En nou is het afgelopen met downtertainment | De Avondshow met Arjen Lubach (S3)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 23 янв 2023
  • Het moet afgelopen zijn met 'downtertainment': tv-programma's die mensen met het syndroom van Down inzetten puur voor vermaak. Hierdoor wordt namelijk een verkeerd beeld verspreid.
    Kijk de hele uitzending hier: bit.ly/deavondshowmetarjenlubach
    'De Avondshow met Arjen Lubach' zie je iedere maandag tot en met donderdag om 22.10 uur op NPO 1 en dit kanaal.
    Volg 'De Avondshow' op Instagram: / deavondshow. .
    Volg 'De Avondshow' op Twitter: / deavondshowvpro
    Arjen Lubach duikt in 'De Avondshow met Arjen Lubach' via de waan van de dag langs inspirerende gasten tot op de bodem van het nieuws.
    www.vpro.nl/deavondshow
    #VPRO
  • РазвлеченияРазвлечения

Комментарии • 414

  • @VulturHS
    @VulturHS Год назад +2056

    Betekent dit dan ook dat het afgelopen is met shows zoals temptation island?

    • @geenkaas6380
      @geenkaas6380 Год назад +24

      natuurlijk

    • @drink4711
      @drink4711 Год назад +14

      temption island? de hel is dat?

    • @LegendLuuk
      @LegendLuuk Год назад +128

      Pas nou op, straks maken ze een combinatie tussen die twee programma's

    • @geenkaas6380
      @geenkaas6380 Год назад +14

      @@drink4711 Goed dat je dat niet weet

    • @nielsbishere
      @nielsbishere Год назад

      @@LegendLuuk "down to fuck"

  • @glallisius5054
    @glallisius5054 Год назад +498

    Ik heb een broer met het Syndroom van Down. Hij is in staat om een aantal uren zelfstandig alleen te zijn. Hij woont op zichzelf met begeleiding samen met een aantal andere mensen met Down. Maar als hij die begeleiding niet had, zou hij nooit in staat zijn geweest om het huis van mijn ouders uit te gaan. Bedankt voor het bespreken van dit onderwerp Arjen, hopelijk dat mensen nu een beter beeld krijgen!

    • @MandyJansenOfficialMandyJansen
      @MandyJansenOfficialMandyJansen Год назад +5

      Idem Dito hier, maar dan met een Zus! Blij dat dit uitgesproken wordt eindelijk

    • @mrrpieter
      @mrrpieter Год назад +2

      Het is belangrijk dat mensen met een beperking/stoornis rolmodellen hebben. Ook meer betrokken geraken bij de programma's. En het allerbelangrijkste is dat niet steeds de nadruk gelegd word op hun beperking/stoornis.

    • @hgr8882
      @hgr8882 Год назад +10

      @@mrrpieter : u reageert op veel reacties hetzelfde, een collega van mij heeft daar een leuke uitdrukking voor "u heeft carbonpapier op uw tong".
      Mensen met een beperking hebben rolmodellen en dat zijn juist geen mensen met een beperking, vaak zijn het acteurs uit GTST (heel lastig, omdat veel mensen met een beperking die hier naar kijken denken dat GTST real life is).
      In programma's waar het stuk over gaat ligt juist de nadruk op de beperking, de beperking is entertainment geworden.

    • @mrrpieter
      @mrrpieter Год назад

      @@hgr8882mensen met een beperking willen rolmodellen zoals hun. acteurs zonder beperking kunnen dat moeilijk invullen. bij bijna elk programma waar er een persoon met een beperking/stoornis in voorkomt ligt de nadruk op hun beperking. en is het zoals je zegt entertainment geworden. en dat willen de meeste juist niet. in de programma's moet er wat meer nadruk op hun talenten gelegd worden. waar het mogelijk is natuurlijk. en daar is onder andere william boeva ook voorstander voor.

    • @404Dirk
      @404Dirk Год назад +5

      Heb zelf ook een zus met down, maar ben het echt maar voor een 'beperkt' (haha) deel eens met wat Arjen zegt. Bijna alles op TV is mooier gemaakt dan het echt is en de mensen die op TV komen zijn vaak mensen met een vlotte babbel en charismatisch karakter - Gorden daargelaten. Ik snap dat dit een onrealistisch beeld kan scheppen van downsyndroom, maar voorheen was er een onredelijk negatief beeld. Mensen met down worden door veel mensen toch nog 'eng' gevonden. Ook doordat we in Nederland vinden dat deze mensen niet met 'normale' kinderen naar school mogen. Als dit soort programma's ervoor zorgen dat dat verandert, ben ik echt dik tevreden. En dat onrealistische beeld kun je ook oplossen met een disclaimer.

  • @casadelosotte
    @casadelosotte Год назад +337

    Prachtig dat jullie even aandacht hier aan besteden. We weten allemaal dat die programma´s niet over die mensen met down gaan, maar een soort reclamefilmpje voor de presentator. Om ziek van te worden. Ik ben geschokt over de cijfers, dat wist ik niet. Heel veel respect aan alle ouders die hun leven wijden om hun kinderen zo goed als mogelijk te begeleiden. Want dat doe je als ouder. De opmerking van Gordon was ziekmakend, helaas heeft hij daar een patent op.

    • @Hellohallo
      @Hellohallo Год назад +1

      hou toch op, die mensen vinden het prachtig. en genieten over duidelijk

    • @twvdm5745
      @twvdm5745 Год назад +13

      @@Hellohallo Dat is niet het punt.

    • @Hellohallo
      @Hellohallo Год назад

      @@twvdm5745 dat is exact het punt. ook al doet die presentator dat ook omdat hij/zij het leuk vindt om op tv te komen. zou ook wel gek zijn als dat niet zo was. maar wat boeit dat. lubach is zelf hetzelfde als gordon. komt graag op tv, krijgt graag aandacht. nou en.

    • @srirolf345
      @srirolf345 Год назад +4

      @@Hellohallo dat jij dat wil benadrukken, maakt nog niet dat dat het punt is. Je vergelijking slaat dan ook als een tang op een varken.

    • @Hellohallo
      @Hellohallo Год назад

      @@srirolf345 dat jij dat niet wil benadrukken maakt nog niet dat dat het punt niet is. Jouw begrip vande nederlandse taal, inhoudelijk begrijpen, is niet je sterkste punt. waarom je mij daar mee lastig valt. kom dan met een inhoudelijk argument. maar dat heb je niet, dus kom je met onzin

  • @michellerinia5501
    @michellerinia5501 Год назад +496

    Reageer niet snel op video's, maar vond dit wel erg sterk en herkenbaar. Jaren met kinderen en jongeren met een beperking gewerkt (ook veel downsyndroom) en dit wordt echt overschat. Fijn dat dit onderwerp ook een keer belicht wordt!

    • @michadegraaf4570
      @michadegraaf4570 Год назад +3

      onderschat bedoel je denk ik

    • @michellerinia5501
      @michellerinia5501 Год назад +22

      Ik bedoel dat downsydroom wordt overschat. Te veel hype door dit soort programma's, terwijl de werkelijkheid vaak anders is helaas...

    • @atrem7942
      @atrem7942 Год назад

      Men overschat wat mensen met down zouden moeten kunnen door dit soort programma's.. is wat je bedoeld? Wmbt gaat het erom dat deze mensen niet voor niks wils onbekwaam zijn tot aan verplichte anti conceptie en sterilisatie toe. Exploitatie om kijkcijfers. En leuke uitjes met bnn'ers is voor hun prachtig zouden ze veel vaker moeten doen hoeft wmbt geen camera op.

    • @michellerinia5501
      @michellerinia5501 Год назад +8

      @@atrem7942 wat mensen met downsydroom moeten kunnen is niet t punt denk ik. Iedereen is anders, ook mensen met downsydroom. De mensen die aan deze programma's mee doen, prima. Maar ik zelf vind het fijn dat er ook een keer toegelicht wordt dat niet iedereen met dit syndroom hetzelfde is. Sterker nog, dat een meerderheid dit niet kan. Maar erg fijn dat deze mensen wel met zo'n programma mee kunnen doen en veel dromen waar kunnen maken 🤗

    • @captainzork6109
      @captainzork6109 Год назад

      ​@@michadegraaf4570 ik denk dat je down geschat bedoelt

  • @SucicRaven
    @SucicRaven Год назад +192

    Ik heb zelf een beperking en hoewel het prima is om ook de betere aspecten ervan onder de aandacht te brengen, neigt het tegenwoordig naar toxic positivity. Zal niet de eerste keer zijn dat ik een begeleider hebt die zegt “ja, maar zus en zo zijn weer voordelen/ben je goed in!” Niet het punt als ik over de BEPERKINGen klaag. Alleen geeft in mijn geval de media heel graag aandacht aan de kleine, extreme groep, want dat trekt kijkcijfers. Dat is het beeld wat mensen hebben. Worden we niet onderschat door deze tv representatie, dan worden we wel overschat omdat we zo “normaal” lijken.

    • @itsalwayshalloweenexceptwh5118
      @itsalwayshalloweenexceptwh5118 Год назад

      Precies dit dus. Ik ben het helemaal met je eens. Ik heb ook in meerdere groepen meegedaan voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Daar kom je echt alleen maar de uitzonderlijke gevallen tegen van mensen met downsyndroom die zelfstandig kunnen wonen bijvoorbeeld. Of mensen zonder downsyndroom die zeer licht verstandelijk beperkt zijn. Wat er dus niet op de tv komt zijn al die mensen die volwassen zijn maar bij overal basis taken hulp nodig hebben en niet zelfstandig kunnen leven, of het niveau van een klein kind hebben. Ook vind ik het beeld dat geschetst word van mensen met downsyndroom als "super lief en knuffelig" zeer schadelijk. Deze mensen hebben ook gewoon allemaal hun eigen persoonlijkheid.
      Ik wist niet dat er programma's over op tv waren, laat staan meerderen. Ik vind dit, net zoals die moeder al zei, "aapjes kijken" entertainment.
      En fuck die opmerkingen van "we hebben allemaal wel een beetje down" of "er zitten ook voordelen aan".

    • @naturesbabe
      @naturesbabe Год назад +11

      Nou dat dus, fijn dat iemand het eens zegt! ❤️

    • @user-ft5ux3fb3b
      @user-ft5ux3fb3b Год назад +52

      "we zijn allemaal een beetje autistisch" vind ik zo een mooie waardoor meteen duidelijk is dat je niet echt serieus genomen wordt.

    • @theninja4137
      @theninja4137 Год назад +7

      @@user-ft5ux3fb3b het moelike bij autisme is dat er niet een klare criteria is wardoor je kan zeggen als iemand autistisch is of niet (met Downs Syndroom heb je de antaal chromosomen, zoiets heb je bij autisme niet). Het is een groep van eigenschappen die mensen in verschillende hoeveelheid hebben, en als het sterk genoeg is om problemen in het dagelijkse leven te brengen (ongeveer 1-2% van de bevolking) krijg je een diagnose. Maar waar precies de lijn zit verschilt ook van arts tot arts.
      Er zit weinig tot geen verschil tussen de mens zonder autisme die deze eigenschappen het meest heeft, en de mens met autisme die deze eigenschappen het minst heeft.
      Dus, we zijn niet "allemaal een beetje autistisch", maar het is ook geen duidelijke ja/nee

    • @Roozyj
      @Roozyj Год назад

      @@theninja4137 Klopt, maar ik kan me wel voorstellen dat als je autisme hebt en iemand dat tegen je zegt, dat je daar echt niks aan hebt. Ja, prima dat jij ook mensen niet graag in hun ogen kijkt, of het fijn vind om van tevoren te weten wat je op een dag gaat doen, maar dat neemt iemand anders' problemen met hun beperking niet weg.
      Al moet ik eerlijk zeggen, ik maak me hier een beetje schuldig aan met AHDH. Een gespecialiseerde psych heeft me getest en gezegd dat ik volgens haar maatstaven geen ADHD heb, maar ik heb er wel veel kenmerken van, dus in die zin zeg ik wel eens dat ik 'ook een beetje AHDH heb'.

  • @SoManyColours
    @SoManyColours Год назад +53

    Ik ben het er mee eens dat voor veel programmas deze titel klopt. Maar als je kijkt naar de Belgische down the road.. (nee nee niet die van Gorden dus want die versie mist totaal de diepgang en doel van het orgineel het is echt een ander programma) Bij dat programma gaat het echt over hun moeilijkheden struggles en leerpunten. Het programma heeft als doel om te werken aan hun zelfvertrouwen, Persoonlijke onwikkeling en uit te zoeken wat ze kunnen. Er word daar echt met hun gepraat met respect en gelijkwaardigheid en het is ook belangrijk dat deze mensen een stem hebben op tv.

    • @DianavanderPluijm
      @DianavanderPluijm Год назад +11

      Ik vind het dan ook erg jammer dat het programma in Nederland dezelfde titel heeft, want zoals je zegt, het is totaal niet te vergelijken met de Belgische versie. Daar wordt op een veel integerder manier omgegaan met de mensen in plaats van dat het, ja, 'aapjes kijken' is. Met Goordon als ringmeester. Snap niet dat die man nog op tv kan en mag verschijnen, bah.

    • @mrrpieter
      @mrrpieter Год назад +2

      Het is belangrijk dat mensen met een beperking/stoornis rolmodellen hebben. Ook meer betrokken geraken bij de programma's. En het allerbelangrijkste is dat niet steeds de nadruk gelegd word op hun beperking/stoornis.

  • @maritvis6424
    @maritvis6424 Год назад +112

    Ik werk zelf met mensen met een verstandelijke beperking en dit is heel herkenbaar vooral dat er door dat soort programma’s een onrealistisch beeld wordt laten zien. Ik heb zelf vaak meegemaakt dat mensen komen solliciteren in de gehandicaptenzorg omdat ze dit soort programma’s kijken en dan komen ze een dagje meelopen en vinden ze het niks omdat het niet zoals op tv is.

    • @mrrpieter
      @mrrpieter Год назад +1

      Het is belangrijk dat mensen met een beperking/stoornis rolmodellen hebben. Ook meer betrokken geraken bij de programma's. En het allerbelangrijkste is dat niet steeds de nadruk gelegd word op hun beperking/stoornis.

    • @hgr8882
      @hgr8882 Год назад +1

      Werk ook een paar jaar in de GHZ (sinds 1986), wat u schrijft heb ik nog niet meegemaakt. Maar zou het me wel goed kunnen voorstellen.

    • @juliusraben3526
      @juliusraben3526 11 месяцев назад

      ​@@hgr8882het is maar wat je een paar jaar noemt (sterk eufemisme). Jij werkt langer in de zorg dan ik oud ben (december 88 geboren)
      Goede zaak van je, begrijp mij niet verkeerd!

  • @MandyJansenOfficialMandyJansen
    @MandyJansenOfficialMandyJansen Год назад +28

    Ik heb een zus met downsyndroom, deze woont op een woongroep met 6 andere, je ziet dat het verschil per kind enorm is. Ik ben blij dat dit onderwerp behandeld is en dat het onkracht wordt dat het leven met down altijd maar rozenkleurig in het licht wordt gezet. Chapeau voor deze episode!!

    • @mrrpieter
      @mrrpieter Год назад

      Het is belangrijk dat mensen met een beperking/stoornis rolmodellen hebben. Ook meer betrokken geraken bij de programma's. En het allerbelangrijkste is dat niet steeds de nadruk gelegd word op hun beperking/stoornis.

    • @edwin1379
      @edwin1379 Год назад +3

      ​@@mrrpieter Ze worden bij dit soort shows niet als rolmodel gebruikt, maar als entertainment. Het zijn geen clowns. Ook geven deze shows geen eerlijk beeld van de werkelijkheid.
      Eigenlijk negeer je de argumenten van Lubach.

  • @elisabeth2502
    @elisabeth2502 Год назад +171

    Ik ben zo blij dat je dit onderwerp aankaart! Zelf werk ik in de gehandicaptenzorg en ik wordt echt verdrietig van deze programma’s. Daarnaast krijgen mensen de indruk dat het down syndroom de enige verstandelijke beperking is die er is, absoluut niet natuurlijk!

    • @Aliceintherosegarden
      @Aliceintherosegarden Год назад +13

      Klopt, bovendien is het Syndroom van Down een zichtbare beperking. En veel verstandelijke beperkingen zijn onzichtbaar. Mijn broer heeft een verstandelijke beperking die onzichtbaar is. Er is niets aan hem te zien, daardoor wordt hij vaak overschat.

    • @mrrpieter
      @mrrpieter Год назад

      Het is belangrijk dat mensen met een beperking/stoornis rolmodellen hebben. Ook meer betrokken geraken bij de programma's. En het allerbelangrijkste is dat niet steeds de nadruk gelegd word op hun beperking/stoornis.

    • @mrrpieter
      @mrrpieter Год назад

      Het is belangrijk dat mensen met een beperking/stoornis rolmodellen hebben. Ook meer betrokken geraken bij de programma's. En het allerbelangrijkste is dat niet steeds de nadruk gelegd word op hun beperking/stoornis.

    • @Its_Me_Romano
      @Its_Me_Romano Год назад

      Nou niet zo down doen

    • @mrrpieter
      @mrrpieter Год назад

      @@Its_Me_Romano niemand is vrij van een beperking. Ik wens het niemand toe. maar morgen kan je een ongeval hebben. en in een rolstoel belanden of een hersenletsel krijgen. dat beseffen jammer genoeg niet vele mensen. ja spotten met een beperking dat kunnen ze goed

  • @96cent
    @96cent Год назад +68

    Eindelijk iemand die hierover begint. Ik werk zelf met downers en de ouders en verwanten vinden programma’s als down The road ‘walgelijk’, omdat het helemaal geen beeld van de werkelijkheid geeft.

    • @privatprivat7279
      @privatprivat7279 Год назад +2

      in belgie paar maanden terug is dit ook terspraken gekomen "William Boeva scherp voor programma’s als ‘Down the road’: “Als de VRT denkt dat dit bijdraagt aan inclusie...”" "William Boeva hekelt programma’s als ‘Down the road’: ‘Wij zijn geen bron van feel-good’" toen werd hij teruggefloten...

    • @mrrpieter
      @mrrpieter Год назад

      Het is belangrijk dat mensen met een beperking/stoornis rolmodellen hebben. Ook meer betrokken geraken bij de programma's. En het allerbelangrijkste is dat niet steeds de nadruk gelegd word op hun beperking/stoornis.

    • @vgbeekman
      @vgbeekman Год назад

      Doen andere televisieprogramma's dat wel dan? Temptation Island t/m Wie is de Mol (alleen bekende Nederlanders).
      Het programma is niet bedoeld ter informatie. Dan was het wel op Socutera geweest.

  • @Tessa-pj7wt
    @Tessa-pj7wt Год назад +26

    Wat fijn dat je dit aankaart Arjen. Ik heb een zus met Down die haar eigen veters niet kan strikken. Ze is zeker een schatje, maar niet ‘altijd vrolijk’ en schattig, zoals de media dat presenteert. Zodra ik mensen vertel dat ik een zus met Down heb, krijg ik te horen: ‘oh wil jouw zus niet meedoen aan zo’n programma?’ Ik irriteer me daar zo aan. En misschien draagt het bij aan een positief beeld van mensen met Down, maar tegelijkertijd nemen de abortussen alleen maar toe vanwege de NIP test. Dusja.

  • @effi9148
    @effi9148 Год назад +22

    Super goed omschreven dit! Deze programmas zijn inmiddels hun doel volledig voorbij geschoten. Er zit zoveel variatie in down syndroom. Mijn jongste broer heeft down syndroom. Hij komt redelijk zelfstandig over als hij dat wil, maar hij is dat echt niet. Het overschatten van deze groep brengt ze in gevaar, bijvoorbeeld in het openbaar en taxi vervoer en het brengt ze verdriet. Een heel aantal van hen hebben het echt door als je teleurgesteld bent in hen (ook al snappen ze lang niet altijd waarom). Het is juist mooi als ook mensen met down met respect en naar hun mogelijkheden en wensen op tv kan komen.

    • @mrrpieter
      @mrrpieter Год назад

      Het is belangrijk dat mensen met een beperking/stoornis rolmodellen hebben. Ook meer betrokken geraken bij de programma's. En het allerbelangrijkste is dat niet steeds de nadruk gelegd word op hun beperking/stoornis.

  • @pietervanzomeren4306
    @pietervanzomeren4306 Год назад +9

    Hé Arjen, dankjewel voor het bespreken van dit onderwerp. Ik heb zelf een broertje met down syndroom, dit is ons kanaal. Wij vloggen vaak leuke activiteiten samen en ik edit en upload ze daarna. Wij zijn erg trots op ons kanaal en blij met onze kijkers, net zoals ik natuurlijk super blij ben met mijn broertje. Dat betekent alleen niet dat het leven een groot feest is. Hoewel mijn broertje zeker slim is, zal hij waarschijnlijk nooit zelfstandig kunnen mee draaien in de maatschappij. En worstelt hij zelf ook vaak met vragen over het leven, net als iedereen.
    Dit lijkt vrijwel iedereen te vergeten als ik een gesprek heb over mijn broertje en vaak noemen ze inderdaad dit soort programma's of onze vlogs. Een video zoals dit helpt dus enorm om mensen een nauwkeuriger beeld te geven over het syndroom van down. Daarvoor nogmaals bedankt!
    P.s. als jullie de tijd hebben, neem dan gerust een kijkje op ons kanaal.

  • @stichtinghulpgehandicapten
    @stichtinghulpgehandicapten Год назад +13

    Eindelijk iemand die dit op een normale manier onder de aandacht kan brengen. Dankjewel, Arjen (en team)!

  • @paulinek4644
    @paulinek4644 Год назад +4

    Dank voor deze uitzending! Ik ben moeder van een zoon van 24 jaar met down syndroom. Het is genoeg geweest met deze programma s. Het geeft zo n verkeerd beeld van het down syndroom. Als ouder ben ik blij dat hier eindelijk eens iets in de media over gezegd wordt.

  • @pinobluevogel6458
    @pinobluevogel6458 Год назад +36

    Undateables (later Dateables geloof ik) was ook een programma, wederom op de NPO, waarbij mensen met een beperking geholpen werden om een keer op date te gaan. Dit waren mensen met lichamelijke en geestelijke beperkingen, waarvan ook een deel met het syndroom van down. In tegenstelling tot een aantal van de programma's die hier aangehaald werden werd er - voor zover te zien in de uitzending - op best wel een respectvolle manier met alle deelnemers omgegaan. Er werd ook aandacht besteed aan wat voor moeilijkheden en uitdagingen ze hadden, maar ook hoe ze vaak door doorzettingsvermogen en durf toch best ook veel konden.
    Ik heb het altijd al wel wat vreemd gevonden om allerlei mensen met compleet verschillende beperkingen bijelkaar in 1 programma te stoppen, vooral met de twijfelachtige titel "Undatables", maar verder was het programma best goed gemaakt. De coaches die de mensen begeleiden waren uiterst respectvol en vrijwel altijd gespecialiseerd in het werken in hun vakgebied. Omdat ze ook een gedeelte van het dagelijkse reilen en zeilen van de deelnemers lieten zien was het zeker niet alleen dom vermaakt, maar vaak ook een mooi portret van iemands leven. Daarnaast hadden de deelnemers toch kans om er een relatie of op z'n minst een leuke date aan over te houden en dat is toch iets waardevols.
    Vanwege het succes van dit soort programma's denk ik dat veel van de latere shows die Arjan nu noemt gemaakt zijn in de hoop goeie kijkcijfers na te streven. Televisiemakers zouden moeten weten dat iets creëren voor de kijkcijfers alleen een verkeerd uitgangspunt is. Je begint met het maken van een goed programma wat het kijken waard is en dan komen die kijkcijfers vanzelf.
    Daarnaast heb ik het nog niet eens gehad over de ethische kwestie of het wel een goed idee is om hierover programma's te maken, vooral omdat de mensen die de hoofdrol hebben in het programma zelf niet in staat zijn om te bepalen wat ze ervan vinden of begrijpen hoe mensen naar ze kijken.

    • @realanimalshorts
      @realanimalshorts Год назад

      pino ik hou van jou je bent zo'n coole vogel

    • @pinobluevogel6458
      @pinobluevogel6458 Год назад

      @@realanimalshorts Thanks ieniemienie!

    • @mrrpieter
      @mrrpieter Год назад

      Het is belangrijk dat mensen met een beperking/stoornis rolmodellen hebben. Ook meer betrokken geraken bij de programma's. En het allerbelangrijkste is dat niet steeds de nadruk gelegd word op hun beperking/stoornis.

    • @TheGerri007
      @TheGerri007 Год назад

      Stelling; 2 mensen met het syndroom van Down vinden elkaar leuk en worden een stel. En dan, worden ze zwanger.. ( een onderwerp dat binnen mijn werkgebied een ernstige hoofdbreker is)

    • @mrrpieter
      @mrrpieter Год назад

      ik heb het over de acteer en presentatie wereld. Daar worden mensen met een beperking/stoornis te weinig bij betrokken. In de meeste programma's word de aandacht te veel naar hun beperking getrokken. En te weinig naar hun talenten.

  • @Cristal3
    @Cristal3 Год назад +50

    Ook wel inspiration porn genoemd. En uiteindelijk komt het erop neer dat men hiermee meer geld verdient dan met goede representatie.

  • @janklaas3242
    @janklaas3242 Год назад +95

    Door dit soort programma's leg je weer de focus op de beperking wat maakt dat het stigma als maar groter zal worden. Inclusie is niet deze mensen in de kijker zetten, ze horen er gewoon bij zoals iedereen ongeacht beperking of niet.

    • @cthulhu6479
      @cthulhu6479 Год назад

      Inclusie is ze in beeld brengen, maar niet een fictief beeld schetsen van het down syndroom.

    • @Thomanski
      @Thomanski Год назад +1

      Precies dit. Ik ben zelf homo, maar mij zal je bvb niet snel met een regenboogvlag in een slipje op een boot in de grachten zien. Discriminatie los je niet op door minderheden in de spotlight te zetten. Zoals Morgan Freeman eens zei over hoe je racisme oplost: "Just stop talking about it."

    • @jcvastgoed1490
      @jcvastgoed1490 Год назад

      Ohja joh . Ik vind dat Downies gewoon de oven in moeten. Oh nee stigma.

    • @mrrpieter
      @mrrpieter Год назад

      Dat klopt.
      Het is belangrijk dat mensen met een beperking/stoornis rolmodellen hebben. Ook meer betrokken geraken bij de programma's. En het allerbelangrijkste is dat niet steeds de nadruk gelegd word op hun beperking/stoornis.

  • @frankvanyperen8583
    @frankvanyperen8583 Год назад +4

    helemaal mee eens. het is zowie zo belachelijk dat een persoon als gorden na 1 dag cursus word losgelaten op zon groep. je ziet oop duidelijk aan alles dat gorden daar veel ste ongeduldig voor is. wat een mooi voorbeeld is van hoe het ook en vooral beter kan is de vlaamse serie van down the road waarbij het niet om sensatie draait maar wat er in hun leven omgaat.

  • @johanoppewal753
    @johanoppewal753 Год назад +8

    Maar Arjan, hartelijk dank dat je dit aankaart. Ik werk ook in de zorg, en kan me enorm ergeren aan dit soort programma s!

  • @Jarvice
    @Jarvice Год назад +25

    Moet toch toegeven dat ik blijkbaar ook een heel verkeerd beeld had over het syndroom van down.

    • @mrrpieter
      @mrrpieter Год назад +1

      Het is belangrijk dat mensen met een beperking/stoornis rolmodellen hebben. Ook meer betrokken geraken bij de programma's. En het allerbelangrijkste is dat niet steeds de nadruk gelegd word op hun beperking/stoornis.

    • @CrippyInvestor
      @CrippyInvestor Год назад

      @pieter Ik als iemand met een onderbeen prothese had 1 "rolmodel" Oscar Pistorius, maar helaas schoot die zijn vriendin aan flarden. Het is wachten op het volgende rolmodel. Kan toch beter down hebben.🤣

    • @Widdekuu91
      @Widdekuu91 28 дней назад

      @@CrippyInvestor Heb je de video "The Woman Sculpting Aesthetic Prosthetics" al eens bekeken? Zij is een soort rolmodel, ook al máákt ze de protheses.

  • @fionajansen3003
    @fionajansen3003 10 месяцев назад +3

    Down the road met Dieter Coppens was een prachtig progamma dat mooie en moeilijke momenten liet zien. Dieter hielp de groep en moedigde ze aan de beste versie van zichzelf te zijn. Gordon heeft het programma echt verneukt en een slecht beeld geschetst van het programma ' down the road '

  • @erwin8362
    @erwin8362 Год назад +13

    Gordon heeft zelf het verstandelijk vermogen van een krielkip!

  • @louisebartens9650
    @louisebartens9650 Год назад +2

    🙏 dank je wel Arjen

  • @saartjewiebelstaartje
    @saartjewiebelstaartje Год назад +5

    Zo goed dat dit onder de aandacht wordt gebracht! Heb zelf gewerkt met mensen met een zware verstandelijke beperking, waaronder veel mensen met down, die 24/7 zorg nodig hebben en bijna niks zelf kunnen. Mensen die down syndroom alleen uit de media kennen zijn vaak verbaasd als ik dit vertel en denken juist dat dit de uitzonderingen zijn.

    • @mrrpieter
      @mrrpieter Год назад

      Het is belangrijk dat mensen met een beperking/stoornis rolmodellen hebben. Ook meer betrokken geraken bij de programma's. En het allerbelangrijkste is dat niet steeds de nadruk gelegd word op hun beperking/stoornis.

    • @Widdekuu91
      @Widdekuu91 28 дней назад

      @@mrrpieter Ja, maar door net te doen alsof alles geweldig gaat, schep je hoge verwachtingen voor mensen die dat niet kunnen.
      Onderschat worden is niet fijn, maar je kunt nog laten zien wat je kan. Overschat worden en dan gestraft omdat je 'het heus wel kan, als je je best doet' helpt ook niemand.

    • @mrrpieter
      @mrrpieter 28 дней назад

      @@Widdekuu91 dat bedoel ik net laten zien wat je kan. Waarbij niet steeds de nadruk gelegd wordt op beperking/stoornis

    • @Widdekuu91
      @Widdekuu91 28 дней назад

      @@mrrpieter Ja, snap ik, maar daarmee kun je dus de rest van de groep ontzettend onder druk zetten.
      In deze series laten ze zien wat een ieniemienie groepje kan. Ze mogen best benadrukken dat dat een klein groepje is.

    • @mrrpieter
      @mrrpieter 28 дней назад

      @@Widdekuu91 ik heb het niet enkel over deze serie. Ik praat in het algemeen. Dat er jammer genoeg weinig aandacht aanbesteed wordt in de media. Als het over mensen met een beperking/stoornis gaat. Talkshow Knoop & de Leeuw vind ik een super programma. Daar worden de talenten van mensen met een beperking benadrukt. Meer van dit het is een stap in de goede richting vind ik.

  • @atrem7942
    @atrem7942 Год назад +10

    Heel goed punt gemaakt. Exploitatie van mensen met down voor kijkcijfers. Johnnie de Mol doet het veel tactvoller en met respect voor de mensen. En dan nog vind ik het ethisch niet verantwoord omdat de social media er ook zomaar mee aan de haal kunnen gaan worden. Ik moet er niet aan denken dat dit ook met een format als over mijn lijk gebeurt. Heb ik ook moeite mee en mijd het als de.. ten allertijden.

    • @Dutch3DMaster
      @Dutch3DMaster Год назад

      Volgens mij heeft hij zelf een neefje met Down, dat helpt denk ik. Met Over Mijn Lijk heb ik minder problemen, want het laat nog steeds een wereld zien die (gelukkig niet voor iedereen) soms op buitengewoon schrijnende wijze omgaat met het naderend (en al dan niet zelf-geplande) einde van iemands leven, en wat daar bij komt kijken, en soms ook hoe de partner van zo'n persoon daar mee om gaat, of, ook een paar keer gebeurd, hoe iemand een relatie aanging wetende dat het vroegtijdig zou gaan eindigen.

  • @chantalweijn2949
    @chantalweijn2949 Год назад +38

    Dank jullie wel, Arjen en redactie, eindelijk is er aandacht voor de over-overgrote groep mensen met het Syndroom van Down waar nooit over wordt gesproken., namelijk de ruim 95% die je niet (buiten) ziet. Hulde.

    • @mrrpieter
      @mrrpieter Год назад +1

      Het is belangrijk dat mensen met een beperking/stoornis rolmodellen hebben. Ook meer betrokken geraken bij de programma's. En het allerbelangrijkste is dat niet steeds de nadruk gelegd word op hun beperking/stoornis.

  • @RobinRense
    @RobinRense Год назад +1

    Ik kan me ook zo ergeren aan dat soort programme's. Goed dat hier aandacht aan wordt besteed.

  • @littlepunktheone
    @littlepunktheone Год назад +29

    Langs de andere kant. Ik heb cerebrale parese. Een beperking waarbij de meesten voor in een rolstoel moeten zitten. Ik moet dat echter niet en kan gewoon lopen. Praten. Alles doen wat ik maar wil. Toch is het op bepaalde vlakken zichtbaar bijvoorbeeld wanneer ik manuele dingen moet doen zoals dingen opzoeken in een lijst, dingen sorteren en dergelijke. Ik ga dat systematisch trager doen dan de gemiddelde mens. Dat zorgt ervoor dat mensen mij systematisch onderschatten. Mensen die denken. Ah hij kan dat niet zo goed, dus hij is niet zo bijster slim. Guess what? Ik heb een ingenieursdiploma in de computerwetenschappen. Ook bijvoorbeeld continu mensen die zeggen van "Wij gaan even 3 km verderop iets doen, jij hoeft niet mee te wandelen". Maar ik kan dat eigenlijk gewoon lopen. Goh ja het is veel trager, maar ik vind het respectvoller wanneer je me laat mee lopen. Hoeveel moeite het me ook mag kosten. Nee, je mag niet overschatten, maar die kleine groep waar Arjen over spreekt mag je niet onderschatten. Dat gezegd zijnde.. Ik haat zulke programma's ook omdat ze inderdaad nogal rooskleurig zijn. En niet de echte personen laten zien. Ik ga iedere maand naar een fuif voor mensen met een beperking en daar zitten er een paar mensen met het syndroom van down tussen. En die mensen kunnen nogal feesten (met alles erop en eraan). Het is inderdaad niet echt mogelijk om er een lange conversatie mee aan te gaan. Maar dat hoeft ook niet. Simpel kan ook. In die programma's leggen ze die mensen nogal zware dingen op. Iets wat eigenlijk totaal niet nodig is. Waarom is het nodig dat iemand persé zelfstandig de trein moet kunnen nemen?

    • @realmovies55
      @realmovies55 Год назад

      jij hebt een fysieke beperking, mensen met down hebben een verstandelijke beperking. dat is een groot verschil. wat deze programma's doen is een beeld neerzetten dat Downies heel veel dingen zelfstandig kunnen terwijl dat gewoon niet zo is. mensen maken in jouw geval aannames over wat jij wel en niet kan maar jij bent in staat om aan te geven wanneer ze daar fout in zitten. mensen met down kunnen dat over het algemeen niet.

    • @mrrpieter
      @mrrpieter Год назад

      Het is belangrijk dat mensen met een beperking/stoornis rolmodellen hebben. Ook meer betrokken geraken bij de programma's. En het allerbelangrijkste is dat niet steeds de nadruk gelegd word op hun beperking/stoornis.

  • @jucom756
    @jucom756 Год назад +27

    5:45 "hij kan heel veel vertellen maar snapt niet echt wat ie zegt" is zo een goede beschrijving van chatgpt ngl

    • @nielsbishere
      @nielsbishere Год назад +2

      Alleen kan chat gpt de IQ test wel halen..

    • @KimYoungUn69
      @KimYoungUn69 Год назад +1

      Lijkt wel op mensen in de comments

    • @KimYoungUn69
      @KimYoungUn69 Год назад

      @@nielsbishere IQ test kan je niet wel of niet halen, grapjas

    • @nielsbishere
      @nielsbishere Год назад

      @@KimYoungUn69 nou, ik zou zeggen dat 150 wel in de buurt komt van een voldoende iig 😛

    • @PrototypeSpaceMonkey
      @PrototypeSpaceMonkey Год назад

      chatgpt doet me altijd denken aan HEX, de A.I. uit de Discworld boeken van Terry Pratchett, die op bijna dezelfde manier werkt.
      Een citaat uit "Hogfather":
      “Amazin’,” he said again. “He just looks as though he’s thinking, right?” “Er . . . yes.” “But he’s not actually thinking?” “Er . . . no.” “So . . . he just gives the impression of thinking but really it’s just a show?” “Er . . . yes.” “Just like everyone else, then, really,” said Ridcully.”

  • @denjo3131
    @denjo3131 Год назад +8

    Gemiste kans om William Boeva te interviewen (ook al is hij Belg, er komen wel meer Belgen aan bod).
    Hij heeft dit probleem enkele maanden geleden al aangekaart (en niet alleen Down), was massaal in de Vlaamse media toen.

    • @mrrpieter
      @mrrpieter Год назад

      Het is belangrijk dat mensen met een beperking/stoornis rolmodellen hebben. Ook meer betrokken geraken bij de programma's. En het allerbelangrijkste is dat niet steeds de nadruk gelegd word op hun beperking/stoornis.

    • @denjo3131
      @denjo3131 Год назад

      Dan heb je de boodschap niet 100% begrepen. Ze hebben niets tegen het feit dat er mensen met een beperking meedoen, noch dat er programma's zijn, alleen is het meestal in een bepaalde context, tijdelijk, en wordt er een verkeerd beeld geschetst (men ziet het positieve), om zo te schetsen dat de omroepen zelf 'inclusief' zijn. 1 programma betekent echter niet dat het inclusief is. Men creëert een goed geweten puur voor zichzelf zonder de kern van het probleem aan te pakken. Je zou ze permanent aan het werk moeten kunnen zetten, en daar schort het vaak (is ook geen makkelijke uitdaging). Mannen en vrouwen gelijke kansen geven is nog steeds moeilijk binnen de huidige mediacultuur, laat staan anderen.

    • @mrrpieter
      @mrrpieter Год назад

      @@denjo3131 dat bedoel ik ook. Bij de Belgische zender VTM zal de eerste presentator bij hun een beperking/stoornis hebben. Hopelijk is dat niet eenmalig. En krijgen mensen met een beperking/stoornis nog meerdere kansen in de media. Waar niet de nadruk op hun beperking/stoornis ligt. Bij de VRT zijn ze er ook met bezig. Ik hoop dat andere zenders zullen volgen...

  • @jdijkstra8115
    @jdijkstra8115 Год назад +6

    "hij praat makkelijk en veel, maar weet soms niet wat ie zegt" Daar heeft Gordon ook last van!

  • @fickyni2
    @fickyni2 Год назад +3

    De Vlaamse down the road vond ik wel mooi, de originele serie met Dieter Coppens bedoel ik dan. Hij is niet zo hysterisch en daar hebben ze ook wat serieuze gesprekken maar het is nog steeds vermaak idd.

  • @boukefeenstra2992
    @boukefeenstra2992 Год назад +29

    Kan je morgen meschien aandacht geven aan de jeugdzorg het zou fijn zijn als de leeftijd om hoog gaat van 18 naar geen leeftijds beperking nu komen je op je 18 soms op straat terecht

    • @itsalwayshalloweenexceptwh5118
      @itsalwayshalloweenexceptwh5118 Год назад +3

      omdat je wanneer je 18 bent meerderjarig bent en niet meer onder de jeugdzorg doelgroep valt. Maar ik snap dat je dan nog steeds niet zomaar op straat gezet wilt worden, het zou dan fijn zijn als er begeleiding of huisvesting zou zijn voor mensen die net boven de 18 in een soort van overgangsfase zitten naar volledig zelfstandig.

    • @bubbleblow7461
      @bubbleblow7461 Год назад +1

      @@itsalwayshalloweenexceptwh5118 Jongeren die in een Jeugdzorg instelling wonen moeten gewoon net als alle andere jongeren in Nederland het recht hebben op een veilige plek en een vangnet. Met 18 jaar ben je niet opeens volwassen. Je bent een kind met stemrecht dat bezig is met ontdekken wat volwassen zijn betekent. In de pleegzorg is de leeftijd al verhoogt naar 21 en met goede reden. De meeste 18 jarigen (zeker degene met een verstoorde jeugd) hebben na hun 18e niet alleen begeleiding nodig, ze hebben een veilige plek nodig waar ze in een familie sfeer worden opgevangen.

    • @itsalwayshalloweenexceptwh5118
      @itsalwayshalloweenexceptwh5118 Год назад +1

      @@bubbleblow7461 dat heb je heel mooi verwoord en ik ben het met je eens. Ze mogen de leeftijd inderdaad tot en met 21 verhogen. Dan nog vind ik dat zelfstandigheid stapsgewijs geïntroduceerd moet worden want anders kun je als nog in het diepe gegooid worden.
      Ik heb ook bij jeugdzorg gewoont tussen 16 en 18, ik mocht daar ook niet langer wonen ivm mijn leeftijd. Daarna had ik eigenlijk maar 2 keuzes, en dat was op kamers of sociale huur. Ik kreeg met urgentie een studio appartement maar ik denk dat dat nu nog minder vaak voorkomt dan toen. Ik hoorde wel van anderen dat zij huurden en begeleid wonen na hun 18de, maar dit was mij niet aangeboden geweest waarschijnlijk omdat ik al van "zelfstandigheids training " af kwam.

  • @Igor_Verheul
    @Igor_Verheul Год назад +2

    Goed zo Arjen!

  • @Paybays
    @Paybays Год назад +10

    Zo blij dat Arjen dit eindelijk eens bespreekt. Programma's zoals deze zijn echt walgelijk. Het "uitventen" zoals we vroeger in een circus zagen, zien we nu op TV.

  • @hgr8882
    @hgr8882 Год назад

    Ik heb een jaar of tig geleden eens een reactie gestuurd naar teletekst, daar had je toen zo'n "ergernissenpagina", over volgens mij "Down met Jonny. Dat was uit mijn hoofd één van de eerste programma's met mensen met Down. Zelf werkt ik toen op een 24/7 locatie waar mensen met een licht verstandelijke beperking wonen. Aan hen zag je niks, maar elke dag was een worsteling en strijd om mee te kunnen of moeten in de maatschappij. Iets wat bijna elke dag mislukte.
    Nu werk ik op 24/7 locatie waar ook een paar mensen met Down wonen en die voldoen ook niet aan de TV-norm
    Dit stuk, zeker met de achtergrondinformatie van deskundige professionals en ouders geeft een goed beeld en ik hoop dat het goed bekeken is.

  • @Chilleke84
    @Chilleke84 Год назад

    Nou dit roep ik al jaren!!!

  • @mrrpieter
    @mrrpieter Год назад +2

    Het is belangrijk dat mensen met een beperking/stoornis rolmodellen hebben. Ook meer betrokken geraken bij de programma's. En het allerbelangrijkste is dat niet steeds de nadruk gelegd word op hun beperking/stoornis. Wanneer gaan de mediahuizen daar nu eindelijk is werk van maken?

    • @emmajones8590
      @emmajones8590 9 месяцев назад

      Jaaa haaa ... We weten het nu wel.

    • @mrrpieter
      @mrrpieter 9 месяцев назад

      @@emmajones8590 neeeee haaaa.... jullie weten het niet. De media blijft maar in het zelfde soepje roeren

  • @twanschrover3
    @twanschrover3 Год назад +3

    Vind t toch wel mooi dat Gordon dubbel down gaat op zijn uitspraak; “Hadden we maar allemaal down”

  • @Jalecko
    @Jalecko Год назад +9

    Het moet nou eens afgelopen zijn met gordon

  • @demi3115
    @demi3115 Год назад +1

    De Vlaamse versie van Down the road is een heerlijk programma.

  • @HMOCreations1807
    @HMOCreations1807 Год назад

    Hij heeft helemaal gelijk!👍👍

  • @fabianpaters7711
    @fabianpaters7711 Год назад

    Ik roep dit al jaren

  • @camielvanlenteren5256
    @camielvanlenteren5256 Год назад +1

    Elke keer als we Gordon zien in Nederland, is dat 3 ton Co2 in de lucht erbij!!

  • @enterjokehereofficial
    @enterjokehereofficial Год назад +5

    Zou ook niet naar Emmen willen

  • @hornetIIkite3
    @hornetIIkite3 Год назад +7

    Ik heb de oplossing, gewoon geen TV programma's meer maken. Achterhaald medium.

  • @hansisbrucker813
    @hansisbrucker813 Год назад +1

    Ik ken iemand die mee heeft gedaan aan het eerste seizoen van Down the Road (met Gordon).
    Was erg leuk zei hij, maar Gordon is wel irritant 😂

  • @Marit-smit
    @Marit-smit Год назад +2

    Wat ik hierin wel mis: dat de handicap puur gebruikt wordt ter entertainment van mensen zonder handicap. En dat is ook echt wat mis is met onze media. Ik ken geen enkele acteur met een handicap in GTST bijvoorbeeld (of welke andere NL serie of film dan ook). Dus zorg er inderdaad voor dat mensen met een handicap te zien zijn op TV, zonder dat het over die handicap gaat. There's so much more to see and talk about!

  • @vroomvroom8407
    @vroomvroom8407 Год назад +1

    Ik heb niks met al die nederlandse programma's, maar met de Belgische Down the Road wordt er al wel meer details over gesproken. Al met al nog niet alles, maar in ieder geval meer dan in de Nederlandse variant

  • @e.stoffelzijlstra
    @e.stoffelzijlstra Год назад +1

    Douwning streed 10!!!!

  • @Rsconquest
    @Rsconquest Год назад +3

    Down of geen Down, mensen op TV zijn zelden representatief voor de hele populatie. Voor bijna alle programm's worden nu eenmaal mensen gekozen die het beste voor op tv zijn.

    • @albaniancoffee
      @albaniancoffee Год назад +1

      Ja, maar niet om een kwetsbare minderheid te representeren. Daarvoor heb je een realistisch beeld nodig en dat kan op deze manier niet geschetst worden.

  • @ijv5567
    @ijv5567 Год назад

    Arjen is bang voor concurrentie dat nu andere programmas ook zijn formule hebben ontdekt

  • @Moranah
    @Moranah Год назад +3

    Kleine shoutout naar de Stockholm syndroom grap. Chapeau!

    • @dierbeats
      @dierbeats Год назад

      En het publiek dat lacht vóór de clou

  • @fritsrits7591
    @fritsrits7591 Год назад +3

    Hoppaaaa! De Mol is weer aan de beurt hoor XD

    • @flowerfloc
      @flowerfloc Год назад +1

      Eerst de voice, dan Gillis en nu dit, leuk bedrijf wel

  • @Kwint.
    @Kwint. Год назад

    3:55

  • @jennifervan75
    @jennifervan75 Год назад

    Eindelijk iemand die het zegt!!!

  • @DJNITON
    @DJNITON Год назад +34

    Moet zeggen dat ik het programma van Paul de Leeuw wel heel erg goed vond.

    • @DogMeatDelicious
      @DogMeatDelicious Год назад +2

      Ben benieuwd wat je van Paul de Leeuw vind over een maand

    • @timkolbrink3249
      @timkolbrink3249 Год назад +1

      @@DogMeatDelicious want?

    • @mrrpieter
      @mrrpieter Год назад

      Dat klopt
      Het is belangrijk dat mensen met een beperking/stoornis rolmodellen hebben. Ook meer betrokken geraken bij de programma's. En het allerbelangrijkste is dat niet steeds de nadruk gelegd word op hun beperking/stoornis.

    • @lenieamels1270
      @lenieamels1270 Год назад +1

      @@mrrpieter man hou toch eens op met steeds hetzelfde te zeggen.

    • @lenieamels1270
      @lenieamels1270 Год назад

      die had een nichtje met het syndroom van Down dus die wist wel iets meer dan Gordon. Dat nichtje was ook in zijn programma

  • @blueredbrick
    @blueredbrick Год назад +2

    In New Kids Turbo zaten een paar goede down momenten als ik me goed herinner.

  • @mrblehr4202
    @mrblehr4202 10 месяцев назад

    Opmerking over 3:44: cocaïne gebruik tast het beoordelingsvermogen aan.

  • @TestTest-eb8jr
    @TestTest-eb8jr Год назад +1

    👍🖒👍

  • @njinlover
    @njinlover Год назад +2

    De grappen zijn dit seizoen nog beter dan die van het vorige

  • @prinsesopdeerwt1
    @prinsesopdeerwt1 Год назад

    Toch is het knap, hoe Peter Gillis die parken runt! ondanks zijn beperking

  • @johanoppewal753
    @johanoppewal753 Год назад

    Als je inderdaad kunt aantonen dat de deelnemers niet in staat zijn te overzien wat het hen kost, Jazeker, graag!

  • @D__03
    @D__03 Год назад

    Ben verbaasd dat er nog geen programma is dat 'Down met de Downies' heet.😆 Maar zonder grappen, goed dat je hier aandacht aan besteed. Dit soort programma's stoorden mij altijd al een beetje maar die met Gordon lijkt me al helemaal misselijkmakend.

  • @joannariemvis3984
    @joannariemvis3984 Год назад +1

    Openbaar vervoer, m.n. trein, is best behoorlijk stressy. Ik ben ook wel eens bijna tussen perron en trein gekomen door duwende mensen. Naar binnen getrokken, gelukkig.
    En het sardientjes in blikjes gevoel blijft ook nog nawerken na uitstappen.
    Dat is niet altijd zo, geef ik toe, maar de drukte , ook op perrons, is niet voor iedereen " gezellig". Daar hoef je geen syndroom voor te hebben. ( je kunt het er wel haast van krijgen.....). Ave , en de rest moet iemand maar eens neerschrijven, die sneltreinvaart kan ik niet volgen 👋

  • @SanderCokart
    @SanderCokart Год назад +3

    Wat is er mis met mijn Emmen 😂😂

    • @xshme
      @xshme Год назад +2

      Gecondoleerd

  • @niels8195
    @niels8195 Год назад

    Haha, stuk om die gen z grap

  • @NateVDZ
    @NateVDZ Год назад +1

    Komt er ook een _"Nou is het afgelopen!"_ over Gordon zelf?

  • @sidneyjonkers8410
    @sidneyjonkers8410 Год назад

    Hoe heet dat nummer op 1:22 ook alweer ik kan der maar niet opkomen🤯😬

    • @IknoBox
      @IknoBox Год назад

      Praise you van fatboy slim

  • @MeriaDuck
    @MeriaDuck Год назад

    Ik kijk zo weinig TV dat ik niet doorhad dat het echt programas waren. Dacht dat minstens de helft door team Lubach was verzonnen 🤷‍♂️

  • @edwinsmit8335
    @edwinsmit8335 Год назад

    Wat een collega's hier. De eerste programma's waren goed bedoeld maar zoals altijd als het scoort dan word het een beetje uitgemolken.
    Ik werk zelf met cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag waar ook veel agressie voorkomt. Deze doelgroep hoor je eigenlijk maar weinig over, zelf door de zorgverlener waar deze mensen wonen. In communicatie naar buiten in maandblaadjes en zo, worden toch vaak de wat "schattigere" cliënten naar voren geschoven. Dit verander wel steeds meer moet ik zeggen.
    Beau van Erven Dorens heeft wel eens wat gemaakt waar de soms rouwe werkelijkheid te zien was.

  • @HonestGiant
    @HonestGiant Год назад +1

    Mijn bankrekening is ook down

  • @user-d32658
    @user-d32658 Год назад

    Arjen heeft het hoogste voorhoofd ter wereld.

  • @jimmyhogeveen3440
    @jimmyhogeveen3440 Год назад +6

    Gordon kan z'n Docu dan 'Down to Earth' noemen

  • @ChrisFolgersDeHaan
    @ChrisFolgersDeHaan Год назад

    moet je wel het goede voorbeeld geven he

  • @alexcanton0
    @alexcanton0 Год назад

    Goed geweest met de emancipatie en dan is het klaar..... ja dan kan ik inderdaad nog wat groepen bedenken XD

  • @pjotrtje0NL
    @pjotrtje0NL Год назад

    Hè, Gordon was toch eindelijk van de TV gepleurd?!

  • @ijv5567
    @ijv5567 Год назад

    Arjen wilde de Avondshow met down starten alleen had niemand het verschil door en dachten dat het nog steeds Arjen was

  • @maareentak
    @maareentak Год назад

    Downton Abbey?

  • @johnnylastpak1096
    @johnnylastpak1096 Год назад +1

    Ze zetten mensen met down vaak neer als clowntjes of aaibare dieren. Vreselijk, dank voor dit item!

    • @voilocollective
      @voilocollective Год назад

      Het is hartstikke infantiliserend hoe ze die mensen behandelen

  • @tijmen5355
    @tijmen5355 Год назад +1

    Down with the sickness

  • @Daeva83B
    @Daeva83B Год назад

    Weet jij wel waar je het over hebt? Ik soms (vaker dan dat ik denk) ook niet..
    Goed punt.

  • @generalsquirrel9548
    @generalsquirrel9548 9 месяцев назад

    Ik heb zelf een vorm van autisme (add en pdd-nos) en heb hiervoor op speciaal onderwijs gezeten onder andere. En mijn broertje heeft klassiek autisme en het williams syndroom. Die jongen die kan nooit op zich zelf wonen omdat het eigenlijk een klein kind is in het lichaam van een 16 jarige. Ik kan er zelf niet tegen dat dit dus gebeurt en dat media niet de verantwoordelijkheid nemen die ze hebben

  • @jordyvandersluijs4484
    @jordyvandersluijs4484 Год назад +1

    dat is wel heel wreed, mensen naar Emmen sturen

  • @ultimateaura7629
    @ultimateaura7629 10 месяцев назад

    Love island voor mensen met downsyndroom en dan noem je het Down Bad ofzo

  • @angeloplus4
    @angeloplus4 Год назад

    Niemand gaat het erover hebben dat gordon een zus heeft die een verstandelijke beperking heeft en gordon haar niet wilt zien of spreken vanwege haar beperking?

  • @omar5664
    @omar5664 Год назад

    6:56 mocro maffia had dat ook

  • @maartenregterschot8423
    @maartenregterschot8423 Год назад +25

    Hebben we het al over Brownies en Downies gehad?

    • @svg03
      @svg03 Год назад +53

      Goed punt, echter denk ik dat het voor dat gedeelte die dus wel wat vaardiger is de enige mogelijkheid is om iets van zelfstandigheid te ervaren (lees het hebben van een baan) de mensen die ik zie werken bij deze cafés zie ik echt veel plezier hebben in hun werk en worden goed begeleid hierbij!
      Natuurlijk schept het wel een verkeerd beeld dat dat zou betekenen dat ieder persoon geboren met down syndroom gewoon op deze manier zou kunnen bijdragen, maar ik zie geen reden om hier mee te stoppen.

    • @papscal1690
      @papscal1690 Год назад

      @@svg03 mee eens

    • @christine1902
      @christine1902 Год назад +2

      @@svg03 mooi genuanceerd bericht!

    • @kaivoormolen1825
      @kaivoormolen1825 Год назад +26

      Brownies & downieS biedt hun werknemers onder goede begeleiding een vorm van dagbesteding en laat ze werken op een plek midden in de samenleving. Je kan die mensen wel net zoals vroeger wegstoppen in handarbeidlokalen op een industrieterrein of heel de dag thuis laten zitten, maar daar beleven die mensen zelf waarschijnlijk niet veel plezier aan.
      Je kan misschien vraagtekens erbij zetten of het goed is om je imago en marketing volledig op deze speciale werknemers te focussen, maar voor de downies zelf is het een mooie manier om onder goede begeleiding mee te draaien in de samenleving, wat ook wel te zien is aan het enthousiasme waarmee de meeste werknemers daar rondlopen.

    • @svg03
      @svg03 Год назад +3

      @@kaivoormolen1825 Goede aanvulling, helemaal mee eens!

  • @ernadamkot1222
    @ernadamkot1222 Год назад

    Ik denk dat sommige mensen met Down meer verstand hebben dan Gordon!!
    Hij zou er nog wat van kunnen leren...

  • @zoubeirfaouzi149
    @zoubeirfaouzi149 Год назад

    Hahahahahahaha Gordon is koekoek 🤣🤣🤣

  • @hs_hydro1199
    @hs_hydro1199 Год назад

    Zou verplichte kost moeten zijn voor iedereen die welke aandoening dan ook veel te rooskleurig inziet. Het gaat in dit geval dan om het Syndroom van Down, maar het kan op zóveel dingen toe te passen zijn.
    En Gordon, tja... Ik dacht dat hij naar Dubai was vertrokken, maar voor dit soort ego-versterking is hij uiteraard nog wel te porren.

  • @ronaldl9085
    @ronaldl9085 Год назад +3

    "aapjes kijken" ... dat geldt voor heel veel programma's op tv tegenwoordig.

  • @PHAD-yp1qw
    @PHAD-yp1qw 10 месяцев назад

    Agricultor de zanahorias moest het zijn!

  • @jhbonarius
    @jhbonarius Год назад

    En nou moet het afgelopen zijn met het regulier gebruik van het woord "episch"!

    • @sanserof7
      @sanserof7 Год назад +2

      Dat doen mensen al 15 jaar niet meer

    • @Widdekuu91
      @Widdekuu91 Год назад

      Ik heb iets tegen het woord plezant.
      Er zijn een stel woorden die ik vervelend vind. Sudderen, ook zoeen.
      Of Laaf.
      Nare woorden zijn dat. Ik heb er een lijstje van. Mijn favoriete, mooie woord is gunstig.

  • @mjferroni
    @mjferroni Год назад

    Kan t ook met Gordon zijn afgelopen…

  • @alexthunder9926
    @alexthunder9926 10 месяцев назад

    Ik heb geen down zelf maar dit soort televisie beslaat veel meer dan alleen down.
    Voor ongeveer twee jaar heb ik gewerkt bij een organisatie die mensen met een beperking (Of zoals ik het zelf graag noem, Mensen die een handje extra nodig hebben) en bij een groot deel van die mensen merkte je het niet eens totdat ze het zelf zeiden.
    Een college vertelde me ooit dat ze twee emails had gestuurd naar een welbekende Nederlandse dierentuin om er te werken. Zelfde cv, zelfde adresgegevens maar een verschil. Bij de ene had ze wel gezet dat ze een beperking had, en bij de andere niet. Bij die laatste kon ze meteen aan de slag. Natuurlijk kan het zo zijn dat de directie het heeft opgemerkt maar de manier waarop ze het vertelde deed me twijfelen.
    mensen hebben een standaard beeld van 'beperkte mensen' en denken door dit soort tv te weten met wat ze te maken hebben. Niet waar, die mensen kunnen prima werken, alleen de meeste krijgen de kans niet.

  • @RuijsNL
    @RuijsNL Год назад +1

    Downistie is hilarisch

  • @frans_bauer
    @frans_bauer Год назад +3

    Frans

  • @sambarendse4295
    @sambarendse4295 Год назад +1

    Tv is toch zoizo entertainment, ik zie het probleem niet