Bir sonraki bölüme sesler düzelecek, konuşma sürelerini daha orantılı dağıtacağız ben moderasyon yapıp konuları belirleyeceğim sizlerin yorumlarını da dahil edip. İlkin ayıbı olmaz, epey ilgi gösterdiniz bunun için ayrıca teşekkür ederiz. Eleştiri de olsa içi dolu yorumlar baş tacı. Öpüyoruz.
Bu videoyu izlerken komşum geldi ve birlikte izledik. Bu videonun hayatını değiştirdiğini ve kalbine dokunduğunu söyledi. Daha sonra gidip büyük bir tarlada projektör kiraladım. Bütün köylülerim izledi ve hayatlarını değiştirdi. Hepimiz çok minnettarız. Bu video için teşekkür ederiz….
00:00 Giriş, çekiçcast nedir? 00:58 Terörist misiniz? 01:30 Adlar müthiş değil mi abi? 02:40 Peki ya börteçine? 04:27 Çocuğuna Gesar demek. 05:03 Bartu isminin hikayesi 06:00 Mert bir eleştiri okuyor 07:05 SBY verdiği kaynaktan arkadaşını fark ediyor 08:00 Bartu eleştiriye cevap veriyor 11:40 Neden sivil toplum oluşmuyor? 12:50 Türkiye-Rusya benzerliği - Rusyada burjuvazinin oluşumu 14:45 Doğu ülkesi böyle değil. Harzemşah Cengiz han olayı 15:13 Mert, konudan konuya atlayan Bartu'yu toparlıyor 18:00 Devletin yarattığı burjuvazi: Celal Şengör 19:55 ESG örneği - Türkiyede sivil toplum var mı? 21:42 Mert, konudan konuya atlayan Bartu'yu toparlıyor 23:10 SBY kendi anlatısını kuramadığından bahsediyor 25:55 Türkiyede sınıf kimliğinin oluşamaması 26:55 Mert, SBY'yi yatıştırıyor - Mert'in görevi ne? 27:15 The Yılmaz Güney çıkmazı. 28:55 Anlamların etkisi, The BOYS örneği. 33:05 Siyasetin gündelik hayattan çıkamaması - Gündelik hayatı düşünmek lazım 35:15 Devlet toplumu temsil eden bir organ mıdır? Devlet kimin devleti? 38:13 Zenginlik nasıl ortaya çıkıyor? 39:00 Sovyetlerde kapitalist uygulamalar 41:40 100 yıllık "dışarıdan sermaye gelecek" söylemi 42:15 Menderes döngüsü 44:35 Muhteşem Yüzyıl örneğiyle: devlet doğrusunu bilir. 46:20 Geç kapitalistleşen devletlerin hızla bozunması - Toplumların dönüşümü 53:50 Sağ'ın kazanan tarafta olma ihtiyacı 56:23 SBY geçmiş 30dk'lık konuşmaya en başından dahil oluyor 57:45 Türkiyede faşist dönem olmadı - Kemalizm faşist midir? 59:12 Faşizm nasıl olur? 01:01:15 Kemalizm ve Fransız cumhuriyetleri - Vietnam devrimi nasıl oldu? 01:03:05 Kemalizm neden yoksul kesimi kapsamadı? 01:05:11 Kemalizmi eleştirerek sahipleniyoruz 01:07:00 Atatürk radikal bir devrimciydi - Atatürk'ün yöntemini almalıyız 01:08:45 Kemalizm bir ideoloji değildir. İdeoloji nedir? 01:10:10 Kapitalizm, sosyalizmi illegal alana itiyor - Dünyadaki anti-komünist yasalar 01:12:10 Bartu Türkiyeden niye umutlu? 01:13:00 İspanya bazı konularda Türkiyeden daha kötü durumda 01:14:00 Hala sol ve sağ var mı? Bir tanım. 01:17:45 Taylan Kara ve yeşil masa 01:18:45 Mert Günhan ile "Nerenin sağı? nerenin solu?" 01:20:45 Troçki'nin "sürekli devrim" söylemi 01:21:45 Marksist mücadele nerede olur? Mao Zedong istisnası 01:26:10 İdeolojilerin tanımı tarih boyunca değişiyor 01:29:25 Milliyetçiliğin U dönüşü 01:32:30 Amerikan genci de Türk genci gibi, anlamıyor 01:35:00 İnsanlar neden sağa kayıyor? 01:37:30 "Dünyanın sonuna inanmak, kapitalizmin sonuna inanmaktan daha kolay" 01:39:00 İslama inanmadan islamcı yasalarla hareket ediyorlar 01:43:10 Köpek düşmanlığı üstüne 01:45:55 Sağ cenahın manipülasyon taktikleri karşısında bir şey yapamıyoruz 01:47:45 Sol yoksa ortam kültür savaşına kalıyor 01:48:45 Bartu çuvaldızı bize(sola) saplıyor 02:00:50 80 darbesinin solu ezmesi 02:02:10 Kapanış İlk defa böyle bir şey yapıyorum çok zormuş. Sonraki bölümler için yapmayabilirim x_x
bütün endişelerimi, canımı sıkan, zaman zaman ruhumu daraltan, her konuya değinmişsiniz ve değineceksiniz de, ülkenin problemlerini böyle dile getirmeniz içime su serpti. Bu harika podcast serisi için ne kadar teşekkür etsem az ağzınıza sağlık🙏🙏🙏
Çok teşekkürler sayın konuklarımız ve sayın Günhan. Sadece bazen anlatılan konularda ufak özetler verilse daha iyi olur diye düşünüyorum benim gibi sol tarihi bilmeyen insanlar için anlaşılamayan yerler olabiliyor. Ancak podcastin hitap ettiği kişiler eğer zaten bilen kişilerse o sizin takdiriniz. Teşekkürler tekrardan keyifle dinledim.
podcastiMİZ hayırlı olsun. ağzınıza sağlık, bir sonraki bölümde kadro dergisi, hikmet kıvılcımlı ve günümüzde aynı hareketin devamı olduğu söylenen partiye yer verilebilir.
Muhteşem bir ilk bölüm olmuş. Bir araya gelip taşın altına elinizi koymanız, bu konuda sorumluluk hissetmeniz, Türkiye’nin şu günlerinde bulunmaz bir nimet. Umarım siyasi iklimden kafası çorba olmuş, tutunacak dal arayan gençlerin karşına çıkar bu seri. Kuru bir teşekkürden çok daha fazlasını hak etseniz de, sağolun var olun ❤
00:00 - giriş 01:24 - türk adları 05:55 - türkiyede modernizm tartışması 26:57 - halkla iletişim 33:07 - durduğumuz yerden siyaset yapmak, devlet aklı 38:14 - zenginlik 41:28 - menderes döngüsü 53:24 - sağın iktidarsızlığı 57:11 - kemalizm, faşizm, burjuva devrimleri 1:13:50 - sağ sol ayrımı hâlen geçerli mi ... 1:34:53 - neden sağ görüşler tercih ediliyor 1:47:45 - kimlik savaşları, yakın dönem sol 2:02:08 - çıkış
Aabi Sivil Toplum konusunda 1908 Devrimi adlı kitap hakkında ne düşünüyorsunuz? Yani bir dahaki podcastte lafı gelirse konuşursanız mumnun olurum. Sevgiler.
Videoyu ilk dinlediğimde pek bir şey anlamamıştım ortasında kapatıp tekrardan dinlemeyi unuttum. Bugün tekrar önüme düşünce geçtim bilgisayarın başına videoyu durdura durdura bahsettiğiniz şeyleri googleda aratarak tekrar dinledim. 5 saat sürdü ama değdi. Ders niteliğinde video demek abartı mı olur bilmem ama bu konularda pek bilgisi olmayan benim için öyleydi. Diğer bölümleri de izliycem ama derse girer gibi not tutarak, araştırarak. Devamını çok merak ediyorum, elinize sağlık.
müthiş bi podcast olmuş. normalde bu uzunlukta podcastlerin sonuna kadar sabredemem fakat bunu keşke daha uzun olsaymış diye bitirdim. her hafta bekliyoruz.
devletin kimin devleti olduğu meselesi çok kıymetli gerçekten. varsayılan olarak hüloo devlet aklı edebiyatı kasmak yerine gerçekten de bu kurumun neden var olduğunu, kime var olduğunu ve nasıl var olduğunu iyi anlamamız lazım. hak hukuk diye gezmeyi çok seviyor kimi cenahlar, ki bence çok kıymetli, ama bir şeyin kanun yazıyor olması onu doğrudan iyi yapmak zorunda değil. meclisteki işçi temsiline, meclistekilerin ailelerinin mesleklerine bakarsak zaten yasaların da aslında kimin için çalıştığını görebiliyoruz.
Valla süper bir podcast başlamış. Bartu her konuştuğunda içimin yağları eridi, ne güzel konuştu. Bu seriyi umarım haftalık yaparsınız. Her hafta dinleriz.
Devamı gelmeli. Arka planda oynatamadığım bir podcast olmuş ki ben kendimi solda gören biri değilimdir :) Ekleme: gerçekten gelsin. Bazı yerlerde geri sardım kaçırdıklarım var diye. Abileri takibe alacağım. Teşekkür ederim emek için
Bartu Bölükbaşınin dinlemedigim videosu kalmadı herhalde tebrik ediyorum kendisini kitaplara ve mitolojiye olan bağlılığından dolayı🤗 Umarım oğlumu da böyle yetiştirebilirim...
Çok güzel bir konsept olmuş çok hoş konulara parmak basıyorsunuz ama şöyle bir eleştirim var, parmak bastığınız konulardan hemen dağılabiliyorsunuz konu çok başka yerlere kayıyor hep. Daha uzun tartışmanızı beklerken o konuyu bir an kayboluyor. Bartu abi çok gaza geliyor :) ve başka konulara atlıyor bir anda. Saltuk'un o kısımları yakaladığını düşünüyorum ama sonuç olarak Bartu'nun biraz frenlenmesi lazım. Yanlış anlaşılmasın çok kafa açan yerlere gidiyorsunuz ama oralarda pek duramıyorsunuz bir anda içerik bombardımanı oluyor, sevgiler iyi günler inş bu podcast daha yayılır
Emeği geçen herkese teşekkürler. Seçici bir podcast dinleyicisi olan ben Bartu Bölükbaşı ismini görünce buraya damlayıp iki kaliteli karakter daha açmış oldum sayenizde. Sevgiler.
Mert Günhan bu proje senin fikrinse açık ara farkla yaptığın en iyi içerik bence. Sağcı reaksiyoner sosyal medya fenomenlerinin bu kadar baskın olduğu bir dönemde böyle bir proje başlatman çok yararlı. İlk podcastinizi dinledim sadece sorum da şu olacak: Sizce Türkiye’deki insanların herhangi bir topluluğa ait olmak uğruna hiçbir fikri olmadan papağan gibi kendi liderlerinin söylediği şeyleri tekrarlayıp örgütlenmesinin yani aslında bireyleşememesinin sebebi nedir? Bir diğer sorum ise: Sosyalizm bireyleşmeyi engeller mi? Teşekkürler.
Bartu gerçekten zihni açık ve bilgili biri. Videolarını ve podcastlerini dinleme alışkanlığım oldu özellikle bilgisayarda işim varsa arkada kendisinin olduğu programlar çok güzel eşlik ediyor çalışmaya. her videosunu 2 tur dinlemişimdir. Türk mitoloji atlası ile yaptığı katkı 20 yıllık islamcı karanlık dönemde önemli bir atılım oldu Türk Kültür tarihi için.
Çık güzel bir podcast olmuş öncelikle , umarım devamı gelir. Sol ile tanışalı 6-7 ay olmasına rağmen ''kemalizm faşizmtirden'' doğan debate31'i sıklıkla görüyorum.Bu garabet tartışmadan sıyrılmak için de ''evet , abi kemalistim iyi günler'' çizgisine geldim ki doğru yolda olduğumu buradan söylenenlerden çok daha iyi anladım. Kemalizme bir yeni yorum , bir neo kemalizm gerek buna odaklanmak varken geçmişin günahları tartışmak ve sadece geçmiş konuşmak ne tür bir solculuk oluyor bilmiyorum ama şu kesin ki kesinlikle rasyonel değil.
Öncelikle çok güzel bir program olmuş, solcu veya sağcı olmasam da konuşulan konuların yerinde ve doğru olduğu kanısındayım. Yorumunuzu dinlemek isterim aşağıdaki konuda, son yıllarda artarak büyüyen bir tarih çarpıtması var, akp'nin uyguladığı post-truth politikasıyla yeniden uydurma bir tarih yazımı eğilimi var. Özellikle eğitim, tarım, sağlık, sanayi gibi alanlarda çok çok geri kalmış olan osmanlı'yı sanki çok başarılıymış gibi gösterme durumu söz konusu. Geçen de örnek verdim ben Jeoloji mühendisliği yüksek lisans öğrencisiyim hatta lisansta Celal Şengör'ün öğrencisiydim. Lisans bitirme tezimde Sarıyer'in jeolojisini, bölgedeki tarihsel jeolojik deformasyonu çalıştık. Previous studies bölümünü yazarken literatür taradım ve İstanbul'un ilk jeolojik çalışması 1864'te doğa bilimci Rus prens Pyotr Çihaçov tarafından yapılmış. Sonra Penck, Chaput, Hovasse gibi Avrupalı doğa bilimciler çalışmış Cumhuriyet'e kadar. 1933'te Malik Sayar ve Hamit Nafiz Pamir bölgeyi çalışıyor sonunda. Uzun lafın kısası Cumhuriyet olmasa İstanbul'u çalışacak Türk doğa bilimcin yok, ama islamcı yeniden tarih yazımı sanki Osmanlı'nın çok büyük kültürel ve bilimsel birikimi varmış gibi propaganda yapıyor. Dünyanın en başarılı devrimlerinden biri olan harf devrimi kötüleniyor. Bu uydurma tarih yazımı iktidar eliyle medya üzerinden saçma sapan dizilerle, yarı cahil akademisyenlerle ve dergi-gazetelerle vs dolaşıma sokuluyor, bu konuda ilerici-Kemalist eğitimli insanlar neler yapabilir sizce?
Benim gibi din ve siyaset hakkında çok tepkisiz kalmış, hani tutum gibi de değil direkt kendine bu alanlardan bir yer kapıp etiket takmayı ayıp görmüş biri için bu tarz içerikler çok aydınlatıcı geliyor. Daha fazla bu konular hakkında okumadıkça ve düşünmedikçe bir fert olarak hayatımın diğer alanlarında yapacağım şeylerin, aslında ses etmeyerek desteklediğim bazı görüşler tarafından hiç edilmesi/değersizleştirilmesi de söz konusu. Yıllar içinde kendimi yoğururken de hep sen ve benzer düşünceli insanlar bana yardım etti farkında olmadan (aslında olarak) ve bunun için size çok minnettarım.
Bartu'nun İngiliz Fransa örnekleri pek doğru değil. Afrikanın gelişmiş ülkeleri genelde ingiliz sömürge devletlerii sistemindeyken geri kalmış ülkeleri Fransa sömürgeleri bugün bakıldığında ingiliz sömürge devletlerinin neredeyse tamamı Fransız sömürgelerinin fersah fersah önünde.
"Hakikat diye bir şey yoktur; her şey bir retoriktir ve iktidar meselesidir; her bakış açısı görelidir; olgular ve nesnellikten söz etmek belirli çıkarların gözetilmesine hizmet eden aldatıcı bir kalkandan başka bir şey değildir."
Muazzam bir caba olmus. Belki isi biraz kisisel bir tarafa cekebilir ama ben sizin gencliginizi ve politiklesmenizdeki sureci cok merak ettim. 19 yasinda bir genc olarak cok sey ogreniyorum ama kafamin ici de karmakarisik. Bu ilk podcasti de cok daginik buldum. Bu bir sohbet oldugu icin cok dogal tabii ki ama tematik olursa belki biraz daha takip etmesi kolay olabilir.
Bartu'nun söylediği milliyetçilik ayrımı birkaç gündür kafama takıldı. Hakikaten kitleler bu ayrımdan habersiz. Soğuk Savaş dönemi üretilen milliyetçilik o aydınlanmacı milliyetçilik sayılıyor. Sadece o sek mil gençler de değil; sol, liberal grupta da bu ayrım yok bence ve karşıt eleştiri getirirken o aydınlanmacı milliyetçiliğin yararlı değerlerine ön yargılı bakılıp pek benimsenmiyor. Genel olarak bilinmesi gereken bir ayrım
Son 10 dakikadır olan saplama olması gerekendir. Bu arada TR'de bir anda herkesin Mao'cu olması ve bir anda Sovyetçi değiliz söylevine dönme tespiti de kaliteli.
Ayıptır söylemesi Kafa yakan sohbetler her nekadar güzel olsada gerçekten "vay be böyle şeylerde varmış" noktasında birtık takılıp durmuştu ama mert abim dururum açmış fermuarı şak!. elinize ağzınıza sağlık her nekadar kimseye ulaşıcak bu content bilmiyorum ama kişisel ve gözlemsel açıdan gerçekten butarz siyasal ideolojiler ve bunları arka planlarına bir şekilde bakış atan ve dokunan programlara ihtiyacımız var seviliyorsunuz
Bartu 1:38:00'den itibaren benim ''Bunlar niye böyle amk'' dediğim bir konuda gayet mantıklı bir tez sunuyor. Benim diyen sosyologdan duymadım Yalnız sokak köpekleri konusunda bu tezine kendini fazla kaptırıp biraz konuyu bağlamından koparıyor. Sokak köpekleri meselesinde gerzek köpek düşmanlarından çok, ''Ulan sokakta köpek olur mu, yolda yürüyen insanlara köpekler saldırıyor böyle şey mi olur'' hissiyatından gelen bir bıkkınlık ve özellikle işi gücü olmayan kokona teyzelerin bayağı bildiğin mama lobilerinin güdümünde millete sokakları zehir etmesine karşı biriken kin var. O kadar ideolojik bir duruş yok, daha doğrusu, tasvir ettiği kesim var, ancak sokak köpekleri meselesi salt bu iki kitleden ibaret değil Ve hayır, Avrupa'da vesairede öyle bir bütçe model falan benim bildiğim kadarıyla da yok. Otobanın etrafında köpek yakaladıklarında çekip vurup öldürüyor adamlar. Zaten sokak köpeği denen mevhuma karşılar, ben Ukrayna'da bile tek tük sokak köpeği görüyordum mesela, oralarda böyle bir kriz zaten yok Bir de Saltuk Buğra dümdüz mantıksız bir şey söylüyor. ''Avrupa'da itlaf ediyorlar, biz de edelim öyle barınakla falan olmaz diyorlar. Çözüm bulmak yerine ezberden konuşuyorlar'' diyor Ancak karşı taraf itlaf edelim dediğinde kendi açısından çözüm bulmuş oluyor. Sokak köpekleri meselesi bir kriz, öyle hepsini toplatalım da barınağa kapatalım desek o kadar köpeği bakacak bir barınak yok, son yıllarda iyice azıtan her yerde hayvan besleme meraklısı, ancak asla hayvanları sahiplenmeyen gerzek kitle sayesinde iş orayı çoktan aştı. Yoksa mahalle köpeği kavramının olduğu ülkeydik biz Barınak meselesi, üzerine gerçekten düşünülünce hiç de o kadar mantıklı bir çözüm değil, çünkü sayıları 3 ile 10 milyon arasında tahmin edilen bir köpek nüfusunu tutacak barınağı hiçbir ülke inşa edemez. Dünyada bu işin nasıl yapıldığı da belli Karşı taraf çözüm sunuyor Buğra, sen hoşlanmıyor olabilirsin ama ezber laflarla çözümsüzlüğü savunup gündem tıkayan sensin bu durumda
Orada olsam kavga etmeli itiraz edeceğim anlar olduysa da o kadarı solculuğun şanındandır. Elinize sağlık bence faydalı mevzu. Ben de bir sosyalist propaganda kanalıyım. Kızıl hap podcastimiz ve birbirinden terörist videolar için ilgilenen dinleyicileri beklerim.
Biraz geriden geliyorum, bence Yalçın Küçük Bartu'yu dinleyip tanısa alnından öpüp ''Ulan öğrencilerim beni bu kadar anlamadı'' der Yalnız şu boyarın asıl söylenişi 'bayar' Bay'dan geliyor direkt
Bartu Bölükbaşı'nın son kısımlara doğru yaptığı konuşmanın altına imzamı atarım. bir Kürt olarak Türk solunun en büyük problemi kimlik siyaseti yapan insanların sırtına dayaması ve onların görüşleri ile iş yapması solu nerdeyse bitirdi. Sol dediğin güçlü bir sınıf siyaseti oluşturmalı başka türlü bu ülke hep muhafazakar islamcılar ile uğraşacak.
ahahahhah dostum türkiye'de solun asil en büyük problemi, olmamasidir. var olan kirintilardan ayakta kalabilenler de devletin kürt sorununu yaptigi her yanlista mesrulastirma icin bir arac olarak kullandigini fark ettikleri icin dogru konumlanabiliyorlar. türkiyede devlet son 50 yildir gittikce otoriterlesti, otoriterlesirken de her zaman kürt sorununu gerekce olarak kullandi. mevzu kürtler olunca (xd) asla hicbir sekilde devleti elestiremeyenler dolayli olarak ülkenin sagcilasmasina, otoriterlesmesine, merkezden baska hicbi yerde gücün bulunmamasina katki yaptilar. bu yüzden ülkenin demokratik olarak biraz nefes alabilmesi bile cb secimlerine baglaniyor, tek secenegin de chp oluyor lol. sol ezilenin yanindadir, cepheyi böyle büyütür. iki sikli bi test yapmiyor kimse sol siyaset yaparken. 'kimlik' siyaseti ile sinif siyaseti zaten birbirine icre seyler, böyle seyleri siyah ve beyaz diye ayirmak mümkün degil.
Bir sonraki bölüme sesler düzelecek, konuşma sürelerini daha orantılı dağıtacağız ben moderasyon yapıp konuları belirleyeceğim sizlerin yorumlarını da dahil edip. İlkin ayıbı olmaz, epey ilgi gösterdiniz bunun için ayrıca teşekkür ederiz. Eleştiri de olsa içi dolu yorumlar baş tacı. Öpüyoruz.
olsun ağzınıza sağlık hepinizin
"Terörist misiniz siz." ile birlikte muhteşem bir yolculuğa başladık.
Bu videoyu izlerken komşum geldi ve birlikte izledik. Bu videonun hayatını değiştirdiğini ve kalbine dokunduğunu söyledi. Daha sonra gidip büyük bir tarlada projektör kiraladım. Bütün köylülerim izledi ve hayatlarını değiştirdi. Hepimiz çok minnettarız. Bu video için teşekkür ederiz….
hangi köy
@@yalcınbulut-x5işirinler köyü
niye hoparlör değil projektör kiraladın :D
köylülerim de ne lord musunuz
Sonra köylülerle birlikte devrimsel mücadeleye giriştik 😂
Thanks
Bartu hocam ne anlatsa dinlerim hiç sıkılmadan gerçekten kendini çok geliştirmiş bir insan ve dinlemeye değer bir podcast serisi
00:00 Giriş, çekiçcast nedir?
00:58 Terörist misiniz?
01:30 Adlar müthiş değil mi abi?
02:40 Peki ya börteçine?
04:27 Çocuğuna Gesar demek.
05:03 Bartu isminin hikayesi
06:00 Mert bir eleştiri okuyor
07:05 SBY verdiği kaynaktan arkadaşını fark ediyor
08:00 Bartu eleştiriye cevap veriyor
11:40 Neden sivil toplum oluşmuyor?
12:50 Türkiye-Rusya benzerliği - Rusyada burjuvazinin oluşumu
14:45 Doğu ülkesi böyle değil. Harzemşah Cengiz han olayı
15:13 Mert, konudan konuya atlayan Bartu'yu toparlıyor
18:00 Devletin yarattığı burjuvazi: Celal Şengör
19:55 ESG örneği - Türkiyede sivil toplum var mı?
21:42 Mert, konudan konuya atlayan Bartu'yu toparlıyor
23:10 SBY kendi anlatısını kuramadığından bahsediyor
25:55 Türkiyede sınıf kimliğinin oluşamaması
26:55 Mert, SBY'yi yatıştırıyor - Mert'in görevi ne?
27:15 The Yılmaz Güney çıkmazı.
28:55 Anlamların etkisi, The BOYS örneği.
33:05 Siyasetin gündelik hayattan çıkamaması - Gündelik hayatı düşünmek lazım
35:15 Devlet toplumu temsil eden bir organ mıdır? Devlet kimin devleti?
38:13 Zenginlik nasıl ortaya çıkıyor?
39:00 Sovyetlerde kapitalist uygulamalar
41:40 100 yıllık "dışarıdan sermaye gelecek" söylemi
42:15 Menderes döngüsü
44:35 Muhteşem Yüzyıl örneğiyle: devlet doğrusunu bilir.
46:20 Geç kapitalistleşen devletlerin hızla bozunması - Toplumların dönüşümü
53:50 Sağ'ın kazanan tarafta olma ihtiyacı
56:23 SBY geçmiş 30dk'lık konuşmaya en başından dahil oluyor
57:45 Türkiyede faşist dönem olmadı - Kemalizm faşist midir?
59:12 Faşizm nasıl olur?
01:01:15 Kemalizm ve Fransız cumhuriyetleri - Vietnam devrimi nasıl oldu?
01:03:05 Kemalizm neden yoksul kesimi kapsamadı?
01:05:11 Kemalizmi eleştirerek sahipleniyoruz
01:07:00 Atatürk radikal bir devrimciydi - Atatürk'ün yöntemini almalıyız
01:08:45 Kemalizm bir ideoloji değildir. İdeoloji nedir?
01:10:10 Kapitalizm, sosyalizmi illegal alana itiyor - Dünyadaki anti-komünist yasalar
01:12:10 Bartu Türkiyeden niye umutlu?
01:13:00 İspanya bazı konularda Türkiyeden daha kötü durumda
01:14:00 Hala sol ve sağ var mı? Bir tanım.
01:17:45 Taylan Kara ve yeşil masa
01:18:45 Mert Günhan ile "Nerenin sağı? nerenin solu?"
01:20:45 Troçki'nin "sürekli devrim" söylemi
01:21:45 Marksist mücadele nerede olur? Mao Zedong istisnası
01:26:10 İdeolojilerin tanımı tarih boyunca değişiyor
01:29:25 Milliyetçiliğin U dönüşü
01:32:30 Amerikan genci de Türk genci gibi, anlamıyor
01:35:00 İnsanlar neden sağa kayıyor?
01:37:30 "Dünyanın sonuna inanmak, kapitalizmin sonuna inanmaktan daha kolay"
01:39:00 İslama inanmadan islamcı yasalarla hareket ediyorlar
01:43:10 Köpek düşmanlığı üstüne
01:45:55 Sağ cenahın manipülasyon taktikleri karşısında bir şey yapamıyoruz
01:47:45 Sol yoksa ortam kültür savaşına kalıyor
01:48:45 Bartu çuvaldızı bize(sola) saplıyor
02:00:50 80 darbesinin solu ezmesi
02:02:10 Kapanış
İlk defa böyle bir şey yapıyorum çok zormuş. Sonraki bölümler için yapmayabilirim x_x
Sen ekstra efor vererek yapmışsın ama. helal.
Abim Türkiye siyasetine yön vermeye çalışıyor. 20 yıldır sağa her geçen gün daha da kayan Türkiye için iyi bir seri olur umarım.
sağa ama hangi sağa
Kendini milliyetçi diye tanımlayan biri olarak konuşulanlar çok keyifli ve ilham vericiydi diyebilirim. Ağzınıza sağlık.
Yerli ve milli solcu influencer'ımız "mertabi" hayırlı olsun.
bütün endişelerimi, canımı sıkan, zaman zaman ruhumu daraltan, her konuya değinmişsiniz ve değineceksiniz de, ülkenin problemlerini böyle dile getirmeniz içime su serpti.
Bu harika podcast serisi için ne kadar teşekkür etsem az ağzınıza sağlık🙏🙏🙏
Geç başladım bu podcasti dinlemeye ama muhtesemmiş❤
Çok teşekkürler sayın konuklarımız ve sayın Günhan. Sadece bazen anlatılan konularda ufak özetler verilse daha iyi olur diye düşünüyorum benim gibi sol tarihi bilmeyen insanlar için anlaşılamayan yerler olabiliyor. Ancak podcastin hitap ettiği kişiler eğer zaten bilen kişilerse o sizin takdiriniz. Teşekkürler tekrardan keyifle dinledim.
podcastiMİZ hayırlı olsun. ağzınıza sağlık, bir sonraki bölümde kadro dergisi, hikmet kıvılcımlı ve günümüzde aynı hareketin devamı olduğu söylenen partiye yer verilebilir.
Muhteşem bir ilk bölüm olmuş. Bir araya gelip taşın altına elinizi koymanız, bu konuda sorumluluk hissetmeniz, Türkiye’nin şu günlerinde bulunmaz bir nimet.
Umarım siyasi iklimden kafası çorba olmuş, tutunacak dal arayan gençlerin karşına çıkar bu seri.
Kuru bir teşekkürden çok daha fazlasını hak etseniz de, sağolun var olun ❤
Son 10 dakika ülkedeki siyasetin çürümüşlüğünün reçetesi olmuş adeta cesurca söylendiği için mutlu oldum
Lafı Saltuk'a bırakıyorumCAST
00:00 - giriş
01:24 - türk adları
05:55 - türkiyede modernizm tartışması
26:57 - halkla iletişim
33:07 - durduğumuz yerden siyaset yapmak, devlet aklı
38:14 - zenginlik
41:28 - menderes döngüsü
53:24 - sağın iktidarsızlığı
57:11 - kemalizm, faşizm, burjuva devrimleri
1:13:50 - sağ sol ayrımı hâlen geçerli mi
...
1:34:53 - neden sağ görüşler tercih ediliyor
1:47:45 - kimlik savaşları, yakın dönem sol
2:02:08 - çıkış
Merhabalar dostlar, güzel, nitelikli yorum yaparsanız bir sonraki bölümde okuyup onlar üzerinden de konuşabiliriz. Laf lafı açıyor biliyorsunuz.
Aabi Sivil Toplum konusunda 1908 Devrimi adlı kitap hakkında ne düşünüyorsunuz? Yani bir dahaki podcastte lafı gelirse konuşursanız mumnun olurum. Sevgiler.
Videoyu ilk dinlediğimde pek bir şey anlamamıştım ortasında kapatıp tekrardan dinlemeyi unuttum. Bugün tekrar önüme düşünce geçtim bilgisayarın başına videoyu durdura durdura bahsettiğiniz şeyleri googleda aratarak tekrar dinledim. 5 saat sürdü ama değdi. Ders niteliğinde video demek abartı mı olur bilmem ama bu konularda pek bilgisi olmayan benim için öyleydi. Diğer bölümleri de izliycem ama derse girer gibi not tutarak, araştırarak. Devamını çok merak ediyorum, elinize sağlık.
Kara kare kanalından duyup geldim.aynı duygu ve düşünce dünyasına sahip olmamakla beraber muhabbetini sevdiğim bartuyu dinlemeye geldim.kolaylıklar
müthiş bi podcast olmuş. normalde bu uzunlukta podcastlerin sonuna kadar sabredemem fakat bunu keşke daha uzun olsaymış diye bitirdim. her hafta bekliyoruz.
Emeğinize sağlık. Devrimcilerin kendi dar çevreleri hariç hiç bir yerde sesinin duyulmadığı şu ortamda o kadar iyi geldi ki.
Sevgili Günhan, elinize emeğinize sözünüze sağlık. Devamını büyük bir merakla bekliyorum. Tekrar tekrar dinleyeceğim bir yayın.
süper iş. yıllardır arayıp da bulamadığımız podcast. umarım her hafta olur. başarılarınızın devamını diliyorum
Adamlar yorumlama ve çıkarımlardan adam seçebiliyor. Ben daha 10 yıllık tanıdığımın ismini bile hatırlamıyorum. valla helal.
çekiçcast'in %85'i Bartu %13'ü Günhan %2'si Saltuk(olan %2 de ses kesilmesi vs.)
Ay çok mutluyum şu an
devletin kimin devleti olduğu meselesi çok kıymetli gerçekten. varsayılan olarak hüloo devlet aklı edebiyatı kasmak yerine gerçekten de bu kurumun neden var olduğunu, kime var olduğunu ve nasıl var olduğunu iyi anlamamız lazım. hak hukuk diye gezmeyi çok seviyor kimi cenahlar, ki bence çok kıymetli, ama bir şeyin kanun yazıyor olması onu doğrudan iyi yapmak zorunda değil. meclisteki işçi temsiline, meclistekilerin ailelerinin mesleklerine bakarsak zaten yasaların da aslında kimin için çalıştığını görebiliyoruz.
Valla süper bir podcast başlamış. Bartu her konuştuğunda içimin yağları eridi, ne güzel konuştu. Bu seriyi umarım haftalık yaparsınız. Her hafta dinleriz.
Bölümler birikesin diye saklamıştım,şimdi başlıyoruz bakalım.
Teşekürler Kardeşler 👍🏼
Çok bilgilendirici bir video olmuş, teşekkürler.
15 dk dinleyip nasıl bu kanıya vardın kanka hkslgkhs daha 7 dakikadayım goygoydolar
Devamı gelmeli. Arka planda oynatamadığım bir podcast olmuş ki ben kendimi solda gören biri değilimdir :)
Ekleme: gerçekten gelsin. Bazı yerlerde geri sardım kaçırdıklarım var diye. Abileri takibe alacağım. Teşekkür ederim emek için
Harika içerik lütfen devamı gelsin.
Çok etkileyici ve ufuk açıcıydı. Teşekkürler.
Daaamn. Dostum, dostum solcu olduğunu bilmiyordum. Dostum, dostum terörist oluğunu bilmiyordum.
Bartu Bölükbaşınin dinlemedigim videosu kalmadı herhalde tebrik ediyorum kendisini kitaplara ve mitolojiye olan bağlılığından dolayı🤗 Umarım oğlumu da böyle yetiştirebilirim...
bu gidişle bende kominist olacağım çünkü sizlerin düşündüğü gibi düşünüyor ama solda bu düşünceleri göremiyordum.
Çok güzel bir konsept olmuş çok hoş konulara parmak basıyorsunuz ama şöyle bir eleştirim var, parmak bastığınız konulardan hemen dağılabiliyorsunuz konu çok başka yerlere kayıyor hep. Daha uzun tartışmanızı beklerken o konuyu bir an kayboluyor. Bartu abi çok gaza geliyor :) ve başka konulara atlıyor bir anda. Saltuk'un o kısımları yakaladığını düşünüyorum ama sonuç olarak Bartu'nun biraz frenlenmesi lazım. Yanlış anlaşılmasın çok kafa açan yerlere gidiyorsunuz ama oralarda pek duramıyorsunuz bir anda içerik bombardımanı oluyor, sevgiler iyi günler inş bu podcast daha yayılır
Gerçekten harika bir içerik olmuş. Umuyorum ki devamı gelir.
Sağlam İçerik olmuş eşi dostu çekip çekip Bi tur dinleteceğim uzun bir seri olması dileğiyle
Yeni content Raaaaaahh
Ne tatlı programdı bitecek diye çok korktum lütfen devamı gelsin.
Allahımmmm! Biz ne sevap işledik acaba ? 🎉❤
Burada Allah yok.
Emeği geçen herkese teşekkürler. Seçici bir podcast dinleyicisi olan ben Bartu Bölükbaşı ismini görünce buraya damlayıp iki kaliteli karakter daha açmış oldum sayenizde. Sevgiler.
Gelecek bölüm ideal bankacılık ve para sistemini konuşmanızı çok isterim. Seviliyorsunuz
Mert Günhan bu proje senin fikrinse açık ara farkla yaptığın en iyi içerik bence. Sağcı reaksiyoner sosyal medya fenomenlerinin bu kadar baskın olduğu bir dönemde böyle bir proje başlatman çok yararlı. İlk podcastinizi dinledim sadece sorum da şu olacak: Sizce Türkiye’deki insanların herhangi bir topluluğa ait olmak uğruna hiçbir fikri olmadan papağan gibi kendi liderlerinin söylediği şeyleri tekrarlayıp örgütlenmesinin yani aslında bireyleşememesinin sebebi nedir? Bir diğer sorum ise: Sosyalizm bireyleşmeyi engeller mi? Teşekkürler.
Yeni podcast hayırlı olsun 🎉
Bartu'nun sona doğru sol'a yaptığı eleştiriler çok yerinde, aynı şeyler yapılmaya devam edilirse bir gram ilerleme olmadığı gibi gerilemeye devam.
Bartu gerçekten zihni açık ve bilgili biri. Videolarını ve podcastlerini dinleme alışkanlığım oldu özellikle bilgisayarda işim varsa arkada kendisinin olduğu programlar çok güzel eşlik ediyor çalışmaya. her videosunu 2 tur dinlemişimdir. Türk mitoloji atlası ile yaptığı katkı 20 yıllık islamcı karanlık dönemde önemli bir atılım oldu Türk Kültür tarihi için.
işte bu ya işte bu abi
1:08:54 ideoloji tanımı
Konsepti çok beğendim devamını sabırsızlıkla bekliyorum🙈👉🏻👈🏻
Kendimi aşşşşırı cahil hissettiğim, bebek gözleriyle sağa sola baktığım müthiş bi' sohbet olmuş. Teşekkürler
yerimizi aldık.
Devamını bekliyoruz bu serinin
Çok iyi bir program. Destek yorumu.
çocuklar bartu b. sol podcast işine girdiyse 3-5 yıla devrim olur. ulan çok mutluyumm lan
bu podcasti izleyenler çekiçleneceeeek
son 20 dk son zamanlarda dinlediğim en doğru tespitler
1:37:38 Mark Fisher - Capitalist Realism kitabında geçer.
Konjonktür, perspektif, toplumsal, sınıfsal, ideoloji mert günhanın her cümlede anlamlı anlamsız kullandığı kelimeler
Çık güzel bir podcast olmuş öncelikle , umarım devamı gelir.
Sol ile tanışalı 6-7 ay olmasına rağmen ''kemalizm faşizmtirden'' doğan debate31'i sıklıkla görüyorum.Bu garabet tartışmadan sıyrılmak için de ''evet , abi kemalistim iyi günler'' çizgisine geldim ki doğru yolda olduğumu buradan söylenenlerden çok daha iyi anladım.
Kemalizme bir yeni yorum , bir neo kemalizm gerek buna odaklanmak varken geçmişin günahları tartışmak ve sadece geçmiş konuşmak ne tür bir solculuk oluyor bilmiyorum ama şu kesin ki kesinlikle rasyonel değil.
Güzel bir içerik devamını bekliyoruz
Öncelikle çok güzel bir program olmuş, solcu veya sağcı olmasam da konuşulan konuların yerinde ve doğru olduğu kanısındayım. Yorumunuzu dinlemek isterim aşağıdaki konuda, son yıllarda artarak büyüyen bir tarih çarpıtması var, akp'nin uyguladığı post-truth politikasıyla yeniden uydurma bir tarih yazımı eğilimi var. Özellikle eğitim, tarım, sağlık, sanayi gibi alanlarda çok çok geri kalmış olan osmanlı'yı sanki çok başarılıymış gibi gösterme durumu söz konusu. Geçen de örnek verdim ben Jeoloji mühendisliği yüksek lisans öğrencisiyim hatta lisansta Celal Şengör'ün öğrencisiydim. Lisans bitirme tezimde Sarıyer'in jeolojisini, bölgedeki tarihsel jeolojik deformasyonu çalıştık. Previous studies bölümünü yazarken literatür taradım ve İstanbul'un ilk jeolojik çalışması 1864'te doğa bilimci Rus prens Pyotr Çihaçov tarafından yapılmış. Sonra Penck, Chaput, Hovasse gibi Avrupalı doğa bilimciler çalışmış Cumhuriyet'e kadar. 1933'te Malik Sayar ve Hamit Nafiz Pamir bölgeyi çalışıyor sonunda. Uzun lafın kısası Cumhuriyet olmasa İstanbul'u çalışacak Türk doğa bilimcin yok, ama islamcı yeniden tarih yazımı sanki Osmanlı'nın çok büyük kültürel ve bilimsel birikimi varmış gibi propaganda yapıyor. Dünyanın en başarılı devrimlerinden biri olan harf devrimi kötüleniyor. Bu uydurma tarih yazımı iktidar eliyle medya üzerinden saçma sapan dizilerle, yarı cahil akademisyenlerle ve dergi-gazetelerle vs dolaşıma sokuluyor, bu konuda ilerici-Kemalist eğitimli insanlar neler yapabilir sizce?
Cok guzel program olmus. Elinize saglik
Bartu son 10 dakikada çok doğru konuşmuş. Bir sosyalistle nasıl bu kadar aynı fikirde olduğuma şaşırdım.
Bundan daha sık gelsin
Benim gibi din ve siyaset hakkında çok tepkisiz kalmış, hani tutum gibi de değil direkt kendine bu alanlardan bir yer kapıp etiket takmayı ayıp görmüş biri için bu tarz içerikler çok aydınlatıcı geliyor. Daha fazla bu konular hakkında okumadıkça ve düşünmedikçe bir fert olarak hayatımın diğer alanlarında yapacağım şeylerin, aslında ses etmeyerek desteklediğim bazı görüşler tarafından hiç edilmesi/değersizleştirilmesi de söz konusu. Yıllar içinde kendimi yoğururken de hep sen ve benzer düşünceli insanlar bana yardım etti farkında olmadan (aslında olarak) ve bunun için size çok minnettarım.
Bu iş çok güzel yerlere varacak eminim
çok iyi video, ellerinize sağlık.
Ruşen Çakır'ın tarikat lideri öven yazıları var ama her yerde ben solcuyum der öyle bir Sol bizimkisi :D
BENI BI 4 SAAT RAHATSIZ ETMEYIN (2 kere dinlicem
Hatred inceleme videosu bekliyoruz.
Bu video için teşekkürler Mert Günhan ve Yakın Arkadaşı! Umarım devamı gelir. ❤
Keyifli olmuş 💖
Bartu'nun İngiliz Fransa örnekleri pek doğru değil. Afrikanın gelişmiş ülkeleri genelde ingiliz sömürge devletlerii sistemindeyken geri kalmış ülkeleri Fransa sömürgeleri bugün bakıldığında ingiliz sömürge devletlerinin neredeyse tamamı Fransız sömürgelerinin fersah fersah önünde.
Sosyalizm sohbetlerine devam, çok güzeldi.Bartu Bölükbaşı 👍
Güzel yayın olmuş ağzınıza sağlık. Bir konu belirleyip onun üzerinden gitseniz daha verimli olabilir.
1:48:50 çuvaldız bölümü kesit olarak gelsin
"Hakikat diye bir şey yoktur; her şey bir retoriktir ve iktidar meselesidir; her bakış açısı görelidir; olgular ve nesnellikten söz etmek belirli çıkarların gözetilmesine hizmet eden aldatıcı bir kalkandan başka bir şey değildir."
kesinlikle haftada bir kez çekiçcast gelmeli
zihni dolu insanlar gördükçe ülkeye olan umudum tavana çarpıyor
Muazzam bir caba olmus. Belki isi biraz kisisel bir tarafa cekebilir ama ben sizin gencliginizi ve politiklesmenizdeki sureci cok merak ettim. 19 yasinda bir genc olarak cok sey ogreniyorum ama kafamin ici de karmakarisik. Bu ilk podcasti de cok daginik buldum. Bu bir sohbet oldugu icin cok dogal tabii ki ama tematik olursa belki biraz daha takip etmesi kolay olabilir.
Bartu'nun söylediği milliyetçilik ayrımı birkaç gündür kafama takıldı. Hakikaten kitleler bu ayrımdan habersiz. Soğuk Savaş dönemi üretilen milliyetçilik o aydınlanmacı milliyetçilik sayılıyor. Sadece o sek mil gençler de değil; sol, liberal grupta da bu ayrım yok bence ve karşıt eleştiri getirirken o aydınlanmacı milliyetçiliğin yararlı değerlerine ön yargılı bakılıp pek benimsenmiyor. Genel olarak bilinmesi gereken bir ayrım
Son 10 dakikadır olan saplama olması gerekendir. Bu arada TR'de bir anda herkesin Mao'cu olması ve bir anda Sovyetçi değiliz söylevine dönme tespiti de kaliteli.
Ayıptır söylemesi Kafa yakan sohbetler her nekadar güzel olsada gerçekten "vay be böyle şeylerde varmış" noktasında birtık takılıp durmuştu ama mert abim dururum açmış fermuarı şak!. elinize ağzınıza sağlık her nekadar kimseye ulaşıcak bu content bilmiyorum ama kişisel ve gözlemsel açıdan gerçekten butarz siyasal ideolojiler ve bunları arka planlarına bir şekilde bakış atan ve dokunan programlara ihtiyacımız var seviliyorsunuz
Bartu 1:38:00'den itibaren benim ''Bunlar niye böyle amk'' dediğim bir konuda gayet mantıklı bir tez sunuyor. Benim diyen sosyologdan duymadım
Yalnız sokak köpekleri konusunda bu tezine kendini fazla kaptırıp biraz konuyu bağlamından koparıyor. Sokak köpekleri meselesinde gerzek köpek düşmanlarından çok, ''Ulan sokakta köpek olur mu, yolda yürüyen insanlara köpekler saldırıyor böyle şey mi olur'' hissiyatından gelen bir bıkkınlık ve özellikle işi gücü olmayan kokona teyzelerin bayağı bildiğin mama lobilerinin güdümünde millete sokakları zehir etmesine karşı biriken kin var.
O kadar ideolojik bir duruş yok, daha doğrusu, tasvir ettiği kesim var, ancak sokak köpekleri meselesi salt bu iki kitleden ibaret değil
Ve hayır, Avrupa'da vesairede öyle bir bütçe model falan benim bildiğim kadarıyla da yok. Otobanın etrafında köpek yakaladıklarında çekip vurup öldürüyor adamlar.
Zaten sokak köpeği denen mevhuma karşılar, ben Ukrayna'da bile tek tük sokak köpeği görüyordum mesela, oralarda böyle bir kriz zaten yok
Bir de Saltuk Buğra dümdüz mantıksız bir şey söylüyor. ''Avrupa'da itlaf ediyorlar, biz de edelim öyle barınakla falan olmaz diyorlar. Çözüm bulmak yerine ezberden konuşuyorlar'' diyor
Ancak karşı taraf itlaf edelim dediğinde kendi açısından çözüm bulmuş oluyor. Sokak köpekleri meselesi bir kriz, öyle hepsini toplatalım da barınağa kapatalım desek o kadar köpeği bakacak bir barınak yok, son yıllarda iyice azıtan her yerde hayvan besleme meraklısı, ancak asla hayvanları sahiplenmeyen gerzek kitle sayesinde iş orayı çoktan aştı. Yoksa mahalle köpeği kavramının olduğu ülkeydik biz
Barınak meselesi, üzerine gerçekten düşünülünce hiç de o kadar mantıklı bir çözüm değil, çünkü sayıları 3 ile 10 milyon arasında tahmin edilen bir köpek nüfusunu tutacak barınağı hiçbir ülke inşa edemez. Dünyada bu işin nasıl yapıldığı da belli
Karşı taraf çözüm sunuyor Buğra, sen hoşlanmıyor olabilirsin ama ezber laflarla çözümsüzlüğü savunup gündem tıkayan sensin bu durumda
Gelecek bölümlerde karşıt fikirler olacak mı?
Harika podcast. Yalnız günhan arada mikrofona yaklaşıp geinz sesi vermeyi unutmuşsun gibi geldi. Joe rogan experience ile tek fark bu.
izlemedim ama iyi podcast
bartu ağabey faşizmin gerekçelerini sayarken patladım uyumlu gibi geldi
Orada olsam kavga etmeli itiraz edeceğim anlar olduysa da o kadarı solculuğun şanındandır. Elinize sağlık bence faydalı mevzu. Ben de bir sosyalist propaganda kanalıyım. Kızıl hap podcastimiz ve birbirinden terörist videolar için ilgilenen dinleyicileri beklerim.
Tam ekranda kırmızı gözlerimi yedi bitirdi ama dayanırız son tahlilde
Gün geçmiyor ki yeni bir podcast gelsin
Güzel kafa açan podcastlerin destekçisiyiz dewam
abi bir sağcı olarak dinleyeceğin podcastinizi. Arada kitap önerisi de yaparsanız çok güzel olur, ufkumu genişletmek istiyorum
Biraz geriden geliyorum, bence Yalçın Küçük Bartu'yu dinleyip tanısa alnından öpüp ''Ulan öğrencilerim beni bu kadar anlamadı'' der
Yalnız şu boyarın asıl söylenişi 'bayar'
Bay'dan geliyor direkt
niye videoyu açmadan önce tancan fümen videosu sandım? mert konuşunca jumpscare yedim
Bartu Bölükbaşı'nın son kısımlara doğru yaptığı konuşmanın altına imzamı atarım. bir Kürt olarak Türk solunun en büyük problemi kimlik siyaseti yapan insanların sırtına dayaması ve onların görüşleri ile iş yapması solu nerdeyse bitirdi. Sol dediğin güçlü bir sınıf siyaseti oluşturmalı başka türlü bu ülke hep muhafazakar islamcılar ile uğraşacak.
ahahahhah dostum türkiye'de solun asil en büyük problemi, olmamasidir. var olan kirintilardan ayakta kalabilenler de devletin kürt sorununu yaptigi her yanlista mesrulastirma icin bir arac olarak kullandigini fark ettikleri icin dogru konumlanabiliyorlar. türkiyede devlet son 50 yildir gittikce otoriterlesti, otoriterlesirken de her zaman kürt sorununu gerekce olarak kullandi. mevzu kürtler olunca (xd) asla hicbir sekilde devleti elestiremeyenler dolayli olarak ülkenin sagcilasmasina, otoriterlesmesine, merkezden baska hicbi yerde gücün bulunmamasina katki yaptilar. bu yüzden ülkenin demokratik olarak biraz nefes alabilmesi bile cb secimlerine baglaniyor, tek secenegin de chp oluyor lol.
sol ezilenin yanindadir, cepheyi böyle büyütür. iki sikli bi test yapmiyor kimse sol siyaset yaparken. 'kimlik' siyaseti ile sinif siyaseti zaten birbirine icre seyler, böyle seyleri siyah ve beyaz diye ayirmak mümkün degil.