Din Istoria Transilvaniei, cea refuzată de manuale
HTML-код
- Опубликовано: 2 янв 2025
- De ce România nu mai are universități în primele o mie din lume.
De ce Polonia are patru, Ungaria - două. Unde am greșit - începuturile
-----
🔸Poti sustine emisiunea pe:
/ sabingherman
www.paypal.com...
🔸Hai si pe / ghermansabin
🔸 Aboneaza-te pe RUclips la canalul Sabin Gherman Oficial si apasa pe clopotel pentru notificari!
Sá ne trăiți, domnule Gherman! Ce bine că mai există oameni influenți ca dv. și ca Lucian Mândruță, care spuneți lucrurilor pe nume, căci astfel mai sunt speranțe de bună conviețuire și schimbare în bine în societatea românească. Vă doresc tenacitate și curaj în continuare!
În Moldova a funcționat Academia Vasiliană încă de la 1640. Fondată de domnul de atunci, Vasile Lupu (1634-1653) și Mitropolitul Varlaam (1632-1654). Modelul a fost Academia duhovnicească de la Kiev înființată de Petru Movilă.
Universitatea din IS a fost prima din România, 1860. A urmat cea de la B, în 1864. Ambele înființate de un moldovean născut la Bârlad. Se numea Alexandru I. Cuza.
În Transilvania a apărut prima școală, la Șcheii Brașovului, tot în pridvorul Bisericii Sf. Nicolae.
Transilvania NU era în RO la 1860, din acest motiv se vorbește că prima Universitate din RO a fost și este cea de la IS.
Numai bine tuturor: moldoveni, munteni, ardeleni, dobrogeni. Fără patimă. Cu toții tragem la același jug.
Academia Vasiliană a avut un profil în mare parte religios, dar se studiau: greaca, latina, slavona și aritmetica.
La această academie au fost traduse și tipărite scrierile religioase din slavonă în română.
Totuși, mulți dintre copiii boierilor erau trimiși în Polonia pentru studii.
Exact asa este. Mai adaug și eu un mic exemplu. După niște ani de muncă inclusiv cercetare m-am gândit să îmi dau doctoratul în domeniu în care lucram. Un super academician a râs spunând că nu se poate, domeniul meu nu este știință, deci nu este pretabil la un doctorat. El decidea ce este știință și ce nu. Atunci m-am dus la Universitatea din Pecs în Ungaria unde au acceptat imediat. Bineînțeles la acea universitate exista o tradiție în acel domeniu care nu era considerat știință în Romania. Astea sunt diferențele, noi avem elite carora le place sa se plimbe numai în cele mai înalte vârfuri ale inteligentei mondiale fără a produce ceva, în timp ce ungurii (și altii) promovează munca și plus valoarea cu beneficii atât pentru știință cât și pentru economie.
Din curiozitate, care este tema lucrării de doctorat? Felicitări pentru că nu v-ați dat bătut! 👏
Ai vorbit cu mai mulți istorici?
Exact asta face dnul Gherman...coincidenta
Asta da domnu, vă respect pentru curajul dumneavoastră. Noi chestia asta cunoaștem de osută de ani, dar or nu am avut curajul, de exprimare ori nu ne am fost ascultați. Și nu numai la învățămînt sa întîmplat, și se întîmplă și azi în felul asta. Pentru asta sîntăm rămași în urmă. De la politicieni romăni am auzit des următoarea lozincă: "Chiar dacă e prost al nostru să fie, nici decum străinul!"
Da, asa e, romanii urasc strainii, mai ales pe unguri si nemti! De asta au ales presedinte un sas luteran si au permis ca UDMR (reprezentand 5% din populatia Romaniei) sa detina un sfert din ministerele Guvernului, ani de zile. Nu mai zic de Departamentul pentru Dezvoltare Durabila, condus de un deceniu de Lsszlo Borbely, sau de Consiliul National pt. Combaterea Discriminarii, condus de Csaba Asztalos... plus alte zeci de pozitii de conducere prin diverse institutii publice, de la CNA la CNSAS si altele.
D-le Gherman, adevărul prezentat în mod obiectiv, cunoaşterea în întregime a evenimentelor duce la reevaluarea situațiilor care definesc relațiile dintre cetățean şi țara, ținutul în care trăieşte. Iar aici avem multe de făcut. Din păcate cei cărora le stă în putință nu fac nimic sau o fac cu scopul de a nu se ajunge la un rezultat bun. Şi eu constat zilnic acest lucru. Apreciez acest clip şi munca dvstră pentru a ajunge la normalitate prin cunoaşterea obiectivă a tuturor întãmplărilor. Sănătate să aveți.👍
Frumoasă lecție de istorie felicitări.
Vă felicit toată stima bravo analiză corectă
Avem obiceiul ca pentru orice neajuns sa dam vina pe conducatorii si politicienii actuali, insa Joseph de Maisre a scris in 1796”: "Orice naţiune îşi are conducătorii pe care îi merită"
Bună ziua. Adevărul istoric vindecă. Este greu după ce istoria a fost rescrisă de politicieni în dorința de a mistifica adevarul.. Avem nevoie de astfel de emisiuni strecurate printre știrile zilei.
Românii în Transilvania erau precum ucrainenii in Polonia, buni de luat șuturi in fund. Aveau românii în Transilvania universități?
@@mimosa0000 am corectat
Universitatea din Transilvania în anul 1581 era și pt. români ?@@KacsoIstvan
@@KacsoIstvan sigur că avea. Câți români învățau acolo?
@@rextinbnnnMaghiarii din România nu au nici astăzi Universitate în limba maghiară. Universitatea Sapientia din Cluj este finanțat de Guvernul Ungariei si nu a României. Așa că mai tupeul de-a întreba de universități românești din Regatul Ungariei??? De Maniu s-a vorbit in video, care a făcut facultatea de drept in limba maghiară in Cluj. Ți-a scăpat???
Buna ziua ,conform RUR World University Ranking pentru 2022 sint 7 universitati din Ungaria in aceasta lista.
Exact. 7 Universitati nu numai 2. Noi stim adevarul bine ín Ungaria. Nu stiu domnul de unde a fost informat. 7 Universitati !
E vorba de alt clasament; sunt diferite, cu alte criterii; dar asta nu influenteaza concluziile...
@@cristiantimbolschi7663 Salut inteleg. Eu obisnuiesc sa ma uit la clasamente relevante cum este si cel precizat mai sus si la care se uita inca multi daca vor informatii cit de cit relevante. Stii cum e putem chiar sa facem noi un clasament sa dam mai bine :)). Vorba ta concluziile tot ramin neschimbate.
"Fără durere nu există schimbare!" Îmi place zicerea lui Lucian Mîndruță.
Bună ziua Dl. Gherman. Comparați însemnătatea istorica a Ungariei net superiora cu a noastră pentru a ne faci și mai neînsemnați sau ce urmăriți? Scopul dumneavoastea este de a ne aminti ca sunt un popor de nimic care nu merita sa avem o tara asa cum a fost formata ea? Credeți ca ar fi mai bine sa fim separați..? În primul rand vârfurile acestei tari sunt vinovate de starea în care ne aflam pentru ca nu s au implicat sau nu se implica în politica. Calitatea intelectuala a clasei politice este cel mult mediocra iar moralitatea în bună parte ii lipseste. Ce pretenții sa avem de la ei! Cei care sunt lideri în domeniile lor , oameni care au realizat ceva în viata lor cinstit, , sa lupte, sa se implice și sa vina cu politici corecte pt îndreptarea lucrurilor greșite. Alta șansă nu exista. Ne plângem ca tara este condusa prost. Prostul lipsit de scrupule da din coate și ajunge în vârf!
Democratie e atunci cind cei ce iau decizii in numele tau au datoria sa iti ceara acordul mai intii. Republicile actuale sint de fapt oligarhii moderne în care grupurile de interese ale celor bogati sint arbitrate de către popor, adică poți alege de la ce masa a bogatilor vei primi firimituri.
"Oboseala" democratiei survine atunci cind exista o mare diferenta intre interesele celor alesi și alegători, astfel oamenii isi pierd increderea in modul de functionare al societatii. Ca urmare cetatenii saraciti și disperati vor vota cu oricine le va promite un colac de salvare, adică cu populistii sau demagogii.
Aspectul democratic este un efect colateral in societățile în care economia are un aspect puternic concurențial, adică interesele celor ce detin puterea economica în societate sint divergente. Astfel cei cu bani, și implicit cu putere politica în societate, se supraveghează între ei ca nici unul sa nu aibe avantaje nemeritate datorita politicului. Din aceasta cauza tarile în care resursele minerale au o pondere importanta în PIB nu sint democratice (Rusia, Venezuela etc.), pentru ca un grup mic de oameni poate exploata aceste resurse în interes propriu. În tările sarace (Romania, Bulgaria, Grecia etc.) resursa principala exploatata poate fi chiar bugetul statului, ei avind interese convergente în a beneficia, în interes propriu, de aceasta resursa. E simplu sa vezi dacă e oligarhie pentru ca intr-o democratie adevărată nu ar trece legi care nu ar fi în interesul celor mulți.
Prima oligarhie moderna a aparut in Anglia pe la sfirsitul secolului 17. După ce revoluția burgheza condusa Cromwell a reușit, grupurile de interese ale celor bogati nu au fost in stare sa se puna de acord cum sa își împartă puterea politica pentru a nu se ajunge la dictatura uneia. Soluția a fost numirea unui rege care sa fie arbitru. În republici poporul este arbitru, dar sa nu confundam posibilitatea de a alege ce grupare te va guverna cu democratia, adică cu posibilitatea de a decide cetatenii ce legi sa treacă si ce nu.
Soluția este democratia directa moderna în care fiecare cetățean poate vota, atunci cind dorește, peste capul parlamentarului ce îl reprezinta. Ba chiar îl poate demite dacă majoritatea alegătorilor lui considera ca nu le reprezinta corect interesele.
E ca atunci cind ai de construit o casa și alegi șeful de șantier si arhitectul, dar aceștia nu au datoria de a se consulta cu tine. În mod sigur casa nu va arata asa cum iti dorești tu, ci cum doresc aceștia, ba mai sigur e ca vei ramine și cu banii dați și fără casa. E ciudat ca in afara sferei politice, nicăieri nu vei găsi, în nici o activitate economica sau sportiva, pe cineva ales intr-o funcție de conducere și care are eșec după eșec și sa nu fie dat afara decit după 4 ani. Noi, alegătorii, trebuie sa fim consultați în privința deciziilor și dacă acestea au efecte negative sa ii putem demite oricind, nu sa așteptăm să se îndeplinească sorocul, pentru ca noi plătim, nu ei. În orice companie echipa de conducere vine cu un plan aprobat de actionari. Orice schimbare în acest plan trebuie reaprobat de către acționari și este normal asa pentru ca acționarii plătesc.
Avem obiceiul ca pentru orice neajuns sa dam vina pe conducatorii si politicienii actuali, insa Joseph de Maisre a scris in 1796”: "Orice naţiune îşi are conducătorii pe care îi merită"
@@zoltanszabadai2553 Eu zic ca fiecare sa se refere la el însuși. E doar o problema de organizare a societatii. Dacă va e mai comod sa puneți o vina colectiva, e treaba dvs, insa e doar un sablon pe care, ca și Sabin Gherman, va scutește sa cautati si sa găsiți solutii.
In Ungaria nu prea sunt probleme mari interne. In câteva zile incepe Campionatul International de Atletism la Budapesta. Au mai facut ei Campionate de natație FINA dar și au preluat organizarea evenimentelor la Fukuoka în anul trecut, care nu și-a putut imdeplini obligația de organizator. Puteți relata într-un video despre importanța sportului pe lângă educație într-un video in viitor? La noi de ce nu se fac campionate europene sau mondiale pentru anumite sporturi?
Ungaria are conducatori ai ei ..nu pusi de straini ca ai nostrii!
@@teodorpelan8107 Ei, chiar asa?! Nu mai spune!
@@petrisorpetre6117 E chiar așa. Eu pot să confirm. Ungurește probabil nu știi, traducătorul măcar poti folosi? Sau totul vezi prin xenofobie. Ungaria are Formula 1 de 37 de ani, autostrăzi de vest la est și nord la sud. Voi ce aveți? Nici o autostradă de la un capăt la altul nu sunteți in stare s-o faceți. La gură sunteți buni, la făcut ceva de folos mai puțin.
Stimate domnule Gherman, dacă dumneavoastră ati ajuns să îl admirati si sa îl citati pe Lucian Mândrută...nu este bine! Deloc nu este bine. Tot discursul dumneavoastră izvorăște din știintă de carte, din cultură, din bun simț, din bună credință si bună cuviintă. Nu faceți greseala să apreciați mediocritatea. Cu deosebit respect!
Eu sunt un bucurestean neaoș(ha!), de aceea m-am simtit atacat de domnia voastra domnule Sabin Gherman, de "patriotismul exacerbat" transilvanean si privirii ofensatoare asupra..."bucurestenilor". Ce sa facem? "Micul Paris" nu poate fi decat un singur oras in Romania...
Insa, sunt surprins placut sa aflu ca cea mai veche universitate din Romania dateaza din 1581 si sunt mandru ca m-am nascut in aceasta tara unde avea universitati din secolul al XVI-lea.
Da, este explicabil: romanii din Moldova si Tara Romaneasca purtau razboaie de...supravietuire, impotriva Imperiului Otoman care trimitea armata doar sa jefuiasca, sa dea foc la orase(....),sa violeze si sa fure copii in acele doua regiuni romanesti. Si mai este normal ca abia la 1860 acele regiuni sa aiba prima lor universitate. Capitala Tarii Romanesti a fost mult timp la Campulung, Curtea de Arges si mai tarziu la Targoviste, departe de granitele cu Poarta Otomana, departe de invazii, ardere de orase, violuri in masa, furatul a tot ce aveam atunci...Bucuresti devine capitala Tarii Romanesti destul de tarziu, domnitorul Radu (pus de turci!) muta capitala la Bucuresti, mai aproape de Imperiul care l-a pus domnitor...Dar alti domnitori tot de la Targoviste conduceau, pana cand in 1659 capitala se muta definitiv la Bucuresti. Altii aveau deja de o suta de ani...universitate! si da, "romanizarea" institutilor din Transilvania dupa 1918 a fost o mare greseala, si da, Nae Ionescu a exagerat, totusi fiind un om cult.
Ce a fost a fost, sa privim in viitor ce putem face impreuna, cele trei tari romane(in care traiesc majoritari romani), pentru ca ceilalti europeni nu ne asteapta!
Mai tu ai vazut cum arata Parisul,? Eu am vazut si afla de la mine Gura de aur ca o singura asemanare e intre cele doua orase , numarul mare de curve , in rest cer si pamint.
Haha, moldovenii și muntenii purtau războaie între ei.
Bună dimineața domnule Gherman ! Weekend minunat să aveți.
Buna dimineața,
Bine v-am regasit ❤
Mulțumesc!
Asa ..si ? Asta a fost dupa Mohacs, nu ?
Ce părere avețti despre identitatea culturală a vorbitorilor de limbă română sau cum se numea pînă în 1918 ?Era puternic reprezentată ?
@@KacsoIstvanba trolule, ba, tu esti peste tot. Esti precum baubau. Tu urasti Romania si romanii.
D-le Gherman , "îmi pare rău, că aveti dreptate".
Foarte de acord cu dvs in multe aspecte abordate , mai putin aceasta tema. Romanii din Transilvania au avut statutul de “ tolerati” sau “ acceptati “ in toata istoria sa ( principat, regat , imperiu dualist , si alte tra la la uri de forme administrative ). Cucerit prin sabie de catre unguri in anul 900 si apoi pierdut prin glont in 1918.. Maghiarii nu prea s au obisnuit cu ideea ( ca e greu sa te dezobisnuoesti dupa 1000 ani , zic si eu ), asa ca la dictatul de la Viena din ‘40 o bucata din Ardeal s a dus catre unguri / asa ca le au facut culoar ( primit Ungaria si zone unde ungurii erau minoritari in fata romanilo ( gen salaj, cj , bistrita nasaud ), deci le a facut cadou tata Hitler catre Horty si jleata lor pana Co”wasna si Harghita( unde erau majoritari ). Unde voiam sa ajung este ca in acel moment maghiarizarea s a facut fortat inca din scoli primare/ ca sa nu mai zic de maghiarizari de nume proprii.( pesemne s au prins ca poti sa ocupi o zona si 1000 ani dar poti s o si pierzi ) . Povestea cu maghiarizarea fortata in scolile primare nu o stiu de pe youtube sau tik tok ci chiar de la bunica mea ( care culmea este inca in viata la 85 ani ). E forte dicutabila chestiunea si cred ca trebuie abordata din mai multe unghiuri | 😊 in rest, numa’ bine la toata lumea :)
la fel. si eu sunt de acord cu el in marea majoritate.. dar cu ungurii, mai greu. nu-s Haurist, dar nici nu pot fi ca maimutele alea care-si acopera toate orificiile. sanatate dvs. si bunicii ! ❤✌
Te rog trimitemi o sursă oficială istorică unde găsesc că în 985 Ungurii au cucerit prin sabie (sau mai bine zis tolba de arc) Ardealul. Vreau să aflu cine a locuit în Ardeal în 895. Că după toate sursele oficiale pe care am citit a fost locuit de Bulgari şi nu scria că Ungurii au luat cu forţa. Doar cu timpul au alungat spre Muntenia (Havasalföld).
@@Csabbyt poti s o citesti direct in maghiara daca vrei, sau aici ro.wikipedia.org/wiki/Gesta_Hungarorum
@@Csabbyt Circumstanțele în care au ajuns strămoșii maghiarilor de azi în Bazinul Carpatic sunt destul de cunoscute. Pe de altă parte, încă de pe la 1848, elita din Ungaria (politicieni, nobili, oameni de știință, intelectuali) și-a susținut constant și public poziția dominanta față de restul popoarelor din Regatul Ungariei pe baza "dreptului cuceritorului" - considerat, până în perioada Primului Război Mondial, mai important și mai onorabil decât argumentul "populației indigene/autohtone", invocat de români și de slovaci.
Vă ofer, mai jos, câteva citate relevante din lucrările unor istorici occidentali și unguri, preluate din comentariul postat de un slovac la un videoclip despre Trianon prezent pe RUclips, peste care am dat acum ceva vreme. Citatele sunt în engleză, dar cred că nu e o problemă. Am pastrat sublinierile cu litera groasă ale comentatorului inițial. Nu în ultimul rând, am verificat o parte dintre citate, după ce am căutat și găsit cărțile respective pe internet, în surse publice.
(Peter F. Sugar, _Eastern European Nationalism in the Twentieth Century_ , The American University Press, Washington, DC, 1995, p. 5)
>
(Arthur J. May, _The Habsburg Monarchy 1867-1918,_ Norton Library / Harvard University Press, 1968, p. 10)
(Benno Gammerl, _Subjects, Citizens and Others. Administering Ethnic Heterogeneity in the British and Habsburg Empires, 1867-1918,_ Berghahn Books, New York, 2018, p. 223)
(Geoffrey Wawro, _A Mad Catastrophe. The Outbreak of World War I And The Collapse of the Habsburg Empire,_ Basic Books, New York, 2014, p.25, 36)
Istoria Frantei--Jacques Madaule
S-a gasit si asta sa vorbeasca despre romani!!!
Da domle, da-i peste bot celui caruia care vorbeste, nu-l lasa sa spuna nimic! N-avem nevoie de parerile nimanui, noi stim cel mai bine....😆
Dacă universitățile din România din păcate au rămas "de căruță" față de cele din Cehia, Polonia, Ungaria, etc, ar fi totuși de remarcat că la noi sigur sunt mult mai mulți "doftori".
😂😂😂
Intr-o tara a _a doctoratelor pe banda rulanta_ nu mai este nevoie de universitati.
De ce sa-ti tocesti coatele timp de 5 ani cand pot sa dai un Enter.
ce glumă bună! dacă universitatea din Cluj e cea mai bună, ce a căutat junul Sabin la studii în Craiova? Deci ori e o mediocritate care a intrat la cea mai ușoară facultate ori nu prea credea ce spune acum.
Sunt aprecieri subiective, fara valoare! Am facut si eu facultatea la Cluj si am avut si profesori buni dar si jeguri , lichele umane. E drept, asta a fost demult....
Imi plac seriile astea, mai dorim !
E un fel de refren, o să mai fie ...
Poate ar fi trebuit să clarifici apriori scopul prezentării unui astfel de material conceput de fostul prezentator al televiziunii ceaușiste. Pentru că în cei câțiva ani de când te urmărim, n-am auzit aproape de loc vreo frază care să marșeze pe ideea bunei conviețuiri interetnice.
Care postură nu-ți permite acest lucru ?
Postura capra😂
❤România. Caci cine cunoaste stie, nu haleste, Caci cine cunoaste face, nu se prostește.
Ai vorbit si despre Ip?
Nu inteleg toata vaicareala asta cu lipsa universitatilor dintr-un top. Si ce? Anul asta nu-s, la anul vor fi. Si daca nu vor fi la anul, vor fi peste 5 ani. Sau nu vor deloc si se vor desființa, pentru ca merita. Care-i baiu? Vreti sa fiti peste tot in top-uri? Serios?
A fost o acțiune morală, o acțiune creștină faptul de a desființa acea Universitate și a înlocui profesorii etnici maghiari cu profesori de limba română ? Mi-ar fi plăcut ca românii să-și construiască ei Universitatea lor.
Universitatea ca si biserica nu insemna cladirea respectiva ci oamenii care o alcatuiesc!
Asta cu sa-si construiasca ei :))) pai chiar ei au construit-o iar ungurii care erau stapanii au folosit-o fara a da dreptul de acces romanilor,dar ei nu faceau asta pe motive de discriminare etnica,nuuuu,ei faceau asta pt ca rompanii erau prosti si nu puteau sa sen ridice ca rasa la nivelul rasei maghiare,ce sa caute ei in universitati!Nu-i asa domnule Gherman,ca tot vreti sa ne vorbiti de istoria nescrisa a Transilvaniei
Cel mai tare electorat din lume e format din proști ,e format de PSD în 30 de ani 😂 și e imposibil decînlăturat👍
E cu rădăcini adânci…
Radacini care pleca de la balcanisme(inclusiv greco-turcisme), comunism plus secu, apoi securistii de rit "nou" infiltrati in toate partidele, institutiile, in multe firme influente. @@SabinGhermanOficial
bine ca i tare electoratu lu Busoi...si e imposibil decinlaturat...ca specialele introduse de alt mare liberal, serpele stoica
Bună ziua!
Cum se simt cei care nu sunt ortodocși?
V-ați întrebat vreodată?
O zi buna cu respect,felicitări.
Zi buna și dvs!
Pentru a afla de ce Romania nu mai e in top 1000 trebuie sa-l sunati pe dl David si sa-l intrebati de ce l-a favorizat pe Bode in legatura cu plagiatul lui, de ce nu a fost in stare sa scrie clar in raport "PLAGIAT"? De ce dl David nu raspunde la telefon cand e sunat de televiziuni nationale de tipul B1, poate pentru ca trebuie sa explice de ce multi securisti si-au aflat locul caldut la UBB? Ati observat ca si Putin incearca sa vina cu argumente pseudo-istorice pentru a justifica razboiul, sincer nu inteleg ce vreti sa demonstrati cu argumentele de tipul Transilvania are 1000 de ani si Romania vreo 100. In opinia mea, am ajuns in afara topurilor universitatilor din cauza impostorilor universitari din Cluj, Bucuresti, Iasi, Craiova, etc. Diferenta e doar ca unii isi recunosc vina si altii vin cu argumente pseudo-istorice pentru a justifica impostura din prezent. Vedeti ca PNL-ul se duce pe duca si din cauza ardeleanului get-beget pe care l-ati aparat si dvs de atatea ori.
Ce susține derbedeu asta e fals zice că el sa vacinat ce minciună sa l pape cangeru daca e așa și că noi romini suntem cu conspiratile hai sictir suntem cu credință și căutăm conspirationisti in cruci smd Omu e un derbedeu
E bien sa nu mintim! Daniel David la B1 ...ruclips.net/video/QXX9hm0Rp2Y/видео.html
😂😂@@Maria-e1q7c
Dacă asta ar fi problema educației de la noi, ar fi bine…
Cauza e o anume legislație, din 1948, care e prezenta și azi. O sa explic
l a cum expilici d ta bibicule, mai rar...@@SabinGhermanOficial
As vrea sa stiu si eu ce probleme interne are Ungaria? Eu traiesc in Ungaria de 30 de ani dar eu nu simt nici o probleme interne. In Ungaria viata sportiva si culturala este foarte intensiva. Azi a inceput Campionatul Mondial de Atletism. Am avut Formula 1. Ungaria in timp de 1O ani a organizat 50 de campioane diferite. Turismul este in top. Toate Statiunile balnare sint pline. Balatonul plin de turist. La Budapesta nu poti sa misti de turist strain. Miine o sa fie Carnevalul de Flori la Debrecin. Multe festivaluri de muzica cum Sziget fesztivál cel mai mare festival din Europa. Merci dar noi in Ungaria traim foarte bine. Va doresc si pentru voi romini la fel.
.
Mulțumim pentru urări. Știm că totul e bine în Ungaria, dar, pentru orice eventualitate, să știți că maghiarii sunt bineveniți în România, la cumpărături.
Apropo, vă rog să aveți un pic mai multă grijă, dacă se poate: români, nu romini... Sau romani, daca nu nimeriți diacriticele cuvenite, nu e problemă... Altfel, am putea crede că vă referiți la altă etnie, și e păcat să se creeze neînțelegeri.
@@petrisorpetre6117 . Vad ca totusi ai inteles . 🙂. Sí eu fac cumparaturi ín Románia find ca am pensie din Romania ín lei. Deobicei cumpar din Romania Eugenia, Halva sí Rahat. Bineinteles ín timp ce sínt ín Románia lá rudele mele cumpar ce am nevoie nu pentru ca mai ieftin. Eu cit vorbesc romanestee destul pentru mine. Limba romana nu este o limba importanta. Mai vorbesc mai multe limbi mai importante decit limba romana. Alfel ín timp cit sínt ín Transilvania vorbesc ca de limba maghiara pentru ca ín jurul meu toate lumea sint unguri. Nu ma duc ninci lá.mare nici ín orasele unde sint romani. Nu ma duc nici ín Moldova, Olténia nici lá Bucurest ca lá localitati unde traiesc unguri. 🙂
@@agus504 Apreciez franchețea dumneavoastră și deschiderea spre dialog. Într-adevăr, vorbiți limba română suficient pentru a vă face înțeles relativ bine. Iar eu am înțeles că în spatele greșelii de scriere nu a fost o intenție de jignire, de aceea v-am și abordat politicos și sper că nu v-ați supărat. 🙂
Mă bucur să aud că nu aveți probleme cu folosirea limbii maghiare în Transilvania, deși populația locală este peste 70% românească (față de cea maghiară, cca. 18%). Nu de alta, dar am întâlnit pe youtube comentatori unguri care spun că limba maghiară este interzisă în România, că ungurii nu o pot folosi liber pentru că sunt asupriți de români și alte grozăvii... Culmea este că la București, unde ajung destul de des din motive de serviciu, am întâlnit maghiari care trăiesc de ani de zile, fără nici un fel de probleme.
Eu sunt din Buzău, județ vecin cu județul Covasna și călătoresc destul de des peste Carpați, inclusiv la Odorheiul Secuiesc, Miercurea Ciuc, Sfântu-Gheorghe, Toplița, Târgu Mureș. Am ajuns și pe la Oradea, Satu Mare, Alba Iulia, cu serviciul. Nu am avut niciodată dificultăți în a comunica, peste tot am vorbit în românește cu localnicii, pentru că nu cunosc deloc limba maghiară (poate două-trei cuvinte). La fel, am vizitat Budapesta de două ori, în drum spre Viena (ultima dată în 2019) și am rămas cu o impresie plăcută.
Ca româna pentru dvs., maghiara nu este o limbă importantă pentru mine, iar viața m-a purtat mai mult pe la sud de Dunăre, unde am învățat sârbo-croata (care acoperă tot spațiul ex-iugoslav) și albaneza cam la nivelul la care vorbiți dvs. româna. Dacă adaug la ele engleza, franceza și italiana, probabil că în creierul meu nu mai e loc de altă limbă, nici măcar esperanto. 😂
Am un singur regret: că în școala generală am făcut trei ani de limbă germană, dar nu am rămas cu mare lucru.😒 Și au fost vreo două-trei momente în viața mea în care, dacă aș fi știut germană la nivel decent, aș fi putut fructifica niște oportunități profesionale semnificative... Dar așa e în viață, ca în fotbal: ocaziile se răzbună🤣
@@petrisorpetre6117 . Eu sint nascuta lá Miercurea Ciuc. Rudele mele traiesc acolo. Cind ma duc acolo eu vorbesc ca de ungureste. Bineinteles ca peste tot ungurii vorbesc sí romaneste. Dar intre noi vorbim ca de ungureste. Limba mea materna este maghiara. Eu sínt foarte multumita ca Ungaria lá sprijinit pe Románia a intra ín Uniunea Europeana cum sí sprijineste sí lupta pentru a intra ín Shengheni. Asa si drepturile minoritati sínt garantate. Sínt fericita ca te ai simtit bine la Budapesta. Foarte multi romani vin ín vizita ín Ungaria. Múlt mai mult. Sí eu intilnesc cu ei lá Budapesta sí multe sí vorbesc cu ei. De exemplu lá 20 augusztus lá sarbatoarea ungurilor O familie romani au stat linga mine cind ám uitat lá artificii. Eu nu am nimic cu romini. Am sí eu cunostinte sí prietene romani. Sí lá Budapest ajut pentru ei daca cer ajutor de lá mine sí vorbesc cu ei romaneste nu engleza, sau franceza. Bineinteles sí eu vorbesc foarte bine sí franceza. Eu ám probleme cu invidia sí sovinismul. Cu extremitatea. Nu mi place nici minciunea.
buna ziua D-le Gherman
Marele Iuliu Maniu a spus asa. ""Nu vrem ca din asupriti sa devenim asupritori ",si a fost asa. Apoi a venit horti apoi rusii si roler a scris ce a vrut.
Asupriti se pot numi si ardelenii cand au fost alipiti la "tara muma" si condusi de la Bucuresti. Unitatea cu forta nu duce la nimic bun. Un stat federal gen Elvetia ar fi o solutie si pentru Romania dar...indoctrinarea noastra nu ne lasa nici macar sa ne gandim la asa ceva!
Nota 10 dl. Gherman
Mulțumesc, dar e de trecut in catalog in dreptul lui Lucian Mândruță :)
❤
Scurt: OMUL sfințește locul!
Salut domnule Sabin respect si multa sanatate!
0:29 aceiasi placa ca propaganda de la Budapesta!Chiar daca nu erau uniti ,toti vorbeau aceiasi limba fiind băștinașii acestor zone inainte ca triburile turcice sa isi faca aparitia !Ma tot intreb cand o sa ne explici stimabile legatura dintre secui (khazari) si ungur (ongor),poate doar locul de unde au emigrat !ce bine va mai merge ,moderator la propia emisiune ,din cand in cand si cate un premiu pentru propaganda facuta (ca aia 12.000 e de la Hvim).
Asa a ocupat armata romana in ianuarie 1919. la Cluj , Teatrul National Maghiar si infintat Teatrul National Roman incepind romanianizarea , balcanizarea Transilvaniei .
Retorica revizionista maghiara.
La University of Cambridge - locul 4 în lume, FIECARE absolvent de master și fiecare absolvent de licentă dă mâna PERSONAL cu decanul Colegiului, iar decanul îi conferă PERSONAL statutul de absolvent. Totul se întâmplă în cadrul unei ceremonii la care asistă părinții și eventual alți membrii importanți ai familiei: frați sau bunici. Ceremonialul are loc în sala senatului al Universității Cambridge. Înca un aspect: ținutele absolvenților sunt diferite, specifice universității. Există un dress code al absolvenților și al familiilor participante.
Buna seara.
daca o unversitate era in 2022 în top 1000 si aceasta era din Transilvania, era din cauza ca transilvanenii is top, acum cand aceasta a zburat din top 1000, e din cauza miticilor )) inlocium dacopatia cu transilvaniamitomania. In 1918 majotitatea romanilor din Transilvania erau analfabeti, asta e ceea ce trebuie de știut. Și între români și unguri era atunci o distanța cosmică (sociala, economică, financiară), care astazi nu mai e. Asta e tot istoria Transilvaniei!
Cine a vrut putea sa invete, ca si unguri de altfel. Unguri nu erau totii boieri, grofi sau printi, ci la fel ca si romani.
Prima scoala in limba romana din Ardeal se infiinteaza in anul 1495 Scoala de la Brasov, la sfarsitul secolului 18 functioneaza 300 de scoli in limba romana, in Banat in anul 1781 functioneaza in 83 de comune scoala cu predare in limba romana. In 1868 legea privind nationalitatile conlocuitoare conform traditiilor din nou recunoaste drepturile scolilor nationale de alta limba ca cea maghiara.
Din pacate despre aceste aspecte nu gasiti informatii decat in surse straine. Dupa cum observ. ( Austrieci, Germani, Sarb,Ungar )
@@Arhangelul47 sunt lucruri știute. Dar este și recensământul din 1923. Românii în Transilvania erau mai înapoiați cu un secol fata de unguri.
" Ce mai freamăt, ce mai zbucium! Codrul clocoti de zgomot şi de arme şi de bucium, iar la poala lui cea verde mii de capete pletoase, mii de coifuri lucitoare ies din umbra-ntunecoasă" - prevăd in comentarii ... :-)
❤❤❤ 12:27 12:55
Omul asta ar face bine sa se mute în Ungaria.
De ce?
Pentru că ştie Istorie?
Pentru că citeşte?
Pentru că zice lucrurile pe nume?
Pentru că gândeşte?
Sau de ce?
@@Csabbyt Tocmai de aceea ca este prea bun pt România și se simte neîmplinit aici. Nimic nu ii place aici. E păcat sa se irosească într-o țară pe care o urăște și pe care o denigrează constant uitând că nivelul educatie al unui popor este încetinit cu zeci și sute de ani de lipsa de acces la educație al romanilor ținuți în afara cetății de-a lungul a sute de ani și de asuprirea tot sute de ani din partea imperiilor vecine care și-au luat partea leului. Ma întreb de ce sunt în Transilvania peste 75 % romani dacă aici a fost Ungaria. De unde or fi apărut?
Problema nu e ca Onisifor Ghibu a luat universitatea. O sa iti zic si eu ca e normal ce a facut. Problema e ce s-a facut dupa . Si dupa au castigat balcanismul si non valoarea (mai ales in ultimii 30 de ani, sa ne uitam doar la miile de doctorate).
Dacă ar lua ungurii Liceul Nicolae Bălcescu din Gyula, tot normal ar fi? Ghibu a fugit la București ca un laș când a primit conscripția militară in 1914, dar numai atunci și-a arătat fața la Cluj când armata română a ajuns acolo.
Nu are nici o treaba de fapt cu universitatea in sine, ca a fost luata cu japca. Este vorba de starea invatamantului romanesc care este jalnica .
După amiază plăcută tuturor! ❤
Bine zis. ❤. Am greșit mult. Prin mediocritate. Sunt curios totuși. Cum mai definim și separam azi , în 2023 , patriotismul de șovinim ?
sa vezi cum o sa l separe alegerile, in sensul ca ia sosoaca de 40 x cat ponta, apoi il separi tu, cum vrei
In regiunea asta română, doctoratele sunt ca și pachetele de țigări... îl cumperi și-l fumezi singur, pe ascuns.Un fel de, derizoriu.
Lucian Mandruta dezinformeaza. Probabil, intentionat. Universitatea din Belgrad este clasata in primele 500 din lume, in fata universitatilor maghiare.
România educată!!!
România lui gututentag
Unu, doi, trei. Atenționez amfitrionul că, comment-ul
meu nu a fost încă șters. Hâc !
Zi faină !
Din lenea de a cerceta și de a citi…de aici provine lipsa istoriei adevarate. Din lene și saracie căci îți trebuie bani de avioane ca sa ajungi in marile biblioteci ale lumii unde se găsește istoria Transilvaniei și a României.
Asta așa e; încet-încet, și istoria României va fi la ani-distanța in mintea noastră. Dar avem Academie și alte sute de instituții “culturale”…
@@SabinGhermanOficialAvem Academie cu Ioan Aurel Pop,și Ct. Bălăceanu Stolnici membru de onoare.....
@@SabinGhermanOficial nu nai nici o legatura cu istoria chelule. Faptul ca ai doar taranoi cu mentalitate de iobag supus si fara personalitate pe canalul asta nu te face cunoscator al istooriei ! Cand Banciu spunea adevarul despre ce era la Tg Mures pana in 1990 tu taceai malc , iti muscai buzele la talk news si nu ai avut tuoppeul sa mananci kaktul pe care il mananci aici unde nu te contrazice nimeni ca ai grija sa stergi imediat ! In fata cu un istoric esti zero barat ! Cu turnatorul Boia te-ai facut de ras totalmente. Nici macar ala nu canta mizeriile tale , nici macar ala cat de antiroman ste si el nu subscria la prostiile si minciunile ,ba chiar te contrazicea permanent.
Ca te tine UDMR in brate si Budapesta nu e un secret pt nimeni
Eu nu mai inteleg nimic,ori suntem pe veci stapani,ori suntem iobagi si plini de nevoi🤣🤣🤣cred ca putem combina stapani si plini de nevoi
gresit...suntem pe veci speciali, conform CC...atat s a putut
Tocmai aici este cheia problemei, GOSPODAR trebuie ,si nu un stapan care nu stie altceva decat a subjuga si exploata. Mare diferenta. Ati primit in dar Transilvania , si in loc sa ridicati Moldova si Muntenia la nivelul lui, ati tras in jos cu ajutorul miticilor Damboviteni . Adevarul supara !
Democratie e atunci cind cei ce iau decizii in numele tau au datoria sa iti ceara acordul mai intii. Republicile actuale sint de fapt oligarhii moderne în care grupurile de interese ale celor bogati sint arbitrate de către popor, adică poți alege de la ce masa a bogatilor vei primi firimituri.
"Oboseala" democratiei survine atunci cind exista o mare diferenta intre interesele celor alesi și alegători, astfel oamenii isi pierd increderea in modul de functionare al societatii. Ca urmare cetatenii saraciti și disperati vor vota cu oricine le va promite un colac de salvare, adică cu populistii sau demagogii.
Aspectul democratic este un efect colateral in societățile în care economia are un aspect puternic concurențial, adică interesele celor ce detin puterea economica în societate sint divergente. Astfel cei cu bani, și implicit cu putere politica în societate, se supraveghează între ei ca nici unul sa nu aibe avantaje nemeritate datorita politicului. Din aceasta cauza tarile în care resursele minerale au o pondere importanta în PIB nu sint democratice (Rusia, Venezuela etc.), pentru ca un grup mic de oameni poate exploata aceste resurse în interes propriu. În tările sarace (Romania, Bulgaria, Grecia etc.) resursa principala exploatata poate fi chiar bugetul statului, ei avind interese convergente în a beneficia, în interes propriu, de aceasta resursa. E simplu sa vezi dacă e oligarhie pentru ca intr-o democratie adevărată nu ar trece legi care nu ar fi în interesul celor mulți.
Prima oligarhie moderna a aparut in Anglia pe la sfirsitul secolului 17. După ce revoluția burgheza condusa Cromwell a reușit, grupurile de interese ale celor bogati nu au fost in stare sa se puna de acord cum sa își împartă puterea politica pentru a nu se ajunge la dictatura uneia. Soluția a fost numirea unui rege care sa fie arbitru. În republici poporul este arbitru, dar sa nu confundam posibilitatea de a alege ce grupare te va guverna cu democratia, adică cu posibilitatea de a decide cetatenii ce legi sa treacă si ce nu.
Soluția este democratia directa moderna în care fiecare cetățean poate vota, atunci cind dorește, peste capul parlamentarului ce îl reprezinta. Ba chiar îl poate demite dacă majoritatea alegătorilor lui considera ca nu le reprezinta corect interesele.
E ca atunci cind ai de construit o casa și alegi șeful de șantier si arhitectul, dar aceștia nu au datoria de a se consulta cu tine. În mod sigur casa nu va arata asa cum iti dorești tu, ci cum doresc aceștia, ba mai sigur e ca vei ramine și cu banii dați și fără casa. E ciudat ca in afara sferei politice, nicăieri nu vei găsi, în nici o activitate economica sau sportiva, pe cineva ales intr-o funcție de conducere și care are eșec după eșec și sa nu fie dat afara decit după 4 ani. Noi, alegătorii, trebuie sa fim consultați în privința deciziilor și dacă acestea au efecte negative sa ii putem demite oricind, nu sa așteptăm să se îndeplinească sorocul, pentru ca noi plătim, nu ei. În orice companie echipa de conducere vine cu un plan aprobat de actionari. Orice schimbare în acest plan trebuie reaprobat de către acționari și este normal asa pentru ca acționarii plătesc.
Multumesc, cu totul de acord, din pacate nu avem posibilitatea de a demite pecei incapabil, sau corupt@@vladdumitrica849
epic...fara nici un like, atata poate poporul asta...@@vladdumitrica849
Analiza este unidirectionala
Ar fi interesant de vazut daca in Ungaria multiculturalismul este mai puternic decat la noi ceea ce ar sustine teoria domnilor Gherman-Mandruta
Sau notiunea de ,,roman verde,, nu are echivalenta in Ungaria care de la infintarea acestei Universitati la Szeged si chiar mai inainte au fost un adevarat exemplu de deschidere spre diversitatea etnica .Acolo minoritatile au avut si au cele mai mari oportunitati iar maghiarizarea fortata nu a existat niciodata,sunt doar povesti pe care chiar si prostii aia de la Trianon cand au hotarat ce au hotarat,le-au crezut.
Noroc ca noi il avem pe domnul Mandruta sa ne arate el calea si adevarul
De ce tot dati acel citat din nae Ionescu ? Probabil se referea la faptul ca spiritualitatea ortodoxa se potrivește cel mai bine romanului. Probabil considera ca ortodoxia e singura cale spre mântuire. Dar ce legătura are citatul lui cu diversitatea României și cu toleranta noastra și multiculturalitatea societății românești dintotdeauna? E ca și cum l ați cita pe hitler care spunea ca germanul trebuie sa fie înalt, blond și cu ochii albaștrii. …nu ca asta n ar fi tipologia germana specifica.
Rasa aeriană care nici nu e cea nazistă doar minciuni
NAE Ionescu nu avea nimic in comun cu ceea ce sperați dvs - ideologul de extrema dreapta se referea tocmai la “purismul” identitar
@@adrianadrianescu521 cu siguranța ca veți găsi multe exemple de intoleranta, dar acelea sunt excepții … și întotdeauna aspectele negative ies mai mult in evidentă. Rochia unei femei e considerată murdara dacă are chiar și o singura pata mică undeva
@@SabinGhermanOficial da, știu la ce se referea,la fel ca și hitler, la purism identitar, dar ….se aplica ce zice la realitate? Nu avem noi totuși o societate multiculturală? Și apropo, in sfârșit au avut și romanii voie la 1919 sa și facă propria universitate in Transilvania , ca pana atunci a fost cam imposibil. Poate o sa faceți și o emisiune despre asta, despre istoria Transilvaniei pe care nu o spuneti
@@bogdanolaru6916sunt convins ca știri ca prima catedra universitară de limba romana din lume a fost la Budapesta. La câteva luni, a doua - la Torino. Iar, înainte de 1918, erau mai multe scoli românești in Ardeal și Banat decât in tot Regatul. Asta spune multe
Bă nene te citez ”Transilvania există de 1000 ani si Romania de 100”, dar tu sti de cand exista Tara Româneasca sau Moldova?
Compari mere cu pere, așa ca ”las-o jos ca macane”.
Ungaria are 4 universitate în top 1000 dar nu contează. Transilvania este o tradiție atât. 😊A nega este o prostie. 😊
cireasa de pe tort la szeged este ca primarul la 18 ani a intrat in partidul socialist la 21 de ani a intrat in parlament si din 2002 nimeni nu i poate lua scaunul de primar de sub sezut deci se poate face performanta si cu socialistii
Inteligenta nu inlocuieste morala
Felicitari !
Ziceati ca Iuliu Maniu si Iuliu Hateganu au invatat in limba maghiara... Oare de ce ?
Pentru atunci trăiau în Ungaria
😢😢
👏👏
👍👏🙋
Nu cred ca exemplul cel mai bun de citat e cineva care facea 69 cu Brucan in fiecare weekend in perioada cand nu gaseai aproape nicaieri o sursa de informare! Nu mai conteaza cine si cum a fost daca se alatura curentului asa, fuga din mers...
Poate data viitoare citati putin din morsa atotstiutoare Chireac de pe acelasi canal si aceleasi emisiuni cu domnul Mandruta.
Pai daca spunem adevarul hai sa l spunem complet. Nu doar opresiunea romana ci si cea austro ungara de sute de ani. Ca e mult adevar de spus acolo cu intamplari atat de josnice ca ar dura zeci de ani emisiunea asta... Appo conteaza originile unui profesor la un moment dat? Ca tot de pe teritoriile astea erau, tot din acelasi neam se trageau. Cultura unei regiuni este bogata atunci cand mix ul de cultura se contopeste si devine specific regiunii nu cand raman separate. Ca altfel te duci in ungaria sa vezi cultura maghiara. Legat de cultura, situatia etnica, economica, civilizatie si nivelul de trai din tara data exemplu pozitiv probabil(mai mult ca sigur) oamenii de acolo nu au trait niciodata atat de rau, urati in UE, marginalizati, supusi unei propagande de stat infioratoare, fara acces la presa libera, minoritari fara drepturi, o economie in cadere libera si cel mai trist sa nu intinzi o mana de ajutor vecinului cotropit. Dar e rau aici la noi prea multa libertate...
Bună și justă observația !
Daca ti-ai lua efortul de a invata limba maghiara si sa urmaresti TV unguresi de diferite orientari politice ca sa poti cunoaste adevarul dintre randuri, ai fi mai informat si nu decdlarai asemenea idiotenii.
@@Arhangelul47 ce adevăr dintre care rânduri? Eu citesc la nivel european declarațiile si faptele. Vrei sa zici ca presa e libera sau lipsa propagandei sau ce contesti din afirmatia mea? Adu dovezi sau declarația ta e o idioțenie per total!
In pre-WW1 era Europe, only three countries declared and enacted minority rights, and minority protective acts, The first was Hungary (1849) second was Austria (1867), and the third was Belgium (1898). No other countries tolerated any forms of minority rights (not even cultural rights) on their territory in Europe. In July 1849, the Hungarian Revolutionary Parliament proclaimed and enacted the WORLD's FIRST laws on ethnic and minority rights. It gave minorities the freedom to use their mothertongue at local administration, at tribunals, in schools, in community life and even within the national guard of non-Magyar councils. However these laws were overturned after the united Russian and Austrian armies crushed the Hungarian Revolution of 1848. After the Kingdom of Hungary reached the Compromise with the Habsburg Dynasty in 1867 (Ausgleich), one of the first acts of the restored Hungarian Parliament was to pass a Law on Nationalities (Minority rights law: the act number XLIV of 1868). The situation of minorities in Hungary was not even comparable to the contemporary pre WW1 Europe. Other highly multiethnic /multinational countries were: France Russia and UK. See the multi-national UK: The situation of Scottish Irish and Welsh people in "Britain" during the English hegemony is well known. They utmost forgot their original language,only English language cultural educational institutions existed. The only language was English in judiciary procedures and in offices and public administrations. In Wales Welsh children were beaten by their teachers if they spoke Welsh among each others. This was the infamous “Welsh Not” policy... The contemporary Irish question and tensions are well documented. The situation of Ireland was even a more brutal and bloody story. It was not a real "United" Kingdom, it was rather a greater England. Let's don't forget: The English legal system did not know even basic the minority rights (neither linguistic rights) for aboriginal minorities (Scots, Welsh) until the post ww2 period. See the multiethnic France: In the era of the Great French revolution, only 25% of the population of Kingdom of France could speak the French language as mothertongue. But even in 1870, France was still similar-degree multi-ethnic state as Hungary, only 50% of the population of France spoke the French language as mothertongue. The other half of the population spoke Occitan, Breton, Provençal, Catalan, Corsican, Alsatian, West Flemish, Lorraine Franconian, Gallo, Picard or Ch’timi and Arpitan etc... Many minority languages were closer to Spanish languages or Italian language than French) French governments banned minority language schools, minority language newspapers minority theaters. They banned the usage of minority languages in offices , public administration, and judiciary procedures. The ratio of french mothertongue increased from 50% to 91% during the 1870-1910 period!!! The situation in German Empire was well known (Polish territories and Sorbs) Just look some Eastern countries in the oreintal so-called Eurasian (aka. Orthodox) civilization : The legal system of pre-WW1 Kingom of Serbia did not know minority rights. Also, the legal system of pre-WW1 Kingdom of Romania did not know minority rights. Pre WW1 Kingdom of Romania was the only country in pre WW1 era Europe which did not grant citizenship and suffrage for ethnic minorities, despite they represented rougly 20% of the population. Morover, Kingdom of Romania applied strong anti-Semitic disciminative laws against Jewish people, which was similar to Tzarist Russia. Slavery disappeared during the high medieval period on Western Christian European soil, however it existed in Romanian territories until the mid 19th century! The Gypsy slavery and slave markets were abolished only in 1852!!! (Gypsies of Romania had similar status like blacks in USA before the civil war. Just examine the high contrast between Kingdom of Hungary and contemporary pre WW1-era Europe: The so-called "Magyarization" fantasy was not so harsh as the contemporary western European situation, because the minorities were defended by minority rights and laws. Contemporary Western European legal systems did not know the minority rights, therefore their political leaders loudly and proudly covered up their minorities by the force of law. 1.Were there minority primary schools in Western European countries? NO. 2. How many official languages existed in Western-European states? Only 1 official language! 3. Could minorities use their languages in the offices of public administration in self-governments , in tribunals in Western Europe? No, they couldn't. 4. What about newspapers of ethnic minorities in Western Europe? They did not exist in the West.... We can continue these things to the infinity. 5. Were minority languages allowed in ny cultural institutions in Western European countries? No, they were not. The Austro-Hungarian compromise and its supporting liberal party remained bitterly unpopular among the ethnic Hungarian voters, and the continuous successes of these pro-compromise liberal parties in the Hungarian parliamentary elections caused long lasting frustration for Hungarians. The ethnic minorities had the key role in the political maintenance of the compromise in Hungary, because they were able to vote the pro-compromise liberal parties into the position of the majority/ruling parties of the Hungarian parliament. The pro-compromise liberal parties were the most popular among ethnic minority voters, however i.e. the Slovak, Serb and Romanian minority parties remained unpopular among their own ethnic minority voters. The coalitions of Hungarian nationalist parties - which were supported by the overwhelming majority of ethnic Hungarian voters - always remained in the opposition, with the exception of the 1906-1910 period, where the Hungarian-supported nationalist parties were able to form a government.[48]🇭🇺✌🏻...
@gaborszadai1992
*(Emil Niederhauser, "The national question in Hungary", in M. Teich and R. Porter, **_The National Question in Europe, in Historical Context,_** Cambridge Univ. Press, 1998, p. 255)*
*(Holly Case, **_Between States: The Transylvanian Question and the European Idea during World War II,_** Stanford University Press, Stanford, 2009, p. 21)*
*(A. J. P. Taylor, **_The Habsburg Monarchy, 1809-1918 : A History of the Austrian Empire and Austria-Hungary,_** Hamish Hamilton, London, 1948, pp. 136-137)*
>
*(Arthur J. May, **_The Habsburg Monarchy 1867-1918,_** Norton Library / Harvard University Press, 1968, p. 83)*
*(Joseph Held, "The Heritage of the Past: Hungary before World War I", in Ivan Volgyes (ed.), **_Hungary in Revolution, 1918-19. Nine Essays,_** Univ. of Nebraska Press, Lincoln, 1971, p.7)*
*(Bruce F. Pauley, **_The Habsburg Legacy: 1867-1939,_** Holt, Rinehart and Winston, Inc., New York, 1972, p. 40)*
Originele unui popor se regăsesc străfundurile pământurilor unde locuiesc ,ce zic alții egal cu 0👍
spor la scormonit !
Din păcate pe net nu te poți feri de proști😅😅👍
SUNTEȚI ADEVĂRAȚI multă muncă în *domeniu - sănătate!
Un șovin.
Bună...!👍
ungaria nu are probleme interne si nici externe. atentie!
:)
Polonia are , parca 9, Ungaria 4...
Numiri etnice au fost atunci, dup-aia ideologice, acum politice. Fauna sfertodocta plina de ifose, astea sint universitatile. Sa ma ierte exceptiile, le cer scuze si imi pare sincer rau pentru ei. Asta e contraselectia...
Interesant..La aces articol 13 Like-uri😢
Chiar aṣa de mult ne place adevârul
👍un sfârșit de săptămână liniștită
Imi place unele concluzi care evocati in istori transílvaniei
Dar va cer ceva sa nu vorbiti de russia Pentruca vad ca acolo nu prea ziceti adevar
Toata stima ib fata dumneavoastra
REzon!
L.M. nu prea mai are credibilitate. Ați ales un reper nepotrivit.
Ungaria are 4, Polonia 9.
Astia sunt gen monica macovei sorosita o betivs cica era ministea justitie daca asta a fost ministra justiei e lamurita treaba de ce e justiea cum e o antijustitie nidecum justitie daca rlera alta era rezultatele
🤣🤣
Ce treaba avea Clujul la 1500 cu conceptul de românime?
buna ziua dl Gherman! noi aven scoala vietii! Pana cand Gheboasa si alte smecheri si manelisti sunt mai sus vazut decata un fizician teoretic, pana atuncea nu asteptati schimbari!
Sa nu uitati ca din Ungaria au fost si Martianii!!!
en.wikipedia.org/wiki/The_Martians_(scientists)
Apropo, dar prietenii tai dragi in o mie de ani esti atat de sigur ca au o istorie corecta si ca nu au falsificat nimic? Dl gherman v-am urmarit aceasta emisiune cu ani in urma, v-am dat dreptate, dar am ajuns sa inteleg ca sunteti prea partinitor dupa multele emisiuni pe care le-am urmarit. Nu suntem nici pe departe perfecti, dar sa dai aproape in tot ce este romanesc este prea de tot. Nimic despre cum ne-au faultat prietenii tai in o mie de ani? In special in ultima suta de ani. Se numeste manipulare si te pricepi foarte bine ca filolog. Ramai in Transilvania ta iubita si poate o dai pana la urma pe bune cat de bun ungur esti.
ITI SPUN EU DE CE ROMANIA URASTE TRANSILVANIA PENTRU CA NOI AVEM MENTALITATE DE OAMENII CINSTITI SI ONESTI PE CAND ROMANII AU FOST SCLAVII LA OTOMANII SI RUSI IN REST ROMANIA NU A FACUT NIMIC BINE.
SE VEDE CA DE CAND ESTE ROMANIA AU FACUT NUMAI SI NUMAI DEZASTRU IAR DA TRANSILVANENII TREBUIE SA NE CEREM INDEPENDENTA FATA DE ROMANIA.
tu ai mentalitate de iobag nu de om cindstit. Mai hot si mai rtalhar ca maghiarizatul nu exista pe fata pamantului