Ön inceleme zaptının kontrolü

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 9 ноя 2022
  • Bu bölümde ön inceleme zaptını kontrol edeceğiz. Mahkeme ve diğer ilgili evrakların hukuki perspektiften kontrolünün sağlanması davaların süresi, üst mahkemeden bozulup bozulmaması, kendimizi hukuki olarak geliştirmemiz ve davadan emin olmamız bakımından büyük değere sahiptir. Sizlerden kıdemli meslektaşlara danışmak elbette önemlidir fakat hukuki temelini kendiniz sistematik bakış açısı ile bulmanız daha büyük bir değer ifade eder. Zira danıştığınız kişi konuyu hukuki temelden ziyade sadece tecrübe ışığı ile değerlendirebilir. Bu da kopyala yapıştır hukukçuluğuna neden olur. Bu durumda bizlerin yargı makamlarından gerçek bir gerekçe bekleme hakkımız doğmaz. Hukukun saç ayaklarından biri olarak bunlara riayet etmemiz ve hukuku geliştirmemiz gerekir. Bir diğer husus ise itiraz ve eleştiri dilekçelerinden sonra davanın rededdileceği düşüncesi olup bu düşünce mahkemelerin kendi keyiflerine göre karar verdiğine olan inançtan kaynaklıdır. Oysa mahkemeler delillere göre karar vermek zorundadır. Takdir hakkı keyfi olarak kullanılmayıp belli sınırları olan bir kavramdır.
    Bu bölümde değerlendirdiğimiz ön inceleme tutanağını incelereken önce karar bölümünden başlayarak verilen kararlardan üzerimize düşenleri tek tek tespit edip not almamız gereklidir. Ara kararları ertelemek büyük mesleki riskler doğurur. Bu nedenle disiplinli olarak iş listelerine göre işlerimizi yapmamız gerekir.
    Ön inceleme kavramını anlamak için kanunun sistematik olarak hangi kısım ve bölüm altında olduğuna bakalım.
    Yine sonraki aşama olan tahkikat aşamasında da sistematik olarak kısım ve bölümünü belirledikten sonra davanın ilerleyen aşamalarında neler olacağı veya olması gerektiğini göreceksiniz. Bunları her incelemede yeniden ele almak ve üşenmeden yazmak lazımdır ki hem kendimiz hem de dosyaya katkı sağlayabilelim.
    Videoda değenilen konulardan cevap süresi içinde açılmayan karşı davanın süresi içinde açılmaması durumunda HMK 133/2 gereği tefrik (ayırma) kararı verilmesi gerekliliğine rağmen mahkemece bu karar verilmemiştir. Bunun sebebi bağlantı olması nedeniyle 166.madde gereği davanın yeniden birleştirilmesi gerekeceğinden usul ekonomisi gereği tefrik edilmemesidir. Usul ekonomisi HMK’nın Birinci Kısım İkinci Bölüm altında yer alan 30.maddesinde yer alır. (Bunun gibi her kavramı kanunda karşılığını ve sistematik indekste yerini bulup perspektifimizi geliştirmemiz gerekiyor)
    Ön inceleme kavramını incelerken HMK’nın Üçüncü Kısım Dördüncü Bölüm altında yer alan 140.maddeyi terazinin bir tarafına ve mevcut ön inceleme zaptını diğer tarafa koyarak tartmamız ve incelememiz gerekir. Buna göre yaptığımız incelemede mahkemelerin evrakları okumadan “okundu” diye kayıt altına aldığı ve belki de duruşmada taraflar ve mahkeme hakimi tarafından anlaşılacak bir detayın kaçırıldığını gözlemlemekteyiz. Buna savunma veya iddia tarafı olduğumuz durumlarda itiraz etmemiz gerekir. Okundu denildiği esnada “sayın hakim evrak okunmadı, lütfen okunsun veya tutanağa okundu diye yazılmasın” diye itiraz etmek lazım. Okunmadığında veya tutanak düzeltilmediğinde “o halde itirazımızı tutanağa geçin lütfen” diye itiraz etmenizi tavsiye ederim. Her ne kadar ön inceleme kurumunun gereksiz bir aşama olduğuna inansam da kanunda olan bir kurumu alelade yapılmasına müsaade etmemek gerekir. Fazla münakaşaya girmeden sonrasında bu durumu dilekçe ile de bildirebilirsiniz. Avukat olarak mahkeme ve kurumlarda sahip olduğunuz hukuki perspektif, konuşma ve dilekçelerinizle değerlendirileceğinizi unutmamanız gerekiyor. Bu nedenle hukuki kavramları yerli yerine oturtmamız gerekir. Videoda 140.maddeye göre gerekli incelemeler yapılmış ve yapılacak listesi oluşturulmuştur.
    Saygılarımla
    AV.ŞAHİN ÇARŞANBALI
    İletisim : av.sahinc@gmail.com

Комментарии • 5

  • @eneskaraday8182
    @eneskaraday8182 Год назад

    stajyer avukatım şahin bey , takipteyim , tecrübelerinizden çokça yararlanıyorum, çok teşekkürler ,

  • @safakca9508
    @safakca9508 Год назад

    Şahin bey eyt den emekli olabilecemmi acaba sizi çok seviyoruz severek seyrediyoruz saygılar sevgiler

  • @cenglwar4893
    @cenglwar4893 Год назад

    Şahin bey merhabalar. Bugün ön inceleme duruşmam vardı, dün videonuzu izledim ancak ilginç bir durum hasıl oldu. Haksız şikayet nedeniyle manevî Tazminat davasında yazılı yargılama usulünce yürütülmüş dosyada tek celsede karar çıktı. Hâkim ön inceleme ve tahkikatı tek seferde yapıp, davanın kısmen kabulüne ve kısmen reddine karar verdi. Sonuç Olarak::: 200 bin TL tutarında talep edilen manevî Tazminat olmasına karşın, 5 bin TL Tazminat a hükmedildi.. ön inceleme ve tahkikat aynı anda yapılır mı? Yanı tek celsede karar verilmesi mümkün müdür?