Pilot met walviskadaver op Rottumerplaat

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 14 окт 2024
  • Wat gebeurt er als je een gestrande walvis laat vergaan op het strand van Rottumerplaat? Bekijk deze time lapse! Onze onderzoekers volgden 2 jaar lang het afbraakproces en de invloed ervan op bodem en biodiversiteit. De time lapse is gefilmd t/m de zomer van 2023.
    Deze jonge dwergvinvis strandde in november 2020 aan de westkant van Rottumerplaat en is daarna door de Waddenunit naar een veilige en ontoegankelijke locatie op het eiland gebracht. Het onderzoek geeft een goed beeld van de omstandigheden en voorwaarden die nodig zijn om een walviskadaver op een zo natuurlijk mogelijke manier te laten vergaan en daarmee de biodiversiteit te bevorderen.
    Uit de pilot bleek dat allerlei soorten insecten op het kadaver afkomen. Naast te verwachten soorten als stront- en mestvliegen is ook een groot aantal kevers aangetroffen. In totaal zijn er 129 verschillende keversoorten gevonden, waarvan er 74 nog niet eerder voor het eiland waren beschreven. Mogelijk zijn er kevers vanaf het vasteland specifiek op het kadaver afgekomen. Door de lange tijd dat dit walviskadaver bleef liggen, kunnen er meerdere generaties kevers zijn grootgebracht.
    Dank aan iedereen die meegewerkt heeft aan de pilot, zoals Rijkswaterstaat, de Waddenunit, Staatsbosbeheer, vogelwachters en allerlei vrijwilligers!

Комментарии •