Long story short: 1. Alege-ți cărțile mai bine. 2. DNF - Renunță la cărțile care nu-ți plac după primele 40-50 de pagini. 3. To Do List dimineața în care să aloci timpul de citit. 4. Ascultă mai multe audiobooks. 5. Integration index - să iei notițe, citate etc.
Te-am descoperit azi, m-a atras titlul fiindcă de curând am iesit dintr-o pauza foarte lunga de citit. Te-am ascultat când făceam lucruri prin casa și fix când ai menționat despre faptul ca citești audiook-uri când întinzi rufe, eu asta făceam 😅 Îmi place foarte mult cum te exprimi și ideile pe care le-ai expus. Keep going, you're very inspiring(pentru mine, cel puțin)! 🌞 P. S. Eu subliniez citatele interesante si/sau cuvintele pe care nu le știu fie în romana, fie engleza, dar voi tine mai des agenda lângă mine când citesc. Iar despre citit eu alternez, deobicei o carte de psihologie/dezvoltare personala cu alta carte de alt gen (nu pot citi o singura carte odată 😁)
Câtă dreptate ai cu alesul cărților! Cu atâția booktuberi, e usor sa dai gres! Asta pana ii cunosti mai bine. Un exemplu de la mine e cu Soldatii. Poveste din Ferentari. Atat de laudata ca am luat o si eu. E autor roman- foarte bine- il sustin. Dar dupa putine paginii mi a venit s o arunc!!! Asta a fost o invatatura de minte. Si la anii mei mi e cam ciuda ca am cascat gura degeaba... Spor in toate,Irina!
Una dintre metodele mele este integrarea cărților cu povestiri scurte in timpul lecturii unor serii sau volume mai masive. Mai practic și cititul mai multor cărți în același timp , in felul acesta diversific cat mai mult. Legat de notițele acelea eu practic o metoda mai diferita pentru a nu îmi întrerupe foarte mult lectura , de cele mai multe ori fac înregistrări vocale cu citate , păreri legate de carte , cuvinte , toate acestea iar apoi când îmi închei lectura le notez pe toate. Pentru mine așa e mai eficient ☺️ (p.s. am așteptat cu nerăbdare clipul aceasta ❤️)
Daca aveam raft de carti unde sa le pun atunci da, asi citi mai mult. Dar totul depinde cat de conveniabil e stocarea cartilor pe rafturi. Iar in schimb arata frumos in casa, un raft plin de carti! Edit: De ex conteaza si locul tau de citit din casă!
Eu folosesc de câteva luni o agendă dedicată cititului în care notez detalii din carte care mă ajută pe parcursul lecturii. Spre exemplu: numele, vârsta, ocupația personajelor, un eveniment important, poate un an menționat acolo. Chiar și elemente care ar putea constitui spoilere pentru alții. Astfel mi-e mai ușor să revin la anumite lucruri pe care poate nu le-am citit cu destulă atenție, scutindu-mă de răsfoit pagini la infinit pentru a găsi lucrurile pe care "le-am uitat" din carte.
da, exact! plus ca uneori e frumos sa te întorci la notițe la ceva vreme după, când poate nu mai știi exact care ți-au fost părerile la momentul lecturarii :D
@@IrinaCiteste , exact! Mă mai întorc la notițe și când uit finalul unei cărți și nu știu dacă aș recomanda-o sau nu unei anumite persoane în cazul în care mă întreabă de ea. Pentru că... da... mai uit uneori cum se termină cărțile, la fel ca în cazul filmelor. 😬
Pentru mine nu este despre a citi mult. Nu cred c-as ramane cu foarte mult daca as trece prin 15 carti pe luna. Imi place sa fiu atent la stil, la detalii, sa aprofundez un pic mai mult ideile si mesajul. Cel mult 4-5 carti pe luna sunt suficiente pentru mine. Si niciodata nu termin ce nu-mi place. Sunt cazuri in care nu ma aflu in starea necesara ca sa le termin si le reiau, dar sunt multe pe care le-am abandonat pentru totdeauna. Si mi-am format o rutina legata de citit, citesc ori dupa ce ma trezesc, ori inainte sa ma culc, ori ambele. In stilul asta am vreo 2 ani de citit constant. Ascult si audiobooks cand fac lucruri ce nu necesita foarte multa concentrare.
Exact la fel sunt și eu cu audiobook-urile. Nu am probleme să ascult non-fiction, dar mi se pare foarte greu să ascult ficțiune. Un pont interesant: să încerci ficțiune când e narată pe roluri (de mai mulți actori / mai multe voci). E mai digerabilă decât ficțiunea narată de o singură voce, s-ar putea să te înțelegi mai bine cu ea. I do, cel puțin.
Si eu faceam toate lucrurile astea in mod inconstient. Eu sunt extrem de mandra de cartile pe care mi le selectez, pt ca am rata de succes 90%( carti carora le dau 4-5 stele). Si eu cred ca oricum, cu cat o carte iti place mai mult si te tine mai captivat, cu atat o termini mai repede si automat creste si cantitatea. Pana la urma cititul este o activitate de placere, de ce sa ne chinuim catusi de putini cu carti neplacute?
exact! si uite, asta cu procentul de cărți cărora le dai 4-5 stele chiar e o metoda ffff buna de evaluare a alegerilor. nu mă gândisem la asta așa, dar e ft fain!
Eu nu am cum sa îmi fac o lista pentru ca am ore de la ora 13:00 pana la ora 19:00 asa ca nu ași avea ce sa scriu în ea. În schimb îmi fac foarte mult timp în weekend.
îți recomand, o carte foarte foarte frumoasă.! și este vorba de cartea cărților Biblia care schimbă vieții, este mesajul lui Dumnezeu pentru oameni. ca să se pun pe parte lui. și ne da posibilitate prin fiul său Isus Cristos că să trăim veșnic.!
Eu niciodată nu am terminat o carte neplăcută ( înafară de Baltagul și poate să spună oricine orice, da carte mai plicticoasă nu am citit, mi-a luat o lună să termin ultimele 50 de pagini de la ea ) Scuze :)) știu că sunt oameni care plac aceea carte, doar nu mă enumăr printre ei😂😂😂😂 Sună foarte interesantă ultima metodă, eu până acum notam doar citate/ secvențe în Lithium sau direct în carte. ( scriu la finalul cărții paginile unde am subliniat secvențele ) O să încerc si eu metoda, de citit în fiecare zi m-am apucat la începutul lui 2021. Am citit puțin în ianuarie din cauza sesiunii, da revin în forță ^^
Salut. Super videoclipul tau, cred ca deja de nu stiu cati ani urmaresc canalul. Nu stiu daca o sa vezi commentul meu dar totusi sper ca o sa poti sa ma indrumi putin. Doresc sa cumpar de pe amazon o carte marcata ca fiind reaminer mark.As vrea sa stiu ce inseamna asta in ceea ce priveste calitatea cartii. Este citibil textul sau e subliniat si mazgalit cu marker, sunt pagini lipsa, coperta poate fi defecta si alte probleme? sau este ok si este doar un punct pe marginea cartii facuta de lbrari? As dori tare mult sa aflu ca sa pot sa comand cartea pe care o doresc deoarece nu o gasesc nicaieri in Romania (ps: este vorba de Infectious Madness de Harriet Washington)
Am cautat si eu de curiozitate pt ca nu stiam la ce te referi si am gasit acest blog post: www.biblio.com/blog/2010/12/what-is-a-remainder-mark/# . In afara de Amazon, poti cauta cartea si pe Book Depository, poate e de ajutor :)
Buna, Irina! Foarte interesant acest clip. Bravo! Exista site BookTube in romana? Am gasit doar in engleza. Ma intereseaza mai mult cel in limba romana. Ar fi interesant ca pe RUclips sa se adauge filtru de BookTube si acolo sa fie categorisite clipurile cu si despre carti. Ar fi mult mai usor de gasit astfel de clipuri.
multumesc! booktube se refera la toate clipurile despre cărți în română de pe RUclips, unde da, suntem multi. Goodreads însă nu exista în română sau nu din câte știu eu :(
Treaba cu notatul in agenda o fac de vreo 2-3 ani si asa am inceput sa inteleg lucruri sau sa caut articole, carti, teme de discutii etc. Cu privire la booktube sau bookstagram, urmaresc foarte multe canale. Zeci de canale YT si Insta dar am incetat sa mai notez sugestii de acolo pt ca s-au adunat prea multe carti pe wishlist iar asta nu e bine:)) De la multe blog-uri si pagini de FB sau ale editurilor m-am dezabonat. Prea multe sugestii si de acolo :)))
da, și eu la fel - urmăresc muuuulti, dar am început sa fiu mult mai atenta la ce pun efectiv pe lista de citit. oricum, am descoperit niște cărți demențiale datorită booktube și bookstagram
@@IrinaCiteste la fel. Am inceput-o dupa ce am citit Oameni anxiosi. De abia astptam sa mai pun mana pe o carte asemanatoare. Insa Scandalul... nu a fost sa fie
Engleza e a 2-a limba importanta. Copii o invata din gradinita. La mine la serviciu toata lumea vorbeste asa, adica folosesc si expresii in engleza . Sincer nu cred ca e o problema. Mie chiar imi place.
@@nelusto7911 Asculta, mai ...daca faci comentarii pe un grup care discuta despre carti , macar exprima-te frumos. Eu am facut o observatie, m-am exprimat frumos, nu am jignit pe nimeni. Irina este o domnisoara f simpatica, inteligenta dar uneori cred, asta este opinia mea, ca exagereaza cu expresiile in limba engleza. Este f posibil din cauza profesiei sale sa vorbeasca asa. Cat despre mine, te informez ca stiu limba engleza, franceza, inteleg rusa, am absolvit doua facultati si un master , deci am ceva informatii....Exprima-te elegant...mai
@@sultanamoldoveanu973 Mulțumesc mult de mesaj și de cât de frumos ți-ai exprimat opinia - de multe ori astfel de sugestii pot lua o forma ft urata și apreciez mult ca nu e cazul. Da, știu ca este o "problema" de-a mea și, crede-ma, în format video mă controlez oricum destul de mult. Motivul pentru care nu editez chiar tot e ca aș vrea ca în aceste video-uri sa fiu cât se poate de naturala, ca oamenii sa mă vadă pe mine, așa cum sunt. Sper ca aceste scăpări sa nu te determine sa nu te mai uiți la clipurile mele. Dacă mai ai și alte sugestii, te rog să-mi zici!
@@IrinaCiteste Ma bucura raspunsul tau care arata ca esti o persoana inteligenta.si cu mult bun simt. Nu a fost o critica , mai mult o sugestie care vine din dorinta de a promova limba romana. Te urmaresc cu drag si iti.doresc numai bine.
Long story short:
1. Alege-ți cărțile mai bine.
2. DNF - Renunță la cărțile care nu-ți plac după primele 40-50 de pagini.
3. To Do List dimineața în care să aloci timpul de citit.
4. Ascultă mai multe audiobooks.
5. Integration index - să iei notițe, citate etc.
hai ca a fost semi-long. long-ish :))
Te-am descoperit azi, m-a atras titlul fiindcă de curând am iesit dintr-o pauza foarte lunga de citit. Te-am ascultat când făceam lucruri prin casa și fix când ai menționat despre faptul ca citești audiook-uri când întinzi rufe, eu asta făceam 😅 Îmi place foarte mult cum te exprimi și ideile pe care le-ai expus. Keep going, you're very inspiring(pentru mine, cel puțin)! 🌞
P. S. Eu subliniez citatele interesante si/sau cuvintele pe care nu le știu fie în romana, fie engleza, dar voi tine mai des agenda lângă mine când citesc.
Iar despre citit eu alternez, deobicei o carte de psihologie/dezvoltare personala cu alta carte de alt gen (nu pot citi o singura carte odată 😁)
Câtă dreptate ai cu alesul cărților! Cu atâția booktuberi, e usor sa dai gres! Asta pana ii cunosti mai bine. Un exemplu de la mine e cu Soldatii. Poveste din Ferentari. Atat de laudata ca am luat o si eu. E autor roman- foarte bine- il sustin. Dar dupa putine paginii mi a venit s o arunc!!! Asta a fost o invatatura de minte. Si la anii mei mi e cam ciuda ca am cascat gura degeaba...
Spor in toate,Irina!
ouch, imi pare rău! era și pe lista mea soldații din Ferentari. acum m-ai făcut și mai curioasa :))
@@IrinaCiteste chiar sunt curioasa! Citeste 30- 40 de pagini si spune ne parerea ta 🤗
Una dintre metodele mele este integrarea cărților cu povestiri scurte in timpul lecturii unor serii sau volume mai masive. Mai practic și cititul mai multor cărți în același timp , in felul acesta diversific cat mai mult. Legat de notițele acelea eu practic o metoda mai diferita pentru a nu îmi întrerupe foarte mult lectura , de cele mai multe ori fac înregistrări vocale cu citate , păreri legate de carte , cuvinte , toate acestea iar apoi când îmi închei lectura le notez pe toate. Pentru mine așa e mai eficient ☺️ (p.s. am așteptat cu nerăbdare clipul aceasta ❤️)
Daca aveam raft de carti unde sa le pun atunci da, asi citi mai mult. Dar totul depinde cat de conveniabil e stocarea cartilor pe rafturi. Iar in schimb arata frumos in casa, un raft plin de carti!
Edit: De ex conteaza si locul tau de citit din casă!
Obisnuiam sa ma chinui sa duc la sfarsit carti desi le uram de la primele 40-50..si mai aveam 400
Not anymore,ma asteapta pe raft carti mai bune
La fel 🙄
Eu folosesc de câteva luni o agendă dedicată cititului în care notez detalii din carte care mă ajută pe parcursul lecturii. Spre exemplu: numele, vârsta, ocupația personajelor, un eveniment important, poate un an menționat acolo. Chiar și elemente care ar putea constitui spoilere pentru alții. Astfel mi-e mai ușor să revin la anumite lucruri pe care poate nu le-am citit cu destulă atenție, scutindu-mă de răsfoit pagini la infinit pentru a găsi lucrurile pe care "le-am uitat" din carte.
da, exact! plus ca uneori e frumos sa te întorci la notițe la ceva vreme după, când poate nu mai știi exact care ți-au fost părerile la momentul lecturarii :D
@@IrinaCiteste , exact! Mă mai întorc la notițe și când uit finalul unei cărți și nu știu dacă aș recomanda-o sau nu unei anumite persoane în cazul în care mă întreabă de ea. Pentru că... da... mai uit uneori cum se termină cărțile, la fel ca în cazul filmelor. 😬
extrem de utile aceste sfaturi:p 💕
Superb clipul tău! Este primul pe care îl vad de la tine și prima data când dau de canalul tău și chiar îmi placi mult! 😘😘😘😘😘😘😘😘😘💜💜💜💜💜💜
Pentru mine nu este despre a citi mult. Nu cred c-as ramane cu foarte mult daca as trece prin 15 carti pe luna. Imi place sa fiu atent la stil, la detalii, sa aprofundez un pic mai mult ideile si mesajul. Cel mult 4-5 carti pe luna sunt suficiente pentru mine. Si niciodata nu termin ce nu-mi place. Sunt cazuri in care nu ma aflu in starea necesara ca sa le termin si le reiau, dar sunt multe pe care le-am abandonat pentru totdeauna. Si mi-am format o rutina legata de citit, citesc ori dupa ce ma trezesc, ori inainte sa ma culc, ori ambele. In stilul asta am vreo 2 ani de citit constant. Ascult si audiobooks cand fac lucruri ce nu necesita foarte multa concentrare.
când citești înainte de culcare, cum faci sa nu adormi cu cartea în mana? :))
@@IrinaCiteste Mai adorm. Mai ales că citesc pe eBook reader cu becul stins și îi setez lumina slabă și caldă...
Eu caut sa citesc cat mai variat - istorie, fictiune, filosofie, memorii/jurnale, poezie si incerc sa alternez cat pot de mult aceste genuri
Exact la fel sunt și eu cu audiobook-urile. Nu am probleme să ascult non-fiction, dar mi se pare foarte greu să ascult ficțiune.
Un pont interesant: să încerci ficțiune când e narată pe roluri (de mai mulți actori / mai multe voci). E mai digerabilă decât ficțiunea narată de o singură voce, s-ar putea să te înțelegi mai bine cu ea. I do, cel puțin.
de unde iei tu audiobooks? pe audible mereu sunt pe o singura voce :(
Si eu faceam toate lucrurile astea in mod inconstient. Eu sunt extrem de mandra de cartile pe care mi le selectez, pt ca am rata de succes 90%( carti carora le dau 4-5 stele). Si eu cred ca oricum, cu cat o carte iti place mai mult si te tine mai captivat, cu atat o termini mai repede si automat creste si cantitatea. Pana la urma cititul este o activitate de placere, de ce sa ne chinuim catusi de putini cu carti neplacute?
exact! si uite, asta cu procentul de cărți cărora le dai 4-5 stele chiar e o metoda ffff buna de evaluare a alegerilor. nu mă gândisem la asta așa, dar e ft fain!
Pe mine ma ajuta sa alternez cartile de fictiune cu cele de nonfictiune sau de dezvoltare personala.
daaa! aveam un prieten care avea un întreg sistem de alternante - ficțiune, non-fictiune pe genuri, etc :)) el era ft fericit cu sistemul asta :D
Eu nu am cum sa îmi fac o lista pentru ca am ore de la ora 13:00 pana la ora 19:00 asa ca nu ași avea ce sa scriu în ea. În schimb îmi fac foarte mult timp în weekend.
Ador, și eu foloseam de mult Integration Index fără să știu că it is a thing. Chiar ajută extraordinar de mult ^.^
daaaa! mai ales la carti pt facultate :))
îți recomand, o carte foarte foarte frumoasă.! și este vorba de cartea cărților Biblia care schimbă vieții, este mesajul lui Dumnezeu pentru oameni. ca să se pun pe parte lui. și ne da posibilitate prin fiul său Isus Cristos că să trăim veșnic.!
De-abia astept "cuplurile toxice" !!! :)
Eu niciodată nu am terminat o carte neplăcută ( înafară de Baltagul și poate să spună oricine orice, da carte mai plicticoasă nu am citit, mi-a luat o lună să termin ultimele 50 de pagini de la ea ) Scuze :)) știu că sunt oameni care plac aceea carte, doar nu mă enumăr printre ei😂😂😂😂 Sună foarte interesantă ultima metodă, eu până acum notam doar citate/ secvențe în Lithium sau direct în carte. ( scriu la finalul cărții paginile unde am subliniat secvențele ) O să încerc si eu metoda, de citit în fiecare zi m-am apucat la începutul lui 2021. Am citit puțin în ianuarie din cauza sesiunii, da revin în forță ^^
vaaaaai, balatagul.... tin minte cum m-a pus profa de română dintr-a 8-a sa învăț toate localitățile prin care a trecut Vitoria... iccchhh...
Salut. Super videoclipul tau, cred ca deja de nu stiu cati ani urmaresc canalul. Nu stiu daca o sa vezi commentul meu dar totusi sper ca o sa poti sa ma indrumi putin. Doresc sa cumpar de pe amazon o carte marcata ca fiind reaminer mark.As vrea sa stiu ce inseamna asta in ceea ce priveste calitatea cartii. Este citibil textul sau e subliniat si mazgalit cu marker, sunt pagini lipsa, coperta poate fi defecta si alte probleme? sau este ok si este doar un punct pe marginea cartii facuta de lbrari? As dori tare mult sa aflu ca sa pot sa comand cartea pe care o doresc deoarece nu o gasesc nicaieri in Romania (ps: este vorba de Infectious Madness de Harriet Washington)
Am cautat si eu de curiozitate pt ca nu stiam la ce te referi si am gasit acest blog post: www.biblio.com/blog/2010/12/what-is-a-remainder-mark/# . In afara de Amazon, poti cauta cartea si pe Book Depository, poate e de ajutor :)
@@cblueiris Am gasit cartea pe Book Depository, nu stiam de site-ul asta. Multumesc mult! Chiar m-ai ajutat :)
Foarte util. Mulțumesc 😊
eu multumesc!
Buna, Irina! Foarte interesant acest clip. Bravo!
Exista site BookTube in romana? Am gasit doar in engleza. Ma intereseaza mai mult cel in limba romana. Ar fi interesant ca pe RUclips sa se adauge filtru de BookTube si acolo sa fie categorisite clipurile cu si despre carti. Ar fi mult mai usor de gasit astfel de clipuri.
multumesc! booktube se refera la toate clipurile despre cărți în română de pe RUclips, unde da, suntem multi. Goodreads însă nu exista în română sau nu din câte știu eu :(
Mi-ai citit gandurile, ma gandesc la clip despre asta de vreo luna :))))
dadada!
❤
❤❤❤
Foarte util!!
multumesc!
Pe mine, ca sa ma motivez sa citesc mai mult, particip cluburile de carte. Ca sa citesc in engleza, particip la Bucharest Urban Readers - Book Club.
daaaa, si cluburile sunt ft mișto, dar eu de cele mai multe ori ajung sa citesc cartea de club în graba, cu 2 zile înainte :(
😘😘😘😘😘❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Din pacate cartile pentru BAC nu pot fi puse pe raftul de DNF :)))))
Treaba cu notatul in agenda o fac de vreo 2-3 ani si asa am inceput sa inteleg lucruri sau sa caut articole, carti, teme de discutii etc. Cu privire la booktube sau bookstagram, urmaresc foarte multe canale. Zeci de canale YT si Insta dar am incetat sa mai notez sugestii de acolo pt ca s-au adunat prea multe carti pe wishlist iar asta nu e bine:)) De la multe blog-uri si pagini de FB sau ale editurilor m-am dezabonat. Prea multe sugestii si de acolo :)))
da, și eu la fel - urmăresc muuuulti, dar am început sa fiu mult mai atenta la ce pun efectiv pe lista de citit. oricum, am descoperit niște cărți demențiale datorită booktube și bookstagram
Cartea de Backman era Scandalul? :D
Exact! :)) n-am putut....
@@IrinaCiteste la fel. Am inceput-o dupa ce am citit Oameni anxiosi. De abia astptam sa mai pun mana pe o carte asemanatoare. Insa Scandalul... nu a fost sa fie
Nu te supara, poti sa nu mai folosesti tot felul de expresii englezesti....chiar.daca esti traducatoare din engleza esti si cadru didactic.
Măi ,nu îți convine!?...Pune mâna pe carte, învață engleza!!!
Engleza e a 2-a limba importanta. Copii o invata din gradinita. La mine la serviciu toata lumea vorbeste asa, adica folosesc si expresii in engleza . Sincer nu cred ca e o problema. Mie chiar imi place.
@@nelusto7911 Asculta, mai ...daca faci comentarii pe un grup care discuta despre carti , macar exprima-te frumos. Eu am facut o observatie, m-am exprimat frumos, nu am jignit pe nimeni. Irina este o domnisoara f simpatica, inteligenta dar uneori cred, asta este opinia mea, ca exagereaza cu expresiile in limba engleza. Este f posibil din cauza profesiei sale sa vorbeasca asa. Cat despre mine, te informez ca stiu limba engleza, franceza, inteleg rusa, am absolvit doua facultati si un master , deci am ceva informatii....Exprima-te elegant...mai
@@sultanamoldoveanu973 Mulțumesc mult de mesaj și de cât de frumos ți-ai exprimat opinia - de multe ori astfel de sugestii pot lua o forma ft urata și apreciez mult ca nu e cazul. Da, știu ca este o "problema" de-a mea și, crede-ma, în format video mă controlez oricum destul de mult. Motivul pentru care nu editez chiar tot e ca aș vrea ca în aceste video-uri sa fiu cât se poate de naturala, ca oamenii sa mă vadă pe mine, așa cum sunt. Sper ca aceste scăpări sa nu te determine sa nu te mai uiți la clipurile mele. Dacă mai ai și alte sugestii, te rog să-mi zici!
@@IrinaCiteste Ma bucura raspunsul tau care arata ca esti o persoana inteligenta.si cu mult bun simt. Nu a fost o critica , mai mult o sugestie care vine din dorinta de a promova limba romana. Te urmaresc cu drag si iti.doresc numai bine.
❤❤❤