Şu kaydı dinleyince, Orhan Gencebay'ın dudaklarından dökülen şu sözler çok daha büyük mana kazanıyor. "Bağlama ile 7,5 yaşımda öğrendiğim ezgi “Engürü” idi. Engürü Ankara’nın isminin ilk halidir. Aslında Enikır ‘dır. Enikır’da Hititlerden gelen bir tanımdır. Yeraltı tanrısıdır. Bu eseri bana öğreten babamın yanında çalışan elemanı Efe Naci’dir. Halk müziği ile 7,5-8’li yaşlarda tanıştım. Ankara yöresini çok severdim ben. 8-9 yaşlarımda Veysel Baba’yı duyduğumda her şeyi bırakırdım ve onu dinlerdim. Veysel Baba beni olağanüstü etkilerdi. 7’den 10 yaşıma kadar tavırları aşkla isteyerek geçtim diyebilirim. 7,5- 8 yaşımda Hacı Taşan’ı tanıyordum. Muharrem Ertaş’ı tanıyordum. Çekiç Ali’yi tanıyordum. Bu ustaların taş plaklarını dinleyerek kare kare milimetrik çalışırdım. Bağlamada daha geniş bir alan bulayım diye melodi zenginliği olarak kendime göre bir karargâhım oldu. ”Sol!” Benden önce bu karargâhla kimse ilgilenmiyordu. Bu benim özel bir alanım oldu. Niye yaptım? Üst telden orta telin sol sesine gelene kadar bir oktav kazanıyoruz. Alt telin sol perdesine kadar olan kısmına bir oktav, kamış perdeleri ile üç oktavlık mesafe… Ben bağlamada zenginlik arıyordum. Tavırlar başka bir de sesler… Yani derdim neydi? Tavırları bilmek, bunu geliştirmek… Tavırların her birinin birer ekol olduğunu düşündüm. Hepsinin birer birer farklı bir alan olduğunu gördüm. Ayrı karakterler ayrı birer kimliklerdi adeta… Ankara ile Kayseri, Karadeniz ile Trakya, Ege yani baktığımızda farklı farklı özellikler yansıtıyordu. Bütününe baktığın zaman yakınlardır ama içine girdiğin zaman detaylar ortaya birer ekol olarak çıkıyordu bunları kendi doğrultusunda düzenlemek iyi olurdu diye düşündüm. Ben virtüöziteye önem veren birisiyim. Daha önceleri günde 12-16 saat saz çalardım. Sultaniyegâh sirtolar, Nihavent sirtolar, saz semaileri hepsi benim antrenman alanlarımdı. (Orhan Gencebay, (Kişisel İletişim), Mayıs 03, 2019) "
Sayın Üstadımız Orhan Gencebay babamıza sağlık sıhhatler dilerim, Asla yeri dolmayacak birdaha.. ÇOK şanslıyız bizler onun Asrın 'da geldik Dünyaya müzikleri filmlerine görebildik dinleyebildik,.. 🤲🎶♥️
Bağlamada kendisiyle kıyaslanan kim varsa derler ki; Orhan Gencebay bizi cebinden çıkarır. Bunu mütevazılık ve saygıdan söylediklerini düşünürdüm. Ama şimdi diyorum ki hepsine ders olursun hepsini o saza perde diye takarsın buna ikna oldum.
@Arabesk Müzik Gencebay sende nasıl bir iz bırakmışsa..... 🙂 sana söylenecek bir sözüm dahi yok artık.. Allah ıslah etsin seni..Gencebay düşmanlığından,hasedinden ölcenn .. Allah sana akıl fikir versin🙂🙂
Evet çalışma en büyük başarıdır. Einstein inde benzer bir sözü vardı sanki..? Kendimde yaşadım benzer bir durumu. Bir uzman, zekanız baya yüksek galiba demişti. Hiç sanmıyorum sadece çok çalışma demiştim.
Orhan gencebay yıllar önce ibo şovda aynısı canli çalmıştı, hatta bayram aricidan esinlendiğini söylemişti, youtubede o eser var..ibo şov orhan gencebay yazın bu eseri orda canlı çalıyor
Çalan Orhan Gencebay.. . Bayram aracı değil... Neye dayanarak söylüyorsun bunu...yani Gencebay Bayram Aracıyı örnek almıştır.. Ama bu plakta topaloğlu sekeeoğlan ı icra ediyor.. Gencebay ın türkü plakları bunlar..
@@omurdemir2338 sazın üstünde ki yerin sonradan icadı mı özürlü müsün? tel çekmişmiş. alevi sazcılarınızdan güzel çalması zorlarına gitmiş bunların belli ki.
Şu kaydı dinleyince, Orhan Gencebay'ın dudaklarından dökülen şu sözler çok daha büyük mana kazanıyor.
"Bağlama ile 7,5 yaşımda öğrendiğim ezgi “Engürü” idi. Engürü Ankara’nın isminin ilk halidir. Aslında Enikır ‘dır. Enikır’da Hititlerden gelen bir tanımdır. Yeraltı tanrısıdır. Bu eseri bana öğreten babamın yanında çalışan elemanı Efe Naci’dir. Halk müziği ile 7,5-8’li yaşlarda tanıştım. Ankara yöresini çok severdim ben. 8-9 yaşlarımda Veysel Baba’yı duyduğumda her şeyi bırakırdım ve onu dinlerdim. Veysel Baba beni olağanüstü etkilerdi. 7’den 10 yaşıma kadar tavırları aşkla isteyerek geçtim diyebilirim. 7,5- 8 yaşımda Hacı Taşan’ı tanıyordum. Muharrem Ertaş’ı tanıyordum. Çekiç Ali’yi tanıyordum. Bu ustaların taş plaklarını dinleyerek kare kare milimetrik çalışırdım. Bağlamada daha geniş bir alan bulayım diye melodi zenginliği olarak kendime göre bir karargâhım oldu. ”Sol!” Benden önce bu karargâhla kimse ilgilenmiyordu. Bu benim özel bir alanım oldu. Niye yaptım? Üst telden orta telin sol sesine gelene kadar bir oktav kazanıyoruz. Alt telin sol perdesine kadar olan kısmına bir oktav, kamış perdeleri ile üç oktavlık mesafe… Ben bağlamada zenginlik arıyordum. Tavırlar başka bir de sesler… Yani derdim neydi? Tavırları bilmek, bunu geliştirmek… Tavırların her birinin birer ekol olduğunu düşündüm. Hepsinin birer birer farklı bir alan olduğunu gördüm. Ayrı karakterler ayrı birer kimliklerdi adeta… Ankara ile Kayseri, Karadeniz ile Trakya, Ege yani baktığımızda farklı farklı özellikler yansıtıyordu. Bütününe baktığın zaman yakınlardır ama içine girdiğin zaman detaylar ortaya birer ekol olarak çıkıyordu bunları kendi doğrultusunda düzenlemek iyi olurdu diye düşündüm. Ben virtüöziteye önem veren birisiyim. Daha önceleri günde 12-16 saat saz çalardım. Sultaniyegâh sirtolar, Nihavent sirtolar, saz semaileri hepsi benim antrenman alanlarımdı. (Orhan Gencebay, (Kişisel İletişim), Mayıs 03, 2019) "
👍👍
Cok guzel bilgiler.Tesekkur ederim.
🎼👏
Gelmişinin ve geçmişinin tek varisidir Orhan Babamız!..☪🎶☪
Allah uzun ömürler versin…🎶💜🎶
Arka arkaya 5 defa dinledim müthiş etkilendim o zamanlarda nasıl bir şevkle icra ettin baba ellerinden öperim saygılarımla
Baba Türk halk müziğinin sanatçısıdır herşeyden önce
Gencebay in yetenek olayinin Allah vergisi olduguna inandim artik..
Onun yeteneği doğuştan Allah ona olağan üstü yeteneklerle donatmış enstrümantal da yani sazlarda kralsın Orhan abi
Sayın Üstadımız Orhan Gencebay babamıza sağlık sıhhatler dilerim, Asla yeri dolmayacak birdaha..
ÇOK şanslıyız bizler onun Asrın 'da geldik Dünyaya müzikleri filmlerine görebildik dinleyebildik,..
🤲🎶♥️
Gencebay gençken aralıksız her gün 15 saat bağlama çalışan bir insan. En büyük yetenek çalışkanlıktır.
Daha önce dinledim ama bu kadar temiz bir kayıt değildi. Emeğinize sağlık...
Bağlamada kendisiyle kıyaslanan kim varsa derler ki; Orhan Gencebay bizi cebinden çıkarır.
Bunu mütevazılık ve saygıdan söylediklerini düşünürdüm. Ama şimdi diyorum ki hepsine ders olursun hepsini o saza perde diye takarsın buna ikna oldum.
Kesinlikle mütevazilik ile değil adam bağlama tavrını bayram aracıdan sonra bambaşka yerlere götürmüş..
Çok güzel ve yerinde bir tespit.
Haklısın kardeş…
Bu güzel müzik ziyafeti için teşekkürler
Evet söz var müzik var yorum var saz var beste var harika bir kişilik var sahi orhan abi sen nerden geldin
Elinize Emeğinize sağlık çok teşekkür ederim. İlk defa dinliyorum. Gerçekten süper.
Emeğine sağlık kardeşim, kayıt son derece temiz olmuş ayrıca teşekkürler sağolun.
İlk kez dinledim harika birde İlhan Özbay var babanın yolunda gördüğüm tavsiye ederim
Evet katılıyorum
Daha neler var neler
Mükemmel kayıt.ilk defa bukadar temizini dinledim.emeğinizi yürekten tebrik eder saygılarımı sunarım.berhüdar olun
Müthiş çalmış bağlamayı Orhan baba inanılmaz.
yıllar önce dinlemiştim fakat kaldırmışlardı 2010-11 gibi tesadüfen rastladım çok yaşayın emi
Ne söylersem eksik olur seni anlatmak için Babam
Bağlamaya Gencebay’dan fazla itibar kazandıran yoktur
kaydı alan arkadaşa ayrıca teşekkür ediyorum..
Teşekkür ederim kardeşim kayıt gerçekten çok çok güzel varsa devamı gelsin inşAllah. Emeğinize gönlünüze sağlık.
Teşekkürler
Bağlamanın genetiğini detiştiren koca adam
Boram dökmüşmüşsün yine 👍❤👍
SAYIN PAYLAŞAN,KAŞI GÖZÜ KARA İDİ,ADLI ORHAN GENCEBAY ESERİNİ BULABİLİRSEN,SEVİNİRİM,ZİRA KİMSE BULAMIYOR.SAYGILAR.
Büyük üstad Gencebay
Sanırım Yılmaz Güney in sinema filminde kullanılmıştı..Her motif ayrı bir duygu seli …
Babadan daha öğreneceğimiz çok şey var.
WOW
👏👏👏👏👏👏👏
Kral
Yorumsuz teşekkürler...
Adamsııııın, paylaşan. Varol.
Muhtesem olmus
Bağlamanın anıtsal Mimarı.. Üstüne yok..
@Arabesk Müzik Gencebay sende nasıl bir iz bırakmışsa..... 🙂 sana söylenecek bir sözüm dahi yok artık.. Allah ıslah etsin seni..Gencebay düşmanlığından,hasedinden ölcenn .. Allah sana akıl fikir versin🙂🙂
@Arabesk Müzik hahahahah ulan komik çocuk. Orhan Gencebay Cumhuriyet tarihinin en büyük müzisyenidir geçtim bağlamayı falan.
Eğer Antik Yunan'da doğsaydın Müzik Tanrısı olurdun BABA....
👏mükemmel 👏
Bu plağın ilk baskısı var elimde Başak plak 1967 yılı,isteyen olursa uygun fiyattan satabilirim,çok nadir plaktır.
Evet çalışma en büyük başarıdır. Einstein inde benzer bir sözü vardı sanki..? Kendimde yaşadım benzer bir durumu. Bir uzman, zekanız baya yüksek galiba demişti. Hiç sanmıyorum sadece çok çalışma demiştim.
Orhan gencebay yıllar önce ibo şovda aynısı canli çalmıştı, hatta bayram aricidan esinlendiğini söylemişti, youtubede o eser var..ibo şov orhan gencebay yazın bu eseri orda canlı çalıyor
Orda çaldığı farklı bi eser
Seni dusundurdu
Misket ve mor koyun parçaları da var mı acaba ?
RUclipsde var zaten
bu çalan bayram aracı
Çalan Orhan Gencebay.. . Bayram aracı değil... Neye dayanarak söylüyorsun bunu...yani Gencebay Bayram Aracıyı örnek almıştır.. Ama bu plakta topaloğlu sekeeoğlan ı icra ediyor.. Gencebay ın türkü plakları bunlar..
Plaklarda okumuyormusun? Türkçe yazıyor.
@@serkanaydin8907 Ciddiye alma.Değmez.
plağın üstünde çalan gencebay yazıyor, hala mallığına mı yazıyorsun? gencebay düşmanı mısın? neyin peşindesin birader?
O zaman 15 yaşındaymış
Şu saza bir bakın eyyy ahali
Girişte şelpe mi çalmış
Evet
O tarihte şelpemi varmışta Arif hoca çalmamış Orhan hoca tel çekerek başlangıcı yapmış şelpe sonradan icat oldu fenada olmamış
@@omurdemir2338 sazın üstünde ki yerin sonradan icadı mı özürlü müsün? tel çekmişmiş. alevi sazcılarınızdan güzel çalması zorlarına gitmiş bunların belli ki.
Şelpeyi orhan ın çalmadığı kesin
niye? şelpe alevi sazcıların tekelinde mi?
Şu adamlara uyuz oluyorum ya, bi de kesin demiş. Dünyadan haberin yok ahkam kesiyorsun.
O çaldı.. Gencebay Ve Arif Sağ bağlamaya çok katkı verdi çok