Это видео недоступно.
Сожалеем об этом.

Sivrihisar Ulu Camii Tanıtım Videosu. Ahşap 67 Direkli en büyük Cami.

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 23 авг 2021
  • Eskişehir Sivrihisar Ulu Camii belgeseli. Ahşap 67 Direkli en büyük Cami.
    ESKİŞEHİR SİVRİHİSAR ULU CAMİİ
    Ahşap direkli camiler kategorisinde En Büyük Ahşap Direkli Camilerinden Ulu Cami; 1274 yılında Mevlana Celaleddin Rumi’nin müritlerinden ve II. Gıyaseddin Keyhüsrev’in naiplerinden Emineddin Mikail tarafından yaptırılmıştır. Fatih Sultan Mehmet dönemi kadılarından, İstanbul’un ilk Kadısı Hızır Bey bu camiyi l440 yılında onarmıştır. 1485 m2 ’lik bir alana kuruludur. Çatısını ardıç ve sarıçam ağacından yapılmış 67 adet ahşap direk taşımaktadır.Ardıç ağacı budaklı olmasına rağmen çok dayanıklı olduğu için kullanılmıştır.
    Bu direklerden altısı motiflerle bezenmiştir. Direklerin üst bölümleri rozet, palmet, geometrik ve bitkisel motiflerle bezenmiştir. Direkler (19 tane direğin üzerinde mermer sütun başlığı vardır) üzerinde Bizans dönemine ait başlıklar da kullanılmıştır. Minberi bir sanat şaheseridir. El işçiliği Horasanlı İbni Mehmet tarafından hiç çivi kullanılmadan geçme yöntemiyle ceviz ağacından yapılmıştır. Cami içerisinde ceviz ağacından oyma tekniği ile yapılmış dolap kapakları da bulunmaktadır. Duvarlar kesme ve moloz taşlarla örülmüştür. Caminin sağ ve sol kanadı üzerinde kitabeler bulunmaktadır. Dört giriş kapısı bulunan caminin minaresinin 1409 yılında Osman oğlu Hacı Habib tarafından yaptırıldığı kitabesinde yazılıdır. Camide, Sivrihisar kilim dokumacılığının güzel örnekleri görülmektedir.
    Sivrihisar Belediyesinin 2015 yılında yapmış olduğu başvuru sonucunda alınan kararla UNESCO Dünya Mirası geçici listesine eklendi ve tarihi dokusuna uygun olarak restore edildi.
    Çatısının ortalarında küçük bir aydınlatma kubbesi (fener) yapılmıştır. Aynı zamanda Caminin havalandırılması çatı ortasında bulunan bu fener ile sağlanmıştır. Zemini tahta ile kaplıdır. Zemin yapılışında yarma tabir edilen teknikle yapılmış, tahta ile kaplı iken restoresinde geçmeli taban tahtası kullanılmıştır.
    Direkler temele kadar devam eden taşlar üzerine oturtulmuştur. Caminin rutubete karşı korunması için zemin ile taban tahta arasında 150 cm’ye varan boşluk bırakılmıştır.
    Ecdadımız en ince datayına kadar her şeyi düşünmüş, caminin içerisine sinek ve örümceklerin gelmemesi için devekuşu yumurtası asılmıştır.
    #67ahşapdireklicami​
    #sivrihisarulucamii
    #sivrihisar
    #eskişehir
    #ulucamii
    #koçaşköyü
    #üzeyirşahin
    #sivrihisarbelediyesi
    #belediyebaşkanı
    #hamidyüzügüllü
    #celilyıldız

Комментарии •