BMC Global Select: den där tionde fonden som slagit index |

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 10 июл 2024
  • Jag brukar säga att 9 av 10 aktivt förvaltade fonder inte slår index. Att det för den absoluta majoriteten av sparare är bäst att regelbundet spara i en billig, bred, passiv indexfond. Det är något jag absolut vidhåller och som det finns mycket teoretiskt och empiriskt stöd för. Samtidigt är jag fascinerad av den där 10 fonden som faktiskt slår index.
    Ibland upplever jag att misstolkas som att det är omöjligt att slå index. Det är det inte, det är bara extremt svårt att göra det över tid. Det är så svårt att för den absoluta majoriteten - inklusive mig själv - är det inte ens lönt att försöka.
    Egentligen är det enda undantaget att försöka att man får ut något annat mervärde som att man lär sig, har roligt, får emotionell kickar eller att investera i något som man bryr sig extra mycket om. Utifrån ett nyttomaximerande perspektiv är det inte lönt.
    Samtidigt har jag varit i den här världen tillräckligt länge för att veta att det finns ett antal investerare som är tillräckligt duktiga att de faktiskt kan mäta sig mot andra investerare och komma ut segrande.
    För att ta en sportmetafor (🙈); problemet med investeringsvärlden är att det finns inga divisioner. Alla spelar i samma liga, oavsett om det är min mamma som köper en enskild aktie eller det är en hedgefond från New York med miljarder i kapital och doktorerade handlare.
    Trots att man möts på samma spelplan ser förberedelserna inför matchen extremt olika ut. Detta tycker jag är extremt intressant. Det är också en stor anledning till att jag själv har slutat att vara aktiv och försöka slå index.
    För jag har sett hur vissa av dessa spelare förbereder sig inför matcherna. På sätt och vis är dagens avsnitt ett ”titta bakom kulissen”-avsnitt där man mellan raderna kan utläsa vad som krävs.
    Bara för att ta ett exempel - både Henrik och Andreas gör detta på heltid och har gjort det i snart 20 år var. De har dessutom ett helt team av analytiker som jobbar heltid åt dem. Varje analytiker inkl. de själva är bara inriktade på en specifik nisch i marknaden - t.ex. halvledarbolag i Asien, byggbolag i Europa eller motsvarande. De åker dessutom dit och besöker bolagen, leverantörer och kunder.
    De lever och andas börsen - notera t.ex. jag frågar om något bra de läst på sistone och jag får det spontana och passionerade svaret ”Atlas Copcos senaste årsredovisning”. Eller hur på gott och ont välmåendet styrs av färgen på Bloomberg-terminalens siffror i slutet av dagen.
    Jag känner igen det här så väl från andra riktigt duktiga investerare som är nästan lika fanatiska (t.ex. kan börskursintervallet på nästan alla svenska börsnoterade aktier från 80-talet och framåt i huvudet).
    En av sakerna som jag vill ge bort med detta avsnitt är just det här - vad är det som krävs för att spela på Champions League-nivå. Hur fånigt jag ibland kan tycka att det är på Finanstwitter eller motsvarande ställen när man inte ser att det är Henrik / Andreas eller motsvarande på andra sidan ens affär. Det är ju bara lyssna på dem och tänka - i en affär där de säljer, kommer jag på allvar känna att jag har ett mer välgrundat beslut?
    Det här och mycket mer handlar dagens avsnitt om. Vi hoppas att du gillar avsnittet!
    Jan, Caroline, Andreas och Henrik
    Länkar
    ====
    BM Capitals hemsida:
    www.bmcapital.se/
    Följ diskussionen i forumet:
    rikatillsammans.se/forum/t/82727
    Innehållsförteckning
    ====
    00:00:00 Elefanten i rummet
    00:04:09 Same same, but different name
    00:07:11 Hisspitchen för BMC
    00:09:05 Varför är fonden populärast bland 75+?
    00:12:10 De två stora frågorna
    00:15:47 Korpen möter Champions League
    00:17:29 Kenyanska & thailändska banker
    00:20:54 Marknaden gör en ödmjuk
    00:22:10 Bästa skruvdragaren i stan
    00:22:30 Vad som krävs på högsta nivå som investerare
    00:25:31 Halvledare och mjukvarubolag
    00:26:21 Ställningen i vårt vad
    00:28:43 Varför går det bra för er?
    00:32:13 Varför misslyckas så många fonder?
    00:36:04 Hur mycket av era egna pengar finns i fonden?
    00:39:45 Stressen som förvaltare
    00:40:14 Utvärdering av investeringsbeslut
    00:43:25 Balder och Nordea
    00:46:54 Hur många affärer tackar ni nej till?
    00:48:50 Champions vs speciella situationer
    00:49:27 Småbolags- vs Globalfonden
    00:51:56 Höga P/E-tal är alltid relativa
    00:53:07 Nyhetsbrevet för aktienördar
    00:56:56 Sektorrotation från 2022 till 2024
    01:00:06 Ferrari är mer än ett bilmärke
    01:01:04 Hur motiverar ni er avgift?
    01:02:20 Hur ser ni på tillväxtmarknader nu?
    01:04:44 Våga ta mer risk
    01:05:27 Våga vara långsiktig
    01:08:00 Atlas Copcos årsredovisning är fantastisk

Комментарии • 15

  • @Suppe70
    @Suppe70 24 дня назад +6

    Jag tycker det är lite märkligt med dessa avsnitt, då detta är något ni starkt avråder ifrån. Hela RT-filosofin är att totalt det motsatta. Förstår att ni tjänar pengar på sponsrade avsnitt, men ändå! Älskar eran kanal trots det.

    • @RikaTillsammansTV
      @RikaTillsammansTV  24 дня назад +3

      Jag kan absolut förstå kommentaren. Samtidigt så upplever jag att det är svårt att vara fundamentalistisk åt endera håll. Andreas och Henrik skapar ju en problematik - för de gör ju de facto det jag säger inte ska gå. De har ju slagit index, trots en hög avgift och trots aktiv förvaltning. Så jag upplever det också som svårt att bara bortse från det bara för att det inte passar in i min världsbild.
      Sedan försöker jag även ta upp både det med avgift, det med aktiv förvaltning i avsnittet. Men ja, det är superklurigt.

    • @mikaelswede2
      @mikaelswede2 23 дня назад +2

      Tycker man lär sig mycket av dessa avsnitt.
      Och RikaTillsammans handlar om att luta sig på historiken. Vad är problemet med att man lyfter fram alternativen som slår index?

    • @Suppe70
      @Suppe70 23 дня назад

      @@mikaelswede2 Problemet är ju att, förvaltarna möjligtvis har slagit index under dessa år, men det säger ju inget om framtida avkastning? Precis det JAN har lärt oss på RT.

  • @MrKililae
    @MrKililae 24 дня назад

    Förstår anledning till avsnitet. Det är bra att få in perspektiv och exempel som går emot den generella filosofin. Även om dessa fonder har slått index och kanske kommer göra det vidare så ser jag de som "exemplet som bekräftar regeln".
    Ingen anledning till att byta båt, men som indexinvesterare så bör man vara medveten om att det alltid kommer finnas någon som slår index i en viss tid och kanske även över hela perioden för den specifika individuella investeraren.
    Bra avsnitt och intersserad av uppföljningarna vidare över åren

  • @GreyNomads
    @GreyNomads 24 дня назад

    Spännande

  • @HerrLavett
    @HerrLavett 23 дня назад

    Samhällsansvar. Hallå.

    • @RikaTillsammansTV
      @RikaTillsammansTV  23 дня назад

      Du får gärna utveckla, förstår inte?

    • @HerrLavett
      @HerrLavett 23 дня назад +4

      @@RikaTillsammansTV De har startat sitt företag för att ta samhällsansvar påstår de. Det är låter som ett fabricerat CV.

  • @fidelia1271
    @fidelia1271 23 дня назад

    Vem blev det som fick bjuda på middag?🤭

    • @RikaTillsammansTV
      @RikaTillsammansTV  23 дня назад

      Haha, extremt lika på 5 år, men de fick bjuda på middag. De hade dock en poäng i att vi valt ett snävt jämförelseindex. 🙂

  • @Deghata61
    @Deghata61 5 дней назад

    Swedbank Robur Globalfond A mycket bättre avkastning på 1, 3 och 5 år med lägre avgifter.