İstanbul’da musluk suyu içilebilir mi?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 22 дек 2022
  • İstanbul’da musluk suyu içilebilir mi?
    Dünyanın birçok şehrinde şebeke suyu tüketmek günlük hayatın bir parçası.
    Evlerde sürahiler, mataralar musluk suyuyla doluyor; kafe ve lokantalarda su musluktan servis ediliyor. Ama bu durum İstanbul’da geçerli değil.
    Bu şehri yıllar içinde yönetenler, her fırsatta musluktan akan suyun içilebilir olduğunu söylese de, burada yaşayanlar ikna olmuş görünmüyor.
    Peki İstanbul’da şebeke suyu gerçekten içilebilir mi?
    Video haber: Ege Tatlıcı, Fatima Çelik
    Katkıda bulunanlar: Esra Yalçınalp, Selim Büyükgüner
    BBC Türkçe internet sayfası: www.bbc.co.uk/turkce
    Facebook: / bbcturkceservisi
    Twitter: / bbcturkce
    Instagram: / bbcturkce

Комментарии • 405

  •  Год назад +278

    Su kalite ölçümlerinin arıtma tesisinde değil, evlerden alınan numunelerden yapılması gerekiyor. Tesisten eve gelene kadar hangi yollardan/borulardan geçtiği önemli bir faktör

    • @burakerden8819
      @burakerden8819 Год назад +21

      Ben test ettirdim su kirli

    • @ivannatt60
      @ivannatt60 Год назад +3

      kesinlikle aynı düşüncedeyim

    • @utkua
      @utkua Год назад +3

      borulara disaridan bir sey karismasi fizik kurallarina aykiri, boruda basinc var ki su akiyor borudan, yani boruda catlak olsa bile borudan disari cikar, iceri bir sey giremez, yok kalanlizasyon karisiyormus vs ehir efsanesi.

    • @Eddytorial
      @Eddytorial Год назад

      @@utkua fizik kurallarına aykırı değil. ev içi şebekelerde ağaç köklerinin ulaştığı borular oluyor, ayrıca yer altında sızdıran borular sürekli karşımıza çıkıyor. su basınçlı da olsa borunun dışındaki malzeme hem suya karışıp hem de boruya destek olabiliyor.

    • @utkua
      @utkua Год назад

      @@Eddytorial icine kok bile girse kokten suya geri bir sey gelemez, borudaki su koke akar, yahu ekmekten, restoranlara, cafelere, kahvelere, cay bahcelerine kadar bir suru yerde insanlar tuketiyor sebeke suyunu bilerek bilmeyerek, ekonomik durumu nedeniyle icenler var, eger suda bakteri vs olsa dizanterisi koli basilisi kirar gecirir milyonlarca insani. Kaldi ki siseli paketli sulari kim test ediyor, tesisten gelene kadar basina ne geliyor, tekrar kullanilsan damacanalar yikaniyor mu, yiksanda da temiz oluyor mu gercekten, hilenin hurdanin bini bir para. Devlete guvenmemeyi anlarim, ama esnafa bu kadar guven niye? Neyse...

  • @youngchemist
    @youngchemist Год назад +206

    2004 yılında üniversitede öğrenciyken Endüstriyel Kimya laboratuvar dersinde piyasadaki tüm kaynak şişe sularını analiz etmiştik. O zamanlar Coca Colanın Turkuaz suyu vardı, Her yerde reklamları vardı. Turkuaz şişe suyunu da analiz ettik. Hata payını azaltmak için Yaklaşık 15 defa analizi tekrar ettik ve Turkuaz suyunun sertliğinin kuyu suyuyla aynı olduğu sonucuna ulaştık. Raporu Asistan üzerinden Hocamıza ilettik. Sonuç : Turkuaz suyu Bursa'daki Coca-Cola fabrikasında sondaj açmış. Kuyu suyunu kaynak suyu (veya doğal içme suyu) diye satıyorlar. 1 yıl sonra piyasadan kaldırıldı bu Turkuaz su.

    • @turanmustucu
      @turanmustucu Год назад +1

      En iyi su erikli hayat su pınar su

    • @youngchemist
      @youngchemist Год назад +6

      @@turanmustucu Toroslarda çok güzel sular var. Marmara ve Karadeniz suları içilmez bana göre

    • @aytbaris
      @aytbaris Год назад +4

      Yanlış hatırlamıyorsam üzerinde zaten kaynak suyu değil içme suyu şeklinde yazıyordu.

    • @youngchemist
      @youngchemist Год назад +10

      @@aytbaris Doğal Kaynak suyu yazıyordu, biz o yüzden rapor etmiştik zaten. Kuyu suları içilmez bu arada, kireç miktarı çok fazla olduğu için kısa süreli kullanımda bile böbreklerde taş oluşturur.

    • @youngchemist
      @youngchemist Год назад +10

      @@aytbaris Turkuaz su, isim değiştirip, Damla su olarak piyasada halen satış yapıyorlar bu arada. Damla suyun üzerinde halen "doğal kaynak suyu" yazısı var.

  • @ringoffire9690
    @ringoffire9690 Год назад +156

    Çeşmeden akan suyu içibilmem için tadının ve kokusunun markalı bir damacana sudan farklı olmaması gerekiyor. Bahsedilen Avrupa ülkelerinde musluktan akan suyun tadı ve kokusu bizdekiler gibi kesinlikle değil. Ayrıca kireç meselesine hiç değinmemişsiniz. Ben musluk suyunu kahve makinemde bile kullanmıyorum, bütün iç aksamı bembeyaz yapıyor. Ayrıca belediye akşama kadar temiz su göndersin, binalardaki su tesisatları yenilenmedikçe bir sonuç alamayız. O masrafın altına da hiçbir bina sakini girmez. Hal böyle olunca iş direkt olarak sınıf ayrımına kalıyor. Parası olan temiz temiz damacana suyunu kullanıyor, hatta 15 litrelik cam şişeleri kullanıyor.

    • @CAMES321
      @CAMES321 Год назад +12

      siz kendiniz kandırıyorsunuz.. avrupada da durum aynı.. ayrıca, kireç gayet doğal bir şey kireçlenirse temizlemesi kolay.

    • @rfataltnyldz5072
      @rfataltnyldz5072 Год назад

      @@CAMES321 Her ürünü limon tuzu ile temizleyemezsin

    • @rfataltnyldz5072
      @rfataltnyldz5072 Год назад

      Çok haklı bir yorum ana sorunlardan biri su tahsisatı sokaklardaki mavi boruların bile ne halede olduğunu çok iyi biliyoruz.

    • @SercanGunaydn
      @SercanGunaydn Год назад

      @@CAMES321sen cidden istanbul musluk suyunun taraftarı mısın ? Bb oo k iç daha iyi g e r ze k

    • @kenantepretoglu638
      @kenantepretoglu638 Год назад +4

      temiz temiz içilmiyor maalesef o damacana sular, ürünün tüketiciye kadar olan depolama kısmında standarda uyabilen tek bir bayi var mı sizce, güneş altında depolama yapılıyor bu da plastik pet damacanada sağlıksız hale geliyor, kaynağından çıktığı anda içebilsek tamam haklısınız ama

  • @mehmettemel1855
    @mehmettemel1855 Год назад +142

    BBC'nin bu video için çok önemli bir konuyu atladığını düşünüyorum. Evimizde bulunan arıtmanın filtresini yaklaşık 3 ay önce değiştirdik. Su filtrelemesi yapan cihazın bir filtresi senede 1 kere değişiyor. Evimize gelen personel o filtreyi değiştirdikten sonra eski filtremizi falçata ile açtı. Filtresi katman katmandı. Filtrenin içi sapsarı tortularla doluydu. İçerisinde aslında bu videodan çok uzak bir anlam çıktı. İnsanlar suyun temizliğine güveniyor olabilir. Ama o su evlere gelene kadar, üzerinden geçtiği altyapı borularının temizliği peki ? BBC bu videoda bu konuyu da işlemeliydi bence.

    • @donukgama7704
      @donukgama7704 Год назад +6

      Sen kaçırmışsın, değiniliyor.

    • @mehmettemel1855
      @mehmettemel1855 Год назад +7

      @@donukgama7704 kaçırmadım, değinme dediğiniz şey 1 cümle değil

    • @COMPTROL
      @COMPTROL Год назад

      Hangi marka filtre makinasını kullanıyorsunuz?

    • @ugurr999uu6
      @ugurr999uu6 Год назад +10

      Aynı arıtma işlemini hiçkimse şişe sulara yapmadığı için farkı bilemeyiz. Belki toplamda 2000litre şişe su da sizin filtrenizden geçse sonuç aynı olacak.

    • @mehmettemel1855
      @mehmettemel1855 Год назад

      @@COMPTROL RAVENT

  • @emir.akdemir
    @emir.akdemir Год назад +25

    Burada çok kısa geçilmiş olan ama çok önemli bir faktör var. Binaların iç tesisatı. O kadar kısa geçilmiş ki birçok kişi kaçırmış bile olabilir. Video boyunca "testlerini yapıyoruz" dedikleri tüm testler, su saatine kadar olan tesisata ait(miş). Binanın iç tesisatına değinilmemiş. 20 yıldan eski on binlerce bina var. Kimilerinde plastik değil hala demir borular kullanılıyor. Bunlar paslanıyor veya bazen kaçak vs. yapabiliyor. Bu gibi durumlarda bu suların ben içilebilir olduğuna asla inanmıyorum. Ben şu anda sıfır binada oturan biri olarak bile, tesisatı dizen yarım akıllı ustaların(yaptıkları işi gördüğümden söylüyorum) işçiliğinden emin değilken, eski binalarda oturan insanlar asla güvenmemeli bence. Bakın henüz batarya mevzusuna bile girmedim. Paslanan su bataryaları, ek bağlantılar, borular... bu derece net konuşmak için tehlikeli bir mevzu gibi geliyor bana.

    • @ivannatt60
      @ivannatt60 Год назад +1

      kesinlikle. ben de öyle düşünüyorum

  • @48bora
    @48bora Год назад +17

    sorun aritmada degilki aritmadan cikan su haneye ulasirken kirleniyor sanki

    • @2nA_
      @2nA_ Год назад +6

      Altyapının tamamen yenilenmesi lazım ama nerede işte.

  • @slasherkuriboh5795
    @slasherkuriboh5795 Год назад +20

    Maalesef İstanbul'daki çoğu binanın tesisatı paslı olduğundan, musluk suyu içilmemeli diye düşünüyorum

  • @esatariturk
    @esatariturk Год назад +57

    İçme sularındaki tat ve koku problemi klordan ibaret değil. Özellikle yaz aylarında, barajlarda siyonabakterilerin hızlı üremesi sebebiyle çeşme suyunda, toprak, yosun, balık kokusu almaya başlıyoruz. Bu kokunun varlığı da suyun sağlıklı olmadığı algısı oluşturuyor. Aslında bu kokuya sebep olan maddelerin insan sağlığına herhangi olumsuz bir etkisi tespit edilmiş değildir.
    Diğer bir konu ise plastik şişelerdeki mikroplastikler. Bunlar çok daha büyük bir soruna neden olacak maddeler. Alacaksanız cam damacana almanızı öneririm ancak büyük markaların da su kaliteleri öyle beklediğiniz gibi iyi değil.
    Son olarak, İçme suyu idareleri çoook çeşitli mikrokirleticileri, endokrin bozucu maddeleri, xenobiyotikleri sürekli incelemeli. Mesela ABD'de PFAS diye bir kirletici problemi var. Türkiye'de ise bu konu hakkında doğru düzgün akademik çalışma bile yok. Yani su standartlara uyabilir ama sağlıklı mı ondan emin olmak zor.

    • @Grnbaracuda
      @Grnbaracuda Год назад

      Barajlarda gelen su zaten arıtma tesislerinden geçerek evlere ulaşıyor. Siyanobakterilerin çeşme suyunda olduğunu ispatlamadan ortaya konuşmamalısınız

    • @esatariturk
      @esatariturk Год назад +1

      @@Grnbaracuda siyobakteriler demiyorum zaten. Bunların salgıladığı MIB ve geosmin diye adlandırılan ng/L seviyesinde bulunan moleküllerden bahsediyorum. ng/L seviyesinde olduğu için arıtması zor. Çeşme suyundan da yosun, toprak kokusu almak yeterli bunlar çeşme suyunda var demek için

    • @GetBackTrolling
      @GetBackTrolling Год назад

      cam damacana 200 tl deger mı ya evin içinde yuvarlanıyo mu bir de bel fıtığı var ustam

    • @EmrickDuncan
      @EmrickDuncan Год назад

      Sanırım,, en sürdürülebilir seçenek ev tipi ters ozmos (onay belgeli) su filtrasyon cihazları ve gereçleri.

  • @mtesyds
    @mtesyds Год назад +8

    3. bir alternatif de musluk suyunun ev tipi arıtma sistemleri ile kullanılması. Evde uzun süredir kullanıyoruz ve tat olarak gayet memnunuz, herhangi sağlık sorunu da gözlemlemedik.

  • @-ezgi
    @-ezgi Год назад +12

    Oturduğum apartman düzenli olarak her sene su deposunu temizletmesine rağmen musluktan su içmiyorum. 90'larda oturduğumuz yere yakın yol kenarında çeşme vardı. Herkes sırasını bekler, suyunu alırdı. Günümüzde o çeşme hala kullanılıyor ama zaman tasarrufu için biz artık kullanmıyoruz.

  • @findzekihere
    @findzekihere Год назад +15

    Çok uzağa bakmaya gerek yok evde çay vs için su kaynattığınız kettleları bir hafta şebeke suyu ile kullanın görürsünüz temizliği :)

    • @leventerikli9173
      @leventerikli9173 Год назад +1

      Çayı musluk suyuyla yapıyorum ayda bir sirke kaynatıp kireçlerini temizliyorum baya kireç var. Bence çay kayve yapılır ama direk içilmez

    • @yasyorsakeger1810
      @yasyorsakeger1810 Год назад +2

      Bir kere damacana su siparişi gecikince kanatarak çay demlemek istedim.Çayın tadı bile değişik.Allah mecburiyetten içenlere yardım etsin..(Ankara)

  • @evren666
    @evren666 Год назад +6

    Bu röportajdaki bu programdaki analizi yapanlar dahil bir kişinin bile Çeşme’den su içtiğine inanmıyorum

  • @neslihanaras84
    @neslihanaras84 4 месяца назад +1

    Ben içiyorum enerji veriyor belki krecin kalsiyum olması ile ilgili çünkü süt ürünlerini tüketemiyorum, biraz ağzı açık bekletince kötü kokmuyor. Sadece kreçlenme olan yaşlıların süzme sürahilerle biraz süzmelerinde fayda var

  • @macitsametalmaci195
    @macitsametalmaci195 Год назад +6

    1:23

  • @arda0693
    @arda0693 Год назад +5

    Şunu söylemek gerekir ki ülkemizin bazı bölgeleri ,örneğin izmir,antalya gibi şehirlerde musluk suyu içilebilir kıvamda. Ama benim yaşamakta olduğum ankara gibi şehirler dede bu sefer kireç, jips,kalker gibi suda yıllar içerisinde çözünmüş sular bulunuyor ve bunlarda insan sağlığına (özelliklede böbreklerimize) ciddi etkileri bulunabiliyor. Suyu içebilmek için suyu kaynatıyor ve eriyik hâldeki maddeler dibe çöktükten sonra suyu başka bir kaba aktararak içebiliyoruz.

    • @kusursuz8872
      @kusursuz8872 Год назад +1

      Bende Ankaradayım ve ben şahsen damacana su alıyorum çünkü musluk suyunun tadı çok kötü

  • @dalgc2035
    @dalgc2035 2 месяца назад

    Bir su tesisatci olarak tavsiye etmem boru tamiratlarinda gres yagından tut başka malzemeler kulaniyor ayrica contalardan gectigi icin tavsiye etmem.

  • @hamishleeford215
    @hamishleeford215 Год назад +13

    Oturduğunuz yerin borularıyla daha çok alakalı bence.

  • @enestaha2264
    @enestaha2264 Год назад +5

    cocukken lavabodaki su soguk diye iciyorduk

  • @furkank1771
    @furkank1771 Год назад +1

    İstanbul'da kimse çeşmeden su içmez ama çayını, yemeğini çeşme suyu ile yapar tamamen kokudan kaynaklı bir içmeme durumu var. Ayrıca çeşmeden akan su kireçli kahve makinesinde asla kullanmıyorum.

  • @semtkedisi
    @semtkedisi Год назад +2

    çaydanlığın kireç tutmasından ne kadar içilebilir olduğunu anlayın siz,kısaca çayınızı bile içme suyundan demleyin..

  • @kaanuzun6322
    @kaanuzun6322 Год назад +1

    Tamam herşey okeyde 1:20 deki teyze ne alaka yarıldım nnWEOFJĞPIE

  • @gazi9192
    @gazi9192 Год назад +1

    Güzel bir çalışma. Umarım Ankara için de buna benzer bir haber yapılır.

  • @egesanli619
    @egesanli619 Год назад +5

    Çeşme suyunu direkt içince koku ve tat sıkıntı oluyor. Suyu birkaç saat bekletmek de kullanışlı gelmediği için biz arıtma kullanıyoruz Ankara'da.

    • @SercanGunaydn
      @SercanGunaydn Год назад

      Ankara’yı bilemem ben İstanbul’da Üsküdar ağzımı diş fırçaladıktan sonra bile içme suyuyla çalkalıyorum. İğrenç iğrenç tadı tuzlu ve metal içinde kum var gibi

    • @lilalili6726
      @lilalili6726 Год назад +1

      @@SercanGunaydn Aman ne abarttiniz sizde

  • @Z.E.N.A.
    @Z.E.N.A. Год назад +8

    Suyun kalitesi için Çözünmüş katı oranı diye bir şey var ondan hiç bahsetmemişsiniz

    • @1dagci_adam
      @1dagci_adam Год назад +1

      Bizde seni bekliyorduk bilirkişi

  • @muhammedsamildemir
    @muhammedsamildemir Год назад +2

    Sivas'ta 2 aydır her gün sular kesiliyor. Barajlar tükendi. Geçen sene Hilmi Bilgin 50 yıl yeten su var demişti. 1 yıl yetmedi 😄

  • @alperen8454
    @alperen8454 Год назад

    yaklaşık 2 senedir içiyorum,lakin 1 gün buzdolabında agzı açık bir sürahide bekletiyorum böylelikle suda ki klor uçuyor kokudan eser kalmıyor.Britta marka filitreli sürahiden süzerek kullanıyorum bu süre zarfında hiçbir sağlık problemide yaşamadım.zaten çay yaparken suyu kaynatıyosunuz benim görüşüm içilebilir.

  • @Haplo-san
    @Haplo-san Год назад

    30 yıldır Kocaeli'de musluk suyu içiyoruz. Belki önceleri de içiliyordur ama benim anılarım daha eski bir tarihe gitmiyor. İçilmeyen yer görünce şaşırıyorum. Bazen suların kesildiği oluyor, bazen de uzun bir kesinti olursa ardından klorlu su veriyorlar; böyle bardağa doldurunca hafif dumanlı oluyor sonra dağılıyor ve tadından da anlaşılıyor; tabi "klorlu" diyoruz biz ağız alışkanlığı ama gerçekten klor mudur değil midir bilmem; klorluysa da bir kapalı yüzme havuzunun verdiği koku gibi kokmuyor. O suyu sen akıtıyorsun, başkası akıtıyor sonuçta borular temizleniyor ve bir saat içerisinde yeniden güzel içilebilir su akmaya başlıyor. "Suyu dinlendirin" demişler, bizde zaten oda sıcaklığında su içen yoktur; iki şişeye doldurur buzdolabında tutarız, yaz-kış serin serin içeriz; yemek masasına da o şişeyi çıkarırız; ya da çaydanlığa koyar kaynatır çay/kahve olarak tüketiriz.

  • @erencan.s
    @erencan.s Год назад

    Ben şebeke suyunun arıtma tesisinden çıktıktan sonra kirlendiğini düşünüyordum ama, videodaki yetkili hanımın dediğine göre su sayacına kadar onların sorumluluğundaymış. Bu süreden sonra içmeyi düşünürüm ama, kireç hala beni endişelendiren bir konu. Sağlık için etkisi nedir bilmiyorum ama, bir şeyler ısıtırken bariz şekilde fark ediliyor.

  • @gul7603
    @gul7603 Год назад +4

    Samsunda yaşıyorum genel olarak ayda 1 sular çamurlu akıyor belediyeye durumu bildirmeme rağmen hala zaman zaman aynı geliyor bu musluktan akan suları mı içeceğiz ya da sağlık bakanlığı sadece İstanbulun sularını mı denetleyip test ediyor.

    • @johnbieber1696
      @johnbieber1696 Год назад

      hangi ilçede ikamet ediyorsunuz?

    • @gul7603
      @gul7603 Год назад

      @@johnbieber1696 çarşamba

  • @chaosforces60
    @chaosforces60 Год назад

    Musluk suyuyla kullandığınız çaydanlık veya kettle’a bakın kreç içinde kalıyor. Nasıl içilebilir ki bu su ?

  • @GoldenHat333
    @GoldenHat333 Год назад +3

    1:31 dünyanın 4 te 3 sudan oluşmuyor sular ile kaplı. Dünyadaki suların toplam hacmi de kütlesi de Dünyanın geri kalanına kıyasla kat kat daha az. okyanuslar bize derin gelebilir ama dünyanın boyuna kıyasla çok küçükler.

  • @emirasofficial
    @emirasofficial Год назад +2

    ancak icme suyu kalmadiginda musluk suyu icerim bi kere surekli icmeye baslamistim aliskanlik yapiyor esrar gibi midede asit uretiyor

  • @hasansabbahinfedaisi
    @hasansabbahinfedaisi Год назад +5

    Eski binalarda su içilebilirse bile içilmiyor

  • @saracmert
    @saracmert Год назад +6

    Ortalama bir evde 6 ay kullanılmış bir su arıtma cihazı filtresini gördükten sonra kimsenin içebileceğini sanmıyorum.

    • @mgs7914
      @mgs7914 Год назад

      Senin bahsettiğin ya kireç veya sizin sorumluluğunuzda ol şu boruları veya depo.

    • @saracmert
      @saracmert Год назад

      ​@@mgs7914 Bahsettiğim kireç değil. Toprak, kum ve çok küçük taş parçaları. Binadaki borulardan ya da su deposundan olduğunu da sanmıyorum. 2016 yılında oturumun yeni başladığı İBB iştiraki Kiptaş'ın yaptığı Vaditepe'den bahsediyorum. 5 yıldır değiştirdiğimiz her filtre böyle çıkıyor.

    • @OzanEicher
      @OzanEicher Год назад

      @@saracmert ne kullanıyorsunuz?

    • @saracmert
      @saracmert Год назад +1

      @@OzanEicher LG Chem

    • @hunkarguzel6685
      @hunkarguzel6685 Год назад

      Filtrenin kullanılmamış orijinal haliyle kullanım sonrasını karşılaştırmak daha bilimsel bir yorum olur

  • @dutsesi
    @dutsesi Год назад +1

    20 yıldır Şişli’deyim. Musluktan da içiyorum. Damacana da alıyorum. Lezzeti farklı oluyor sadece.

  • @tuna7946
    @tuna7946 Год назад +2

    Musluk suyunun lezzetini kazanması için 1-2 saat bekletmek, meyve parçalarıyla tadını zenginleştirmek gerekiyorsa, o su kaliteli ve içilebilir su değildir.

  • @cilekcocuk7913
    @cilekcocuk7913 Год назад +1

    Mideniz nasil alıyor ki en azindan kaynatın

  • @microhoarray
    @microhoarray Год назад +1

    1:26 **lıkırgg** ohhhhhhhh cok sukur yarabbim

  • @SercanGunaydn
    @SercanGunaydn Год назад +1

    Hele biri içsin 1 sene, bizim kedilerin böbrekleri bağırsağı mahvoldu 50.000₺ ye ameliyat olmak zorunda kaldılar (ve bu fiyat geçen sene) en son böbrek taşı ve kristali yaptı, buyurun doyasıya için içilecek suyun tadını bile bilmiyorsunuz
    Almanya nın musluk suyu güzel ama en güzeli Yerevan’ın musluk suyu direk dağ suyunu şebekeye veriyorlar

  • @aytacyumat9801
    @aytacyumat9801 Год назад +4

    En sonunda şu konuyu gündeme getirdiniz,vallahi helal 👍🥳🤌

  • @leventerikli9173
    @leventerikli9173 Год назад

    Bazen suyun rengi bulanık oluyo toprak rengi bir defa da lağımla mı karışmış ne anonsu duymamışım duş aldım o suyla iğrençti nasıl kokuyor.

  • @erdemesn
    @erdemesn Год назад +30

    Sağlık bakanlığı bir parametre değil. İnsanlar bakanlığa güvenmiyor.

    • @patenlikoyun
      @patenlikoyun Год назад +5

      Bakanlik Kurbagali Dere'nin suyuna icilebilir demisti. O zamanlar affedersiniz klozetteki su bile daha temizdir. En azindan beklememis.

    • @ibrahimssen
      @ibrahimssen Год назад +3

      Marketler Sağlık Bakanlığı onaylı zehir saçan paketlerle doluyken ben de güvenmiyorum.

    • @EmrickDuncan
      @EmrickDuncan Год назад +2

      Zamanında bakanlık koltuğuna oturanlar gazetecilerin karşısında (özal’ın talimat ile) çayda radyasyon yok güvenle için diye demeç vermişti.
      Sonra, öğrendik ki radyasyon bulutları Akdenize kadar ulaşmış.
      İşte böyle devleti yönetenler ciddiyetsiz, işini layıkı ile yapmayınca vatandaşın güveni sarsılıyor ve doğal olarak kolay kolay düzelmiyor.

  • @serkantasc2933
    @serkantasc2933 Год назад +1

    Başarılar diliyorum

  • @Nurten.A.
    @Nurten.A. Год назад

    Kaynatilip icilebilir elbette..yemeklerede kullaniyoruzki

  • @microhoarray
    @microhoarray Год назад +4

    son 2 yıldır istanbuldayım bundan öncesinde de ankarada yaşıyordum. ne zaman çeşme suyu içsem midem bozulur pişman olurum (zaten korkunç tadından dolayı da zorunda kalmadıkça içmem) şimdi ballandıra ballandıra anlattığınız arıtma tesisine mi güveneyim yoksa mideme mi? yeni arıtılmış suyu test edip istanbulun suyu içilebilir demek ne kadar gerçekçi? sıkıysa rasgele evlere girip musluktan test edin bir de ne kadar içilebilir o zaman görmüş oluruz

    • @HomoDarwinus
      @HomoDarwinus Год назад

      Tamam da senin altyapın çöp ise belediye ne yapsın? Videoda ondan da bahsediliyor.

    • @1915kasim
      @1915kasim Год назад

      7 ay istanbulda kaldım genelde çeşme suyu içtim ama hiç bir zararı ı görmedim

    • @egesanli619
      @egesanli619 Год назад

      @@HomoDarwinus tamamdır o zaman sayaçtan hemen önce ölçsünler. Sayaca kadar tüm altyapı belediye sorumluluğunda.

    • @HomoDarwinus
      @HomoDarwinus Год назад +1

      @@egesanli619 Eğer öyle ölçüm yapılabiliyorsa mantıklı evet.

  • @batuhan3491
    @batuhan3491 Год назад +5

    Cem Toker'in vardır bir bildiği.

  • @mufasauer
    @mufasauer Год назад +1

    muslum açtığımda su değil çamur akıyor.

  • @burakeray2619
    @burakeray2619 Год назад +8

    Avusturya da yaşıyorum burda çeşmeden akan su Türkiye de en iyi hazır su diye satılan sudan daha iyi Türkiye de ben marketten aldığım çoğu suyu bile içemiyorum. İstanbul da çeşme suyu içilebilir diyen kalite kontrolü yapan çalışanlar bile eminim ki suyu satın alıp içiyorlardır.

    • @1915kasim
      @1915kasim Год назад +3

      Ay aman bukadar da naziklik insana zarar
      Kıbrıstaki çeşme suyunu içtim hiç bişey olmadı benim işte

    • @faniseyyah4559
      @faniseyyah4559 Год назад +2

      Sakın gelme orda kal

  • @sabrifather8827
    @sabrifather8827 Год назад +1

    Röportaj yaptığınız kişilerede sorsaydınız keşke hangi suyu içiyorlar

  • @acarfth
    @acarfth Год назад

    Madem musluk suyu içilebilir bir seviyede çamaşır makinelerimiz neden kreç tutuyor aynı şebeke suyunu kullandığımız halde?

  • @mameaga3313
    @mameaga3313 Год назад +8

    Şebeke suyunun bina girişinden alınması gereken veya konutların içinden alınması gereken numunelerden nedense hiç bahsetmemişler. Ayrıca her insan için mide bağırsak ve metebolizmasında sağlıgını etkileyen diğer kriterlerden de bahsedilmemiş. Bu eksik bilgiyle karar vermek veya neden sınuç ilişkisi kurmak yanlış. Binlerce insanın da bu yüzden sadece algı ile hareket ettiğini varsaymak daha büyük yanlışlık

  • @ethnicmusic90
    @ethnicmusic90 Год назад +39

    Kimi zaman kötü bir koku, kimi zaman kötü bir tat. İçilmez gerçekten her içtiğimde mide sorunları yaşıyorum.

    • @HomoDarwinus
      @HomoDarwinus Год назад +2

      Videoda anlatıldığı gibi havalandırmayı ve içerisinde limon koymayı deneyeceğim. Belki çözüm olur.

    • @denizklnc2578
      @denizklnc2578 Год назад +1

      @@HomoDarwinus limon koyarsan kendini kandırırsın peki ya vücudunu?

    • @HomoDarwinus
      @HomoDarwinus Год назад +1

      @@denizklnc2578 Dostum ben Trabzon'da yaşıyorum ve buradaki suyun pis olduğunu düşünmüyorum. Ancak klor olduğu için yine de koku ve tat bozulması oluyor, ondan kurtulmaktan bahsediyorum.

    • @thedude5746
      @thedude5746 Год назад +3

      binalardaki tesisatlardan bahsedilmemis, gelen su iyi aritilmis olsa da binanizin tesisati sıkıntılı olabilir özellikle eski bir binaysa

    • @irmakcosman
      @irmakcosman Год назад +1

      bölgeden bölgeye değişiyor ben hep içiyorum tat ve koku farkı yok

  • @bugurozturk
    @bugurozturk Год назад

    klorun dermatit yaptığını da biliyor muydunuz acaba

  • @yavuzkilic
    @yavuzkilic Год назад

    Çevre mühendisliği öğrencisiyim bir hocamız türkiyedeki musluk suları içilebilir kalitede fakat tadından dolayı tercih etmiyoruz demişti

  • @acvarlik
    @acvarlik Год назад +1

    Videoya çok şaşırdım gerçekten. Açıkçası bu videodan sonra ben de musluk suyuna yöneleceğim.

  • @stanTrX
    @stanTrX Год назад +2

    Sorumluluk sayaça kadar olmasın, kullanıcıların musluk çıkışına kadar olsun. Eksik varsa bu su kullanım için uygundur, yoksa da bu su içilebilir belgesi verilsin.

  • @aslan7067
    @aslan7067 Год назад

    İzmir'de öyle

  • @ilker1854
    @ilker1854 Год назад

    10 yıldan fazla bir zamandır ters ozmoz su arıtma cihazı kullanıyoruz evimizde. Uygun fiyata kesintisiz olarak şebeke suyundan faydalanıyoruz, çayda, çorbada, yemekte, meyve sebze yıkarken şebeke suyu mu kesildi 12 litre deposu bir günden fazla zaman ailemize yetiyor. Musluğu ne zaman açsak suyumuz hazır, hem de plastik pet şişelerle çevreyi kirletmiyoruz, hem de kapıda bacada sucu beklemiyoruz. Kurulumu ve filtre değişimi için RUclips üzerinde pek çok video var. Filtreleri internetten sipariş ederek kendiniz rahatlıkla değiştirebilirsiniz. Cihazı satan servislerin 3-6 ayda bir değiştirin demelerine bakmayın onlar da filtre satarak ve değiştirerek para kazandıkları için elbette en kısa sürede değiştirmenizi isteyecekler. Filtrelerinizin durumunu yine internetten alabileceğiniz TDS ölçer ile kontrol ederek kendiniz çok daha hızlı ve ucuza görebilirsiniz. Boşa filtre değiştirip paranızı da sokağa atmazsınız.
    Yorumlarda arıtıcı cihaz markası soran da çok olmuş, su arıtma cihazları çok komplike ürünler değildir, çalışma mantıkları hepsinde aynıdır ve sistemin kalbi, en önemli parçası olan yarı geçirgen membranı üreten dünyada 3 veya 4 firma vardır.Piyasada yüzlerce marka olmasına rağmen hepsi bu üreticilerin filtrelerini ve membranını kullanır. Kasayı kendisi yaptırır ve markasını koyup satar (ihlas, milsu, waterlife vs. gibi) O nedenle cihaz markasından ziyade içindeki filtreler önemlidir. Ama en ucuz cihaz bile işinizi uzun süreler görecektir.
    Arıtmadan çıkan su, tds kontrol cihazında 30-40 ppm (parts per million-Herhangi bir karışımda toplam madde miktarının milyonda 1 birimlik maddesine 1 ppm denir) değer gösterirken, şebeke suyu 200 ppm değere kadar yükseliyorsa şebeke suyu tüketmek ne kadar doğru artık siz değerlendirin.

  • @chadrichardson6209
    @chadrichardson6209 Год назад

    Plastik ambalaj riskli sebeke suyu canli su tesisleri ziyarete gittim detayli olarak anlatildi gordum biliyorum 1999 dan beri sebeke suyu kullaniyorum

  • @argungunay262
    @argungunay262 Год назад +2

    Koku oluyor diye içemiyorduk ama sonradan alışmaya çalıştım

  • @M.battal
    @M.battal Год назад +1

    Her hafta taşeeren suya gidiyorum gayet mutluyum tavsiye ederim

  • @yolinzivasi
    @yolinzivasi Год назад

    Musluktan akan suyu cam bardağa doldurduğumda görüyorum bembeyaz ve tanecikli, nasıl içeyim? (Bina yeni-tesisat yeni)

  • @silverlining6945
    @silverlining6945 Год назад +1

    Gelin meşhur Polatlının çeşme suyunu için,kendimi bildim bileli hazır su içerim.

  •  Год назад +1

    Ne denetlemesi ya bizim evde resmen bazen çamur akıyor. Nasıl güvenip de içeceksin şimdi o suyu.

  • @adncr6748
    @adncr6748 Год назад +1

    Ne zaman içtiysek bağırsak enfeksiyonu olduk

  • @huseyincalskan5696
    @huseyincalskan5696 Год назад

    Klorlu su gerçekten faydalı (!)

  • @aydnardc8429
    @aydnardc8429 Год назад +22

    hey gidi 2000ler,çocukluğumzda hep içerdik o musluklardan suyu,bunu bile ticarete çevirip damacanaya aktardılar..

    • @emirasofficial
      @emirasofficial Год назад +1

      5-6 yaslarinda 2005 2006 yillariydi yazlikta musluktan icerdim suyu damacanayla sonra tanistim mahvettiler her seyi

    • @COMPTROL
      @COMPTROL Год назад +2

      Binalardaki Paslı borulardan gelen suyu nasil iciyordunuz?

    • @omerfarukdemir1456
      @omerfarukdemir1456 Год назад

      @@COMPTROL lıkır lıkır ?

    • @kusursuz8872
      @kusursuz8872 Год назад +3

      @@omerfarukdemir1456 iğrenç

    • @cesipaul
      @cesipaul Год назад

      hayır abi eskiden insanlar pisti, artık insanlar modernleşti

  • @1071fatih
    @1071fatih Год назад +2

    Anlamadimki ne anlatti simdi bu yayin.

  • @cankatdx
    @cankatdx Год назад +2

    Ben yıllardır içiyorum.Tadı biraz sert o kadar

  • @turanazman9482
    @turanazman9482 Год назад

    Yaklaşık 7 aydır musluk suyu içiyorum. Çam şişede, ağzı açık dinlendirdikten sonra yaklaşık yarım saat sonra içiyorum ilk zama lar tadı farklı gelecektir, alışınca tadı ve kokusu sorun oluşturmuyor.

  • @debbath
    @debbath Год назад

    3 yıldır şebeke suyunu (kadıköy) brita filtreli sürahiyle tüketiyorum. Lezzet konusu kişisel ancak sağlık olarak hiçbir sorunum yok.

  • @sradanbirisi3659
    @sradanbirisi3659 Год назад +3

    Şebeke suyu kullanan %81 içinde arıtma kullananlar vardır mutlaka

  • @cengizyigit4648
    @cengizyigit4648 Год назад

    Çok kireçli!

  • @ugri28
    @ugri28 Год назад

    Brita sürahi kullanıyoruz

  • @burakcanikli2918
    @burakcanikli2918 Год назад +1

    Hayır içilemez. Maltepe’de oturuyorum. Kış günlerinin yarısında su çamurlu akıyor. İski’yi aradım kaç kere. Çamur değilmiş de bilmem bi kimyasal tepkimeymiş. Sağlığa zararlı değilmiş filan… bilmiyorum. Ama içilemeyeceği kesin. Ayrıca, İstanbul’da arıtma da işe yaramaz. Çünkü arıtma İstanbul’un suyundaki kimyasalları arıtamaz.

  • @sekiz36
    @sekiz36 Год назад

    damacana su pahalılandı mecbur içiyoruz kısa vadede bir şey olmadı ama uzun vadede ne yapar bilinmez

  • @R2N81
    @R2N81 Год назад +1

    Devlete güvenip içemezsin,kendi ek önlemlerini alman lazım.Ciddi bir arıtma sistemi gerekir İstanbul'da musluk suyunu içmek için.Bir diğeri de devletten sonra insanların kendisinin de bilinçli olması lazım.İstanbul'da bina envanteri belli,eski binalar çoğunlukta ve tesisatları korkunç durumda.O borulara artıma dayanmaz!

  • @mericdenis3779
    @mericdenis3779 Год назад

    Binaların tesisatları eski boruları paslanmış. Binaya gelene kadar ki tesisatın temizliğini konuşmuyoruz bile tesisten çıkan ilk suyu analiz ederek konuşmayın direk çeşmeden akan suları analiz edelim bence daha doğru veri elde ederiz

  • @2ey_nep
    @2ey_nep Год назад +1

    Cek cumhuriyetine gittiğimde musluktan su içtim ki zaten herkes öyle yapıyor damacanadan farksız burdaki suyun tadı kötü nasıl güvenilsin ki.

  • @uidr
    @uidr Год назад +2

    içilir hayatım içilir afrikada simsiyah su içiyor insanlar

  • @hdgungor
    @hdgungor Год назад +1

    30 yaşındayım. Kendimi bildiğim bileli musluk suyu içerim. Almanya, Antalya, Ankara şimdi de İstanbul. Hiç bir sorun veya sıkıntı yaşamadım. Psikolojik olarak millette böyle gereksiz bir algı oluşmuş.

  • @emrahdundar2005
    @emrahdundar2005 Год назад +1

    Bilinen ve hesaplı marka olarak motorsuz ihlas su arıtma aldım 2 yıl kadar önce. Hiçbir sorunumuz yok. Söyledikleri gibi barajdan arıtma tesisi’ne arıtma tesisinden buraya gelene kadar yaşanabilecek kirlilik bu arıtmalar sayesinde ortadan kalkıyor. Yani ekonomiyi bir tarafa koyuyorum şu rahatlık yemekte çayda içme suyunda her şeyde aşırı bir konfor. Önceden yok su bitti yok sürahi bitti ne kadar çok uğraşıyormuşuz ya. yani arkadaşlar evliliğimde yaptığım en güzel yatırım attığım en güzel adım bu oldu evim için herkese tavsiye ederim. Yetkililerin anlatımına zaten güveniyoruz ayrıca güvenmesek bile çok iyi biliyoruz ki halkın çoğu musluk suyu kullanıyor. Kötü bir yanı olmuş olsa en basitinden ishal vakalarından başını kaldıramaz kimse. Bunlar olmuyorsa demekki bir zararı yok. Arıtma ile sadece genel bir temizleme ve tadını düzeltme yapıyoruz sadece. Bu arada İhlası almadan önce çocuklarını bu arıtmanın suyuyla doğumundan askerlik çağına kadar getiren komşumuzu referans aldım 😊

    • @ebrubekaroglu4421
      @ebrubekaroglu4421 Год назад

      Arıtmanın modeli nedir ya da link var mı?

    • @emrahdundar2005
      @emrahdundar2005 Год назад +1

      @@ebrubekaroglu4421 İhlas Silver cebilon. Pompasız model. Tavsiye ederim Ebru hanım

    • @ebrubekaroglu4421
      @ebrubekaroglu4421 Год назад +1

      Tesekkur ederim sagolun

  • @fatiherguner1134
    @fatiherguner1134 Год назад

    "London’s tap water is generally safe to drink since it is regularly tested and meets the EU standards for clean water. But because of the offputting taste of unfiltered tap water in London and the potential for contamination, bottled water is an extremely popular hydration choice in the city" replace London with İstanbul.

  • @HomoDarwinus
    @HomoDarwinus Год назад +2

    "Sağlıksız" önyargısı bence de psikolojik ama koku ve tat farkı kesinlikle psikolojik değil. Musluk suyunun tadı baya baya kötü.

  • @SiradanBirKanal51
    @SiradanBirKanal51 Год назад +2

    Türkiye'de herhangi bir ildeki musluk suyu içilemez. Özellikle nevşehir gibi illerdeki...

  • @kivanccakiroglu5988
    @kivanccakiroglu5988 Год назад +1

    Musluk suyonda yoğun kireç var. Böbrek taşı yapıyır o kireç.

  • @ugri28
    @ugri28 Год назад

    babacan niye yapmamış vaktinde?

  • @yavuztosun3159
    @yavuztosun3159 Год назад

    Dünyanın hangi metropolünde musluk suyu içiliyormuş? Londra, Paris New York hangisinde?

    • @GetBackTrolling
      @GetBackTrolling Год назад

      roma sayılırsa içiliyo hocam baya da iyi tadı

    • @yavuztosun3159
      @yavuztosun3159 Год назад

      @@GetBackTrolling alplerin apennilerin suyu içilir. İtalyan çeşmeleri meşhur.

    • @rukirukiorg5693
      @rukirukiorg5693 Год назад

      New York’da herkes 365 gün musluk suyu içer. 35 senedir içiyoruz…

  • @konusanvideolar7185
    @konusanvideolar7185 9 месяцев назад

    istanbulda doğup büyüdüm yıllardır muslukdan içilecek su çamur akıyor ve kokuyor

  • @sradanbirisi3659
    @sradanbirisi3659 Год назад

    Videoyu durdurup gidip denedim yok içilmez yutunca acımsı bir tat bırakıyor ağızda

  • @aktansen966
    @aktansen966 Год назад +2

    Arıtıp içiyoruz 😊

  • @ercanyaman8503
    @ercanyaman8503 Год назад

    herşey tamam da videonun başlangıcındaki teyze suyu neden kavanozdan içiyor?

  • @yukselaltan
    @yukselaltan Год назад

    İstanbul'da ikamet ediyorum, şebeke suyunun sağlıklı olduğunu düşünmüyorum. Damacana fiyatları aşırı pahalılandığı için artık damacana yerine filtreli sürahi kullanıyorum.

  • @lunarbike
    @lunarbike Год назад +2

    belediye istediği kadar o suyu temizlesin farketmez. bir çok apartmanın boru tesisatı eski. o borular kurşun arsenik vs içeriyor. cıva kadmiyum gibi ağır metaller de olabilir konunun uzmanı değilim. hiç bir şey olmasa paslı borulardan geçiyor olabilir. plastik boru olsa o zaman mikro plastikler bedeninize karışıcaktır sürekli içtikçe. ama şunu biliyorum ki bu ağır metallere insan vücudu az miktarda tek seferlik vs maruz kaldığında tolore edebiliyor ve vücuttan atabiliyor. ama düzenli bir şekilde yıllarca maruz kaldığında vücutta birikim oluyor ve insanı zehirliyor. farkında olmadan sizi kanser vs gibi hastalıklara maruz bırakmış oluyor. su meselesinde mücadele ettiğimiz sadece bakteri mikrop değil ki. şişelenmiş suların en azından kurşun arsenik vs içermediğinden eminiz. çünkü kontrol ediliyorlar.
    tüm bunların dışında bir de keyfi bir şey söyliyim : çeşme suyundan demleme çay ile şişe suyundan demleme çay arasında muazzam lezzet farkı oluyor şişe suyu lehine.

  • @cesipaul
    @cesipaul Год назад

    suyun geldiği borular temizlenmiyor ki. belki 50 60 yıldır aynı borudan su geliyor içi pistir o boruların dolayısıyla siz ne kadar temiz su verseniz de eve gelene kadar kirleniyodur

  • @cannkanaroglu6236
    @cannkanaroglu6236 Год назад +5

    Musluk suyunun pH değeri de suyun içilip içilemeyeceğine dair önemli bir göstergedir ki o konuyu yanlış hatırlamıyorsam es geçmişsiniz

  • @Sultan_Alparslan_HAN
    @Sultan_Alparslan_HAN Год назад +1

    BBC sen bize ingiltere de market rafları neden boş onu söyle. Türkiye hakkında pozitif veya negatif konuşmanızı doğru bulmuyorum. Bu bizi ilgilendirir.

  • @allein167
    @allein167 Год назад +1

    3:07 cuk oturmuş

    • @emirasofficial
      @emirasofficial Год назад

      @@ryotakyle çok ince çoook

    • @emirasofficial
      @emirasofficial Год назад

      @@ryotakyle akan sular durur deyim anlami cok onemli bir sahis icin hani o dediyse akan sular bile kendiliginden durur yani o kadar onemli demek ama buyuk usta bi de su anlama vurgu yapmis tayyip dediyse sularin akacagi varsa sa durur demis yani olumsuz anlamda soylemis

  • @xselimxxjd
    @xselimxxjd Год назад

    Bir keresinde musluk suyu içmeyi denemiştim. İçmiştim, sonra bi baktım su depo suyu.

  • @uneybey
    @uneybey Год назад

    2 hafta musluk suyundan çay yaptım, çaydanlık bembeyaz oldu kireçten.