Mag je een relatie hebben aan boord? + nog 15 kijkersvragen | DE MARINE LEGT UIT ⚓ #10

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 10 июл 2024
  • Na 9 explainers over de meest uiteenlopende marine-thema's is het nu tijd voor jullie kijkersvragen! En dat zijn er een hoop. Heb jij na deze aflevering toch nóg een vraag? Stel hem dan in de reacties en wie weet wordt jouw vraag in een volgende aflevering beantwoord!
    00:00 Intro
    00:27 Vraag over pakpaarden
    00:39 Vraag over burgercollega's
    00:48 Vraag over maximale lengte
    01:02 Vraag over investeren in jetpacks
    01:39 Vraag over "schoonschippen"
    01:52 Vraag over anti-flash gear
    02:11 Vraag over geheimen en verspreken
    02:33 Vraag over NH90-helikopters
    02:53 Vraag over wie bepaald waar we op missie gaan
    03:17 Vraag over relaties aan boord
    04:07 Vraag over functies per dienstvak, salaris, lengte en diploma's
    04:26 Vraag over drugs die in beslag wordt genomen
    04:32 Vraag over nieuwe uniform-jassen
    04:38 Outro
    ⚓ Abonneer om niks te missen ⇨ bit.ly/KoninklijkeMarine_abon...
    In 'De Marine Legt Uit' beantwoorden we een vraag over de Koninklijke Marine. Wat wil jij weten over de marine? Laat het weten in de comments en wie weet wordt jouw vraag binnenkort beantwoord.
    ⚓ De Koninklijke Marine zet zich met vloot en mariniers wereldwijd in voor veiligheid op en vanuit zee. In Nederland en in het buitenland helpt de marine bij crisisbeheersingsoperaties, humanitaire hulpoperaties en bij rampen. De Koninklijke Marine is het oudste onderdeel van de Nederlandse krijgsmacht. Wil jij werken bij de Koninklijke Marine? Neem dan een kijkje op: werkenbijdefensie.nl/marine
    ⚓ De schepen bij de marine heten ook wel vlooteenheden. Er zijn 3 categorieën vlooteenheden: grote bovenwatereenheden (6 fregatten, 2 amfibische transportschepen, 1 logistiek ondersteuningsschip, 4 patrouillevaartuigen), kleine bovenwatereenheden (6 mijnenbestrijdingsvaartuigen, 2 hydrografische opnemingsvaartuigen, 1 torpedowerkschip, 1 ondersteuningsvaartuig in het Caribisch gebied, 1 zeilend opleidingsschip, 1 marineopleidingsvaartuig en 4 duikvaartuigen) en onderwatereenheden (4 onderzeeboten van de Walrus-klasse).
    ⚓ Volg de Koninklijke Marine:
    Instagram ⇨ / koninklijkemarine & / korpsmariniers1665 & / defensiecaribischgebied
    Facebook ⇨ / koninklijkemarine & / korpsmariniers1665 & / defensiecaribischgebied
    Twitter ⇨ / kon_marine & / korpsmariniers & / defensiecarib
    LinkedIn ⇨ / koninklijkemarine & / korpsmariniers1665
    Website ⇨ www.marine.nl
    ⚓ Check ook het kanaal van:
    Ministerie van Defensie ⇨ / defensie
    Koninklijke Landmacht ⇨ / koninklijkelandmacht
    Koninklijke Luchtmacht ⇨ / luchtmacht
    Koninklijke Marechaussee ⇨ / koninklijkemarechausse...
    Werken bij Defensie ⇨ / werkenbijdefensie
    #KoninklijkeMarine #Marine #DeMarineLegtUit

Комментарии • 29

  • @KoninklijkeMarine
    @KoninklijkeMarine  7 дней назад +4

    Heb je na deze video nóg meer vragen voor ons? Stel ze dan hier! Vond je de explainer leuk? Like 'm dan en deel 'm met al je vrienden!

  • @dutch1665
    @dutch1665 7 дней назад +33

    De nieuwe krijgen we volgend jaar dinsdag 💀💀💀 die heb ik maar al te vaak gehoord

  • @Incorruptus1
    @Incorruptus1 6 дней назад +5

    Suggestie is hier. Of jullie al vooruit kijken naar de nieuwe vloot die die komende jaren geproduceerd gaat worden. Wordt, daar al op vooruit gezien, met inrichting, en of training etc?

    • @KoninklijkeMarine
      @KoninklijkeMarine  6 дней назад +3

      Mooi toeval, dit onderwerp hadden we al op de planning staan!
      Over enkele weken publiceren we een explainer over "de marine van de toekomst". We behandelen daarin o.a. welke schepen er komend decennium vervangen worden en we praten over de modernisering van het Korps Mariniers. _Stay tuned!_

  • @dutch1665
    @dutch1665 7 дней назад +6

    Zal de marine meer investeren in het werven van jongere mensen die interesse hebben in bijvoorbeeld werken in de technische sector of ook gewoon een gevechtsfunctie? Door bijvoorbeeld wat de USMC ook doet, bij middelbare scholen vragen beantwoorden, activiteiten organiseren met scholen, etc

    • @KoninklijkeMarine
      @KoninklijkeMarine  6 дней назад +1

      Investeren in nieuw personeel - en trouwens ook in het behoud van huidig personeel - vinden we vanzelfsprekend belangrijk!
      Dat doen we met onze collega's van www.werkenbijdefensie.nl/marine via reclamecampagnes op TV en online, maar ook door juist op fysieke evenementen (zoals de Wereldhavendagen Rotterdam, Sail Amsterdam, en vele andere lokale evenementen) te staan.
      Ook deze explainers gebruiken we indirect voor werving. Hoewel kennis over de KM vergroten in dit geval ons belangrijkste doel is, helpt het indirect natuurlijk ook om potentiële nieuwe collega's te enthousiasmeren. Klein tipje van de sluier: we zijn achter de schermen bezig om de "De Marine Legt Uit" te verwerken in een onderwijspakket dat scholen in de toekomst kunnen gebruiken als ze hun leerlingen meer over de marine willen leren. Dus dat sluit mooi aan bij uw vraag!
      Tot slot laat de ervaring laat zien dat onze eigen collega's de beste vorm van "werving" zijn. Om het iets persoonlijker te maken: mijn ambitie om marineman te worden is ooit aangewakkerd door gewoon in gesprek te gaan met actief dienende militairen, die niet eens recruiter waren.
      Mijn gok is dat iemand met als accountnaam @dutch1665 best eens marinier zou kunnen zijn... Uw ervaringen en verhalen zouden dus zo maar uw neefje, buurmeisje, of zelfs de meest vage kennis kunnen overtuigen van een baan bij de Koninklijke Marine :)

    • @dutch1665
      @dutch1665 6 дней назад

      @@KoninklijkeMarine ah bedankt voor het antwoord, en nee ik ben geen marinier. Mijn opa is oud marinier en mijn neef is nu bezig met de POTOM, ik heb inderdaad wel de ambitie om naar het Korps Mariniers te gaan.
      Ik ben nu 14 en zit op de HAVO (ga naar HAVO 4) en wil na school gelijk naar het korps

    • @dutch1665
      @dutch1665 5 дней назад

      Hier effen op verder, ik ben komende donderdag waarschijnlijk ook aanwezig op de KM veteranen dag op de nieuwe haven, samen met mijn opa :) (de privileges gaan uit het dak met een oud marinier als familielid)

  • @Rijkjbv23
    @Rijkjbv23 6 дней назад +2

    Met de hiërarchie tussen officieren, onderofficieren en matrozen, hoe zit het met bevriend zijn met elkaar of een gezellig praatje maken, of recreatie of passagieren?

    • @KoninklijkeMarine
      @KoninklijkeMarine  6 дней назад +2

      Leuke vraag!
      Vriendschappen tussen rangen onderling ontstaan er zeker. Natuurlijk hebben we een werkomgeving waar hiërarchie een belangrijke rol speelt; waar onder hoge druk soms snel beslissingen moeten worden gemaakt en er geen twijfel over bestaat wie dan de leiding heeft.
      Echter, in veel andere gevallen is de omgang - ook tussen matrozen/mariniers, onderofficieren en officieren - een stuk informeler dan veel mensen wellicht van militairen zouden verwachten. Zeker als je op zee zit breng je namelijk ook buiten de werkuren om veel tijd met elkaar door. Dat gezellige praatje, samen sporten, of passagieren tijdens een havenbezoek kunnen dus prima. Zolang het maar professioneel blijft zodra de situatie daar weer om vraagt.
      Je ziet soms wel verschil tussen generaties en tussen grotere/kleinere marineschepen. Op kleinere schepen zit je automatisch dichter op elkaar en is de bemanning dus (vaak) hechter. Verder is het zo dat matrozen/mariniers en officieren een ander soort initiële opleiding volgen, waardoor zij zeker aan het begin van hun carrière nauwer optrekken met hun ranggenoten.
      Meer weten? We maakten eerder al een explainer over rangen en hiërarchie. Die vindt je hier: ruclips.net/video/BIKBaxTqI5w/видео.html

  • @nothingtosaybuthellothere8421
    @nothingtosaybuthellothere8421 6 дней назад +3

    Is het alleen voor Militairen mogelijk om werkzaam te zijn op een schip of bestaan er ook burgerfuncties op een schip?

    • @KoninklijkeMarine
      @KoninklijkeMarine  6 дней назад +1

      Goeie vraag!
      Het simpele antwoord is: nee. Op operationele marineschepen zijn alleen militairen onderdeel van de bemanning, aangezien burgercollega's niet mogen worden uitgezonden er hier ook niet voor zijn opgeleid.
      Het iets ingewikkeldere antwoord is: soms. Tijdens niet-operationele vaartochten gaan er soms burgercollega's mee om bijvoorbeeld onderhoudswerkzaamheden te ondersteunen of systemen te testen. Ook varen er onder begeleiding van onze communicatieafdeling soms filmploegen mee om bijvoorbeeld rapportage's of wervingsspotjes te maken. In elk geval zijn er dus geen *vaste* functies voor burgers aan boord.
      Een laatste uitzondering zijn enkele niet-militaire ondersteunende schepen van de marine. Zo worden onze havenslepers bemand door burgerpersoneel. Ook heeft ons Marine Opleidingsvaartuig Van Kinsbergen één militaire bemanning en één burgerbemanning die uitwisselbaar zijn. www.defensie.nl/organisatie/marine/materieel/schepen/marineopleidingsvaartuig
      www.defensie.nl/organisatie/marine/materieel/schepen/sleepboten

  • @AndriNg-qh9os
    @AndriNg-qh9os 7 дней назад

    share it with all my friends

  • @timotheus44
    @timotheus44 7 дней назад

    ik graag matroos td wapen technicus welke oplijding raad je aan?

    • @Lucaskulaz
      @Lucaskulaz 6 дней назад +9

      nederlands

    • @darkmuffin597
      @darkmuffin597 6 дней назад +2

      naja als je td gaat doen en je bent nog niet oud genoeg, raad ik veva mechatronica aan kan je 2 of 3 doen 2 duurt anderhalf jaar en 3 3 jaar vgm het is een prima opleiding waar je al veel kennis opdoet bij de marine. Je kunt uiteraard nog even googlen naar veva mechatronica voor de details.

    • @KoninklijkeMarine
      @KoninklijkeMarine  6 дней назад +1

      Hi Timo, mooi om te horen!
      Welke vooropleiding je nodig hebt hangt af van je beoogde functie. Voor de complete lijst met eisen raden we je aan om vooral te kijken op werkenbijdefensie.nl/vacatures/militaire-vacatures/marine/techniek-en-materieel/16-17-j/28-27-j
      Kort samengevat: een VMBO- of MBO-opleiding in de richting Techniek met Wiskunde en Natuurkunde is een goede basis voor matroos TD.
      Het werd in een eerdere reactie al genoemd maar je kunt ook even een kijkje nemen bij veva.nl/vakrichtingen/mechatronica
      Heb je nog meer sollicitatie-vragen? Stel ze dan vooral aan onze collega's via werkenbijdefensie.nl/contact
      Zij kunnen je ook voorzien van persoonlijk advies via o.a. WhatsApp.
      Succes!

  • @joostvanderlee9569
    @joostvanderlee9569 3 дня назад

    volgend jaar dinsdag?

  • @arvidwittendorp4742
    @arvidwittendorp4742 7 дней назад +1

    Wat doe je als iemand overleid wanneer je op zee zit

    • @KoninklijkeMarine
      @KoninklijkeMarine  6 дней назад +1

      Als een bemanningslid zou komen te overlijden dan kan het lichaam tegenwoordig d.m.v. een koel/vriescel worden bewaard en met de eerstvolgende mogelijkheid worden gerepatrieerd naar Nederland. Zodat er thuis door de nabestaanden een volwaardige uitvaart kan worden gehouden.
      In het verleden was die mogelijkheid er niet en werd men "begraven" door middel van het traditionele "zeemansgraf", waarbij de overledene in doeken werd gewikkeld (met zand of kogels verzwaard) en ceremonieel overboord werd gezet. Tegenwoordig is dat dus niet meer nodig.
      Nabestaanden van overleden marinemensen kunnen wel een aanvraag indienen om de as van de overledene te laten uitstrooien in zee door een marineschip. Dat gebeurt regelmatig en is een mooie manier om als Koninklijke Marine de laatste ceremoniële eer te bewijzen aan oud-collega's.
      Daar schreven we eerder dit artikel over: magazines.defensie.nl/allehens/2023/07/07_we-maken-de-cirkel-rond

    • @arvidwittendorp4742
      @arvidwittendorp4742 6 дней назад

      ​@@KoninklijkeMarine dankjewel van jullie antwoord

  • @berendt87
    @berendt87 7 дней назад +1

    3:35 Je kunt je voorstellen dat, als jij bijvoorbeeld op de brug werkt als roerganger en je vriendin is wachtofficier en is dus verantwoordelijk en jouw leidinggevende, dat kan bij een normaal bedrijf ook niet. Dus ook niet bij de marine.
    Ik ga even hierop in. Waarom is het een vriendin en geen vriend? Dit is typisch vanuit de heteroman gedacht. Er werken ook heterovrouwen. Die hebben geen vriendin, maar een vriend. Daarnaast werken er ook homomannen en homovrouwen bij de marine. Homomannen hebben een vriend in homovrouwen hebben een vriendin. Toevallig ben ik zelf homo en ik kan me niet voorstellen dat ik een vriendin heb. Btw, bij een oud-werkgever had de manager gevoelens voor een medewerkster. Dat kwam de groepsdynamiek zeker niet ten goede. Dat het niet slim is om een relatie te hebben met iemand met een hogere functie is zeker een feit
    Mijn vraag is hoe het echt gesteld is met de acceptatie van LHBT'ers binnen defensie. Niet het politiekcorrecte 'wij accepteren het omdat het moet', maar of je als LHBT'er geaccepteerd wordt omdat je als LHBT'er ook een mens bent

    • @vince6931
      @vince6931 6 дней назад +4

      berendt waar maak jij je allemaal wel niet druk om.

    • @berendt87
      @berendt87 6 дней назад +2

      @@vince6931 Die vraag kan ik ook terugstellen. Waarom maak jij je druk over waar ik me druk over maak?

    • @justinvanderwilt1287
      @justinvanderwilt1287 6 дней назад

      Wat een kut verhaal

    • @CJ-22
      @CJ-22 6 дней назад +1

      Berend jonge, 😂 ga anders ff in een hoekje huilen.. man waar gaat het je om? Media douwt die onzin al genoeg door je strot heen.. ik zie meer regenboogvlaggen in dit verdoemde land dan onze eigen mooie vlag! Wij zijn NEDERLAND, en géén pro-homo/trans/anti-hetero land!

    • @KoninklijkeMarine
      @KoninklijkeMarine  6 дней назад +4

      Een uitgebreide vraag verdient een uitgebreider antwoord.
      Laten we duidelijk voorop stellen dat bij de Koninklijke Marine iedere collega zichzelf moet kunnen kunnen zijn.
      1. Toevallig heeft deze korporaal zelf een vriendin, dus is zo'n voorbeeldvergelijking al snel gemaakt. De antwoorden in deze explainer waren namelijk niet vooraf uitgeschreven. Je mag dat gerust 'vanuit de heteroman gedacht' noemen maar daar zit verder geen oordeel aan vast. Het ene voorbeeld sluit alle alternatieven niet uit.
      2. Er werken absoluut ook LHBT'ers bij Defensie en die zijn niet wezenlijk anders dan andere militairen. Dat vinden we inmiddels vanzelfsprekend. Tot 1974 werden dienstplichtigen nog afgekeurd als ze homoseksueel waren, nu is dat gelukkig al lang niet meer zo.
      Het neemt niet weg dat er - net als in iedere organisatie - mensen zullen zijn die in eerste instantie wellicht gek opkijken als een marinevrouw een echtgenote heeft, of als een marineman bij vertrek op missie niet wordt uitgezwaaid door zijn vriendin maar door zijn vriend. Maar dat went. Immers moest men er 80 jaar geleden ook aan wennen dat vrouwen ineens militair konden worden, terwijl die vrouwelijke wachtsofficier inmiddels niet meer onder doet voor haar mannelijke collega's.
      Vraag het een willekeurige militair en je krijgt waarschijnlijk een soortgelijk antwoord: *wie* je bent - een capabele en fijne collega om mee te werken - is een stuk belangrijker dan "wat" je bent.
      3. Dit alles mag klinken als 'politiek correct' maar dient daadwerkelijk een operationeel doel: diverse teams zijn sterker. We kunnen iedere capabele collega gebruiken. De aspirant-officier uit een boerengezin neemt andere kennis en perspectieven mee aan boord dan de aspirant-matroos die in Leiden is opgegroeid. Ook dat is diversiteit. Nog los van geaardheid, geslacht, leeftijd of huidskleur.
      Als Koninklijke Marine staan we voor de veiligheid en vrijheid van *iedere* Nederlander. Dus ook binnen de eigen organisatie.
      Groet,
      Die korporaal uit de video
      P.s. Laten we het een beetje netjes houden in de comments. Berendt stelt gewoon een vraag en zure reacties zijn daarop niet nodig.