası, sis lambası, plaka lambası, gösterge lambası, iç aydınlatma lambası, bagaj aydınlatma lambası, gibi lambalar vardır. İkaz sisteminde, sinyaller, fren ikaz lambaları, geri vites lambası, korna bulunur. Her elektrik elemanı gibi araçlarda bulunan aydınlatma ve ikaz sistemi gibi elektrikli devrelerde de: akü, kablolar, kablo bağlantıları, sigortalar, açma kapama düğmeleri ya da kolları, ve alıcı olarak da ampuller bulunmaktadır.
    Bu sistemlerin en önemli arızaları: Kısa devre, kablo kopukluğu, akü bitmesi, akü kutup başı oksitlenmesi veya akü kutup başı gevşekliği, ampul yanması, sigorta atması, anahtarların arızalanmasıdır. Fren müşiri ikaz sisteminin bir parçasıdır. Farlardan bir kısmı ya da hiçbiri yanmıyorsa, sigortası atık olabilir. Flâşör arızalanınca sinyal lambası yanmaz. Sigortalar atıksa bunun yerine aynı amperde sigorta takılır. Far anahtarı bozuksa farlar yanmaz. Isı göstergesi çalışmıyorsa, ısı göstergesi müşiri arızalı olabilir. Aracın fren lambaları yanmıyorsa, fren müşiri arızalı olabilir. Fren lambalarından biri yanmıyorsa, yanmayan lambanın ampulü yanmış olabilir. Farların bakımı yapılırken, far ayarı yapılır. Farlardan biri sönük yanıyorsa far kablo bağlantısı gevşemiş veya paslanmış olabilir. Sigortanın görevi, kısa devre olduğunda sistemi korumaktır.
    14.8. Süspansiyon donanımı
    Süspansiyon sistemi, araç tekerlerinin aracın şasi ve gövdesiyle birleştirildiği sistemdir. Yaylar (helezon yay), yaprak yaylar (makaslar) ve amortisörlerden oluşur. Helezon yaylar otomobil türü araçlarda makaslar ise genellikle ağır hizmet araçlarında kullanılır. Yaylar, yoldan gelen darbe titreşimleri üzerine alır. Yayların salınımını amortisör kontrol eder.

  •  4 месяца назад +1

    Açıklama:
    GÜMRÜKTE HATLAR Kırmızı hat; Eşyanın fiziki muayenesi ile birlikte belge kontrolünün de yapıldığı hattır. Sarı hat; fiziki muayeneye gerek görülmeksizin eşyaya ait beyanname ve eklerinin doğruluğunun ve birbiriyle uygunluğunun kontrol edildiği hattır. Mavi hat; eşyanın veya buna ilişkin yazılı beyan ve ilgili belgelerin sonradan kontrol edildiği hattır. Yeşil hat; eşyanın belge kontrolüne veya fi ziki muayeneye tabi tutulmadığı hattır. (Yolcu salonları)
    13. Gümrük mevzuatına göre eşyanın belge kontrolüne veya muayeneye tabi tutulmadığı hat aşağıdakilerden hangisidir?D
    A) Mavi hat
    B) Kırmızı hat
    C) Sarı hat
    D) Yeşil hat

  • @ErenKara-n2t
    @ErenKara-n2t 4 месяца назад +1

    7.1.13. Araç Işıklarının Kullanılması:
    a. Uzağı gösteren ışıklar (uzun hüzmeli farlar):
    Yerleşim birimleri dışındaki karayollarında geceleri seyrederken, yeterince aydınlatılmamış tünellere girerken, benzeri yer ve hallerde uzağı gösteren ışıkların yakılması zorunludur. Kısa farla 25 m. ileriyi aydınlatır.
    b. Yakını gösteren ışıklar (kısa hüzmeli farlar):Geceleri, yerleşim birimleri dışında karayollarındaki karşılaşmalarda bir aracı takip ederken, bir aracı geçerken yan yana gelinceye kadar ve yerleşim birimleri içinde, gündüzleri ise görüşü azaltan sisli, yağışlı ve benzeri havalarda yakını gösteren ışıkların yakılması mecburidir. Uzun farlar 100 m. ileriyi aydınlatır.
    Işıkların kullanılmasına ilişkin esaslar:
    Dönüş ışıklarının "geç" anlamında kullanılması,
    Sadece park ışıkları yakılarak araç sürülmesi,
    Karşılaşmalarda ışıkların söndürülmesi,
    Yönetmeliklerde gösterilen esaslara aykırı ışık takılması ve kullanılması,
    Sis ışıklarının; sis,kar,şiddetli yağmur halleri dışında ve geceleri yakını ve uzağı gösteren ışıklarla aynı zamanda kullanılması,
    Yönetmelik esaslarına uygun olarak takılan ışıkların da amaç dışında ve gereksiz kullanılması yasaktır.
    7.1.14 Arızalı Araçların Çekilmesi
    1. Freni arızalı olmayan araçların çekilmesi:
    Çekme halatı, çekme zinciri veya çekme demiri ile çekilir.
    Çekme halatının uzunluğu en fazla 5m. olmalıdır.
    Halatın uzunluğu 2,5m. geçerse kırmızı yansıtıcı bağlanmalı.
    Hız saatte 20km olmalı.
    2. Freni arızalı olan araçların çekilmesi: Çeki demiri ile çekilmeli.
    Demir uzunluğu en fazla 1m. olmalı. - Hız saatte 15km. geçmemeli. Her iki durumda da yolcu ve yük taşınmamalı.
    7.1.15. Okul Taşıtının Çalıştırılma Esasları:
    1. Okul taşıtının "DUR" işareti yakıldığında, diğer bütün araçlar duracak, öğrenci indirme bindirme işlemi bitinceye kadar okul taşıtı geçilmeyecektir.
    2. "DUR" işareti sadece öğrenci indirme bindirme işlemi sırasında yakılacak, bu ışık frene basıldığında yanan ışıkla birlikte yanmayacak.
    3. Okul taşıtlarına, taşıma sınırını aşacak sayıda öğrenci indirilmeyecektir.
    4. Taşıt içi düzenini sağlamak ve taşıta iniş ve binişlerde öğrenciye yardımcı olmak üzere okul taşıtında bir rehber öğretmen veya kişi bulunacaktır.
    5. Öğrencilerin kolayca yetiştiği cam ve pencereler sabit olacaktır.
    Okul taşıtlarının arkasında 30cm. çapında kırmızı dur lambası olmalıdır. Hatalı park olursa parasını araç sürücüsü ya da sahibi öder. Şehir merkezinde kamyon, otobüs ve traktör park yapamaz.

  • @ErenKara-n2t
    @ErenKara-n2t 4 месяца назад +2

    Yetki belgesi türleri
    A türü yetki belgesi: Otomobille ticari tarifeli veya tarifesiz olarak, yurt içi veya uluslararası yolcu taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Taşımanın şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:
    A1 Yetki Belgesi: Yurtiçi tarifeli veya tarifesiz yapacaklara,
    A2 Yetki Belgesi: Uluslararası tarifesiz yapacaklara, verilir.
    B türü yetki belgesi: Otobüsle yurtiçi ve/veya uluslararası yolcu taşımacılığı veya hususi taşımacılık yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Bu belgelere 24 üncü maddenin ikinci fıkrasının (m) bendindeki şartları haiz otomobiller de kaydedilebilir. Taşımanın şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:
    B1 yetki belgesi: Ticari ve tarifeli olarak yapacaklara,
    B2 yetki belgesi: Ticari ve tarifesiz yapacaklara,
    B3 yetki belgesi: Hususi taşımacılık faaliyetinde bulunarak,
    •Kendi personelinin,
    •Kendi diyaliz merkezlerinde tedavi gören hastaların,
    •Kendi özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde destek eğitimi alan engelli bireylerin ve bunların velisinin/vasisinin taşımasını yapacaklara verilir.
    C türü yetki belgesi: Yurtiçi ve/veya uluslararası eşya taşımacılığı veya hususi taşımacılık yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Taşımanın şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:
    C1 yetki belgesi: Hususi taşımacılık yapacaklara,
    C3 yetki belgesi: Ticari amaçla taşınma eşyası taşımacılığı yapacaklara, verilir.
    C2 yetki belgesi yürürlükten kaldırılmış olup başka bir işleme gerek kalmaksızın ve taşıt kartı ücreti ile yetki belgesi değişim ücreti alınmaksızın aynı geçerlilik tarihi esas alınarak L2 yetki belgesi ile değiştirilir.
    D türü yetki belgesi: Otobüsle tarifeli veya tarifesiz yurtiçi yolcu taşımacılığı veya hususi taşımacılık yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Bu belgelere 24 üncü maddenin ikinci fıkrasının (m) bendindeki şartları haiz otomobiller de kaydedilebilir. Taşımanın şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:
    D1 yetki belgesi: Ticari ve tarifeli olarak yapacaklara,
    D2 yetki belgesi: Ticari ve tarifesiz olarak yapacaklara,
    D3 yetki belgesi: Hususi taşımacılık faaliyetinde bulunarak;
    •Kendi personelinin,
    •Kendi diyaliz merkezlerinde tedavi gören hastaların,
    •Kendi özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde destek eğitimi alan engelli bireylerin ve bunların velisinin/vasisinin,
    •taşımasını yapacaklara,
    D4 yetki belgesi: Ticari olarak, taşıma mesafesine bakılmaksızın il içi ve 100 kilometreye kadar olan şehirlerarası tarifeli ve tarifesiz olarak yapacaklara, verilir.
    F türü yetki belgesi: Ticari amaçla yolcu taşımacılığı alanında acentelik yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Faaliyetin şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:
    F1 yetki belgesi: Yurtiçi acentelik yapacaklara,
    F2 yetki belgesi: Yurtiçi ve/veya uluslararası acentelik yapacaklara, verilir.
    G türü yetki belgesi: Ticari amaçla eşya veya kargo taşımacılığı alanında acentelik yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Faaliyetin şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:
    G1 yetki belgesi: Yurtiçi eşya acenteliği yapacaklara,
    G2 yetki belgesi: Yurtiçi ve/ veya uluslararası eşya acenteliği yapacaklara,
    G3 yetki belgesi: Yurtiçi ve/veya uluslararası kargo acenteliği yapacaklara, verilir.
    H türü yetki belgesi: Ticari amaçla yurtiçi ve uluslararası eşya taşımacılığı alanında komisyonculuk yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Faaliyetin şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:
    H1 yetki belgesi: Yurtiçi yapacaklara,
    H2 yetki belgesi: Yurtiçi ve/veya uluslararası yapacaklara, verilir.
    K türü yetki belgesi: Yurtiçi eşya taşımacılığı veya hususi taşımacılık yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Taşımanın şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:
    K1 yetki belgesi: Ticari amaçla eşya taşımacılığı yapacaklara,
    K2 yetki belgesi: Hususi taşımacılık yapacaklara,
    K3 yetki belgesi: Ticari amaçla taşınma eşyası taşımacılığı yapacaklara, verilir.
    L türü yetki belgesi: Ticari amaçla lojistik işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Faaliyetin şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:
    L1 yetki belgesi: Yurtiçi yapacaklara,
    L2 yetki belgesi: Yurtiçi ve/veya uluslararası yapacaklara, verilir.
    M türü yetki belgesi: Ticari amaçla tarifeli olarak kargo işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Faaliyetin şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:
    M1 yetki belgesi: İliçi yapacaklara,
    M2 yetki belgesi: Yurtiçi ve/veya uluslararası yapacaklara, verilir.
    N türü yetki belgesi: Ticari amaçla nakliyat ambarı işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Faaliyetin şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:
    N1 yetki belgesi: İl içi yapacaklara,
    N2 yetki belgesi: Yurtiçi yapacaklara, verilir.
    P türü yetki belgesi: Ticari amaçla dağıtım işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Faaliyetin şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:
    P1 yetki belgesi: İliçi yapacaklara,
    P2 yetki belgesi: Yurtiçi yapacaklara, verilir.
    T türü yetki belgesi: Terminal işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşlarına verilir. Faaliyet şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:
    T1 yetki belgesi: Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde yolcu terminali işletmeciliği yapacaklara,
    T2 yetki belgesi: Büyükşehir Belediyesi sınırları dışında kalan yerleşim birimlerinde yolcu terminali 53 işletmeciliği yapacaklara,
    T3 yetki belgesi: Eşya terminali işletmeciliği yapacaklara, verilir.

  • @ErenKara-n2t
    @ErenKara-n2t 4 месяца назад +1

    Haritada yüzey Şekillerini Gösterme
    1. Renklendirme Yöntemi; Fiziki haritalarda yeryüzü şekillerini daha belirgin gösterebilmek için yükselti basamakları renklerle ifade edilir. Renklendirme işlemi, aşağıdaki tabloda gösterildiği gibi olur
    Fiziki haritalarda beyaz renkler buzulları ya da kalıcı karları gösterirler. Göl, deniz ve okyanuslar ise mavi renkle gösterilmektedir. Mavinin tonu koyulaştıkça derinliğin arttığı anlaşılır. Renklendirme yöntemi, günümüzde en çok kullanılan yöntemlerdendir.
    2. Gölgelendirme Yöntemi; Yerşekillerinin bir yönden ışıkla aydınlatıldığı düşünülür. Buna göre, ışık alan yerler açık, gölgede kalan yerler koyu renkte boyanır. Haritacılıkta daha çok yardımcı bir yöntem olarak kullanılır.
    3. Tarama Yöntemi; Eğim ile orantılı olarak kalınlıkları artan çizgilerle yerşekilleri gösterilir.
    Tarama yönteminde, eğim fazla ise çizgiler kalın, kısa ve sık olur. Eğim az ise çizgiler ince, uzun ve seyrek olur. Düz alanlar ise taranmayarak boş bırakılır. Fazla kullanılmayan bir yöntemdir.
    4. Kabartma Yöntemi; Yeryüzü şekillerinin belirli bir ölçek dahilinde küçültülerek oluşturulan maketleridir. Bu yöntem, yerşekillerinin gerçeğe en uygun olarak gösterilmesini sağlar. Ancak, kabartma haritaların yapılışı ve taşınması zor olduğundan kullanım alanı dardır.
    5. İzohips (Eş yükselti) Yöntemi ; Deniz seviyesinden itibaren aynı yükseklikteki noktaların birleştirilmesiyle elde edilen eğrilere izohips eğrileri denir.
    Herhangi bir arazi resmi

  •  3 месяца назад

    GÜVENLİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ :31. "Çekilen aracın freni bozuk ise, çeken araç ile arasındaki açıklığın 1 metreden fazla olmaması, bağlantının iki aracın birbirine yaklaşmalarını önleyecek şekilde (çeki demiri) olması, bu halde saatte ............, diğer hallerde ...........kilometreden fazla hızla sürülmemesi zorunludur." Yukarıdaki boşlukları doldurunuz
    15 kilometre - 20 kilometre
    32. Sollama yapıldıktan sonra sol şeritte ne zamana kadar ilerlenir?
    Geçilen araç dikiz aynasından görülene kadar.
    33. Sisli havalarda, aracın kayganlık faktörü arttığında aşağıdakilerden hangisi yapılır?
    Takip mesafesini arttırarak, yolun sağındaki yol çizgisi takip edilir.
    34. Aşağıdakilerden hangisi karda araç kullanma kurallarından değildir?
    Lastiklerin havasını indirmek
    35. Aşağıdakilerden hangisi uykusuz yola çıkan sürücünün gösterdiği davranışlardan biri değildir?
    Sinyal vererek şerit değiştirme
    36. Konvoy halinde seyreden araçlar arasındaki mesafe ne kadar olmalıdır?
    Kendilerini geçmek isteyen araçların güvenle girebilecekleri kadar.
    37. İki yönlü trafiğin kullanıldığı taşıt yollarında karşı yönden gelen araçların geçişini zorlaştıran bir durum varsa geçişi kolaylaştırmak için sürücüler aşağıdakilerden hangisini yapmak zorundadır?
    Aracını sağ kenara yanaştırmak, gerektiğinde sağa yanaşarak durmak
    38. Aşağıdakilerden hangisi İkinci Derece Güvenlik (Pasif Güvenlik) sağlayan tertibatlardandır?
    Hava yastığı
    39. Aşırı yük altında çalışmış bir dizel motor için aşağıdakilerden hangisinin sürücü tarafından yapılması doğrudur?
    Molalardan sonra soğuk motora hemen yüklenmemeli ve tam gaz yapılmamalıdır
    40. Kaygan zeminli bir viraja girildiğinde araç önden kaymaya başladığında aşağıdakilerden hangisini yapmak doğrudur?
    Frene basmamak ve direksiyonu kayan yönde çevirmek
    41. Aşağıdakilerden hangisi motorlu araç kazalarının önlenmesi amacıyla sürücülerin alması gereken tedbirlerden birisidir?
    Trafik işaretlerinin her türlü olumsuz koşulda dahi yeterli uzaklıktan görülmesini sağlamak
    42. Reaksiyon mesafesi aşağıdakilerden hangisine bağlıdır?
    Sürücünün yorgun olup olmadığına
    43. Virajlı yol kesimlerinde merkez kaç kuvveti ne demektir?
    Aracı viraj dışına doğru iten güç
    44. Yakını ve uzağı gösteren farlar kaç metre ilerisini aydınlatacak şekilde ayarlanmalıdır?
    Kısa 25 m- Uzun 100 m
    45. Yan rüzgârların aracın yön değiştirmesine etken olduğu alanlarda sürücü nasıl hareket etmelidir?
    Hızını azaltmalıdır
    46. Kış şartlarında hangi lastikler daha fazla tutunma sağlar?
    Dar ve havası doğru şişirilmiş lastikler
    47. Araç kızaklama halindeyken sürücünün aşağıdakilerden hangisini yapması doğrudur?
    Gaz pedalından ayak çekilir ve yüzeyle tekrar temasın sağlanması beklenir
    48. Arkaya doğru yüklenmiş araçlarda sürüş esnasında ne gibi sorunlar ile karşılaşır?
    Direksiyon hakimiyeti zorlaşır yakıt sarfiyatı artar
    49. Frenleme mesafesinin değişiklik göstermesinde aşağıdakilerden hangisi etkili değildir?
    ABS
    50. Güvenli sürüşte limit noktası nedir?
    İlerideki viraja bakarken görülebilen en son nokta
    51. Su birikintilerinde lastiklerin yerle teması kaybetmeleri halinde aşağıdakilerden hangisini yapmak gerekir?
    Gazı kesmeli, direksiyonu düz tutmalıdır
    52. Araçtaki sis ışıklarının hangi haller dışında ve hangi ışıklarla birlikte kullanılması yasaktır?
    Sis, kar ve şiddetli yağmur sebebiyle görüşün yetersiz olduğu haller dışında ve geceleri uzağı gösteren ışıklarla birlikte
    53. Kaygan zeminli bir viraja girildiğinde araç önden kaymaya başladığında aşağıdakilerden hangisini yapmak doğrudur?
    Frene basmamak ve direksiyonu kayan yönde çevirmek
    54- Lastik havalarının normalden az olması, aşağıdaki zararlardan hangisine neden olur?
    Lastik yan duvarları aşırı esner
    55. Aşağıdakilerden hangisi aracın hızının azaltılması gereken yerlerden değildir?
    Bölünmüş yollar
    56. ABS fren sistemi ile ilgili aşağıdaki açıklamalardan hangisi doğrudur?
    Savrulmadan yavaşlamayı ve/veya durmayı sağlar
    57. Artan hız sonucunda sürücünün görüş açısının düşmesiyle çevrenin tam olarak algılanmamasına ne ad verilir?
    Hız körlüğü
    58. Yükleme sırasında aracın boyunu önden ve arkadan en fazla kaç metre taşacak şekilde yüklenebilir?
    Önden 1 metre arkadan 2 metre
    59. Tünel görüşü nedir?
    Hızlı araç kullanırken görme alanının daralması sonucu sürücünün çevresindeki olayları algılayamama durumudur.
    60. Bir otobüs ile bir kamyonun emniyetle geçemeyeceği kadar dar olan yolda karşılaşmaları halinde, aksine bir işaret yoksa hangisi diğerine geçiş kolaylığı sağlamak zorundadır?
    Kamyon sürücüsü, otobüse
    61. Kuvvetler yükü nerede dengeler?
    Ağırlık noktasında
    62. Hava sıcaklığından dolayı lastik genleşmiş ise ne yapılmalıdır.?
    olması gereken hava değerinde bırakılır.
    63. Tehlike anında aracı en kısa mesafede durdurmak için ne yapılır?
    Depriyaj ve frene aynı anda basılmalıdır.
    64. Hangisi sürücünün tehlikeyi görüp frene basıncaya kadar geçen süre içinde aracın gittiği mesafedir?
    Reaksiyon mesafesi
    65. Hangisi yakıt tüketiminin artmasında sürücüden kaynaklanan kusurdur?
    Aracın hızına uygun olmayan viteste gidilmesi

  • @BaşariAkademisiEgitimMerkezi
    @BaşariAkademisiEgitimMerkezi 3 месяца назад +2

    ÖĞRENCİLERİMİZİN "SRC1234" SINAV SONRASI MESAJLARI Müzeyyen KaplanYeni üye merhaba lar hocam 16 Nisan da ilk defa girdiğim src 3 şınavı mi başarılı bir şekilde geçtim yazılıdan 80 .sözlüden de 3 + 3 yaparak geçtim ..size ne kadar çok teşekkür etsem azdır...sadece bir hafta kadar videoları izleyip ve sizi çok iyi dinleyip geçtim .. emeğinize sağlık hocam herşey için çok teşekkür ederim... ayrıca dedikleri kadar zorda değilmiş iyi dinleyip birazda ezber olunca çok kolay oluyor ..20 kişilik sınıf içinden 8 kişi geçtik .. diğer arkadaşlarıma sizin kanalı önerdim .. herşey için tekrardan teşekkür ederim Nedim hocam..
    NEDİM ŞEKER AKADEMİtebrikler harıka güzel günlerde kullan kanalımızı arkadaşlarına önerirsen sevinirim

  • @ErenKara-n2t
    @ErenKara-n2t 4 месяца назад +1

    İlkyardımcının bilmesi gereken ve vücudu oluşturan sistemler: İlkyardımcının insan vücudu, yapısı ve işleyişi konusunda bazı temel kavramları bilmesi, ilkyardımcı olarak yapacağı müdahalelerde bilinçli olmasını kolaylaştırır.
    13.2.3.İnsan vücudunu oluşturan sistemler
    Hareket Sistemi: Vücudun hareket etmesini ve desteklenmesini sağlar. Koruyucu görev yapar. Hareket sistemi şu yapılardan oluşur:
    Kemikler
    Eklemler
    Kaslar
    Dolaşım Sistemi: Vücut dokularının oksijen, besin, hormon, bağışıklık elemanı vb. elemanları taşır ve yeniden geriye toplar. Dolaşım sistemi şu yapılardan oluşur:
    Kalp
    Kan damarları
    Kan
    Sinir Sistemi: Bilinç, anlama, düşünme, algılama, hareketlerin uyumu, dengesi ve solunum ile dolaşımı sağlar. Sinir sistemi şu yapılardan oluşur:
    Beyin
    Beyincik
    Omurilik
    Omurilik soğanı
    Solunum Sistemi: Vücuda gerekli olan gaz alışverişi görevini yaparak hücre ve dokuların oksijenlenmesini sağlar. Oksijensizliğe en dayanıksız organ beyindir. Solunum sistemi şu organlardan oluşur:
    Solunum yolları
    Akciğerler
    Boşaltım Sistemi: Kanı süzerek gerekli maddelerin vücutta tutulması, zararlı olanların atılması görevini yaparak vücutta iç dengeyi korur. Boşaltım sistemi şu organlardan oluşur:
    İdrar borusu
    İdrar kesesi
    İdrar kanalları
    Böbrekler
    Sindirim Sistemi: Ağızdan alınan besinlerin öğütülerek sindirilmesi ve kan dolaşımı vasıtasıyla vücuda dağıtılmasını sağlar. Sindirim sistemi şu organlardan oluşur:
    Dil ve dişler
    Yemek borusu
    Mide
    Safra kesesi
    Pankreas
    Bağırsaklar

  • @ErenKara-n2t
    @ErenKara-n2t 4 месяца назад +1

    Sistemin Çalışması: Marşa basıldığında benzin pompası yardımı ile depodan alınan benzin karbüratöre gelir. Karbüratör, 1 birim benzine 15 birim hava karıştırarak silindire gönderir. Silindirdeki bu karışım buji kıvılcımı ile ateşlenerek yanma sağlanır.
    Sıvı soğutmalı motorlarda soğutucu akışkan olarak genellikle su kullanılır. Su soğutmalı motorlarda, motorun içerisinde meydana gelen ısı, motor soğutma suyu tarafından alınır ve radyatörde soğutulur. Soğutma suyu su pompası vasıtasıyla devridaim ettirilir. Radyatör içerisindeki sıcak olan motor soğutma suyu, radyatör fanının dönmesi ile birlikte veya aracın ileri doğru gitmesiyle birlikte doğal olarak içeri giren hava ile soğutulur.
    Marş sistemi: Marş motoru yardımı ile motora ilk haraket vererek motoru çalıştırmak. Kontak anahtarı açılıp marşa basıldığında marş dişlisi volan dişlisini çevirerek motora ilk hareketi verir.
    Parçaları:
    Akümülatör,
    Kontak anahtarı,
    Selenoid,
    Marş motoru,
    Volan dişlisi
    Egzoz sistemi: Yanma sonucu açığa çıkan gazların sessiz ve emniyetli bir şekilde dışarı atılmasını sağlar. Egzoz gazının normal rengi: yazın renksiz kışın beyazdır. Basınçlı olarak dışarı çıkan egzoz gazlarının sesini azaltan parça egzoz susturucusudur. Araçta egzozdan fazla ses çıkarsa sebebi susturucu ve borularda delik olmasıdır. Egzoz susturucusu tıkalı olursa yakıt sarfiyatı artar.
    Parçaları:
    1.Egzoz subabı,
    2.Egzoz manifoldu,
    3.Susturucu,
    4.Borular
    Elektrik ve aydınlatma sistemi: Gündüz olduğu gibi gecede rahat seyir imkanı sağlayan, aracın sürücüsünün diğer araçlarla emniyetli seyrini sağlamak için yapılan far, sinyal, korna ve çeşitli lambalardan oluşan parçaları çalıştıran ve onların sigorta sistemi ile emniyetini sağlayan komple sistemdir.
    Parçaları:
    1.Farlar,
    2.Çeşitli lambalar,
    3.Sigortalar,
    4.Flaşör
    Fren sistemi: Hareket halindeki aracı yavaşlatmak, aracı durdurmak, duran aracı yerinde sabitlemek.
    Parçaları:
    Fren ana merkezi,
    Tekerlek silindiri,
    Disk-kampana,
    Fren hidrolik yağı,
    Balatalar,
    El freni tabancası ve balatalar,
    Ayak pedalı,
    Westing hause,
    Fren Boruları

  • @ErenKara-n2t
    @ErenKara-n2t 4 месяца назад +1

    Harita Çeşitleri
    Kullanım amacına göre harita çeşitleri
    1. İdari ve Siyasi Haritalar; Ülkelerin başka ülkelerle olan sınırlarının gösterildiği haritalara siyasi haritalar adı verilirken, ülkelerin kendi içerisindeki illeri, eyaletleri, bölgeleri gösteren haritalara idari haritalar denilmektedir.
    2. Beşeri ve Ekonomik Haritalar; Nüfus, göç, yerleşme, tarım, hayvancılık, sanayi, turizm, vb. dağılışını gösteren haritalardır.
    3. Fiziki Haritalar; Yeryüzü şekillerinin fiziki yapısını, dağılış ve yükseltilerini gösteren haritalardır.
    4. Özel Haritalar; Belirli bir konu için özel olarak hazırlanan haritalardır. (Jeomorfoloji, meteoroloji, toprak haritaları gibi.)
    Ölçeklerine göre haritalar;
    1. Büyük Ölçekli Haritalar;
    a. Plânlar: Ölçeği 1/20.000’e kadar olan haritalardır. Şehir imar plânları, kadastro haritaları bu türdendir.
    b. Topoğrafya Haritaları: Ölçeği 1/20.000 ile 1/200.000 arasında olan haritalardır. Ulaşım haritaları ile topoğrafik, jeolojik, morfolojik haritalar bu türdendir.
    Büyük ölçekli haritaların genel özellikleri şunlardır: Paydası küçüktür. Dar alanları gösterir. Ayrıntıyı gösterme gücü fazladır. Küçültme oranı azdır. Aynı alanı gösteren küçük ölçekli haritalara göre düzlemde daha fazla yer kaplarlar. İzohipsler arası yükselti farkı azdır. Bozulma oranı azdır.
    2. Orta Ölçekli Haritalar; Ölçeği 1/200.000 ile 1/500.000 arasında olan haritalardır.
    3 Küçük Ölçekli Haritalar; Ölçeği 1/500.000 den daha küçük olan haritalardır. Bu haritalar Dünya’nın, kıtaların, ülkelerin tamamını veya bir bölümünü gösterir.
    Küçük ölçekli haritaların genel özellikleri şunlardır:; Paydası büyüktür. Geniş alanları gösterir. Ayrıntıyı gösterme gücü azdır. Küçültme oranı fazladır. Aynı alanı gösteren büyük ölçekli haritalara göre düzlem üzerinde daha az yer kaplarlar.Küçültme İzohipsler arası yükselti farkı fazladır. Bozulma oranı fazladır.

  • @BaşariAkademisiEgitimMerkezi
    @BaşariAkademisiEgitimMerkezi 4 месяца назад +1

    SRC1234 ÖĞRENCİLERİN SINAV SONRASI MESAJLARI :Abdullah ERDOĞAN Konya'dan selamlar hocam 28.05.2022 Cumartesi günü src 1 sınavına girdim sinavdan 80 puan aldım uygulamadan 3 te 3 yaptım 100 aldım, kursa pek gidemedim sizin videolarla sınava çalıştım özellikle üyelere özel bölümü 30 kişilik salondan sadece 7 kişi geçti sizin kanalı tercih eden kazanır, çok anlaşılır ve güzel bir anlatımınız var akılda kalıcı oluyor hocam, sizin ve kanalınızın sayesinde geçtim allah razı olsun, önümüzdeki ayda src 3 belgesi için tekrar kursa başvurdum, burda konyada sınavdan kalan dosya yakan kişi çok tekrar sizin videoları seyredip girecem elimden geldiğince önerecem tüm arkadaşlara İyiki varsınız hocam nasıl teşekkür etsem bilemedim biraz uzun oldu ama,ne kadar övsem az hocam, Gurur tablosuna ekleyebilirseniz sevinirim hocam , Hayırlı günler dilerim

  •  3 месяца назад

    İLKYARDIM
    1. Bilinci kaybolmuş bir kazazedenin suni solunum yolunun tıkanarak boğulmasına sebep aşağıdakilerden hangisidir?
    Dilin gevşeyip soluk yolu üzerine düşerek soluk yolunu tıkaması
    2. Aşağıdakilerden hangisinin, kalp masajının uygulanabilmesi için kesinlikle olması gerekir?
    Dolaşımın durması kalp atımlarının alınamaması
    3. Solunum zorluğu olan kimseye hangisi uygulanır?
    Kazazede Yan yatırılıp, dil kontrol edilir, baş geriye bükülür,
    4. Kırıkları, çıkık ve burkulmalardan ayıran fark aşağıdakilerden hangisidir?
    Çıkık ve burkulmalar hareketli eklem bölgelerinde görülür, kırıklar kemiklerin her bölgesinde görülür.
    5. Göğüsteki açık yaralanmanın en önemli tehlikelerinden birisi aşağıdakilerden hangisidir?
    Göğüs kafesine giren havanın akciğerleri küçültmesi
    6. Yaralı araçtan çıkartılırken en çok vücudun nereleri korunmaya çalışılır?
    Baş, boyun, omurga
    7. Yara yerinde yabancı cisim varsa ilk müdahale nasıl olmalıdır?
    Yabancı cisme dokunulmaz etrafı sargı bezi ile sarılır.
    8. Trafik kazası geçirmiş bir yaralının araç içersinden çıkarılmasında hangi uygulama tercih edilir?
    Rentek manevrası
    9. Aşağıdakilerden hangisi kanamayı azaltmak için uygulanan bir yöntemdir?
    Kanayan yerin kalp seviyesinden yukarı tutulması
    10. Suni solunum sonucu tekrar nefes almaya başlayan kazazedeye aşağıdakilerden hangisi uygulanır?
    Yan yatış pozisyonu aldırılır
    11. İlk yardımda turnike uygulaması nedir?
    Kanayan yer ile kalp arasındaki tek kemik üzerinden sıkma bağı uygulanarak kanama durdurma yöntemidir.
    12. Kalp masajı ile suni solunumu yalnızca bir ilk yardımcı uygulamak zorunda kalırsa, sırasıyla yapılacak işlem aşağıdakilerden hangisidir
    30 kalp masajı- 2suni solunum
    13. İlk yardımda öncelik sırasını aşağıdaki sıralamalardan hangisi göstermektedir?
    Solunumu duranlar- Kalbi duranlar- şoka girenler
    14.Yaralanmalarda, yaralı bölgeye verilecek pozisyon aşağıdakilerden hangisidir?
    Yaralı bölgenin kalp seviyesinin üstünde kalması sağlanır
    15.Hangi durumdaki yaralı sağlık kuruluşuna taşınmada birinci derecede önceliklidir?
    Solunum zorluğu çeken
    16. İlk yardımda aşağıda belirtilen hususlarda hangisi yanlıştır.
    Soluk alıp veren ve nabız vuruşları hissedilen bir hastaya eğer aygın ise kalp akciğer canlandırması yapılmalıdır.
    17. Bacak kemiği kırıklarında atel bulunmadığında aşağıdakilerden hangisi uygulanır
    İki bacak arasına yumuşak malzeme konularak birbirine bağlanır
    18. Kapalı karın yaralanmasında darbe alınan yere aşağıdakilerden hangisi uygulanır
    Soğuk tatbik edilir
    19. Aşağıdakilerden hangisi koma halinin belirtilerindendir
    Bilinçsizlik, hareketsizlik ve uyku hali
    20. Bacakta turnike turnike uygulamak için en uygun bölge neresidir?
    Kalça ile diz arası
    21. Boyun, sırt ve bel omurları kırıklarında kazazede uygun şekilde tespit ve nakil edilmezse aşağıdakilerden hangisi meydana gelir?
    Vücudun bir bölgesi felç olur

  • @ErenKara-n2t
    @ErenKara-n2t 4 месяца назад +1

    5.3. Koltukta doğru oturma pozisyonu
    Her nedense sürücü arkadaşlarımızın önemli bir bölümü sürücü koltuğunda nasıl oturması gerektiğini bilmiyor. En sık rastlanan hatalar, direksiyona çok yakın ya da çok uzak oturmak olarak karşımıza çıkıyor. Kimi arkadaşlarımız da koltuk sırtlığını iyice yatırarak kullanmayı adet ediniyor. “Ben böyle rahat ediyorum” bahanesi altında yapılan bu hatalar, özellikle ani engel aşma manevralarının gerektiği gibi yapılamamasına neden olur. Ayrıca, otomobile hâkimiyeti zorlaştıran bu oturma pozisyonu sürücünün görüş açısını azaltır. Direksiyona yakın oturan sürücüler ki genelde acemi ve kadın sürücülerde sık rastlanan bir hatadır, direksiyon hareketlerini tam olarak gerçekleştiremez ve kazalarda vücut ya da başlarını direksiyona çarpma riskleri çok artar. Böyle bir oturma pozisyonunda büyük bir hızla açılan hava yastığı koruma görevini tam olarak yapamaz ve göğüs kafesine gerekenden fazla basınç uygulayabilir.
    Her sürücünün vücut ölçüleri farklıdır. Bu nedenle sürücü koltuğu, direksiyon ve pedallar arasındaki uyumu yüzde 100 sağlamak her zaman mümkün olmayabilir. Bu durumda, ideal oturma pozisyonuna en yakın pozisyon seçilmelidir. Oturma pozisyonunda iki önemli husus kriter olarak alınır. Bunlardan biri, kolların diğeriyse bacakların konumudur. Sürücü, koltuğa oturup kolunu uzattığında, sağ elinin bileği direksiyon simidinin en üst kısmına denk gelmelidir. Ancak bu hareket yapılırken omuzun koltuktan ayrılmaması gerekir. Bacakların pozisyonu da otomobil kullanımında en önemli hususlardan biridir. Pedallara tam hâkimiyet ve yorgunluğu en aza indirmek için bacakların açılı pozisyonda durması gerekir. Sol ayak debriyaj pedalına sonuna kadar bastığında, bacak düz ya da düz olmaya çok yakın hale gelmelidir. Kol ve bacak pozisyonunu gerektiği gibi ayarlamak için direksiyon ve koltuğun yükseklik ayar mekanizmalarından yararlanabilirsiniz. Koltuk yüksekliğini ayarlarken, görüş açılarının azalmamasına dikkat edilmeli. Özellikle uzun yolculuklarda yorgunluğu azaltmak için, koltuğunuzda eğer varsa bel destek ayarını mutlaka ayarlayın. Emniyet kemeri, otomobillerdeki en önemli güvenlik ekipmanıdır. Bir kaza sırasında vücudu koltuğa sabitleyen emniyet kemerinin de doğru kullanımı şarttır. Hala birçok sürücü gereksiz olduğunu ya da kendisini sıktığı için rahatsız olduğunu öne sürerek emniyet kemeri takmıyor. Bilimsel gerçeklere kulak asmayan bu sürücüler ve özellikle de yolcular ilk sert frende kendilerini tehlikeye attıklarının farkına varıyor olmalıdır. Emniyet kemerini takarken herhangi bir yerinde dönme olmamasına, köprücük kemiğinin ortasından geçmesine ve belinizi kavramasına özen gösterin.
    Son olarak dış aynaların nasıl ayarlanması gerektiği konusunda bilgi verelim. Arkadaki ve yanlardaki araçları izlemeye yarayan dış aynaların doğru ayarlanmaması kör nokta adı verilen, görülemeyen bölge sorununun doğmasına yol açar. Bu nedenle, sürücü sürüş pozisyonundayken, göz ucuyla baktığında otomobilinin karoserinin az da olsa bir kısmını görebilmelidir.
    5.4. Araç içinde yük taşıma ve tehlikeleri (Kabin disiplini)
    Bagajlar yer değiştirmeyecek bir şekilde yerleştirilmelidir. Kabinde taşınmak istenen veya bagaja sığmayan eşyaların olası bir kazada tehlike yaratmaması için bağlanması veya en azından, üzerlerine battaniye örtülmesi gerekir. Eşya hiç bir zaman; görüşü engelleyecek yerlere, arka cam önüne, iki koltuk arasına, ön torpido üzerine konulmamalıdır.
    5.5. Aktif ve pasif güvenlik gereçleri
    Karayolu taşımacılık sisteminin temel amacı, insanları ve eşyaları, verimli ve güvenli olarak, bir yerden diğerine taşımaktır. Karayolu ile (özellikle otomobillerle) seyahat, şehirlerarası ve şehir içi ulaşımında, hayatımıza büyük kolaylık, rahatlık ve zevk getirmiştir. Ancak, trafik kazaları ve tıkanıklıklar yüzünden, sürücü-taşıt-yol sisteminin işleyişindeki bozulma, özellikle ülkemizde olmak üzere, tüm dünyada karayolu ulaşımını çok önemli bir sosyal problem haline getirmiştir. Trafik kazası, karayolunda hareket halinde olan bir veya birden fazla taşıtın karıştığı, ölüm veya yaralanma ve maddi hasarla sonuçlanan olay olduğuna göre, her ne sebeple ve hangi kusurlarla olursa olsun, trafik kazaları taşıtlarla yapılmaktadır. Bu yüzden, taşıt tasarımcıları öncelikle kazaların önlenmesi ve bu mümkün olmadığı takdirde kaza sonrası kayıpların azaltılması için, taşıt üzerinde alınabilecek koruyucu önlemler konusunda yoğun çaba harcamaktadırlar. Bu çalışmada, trafik kazalarını ve kaza sonrası kayıpları azaltmak amacıyla taşıtlarda uygulanan ve uygulanması yararlı görülen sistemler tanıtılarak, değerlendirilmiştir. Trafik güvenliği, çevre, taşıt ve insanın etkileşimi sırasında ortaya çıkabilecek muhtemel sorunları, çözüm önerilerini ve geliştirilen yöntemleri içeren çok yönlü bir konudur.

  • @ErenKara-n2t
    @ErenKara-n2t 4 месяца назад +1

    13.2.2. ilkyardımcının özellikleri
    1.İnsan vücudu ile ilgili temel bilgilere sahip olmalı,
    2.Önce kendi can güvenliğini korumalı,
    3.Sakin, kendine güvenli ve pratik olmalı,
    4.Eldeki imkanları değerlendirebilmeli,
    5.Olayı anında ve doğru olarak haber vermeli (112’yi aramak),
    6.Çevredeki kişileri organize edebilmeli ve onlardan yararlanabilmeli,
    7.İyi bir iletişim becerisine sahip olmalıdır.

  • @ErenKara-n2t
    @ErenKara-n2t 4 месяца назад +1

    7.1.4. Trafik Polisinin Hareketleri Trafik polisinin duruş ve pozisyonuna göre, polis hazırolda veya kollarını açmış ise trafik polisinin ön ve arka kısmı trafiğe kapalı, sağ ve sol tarafı trafiğe açıktır. Trafik polisi elinin birini havaya kaldırmışsa bütün yollar trafiğe kapalıdır.
    7.1.5. Işıklı Trafik İşaret Cihazları 1. Kırmızı ışık:Yolun trafiğe kapalı olduğunu gösterir.Aksine bir işaret yoksa,durup beklenir.
    2. Sarı ışık: Uyarı anlamındadır. Kırmızı ışıkla birlikte yanarsa hazırlan yol trafiğe açılmak üzeredir. Yeşil ışıkla birlikte yanarsa yol trafiğe kapanmak üzeredir.
    3. Yeşil ışık: Yolun trafiğe açık olduğunu gösterir.
    4. Fasılalı ışık: Kırmızı ise dur, sarı ise dikkatli geç anlamındadır.
    5. Yazılı ve sesli ışık: Araç trafiğine göre yaya trafiğini düzenler ve yayalara hitap eder.
    7.1.6. Yol Çizgileri Devamlı yol çizgileri: İki şerit ve iki yönlü karayolunda, dönemeç tepe üstü, kavşak yaya ve okul geçidi, demiryolu geçidi, dar köprü ve tünel gibi yerlerin yaklaşımında şerit değiştirilemeyeceğini ve öndeki araçların geçilemeyeceğini belirler.
    Kesik yol çizgileri: Trafik kurallarına uymak şartıyla sürücülerin, yol ve trafik durumuna uygun olduğunda, öndeki araçları geçmek için şerit değiştirebileceğini gösterir.
    Devamlı ve kesik yol çizgileri:Yanyana çizilmiş devamlı ve kesik yol çizgilerinin bulunduğu yerlerde sürücüler, manevra başlangıcında kendilerine en yakın olan çizginin anlamına göre davranırlar.
    Yanyana iki devamlı çizgi: Bu çizgi, yolu bölünmüş yol durumuna getirdiğinden, bu çizgi boyunca karşı yönün kullandığı şeritlere girilmez.
    NOT: Alkollü iken araç kullananlara para, puan ve 6 ay trafikten men cezası verilir. Uyuşturucu kullananlara sürekli olarak trafikten men, para ve hapis cezası verilir.
    NOT: Bir yıl içinde 100 hata puanını dolduranlara 2 ay trafikten men, aynı yıl içerisinde 2 defada 100 hata puanını dolduranlara 4 ay trafikten men, 3 defa dolduranlara tamamen trafikten men cezası verilir.
    7.1.7. Karayolunun Kullanılması Kuralları
    Karayolları, toplumun her kesiminin yararlandığı, kamuya açık, dolayısıyla, konulan kurallara, kısıtlamalara, yasaklara uyulması gereken yerlerdir. Karayollarımızda trafiğin akışı sağdandır. Aksine bir işaret veya hüküm bulunmadıkça araç sürücüleri aşağıdaki kurallara uymak zorundadır. sürücüler:
    Araçlarını, durumun elverdiği oranda gidiş yönüne göre yolun en sağından sürmek.
    Yol çok şeritli ise, trafik durumuna göre hızının gerektirdiği şeritten gitmek.
    Şerit değiştirmeden önce gideceği şeritte araçların güvenle geçişlerinin tamamlamalarını beklemek.
    Trafiği aksatacak ya da tehlikeye sokacak şekilde şerit değiştirmemek.
    Gidişe ayrılan yol bölümünün en sol şeridini sürekli olarak işgal etmemek.
    İki yönlü, dört veya daha fazla şeritli yollarda, motosiklet, otomobil, kamyonet, minibüs ve otobüs dışındaki araçları sürenler, geçme ve dönme dışında en sağ şeridi izlemek zorundadırlar.
    Ayrıca sürücülerin;
    Geçme, durma, duraklama, dönme ve park etme gibi haller dışında şerit değiştirmeleri.
    İki şeridi birden kullanmaları.
    Araçların cinsine ve hızına uygun olmayan şeritten gitmeleri.
    Kavşaklara yaklaşırken, yerleşim yerleri içinde 30 metre, dışında 150 metre mesafe içinde şerit değiştirmeleri.
    İşaret vermeden şerit değiştirmeleri yasaktır

  • @ErenKara-n2t
    @ErenKara-n2t 4 месяца назад +1

    5.15. Çalışma ve dinlenme süreleri AETR Konvansiyonu: Uluslararası karayolu taşımacılığında bulunan sürücülerin araç kullanma ve dinlenme sürelerini düzenleyen uluslararası anlaşmadır.
    ILO: Uluslararası karayolu taşımacılığı alanındaki bazı çalışma koşullarına ilişkin düzenlemeleri yapan çalışma örgütünün kısa adıdır.
    Ticari amaçla yük ve yolcu taşımacılığı yapan araç şoförlerinin 24 saatlik herhangi bir süre içinde toplam olarak 9 saatten fazla araç sürmeleri yasaktır. Ticari amaçla yolcu ve yük taşıyan motorlu araç sürücüleri mola vermeden devamlı olarak en fazla 5 saat çalışabilir. Ticari amaçla yolcu ve yük taşıyan motorlu araç sürücüleri mola vermeden devamlı olarak en fazla 4,5 saat araç kullanabilir. Dört saat otuz dakikalık taşıt kullanma süresinin sonunda sürücü bir dinlenme süresini kullanmaya başlamayacaksa en az 45 dakikalık bir mola verir. Karayolları Trafik yönetmeliğine göre molalar sürekli araç kullanma süreleri içerisinde en az 15 dakikalık molalar şeklinde de kullanılabilir. Yeni yönetmeliğe göre 45 dakikalık mola süresi 2 parçaya bölünebilir ilk mola 30 dakika ikinci mola 15 dakika şeklinde olmalıdır. Uluslararası Karayolu Taşımacılığı yapan taşıtlarda çalışan personelin çalışmalarına ilişkin avrupa anlaşması (AETR)'ye göre, bir sürücünün haftalık dinlenme süresi 6 günlük araç kullanma süresinden sonra en az 1 gün dinlenmelidir. Hafta tatili en az 24 saattir. AETR’ye göre ticari amaçla yük ve yolcu taşıyan motorlu araç sürücücülerinin 9 saatlik günlük taşıt kullanma süresi iki haftada bir olmak üzere 2 kez 10 saate çıkarılabilir. Ticari amaçla yük ve yolcu taşıyan şoförlerinin bir haftada toplam taşıt kullanma süresi 56 saati geçemez. AETR’ ye göre; herhangi bir onbeş günlük sürede toplam taşıt kullanma süresi 90 saati geçemez. AETR’ ye göre toplam 90 saatlik taşıt kullanma süresi en az 15 günlük sürede gerçekleşmelidir. “Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Yapan Taşıtlarda Çalışan Personelin Çalışma Sürelerine ilişkin Avrupa Anlaşması” (AETR)’na göre kesintisiz günlük dinlenme süresi 11 saattir. Sabit bir hafta içinde 3 defadan fazla olmamak üzere bu süre en az 9 saate düşürülebilir. Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Yapan Taşıtlarda Çalışan Personelin Çalışmalarına ilişkin Avrupa Anlaşması (AETR)'na göre, aracın en az iki şoförle kullanılması durumunda her 30 saatlik sürede, her bir şoförün en az 8 saat kesintisiz olarak dinlenmesi gerekmektedir. Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre; sürücülerin her 24 saat içinde 11 saatlik kesintisiz günlük dinlenme süresi vardır. Bu süre biri en az 8 saati kesintisiz olmak üzere en fazla 3 ayrı süre halinde kullanılabilir. AETR’ye göre, molalar günlük dinlenme süresi olarak sayılmaz. Molalar süresince ticari amaçla yük ve yolcu taşıyan motorlu araç sürücüsü araç ile ilgili başka bir işle meşgul olurlarsa bu süre mola sayılmaz. Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre; sürücülerin her 24 saat içinde 11 saatlik kesintisiz günlük dinlenme süresi vardır. Bu süre biri en az 8 saati kesintisiz olmak üzere iki veya 3 ayrı süre halinde kullanılırsa günlük dinlenme süresi 1 saat daha eklenerek en fazla 12 saate çıkartılır. "AETR Sözleşmesine göre, dinlenme süreleri haftalık dinlenmeye eklenerek kesintisiz toplam kırk beş saate uzatılır.” Bu dinlenme süresi taşıtın veya sürücünün normal olarak üslendiği yerden başka bir yerde kullanılacaksa kesintisiz en az 24 saate indirilebilir. AETR Sözleşmesine göre, dinlenme sürelerinden biri haftalık dinlenmeye eklenerek kesintisiz toplam kırk beş saate uzatılır. Bu dinlenme süresi taşıtın veya sürücünün normal olarak üslendiği yerde geçirilecekse kesintisiz en az 36 saate indirilebilir. AETR Sözleşmesine göre sürücü gün içerisinde araç kullanırken 2 saat mola vermiştir. Bu durumda sürücünün günlük dinlenme süresinde Bir değişiklik olmaz. AETR Sözleşmesine göre yük ya da yolcu taşıma işlerinde çalışan sürücü feribot veya trenle nakledilen bir taşıta eşlik ediyorsa günlük dinlenme süresi en fazla 1 kez bölünebilir. Ticari amaçla yük ve yolcu taşıyan motorlu araç sürücüsünün aracının feribotla veya trenle taşınması durumunda günlük dinlenme süresinin kesintiye uğraması halinde dinlenme süresi 2 saat uzatılır. AETR Sözleşmesine göre, varsa römork veya yarı römorklar dahil, müsaade edilen azami ağırlığı 7,5 tonu aşmayan taşıtlarda yük taşımacılığı işinde çalışan sürücülerin yaşları en az 18 olmalıdır. AETR Sözleşmesine göre, varsa römork veya yarı römorklar dahil, müsaade edilen azami ağırlığı 7,5 tonu aşan taşıtlarda yük taşımacılığı işinde çalışan sürücülerin yaşları en az 21 olmalıdır. Düzenli seferler haricindeki uluslararası yolcu taşımacılığı söz konusu olduğunda şoförler 12 gün süreyle araç kullanabilirler, araç kullanma süresinden sonra 2 gün hafta tatilini kullanmak zorundadırlar. AETR Sözleşmesine göre günlük dinlenme süresinin araç üzerinde kullanılabilmesi için Aracın durdurulması ve araç içinde bir ranza bulunması durumunda yerine getirebilir.

  • @mehmetozcicek7694
    @mehmetozcicek7694 2 месяца назад +2

    Hocam keşke sizin bir önceki src sınavına girmeden izleseydim, tüm soruların aynısı inşaAllah bu sefer kazanacam uygulama sınavında, Rabbim razı olsun sizden

    •  2 месяца назад

      Merhaba zaten tüm yazılı ve uygulama soruları bizim kanalda var başarılar diliyorum

    •  2 месяца назад

      Yapman gereken katılıyorsun tüm sorular açılıyor hepsini çözebilirsin

  • @BaşariAkademisiEgitimMerkezi
    @BaşariAkademisiEgitimMerkezi 4 месяца назад +1

    ÖĞRENCİLERİN SRC1234 5 yıldızlı MESAJLARI: Yunus Akduman Hocam merabalar sizlere öncelikle teşekür ederim emeginiz ve yorumunuz için ben ayın 22 sinde sınava katıldım yazılıda 85 uygulamada 3te 3 yaptım bütün sorular sizden çıkmış sanki sınavım çok kolay ve rahat geçti herkes abone olsun 100 de 100 geçsin okulda hem sınıfta birinci olarak çıktım bu sizin sayenizde oldu bu bnim 3 sınavımdı sayenizde geçtim EHLİYET SRC ÖZEL GÜVENLİK KANALI tebrikler harika başarılar dilerim güzel günlerde kullan kanalımızı arkadaşlarına önerirsen sevinirim

  • @sametsamet8600
    @sametsamet8600 4 месяца назад +4

    Mükemmel src uygulama soruları hepsini bildim sayenizde teşekkür ederim 😊😊

    •  4 месяца назад

      Başarılar diliyoruz

    • @esk26
      @esk26 Месяц назад

      @@sametsamet8600 nasıl bildin sürekli bu sorulara bakarakmi

  •  4 месяца назад +2

    Selim ŞahinbaşYeni üye​​hocam bı gece sabaha kadar çalıştım 75 ile geçtim bugün hem sınavı hem mülakatı Selim Şahinbaş
    Yeni üye ​​sen kiralsinnnn

  •  3 месяца назад

    İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ
    1. Uydudan yapılacak araç takip sistemleri ile aşağıdakilerden hangisi izlenemez?
    Araçtaki yükün ağırlığı
    2.
    I - Araçla ilgili bilgilere erişim.
    II - Sürücü denetiminin sağlanması.
    III - Personelin eğitilmesi.
    IV - İnternetten araç izleme.
    Yukarıdakilerden hangileri “Mobil İzleme Sisteminin” faydalarındandır?
    I-II-IV
    3. Araç takip sistemlerinden olan “kara kutu” sistemlerle aşağıdakilerden hangisi yapılamaz?
    Gerçek zamanlı araç takip ( Online araç takip )
    4. Aşağıdakilerden hangisi iletişim teknolojilerinde kullanılan sistemlerden birisi değildir?
    Aracın kaza yapmasını engeller
    5. Aşağıdakilerden hangisi iletişim teknolojilerinde kullanılan sistemlerden birisi değildir?
    Haritalar
    6. Aşağıdakilerden hangisi mobil izleme sisteminin özelliklerinden değildir?
    Gidilecek güzergahı belirler
    7. Standart hale getirilen araç takip sistemleri konum bilgilerini nasıl gönderebileceklerdir?
    Zamana göre anlık ve/veya periyodik

  • @ErenKara-n2t
    @ErenKara-n2t 4 месяца назад +1

    Taşıtlarınızı yolun sağından sürünüz. Trafik sağdan akar
    Orta çizgiye değil, sürüş şeridinizin sağındaki çizgiye yakın sürün
    Yakın ilerisi görünmeyen virajlar ile tepe üstlerine yaklaşırken olabildiğince sağa yanaşmalısınız
    Olumsuz hava koşullarında kesinlikle sağ çizgiye yakın sürün
    Şerit çizgilerinin üzerinden ya da şerit ihlali yaparak sürmeyin
    Dönüş şeritlerine zamanında girin

  •  4 месяца назад +1

    5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa göre aşağıdaki taşıtlardan hangisi alıkonulmaz?D
    A) Yasak olmayan çıkış eşyasını özel olarak hazırlanmış gizli bölümünde saklayarak yurt dışına çıkarmaya çalışan kamyon
    B) Gümrük işlemine tabi tutulmadan sahile çıkarılan eşyayı hacim bakımından içine tam sığacak şekilde taşıyan kamyon
    C) İhracı lisansa bağlı olduğu halde lisans alınmayan bu eşyayı taşıyan taşıt aracı
    D) Kanuna göre ithali yasak olan ancak hacmi çok küçük bulunan eşyayı taşıyan kamyon

  • @ErenKara-n2t
    @ErenKara-n2t 4 месяца назад +1

    7.1.17 Araçların Muayene Mecburiyetleri Ve Süreleri
    1. Hususi otomobiller ile bunların her türlü römorkları:
    -Trafiğe çıkışından sonra ilk 3 yaş sonunda ve devamında her 2 yılda bir.
    -Resmi ve ticari plakalı e bunların her türlü römorkları:İlk trafiğe çıkışından itibaren ilk 2 yaş sonunda devamında yılda 1.
    -Lastik tekerlekli traktörler ve bunların her türlü römorkları:
    İlk trafiğe çıkışından itibaren ilk 3 yaş sonunda ve devamında her 3 yılda bir.
    -Diğer bütün motorlu araçlar ile bunların her türlü römorkları ilk bir yaş sonunda ve devamında her yıl. periyodik muayeneye tabi tutulur.
    2. Motorlu taşıtın muayene süresi dolmamış olsa bile;
    -Kazaya karışması sonucu yetkili zabıtaca muayenesi görülen araçlar,
    -Üzerinde değişiklik yapılan araçlar ayrıca özel muayeneye tabi tutulurlar.
    3. Araç üzerinde yönetmelikte belirtilen şekilde yapılacak her türlü değişikliğin araç sahibi tarafından 30 gün içinde yetkili tescil kuruluşuna bildirilmesi mecburidir.
    4. Uyuşturucu ve keyif verici maddeleri almış olanlar:
    -Derhal araç kullanmaktan men olurlar.
    -Mahkeme kararıyla para ve hapis cezası ile cezalandırılır, sürücü belgesi süresiz olarak geri alınır.

  •  4 месяца назад +1

    Karayolu Trafik Yönetmeliğine göre bir kamyon ile minibüsün emniyetle geçemeyeceği kadar dar olan yolda karşılaşmaları halinde aksine bir işaret yoksa kim kime geçiş kolaylığı sağlamak zorundadır? C
    A) Şeridi daralmış olan diğerine
    B) Sürücüler anlaşarak geçerler
    C) Kamyon sürücüsü minibüse
    D) Minibüs sürücüsü kamyona

  •  4 месяца назад +1

    Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa göre kaçak eşya naklinde kullanıldığı için alıkonulan kara taşıtlarının teminatla iadesinde öngörülen teminat bedeli nedir?A
    A) Taşıtın kasko değeri
    B) Taşıtın kasko değerinin beşte biri
    C) Gümrüklenmiş değeri
    D) FOB değeri

  • @ErenKara-n2t
    @ErenKara-n2t 4 месяца назад +1

    14.3. Motor sistemi
    Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinalara motor denir. Yakıtlarına göre motorlar, Dizel-Benzin-LPG li olmak üzere ayrılırlar. Benzinli motorun yakıtı benzin; Dizel motorun yakıtı Mazot (motorin); LPG'li motorun yakıtı ise LPG gazıdır.
    Silindir diziliş şekillerine göre motorlar sıra tipi, v tipi, yıldız tipi, boksör tipi şeklindedir. Soğutma sistemine göre motorlar, su soğutmalı ve hava soğutmalı diye ikiye ayrılır. Yanma sistemine göre motorlar, içten yanmalı ve dıştan yanmalı diye ikiye ayrılır. Araçlardaki motorlar içten yanmalı motorlardır. İçten yanmalı motorlar ise, mazot, benzin ya da motorin yakarlar. Motorlar, çalışma zamanlarına göre, iki zamanlı ve dört zamanlı motorlar diye ikiye ayrılır. Benzinli motorlarda ateşleme, sıkıştırılmış benzin-hava karışımının buji ile ateşlenmesi ile olur. 4 zamanlı motorlarda 4 zaman, sırası ile şöyledir: Emme, sıkıştırma, ateşleme (veya genişleme; iş zamanı da denir), egzost. Enjektörlerden püskürtülerek ateşleme yapılan motorlarda yakıt olarak motorin kullanılır. Katalitik konvertör kullanılan araçlarda yakıt olarak, kurşunsuz benzin kullanılır. Bir motorun bazı parçaları şunlardır: marş motoru, piston, segman, piston kolu, silindir kapağı, supap kapağı, eme manifoltu, egzost manifoltu, silindir gövdesi, silindir gömleği, karter, conta, külbütör, emme supapı, ekzost supapı, supap iteceği, krank mili, kam mili, volan dişlisi, eksantrik dişlisidir. Dizel motorda ise bunların dışında, mazot pompası (enjeksiyon pompası) ve enjektör de bulunur. Benzinli motorlarda, üsttekilerin dışında karbüratör, benzin pompası, buji, disribütör, bobin vardır.

  •  4 месяца назад +2

    AETR’ye göre “Dinlenme sürelerinden biri haftalık dinlenmeye eklenerek kesintisiz toplam kırkbeş saate uzatılır. ”Bu dinlenme süresi taşıtın veya sürücünün normal olarak üslendiği (konumlandığı) yerden başka bir yerde kullanılacaksa kesintisiz en az kaç saate indirilebilir?A
    A) 24
    B) 15
    C) 10
    D) 8

  •  4 месяца назад +1

    Aşağıdakilerden hangisi Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamındadır?C
    A) Türk Silahlı Kuvvetlerine ait taşıtlarla ve bunların römorklarıyla yapılan taşımalar,
    B) Özel otomobiller ve bunların römorklarıyla yapılan taşımalar
    C) Eşya taşımada kullanılan taşıtlarla ve bunların römorklarıyla yapılan ticari taşımalar
    D) Gerçek kişiler adına hususi olarak kayıt ve tescil edilmiş kamyonet cinsi taşıtlarla ve bunların römorklarıyla yapılan ve hem taşımanın hem de taşınan eşyanın ticari olmadığı taşımalar

  • @BaşariAkademisiEgitimMerkezi
    @BaşariAkademisiEgitimMerkezi 4 месяца назад +1

    ÖĞRENCİLERİN SRC1234 5 YILDIZLI MESAJLARI :Ali Takan Hocam Allah razı olsun sayenizde src2 src 3 ve src 4 bugün sınavdan geçtim bu gün de src 3 sınavından 97.5 aldım hakkınızı helal edin çok emeğiniz var NEDİM ŞEKER AKADEMİ mükemmel tebrikler işte RUclips Nedim ŞEKER AKADEMİ öğrencilerinin farkı bu hayırlı olsun

  •  3 месяца назад

    Yetki belgesi türleri
    MADDE 6- (1)A türü yetki belgesi: Ticari amaçla otomobille yolcu taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Taşımanın sekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:
    a) A1 yetki belgesi:Yurtiçi yolcu taşımacılığı yapacaklara,
    b) A2 yetki belgesi:?Uluslararası yolcu taşımacılığı yapacaklara verilir.

    (2) B türü yetki belgesi:?Otobüsle uluslararası ve yurtiçi yolcu taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Taşımanın sekline göre aşağıdaki türlere ayrılır.
    a) B1 yetki belgesi:?Tarifeli olarak uluslararası ve şehirlerarası ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara,
    b) B2 yetki belgesi:?Tarifesiz olarak uluslararası ve yurtiçi ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara,
    c) B3 Yetki belgesi:?Sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili personelini taşımak üzere uluslararası ve yurtiçi yolcu taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacaklara, verilir.

    (3) C türü yetki belgesi:?Uluslararası ve yurtiçi eşya taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Taşımanın sekline göre aşağıdaki türlere ayrılır.
    a) C1 yetki belgesi:?Sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili eşya taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacaklara,
    b) C2 yetki belgesi:?Ticari amaçla eşya taşımacılığı yapacaklara,
    c) C3 yetki belgesi:?Ticari amaçla ev ve büro eşyası taşımacılığı yapacaklara, verilir.

    (4) D türü yetki belgesi:?Otobüsle yurtiçi yolcu taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Taşımanın sekline göre aşağıdaki türlere ayrılır
    a) Dl yetki belgesi:?Tarifeli olarak şehirlerarası ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara,
    b) D2 yetki belgesi:?Tarifesiz olarak yurtiçi ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara,
    c) D3 yetki belgesi:?Sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili personelini yurtiçinde taşımak üzere yolcu taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacaklara,
    ç) D4 yetki belgesi:?Tarifeli ve tarifesiz olarak 100 kilometreye kadar olan şehirlerarası ve tasıma mesafesine bakılmaksızın iliçi ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara, verilir.

    (5) F türü yetki belgesi:?Ticari amaçla yolcu taşımacılığı alanında acentelik yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Faaliyetin sekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:
    a) Fl yetki belgesi:?Yurtiçi yolcu taşımacılığı alanında acentelik yapacaklara,
    b) F2 yetki belgesi:?Uluslararası ve yurtiçi yolcu taşımacılığı alanında acentelik yapacaklara, verilir.

    (6) G türü yetki belgesi:?Ticari amaçla eşya ve kargo taşımacılığı alanında acentelik yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Faaliyetin sekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:
    a) G1 yetki belgesi:?Yurtiçi eşya taşımacılığı alanında acentelik yapacaklara,
    b) G2 yetki belgesi:?Uluslararası ve yurtiçi eşya taşımacılığı alanında acentelik yapacaklara,
    c) G3 yetki belgesi:?Yurtiçi kargo taşımacılığı alanında acentelik yapacaklara,
    ç) G4 yetki belgesi:?Uluslararası ve yurtiçi kargo taşımacılığı alanında acentelik yapacaklara, verilir.

    (7) H türü yetki belgesi:?Ticari amaçla eşya taşımacılığı alanında komisyonculuk yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Faaliyetin sekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:
    a) H1 yetki belgesi:?Yurtiçi eşya taşımacılığı alanında komisyonculuk yapacaklara,
    b) H2 yetki belgesi:?Uluslararası ve yurtiçi eşya taşımacılığı alanında komisyonculuk yapacaklara, verilir.

    (8) K türü yetki belgesi:?Yurtiçi eşya taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Taşımanın sekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:
    a) K1 yetki belgesi:?Ticari amaçla eşya taşımacılığı yapacaklara,
    b) K2 yetki belgesi:?Sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili eşya taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacaklara,
    c) K3 yetki belgesi:?Ticari amaçla ev ve büro eşyası taşımacılığı yapacaklara, verilir.

    (9) L türü yetki belgesi:?Ticari amaçla lojistik işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Faaliyetin sekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:
    a) L1 yetki belgesi:?Yurtiçi lojistik işletmeciliği yapacaklara,
    b) L2 yetki belgesi:?Uluslararası ve yurtiçi lojistik işletmeciliği yapacaklara, verilir.

    (10) M türü yetki belgesi:?Tarifeli olarak ticari amaçla kargo işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Faaliyetin sekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:
    a) M1 yetki belgesi:?İliçi kargo işletmeciliği yapacaklara,
    b) M2 yetki belgesi:?Yurtiçi kargo işletmeciliği yapacaklara,
    c) M3 yetki belgesi:?Uluslararası ve yurtiçi kargo işletmeciliği yapacaklara, verilir.

    (11) N türü yetki belgesi:?Ticari amaçla nakliyat ambarı işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Faaliyetin sekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:
    a) N1 yetki belgesi:?İliçi nakliyat ambarı işletmeciliği yapacaklara,
    b) N2 yetki belgesi:?Yurtiçi nakliyat ambarı işletmeciliği yapacaklara, verilir.

    (12) P türü yetki belgesi:?Ticari amaçla dağıtım işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Faaliyetin sekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:
    a) P1 yetki belgesi:?İliçi dağıtım işletmeciliği yapacaklara,
    b) P2 yetki belgesi:?Yurtiçi dağıtım işletmeciliği yapacaklara, verilir.

    (13) R türü yetki belgesi:?Ticari amaçla tasıma isleri organizatörlüğü yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Faaliyetin sekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:
    a) R1 yetki belgesi:?Yurtiçi tasıma isleri organizatörlüğü yapacaklara,
    b) R2 yetki belgesi:?Uluslararası ve yurtiçi tasıma isleri organizatörlüğü yapacaklara, verilir.

    (14) T türü yetki belgesi:?Terminal işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşlarına verilir ve aşağıdaki türlere ayrılır:
    a) T1 yetki belgesi:?Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde yolcu terminali işletmeciliği yapacaklara,
    b) T2 yetki belgesi:?Büyükşehir Belediyesi sınırları dışında kalan yerleşim birimlerinde yolcu terminali işletmeciliği yapacaklara,
    c) T3 yetki belgesi:?Eşya terminali işletmeciliği yapacaklara, verilir.

  •  4 месяца назад +5

    Frigorifik yapıya sahip bir araçta azami genişlik ne kadardır?A
    A) 2,60 metre
    B) 2,95 metre
    C) 3,00 metre
    D) 3,20 metre

  •  3 месяца назад

    GÜVENLİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ
    1. Aşağıdakilerden hangisi motorlu araç kazalarının önlenmesi amacıyla sürücülerin alması gereken tedbirlerden birisidir?
    Kusurlu dahi olsalar, bir kazayı önlemek amacıyla daima yayalara ilk geçiş hakkını vermek
    2. Aşağıdakilerden hangisi güvenli bir sürüş için yapılması gereken hareketlerden biridir?
    Kaygan bir zeminde sık sık vites küçülmekten ve yükseltmekten kaçınılmalıdır
    3. Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre çeken ve çekilen araçlar arasındaki bağlantının uzunluğu en fazla kaç metreyi geçemez?
    5
    4. Aşağıdakilerden hangisi arızalı bir aracı çekerken dikkat edilmesi gereken kurallardan biridir?
    Çekilen aracın sürücü yönetiminde olması
    5. Teknik açıdan güvenli sürüş için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
    Öndeki araç her zaman yeterli emniyet mesafesinden takip edilmeli, ancak ileride sollama yapılacaksa araya araç girmesine izin verilmemelidir.
    6. Buzlu ya da karlı bir yokuş inilirken fren nasıl kullanılır?
    Motorun frenleme gücünden faydalanılır
    7. Yola çıkmadan önce aracın lastiklerine ilişkin kontrolde aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
    Lastik hava basıncı normalin altına düşürülmeli
    8. Aşağıdakilerden hangisinin sisli havalarda yapılması yanlıştır?
    Dörtlü flaşörlerin yakılması
    9. Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre çeken ve çekilen araçlar arasındaki bağlantının uzunluğu en fazla kaç metreyi geçemez?
    5
    10. Arkasındaki aracın geçme uyarısını alan araç sürücüsünün aşağıdakilerden hangisini yapması yanlıştır?
    Daha erken davranarak önündeki aracı geçmeye başlaması
    11. Arkaya doğru yüklenmiş araçlarda sürüş esnasında ne gibi sorunlar ile karşılaşır?
    Direksiyon hakimiyeti azalır,
    12. Seyir izi, fren izi ve kayma izinin toplamına ne ad verilir?
    Duruş mesafesi
    13. Sağa ve sola dönüş manevralarında aşağıdakilerden hangisi temel kuraldır?
    Sağa dönüşler dar kavisle, sola dönüşler geniş kavisle yapılır
    14. Tehlikeli eğimde iniş yapan bir araç sürücüsü aracı nasıl kullanmalıdır?
    Çıkış yapılan vites ile inilmeli ve egzoz freni kullanılmalıdır
    15. Güvenli hız nedir?
    Araç hâkimiyetinin elimizde olduğu hız
    16. Öndeki aracı solla yapmak istediğinizde, uymak zorunda olduğunuz kurallardan biri aşağıdakilerden hangisidir?
    Geçiş için kullanılacak şeridin boş ve açık olmasına dikkat etmek
    17. Hızı 90 Km/h olan bir aracın, kuru havada ve yeterli görüş mesafesine sahip durumdayken güvenli takip mesafesi aşağıdakilerden hangisidir?
    45 m
    18. Su birikintilerinde lastiklerin yerle teması kaybetmeleri halinde aşağıdakilerden hangisini yapmak gerekir?
    Gazı kesmeli, direksiyonu düz tutmalıdır
    19. Güvenli bir sürüş için lastik diş derinliği en az ne kadar olmalıdır?
    1.6 mm
    20. Servis freni bozuk araçları çeken araçlar saatte kaç kilometrenin üstünde bir hızla sürülmezler?
    15 km
    21. Sisli havalarda, aracın kayganlık faktörü arttığında ne yapılır?
    Sis farları yakılır, takip mesafesi arttırılır, yolun sağındaki yol çizgisi, çizgi yoksa yolun sağ sınırı takip edilir
    22. Limit noktası nedir?
    Virajlara yaklaşırken virajın keskinliğini anlamayı sağlayan yöntemdir.
    23. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
    Görüş kısıtlanması ve iki şeritli yollarda solla yapma (geçme) yasağı virajlar için geçerli değildir.
    24. Aşağıdakilerden hangisi hız artışının sonuçlarından değildir?
    Çevreden bilgi toplama süresinde artış
    25. Trafik işaretlerine uymada; önceliklere göre aşağıdaki sıralamalardan hangisi doğru olarak verilmiştir?
    Trafik polisi, trafik ışıkları, trafik işaret levhaları
    26. Aşağıdakilerden hangisi hız körlüğünün sonucu değildir?
    Araç ergonomisinde değişim.
    27. I-Geçiş şeridinde yeteri kadar ilerlemek. II-Sola dönüş lambası ile işaret vermek. III-Takip mesafesi kadar önceden sol şeride geçmek . IV-Sağa dönüş lambası ile işaret vermek. Araç geçme ile ilgili yukarıdaki davranışlar hangi sıra ile izlenmelidir?
    II-III-I-IV
    28. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
    Kavşaklar, tüneller, köprüler ve bağlantı yollarında ve buralara, yerleşim birimleri dışında 50 metre mesafede duraklamak yasaktır.
    29. Motorlu araçlarda; viraj içinde gereğinden fazla gaza basmanın veya fren yapmanın etkileri aşağıdakilerden hangisidir?
    Tekerleklerin yol ile teması daha da azalır ve kayma hareketi kolaylaşır
    30. Yan yana çizilmiş iki devamlı çizginin anlamı nedir ve bu çizgi boyunca hangi yasak getirilmiştir?
    Karayolunu bölünmüş yol durumuna getirmiştir ve çizgilerin soluna geçmek kesinlikle yasaktır

  •  4 месяца назад +1

    5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa göre aşağıdakilerden hangisi nitelikli hallerden değildir?C
    A) Örgütlenerek kaçakçılık yapma
    B) Üç veya daha fazla kişi ile kaçakçılık yapma
    C) Başka birinden destek alma
    D) Belgede sahtecilik yapma

  • @veyselkartal1939
    @veyselkartal1939 4 месяца назад +1

    beğeni atmayı da unutmayın👍

    •  4 месяца назад

      Merhaba beğeni önemli

  •  4 месяца назад +1

    22.09.2024 SRC 5 YILDIZLI ÖĞRENCİLERİN MESAJLARI :Alparslan Çakıoğlu ​​Hocam katkılarınızdan dolayı çok teşekkür ederim src3 sınavından yazılı 87.5 görselden 3 te 3 yaptım sayenizde 100 aldım.Allah sizden razı olsun herkese sizi tavsiye ediyorum

  •  3 месяца назад

    HARİTA OKUMA BİLGİSİ
    1. Haritalar üzerindeki kırmızı renkli küçük üçgen flamalar ( bayraklar) nereleri göstermek için kullanılır?
    Gümrük kapılarını
    2. Fiziki haritalarda yeryüzü şekillerini daha belirgin gösterebilmek için yükselti basamakları renklerle ifade edilir.” Buna göre yeşil renk hangi yükselti basamaklarını gösterir?
    0-500 m. arası yükseltileri
    3. Aşağıdakilerden hangisi büyük ölçekli haritaların özelliklerindendir?
    Dar alanları gösterir
    4. Aşağıdaki haritalardan hangisi küçük ölçekli haritadır?
    Dünya haritası
    5. Aşağıdakilerden hangisi ülke, kıta gibi geniş alanları göstermek için kullanılan ve ölçeği 1/500.000 den küçük olan haritalardır?
    Küçük ölçekli haritalar
    6. Haritada ölçülen bir uzunluğun arazide ölçülen uzunluk arasındaki orana ne denir?
    ölçek
    7. Rakım neyi ifade eder?
    Deniz seviyesinden yüksekliği
    8. Sınır kapıları ile bu kapılardan çıkış yapılan ülke eşleşmesinde aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    Kırklareli/Dereköy sınır kapısı - Bulgaristan
    9. Büyük ölçekli haritalarda küçük ölçekli haritalar arasında aşağıdakilerden hangisi farklıdır?
    Ayrıntıyı gösterme güçleri
    10. Türkiye fiziki haritasından yararlanarak aşağıdakilerden hangisi bulunmaz?
    İllerin sınırları

  • @ahmetyasir5927
    @ahmetyasir5927 4 месяца назад +3

    HOCAM SİZİN SAYENİZDE SRC 2 VE 4 TEN GECTİM TEŞEKKÜRLER😇

    • @fahrifahri2
      @fahrifahri2 4 месяца назад

      Hocamıza teşekkür ederim 😊😊😊

    • @Erenata-k1z
      @Erenata-k1z 3 месяца назад

      Aynı bu sorularmı çıkıyor nasıl sorular çıkıyor

    • @esk26
      @esk26 Месяц назад

      ​@@Erenata-k1z aynısını cikiyormus

    • @Erenata-k1z
      @Erenata-k1z Месяц назад

      @@esk26 alakası bile yok 1.2 soru çıktı

    • @esk26
      @esk26 Месяц назад

      @@ahmetyasir5927 kitaba baktim netten calistim hiç biri çıkmadı sorular kolaydı kendi bildik kadar yaptım 1 soru ile kaldim sr3 den:) src 2 ve src4 hiç çalışmadan gecmistim

  • @BaşariAkademisiEgitimMerkezi
    @BaşariAkademisiEgitimMerkezi 4 месяца назад +1

    ÖĞRENCİLERİN SRC1234 MESAJLARI :Kadir Cicek (YENİ ÜYEMİZ) Nedim hocam çok teşekkür ederim 3 sınavından 95 uygulamadan 3 te üç sizin sayenizde Allah sizden razı olsun nedim şeker 1 numaradır sizi izleyen kimse kalmaz çok teşekkür ederim hocamNEDİM ŞEKER AKADEMİHARİKA TEBRİKLER KADİR HAYIRLI OLSUN GÜZEL GÜNLERDE KULLAN KANALIMIZI ARKADAŞLARINA ÖNERİRSEN SEVİNİRİM

  •  3 месяца назад

    ARAÇ BİLGİSİ İLE EKONOMİK ARAÇ KULLANIMI
    1. Lastik basıncı ile kat edilen yol arasındaki bağlantı açısından aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
    Lastik basıncı düştükçe kat edilen mesafe azalır
    2. Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre yolcu taşımacılığında kullanılan M3 sınıfı bir taşıt için aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
    Sürücü dahil 9’dan fazla oturma yeri olan ve azami ağırlığı 5 tonu aşan motorlu araçtır
    3. Rot ayarı bozuk olan bir araçta aşağıdaki durumlardan hangisi meydana gelir?
    Ön lastikler içten ve dıştan aşınır
    4. Römork takılmış bir araçta uygulanacak hız ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    Römorku çeken araç kendi sınıfının hız limitinden 10 km /saat daha düşük hızla kullanılmalıdır.
    5. Otobüs, kamyon ve çekicilerin arızalanması halinde, normal hava şartlarında en az .......... metreden net olarak görülebilecek şekilde ve ............. ebatta engel işaretinin konulması zorunludur." Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre yukarıdaki boşlukları doldurunuz.
    150 metre 150 cm. x 25 cm.
    6. Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre aşağıdakilerden hangisi “bir aracın teknik olarak güvenle taşıyabileceği en çok yük ağırlığı veya yolcu sayısı ”nı ifade eder?
    Taşıma kapasitesi
    7. Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre N2 sınıfı bir taşıt için aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur
    Azami yüklü ağırlığı 3.500 kg-12.000 kg arası olan taşıtlar
    8. Vantilatör kayışı çok gevşek ise aşağıdaki arızalardan hangisi meydana gelir?
    Motor hararet yapar
    9. Basınçlı hava fren sisteminde fren devrelerinden herhangi biri devre dışı kaldığında, diğer devrelerin basınç kaybına uğramaması için hangi parça görev yapar?
    Dört devreli emniyet supabı
    10. Aşağıdakilerden hangisi şaftın görevidir?
    Vites kutusunun hareketini diferansiyele iletmek
    11. Tahriksiz tek dingilde azami ağırlık kaç tondur?
    10.00
    12. Tır, kamyon gibi araçların hangi lastiklerine zincir takılır?
    Tahrikli dingildeki lastiklere
    13. Vantilatör kayışının koptuğu önce hangi göstergeden anlaşılır?
    Şarj saati ve akü göstergesinden
    14. Büyük viteslerde motor gücü ve hız nasıldır?
    Büyük viteslerde daha fazla hız sağlanır. Ancak motor gücü azdır
    15. Bir aracın güvenle taşıyabileceği en çok yük ağırlığına veya yolcu sayısına ne ad verilir?
    Taşıma sınırı
    16. Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre; bir motorlu araç tarafından çekilen, azami ağırlığı 3.5 tonu aşan, ancak 10 tonu aşmayan motorsuz yük taşıma aracının sınıfı aşağıdakilerden hangisidir?
    O3
    17. Aşağıdakilerden hangisinde sürücünün sürüş tekniğine bağlı olarak ekonomik araç kullanımı sağlanmaz?
    Motor ısınıncaya kadar rölantide çalıştırmak
    18. Silindir bloğunun görevi nedir?
    Krank mili ve pistonlara yataklık yapar.
    19. Lastiğin yanağında yazan P215/65R15 89H tanıtıcı bilgisindeki "15" neyi ifade eder?
    Jant çapını
    20. Karayolu Taşıma Yönetmeliği’ne göre, yüklü ve yüksüz araçların uzunluk, genişlik ve yüksekliklerinin azami sınırlarını belirleyen ölçüye ne ad verilir?
    Gabari
    21.Marş motoru aşağıdaki parçalardan hangisine hareket iletir?
    Volan dişlisine
    22.Kamyon, kamyonet, çekici ve römorklarının teknik şartlara uygunluğu açısından periyodik muayenesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    İlk 1 yaş sonunda ve devamında yılda bir
    23. Lastiğin yanağında yazan P215/85R15 89H tanıtıcı bilgisindeki 215 neyi ifade eder?
    Lastiğin genişliğini
    24. Motor çok sıcakken radyatöre soğuk su konursa aşağıdaki durumlardan hangisi meydana gelir?
    Silindir kapağı ve silindir bloğu çatlayabilir
    25. Alternatörün ürettiği elektriğin volt ve akımını ayarlayan şarj sistemi parçasının adı nedir?
    Konjektör / Regülatör
    26. Aşağıdakilerden hangileri şarj sisteminin önemli parçalarından birisidir?
    Alternatör
    27. Alternatörün görevi aşağıdakilerden hangisidir?
    Mekanik enerjiyi, elektrik enerjisine çevirmek
    28. Aşırı yük altında çalışmış bir dizel motor sürücü için hangisinin sürücü tarafından yapılması doğrudur?
    Molalardan sonra soğuk motora hemen yüklenmemeli ve tam gaz yapmamalıdır.
    29. Lastiğin janta temas eden ve sıkıca bağlanmasını sağlayan bölgesine ne ad verilir?
    Topuk
    30. Motorlar Çalışma Zamanına göre nasıl sınıflandırılır?
    İki zamanlı ve 4 zamanlı
    31. Otobüs ve minibüslerin teknik şartlara uygunluğu açısından periyodik muayenesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    İlk 1 yaş sonunda ve devamında yılda bir
    32. Motor boğulması nedir?
    Silindire fazla hava girmesi.
    33. Vantilatör kayışı çok sıkı ise aşağıdaki arızalardan hangisi meydana gelir?
    Alternatör yatakları bozulur.
    34. Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre en az dört tekerlekli ve yolcu taşımasında kullanılan motorlu araçlar hangi sınıf araçtır?
    M Sınıfı
    35. Dört zamanlı motorlarda çalışma sırası aşağıdakilerden hangisidir?
    Emme-sıkıştırma-ateşleme-egzoz
    36. Bir taşıtın yüksüz ağırlığı ile taşımakta olduğu sürücü, hizmetli, yolcu ve eşyanın toplam ağırlığı aşağıdakilerden hangisidir?
    Yüklü ağırlık
    37. Hava frenli bir araçta hava basıncı çok çabuk düşüyorsa sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
    Borularda ve rekorlarda kaçak vardır.
    38. İşaretleme reflektörü hangi araçlarda ve kaç adet bulundurulmalıdır?
    Motosiklet ve motorlu bisiklet hariç, bütün motorlu araçlarda en az 2 adet
    39. Akünün araç üzerinden sökülmesi sırasında önce hangi kabloyu sökmek gerekir?
    Eksi (-) kutba bağlı olan kabloyu
    40. Arkaya doğru yüklenmiş araçlarda sürüş esnasında ne gibi sorunlar ile karşılaşır?
    Direksiyon hakimiyetini zorlaşır ve yakıt sarfiyatı artar
    41. Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre otobüs ve mafsallı otobüslerde toplam doldurma kapasiteleri en az kaç kilogram kuru toz olan yangın söndürme cihazı bulundurulmalıdır?
    6kg
    42. Motor yağı ne zaman kontrol edilir ve neye dikkat edilir?
    Günlük kontrol edilir ve stop edilir ve 4-5 dakika beklenir
    43. Yoldan gelen titreşimlerin araca geçmesini engellemek için bulunan sisteme ne ad verilir?
    Süspansiyon sistemi
    44. Göstergeleri dijital olan araca ne yapılamaz?
    Akü takviyesi
    45. Akümülatörün eksi(-) ve artı(+) kutupları arasında fark nedir?
    Artı kutup, eksiye göre daha kalındır.
    46. Motor çok sıcakken radyatöre soğuk su konması neye neden olur?
    Silindir kapağının çatlamasına
    48. Hangi arızada şarj ikaz lambası yanar?
    Vantilatör kayışı gevşektir.
    49. Araçlarda yüklü yüksüz uyulacak boyutlar için hangisi doğrudur?
    Azami genişlik 2.55 m.- Azami Yükseklik 4.00 m.-Azami uzunluk 12 m
    50. Trafik yönetmeliğine göre yük taşımada kullanılan azami ağırlığı 3,5 tonu aşan 12 tonu aşmayan motorlu araçlara ne ad verilir?
    N2
    51. Frigorifik yapıya sahip bir araçta azami genişlik ne kadardır?
    2,60 metre
    52. Motorda yağ seviyesi normalin altında iken çalıştırılırsa ne olur?
    Motor aşırı ısınarak zarar görür
    53. Araçlarda rot ayarının yapılmasının sebebi nedir?
    Düzensiz lastik aşınmalarını önlemek ve aracın düzgün istikamet etmesi için
    54. Aracın kutup başları araca ters bağlanırsa hangisi arızalanır?
    Alternatör diyotları
    55. Motorda çalışan parçaların aşınmasını önleyen, soğutma sistemine yardımcı olan ve çalışan parçaların temizliğini sağlayan sistem hangisidir?
    Yağlama Sistemi
    56. Dizel motorlarda ateşleme nasıl gerçekleşir?
    Yanma sıkıştırılmış havanın üzerinde enjektörden yakıt püskürtmesiyle sağlanır.
    57. Seyir halindeyken sürekli yarım depriyaj yapılması durumunda ne olur?
    Depriyaj balatasında aşınma
    58. Araçta kısa devreden doğacak yangın durumunda nasıl davranılır?
    Akünün kutup başları çıkartılır.
    59. Araç lastiklerinin yetersiz şişirilmesi sonucu ne olur?
    Yakıt tüketiminin artmasına ve lastiklerin yanlardan aşınmasına, direksiyonun zor dönmesine neden olur
    60. Araçta balansızlık olması, düz yolda belli bir hızdan sonra araçta titreşimlere neden olan sorun nereden kaynaklı olabilir?
    Lastiklerden

  • @BaşariAkademisiEgitimMerkezi
    @BaşariAkademisiEgitimMerkezi 4 месяца назад +1

    SRC1234 ÖĞRENCİLERİN MESAJLARI : muhammed baran :Hocam src 3 yazılıdan 82,5 aldım uygulamadanda 3 de 3 yaptım çok teşekkür ederim hocam sıkı bi çalışmayla tek seferde geçtim benim birlikte iki arkadaşım daha geçti sizi önerdim herkeze hocam darısı yeni üyelerinize hocam kolay gelsin başarılar dilerim sınava Gireceklere
    NEDİM ŞEKER AKADEMİTEBRİKLER BAŞARILAR HAYIRLI OLSUN KANALIMIZI ARKADAŞLARINA DOSLARINA PAYLAŞ HERKES GEÇSİN

  •  3 месяца назад

    ÇALIŞMA VE DİNLENME SÜRELERİ
    1. Bir sürücü birinci hafta 56 saat taşıt kullanmıştır. Haftalık dinlenme süresini kullanmayan sürücü ikinci hafta en fazla kaç saat taşıt kullanabilir?
    34
    2. Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre düzenli seferler haricindeki uluslararası yolcu taşımacılığı yapan araç şoförleri üst üste en fazla kaç gün süreyle araç kullanabilirler?
    12
    3. Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre her 30 saatlik süre boyunca taşıt en az iki sürücü tarafından sürülüyorsa her bir sürücü kaç saatten az olmayan kesintisiz dinlenme süresi kullanır?
    8
    4. AETR’ye göre ticari amaçlı yolcu ve yük taşıyan motorlu araç sürücüleri gün içerisinde araç kullanırken 2 saat mola vermiştir. Bu durumda sürücünün günlük dinlenme süresinde ne gibi bir değişiklik olur?
    Hiçbir değişiklik olmaz.
    5. Uluslararası Karayolu taşımacılığında bulunan sürücülerin araç kullanma ve dinlenme sürelerini düzenleyen Avrupa Anlaşması hangisidir?
    AETR
    6. Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre ticari amaçla yük ve yolcu taşıyan motorlu araç sürücüsü araç kullanmaya başlamadan önce 1 saat yüklemeye yardım etmiştir. Sürücü mola vermeden devamlı olarak en fazla ne kadar süre araç kullanabilir?
    3 saat 30 dakika
    7. “Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Yapan Taşıtlarda Çalışan Personelin Çalışma Sürelerine ilişkin Avrupa Anlaşması” (AETR)’na göre kesintisiz günlük dinlenme süresi 11 saattir. Sabit bir hafta içinde 3 defadan fazla olmamak üzere bu süre en az kaç saate düşürülebilir?
    9
    8. Takograf kağıtlarını kayıt tarihinden itibaren 1 ay süre ile araçlarında bulundurmak kimin sorumluluğundadır?
    Ticari amaçla taşımacılık yapan otobüs, kamyon ve tır şoförleri
    9. AETR’ye göre; 11 saatlik kesintisiz günlük dinlenme süresi haftada kaç defadan fazla olmamak üzere en az 9 saate indirilebilir?
    3
    10. Ticari amaçla yük ve yolcu taşımacılığı yapan araç sürücüleri, devamlı olarak 4,5 saat araç kullanımından sonra en az ne kadar süre dinlenmek zorundadır?
    45 dakika
    11. Ticari amaçla yük ve yolcu taşıyan motorlu araç sürücülerinin 9 saatlik günlük taşıt kullanma süresi herhangi bir hafta içinde kaç kez 10 saate çıkarılabilir?
    2
    12. Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Yapan Taşıtlarda Çalışan Personelin Çalışmalarına İlişkin Avrupa Anlaşması (AETR)'na göre, bir sürücünün haftalık dinlenme süresi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    6 günlük araç kullanma süresinden sonra en az 1 gün
    13. AETR’ye göre sürekli olarak 4,5 saatlik araç kullanma süresi içerisinde alınacak mola süresi kaç dakikadan az olamaz?
    15 dakika
    14. "AETR Sözleşmesine göre, dinlenme süreleri haftalık dinlenmeye eklenerek kesintisiz toplam 45 saate uzatılır. Bu dinlenme süresi taşıtın veya sürücünün normal olarak üslendiği yerden başka bir yerde kullanılacaksa kesintisiz en az kaç saate indirilebilir?
    24
    15. AETR’ye göre şoförlerin her 24 saat içerisindeki 11 saatlik kesintisiz dinlenme süresi bölünmüş ise ne yapılır?
    Bu süreye 1 saat eklenerek 12 saate çıkartılır
    16. AETR’ye göre ticari amaçla yük ve yolcu taşıyan motorlu araç sürücülerinin 9 saatlik günlük taşıt kullanma süresi iki haftada bir olmak üzere kaç kez 10 saate çıkarılabilir?
    2
    17. AETR’ye göre bir sürücünün 24 saatlik bir çalışma gününde toplam araç kullanma süresi, kesintisiz araç kullanma süresi ve bu ikisinin arasında vermesi gereken mola ne kadardır?
    9 saat, 4,5 saat, 45 dakika
    18. Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre; sürücülerin her 24 saat içinde 11 saatlik kesintisiz günlük dinlenme süresi vardır. Bu süre biri en az 8 saati kesintisiz olmak üzere en fazla kaç ayrı süre halinde kullanılabilir?
    3
    19. AETR Sözleşmesine göre; göre sürücü gün içerisinde araç kullanırken 2 saat mola vermiştir. Bu durumda sürücünün günlük dinlenme süresinde ne gibi bir değişiklik olur?
    Bir değişiklik olmaz
    20. AETR’ye göre sürücünün haftalık araç kullanma süresi en fazla kaç saat olabilir?
    56
    21. Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre birleşik iki hafta içerisinde toplam taşıt kullanma süresi kaç saati geçemez?
    90
    22. Aşağıdakilerden hangisi trafikte uykusuzluğu gidermenin en etkili yoludur?
    Çalışma ve dinlenme sürelerine uymak
    23. Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre, “ticari amaçla yolcu ve yük taşıyan motorlu araç sürücüsü gün içerisinde araç kullanırken 2 saat mola vermiştir.” Bu durumda sürücünün dinlenme süresinde ne gibi değişiklik olur?
    Günlük dinlenme süresinde değişiklik olmaz.
    24. AETR’ye göre 24 saatlik bir çalışma gününde toplam çalışma süresi, kesintisiz araç kullanma süresi ve bu ikisinin arasında verilmesi gereken mola ne kadardır?
    9 saat- 4,5 saat- 45 dakika
    25. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre arızalı takograf cihazı bulunan araçla trafiğe çıkan şoförlere hangi ceza uygulanır?
    İdari para cezası, 20 ceza puanı ve eksikliği giderinceye kadar trafikten men cezası verilir.
    26. Uluslar arası Karayolu Taşımacılığı yapan taşıtlarda çalışan personelin çalışmalarına ilişkin Avrupa Anlaşması(AETR) göre haftalık dinlenme süresi en az kaç saattir?
    24 saat
    27. Uluslararası Karayolu Taşımacılığı alanındaki bazı çalışma koşullarına ilişkin düzenlemeleri yapan Uluslararası Çalışma Örgütü aşağıdakilerden hangisidir?
    ILO
    28. Düzenli seferler haricindeki uluslar arası yolcu taşımacılığı söz konusu olduğunda şoförler……..süreyle araç kullanabilirler, araç kullanma süresinden sonra …….. hafta sonu tatilini kullanmak zorundadır?
    Boşlukları doldurunuz.
    12 gün - 2 günlük
    29. 1- *Şoförler her 24 saat içerisinde 11 saat dilenecektir.
    2- *Hafta tatili en az 24 saattir.
    Yukarıdaki verilen bilgilerle ilgili hangisi doğrudur?
    Her ikisi de doğru
    30. AETR’ye göre ,molalar günlük dinlenme süresi olarak sayılır mı?
    Sayılmaz
    31. AETR’ye göre toplam 90 saatlik taşıt kullanma süresi en az kaç günlük sürede gerçekleşmelidir?
    15 gün
    32. Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre sürücülerin her 24 saat içinde 11 saatlik kesintisiz günlük dinlenme süresi vardır. Bu süre biri 8 saati kesintisiz olmak üzere iki veya üç ayrı süre halinde kullanılırsa günlük dinlenme süresi 1 saat eklenerek en az kaç saate çıkartılır?
    12 saat
    32. AETR Sözleşmesine göre, varsa römork veya yarı römorklar dahil, müsaade edilen azami ağırlığı 7,5 tonu aşmayan taşıtlarda yük taşımacılığı işinde çalışan sürücülerin yaşları en az kaç olmalıdır?
    18 yaş
    33. Taşıt şoförlerinin ve işyerlerinin araçlara ait Takograf kayıtları ile ilgili kayıt tarihinden itibaren yasal bulundurma ve muhafaza ile ilgili hangisi doğrudur?
    Taşıtta 1 ay sürücünün, işyerinde 5 yıl işletmenin sorumluluğudur.
    34. AETR’ye göre “Dinlenme sürelerinden biri haftalık dinlenmeye eklenerek kesintisiz toplam kırk beş saate uzatılır.” Bu dinlenme süresi taşıtın veya sürücünün normal olarak üslendiği (konumlandığı) yerde kullanılacaksa kesintisiz en az kaç saate indirilebilir?
    36 saat
    35. Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre hız tespiti yapan cihazların yerini belirleyici cihaz kullanan sürücülere verilecek ceza türü aşağıdakilerden hangisidir?
    Para Cezası ve Hapis cezası
    36. Takograf kayıtlarının muhafaza edilmesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
    İşleten veya firma yetkilisi 30 günlük yasal süresini dolduran takograf kayıtlarını imha ettiğinde bunu bir tutanak ile kayıt altına almak zorundadır.

  •  Месяц назад

    OKTAY GÜN SRC ÖĞRENCİLERİNİN 5 YILDIZLI MESAJLARI :[16:55, 15.12.2024] : Slm aleyküm hocam bugün src 1 sınavım vardı yazılı da 80 uygulama da ise %100 yaptım sayenizde geçtim çok saolun özellikle uygulama sorularının 3 de sizin videolarınızdan geldi , 100 Aldım teşekkür ederim. Yazılıda da çok sorunuz geldi onları elimden geldiğince yazıcam size hocam

  •  3 месяца назад

    DAVRANIŞ PSİKOLOJİSİ
    1. Aşağıdakilerden hangisi sürüş yeteneğini etkileyen zihinsel süreçlerden biridir?
    Öfke
    2. Aşağıdakilerden hangisi dikkati belirleyen uyarıcı etkenlerden birisi değildir?
    Öğrenme
    3. Sürücü davranışı kapsamında eylemin istemeden niyetten sapmasına ve istenen amaca ulaşmak için planlanan eylem yolunun yanlış olmasına ne ad verilir?
    Hata
    4. Artan hız sonucunda sürücünün görüş açısının düşmesiyle çevrenin tam olarak algılanmamasına ne ad verilir?
    Hız körlüğü
    5. Tünel görüşü nedir?
    Hızlı araç kullanırken görme alanının daralması sonucu sürücünün çevresindeki olayları algılayamama durumudur.
    6. Aşağıdakilerden hangisi “sürüş yeteneğini etkileyen zihinsel süreçlerden biri” değildir?
    Otomasyon
    7. Aşağıdakilerden hangisi “kazaya yatkın kişilik tiplerinden biri” değildir?
    Soğukkanlı
    8. Aşağıdakilerden hangisi empati için gerekli değildir?
    Başkasının yerine karar vermek
    9. Aşağıdakilerden hangisi “sürücünün sahip olması gereken zihinsel ve psiko-motor becerilerden biri” değildir
    Kişilik özellikleri
    10. Reaksiyon mesafesi aşağıdakilerden hangisine bağlıdır?
    Sürücünün yorgun olup olmadığına
    11. Belirli davranışları veya bu davranışlarla ilgili özellikleri ölçmede kullanılan araç aşağıdakilerden hangisidir?
    Test
    12. Bir kişinin davranışlarını anlayabilmek için ihtiyacımız olan temel bilgiyi aşağıdaki faktörlerden hangilerini kullanarak elde edebiliriz?
    Davranışı tetikleyen nedenler ve davranışın ardından takip eden sonuçlar
    13. Aşağıdakilerden hangisi etkili ve başarılı iletişimin koşulları arasında yer almaz?
    İçtenlik yerine art niyet
    14. Aşağıdakilerden hangisi kişiliği belirleyen faktörlerle ilgili doğru bir tespittir?
    Aile, coğrafi ve fiziki faktörler kişiliği etkiler.
    15. Tünel görüşü nedir?
    Hızlı araç kullanırken görme alanının daralması sonucu sürücünün çevresindeki olayları algılayamama durumudur.
    16. Aşağıdakilerden hangisi karar alma davranışı olarak adlandırılmaz?
    Düşünmeden hareket etme.
    17. Aşağıdakilerden hangisi hız körlüğünün sonucu değildir?
    Araç ergonomisinde değişim.
    18. Bir kişinin kendisini karşısındaki kişinin yerine koyarak, olaylara onun bakış açısıyla bakması ve o kişinin duygu ve düşüncelerini doğru olarak anlaması, hissetmesi ve bu durumu ona iletmesi sürecine ne ad verilir?
    Empati yeteneği
    19. Aşağıdakilerden hangisi davranışa aittir?
    Gözlemlenebilir olması
    20. Tehlikeli bir ortamda güvenliği sağlamak için kurallardan ve gerekli uygulamalardan bilinçli olarak sapma ne olarak adlandırılır?
    İhlal
    21. Aşağıdakilerden hangisi bireylerarası ilişkilerden kaynaklanan sorunların sebeplerinden biri değildir?
    Başkalarına saygı göstermek
    22. Aşağıdakilerden hangisi trafik psikolojisinin özelliklerinden biri değildir?
    Kurallara uymayan sürücüleri cezalandırmak
    23. Aşağıdakilerden hangisi motivasyonun trafikteki etkilerinden biri olamaz?
    Duyum ve algının azalması
    24. Karakter, yetenek ve huy(mizaç) aşağıdakilerden hangisinin karşılığıdır?
    Kişilik
    25. ’’İnsanın ortaya çıkan ihtiyaçlarını karşılamak için harekete geçmesidir.’’ Bu tanım aşağıdakilerden hangisini ifade eder?
    Motivasyon
    26. Bir sürücünün yoğun trafik içinde bütün aynalarını etkin bir biçimde kullanabilmesi sürücünün hangi halini ifade eder?
    Dikkat
    27. Aşağıdakilerden hangisi ‘’sürücünün sahip olması gereken zihinsel ve psiko-motor becerilerden biri’’ değildir?
    Kişilik özellikleri
    28. Trafik kurallarına uymanın kendi sorumluluğu olduğunu kabul eden bir sürücünün hangi algısı yüksektir?
    İç denetim algısı
    29. Sinyal vermek isterken silecekleri çalıştırmak ne tip bir hata olarak tanımlanır?
    Dalgınlık
    30. Aşağıdakilerden hangisi kişilik gelişiminde etkili bir faktör olamaz?
    Refleksif faktörler

  •  4 месяца назад +1

    Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa göre kaçak eşya naklinde kullanılan taşıt sahibinin aracın değeri kadar teminatı alıkoyma tarihinden itibaren kaç gün içinde gümrük idaresine teslim etmesi halinde araç sahibine iade edilir?C
    A) 3 gün
    B) 10 gün
    C) 30 gün
    D) 60 gün

  •  Месяц назад

    okan günay
    Yeni üye
    ​​Hocam ben de sizi izleyerek SRC 1 ve 3 ü ilk sınavda aldım sınıfta geçen 3 kişi vardı şimdi güvenlik sınavına yine sizin kanaldan devam ediyorum

  •  Месяц назад

    15.12.2024 src Emre oğurlu üye Hocam src sınavından 75 aldım uygulamadan 3 sorudan 2 doğru yaptım sizin kanal sayesinde gerçekten geçtim Allah razı olsun

  • @AliErdoğan-i9i
    @AliErdoğan-i9i 4 месяца назад +4

    Hocam teşekkür ederim

    •  4 месяца назад

      Başarılar diliyoruz

  •  Месяц назад

    VEDAT ÇİÇEK SRC 5 YILDIZLI MESAJLAR :15.12.2024: Selamın aleyküm hocam nasılsınız sizin sayenizde bu gün girmiş olduğum sınavdan geçtim hocam sizden 5 yıldız almaya geldim sınavdan 83 uygulamada 3 de 2 yaptım geçtim sayenizde hepinizden Allah razı olsun hocam herkese sizi severek izledim ömür boyu kanalınızdayım Allah siziden ve moditorunuzdan emeği geçen herkesten Allah razı olsun sizi herkese tavsiye ettim teşekkür ederim

  • @BaşariAkademisiEgitimMerkezi
    @BaşariAkademisiEgitimMerkezi 4 месяца назад +1

    ÖĞRENCİLERİN SRC1234 MESAJLARI :Emre Merhaba hocam size öncelikle çok tesekur ederim . Sizin videolarınızı izleyerek bire bir sorular çıktı ve yazılı sınavdan 80 uygulamadan 100 puan aldım herkeze sizi tavsiye ediyorum iyiki varsınız ...
    NEDİM ŞEKER AKADEMİ HARİKA BİR SONUÇ HAYIRLI OLSUN KANALIMIZ ARKADAŞLARINA ÖNERİRSEN SEVİNİRİM

  • @mahmutkorkmaz2101
    @mahmutkorkmaz2101 4 месяца назад +1

    Emeğinize yüreğinize sağlık hocam teşekkür ederim

  •  2 месяца назад

    🌏ATLAS☁BULUT ​ 02.11.2024 TARİHLİ SRC 5 YILDIZLI MESAJLAR :​merhaba sizin derslerinizi izleyerek sınava hazırlandım src 1 sınavdan 88 uygulamadan 3 de 3 yaptım 100 aldım sayenizde . emeğinize sağlık. size ve ekibinize teşekkür ederim

  •  Месяц назад

    Murat Deniz
    Yeni üye
    ​​arkadaşlar direk üye olun burdaki sorular sadece bazıları üye olunca tüm soruları görüyorsunuz hepside sinavdn çıkıyor

  • @yavuzkaralar5572
    @yavuzkaralar5572 3 месяца назад

    Selamün aleyküm hocam harika anlatım harika sorular gerçekten Türkiye'de bir numarasın ...😊😊😊

  •  4 часа назад

    26.01.2025 FERHAT CANSIZ SRC 5 YILDIZLI MESAJLAR :Hocammm Allah sizden razı olsun src 3 sınavında ilk seferde 57.5 alarak kalmıştım sonrasında sizin yıldızlı öğrenciniz oldum ve bugün sınavdan 95 alarak salon 1. Oldum her sey sizin sayenizde oldu Uygulamadanda 3+3 yaparak 100 aldım çok teşekkür ederim iyiki varsınız Hocam gerekse bağıra bağıra nedim şeker eğitim aledemisi farkı bu işte diye tavsiyede bulundum .Kanala abone olun yıldız alın diye.Hocam tüm sorular sizin kanaldan bire bir cikti.[ Uygulama 1 tir karnesi taşımacılığında hangisi taşınmaz işlenmiş tutun pancar yaş meyve 2 yaya tabelası ne anlama gelir
    : Yaya geçiti yaya yolu ana yol-3 kavşak sorusu dünkü canlı yayında 3.2.1 geçiş hakkını sıralayın: Hocam gerçekten çok teşekkür ederim hersey için

  •  Месяц назад

    veysel kara
    ​​Pazar günü src 4 sınavımdan yazılıdan 80 aldım uygulamadan 100 aldım emeğinize yüreğinize sağlık teşekkürler hocam

  •  Месяц назад

    Nadir Arslan
    Yeni üye
    ​​merhaba hocam src 4 sinavindan 80 aldim uygulamadan 100 aldim. sira src 2 de emeğinize sağlık

  • @BaşariAkademisiEgitimMerkezi
    @BaşariAkademisiEgitimMerkezi 4 месяца назад +1

    ÖĞRENCİLERİN SRC1234 5 YILDIZLI MESAJLARI: Mehtap Kara Aksaray'dan mehtap kara bugün SRC3 sınavıma girdim sayenizde yazılıda 88 görsel de 3de3 yaptım 100 aldım geçtim sayenizde hocam bütün sorularınız çıktı iyiki katılmışım emeğinize sağlık
    NEDİM ŞEKER AKADEMİ tebrikler harika sonuçlar kazasız günlerde kullanın kanalımızı tüm Aksaray'a önerin herkes faydalansın geçsin

  • @BaşariAkademisiEgitimMerkezi
    @BaşariAkademisiEgitimMerkezi 4 месяца назад +1

    ÖĞRENCİLERİN"SRC1234 " MESAJLARI: SERKAN BOLAT :Nedim hocam bugün src 1 sınavına girdim yazılı sınavdan 87.5 aldım uygulama da 3te 3 yaptım sizin sayenizde sırada sr3 var nasipte teşekkürler hocam NEDİM ŞEKER AKADEMİ Harika puanlar hayırlı olsun başarılar diliyorum Kanalımızı arkadaşlarına önerirseniz sevinirim

  • @BulentUnal-jx3wc
    @BulentUnal-jx3wc Месяц назад

    Nedim src 2 yazılıdan geçtim görselden kaldım yardımcı olurmusunuz nereden sadece src 2 ye çalışırım

  •  3 месяца назад

    Birkanae
    ​​Arkadaşlar selam nedim hocamın yayınlarını izlemeyi ve yıldız almayı unutmayın onun sayesinde her src sınavını geçtim Türkiye'de tek ağzınıza yüreğinize sağlık hocam iyi yayınlar

  •  Месяц назад

    veysel kara
    ​​Arkadaşlar nedim hocadan çalışın videolarını izleyin sorular nedim hocanın kanalından geliyor sınav yerinde sizi önerdim 160 kişiden 130 kişi kaldı herkese tavsiye ettim hocam

  •  Месяц назад

    Vahit Dağdelen
    Üye (2 ay)
    ​​nedim hocam selamlar src4 sınavına girdim pazar günü oldum sizin sayenizde geçtim çok teşekkür ediyorum yazılıdan 70 aldım uygulamadan 100 aldım hocam çok sağolun

  •  Месяц назад

    veysel kara
    ​​Osmaniyeden selamlar pazar günkü sınavı geçtim hocam teşekkür ederim emeğinize yüreğinize sağlık

  •  Месяц назад

    Murat Deniz
    Yeni üye
    ​​hocam kimse babamın oğlu değil ben doğruyu söylüyorum sorular aynısı ama tabiki soruları calisinca akla giriyor bakmakla olmuyor 3 gün 3 gece senin sorularını çözdüm

  • @jensenames4249
    @jensenames4249 4 месяца назад +3

    hocam yazılıyı geçtim ama uygulamada heyecan yaptım kaldım tekrar yazılı girecek miyim ?

    •  4 месяца назад

      MERHABA SADECE UYGULAMAYA GİRECEKSİN ÇIKAN SORULARI YAZARSAN BAKALIM

    •  4 месяца назад

      AYRICA TÜM SORULAR BİZİM KANALDA VAR ÇALIŞ 100 AL GEÇ

  •  Месяц назад

    yücel Ercelen
    ​​hocam bu arada tek seferde geçersem src2 yi süper teşekkür ile geri geleceğim demiştim özel güvenlik canlı dersinde teşekkür etmiştim ,😀

  •  Месяц назад

    Kenan Çiftci
    ​​videolarınızın çok katkısı oldu sınavdan 80 aldım uygulama 3 te 3 teşekkürler hocam

  •  Месяц назад

    Fevzi olgun
    Üye (2 ay)
    ​​hayırlı yayınlar hocam 2,5 aydır sizi takip ediyorum katıldım cumartesi günü sınavım vardı SRC 2 %85 alarak geçtim

  • @BaşariAkademisiEgitimMerkezi
    @BaşariAkademisiEgitimMerkezi 4 месяца назад

    SRC1234 ÖĞRENCİLERİN SINAV MESAJLARI :"BİR UMUTTUR YAŞAMAK" istanbuldan selam hocam bugün src 3 sınavına girdim 95 aldım yazılıdandan uygulamadanda 100 aldım cok teşekür ederim hocam bu güzel bilgileriniz icin emeğinize sağlık hocam yazılıyı sınavını 20 dakikada cözdüm cıktım hocam sınıfın 1 incisi oldum hocam Allah sizden razı olsun iyi akşamlar.

  • @BaşariAkademisiEgitimMerkezi
    @BaşariAkademisiEgitimMerkezi 4 месяца назад +1

    SRC1234 ÖĞRENCİLERİN 5 YILDIZLI MESAJLARI: Burak Akoglu Hocam allah razı olsun bugün girdim src2 sınavına 87.5 aldım sözlüdede 3/3 yaptım çok sağolun hocam emeklerinize sağlık
    EHLİYET SRC ÖZEL GÜVENLİK KANALI MÜKEMMEL SONUÇLAR BURAK TEBRİKLER HAYIRLI OLSUN KANALIMIZI ARKADAŞLARINA ÖNERİRSEN SEVİNİRİM

  •  Месяц назад

    Murat Deniz
    Yeni üye
    ​​ben sınavdan 90 aldim uygulamadan 3/2 aldım geçtim teşekkürler

  • @ErenKara-n2t
    @ErenKara-n2t 4 месяца назад

    BÖLÜM 1 : İLKYARDIM TEMEL UYGULAMALARINDA GÜVENLİ DAVRANIŞ VE İLKYARDIM
    İlkyardım: Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda sağlık görevlilerinin tıbbî yardımı sağlayıncaya kadar hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önleyebilmek amacıyla olay yerinde, tıbbî araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır.
    Acil tedavi: Hasta ve yaralılara ambulans ya da acil tedavi ünitelerinde, doktor ve sağlık personeli tarafından ilâç veya tıbbî malzemelerle yapılan uygulamalardır.
    İlk yardım ve acil tedavi arasında bazı farklar vardır.
    İlkyardımın öncelikli amaçları
    • Hasta veya yaralının yaşamsal fonksiyonlarını sürdürmek
    • Durumunun kötüleşmesini önlemek
    • İyileşmesini kolaylaştırmak

  • @onurkocaman7526
    @onurkocaman7526 3 месяца назад +1

    Hocam senden Allah razı olsun 🙏

    •  3 месяца назад

      Başarılar diliyoruz

    •  3 месяца назад

      RUclips Nedim ŞEKER AKADEMİ kanalını arkadaşlarına dostlarına önerirseniz sevinirim

  •  2 месяца назад

    03.11.2024 SRC1234 ÖĞRENCİLERİNİN 5 YILDIZLI MESAJLARI : GÜVEN :Nedim hocam Allah razı olsun sizden geçtim yazılıdan 80 görselden 3 de 3 yaptım sorular birebir aynı sizin sorularla çok teşekkür ederim

  •  3 месяца назад

    13.10.2024 SRC ÖĞRENCİLERİM 5 YILDIZLI MESAJLARI :@adnanyldrm9748 Dünkü sınavda ist.da çok saçma, bir şoför için alakasız sorular vardı baya üstad. Sizi rast geldikçe takip ettim dinledim, 82,5 puan ve üçte üç yaptım, TAM 100 puan aldım emeğiniz geçti bize teşekkürler. @adnanyldrm97482 @emirbir944 göstergede yanan lastik hava basıncı uyarı lambası..Arabanın içini gösteren fotoğraf ve koltuk başlıklarının amacı nedir. Lavaboda aynanın önünde yüzünden yorgunluktan bitkin kaptan ve muavin kapıyı açar, kaptan, yolcular sizi bekler sözüyle.. 24 saatte kaç toplam kaç saat araç sürülür sorusu..

  •  Месяц назад

    ibrahim Ucak
    ​​yeminle bende arkadaşa katılıyorum kursa verilen parayı siz haketiyorsunuz

  •  4 месяца назад

    Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre, aşağıdakilerden hangisi “taşıtların yüklü veya yüksüz olarak karayollarında güvenli seyirlerini temin amacı ile uzunluk, genişlik ve yüksekliklerinin azami sınırlarını belirleyen ölçü”dür?C
    A) İstiap haddi
    B) Taşıma hattı
    C) Gabari
    D) Taşıma kapasitesi

  • @ErenKara-n2t
    @ErenKara-n2t 4 месяца назад

    Kayma nedenleriAşırı hız Hızınızı azaltarak kayma riskini en aza indirilebilirsiniz
    Sert direksiyon kırmalar
    Virajlara girerken doğru araç pozisyonu ve direksiyon tutuşuyla kayma riski azaltılmalıdır.
    Aşırı hızla birlikte sert ivmelenme
    Aşırı hızla birlikte aracınızın ani bir şekilde ivmelenmesi tipik bir kayma nedenidir
    Frene aşırı basma ve ani fren
    Uygun hızlar kullanılmaz ve riskler önceden tahmin edilmezse ani fren kaçınılmaz olur.
    Frene aşırı basma ve ani fren kayma nedenidir.
    Arka tekerlek kaymasi
    Ayağınızı gaz pedalından çekerek nedeni ortadan kaldırmaya çalışın. Aynı anda ön tekerlekleri kayma yönünde çevirin denge tekrar kazanıldığında gidiş yönünüze yumuşak bir yönlenme (direksiyon hareketi) ve yumuşak bir şekilde hızlanma mümkün olabilir. Uzatılmış direksiyon hareketlerinden kaçının
    Arka Tekerlek kayması Ön Tekerlek Kayması
    Ön tekerlek kaymasi
    Ayağınızı gaz pedalından çekin
    Direksiyonu kaymadan önceki yönde sabit tutmaya çalışın
    Ön tekerlek kaymaya devam ediyorsa frene yumuşakça dokunun ve hızın istenen düzeye inmesini sağlayın
    Dört tekerlek kaymasi
    Ayağınızı fren pedalından çekin daha sonra tekrar ve hafifçe basın
    Tekerlekler kaymaya başlayıncaya kadar frenlemeye devam edin
    Gerekiyorsa bu hareket dizisini sürdürün

  • @ErenKara-n2t
    @ErenKara-n2t 4 месяца назад

    7.1.11. Geçiş Üstünlüğü:Görev sırasında, belirli araç sürücülerinin, can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak şartıyla, trafik kısıtlama ve yasaklamalarına bağlı olmamalarına denir.
    Ambulanslar
    İtfaiye araçları
    Polis araçları
    Sivil savunma araçları
    Koruyan ve korunan araçlar
    NOT: Geçiş üstünlüğüne sahip araçların 150 metreden görülür lambaları olmalıdır. 150 metreden duyulur sirenleri olmalıdır.
    NOT: Sarı tepeli lambalı araçlar geçiş üstünlüğüne sahip değildir.Sarı tepe lambası araçlara kendilerini belli etmek için takarlar diğer araç kullananlar da daha dikkatli araç kullanırlar.
    7.1.12. Duraklamanın Yasak Olduğu Yerler:
    Duraklamanın yasaklandığının bir trafik işaretiyle belirtilmiş olduğu yerlerde.
    Sol şeritte (raylı sistemin bulunduğu yollar hariç).
    Yaya ve okul geçitleri ile diğer geçitlerde.
    Kavşaklar, tüneller, rampalar ve bağlantı yollarında ve buralarda yerleşim merkezleri içinde 5 metre , yerleşim merkezleri dışında 100 metre mesafede.
    Görüşün yeterli olmadığı tepe üstlerine yakın yerlerde ve dönemeçlerde.
    Duraklayan veya park eden araçların yanında.
    Otobüs ve taksi duraklarında.
    İşaret levhalarına, yaklaşım yönünde ve park izni verilen yerler dışında, yerleşim birimi içinde 15 metre, yerleşim birimi dışında 100 metre mesafede.
    Zorunlu haller dışında, yerleşim yerleri dışındaki karayollarında, taşıt yolu üzerinde duraklamak yasaktır.
    Park Etmenin Yasak Olduğu Yerler:Duraklamanın yasak olduğu her yerde park etmek de yasaktır. Kavşaklarda park etme yasağı şehir içerisindeki kavşaklarda 30 metre, şehir dışında 150 metre park etmiş iki araç arasında 1,5 metre olmalıdır.

  • @yigitbey1174
    @yigitbey1174 3 месяца назад +1

    Ulaşabileceğim iletişim numarası var mı hocam? SRC 4 sınavım var çıkabilecek sorular lazım ödemesi varsa atayım

    •  2 месяца назад

      Merhaba girdin mi sınava

  •  Месяц назад

    Şaban Altunbıçak
    ​​Hocam çok fazla kalan vardı sizi tavsiye etmeye devam ediyoruz

  •  Месяц назад

    Akın Kuyucu
    Yeni üye
    ​​nedim hoca yı dınleyen pişman olmaz ben nedim hoca sayesinde geçtim katılın gecin arkadaşlar

  • @BaşariAkademisiEgitimMerkezi
    @BaşariAkademisiEgitimMerkezi 4 месяца назад

    SRC1234 ÖĞRENCİLERİN SINAV SONRASI MESAJLARI : Zaza Dayi Battal Türkaslan Gaziantep ten Selamlar hocam Allah razı olsun bugün sınava girdim sayenizde 85aldım iyiki varsınız uygulamada üçte üç yaptım sizi ordaki arkadaşlara önerdim sınava girecek arkadaşlara başarılar diliyorum

  •  Месяц назад

    Akın Kuyucu
    Yeni üye
    ​​3 5 ten kacıp sınav parası yatırmak yıne kalmak sınavda kötü bir durum katılın arkadaşlar pişman olmasınız

  •  4 месяца назад +1

    22.09.2024 SRC 5 YILDIZLI ÖĞRENCİLERİN MESAJLARI: Mustafa Delibaş ​​hocam hayırlı yayınlar bugün src3 sınavına girdim yazılından 90 uygulamadan 3 de 3 aldım emekleriniz için teşekürler

  • @mahmutkorkmaz2101
    @mahmutkorkmaz2101 3 месяца назад

    Emeğinize yüreğinize sağlık hocam teşekkür ederim harikasın iyiki varsın hakkınızı helal edin

  •  2 месяца назад

    03.11.2024 SRC ÖĞRENCİLERİNİN 5 YILDIZLI MESAJLARI : KADİR SÖZER Yeni üye ​​Hocam slm bugün src3 sınavından 90 aldım uygulamadan 3 de 3 yaptım Sayenizde 100 aldım. kalanlara Nedim şeker akademiyi tavsiye ettim hakkınızı ne yapsam ödeyemem. Dünkü canlı yayının 100 de 65 şi oradan geldi.

  •  4 месяца назад

    Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre trafik suçunun işlendiği tarihten geriye doğru aynı yıl içinde ikinci defa 100 ceza puanını dolduran sürücüler hakkında aşağıdakilerin hangisi uygulanır?B
    A) Sürücü belgeleri süresiz olarak geri alınır
    B) Sürücü belgeleri 4 ay süreyle geri alınır
    C) Sürücü belgeleri 6 yıl süreyle geri alınır
    D) Hiçbir işlem yapılmaz

  •  4 месяца назад

    Kış şartlarında hangi lastikler daha fazla tutunma sağlar? D
    A) Dar ve havası inik lastikler
    B) Geniş lastikler
    C) Geniş ve havası çok şişirilmiş lastikler
    D) Dar ve havası doğru şişirilmiş lastikler

  • @zehrakar6804
    @zehrakar6804 3 месяца назад

    Hocam sayenizde ehliyetten 100 tam puan aldım teşekkür ederim 😊😊😊