Hi-Fi Sohbetleri 3. Bölüm - Tangül Baskır
HTML-код
- Опубликовано: 6 фев 2025
- Manisa'lı Tangül Baskır'ın 46 yıldır devam eden Cihaz ve Hi-Fi hikayesi.
3.Bölüm'de Manisa'lı Tangül Baskır'a konuk olduk. Hi-Fi ile tanışma hikayesi ve Hi_fi cihazlar hakkında tecrübeleri ve tavsiyelerini leyifle izleyeceğinizi umuyoruz.
Çok güzel bir söyleşi olmuş .Bu değerli insanların sohbet arasında bahsettiği kişiler bence çok önemli.Şuan bir cihazım yok ama olursa bir problem yaşadığımda İstanbulda UĞUR AKSOY beyi bulmam gerek ,yada izmirde cihaz aldığı kişilerden bahsedecekti hızlı geçildi
Valla her bölümü severek dinliyorum başa sarıyorum bu işlerle uğraşan insanları dinlemek anlılar gerçek güzel gel oğlum bunlarıda çöpe at hikayesi 😂😂😂😂
Emeginize sağlık arada bir müzik dinletirseniz daha iyi olur saygılar telifsiz müziklerde var 👍👋🙏
Amplifikatörler kolay kolay arızalanmaz. Doğru ama yaşlandıkça kullanılan cihazın kapasitörelrri geç, az kullanılıp yatırılan cihazların daha çabuk kururlar. Kısa devre konusu da aynı haklısınız. Hoparlör direnci yanısıra kullanırken güç bende deyip köklememek de gerekiyor.
Cihazın onarımında aynı parçanın güncel üretimini kullansanız dahi diğer kanal sağlam ise mutlaka bir ses renginde farklılaşma olur. Aynı kanal sinyalini iki kanala girip eşdeğer kabinler bağlıylen bir birini bir diğerini kapatıp açın fark belli olur. O yüzden bazı aşırılar iki kanalı da aynı parçalarla ve örneğin çıkış katında 4 transistör var 2 si bozuk 2 si sağlam diğer ikisi de değiştirilir.
Hatta daha da ileri gidersek tüplerde nasıl eşleştirme yapılıyorsa transistörlerde de eşleştirme yapmak iyi olur.
Hoparlörlerde omaj yada empedans düştükçe bass performansı özellikle artar. Tabi cihazın da desteklemesi lazım yani 8 ohm sisteme destekliyorsa 4 ohm hoparlör takın en başta güç değeri cihazın maks limitleri dahilinde artar. Ayrıca sistemin dinamik davranışı artar. Ölü gibi çalan cihaz canlanır tabiri caiz ise.
Bir diğer olay da anfinin besleme katının iç direnci. Hani bataryalarda iç direnci düşük olan nasıl yüksek akım akıtabiliyorsa iç direnci düşük yani güçlü beslemeleri olan cihazlar daha sağlam çalarlar.
Bazı cihazlarda da dinamik güç özelliği vardır. Mesela güç kaynağı düşük kapasitelidir tek kanal güç verisi verilmiş ise örneğin 100W çıkış gücü denirken stereo da 2x70W şeklinde verilebilir. Müzikte stereo da iki kanal da eşit sinyal seviyelerinde olmayabilir. Bu anlarda kanallardan biri daha yüksek güç sağlayabilir.
Kondansatörlerde de kurumanın önüne geçemezsiniz ama kapasite değerlerinin değişmemesi için arada sırada enerjilendirirseniz ters polarmada kalan plakalar arasındaki oksit tabakası güçlenir. Yani ara ara çalıştırmak iyidir.
Ben genelde cihazların etiketlerindeki güç tüketim değerlerine ve cihazın ağırlığına bakarım. Trafolar %150 aşırı yüklenmeye dayanabilirler yani 300W tüketimi olan ab sınıfı bir cihaz 2x75W ve 2x100w arası güç verebilir . Ama bazı avr lerde ve anfilerde bakıyorsunuz 2x100W güç verisi var ama toplam güç tüketim değeri 200W . Bu da o cihazın sürekli o gücü versin diye tasarlanmadığının göstergesidir. Tamam%150 yüklenince kurtarıyor gibi görünse de kaynağın iç direnci artacak ve ses performansı düşecektir bu da harmonik distorsiyonun artışına sebep olur.
Bu nedenle cihazların trafolarının büyüklüğü önemlidir. Bazen cihazların dışını değil de içini açıp seyrederim. Zamanında neler düşünüp neler yapmışlar, kabloların tasarımı, yerleşim, kartlar, transistörler adeta bir sanat eseri oluşturur gibi yapılan güzelim cihazlar.
Bazen de 50 yaşında bir cihaz. Elle yapılmış büyük kısmı tabi. Bunu yapan insanlar muhtemelen artık hayatta değiller ama yaptıklar eserler hala yaşıyor diye düşünürüm. Özellikle lambalı cihazlarda çok olur bu bende. Sonuçta amacımız tüketim değil biraz nostalji biraz sanat biraz keyif olunca günümüzün modern ama plastik çöpü olan uyduruk cihazları çok birşey ifade etmiyor. Alana saygı duyarım ama şu anda gidip te almam açıkçası yeni ucuz cihazlardan.
AVR konusunda da şöyle diyeyim. Ben Sony fanatiği birisi olarak pc de ve ev sinema sistemimde birbirinin aynı iki takım kullanıyorum. AVR kısmında DA5300es lerim var. Bunlar 7 kanal anfi ve trafo gücü yüksek olduğundan 2 kanalda 120 W@8ohm destekli. Her biri aynı özellikte 7 kanalı var ama sinema modunda her kanaldan aynı seviyede ses gelmediğinden 7 kanalın herhangi birinden 120W güç alırken 5.1 müzik dinlerken 5x80W gibi bir güç. alabilirsiniz. Buna da dinamik güç denir. Yani daha düşük güç kaynağının gücünü kanalların güç ihtiyacına ve göre dağıtır. Yoksa içinde en az 1500W trafo olması lazım. Oysa 480W nominal bir değere sahip. Daha alt serilerde 250-300w güç değerlerini görebilirsiniz.
Cihaz komple dijital olmasına rağmen çıkış katları komple analog ve stereo direkt girişi var yani ses dijital işleme uğramadan direkt düz preamptan geçip çıkış katına giriyor. Hiçbir ton kontrolü, dsp efekti (derinlik, gecikme, ekolayzer) olmadan saf hifi olarak istediğiniz kaynak ile (pikap dahil) kullanabiliyorsunuz.Bunu da avr ile müzik dinlenir mi sorusuna cevap olarak bırakıyorum. Elimde o zamanlar çok güzel opus serisi ve es serisi Sony kabinler vardı muhteşem tatlı ve dengeli ses alabiliyordum. Dijital ekolayzerimi hiç bağlama ihtiyacı duymadığımı da ifade edeyim.
@@BarisSOZUAK çok iyi ama bence cümlelerinizi ve makalenizi kısaltın herkes merak edip okusun anlasın. Bu şekilde ders verir gibi oluyor 🙏🏻😀Maksadımız herkesin anlayacağı dilde anlatmak faydalı olmak. Emeğinize ayrıca tekrar teşekkürler.
Güzel video..👏
Jbl 8340 hoparlörlerim var Yamaha dsp az1 avr var hem stereo hem surround bir arada olsun istedim gayet de memnunum ziyadesiyle
İki yıl önce lbt sistem almaya çok afedersiniz bir manyağa denk geldik. Cihazın sahibi abi ne dinliceksiniz diye garip sorular sordu. Niye dedik bu cihaz arabeske alışkın pop veya yabancı dinlerseniz alıştıra alıştıra açın dedi cihazın tüm fonksiyonu ve hoparlörü bu frekansları gördü. Biz hemen oradan uzaklaştık diyemedik ki modern talking cheri cheri lady dinlicez diye.
Burada konuşulan herhangi bir cihazın bir üstünü istemek müzik dinleyicisinin merakı olmaz. Çünkü bir odyo sistemi alacaksa ne istediği aklında satıcılara gider bir çok cihazı ve setup larını dinleyip nihaii seçimini yapar ve uzun yıllar onları memnuniyetle dinler. Ama zaten tatmin olmayan alıcılar olmasaydı üreticiler iflas ederdi.
Adını duyunca ilan ı kapattığım esnaflar dan.
Ah Tangül abicim,aynı hatayı ben de yaptım,yüzlerce plağım vardı hepsini dağıttım,şimdi kafamı taşlara vuruyorum...
Plak kısmını dinlerken dayanamadım kapattım. Ne kadar kötü bir durum.
DUAL, C 844 deck casette. Yurtdışı fiatlarına baktım orta kondiksyonda olan 900 dolar, kondiksyonu biraz daha iyi olan 1280 dolar gibi fiyat etiketi vardı. Sanki dünya piyasalarında HİFİ ürünlerinde fiyat artışları var gibi geldi bana.
Dönemin en iyi kopyalama kasetdecki Aksi GX-F 90 .bilmem hatırlar mısınız
@@alanhosman8185 Gx-f51-71 ve zirve 91 idi..90 o kadar iyi değildir..
@Voltran.Voltran.Voltran ben çoğaltma cihazı olarak bahsettim. Yani kaset çoğaltanlarda bu cihaz çok vardı ve kayıtları bir çok büyük bilinen markalardan iyiydi.
@Voltran.Voltran.Voltran ayrıca F71ve 91 aynı zamanda Pioneer CT-F1000 ve 1100 kullandım. Hepsi iyidir ama Aksi daha dinamik kopyalar ütetirdi.
@alanhosman8185 En iyisi Akai 😊😊
@Voltran.Voltran.Voltran Aksi nin 1030 1050 ve 1070 receiver karı da çok iyi sesler üretiyordu. 1050 ve Saba Tlewatt/ Klein UND Hummel in imalatı iki yollu bir çift hoparlörle dinliyordum. 👍🏻👍🏻👍🏻⭐⭐⭐
O küçükçük Sony teyple sürüyorum dediği teyp ne acaba çok merak ettim
Plaklara yazık olmuş yaw:)
Cemal Çelik abiylede bir söyleşi yaparmısınız
Tangül Bey Ben Yalovadan Bilal Akgül Hayırlı Bayramlar sizin muhabbetinizi keyifle izliyorum benim elimde PIONEER, Technick Anfiler Ekolayzer Pikap Deckler var değerlendirmek istiyorum sizinle nasıl irtibat kurarız Teşekkürler
Abi öyle bir modeller söylüyorki durduyorum ne dedi hangi modeli dedi Google’dan bulmaya çalıyorum Sx1250 diyor mesela marka ne 😂😂 siz biliyorsunuz sx1250 biz Google’dan bulmaya çalışıyoruz çöp olan o kadar cihaz var ilanlarda hangisini alacağımızı bilmiyoruz dönemin üst seviyesi neydi bununla alakalı video düşünürmüsünüz
Selamlar ;O zaman ceza kesen zabita su an olsa istifa edip plaklari yukleyip gotururlerdi 😅😅😅
küçük sony müzik seti hangi model acaba 🤔
@@ertancandemir6393 sont HF 80, 100
Abi öyle bir modeller söylüyorki durduyorum ne dedi hangi modeli dedi Google’dan bulmaya çalıyorum pladanyum amfi ler neymiş onlar jamo 285R Sx1250 diyor mesela marka ne 😂😂 siz biliyorsunuz sx1250 biz Google’dan bulmaya çalışıyoruz çöp olan o kadar cihaz var ilanlarda hangisini alacağımızı bilmiyoruz dönemin üst seviyesi neydi bununla alakalı video düşünürmüsünüz
Marantz 1300 DC amplifikatör. Ebay de 11.000$
3999€ Almanya'da bir hifi şirketi koymuş ebay'e satıyor.
@@TheCanigitar O paraya değmez
Sarı sitede 235 gördüm ilan kaldırılmış
Technics su- vx920 nasıl acaba ?.
Hepsi tırı vırı. JLH 69 veya 2003 bak ev için arıyorsan. A sınıfıdır.
Kafa Sony mini hifi cihazim var DSP işlemcili cok berrak ve net ses aliyorum ... hoperlör olarak 2 adet kabinli 30cm 1000 watt oto bass ve 200 watt twiter ile kullaniyorum. Super sat deseler bende satmam...
plaklara çok yazık etmişsin abi ama gene toplarsın ufak ufak
Ekol Nurettin 😅
'Audiophiles use your music to listen to their equipment'
'Audiophiles use their best equipment to feel the music like a private concert'
Selamlar cok guzel bir yayin elimde bir cift dbx bx 3 mk2 takim ve 2 adet klipsch kg 4.5 var dinliyici biriyim ticaret yapmiyorum fakat ihtiyactan satilik ilgilenen olursa sevinirim bir proje icin satilik
Pilliipilis de ne olaki .
Bi düşün bakalım sence ne olabilir.
@@OzlemAgtas sen oyle sorunca 5 saniye dusundum pillipipi demek istiyor sanki
Üstad eskilerin telaffuzuyla söylüyor sempatiklik de katıyor filipis. Pioneer'ı doğru söyledi olumlu bakmak lazım 😊
Pioneer sx-1250 ve hpm serisi hoparlörleri neden bu kadar gözünüzde büyütüyorsunuz anlamıyorum..
Öyle bakmayın. Gelmiş geçmiş en iyi Japon receiver ve hoparlörlerinden bahsediyoruz. HPM 100 ve Pioneer TAD aynı zamanda JBL in ünlü mühendislerinden(adını hatırlayamadım bulunca paylaşırım) biriyle ortak tasarlanmış hoparlörleriydi
@alanhosman8185 Zaten sadece Jblin ünlü tasarımcısı sayesinde bu kadar çok revaçta oldu ama dünyanın en yanlış çalan hoparlörlerinden biri..Marantz hd-88'ler B&W dm2'ler dururken esamesi okunmaz.. Pioneer Vintage stereo receiverlara gelince de özellikle bu 50-80-90 serileri tüm zamanların en soğuk görünümlü ve ruhsuz cihazları..O kadar da iyi çalmıyorlar..O kadar da güçlü değillerdir..Ve yapım kalitesi ve mühendislik olarak son derecede aşırı derecede ısınan ve kendi ana ses kartını kavurup havaya uçacak kadar da tehlikeli çalışan bir seri.. Pioneer M90 ve c90 pre powerlar'ın pre katları bile o kadar sıcak çalışıyor ki trafo çok ısındığınından zamanla trafo ile ses kartı arasındaki yalıtım malzemesi eriyip ses kartının devrelerine ve lehimlerine yapışıp kaynıyor..Bu da sesi çok etkiliyor.. Tüm bu prelerin hepsinde bu sorun mutlaka vardır ve temizlemek için de işi çok iyi bilen uzman bir teknisyen ve sabır gerektirir..
sarı sitede 180.000 ila 205.000 arasında fiyatlandırılmış🙁
@model2886 Tamamen Adam kaziklamak.. Enayi iseniz ve Hi-fi'dan hiçbir şey anlamayan ama kulaktan dolma bilgilerle saçma sapan cihazlar alıp mutlu olan biriyseniz o başka..En iyi Vintage Hi-fi receiverlar 1967 ile 1974 yılları arasında üretilmiştir..Bu zamanlar amfilerde lambanın yerine solid state denilen katı şapka transistörün yeni kullanmaya başlandığı zamanlardı..Ve hiçbir şekilde üreticiler maliyetten kaçmadılar.. Ama 1974 yılı ve sonrasında aşırı derecede kaliteli cihazların maliyetini karşılamakta çok zorlandılar ve iflasın eşiğine geldiler.. Sonrasında ise 1974 yılının başından itibaren maliyeti düşürmek için ilk önce gövde ve bu gövde ile birlikte cihazların iç parçalarını bir arada tutan ağır metalden yapılmış şasilerden çalmaya ve inceltmeye başladılar.. Daha sonra bu durum kalitesiz ucuz trafolar,,ucuz kondansatör ve çıkış Darlington paketleri ile devam etti.. Sonunda da Gümüş metal ön panellerin bile tuşları metal boyalı plastiğe kadar everim geçirdi.. Mesela technics sa-1000 sözde en güçlü ve en pahalı monster receiver idi ama tuşları plastikten yapılmıştır.. Yani bu Pioneer sx-xx50 serisi ve sonrasında üretilen tüm makyajlı taklitleri üçüncü sınıf ucuz maliyetli modellerdir..Ve aşırı derecede sıcak çalışırlar ve kendi kendilerini yok Edip patlatma yeteneğine sahiptirler.. Pioneer sx-1980 ve sx-1250 aynı güçtedir.. Sadece aralarında bir çift power vu-meter farkı vardır.. Trafolar,, kondansatörler hepsi aynıdır.. Sadece biri şapkalı transistör,, diğeri de ciklet transistör.. İkisinin de çıkış gücü aynıdır.. Fakat sx-1980 ses aba kartını en olmayacak yerde,,trafonun tam altına koymuştur..Bu yüzden günümüzde bu kadar az bulunur.. Kendini yok etmede üzerine yoktur..Sx-1250 daha güvenilir şekilde çalışıyor..Bu yüzden daha çok bulunur..Yani özetle 30.000-35.000 TL fiyat aralığında olması gereken cihazlar.. Daha ne söyleyeyim??...