İşletme sermayesi nasıl yönetilir?
HTML-код
- Опубликовано: 10 янв 2025
- Bir şirket için işletme sermayesi çok önemli size yaşanmış bir şey söyleyeyim. 30 milyon dolarlık yatırım yapmış bir fabrikanın bütün fabrika yapılıp bittikten sonra işletme sermayesi olmadığı için faaliyete geçemediğini söylesem şaşırır mısınız? Evet gerçekten yaşanmış bir olayı anlatıyorum size. Yatırım yapıldı, fabrika kuruldu, içine bir sürü makinalar alındı, montajları yapıldı, yurtdışından o makinaları satanların ekipleri geldi ve Türkiye'deki o fabrikada çalışacak işçilere formenlere eğitimler verildi. Ama o fabrika maalesef çalışmaya başlayamadı. Neden biliyor musunuz? Çünkü fabrikanın işletme sermayesi yoktu. Yani işçilerine ödeyecek parası, işte o makinaları çalıştırmak için elektrik ödeyecek parası, ne bileyim suyu ödeyecek parası olmadığı için o fabrika çalışmadı. Evet bu yaşanmış bir hadise. Onun için firmalarda işletme sermayesi ya da diğer bir adıyla çalışma sermayesi o kadar önemli ki ve bugün Türkiye'deki işletmelerin hepsinde bu ciddi anlamda problem.
Beni dinleyen hepiniz büyük ihtimalle ya hakikatten adam doğru söylüyor diyeceksiniz çünkü maalesef bu durum böyle. Sebebine gelince de bizim işletmelerimiz bu süreçleri çok doğru yürütemiyorlar. Bunun dış etkenleri de var iç etkenleri de var. Yani burada nakit akış çok doğru yönetilmiyor ve size samimi itirafta bulunayım şirketlerimiz yani kobilerimizin hiçbirisi nakit akışı yapmıyor. Yani bu işler hacıbaba usulü gidiyor. Yani bir ödeme yapılacaksa bir bakıyorsunuz şirket sahibinin önünde bir ajanda, ajandasına yazmış işte X şirketine ben 15 Mayıs'ta ödeme yapacağım diye yani bu işler böyle yürümez bu işlerin profesyonelce yürütülmesi lazım. Yani nakit akış yapılması lazım, stok satış dögüsünün yönetilmesi lazım, alacak ödeme döngüsünün yönetilmesi lazım. Size şimdi basit bir örnek vereyim.
Siz bir mal üretiyorsunuz ve o malı 90 gün vadeyle satıyorsunuz ama sizin bütün borçlarınız 30 gün vadeyle. E nasıl yöneteceksiniz ki bu şirketi? Yani şöyle düşünün siz bir mal sattınız 3 ay sonraya o malın bedelini tahsil edeceğinizi söylüyorsunuz. Varsayın ki bin liralık bir mal sattınız o maldan da 400 lira kar ettiniz bunun da 600 lirası maaliyet. E 600 liralık hammaddeyi siz 1 ay vadeyle aldınız. Yani düşünün ki Mayıs ayında sattınız yani 90 gün sonra Haziran, Temmuz, Ağustos'ta bedelini tahsil edeceksiniz. Ama siz Haziran ayında o malın bedelini ödeyeceksiniz. Neyle ödeyeceksiniz? Yani tahsilatla ödemenin arasında bir denge kurulması lazım ve size çok net söyleyeyim bunu. Yıllara sahip tecrübemle söylüyorum Türkiye'deki işletmelerin hepsinde tahsilat ve ödeme uyumsuzluğu var. Bütün şirketlerde yani tahsilat vadesi ödeme vadesinden hep daha uzun. İşte burada çok önemli politikalar geliştirilmesi gerekiyor.
Bu videoya ve benzeri konulara aşağıdaki linkten de ulaşabilirsiniz.
www.onbitv.com
Takipte kalın: / onbitv
Onbitv internet üzerinden yayın yapan, hayata dair merak edilen konulara ulaşmak üzere kurulmuş, görüntülü içerik platformudur. Spordan sağlıklı yaşama, gündemdeki haberlerden kültür sanat ajandasına, teknolojiden astrolojiye merak ettiğiniz tüm bilgiler onbitv adresinde... Sağlık, spor, yaşam, teknoloji başlıkları altında konusunda uzman kişilerin videoları ve 3000’den fazla yazı içeriklerine her gün yenisi ekleniyor. Neslihan İle 8 Dakika'da Neslihan Perker her hafta bir konuğu ağırlıyor.
Web Sitesi: www.onbitv.com
Facebook: / onbitv
Instagram: / onbitv
Twitter: / onbitv
Linkedin: / onbitv
İlişkili İnternet Siteleri
• Obscura Film www.obscura.com...
• Obscura 360 www.obscura360....
• Datelier www.datelier.com/
• Ne Güzel Evim (StarTV) www.neguzelevim...
• Panorama (TRT Arapça) www.trtpanorama...
• İstanbul'dan Hayırlı Sabahlar (TRT Arapça) sabahelkhairmin...
O kadar yalın ve anlaşılır bir dille anlatılmış ki, teşekkürler...
daha çok müşteri kazanımı için dijital reklamlara başvurmak en güzel yöntemdir
hedef kitleyi sosyal medya üzerinden analiz edip direk işletmenize çekebiliyorsunuz
Hocam çok teşekkür ederim çok güzel konuları deniyorsunuz Çok teşekkür ederim mükemmel
TEŞEKKÜR EDERİZ BİLGİLER İÇİN. ALLAH İŞİNİZİ RAST GETİRSİN.
Ödemelerde Takla attirmayla 30 günlük borcu 90 gün sonraya taşıyabilir. 🤓 Diğer yandan Tedarikçi portföyünü genişletirsen biryere borçlu kalsan bile malzeme akışın aksamaz.
cok dogru söylüyorsunuz
okulda muhasebe öğretiler banka ve sigorta 4 yıllık okudum okulda 40 yıl önceki muhasebeyi öğrettiler hatta teoride uygulama yok şuanda ben sigorta acentesi işletiyorum bilançomu kendi hazırlayım dedim bilgim sıfır oldugunu anladım....
👍
konuş bro iyi dedin
Hocam bir de biz sizi tanıyabilir miyiz daha yakından tanımak isteriz ondan dolayı soruyorum
l24.im/8YcCzO
l24.im/3Bs
l24.im/vFIXLpa
Uzmanımıza bu sitelerden ulaşabilirsiniz.
Hocam mükemmel anlatmışsınız ama bunları yapacak muhasebeciyi nasıl bulacağız 100 de 90 hiç duymamış ☺️
Derviş bey üç kuruşa beş köfte olmuyor, öyle muhasebeciler var tabii ki ama öyle patronlar olmadığı için bulunamıyor desem ne dersiniz?
Biz hiç bişey bilmiyormusuz
Yada diğer bir adıyla çalma 1:10 :D