Shakespeare | Eu cu cine gândesc? | Podcast cu Theodor Paleologu și Răzvan Ioan | EP 105

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 13 сен 2024
  • Discutăm despre marele William Shakespeare, un contemporan al lui Bacon și unul dintre geniile literaturii universale. Dată fiind vastitatea și complexitatea operei lui Shakespeare, piesele depsre care am discutat reflectă strict preferințele noastre personale.
    Shakespeare nu doar că a folosit amplu influențele literare de la Plutarh la Montaigne, dar a inovat și prin interacțiunea directă cu publicul divers al teatrului său, reflecție a unui autor modern care studiază omul în profunzimea sa. Aceasta perioadă de efervescență teatrală, comparabilă cu teatrul din Grecia Antică, sugerează că în Anglia Renascentistă, teatrul a jucat un rol dinamic și influent, plasându-se între dinamica monarhiei și aristocrației și cea a burgheziei emergente. Această scenă variată a oferit un teren propice pentru inovație și exprimare artistică, făcând din Shakespeare o figură centrală a renașterii teatrale.
    Explorarea operelor shakespeariene, de la Macbeth la Regele Lear, ilustrează preferințele pentru universuri tematice presărate cu magie, trădare și tragism, în care caractere ca Lady Macbeth sau Macbeth însuși sunt mânate de forțe interne și externe către destinuri fatidice.
    Hamlet aduce în prim-plan complexitatea psihologică a personajelor și motivelor acestora. Hamlet, văzut ca o prudență sceptică în fața incertitudinilor vieții și a puterii, oferă o fereastră către introspecția și melancolia profundă care poate defini experiența umană.
    -------------------
    Casa Paleologu
    Website: paleologu.com/ro
    Facebook: / casapaleologu
    Instagram: / casa.paleol. .
    Linkedin: / 2831. .
    Theodor Paleologu
    Facebook: / tpaleologu
    Linkedin: / feed
    -------------------
    Contact: cursuri@paleologu.com
    #filozofie #istorie #books
    ------------------------------------
    (C) & (P) Fundatia Casa Paleologu
    Toate drepturile rezervate.
    (C) & (P) Fundatia Casa Paleologu
    All rights reserved. Unauthorized reproduction is a violation of applicable laws
    In order to avoid copyright infringement, please, do not upload this content on your channel

Комментарии • 8

  • @Target-jv3wn
    @Target-jv3wn 20 дней назад +2

    15 minute cu Paleologu si Razvan care ne mai scapa de banalitatea tot mai neplacuta. Daca as fi ministrul invatamantului, as obliga vizionarea la oricare liceu, in clasa, la ora de română, acestor 15 minute incarcate de cultura si spiritualitate, folositoare pentru fiecare!

  • @Target-jv3wn
    @Target-jv3wn 20 дней назад +1

    Un flash relevant si wow asupra lui Shakespeare👍👍👍

  • @franciscalazar6303
    @franciscalazar6303 22 дня назад +2

    Am o mare admirație, pentru Alexandru Paleologu, încă îi recitesc cărțile și de fiecare dată mai gasesc ceva interesant pe care îl observ din altă perspectivă, Tot lafel îl admir și pe fiu ....O emisiune de mare excepție. 😊

    • @georgegeadau4626
      @georgegeadau4626 22 дня назад

      Care cărți le citești de ai așa o mare admirație? Ce te-a entuziasmat in cărțile lui Alexandru Paleologu? Da-mi și mie , măcar, câteva citate inteligente ! Băi băiatule, sunt sigur ca nu l-ai citit dar ești un limbincurist amărât. Eu am citit tot ce a scris AP, n-am găsit nimic de excepție. Platitudini. Fiul, TP, este mai bun de cat el. Nu-i nici el prea bun dar peste AP. “Pastilele” astea culturale sunt , doar, o cale de a-și promova pseudo-școala pe care-o păstorește. A fost, probabil, ceva inedit atunci când a înființat-o, au venit câțiva amețiți. Nu cred ca va mai merge, să te întorci la metode de studiu din antichitate este o utopie.

  • @dragosmarinescu5520
    @dragosmarinescu5520 22 дня назад +2

    SUPER

  • @GrigoreGrigorescu
    @GrigoreGrigorescu 11 дней назад

    La 22 august, Theodor Paleologu și Răzvan Ioan au predicat despre Shakespeare în epizodul 105 al emisiunii cu genericul Eu cu cine gândesc? Dânșii au menționat, printre autorii ce au scris despre marele brit pe câșiva alogeni și A. Pleșu, dar au neglizjat cele 8 volume (studii) ale lui A. Paphagi? Inexplicabilă sfidare - arogantă etc.

  • @Target-jv3wn
    @Target-jv3wn 20 дней назад +1

    Pacat ca nu mai exista un Shakespeare care sa beneficieze de un subiect colosal pentru o tragi-comedie: candidatii grotesti la presedintia Romaniei, Ciolacu, Ciuca, Simion, Sosoaca, chiar si Lasconi etc. ma umfla rasul😅 Pe alegatorii lor ii las sa planga😅