TSMC vs. Intel: Bătălia Gigantilor în Industria Microprocesoarelor

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 5 янв 2025

Комментарии • 108

  • @Stefan-pr4qv
    @Stefan-pr4qv 9 месяцев назад +9

    Inteligent, cu harul povestirii, bine documentat, o enciclopedie, „ești bravo” domnule Sima

  • @bGD-vk5ej
    @bGD-vk5ej 9 месяцев назад +5

    V-am descoperit intamplator, dar dupa ce am ascultat primul video recunosc ca m-ati castigat forever!
    Informatii extraordinar de pretioase, povestite intr-un mod original. Domnule Sima, sunteti foarte tare!

  • @VasileVilceleanu
    @VasileVilceleanu 9 месяцев назад +6

    Informații prețioase, mulțumim!

  • @alexbughaevsci2007
    @alexbughaevsci2007 3 месяца назад

    Interesant, clar si concis! Multumim!

  • @georgeneagu3414
    @georgeneagu3414 9 месяцев назад

    ❤Cu respect, vă doresc multă sănătate!❤

  • @marianoprea88
    @marianoprea88 9 месяцев назад +3

    Multumesc mult pentru video si informatii !

  • @vikiviki2884
    @vikiviki2884 5 месяцев назад

    Va multumim pentru informatii ..sunteti genial

  • @sorinzamfirescu2797
    @sorinzamfirescu2797 9 месяцев назад

    Foarte bună lecția. Mulțumim!

  • @moseea
    @moseea 9 месяцев назад

    Sunt niste informatii foarte importante! Multumim!

  • @aurelaurel8222
    @aurelaurel8222 9 месяцев назад

    Fantastic felicitari ❤

  • @vasilepopescu5742
    @vasilepopescu5742 9 месяцев назад +2

    Ești o minune de om! ❤❤❤

  • @dominic.b8239
    @dominic.b8239 9 месяцев назад +1

    superba povestea :D multumim.

  • @augustinvesteman4786
    @augustinvesteman4786 9 месяцев назад

    Felicitări pentru emisiune!

  • @semnal.m2581
    @semnal.m2581 9 месяцев назад +5

    Excelentă prezentare! Acum am înţeles mai bine această problemă a cipurilor. Ştiam ceva, dar acum cu toate aceste detalii, îmi este mult mai clar. Vă felicit pentru acest material.
    PS. Cred că Iohanis nu prea cunoaşte problema, altfel nu ar mai fi candidat pentru şefia NATO.

  • @bobpictor7960
    @bobpictor7960 9 месяцев назад +1

    Domnule Sima va felicit pentru claritatea si obiectivitatea expunerii dumneavoastra. Urmaresc cu interes emisiunile dumneavoastra, pentru abordarea precisa si lamuritoare pe temele prezentate. Pe cand o emisiune despre situatia economica si financiara a Ucrainei si cum vedeti dumneavoastra scenariul reconstructiei pe cand va fi incheiat conflictul ? Sper ca sugestia mea sa fie analizata si prezentata de domnia voastra intr-o emisiune viitoare. Cu stima un urmaritor fidel a podcastului.

  • @ciprianbejan5309
    @ciprianbejan5309 9 месяцев назад

    Felicitari,foarte util si interesant!

  • @havencat9337
    @havencat9337 9 месяцев назад +17

    vrem nu vrem chinezii acum au investit si vor investii enorm in industria asta si cred ca vor reusi. deja exista companii ce au rezultate acolo si o tara asa de mare cu asa industrie cand este amenintata din toate partile va pune efort enorm sa treaca peste. pentru noi perceptia nu este ca suntem ementati din toate partile deci ne cam doare in cot. asta-i diferenta... eu unu sper sa reuseasca baietii si sa avem pe piata competitie adevarata, nu monopoluri americane ce ne sug de bani cu preturi mari.

    • @razvananghel7492
      @razvananghel7492 9 месяцев назад

      ai vorbit ca un dobitoc pro-rus, anti-vest. marsh n mm tai. China nu va face nimic pt ca comunismul e un gunoi care nu face niciodata nimic bun si tot ce iese din gunoiul ala de tara e prost si ieftin

    • @alexandrucatana5080
      @alexandrucatana5080 9 месяцев назад +1

      Nu ameninta nimeni China!

  • @vis480
    @vis480 6 месяцев назад

    Mulțumim frumos

  • @bogdanionita2863
    @bogdanionita2863 9 месяцев назад +1

    De remarcat speculațiile geopolitice. Felicitări!

  • @remusjatarel7443
    @remusjatarel7443 9 месяцев назад +1

    Mulțumesc!

  • @valeriudinca8952
    @valeriudinca8952 9 месяцев назад +7

    În general informaţiile sunt corecte, dar am două mari reproşuri.
    Primul e că lipseşte un fapt crucial.
    Americanii i-au determinat pe olandezi să nu mai exporte maşinile de litografiat în China, în speranţa că îi vor împiedica pe chinezi să îşi mărească industria de chipuri. A fost o prostie monumentală, egalată doar de sanctiunile economice americane împotriva Chinei şi în ultima vreme împotriva Rusiei.
    Chinezii, care sunt primii în 8 din cele mai importante 10 domenii ştiinţifice şi tehnologice şi au o capacitate industriala mai mare decât America şi Europa luate împreună, şi-au dezvoltat propriile maşini de litografiat de 5 nm, cu care produc acum componentele pentru telefoanele Huawei. Însăşi acest fapt i-a surprins pe americani, nu se asteptu la o recuperare atât de rapidă.
    Dacă chinezii au reuşit în acest scurt timp să facă maşini pentru 5 nm, e aproape sigur că în curând le vor face şi pe cele de 2 nm. Dându-şi seama de eroare olandezii le-au propus chinezilor să reia vânzarea de maşini de 5 nm, în speranţa că îi vor determina pe chinezi să renunţe la planurile lor de dezvoltare. Chinezii au refuzat. In acest fel Vestul va pierde un important avantaj tehnologic, o piaţă de desfacere, o parghie de influenţă şi un motiv de mândrie (suntem primii într-o tehnologie de vârf).
    Faptul are precedent. Huawei a dezvoltat o tehnologie 5G mai bună decât a oricui altcuiva şi la preţuri mai mici. A fost nevoie de un dictat american pentru ca ţări precum România să nu cumpere de la chinezi, şi astfel am rămas şi fără 5G.
    China are foarte mulţi bani. Are o economie ce poate fi direcţionată la comandă de PCC. Are savanti şi ingineri extrem de competenţi şi produce anual mai mulţi absolventi în domeniul tehnicostiintific decat toate ţările vestice (având şi o populaţie foarte mare). Are deci tote resursele necesare să concureze în orice domeniu cu Vestul şi să câştige.
    Astfel de sanctiuni sunt contraproductive, vor accelera dezvoltarea tehnologică chineză şi vor inrautati relaţiile internaţionale. Vestul începe să fie privit ca un jucator care atunci când pierde începe să triseze, să ameninte şi să încerce să dicteze. Dar, cum spune Chomski, China nu mai poate fi intimidată şi alături de ea nici Sudul Global. Trebuie găsită o altă strategie, cea veche, folosită de sute de ani, nu mai funcţionează.
    Al doilea reproş este tonul dispretuitor faţă de chinezi al povestirii.
    Această ingamfare rasială e descalificantă şi contraproductivă. Printre rânduri ar trebui să înţelegem că chinezii sunt inferiori şi că îi vom intrece doar prin faptul că suntem americani sau europeni. Ce e ciudat e că doar chinezii din China continentală sunt aşa, cei din Taiwan nu, dovada fiind însăşi TSMC. Sa fie plauzibil ?

    • @dinu8373
      @dinu8373 9 месяцев назад

      Exista un interviu al unui fost vicepresedinte al TSMC care spune clar ca China va fi in stare sa produca microprocesoare de 2 nm deoarece lucrand cu tehnologia de 5 nm sunt in masura sa o imbunatateasca. Ne spune noua dl. Sima ca nu pot... e cam trasa de par concluzia asta. De asemenea mai sunt implicati si nemtii (nu mai stiu daca de la Bosch sau altii) care le furnizeaza masinile olandezilor de la ASML pentru tehnologia de litografiere si care se gandesc sa inceapa si ei pe cont propriu si cumva in numele UE asimilarea acestor tehnologii si ulterior productia de cipuri din astea pricopsite.

    • @valentinbraila1244
      @valentinbraila1244 3 месяца назад +1

      Wow ! Se citește clar că ești bine pregătit. Un comentariu că al tău se găsește mai rar...Bravo!

    • @ICXCNIKA-ld1nh
      @ICXCNIKA-ld1nh 2 месяца назад

      E adevărat că Huawei are deja tehnologia pe 5nm. O vor avea și pe 2. La un moment dat vor depăși Occidentul. Și nu numai în acest domeniu ci în toate. Din 2019 China a depășit SUA la numărul brevetelor de invenție . Toate sancțiunile americane au venit târziu, din disperare. SUA au făcut mulți bani folosindu-se de China, așa au învins și URSS. Acum plătesc prețul lăcomiei și dorinței de putere. SUA au mai făcut greșeala de a cupla Rusia de China, deci acces la energie ieftine și resurse ieftine. Degeaba ai ultima tehnologie dacă nu ai resurse suficiente. China va vinde penultima tehnologie și în timp vor accede și la ceea ce au acum occidentalii. În 8 din 10 departamente esențiale ale industriei, chinezii au supremația. Răbdare.... chinezii au din plin.

  • @gheoman
    @gheoman 9 месяцев назад +5

    Nu se zice ca microprocesoarele "se deseneaza" ci se proiecteaza, adica se face design, layout in die, pe wafere taiate dintr-un cristal de siliciu uniform monocristalin de puritate foarte mare, 99,9999 %, deci aproape fara defecte, din material semiconductor, acesta fiind "turnat" intr-un proces unic chiar la TSMC. Pentru obtinerea materialelor semiconductoare monocristaline, se utilizeaza procedee de crestere din topitura în incinte inchise in atmosfera reducătoare de hidrogen. TSMC a mai facut o fabrica in US (Arizona 10 miliarde de usd) dupa covid (si se pare ca au in plan inca una).

  • @danielchindea9818
    @danielchindea9818 3 месяца назад

    Mă îndpiesc în chestia asta.
    Ce mașini scoate Porche....nu cred că au microchipuri chinezești

  • @Ionut_Tudose
    @Ionut_Tudose 9 месяцев назад +7

    O lecție deosebită, ca de obicei.

  • @stefanvlad-b2s
    @stefanvlad-b2s 9 месяцев назад

    Multumesc!

  • @mihaivictor94
    @mihaivictor94 9 месяцев назад +2

    Foarte bun prezentat

  • @mariabalaceanu2749
    @mariabalaceanu2749 4 месяца назад +1

    Nu pot sa nu ma intreb, daca olandezii au fost atat de destepti incat sa produca masini fara de care taiwanezii nu pot produce microprocesoare, de ce nu pot produce ei, olandezii, si acele mici ''piese'' minune fara de care viata noastra de azi ar fi goala...?

  • @Anastasia-mb6ds
    @Anastasia-mb6ds 9 месяцев назад

    Brilliant!

  • @leventkadar144
    @leventkadar144 4 месяца назад

    #semiconductors #business #geopolitics #business_culture

  • @utopianmind4530
    @utopianmind4530 9 месяцев назад +1

    se cam potriveste asta cu ASML, Rutte, SUA, NATO. cineva sa il anunte si pe domnu Iohannis ca iar e pe langa subiect.

  • @bubukaki100
    @bubukaki100 9 месяцев назад +1

    Buna Seara Domnule Sima.De ce a scazut Francul Elvetian??

    • @AdamantSeraph
      @AdamantSeraph 9 месяцев назад

      Nu a scăzut, s-a apreciat RON în raport cu el.

    • @AdamantSeraph
      @AdamantSeraph 9 месяцев назад

      Plus ca chf este constant ținut jos artificial de către Elveția. Când elevtienii obosesc sa îl împingă în jos o ia de nebun în sus, se lasă cu drame la nivel european iar Elveției ii încetinește exportul

  • @reformasadri6823
    @reformasadri6823 9 месяцев назад

    Cel mai bun din limba Română

  • @kisimalin7880
    @kisimalin7880 9 месяцев назад

    Maxim 😊

  • @eugeniusro
    @eugeniusro 9 месяцев назад +5

    Lanțul de producție din industria microprocesoarelor este mult mai lung, ASML construiește "uneltele" pentru fabricarea de microprocesoare dar blocurile optice din masinile lor sunt făcute de Zeiss, apoi pentru ca să fabrici un procesor trebuie să ai un "proiect", proiectul unui microprocesor este făcut cu un soft special pentru design și lucrează simultan la proiect cam 3-4 mii de specialiști, toată această operatiune se face doar în US. Acum în noua configurație dacă americanii nu mai externalizează o parte din lanțul de producție, chestia asta ar trebui să ducă la creșterea pe amsamblu a valorii acțiunilor firmelor americane care operează în domeniu.

    • @Ceausescu_Nicolae
      @Ceausescu_Nicolae 9 месяцев назад +2

      Exact asta am vrut sa spun si eu despre ASML si masinile lor....

  • @czrkoky3609
    @czrkoky3609 9 месяцев назад +2

    .. pacat ca doriti transmiterea acestor inregistrari doar pt abonati.. de luna viitoare.. succes

    • @feedyourgreedofficial
      @feedyourgreedofficial  9 месяцев назад +7

      Asta e la liber Abonatii au altceva

    • @HuRcH3
      @HuRcH3 9 месяцев назад +3

      de ce nu te abonezi ?nu e nimeni dator sa dea informatie gratis xD

    • @atomxeon5415
      @atomxeon5415 9 месяцев назад

      @@HuRcH3 Nu poti reprosa cuiva ca nu se aboneaza

  • @wugengrigoreexterminatorul7369
    @wugengrigoreexterminatorul7369 9 месяцев назад +1

    Foarte bune clipuri, istoria amestecata cu istorie economica si cu realitati geo politice

  • @rodicahelen
    @rodicahelen 9 месяцев назад

    suuuper !

  • @sorinmadalinghiata9528
    @sorinmadalinghiata9528 9 месяцев назад +5

    Mark rutte nu max ,domnu sima ! Mark , numele lui e mark !😂

  • @Florin_Raf
    @Florin_Raf 9 месяцев назад

    Buna ziua ! Daca se taie dobânzile banii sunt mai ieftini..de ce trebuie sa se corecteze piața?

  • @ionel-lucianmiclea6927
    @ionel-lucianmiclea6927 9 месяцев назад

    din ca'te stiu (daca'-mi amintesc bine) , ASML a va'ndut Pachetul Majoritar unei Firme Chineze ?!

    • @paulpitigoi5033
      @paulpitigoi5033 9 месяцев назад +1

      Nu

    • @amsnsnsha
      @amsnsnsha 9 месяцев назад +1

      nici nu e posibil teoretic, are nevoie de acceptul UE care niciodata nu o sa cedeze unica tehnologie cu care poate domina.

  • @ovidiuvomvea636
    @ovidiuvomvea636 9 месяцев назад

    👍👍👍👍👍

  • @cameliamatei6131
    @cameliamatei6131 9 месяцев назад

    Încă o dată se dovedește că ,din păcate, SUA subestimează adversarul ...că și astăzi .

  • @Ion-ef3qp
    @Ion-ef3qp 9 месяцев назад

    Buna ziua ! Ce parere aveti de Infineon Technologie AG ?
    Multumesc !

  • @cristiacsinte6409
    @cristiacsinte6409 9 месяцев назад +6

    Fabrica TSCM din Arizona este gata ,este o imensitate de 20 de miliarde iar acum au început construirea celei de a doua tot în Arizona !

  • @LivLIV-g9k
    @LivLIV-g9k 9 месяцев назад +1

  • @cristianbaciu8540
    @cristianbaciu8540 9 месяцев назад

    Mosulica de la TSM sa fie mai important si ca J. Rothschild ?

    • @SamI-qw7kx
      @SamI-qw7kx 9 месяцев назад

      cu siguranta.Rothschild este cu mult depasit de multi altii.Rothschild a devenit sperietoarea suveranistilor.Le este teama sa nu cumva sa le cumpere tara pe sub mana

  • @stefan20538
    @stefan20538 9 месяцев назад

    Adica dl Chai Kan a fondat Tsmc la 56 de ani??

    • @alexschwartz7123
      @alexschwartz7123 9 месяцев назад

      De exemplu si GARMIN care este un lider in industria lui a fost fondata de Gary Burrell in 1989 pe cand avea 51 de ani.

  • @deliaianos8359
    @deliaianos8359 9 месяцев назад

    👍👍👍

  • @handy20061
    @handy20061 8 месяцев назад +1

    youtube.com/@handy20061?si=6Rd7cvtgpyAkbdKo
    Frumos explicat. Felicitări.

  • @georgepinca9717
    @georgepinca9717 2 месяца назад

    Not true. Au ajuns la 2 nano m . Huawei are 7 nm de cativa ani

  • @balaurgaming5636
    @balaurgaming5636 9 месяцев назад

    🙏

  • @misterc3835
    @misterc3835 9 месяцев назад +3

    Nu cred că suntem așa independenți de China. Au producție suficient de mare ca sa conteze daca nu vor livra produse electronice și non electronice.
    Părerea mea că strategia Chinei pe pe termen lung, a pornit demult și va mai continua mult.
    De asemenea pe zona tehnologiei solare sunt mult mai avansați și i-au îngropat pe europeni ("dinozauri bătrâni" și eleganți)

  • @viziiion3832
    @viziiion3832 Месяц назад

    Nici 2 nanometri nici 4 nu pot face, trebuie alta tehnologie.

  • @leventkadar144
    @leventkadar144 5 месяцев назад

    Cum poate și un om cult ca nea Sima, sa fie atât de fatalist?

  • @sorinelpugna7371
    @sorinelpugna7371 9 месяцев назад

    👍

  • @alexm.s.428
    @alexm.s.428 9 месяцев назад

    Buna

  • @LivLIV-g9k
    @LivLIV-g9k 9 месяцев назад

    Ce părere aveți despre SNN și reactoarele modulare SMR? În acest caz, statul român riscă.

  • @robydragu6705
    @robydragu6705 9 месяцев назад

    Bai frate, e a treia oară când aud abureala asta cu criza mașinilor din cauza lipsei d microprocesoare din pandemie, pentru că toată lumea face microprocesoare pentru laptopuri, tablete și telefoane. Ei bine, este TOTAL FALS.
    De ce? Pentru că pe liniile pe care se produc microprocesoare pentru autoturisme nu se pot produce microprocesoare pentru laptopuri și telefoane. Microprocesoarele pentru auto se fac pe o litografie de 24 nm sau chiar mai mare, in timp ce pentru laptopuri se fac pe litografie de 10 - 5 nm iar pentru telefoane se merge pe 7 - 3 nm.
    Care e problema? Pai problema e că nu poți produce cu aceeași mașină EUV cu care produci litografie de 24 nm microprocesoare de 7 sau 5 nm. Alea pentru 24 nm nici nu sunt EUV.
    Deci asta cu criza semiconductorilor pentru auto a fost, cel mai probabil, o FALSĂ CRIZĂ generată la înțelegere de producătorii auto că sa poată crește prețurile în mod exagerat in perioada imediat următoare, așa cum ați putut observa.
    Nu zic că nu ar fi putut fi și alte blocaje, cum ar fi fost închiderea fabricilor pentru o luna sau doua. Dar prețul exagerat de mare al autoturismelor și faptul că nu mă da înapoi, indică o înțelegere de tip cartel între producători, că și așa cam toți dețin acțiuni de la toți ceilalți producători și pe tema asta chiar ați putea sa faceți un scurt film (încrengătura acțiunilor deținute de producătorii auto de la "concurență").
    In altă ordine de idei, este de apreciat efortul americanilor de a recupera avansul tehnologic din domeniu dar nu cred că Taiwanul va produce pe tărâm american altceva decât semiconductori care sunt deja devansați cu două generații. Pentru că dacă vor face greșeala de a produce tehnologia de ultimă generație în SUA, aceasta le va fi furată, cu siguranță, iar China că avea liber la ocuparea Taiwanului.
    Pentru Taiwan, deținerea aproape unică a acestei tehnologii (pentru că mai e și Korea de Sud), înseamnă independența față de China garantată de SUA și celelalte puteri occidentale.

    • @dinu8373
      @dinu8373 9 месяцев назад

      E multa propaganda in ce fac unii. Realitatea este in mod sigur mai nuantata si cred ca e evident pentru cei care chiar se pricep ca cipul unui calculator de masina (care e un circ ca si functiuni) nu se poate compara cu microprocesorul unui computer sau telefon performant.

  • @kikimiki5156
    @kikimiki5156 9 месяцев назад +2

    Chinezii au facut cipuri de 5nm deja

    • @havencat9337
      @havencat9337 9 месяцев назад

      dap, sunt foarte aproape sa lanseze productia de piata cu 5 nm. Lumea zicea ca asta nu va fi posibil...eh, astia au reusit cu chiu cu vai sa o faca in 3-4 ani. deci...viitorul e al lor, ca le place sau nu americanilor

  • @30margelatu
    @30margelatu 9 месяцев назад

    ASML e un pic Siemens.

  • @bobpictor7960
    @bobpictor7960 9 месяцев назад

    Si atunci de ce intreaga medie romaneasca bate toba cu candidatura la presedintia NATO ? Chiar suntem naivi ?

  • @razvananghel7492
    @razvananghel7492 9 месяцев назад +3

    Buna analiza, domnule Sima. Sa ne traiti mult timp va doresc. Romania fiind o tara atat de inapoiata cu oameni atat de lipsisti de cele mai minime cunostinte despre orice si atat de usor de manipulat pt ca e o tara de prosti, are nevoie de oameni ca dumneavostra.
    Salutari din Londra, numai bine

  • @AntoniuMarc-sl7nw
    @AntoniuMarc-sl7nw 7 месяцев назад

    .... China eliberată de japonezi.... 😅..... vai,vai de cunoașterea istoriei!

  • @cristianionutmatei8097
    @cristianionutmatei8097 9 месяцев назад +1

    Sa înțeleg ca în vreo 2-3 ani Taiwanul va fi invadat de chinezi iar tot ce conține microprocesoare va fi mai scump ca salariile vor fi mai mari în Arizona și nu numai atât și în Germania

  • @Tokamak_9
    @Tokamak_9 5 месяцев назад

    Vor avea americanii o p*la fabrica de microcipuri in Arizona. Fraierii nu au luat in considerare ca pentru fabricarea de cipure trebuie foarte foarte multa apa. Si in Arizona canci apa.

  • @ditoiuc
    @ditoiuc 9 месяцев назад

    Luam etf-ul SMH - ne doare la cariceps

  • @svmoinesti
    @svmoinesti 9 месяцев назад

    AI-ul Gemini zice că „Șocul Nixon” a creat un context favorabil pentru reluarea afacerilor cu China. :)

  • @blackray24
    @blackray24 9 месяцев назад +1

    Stock intel o sa explodeze in timp.

    • @ion1735
      @ion1735 9 месяцев назад +1

      De ce?

    • @harbourfour2056
      @harbourfour2056 9 месяцев назад

      Gandeste-te putin , acum americanii protejeaza perla “tsmc” ca sa o mulga de cipuri, tensiunile intre ei si china cresc, gunoaie cum sunt americanii , conform istoriei ce fac? Pe la spate ii lucreaza pe taiwanezi investind in intel, dupa ce isi termina fabricile de microcipuri, o sa aduca taiwanezi sa ii invete pe ai lor sa produca , la inceput o sa fie greu si lent, dar in timp o sa ajunga fabrica la maturitate , pana la urma ii lasa naibii pe taiwanezi prada chinezilor. Crezi ca taiwanezii nu stiu? Ca sunt aparati o perioada de timp doar? Lupul e la usa lor de foarte mult timp , astia ii duc cu zaharelul pana obtin ce isi doresc, si au mai facut si o fabrica in europa “sub acoperire” tot americanii sunt si acolo pe sistem, mai exact in irlanda, productia de cipuri necesita foarte multa apa , banuiesc ca au ales irlanda din acel motiv si exportul spre america foarte rapid tot de acolo.

    • @vulvamare
      @vulvamare 6 месяцев назад

      pentru că va fi nevoie de chip-uri si nu toate data center-ele vor avea posibilitatea sau nevoie de cele mai performante sau cele mai noi (Nvidia, etc), usor, usor, orice producator de integrate va avea de lucru în urmatorii 10 ani si mai mult. Toate PLC-urile din lume au nevoie de controllere, orice rahat de cuptor are unul, masina de spalat are ... e de lucru, e de munca pt toata lumea si deci ... si Intel va avea clientii lui ... acum se sta dupa fabrici, dupa cum vedem.

  • @VasileAlexuta
    @VasileAlexuta 5 месяцев назад

    Aveți Dreptate Numai Bine

  • @valeriudinca8952
    @valeriudinca8952 9 месяцев назад

    Nu cred ca ar fi posibil ca cineva din Vest sa investeasca pentru o astfel de tehnologie in Romania, din motive geostrategice, în care accentul cade pe "geo". Suntem prea aproape Rusia.

  • @IurieSalciuc
    @IurieSalciuc 9 месяцев назад

    TSMC face 80% doar din cipurile de performanță. Sunt multe alte companii care produc alte cipuri, care nu e necesar să folosească cele mai noi procese de producție

  • @aime7992
    @aime7992 9 месяцев назад

    Procesoarele nu se pot face fara ASML iar masinile ASML se dau doar cui vrea America 😂. China degeaba incearca ii trebuie 50 de ani sa poata sa faca procesoare pe 3-5 nm. Si si daca ai masinile de la ASML o fabrica de genu doar sa fie construita si configurata (in contextul in care ai materiale logistica bani tot) dureaza 5-10 ani.
    Revin cu un edit. Am lasat comentariul dupa primele 2 minute de videoclip, scuze. Ati vorbit despre tot, foarte bine documentat videoclipul. 👍🏻 Din cate stiu fabrica de la intel o sa reduca insignifiant dependenta de TSMC. Cu tot cu cele din Arizona. Din ce stiam cu tot ce vor sa construiasca in america nu cred ca acopera nici 10% din supply ul necesar.