Medicii invocă clauza de conștiință, dar cand mor copii în urgente și nu intervin pentru ca nu sunt "specializați" pe pediatrie, unde le este conștiința?
În contextul unei dezbateri, nu este firesc ca, din trei invitați, doar unul să susțină o anumită opinie, în timp ce ceilalți, inclusiv moderatoarea, să fie de acord cu o perspectivă opusă. Un echilibru în distribuirea opiniilor ar fi fost necesar pentru ca argumentele și contraargumentele să fie prezentate în mod corect. În același timp, într-o dezbatere pe un subiect atât de controversat, este absolut normal ca participanții să aibă păreri divergente. Cu toate acestea, în momentul în care Alexandra Nadane a început să vorbească pentru prima dată, celelaltă invitată a avut reacții faciale care au denotat o lipsă de respect și profesionalism, ceea ce afectează demnitatea interlocutorului.
Drepturile femeilor nu sunt o dezbatere,cum de ex la dezbaterea pe tema drepturilor LGBT au venit doar pers din comunitate sau care ii sprijina,si aici ar fi trebuit sa vina doar persoane care militeaza ptr dreptul la avort. Eu zic sa zica merci tabara pro-fetuși(in niciun caz pro viata copilului dupa ce este nascut si cu atat mai putin pro viata mamei) ca totuși au avut dreptul la reprezentatie. La cat a aberat acea femeie,ma mir ca ceilalți invitati s-au putut rezuma doar la grimase.
@otzcherry1 - deci fără dezbateri. După logica dumitale, e mai bine să se ia decizii fără să se țină cont de nimic. Ce drept la avort? Că avortul e făcut mereu sub presiune sau în tensiuni, nu ceva ce faci de plăcere. Dacă Alexandra zice clar că ajută femeia să depășească factorii externi care "o strâng la menghină" pe femeie să facă avort și când se rezolvă acele probleme, nici copilul nu mai e o problemă - vorbim aici de relații abuzive, impas financiar, discriminare socială și etc. - vine cineva ca dvs și zice că sunt aberații.
@@otzcherry1 Nu există dezbatere sau dialog contradictoriu între oameni care au aceeași părere. Am folosit termenul „dezbatere” lato sensu, inclusiv emisiunea se numește „În opoziție...”, (întrucât, în mod evident, nu este o dezbatere autentică). E greu să ai o conversație constructivă când doar o persoană din discuție are o opinie diferită, iar ceilalți sunt deja de acord între ei. Sper că înțelegi ce vreau să spun - mă refer doar la ideea unui dialog real în contradictoriu, unde toți participanții au șanse egale de a-și expune punctul de vedere. Nu sugerez că drepturile femeilor ar trebui puse sub semnul întrebării. Nici nu mi-am exprimat opinia personală în comentariul anterior și nu consider că ar trebui să mi se spună cum să gândesc. Observațiile mele erau strict legate de „profesionalism”. Dacă te angajezi într-o conversație în contradictoriu, mai ales pe un subiect atât de sensibil, e normal să existe opinii diferite. Cred că e de bun-simț să evităm gesturi care sunt nerespectuoase față de cei care au altă opinie. Acestea nu sunt justificate de ceea ce spune altă persoană, că de aceea avem capacitatea de a gândi și de a reacționa în mod rațional (ceea ce face o persoană profesionistă). Prin urmare, dacă vrei să discuți subiectul pro/contra avort/copil/mama - cum dorești să îi spui - te invit să te adresezi altcuiva, întrucât nu mi-am expus punctul de vedere și nu m-am angajat într-o astfel de conversație, improprie, de altfel, în comentariile de pe RUclips. Te asigur că dacă i s-ar fi întâmplat celeilalte invitate același lucru, la fel aș fi lăsat un comentariu.
Jalnice femei , cu cât ați fost plătite de cei care avansează avorturile, psihopatiile lgbtqxywz? Denise, ți-ai proiectat propriile tale traume împietrite de vreme în emisiunea asta, la fel si domnișoara aiurită Andrada...omul când minte și fabulează vorbește repede ca să nu fie prins ...cât despre nenea psiholog muritor de foame .....ce zice mămica ta când te vede vorbind așa? Denise, țățico, data viitoare sa o aduci pe mămica care te-a făcut în platou să auzim și versiunea ei. Aveți pretenția că sunteți jurnaliști....vai de steaua voastră.
Mult succes in ajutorarea mamelor la centrul "Roua" ,Alexandra Nadane!Am avea nevoie de un asemnea om organizat si cu mintea limpede, sa ne reprezinte interesele in institutiile statului!
Rifai, tu ca moderator, nu ar fi trebuit să susții perspectiva niciunuia dintre participanți. Tu erai acolo moderator, nu ai înțeles ce înseamnă. Felicitări dnei Alexandra Nadane. Foarte coerentă, articulată, argumentată, contra a trei oponenți. Nu a fost o dezbatere, ci o linșare și jurnalism de cea mai joasă speță. Cît despre avorturi, România este companioană europeană la avorturi.
Ce priviri feroce la ,,cei trei mușchetari" ! 😪 Cum îi este privirea ,așa îi este și sufletul unui om.Priviți la d-na Alexandra , tot timpul are un zâmbet angelic. Doamne ,te rog dăruiește în lumea asta, tot mai mulți oameni cu suflet mare ,ca și această femeie.🙏 În cazul ei se potrivește zicala -omul potrivit la locul potrivit.- ❤
@@Gabriela_30689 vezi ca am aflat ca se poate face si operatie de adaos de creier, ai putea sa-ncerci si tu si cei de deasupra ta...Giani și-a făcut operație de adaos de creier | Las Fierbinți | Sezonul 24
Alexandra, sunt atât de mândră de tine! Felicitări! Ai nevoie de curaj sa te prezinti între lupi, care te cheamă ca să te convingă, nu sa te asculte.... Doamne, felicitări de o mie de ori! Avortul e o CRIMA!!
Felicitări Alexandra Nadane! După 15 ani de muncă și efort supraomenesc, fără vreun interes propriu, a dat dovadă, ca de fiecare dată, de verticalitate, de lipsă de egoism și de mult - prea mult - bun șimț. A avut date pertinente, o experiență solidă, dar, când să îți spui punctul de vedere? Din păcate, doamna Rifai n-a fost moderator, ci "întrerupător" în cazul ei. E limpede că vreți avort, dar "nu știți ce cereți". Dacă mai chemați în emisiune oameni cu care e limpede că nu sunteți de acord, măcar faceți 1 la 1. Se presupunea că e dezbatere aici. Ați băgat pe gât ideile proprii și nu ați făcut decât să vă luați de cuvinte (lucru care, în structura dezbaterii, nu-i treaba moderatorului). Ferească Dumnezeu pe femeia care bate la ușa cabinetului acelui psihiatru. Replici de genul: "Și plantele sunt vii și le mâncăm la micul dejun" sau "Dacă ai pierdut un copil în primele două trimestre de sarcină, îți voi spune în față că de fapt nu ai pierdut un copil.", dar mai târziu "femei, voi purtați viața" rezumă clar "etica" sa profesională, mai precis fățărnicia. Andrada, ce să zicem? Vii cu basme de genul: "a venit la noi o beneficiară de-a voastră forțată să păstreze sarcina!" Înțelegem nevoia ta de libertinaj sexual și dorințele tale de a schimba partenerii ca pe șosete. Alegere personală, nu judecăm. Dar, măcar fii fair-play. Că de fapt, mai multă lume sare gardul de la dezmăț la traumă, decât de la naștere la traumă. Poate că financiar e mai puțin costisitor un avort (deși nu e general valabil - a se vedea și situația în care femeile rămân fără diverse organe sau plătesc ani de terapie), decât a crește un copil, dar, dacă tot iubești atât de mult femeile, iubește-le și pe cele din burta mamelor lor. Cu dreptul lor cum rămâne? Subiectul în sine e unul delicat.
Felicitări, Alexandra Nadane! Mă impresionează curajul și blândețea ta, virtuți care îți rămân la fel de puternice chiar și atunci când ești încolțită! Dacă aș fi ascultat emisiunea fără să cunosc limba română aș fi rezonat tot cu tine, întrucât atitudinea ta are nuanțe iubitoare, nicidecum războinice/irascibile/care transmit neîncredere. Din fericire cunosc limba română, așadar am avut bucuria de a te asculta, cu admirație față de felul în care te-ai prezentat în această dezbatere dificilă. Știu că mai ai multe lucruri de transmis, inclusiv aspectele științifice implicate în problematica avortului - atât din perspectiva traumei, cât și din perspectivă biologică (așa cum ai menționat și despre studiul Oxford, care arată că inima copilului bate din primele 16 zile în burtică). Aștept cu interes următoarele tale cursuri și susțin cauza Roua!
De ce nu ii dați voie să vorbească? Cronometru la fiecare invitat trebuia. E evident că nu doar că ați fost părtinitoare unei idei, dar ați chemat-o încercând să o desființați. Mă bucur că nu ați reușit. Foarte urât.
Felicitări, Alexandra Nadane, pentru coerență, curaj și răbdare! Nu ai fost invitată la o dezbatere - pentru asta ar fi trebuit să existe un moderator. Am urmărit un produs al jurnalismului de cea mai joasă speță.
În primul rând ,moderatoarea nu este mamă, să știe ce înseamnă acest frumos sentiment de procreere, e doar o unealtă a satanei . Dumnezeu s-o lumineze cu sf.botez ortodox. Doar așa se va schimba în bine ,până atunci să ne rugăm și pt.ea și pt.toti cei rătăciți. 🙏
Ce linsaj scarbos si complet ne-deontologic a fost emisiunea asta. 3 hiene in jurul unui om calm, cu bun-simt si ratiune. Dar nu ai ce sa le ceri, na... pana la urma totul porneste de la refuzul unilateral de a accepta ca acolo sunt doua vieti intr-un corp, care au aceleasi drepturi, si prin urmare in cele 9 luni femeia nu mai poate dispune total de trupul ei pt ca e vorba si de trupul altcuiva acolo, nu e doar al ei. Iar acea fiinta ar trebui sa aiba aceleasi drepturi, tocmai in virtutea faptului ca este complet lipsita de orice aparare. E o chestie de umanitate aici. Dar omenia dispare pe zi ce trece din oameni, facand loc individualismului feroce.
@madalinfocsa Cum sa facem cu cele cateva milioane de spermatozoizi care mor la fiecare ejaculare? Se ofera vreunul dintre voi sa le faca respiratie gura la gura? Ca si ei, bietii, sunt lipsiti de orice aparare...ah, sa nu uit, ce facem cu haleala pe care o bagam in noi si ma refer aici nu doar la carne, ci si la alte organisme vii, de genul frunze, legume...le rupem din pom ca niste ...oameni ce suntem!
Shhh, ești un bărbat, nu e corpul tău cel care trece prin aceasta procedura. E vorba de mult mai mult decât de naștere. E vorba despre felul în care e văzută femeia în societate și cum odată ce devine însărcinată ea e doar un purtător al copilului. E doar un corp implicat, cel al femeii și are dreptul total de a decide ce se întâmplă cu el. O limita a perioadei în care se poate face procedura este normala, însă e necesar sa existe posibilitatea de a accesa acest serviciu. Și nu are sens sa vorbim despre situația mamelor minore, violurilor și a celorlalte situații în care avortul e singura opțiune. Ce te face sa crezi ca ai dreptul de a decide pentru alta persoana? Când tot argumentul tău se bazează pe faptul ca se ia o decizie pentru un fetus fără ca acesta sa aleagă?
@@anda2413 replica dvs arata ca nu ati inteles nimic din ce am scris, imi pare rau, e ca si cum vorbesti la pereti... se cheama analfabetism functional 😢
@@madalinfocsa Pe mine ma distreaza cand ma uit la comentariile de la Las Fierbinti si la alte comentarii, cum e si al tau. Ma distreaza faptul ca fix aia descrisi in episoadele din Las Fierbinti, fix aia rad de personaje, adica rad de ei insisi. Tu spui ca tipa care ti-a scris mai sus e analfabeta functionala, cand, asa cum ziceam cand eram copii (dar dupa ce ne nascusem, nu inainte): "cine rade ala e!". Nici nu stiu daca are rost sa mai comentez eu, un barbat, pe tema primitivismului, absurditatii si ...absurditatii ideii ca o femeie nu mai are dreptul sa faca ce vrea ea cu propriul corp. In America se discuta despre infiintarea unei politii a menstruatiei. cei ca tine si cu trump & co v-ati putea lua de mana si sa va faceti o tara in care sa va aplicati toate ideile voastre patologice. Fascinant! Inca cativa ca tine si ne intoarcem in Evul Mediu!
Doamna Rifai guvernul ar trebui să asigure un trai decent pt fiecare persoana care trăiește în România. In așa fel încât să nu te mai gândești cum sa legiferezi o crimă, ci cum sa o pedepsești. Dacă mata vrei sa trăiești cu sângele copiilor pe cap, nu ai decât este alegerea ta. Astăzi dacă vrei să faci avort te oprește cineva? Ai văzut vreodată ce este dincolo de așa zisul chiuretaj? Ai văzut ce traume au femeile care fac avort? Despre efectele adverse ale pilulelor, la care se vorbește și la școală, dar fara a se spune si efectele adverse ale lor, cine răspunde? Despre copiii la ghetou, acum cu legea 156/2923 si cu observatorul national copilului nu se va ajunge tot așa? Copiii vor fi luați de lângă părinții care gândesc și care chiar își iubesc copiii. Despre școală care a devenit lagăr când o să faceți o emisiune? Sau nu va da voie șeful dumneavoastră Satan?
Sunt medic. Si am dreptul sa refuz sa fac avort unui om. Eu nu m am facut medic ca sa ucid oameni (pe copilasi), ci ca sa "învii" oameni, sa i ajut sa mearga mai departe, sa ajut copilasi sa vina pe lume, sa ajut ca sarcinile sa se duca la capăt etc, adica a face bine omului. Daca a omorî trupul unui copilas in care exista suflet la fel ca in oricare dintre noi înseamnă a ajuta atunci chiar am ajuns sa trăim intr o societate demonica. Foarte bine ca tot mai multi medici refuza sa faca avort, înseamnă ca oamenii devin mai puțin întunecați. Si da, f bine ca se plătește chiuretajul sau orice metoda de avort, ptc astea nu sunt in beneficiul sănătății nimănui. Pt ce sa plătească statul ceva ce duce la moarte, care e logica in toata povestea? Si cine nu stie ca dupa unirea trupeasca dintre un barbat si o femeie vine si un copil chiar daca exista si dragoste si placere acolo, înseamnă ca încă nu a ajuns la maturitatea necesară. A cere doar plăcerea fara responsabilitate arată ca persoanele respective nu stiu sa si asume consecintele acțiunilor lor. Si sa zic ca de la adolescenții imaturi te mai aștepți, că nu sunt suficienți de copți la minte, dar de la adulți sa vină asemenea lucruri înseamnă ca încă nu au ieșit din etapa copilăriei, caci numai acolo actiunile nu au si consecințe sau mai bine zis copiii nu stiu sa si asume consecintele si trebuie educați in acest sens. Si daca s ar ține perioadele normale de post si din biserică si cele "medicale" (adică cand femeia e însărcinată, cand femeia alăptează sa nu existe relatii sexuale din pricina tulburărilor hormonale care apar) nimeni nu ar avea 10 copii. Dar ptc lumea nu stie sa se mai si înfrâneze bineînțeles ca atunci vin copiii fara numar si ucizi o gramada de embrioni sau chiar mai rău. In plus, nu este deloc numai dreptul femeii de a face ce vrea cu corpul ei. Atunci cand a ramas însărcinată, ptc asa stau lucrurile ca noi aduce urmasi pe lume prin nastere si nu prin ouă, femeia are inca o viață înlăuntrul ei. Deci nu mai e doar dreptul ei, ci e si dreptul copilului. Pe acela cine îl mai ocrotește cand propria mamă se întoarce impotriva lui si vrea sa l omoare? O mama nu ar trb sa aiba dreptul sa faca ce vrea cu corpul ei cand in corpul ei se mai afla o alta viață la fel de prețioasă si cu nimic mai prejos decât viata ei.
Deci dreptul femeii asupra propriului uter nu mai contează fiindcă acolo se dezvoltă o potențială nouă ființă (care nu este nici măcar conștientă). Te-ai făcut medic degeaba, ca mulți alții din România care în afară de a-și împânzi cabinetul de cruci altceva nu mai știu. Bănuiesc ca animale mănânci,nu? Uită-te la un porc cat suferă de fapt când e omorât, fiindcă există, este conștient de ce i se întâmplă față de un amalgam de celule care depind de organismul mamă pentru a exista.
De-asta si "avort" s-a inlocuit cu expresia "intrerupe de sarcina". "Sarcina nedorita" priveste avantajele si dezavantajele femeii, si deloc sansele la o viata ok a copilului daca e nascut. Ca poate sunt cazuri in care copilul nu e bine ca se naste, altele in care avortul pare cea mai rapida solutie dar pe termen lung, nasterea copilului ar aduce mai mult bine. In general oamenii se gandesc la o luna doua distanta, la cum vor fi peste un an doi maxim. Dar peste 10 ani? Dar 20, cand "produsul conceptiei" a ajuns adult si poate isi face mama mandra, chiar daca tatal nu a fost in viata lor nicio clipa? De ce burta noastra nu are fermoar daca viata e o loterie in care decidem la fiecare sarcina daca o pastram sau nu.. sau o rata de aproape 50% cezariana ..in tara, ca urban cred ca e 70-80%
Adevărul a ieșit biruitor chiar dacă emisiunea a arătat mai mult a linșaj decât a dezbatere onestă. Bunul simț și pregătirea au atârnat mai greu în balanță decât agresivitatea și manipularea emoțională
Ireal ca in 2024 se dezbate ce poate face femeia cu ce se intampla IN CORPUL EI. Denise Rifai, felicitari ca esti de partea corecta a istoriei chiar daca ca moderator trebuie chipurile sa fii “obiectiv”. Cu drepturile femeii nu poti jongla pe obiectivitate.
Este evident că femeia poate decide, dar tot ea va trebui să-și asume ȘI RESPONSABILITATEA. Am spus și mai sus și o spun și aici: NU există DREPT la avort. Există doar libertatea de a alege avortul până în 14 săptămâni de sarcină, libertate care se acompaniază și de RESPONSABILITATE, adică asumarea alegerii. De aici până la a acorda gratuitate pentru omucidere, e cale lungă. Sunt o grămadă de servicii medicale care nu sunt plătite de CASS, chiar dacă oamenii plătesc contribuție. Deci, despre ce vorbim? Cum adică să obligi medicul să facă avort? Pe ce lume trăiți? Cum adică să plătești din banii contribuabililor o CRIMĂ? Dacă, în pofida tuturor alternativelor contraceptive sau pro viață, ai ales să avortezi (adică să omori), atunci îți asumi intervenția material și spiritual, nu obligi pe altul să fie părtaș direct sau indirect la crimă, ok? Nu mă refer la cazurile care privesc sănătatea sau violul.
Doar oamenii de știință care au studiat fenomenul și mamele ar trebui sa vorbească despre acest subiect. Nu jurnaliști, nu politicieni, nu cei care susțin ideologii. Avortul nu este un drept, e o alegere asumată sau nu. Asa, unde este dreptul copilului la viață? Eu, ca mamă, nu cred ca am o planta in burtă. E un om cu dreptul la viață. Se încearcă din răsputeri introducerea unor ideologii bolnave in țara noastră.
Asa este, aveti dreptate, cei care sustin ideologii din fata televizorului sau la un ceai ar trebui sa-si tina parerile in grupul lor de cunoscuti. Insa, cand ajuti pro bono o categorie de oameni,ajungi sa poti vorbi din experienta. Experienta este graitoare chiar si fara a avea o scoala la baza(nu e cazul aici,vorbind de domnisoara Alexandra Nadane cu studii postuniversitare in Asistenta sociala). Chiar daca nu imbratisez discursul domnului doctor care a fost putin pe langa subiect,vorbim si aici de un om cu experienta si cu studii in domeniul traumei si nu numai. Legat de implicare,mai departe de tastarea din spatele unui calculator, daca va uitati la imparatese de-a lungul istoriei au venit mereu in sprijinul femeilor,copiilor,oamenilor pe front,etc. Aveau si puterea financiara sa o faca si statutul ,dar puteau sa aleaga sa nu o faca. Sa nu fim mai prejos! Sus inima!
Am ascultat un ginecolog explicand ca o sarcina (chiar si sanatoasa) presupune riscuri importante pentru sanatatea mamei. Orice problema de sanatate pre-existenta devine mai riscanta atunci cand esti insarcinata. Riscul sa mori este de vreo 2 ori, daca nu mai ridicat, in timpul sarcinii decat cand o femeie nu e insarcinata. Pe de alta parte daca un copil deja nascut ar avea nevoie de un rinichi si singura compatibila ar fi mama, lege nu o obliga pe mama sa-i doneze un rinichi. Are dreptul sa aleaga sa-i dea rinichiul ei, si acest drept e garantat pentur ca sunt riscuri de sanatate in a face o operatie si a trai cu un singur rinichi. Prin analogie, si o femeie insarcinata ar trebui sa aiba dreptul de a alege ca sanatatea ei fizica/mentala sa nu fie pusa in periocol. Asa cum majoritatea mamelor si-ar dona un rinichi pentru copilul lor, asa si majoritatea femeilor insarcinate ar alege sa nu faca avort . Dar asta nu inseamna ca trebuie sa anulam dreptul de a alege.
@@alexte7037 Un trup bolnav si slabit poate ceda la o simpla raceala, la un efort fizic si in orice caz sunt multe boli grave care ne dau tarcoale,indiferent daca suntem insarcinate sau nu. Este firesc sa te alimentezi sanatos pe cat posibil si sa incerci sa ai o viata echilibrata si pentru a purta o sarcina. De asemenea,pe parcursul sarcinii sunt o gramada de metode sa intaresti organismul si sa sustii dezvoltarea sanatoasa a fatului. In zona aceasta merge domnisoara Nadane cu discursul. Putem sa fim victime si asa sa ramanem sau putem sa gasim solutii de sprijin de indata ce s-a intamplat acest "accident" - ma intorc iarasi la DEX pentru ca realizez ca ne-am pierdut proprietatea definirii termenilor : - accident, accidente substantiv neutru 1. Eveniment fortuit, imprevizibil, care întrerupe mersul normal al lucrurilor (provocând avarii, răniri, mutilări sau chiar moartea). sinonime: avarie 1.1. Fapt întâmplător, banal, care aduce nenorocire. 1.2. Accident de muncă = rănire sau moarte în timpul și din cauza muncii. 2. filozofie Însușire trecătoare, neesențială a unui lucru. 3. geografie Neregularitate a solului. sinonime: denivelare denivelație neregularitate 4. medicină Fenomen neașteptat care survine în cursul unei boli. " . Nu vad legatura de cauzalitate intre cele doua: boala si sarcina si imperiosul necesar de a face avort.
@@alexte7037acel ginecolog care ti-a explicat asa ceva incearca sa te convinga ca felul in care corpul uman e facut sa procreeze e anti-natura, reprezentand un risc la viata. Ceea ce nu are cum, in natura totul a evoluat in timp. Sunt studii care chiar arata ca prin schimburi celulare intre mama si fat, corpul mamei intinereste, pentru ca natura dicteaza faptul ca ea va trebui sa protejeze si sa creasca o viata dependenta de viata ei. Trebuie sa intelegem si noi dar si medicii, ca ei in studiu se concentreaza pe simtomatologie si afectiuni, deci ca formate ei vor avea sub lupa problemele. Felul in care este tratata sarcina in medicina romaneasca este una de etichetare a simtomelor si a potentialelor afectiuni si se fac zeci de analize preventiv, in loc sa se trateze ca un proces normal si extra analizele sa se faca atunci cand exista suspiciuni. Extra-analizele se fac in mod curent si sunt aproape obligatorii, plus ca majoritatea nici nu sunt decontate platotoarei de taxe asigurata, Problema obstetricii in Romania e mult mai mare si mai complexa decat subiectul avortului. Imi provoaca compasiune copila cu maieul tricotat.. ca atata e la intelegere, o copila, daca atata intelege sa dea ochii peste cap la argumentele altora.
Sotul meu nu ar fi fost nascut daca nu era conceput in comunism. Nu cred ca e nevoie sa zic cat de trista ar fi fost viata mea si a fetitei noastre care n-ar fi fost. Pentru mama lui a fost o drama faptul ca s-a intamplat si numai bunicii lui l-au salvat de la abandonul de dupa nastere, dar viata aseaza la locul lor pe toate daca lasam timp si avem credinta. Cat despre violenta obsetrica, aceasta se aplica si femeii care naste in spitalele publice (si private!), dar nu se mediatizeaza. Stiu zeci de cazuri doar din documentarea pe care am facut-o pentru propria nastere.. violenta obstetrica e reala, e la un nivel urias si priveste atat adolescenta care vine la un prim control, si la cea care face un avort si la cea care naste si isi cunoaste sau nu drepturile. E greu sa faci pe avocatul propriu in timp ce dai nastere unui copil.. o gramada de traume de aici.
Felicitări, Alexandra Nadane, pentru tot ceea ce faci, pentru toți copiii salvați și mamele pe care le sprijini! Nu ai fost lăsată să îți spui părerea, dar faptele tale vorbesc și dovedesc mai mult decât vorbele celor 3. Nu pot sa nu remarc lipsa de profesionalism a moderatoarei.
Nu are logică ce spui, Rifai, cînd spui că să faci o alegere presupune să ai dreptul să o faci. Păi dacă cineva alege să dea în cap cuiva, să dea cu mașina peste un om, el a ales, nu? Înseamnă că dacă putem alege să călcăm oamenii cu mașina, avem dreptul de a-i călca. Exact asta ai spus, ca raționament.
Nu asta zice. Spune ca în anii aceea nu există opțiunea de a face avort decât în anumite condiții. Deci nu aveai drept de alegere pentru ca tu nu aveai ceva de spus. Da, când ai dreptul de a alege să dai unuia în cap. Ca este moral, acceptabil, etc e altceva.
Te susțin,Alexandra. Statul nu decontează toate serviciile medicale. Nu sunt decontate nici toate analizele de baza pentru copii, cele care pot surprinde carente ce pun viata în pericol. De ce ar fi mai important sa decontezi avortul decât asta?
Dacă aș fi nevoită să particip la o asemenea emisiune, cred că aș vomita după! Atâta minciună și vorbe fără nici o logică nu am văzut demult! Legat de insistența cu care s-a discutat despre decontarea avortului ca un serviciu medical, țin să menționez faptul ca nu toate procedurile medicale sunt decontate de stat. Deci, deși ești asigurat nu vei beneficia de decontare toată viața la toate procedurile medicale de care vei avea nevoie. Avortul, în cazul in care îl considerăm procedură medicală, este unul dintre cele nedecontate. End of story. Putem discuta și despre faptul că o sarcină poate fi evitată, nu e ca atunci când te îmbolnăvești de o boală. Dacă nu ești în stare să eviți o sarcină, de ce să îți deconteze asiguratorul neglijența!
Interesant ca femeile au dreptul la avort, dar copilul nu are dreptul la viața. Vb de un chiuretaj ca de scoaterea unui apendice, dar acolo este un copil care simte trauma si durerea de a fi rupt bucata cu bucata inainte de a fi scos din corpul mamei.
@@stefiTHCSi dvs cititi mai mult despre acest eubiect, urmariti eventual si video numit "Strigatul Mut" si apoi sa-mi spuneti, va rog, cu onestitate cu ce am gresit eu?
Interesant că nu sunteți impacientați că toată lumea plătește la casa de asigurări lună de lună și când ai nevoie de o analiză medicală, sau medicamente compensate, nu poți beneficia de ele!!!! Avortul e o crimă premeditată, nu o procedură medicală. La procedura medicală ajuți pacientul nu îl rupi in bucăți, nu îl omori și apoi îl arunci la lada de gunoi și te speli pe mâini că era dreptul tău.
In sensul ca are priviri si grimase de scarba odioasa, nu ? Cine se uita la ea se ingrozeste, e genul de om super-arogant plin de ura si dispret la adresa celor ce nu gandesc ca ea, efectiv iti face greata fiinta, bleah
Avortul legal si accesul la avort = singura varianta de avort SIGUR. Problema morala/religioasa exista, este dezbatuta si trebuie evaluata de fiecare om in parte, asa cum si crestinismul spune ca fiecare plateste pentru pacatele lui.
Tot respectul pentru cei trei prezenți, doamna pro avort a avut argumente, doamna contra avort a avut argumente, totusi Denise ce caută un bărbat acolo dacă la începutul emisiei ai spus că este un subiect care trebuie dezbătut de femei??? Bărbat care se ataca foarte mult la spusele doamnei anti.avort??
Guvernul in Romania va spune ca graviditatea nu este patologie si are dreptate ....cam compliicat sa-ti acopere statul factura sau sa-ti faca asigurare
O sarcina vine cu riscuri de sanatate pentru femei, chiar si atunci cand sunt in stare buna de sanatate. Eu de exemplu am in mod normal tensiune scazuta. In cele doua sarcini am facut preeclamsie, cu tensiunea ajungand la 14/10. Aveam mainile si picioarele nu umflate ci ca niste pepeni. Am facut tendinita la maini cu dureri groaznice. Plus dureri lombare de nu puteam sa merg, care persista dupa nastere. M-am dus la ortoped, care mi-a explicat foarte senin ca de la doua sarcini in sus, coloana poate suferi modificari permanente. Sunt pana si complicatiile minore gen hemoroizi, care iti afecteaza calitatea vietii dupa o nastere si probabil toata viata. Dar hai sa-i tratam pe gratis pe barbatii fumatori sau acolici, ca ei au patologii saracii!
Buna ziua. Conform actualului Cod Penal, articolul 201, avortul este permis la cerere până în săptămâna a 14-a de sarcină. Medicii care efectuează avorturi după aceasta limită, cu excepția întreruperilor de sarcină terapeutice, riscă amendă sau închisoare de la 6 luni la 3 ani. Conform legii, avortul este legal. Discursul din aceasta dezbatere n-a fost despre legalitatea avortului. Numai bine!
Pentru ca discursul despre dreptul la informare si consiliere este folosit ca sa nu para asa de extremisti, cerand direct interzicerea avortului. Se auto-cenzureaza pentru a nu fi exclusi din dezbaterea publica. Dar in realitate ii reprezinta pe toti cei care comenteaza aici ca avortul este o crima, continuarea fiind "si ar trebui interzis, ca in comunism". Sunt sigura ca asociatia asta are legaturi foarte stranse cu biserica, Simion, Sosoaca & company. Daca ar intra la putere extrema dreapta, ar fi primii care ar fi invitati la discutii pentru legislatie mai stricta sau chiar interzicerea avorturilor.
@@alexte7037 dragă doamnă, vă admir persistența pentru a susține ceva ce "eu nu aș face". Dreptul de a știi ce urmează să faci, vi se pare o aberație? Pentru a mia oară... Că toată lumea are impresia că e omul care o să sugrume toate legile care "oferă" presupusul "drept la avort" - dacă avea așa ceva în plan, în 15 ani de militantism pro-viață, putea să miște ceva în direcția asta. Stați liniștite, nu ăsta e scopul. Din păcate, să te bați și cu cei care normativizează avortul și cu cei care demonizează femeile care avortează, nu prea e ușor. Dacă după nici 10 minute legate de a exprima o opinie, îi băgați pumnul în gură, asociind-o cu ceea ce considerați a fi indezirabilul, fără a avea idee care-i realitatea, cine-i omul și ce face, îmi fac griji pentru capacitatea dvs. de a discerne. Vă asigur că avorturi se vor face chiar dacă va fi împânzită România de Alexandre Nadane. Pentru că sunt și cele care cred că e "drept fundamental". Consilierea despre care vorbește ea, implică și o direcționare către decizii mai înțelepte sau asumare. Și oricum... cine să mai înțeleagă pe cei ce susțin avortul? Întrebare capcană - ca să jucăm pe aceeași tablă: dacă ar fi să alegeți între avort și adopția copilului de către o familie gay fericită, ce ați alege?
@mariajuravle nu mai inteleg nimic din ce incercati sa exprimati. Tot ce pot sa spun este ca orice persoana are libertatea de a alege in nume propriu, atata timp cat nu face rau altei persoane. Diferite persoane pot gandi si alege diferit. Poti consilia pe cineva sa faca un lucru mai bine din perspectiva ta, atata timp cat nu o co strangi/obligi sa aleaga o directie. Prin urmare, nu vad o contradictie intre "Eu nu as alege sa fac avort" si "As sustine pe cineva care vrea un copil cat as putea" si "As sustine pe cineva care vrea sa faca avort, atata timp cat asta se desfasoara in limitele legii". Deci poti sa fii pro-viata (inclusiv a mamei) si pro-dreptul de a alege (de a pastea copilul sau a face avort) in acelasi timp. Pe de alta parte toti militanti puternici ai miscarii pro-life, ignora destul de mult nuantele si consecintele pentru mama si familia din care face parte. Ei sustin ca embrionul de 6 saptamani conteaza si insinueaza ca ar conta mai mult decat viata si integritatea mamei. Este o viziune simplista...Din perspectiva mea, cu experienta ca gravida, mama, pierderi de sarcina, o femeie este maxim vulnerabilizata de o sarcina (fie ea dorita sau nedorita). Nu ai cum sa pui embrionul pe locul 1. Iar intrebarea legata de adoptiile lgbt mi se pare ridicola. Ce are a face una cu alta? Banuiesc ca nu ne dorim o societate unde preferam sa obligam femeile violate, sarace si abuzate (in criza) sa faca copii pe care sa-i abandoneze si saracii sa se intrebe toata viata ce rost au ei pe lume... Nu cred ca nici un cuplu gay (cu dorinta de a infiia un copil) si-ar pune problema ca acel copil a fost "salvat de la avort". Atunci cand femeile nu vor mai fi tratate ca obiecte sexuale si fabrici de copii, probabil nici nu vor mai fi necesare avorturile - cu exceptia celor medical necesare. Dar, fara educatie precoce, metode de protectie accesibile si conditii decente pentru familii, se vor face avorturi sau vom avea o multime de copii nedoriti.
@@alexte7037 aceleași tip de insinuare pe care și dumneavoastră l-ați făcut, cu privire la legătura dintre Alexandra și Șoșoacă. Dacă ați urmări constant activitatea Alexandrei, probabil ați fi mai rezervată în așa afirmații. Nu am lovit în maternitatea nimănui și nu contest absolut nicio clipă vulnerabilitatea femeii din perioada sarcinii - tocmai de aceea noi o numim și "criză de sarcină". A consilia pe cineva înseamnă CLAR să nu iei decizia pentru el, ci să îi exprimi clar opțiunile pe care le are și riscurile la care se expune, real, nu avortul ca unică soluție. Credeți sau nu, e mai des întâlnită fraza "te ajut să faci avort", decât "te ajut să depășești situația grea de acum, ca să te poți bucura și tu de copilul tău". Ce nu înțelegeți, deși ați trecut prin durerea asta a pierderii, e faptul că nu copilul e problema ci deciziile proaste, relațiile toxice și neasumarea responsabilității în cazul celor care aleg să "își exercite aceste drept". Și mă surprinde că mizați pe copii să nu vină pe lume, că dacă nu-i iubește nimeni! - un soi de poveste cu drobul de sare - dar nu luați în calcul exploatarea femeii ca obiect sexual, traficarea lor și orice tip de relații în care partenerul își dorește doar plăcerea, fără consecințe - în acest caz, copilul. Ca specialist în educație, vă pot comunica următorul lucru: într-o clasă de 20 de elevi, deși vei aplica aceleași metode de instruire și vei transmite informația tuturor, ghiciți ce? Nu toți o vor procesa la fel. Și să vă mai dau un pont: majoritatea avorturilor se fac de către cele chiar foarte bine instruite, dar, care își tot induc ideea că "au acest drept", că tot vorbim despre o "bucată de carne", negând știința și toate studiile care arată că aceea e de fapt o altă viață, dependent provizoriu de mamă. Iar când vorbim de orice "embrion", vorbim deja de un alt om - o altă viață și gata. Totuși, dumneavoastră tot experiența personală o normativizați. Nimeni dintre cei cu mintea întreagă n-ar blama o mamă care a pierdut sarcina, involuntar și ar apela la un medic pentru a nu dezvolta infecții. Totuși, când vorbim de a alege să faci asta doar pentru că cineva te presează - partener, familie, șef, școală, atunci, aleg să mă lupt cu factorii externi, nu cu un copil care are și el, constituțional vorbind, dreptul la viață. Iar când mai vorbim și de anumite contexte istorice, o să vă dați seama că de fapt "AVORTUL ESTE ULTIMA EXPLOATARE A FEMEII", nu un "drept".
Discuția a fost condusă în jurul mamei, a femeii. Unde e tatăl în această ecuație? Sau, o sarcină poate apărea în absenţa unui bărbat? Până când bărbații nu vor înțelege ce rol au în această lume ( cel care asigurā protecție, siguranță) şi până nu vom acorda actului sexual importanța sacră pe care o are, nu vom găsi răspunsuri. Inevitabil se ajunge la Creator şi suntem obligați să aprofundăm căutările. Da, liberul arbitru există. Da, suntem liberi să alegem dar nu suntem scutiți de consecințele alegerilor. Nu poți reduce discuția la "dreptul de a face avort" căci nu e ca şi cum te-ai duce să îți scoți o imperfecțiune a pielii sau o măsea stricată. Vorbim de 2 inimi care bat în acelaşi timp. Acesta este adevărul. Dacă femeia însărcinată, pusă față în față cu adevărul, având sprijinul bărbatului ei, având sprijinul familiei, al statului decide totuşi că vrea întrerupere de sarcină, da, e o alegere asumată şi este o alegere luată cu acces la adevăr, iar aici doar conştiința ei mai are ceva de spus, noi nu avem niciun drept să o judecăm. Dar dacă toate cele enumerate mai sus sunt absente, dacă nu are acces la informare, dacă bărbatul este scutit de orice responsabilitate, dacă familia şi nici statul nu o sprijină, acest "drept la avort" nu e decât o violență barbară şi toate discuțiile purtate de aceşti "apărători ai femeilor" nu sunt decât niste ipocrizii jegoase. Felicitări, Alexandra Nadane!
V-a plăcut și cum a spus dl. psihiatru: "și plantele au viață, dar le mâncăm la micul dejun"? Era bine dacă ar fi fost singura replică deplasată. Sau poate dvs. vi s-a părut potrivită
@@psihologieurbana4644 sunt atatea motive pentru care o femeie ramane însărcinată fara voia ei. La ce te ajuta pe tine daca fac eu un avort la spital sau nu? De ce sa fiu fortata sa duc la capat o sarcina pe care nu mi o doresc?
@@psihologieurbana4644 mie mi s-a parut perfect potrivit. La argumentarea ca 100 de celule in ziua 3 de la conceptie sunt un copil, asa si raspuns. Probabil ca o planta este mai evoluata decat un embrion de 3 zile. Daca le bagi femeilor in cap ca orice sarcina, chiar si cele care se pierd natural foarte devreme, este un dar de la Dumnezeu, ajugi sa le inebunesti de cap. Chiar Dr. Diaconu a spus ca promovand pana la refuz ideea asta ca vor regreta sau ca sunt niste criminale, va duce la invinovatirea lor si probleme mentale pe parcurs.
Și, dacă e sa privim din punct de vedere economic, avorturile ajung la acele prețuri pentru că clinicile privesc acest serviciu medical ca mijloc de creștere a profitului. Un fel de „cartofi prajiti” ai lanturilor de fast-food. Prin urmare, la cererea care este, situația ar fi exact ca aceea a RMN-urilor. Vor sta la coadă să ocupe loc la avort cu decontare la CNAS, trece și perioada legală de făcut avort...
Vorbim prea mult de drepturile femeii, care e plătitoare de contribuții, de parcă ceva mai important nu ar exista, dar de dreptul bietului copil cine vorbește? Omul e om din momentul concepției, asta nu puteți înghiți . Nu banii plătiți la contribuții, de care faceti atâta caz, sunt cei mai importanți, nu de asta ii plătești. Nu vrei copii? Sunt si alte căi, abstinenta, să zicem, ah, încalcă ,, dreptul " la viață intima, să nu zic altfel, in acest caz animalul din noi nu nai are drepturi.
Normal ca pentru tine vorbim prea mult de drepturile femeii, ca tu nu esti una și n-ai nicio idee ce înseamnă asta. “Ceva mai important nu are exista” vezi ca ai o mama, soție și copii poate. Care biet copil? Ca atunci când se face procedura de intrerupere de sarcină e doar o celulă. Omule, sunt femei care sunt abuzate, minore chiar, și în urma unui v/0l e obligată să păstreze sarcina. Dacă bărbații ar putea frământa însărcinați ar exista posibilitate la avort în fiecare clinică. Nu e vorba de această concepție “pro-viața” cât ura pentru femei. Femeile plătesc taxe pentru aceasta procedura și nu au acces la ea. Cine susține întreruperile de sarcină NU este contra vieții cum credeți voi, culmea, ne gândim la viața mamei, autonomia propriului corp, și în momentul în care acea celulă va deveni copil posibilitatea de a ajunge la centrele de plasament sau abandonat sau fără a avea un trai decent este foarte mare. Știi ce înseamnă să stai într-un centru de plasament? Cum sunt tratați acei copii? Să nu ai ce mânca pentru ca mama ta îți dă naștere la vârsta fragedă de 15 ani și nu e pregătită pentru sarcină. Educați-vă.
@@franciscavelt ne-am educat cu privire la două aspecte: nu există atâtea violuri câte avorturi se fac și nu există susținere pentru femei când le pui să se expună la un act medical care are niște riscuri - nu doar medicale, cât și psihologice. Vă rog frumos să căutați informații despre dezvoltarea intra-uterină. Nu vorbim doar despre "o celulă". Nu plătește taxe nimeni pentru avortul ca metodă contraceptivă.
Bai, Denise, pe timpul lui Ceasca bunica-mea nu avea dreptul la avort, dar totusi a facut alegerea de a face avort. Asa ilegal. Deci poti sa nu ai dreptul si totusi sa faci alegerea. Si a facut asta pt ca nu erau metode contraceptive.
Dupa patru sarcini, care au rezultat in doi copii sanatosi si doua pierderi, nu-mi imaginez ca eu as putea face un avort la cerere. Dar, tocmai cu aceste experiente in spate, nu pot nici sa am o opinie fata de dreptul altor femei de a opta pentru un avort. Prin urmare, am impresia ca toti cei care sunt ferm impotriva avorturilor in general sunt ori lipsiti de empatie sau lipsiti de experienta. Si faza cu "criza de sarcina" este o poveste de adormit copiii. Chiar si cu o sarcina dorita poate sa te duca in criza. Imaginati-va o sarcina oprita din evolutie care se elimina "natural" in timpul a 4-6 saptamani si in final se ajunge la chiuretaj. Cand femeile trec in mod frecvent prin astfel de situatii, nu poti sa balivernezi pe tema "sustinerii" lor si toate vor fi bune si frumoase, numai daca am putea sustine femeile...
Problema în sine e foarte complexă. Avortul spontan, avortul la cerere, avortul de orice fel, e o pierdere, așa cum ați spus, nu "întrerupere de sarcină", cum s-a mai spus. Dacă întrerupi, înseamnă că poți lua de la capăt oricând. Alexandra nu este și nu va fi vreodată promotoare a interzicerii avortului sau cap de acuzare. A precizat foarte clar că la centre se face consiliere și pentru familii care s-au confruntat cu o asemenea durere. Problema reală e nepăsarea și neasumarea responsabilității oamenilor din jurul mamei care trece prin criza de sarcină. Și nu, nu e "o poveste de adormit copiii". Motivele pentru care se ajunge la avort (la cerere) sunt extrem de complexe, dar, sunt un cumul de tensiuni și presiuni. Și da, indiferent de ideea cu care se pleacă la drum, pe parcurs, lucrurile capătă tot soiul de nuanțe. Singurul sfat pe care știu că îl dă și Alexandra și toți cei care lucrează împreună cu ea (care nu sunt anti-avort, ci pentru viață) e să se caute soluții pentru problemele care crează starea de tensiune și după ce se rezolvă acelea, de văzut dacă mai e copilul o problemă - în toate cazurile celor care sunt sprijinite în criza lor, se alege viața copilului, care pe parcurs se dovedește că e o bucurie. Și foarte important, trebuie de luat decizii în cunoștință de cauză. Nu sub caracterul negării și a "infantilizării" consecințelor. Îmi pare foarte foarte rău pentru durerea dumneavoastră și pentru durerea tuturor mamelor care trec prin asta. Să vă ajute Dumnezeu să creșteți frumos copilașii pe care-i aveți și să vă fie bucurie totdeauna!
@@M.I.N.A0611 as fi de acord cu ideea ca trebuie sa avem grija la termenii folositi. Si intr-adevar tocmai mi-am dat seama ca am numit cele doua sarcini care s-au terminat cu un avort spontan "pierderi de sarcina". Asta pentru ca ma atasasem de ideea de a avea inca un copil. Pe de alta parte, mi se pare mult mai sanatoasa abordarea sugerata de Dr. Diaconu. El spune ca pana la 12 saptamani/viabilitate ar trebui numite sarcini care se opresc din evolutie. Echipa de PR al maternitatii, din care face parte si Dna. Nadane, pun la acelasi nivel o sarcina cu un copil. Si asta poate face mult rau psihologic, inclusiv celor care au avut sarcini dorite, care s-au oprit din evolutie. Asta in conditiile in care 25% dintre sarcini sunt eliminate spontant in primele 6-12 saptamani. Eu cred ca o femeie care isi doreste un copil, va pastra sarcina si cu si fara cosiliere pro-viata. Dar cineva care este in criza cronica si sarcina ii va accentua criza, va ajunge sa dea viata unui copil, care se va simti neiubit si va ajunge si el/ea intr-o alta criza.
@@alexte7037 dragă doamnă, indiferent de cât ne dăm noi cu praf în ochi, că aburim puțin termenii, că minimalizăm situațiile pentru că nu ne știm gestiona puțin durerea care vine, realitatea e una: acele 100 de celule în ziua a 3a, nu vor deveni niciodată buruieni și nici găini, nici altceva. Sunt tot oameni, în stadiu incipient de dezvoltare și de alte dimensiuni. Avortul spontan, în primul rând, nu e vina nimănui - deși am o prietenă care a pierdut și ea un copil din cauză că soțul ei a fost nevoit să plece în străinătate imediat ce au aflat că vor mai avea un copil și ea s-a văzut singură cu toate responsabilitățile casei și cu impresia că e singură. Pe perioada sarcinii, femeile sunt cu mult, mult mai vulnerabile și de asta tot batem apa-n piuă cu ideea de sprijin, indiferent de nevoie. Subiectul emisiunii însă a fost altul: dreptul la avort. Având în vedere că avortul spontan nu implică o chestiune voluntară, nici nu ar mai trebui menționat aici. Repet... e foarte dureros în orice circumstanță. Iar dacă amețim mult termenii, cum am zis, îi negăm și durerea mamei pentru care "adunătura de celule" era deja copilul ei și îi refuzăm mai degrabă dreptul de a fi ajutată.
"Dreptul la avort"...e ca și cum am spune "dreptul la crimă" Consecința unui act sexual poate fi formarea unui copil în uterul femeii. Oare nu toată lumea stie acest lucru? Dacă e vorba de un viol, sau de necunoașterea faptului relatat mai sus, atunci acel procent de femei din populație ar putea fi sprijinite în mod special, pentru a nu curma viața unui copil. Dar din ce motiv "dreptul la avort"? Pentru ca dorim plăcere (de cele mai multe ori) fără consecințe nedorite, desigur. E aproape ca și cum am spune în viața de zi cu zi: "nu îmi convine ca acest om trebuie să existe în viața mea, deci îl omor". Dar nu am dreptul. Deci nu pot face asta. Omul din burtică la început nu are insa nici un drept din câte îmi dau seama, deși nu am cercetat atât de mult pe subiect. Aș insista pe dreptul nou-formatului la viață...pe dreptul omului infim din uterul oricui. Pe el cine îl apără? Femeia, în cea mai mare măsură știa ca omul acela se poate forma în burtica ei, ca urmare a deciziei de a a se întâlni în actul sexual cu bărbatul. Deci pe ea să o considerăm mai puțin vinovată decât pe pruncul din burtică? Ei să îi dăm dreptul să ucidă doar pentru ca e corpul ei? Și omul acela se formează în corpul ei? Indiferent care ar fi consecințe legii interzicerii avortului, acest drept nu ar trebui să existe. Nu având ca scop creșterea populației, ci efectiv faptul de a nu săvârși o crimă. La fel cum nu avem dreptul să ucidem pe cine nu ne convine. Încă de la întâlnirea celor 2 celule de la bărbat și de la femeie, în uter e un om. Într-un stadiu incipient, desigur, dar un om. El nu va deveni vreodată o broască, sau oricare alt animal și nu va rămâne un mormoloc. Iar dacă încetează în evoluție nu e mai puțin om. Restul sunt explicații teoretice menite să ne justifice actul criminal. Să ne "spele" conștiința de sentimentul de vină.
Dumneata de unde te informezi? Inima începe să se dezvolte în jur de 16 zile de la FERILIZARE, iar prima bătaie a inimii apare la 22 - 23 zile de la FERTILIZARE. Ce știi dumneata cu 5-6 săptămâni este legat de modul de calcul al gestației după calendarul ultimei menstruații. So, stați jos!
In Statele Unite este despre pro-lfe dar si cat de mult se intinde si decide guvernul..Unii spun ca este mult mai democratic ca oamenii in fiecare stat sa-si aleaga unele legi la care se supun...Discutia este f complicata
Statele unite sunt o adunatura de state cu populatii diferite religios, normal este ca oamenii sa decida ce si cum vor sa faca in legatura cu asta, guvernul federal nu are treaba cu avorturile decat sa ofere un cadru juridic general. E normal ca cei din Ohio sa decida legile statului pentru ei si nu pentru cei din Illiois...la fel cum se intampla si cu legislatia privind taxa statala pe venit ... Nu e nimic complicat
nu sunt de acord ca din banii platiti de mine sa finantez un avort, avortul sa fie platit din banii proprii ai celei care vrea.Andrada Cilibiu O ONG_ista care si-a gasit un subiect.mentionez ca sunt cu studii superioare si am fost in situatia de a face un avort insa nu am avut nesimtirea sa cer sa fie gratuit
Femeia trebuie sa decida daca vrea un copil sau nu. In acest scop, al dobandirii unui copil, trebuie sa aleaga daca se casatoreste sau nu si prin urmare daca ea va fi cu un barbat sau va ramane pentru totdeauna fecioara. Dar decizia de a omori pruncul de curand dobandit in urma liberei ei alegeri de a se uni cu un barbat, nu mai este a ei. Nu ne putem juca de-a viata si de-a moartea. Lucrurile astea nu stau in mainile noastre.
@@rootfooavortul este deja permis doar pana in a 14-a sapt de sarcina,despre ce naiba vorbesti? Cand vorbim de interzicerea avortului,el se interzice de tot,sau crezi ca in SUA pe unde s-au interzis,s-au interzis avorturile la 7,8,9 luni?😅😅😅😂😂😂
@@ecstoian😂😂😂😂😂😂 si barbatii care nu vor copii? Toti barbatii(extrem extrem de multi) care isi abandoneaza copiii si nu plătesc nici macar pensie alim,aia ar trebui sa ramana feciori pe viata si ei?😂😂😂 Deci sa inteleg ca esti si impotriva metodelor de contraceptie,oamenii sa aiba contact sexual doar ptr a procrea ,nu? Ca restul animalelor. Ptr tine actul intim nu are niciun alt rol sau conotatie,faci sex neprotejat doar cu o femeie, doar cand e la ovulație,in rest sunteti colegi de apartament. Cat e gravida si cat e lauza nu te atingi de ea,nu te duci nici la altele ca si ala e pacat si nici nu te masturbezi ca e pacat. Va crede fix pulea,habotnicilor😂😂😂😂
Nu mă pot abține de a mai adăuga ceva f.important. La uciderea unui prunc (avort) , se săvârșesc două crime. 1 Prima crimă , este cea trupească. 2 A doua , este cea mai gravă, adică ,crima duhovnicească. Toți pruncii avortați își blestemă mamele lor, pt.că i-au lipsit să vadă Fața Lui Dumnezeu.Ei stau în veci pururi în întuneric, pt.că nu au fost luminați cu lumina Sf.Botez ( bineînțeles ortodox ,prin întreita afundare ). Doar pruncii botezați ,care mor, merg direct în Împărăția Lui Dumnezeu.😇
Si ce se intampla cu pruncii care mor spontan un burta mamei? Cum justifica Dumnezeu pacatul duhovnicesc in cazul asta? Sunt pe un grup de mame care au pierdut sarcini. Le puteti explica faptul ca pruncii lor sunt acum in iad? Am auzit un habotnic de calugar ca Dumnezeu ingaduie pierderile de sarcina pentru ca posibil mai tarziu copilul ala ar fi ajuns un criminal sau violator. Acum aud ca daca faci avort, poate copilul ala ar fi fost un geniu. Daca lui Dumnezeu i-ar pasa de nasterea tuturor copiilor, nu ar ingadui pierderi de sarcina la 38 de saptamani (nici chiar la 20 sau nici chiar la 3). As fi complet impotriva avorturilor, daca toate sarcinile s-ar termina tot timpul in nasterea unui copil sanatos. Dar cand cel putin 25% din sarcini se termina in avort spontan in primele 12 saptamani. Si inca 2-3% se pierd, neintentionat, dupa 12 saptamani, pot concluziona ca avorturile a 2-3% din sarcini pana la 12 saptamani nu ar trebui sa-l supere asa mult pe Dumnezeu (asta in conditiile in care el ingaduie 25% din sarcini sa se piarda)! Nu vi se pare un pic incoerent discursul asta religios extremist?
Dreptul la viață este dreptul suprem!!!! Dreptul la viață este deasupra dreptului de a alege...avortul!!! Nu puteți pretinde că avortul sa fie decontat de stat pe motiv că dumneavoastră plătiți contribuție la sănătate. Copilul nu este o boala!!! Copilul nu îți îmbolnăvește trupul!! Din contra, chiar s-a demonstrat științific că femeile care au copii sunt mai sănătoase!!! Așa este legea naturii. Așa sunt setările noastre din fabrica!
Medicii invocă clauza de conștiință, dar cand mor copii în urgente și nu intervin pentru ca nu sunt "specializați" pe pediatrie, unde le este conștiința?
Orice medic sau asistent medical intervine în urgență pentru suportul vital - adult și copil!
În contextul unei dezbateri, nu este firesc ca, din trei invitați, doar unul să susțină o anumită opinie, în timp ce ceilalți, inclusiv moderatoarea, să fie de acord cu o perspectivă opusă. Un echilibru în distribuirea opiniilor ar fi fost necesar pentru ca argumentele și contraargumentele să fie prezentate în mod corect. În același timp, într-o dezbatere pe un subiect atât de controversat, este absolut normal ca participanții să aibă păreri divergente. Cu toate acestea, în momentul în care Alexandra Nadane a început să vorbească pentru prima dată, celelaltă invitată a avut reacții faciale care au denotat o lipsă de respect și profesionalism, ceea ce afectează demnitatea interlocutorului.
Drepturile femeilor nu sunt o dezbatere,cum de ex la dezbaterea pe tema drepturilor LGBT au venit doar pers din comunitate sau care ii sprijina,si aici ar fi trebuit sa vina doar persoane care militeaza ptr dreptul la avort. Eu zic sa zica merci tabara pro-fetuși(in niciun caz pro viata copilului dupa ce este nascut si cu atat mai putin pro viata mamei) ca totuși au avut dreptul la reprezentatie. La cat a aberat acea femeie,ma mir ca ceilalți invitati s-au putut rezuma doar la grimase.
@otzcherry1 - deci fără dezbateri. După logica dumitale, e mai bine să se ia decizii fără să se țină cont de nimic.
Ce drept la avort? Că avortul e făcut mereu sub presiune sau în tensiuni, nu ceva ce faci de plăcere. Dacă Alexandra zice clar că ajută femeia să depășească factorii externi care "o strâng la menghină" pe femeie să facă avort și când se rezolvă acele probleme, nici copilul nu mai e o problemă - vorbim aici de relații abuzive, impas financiar, discriminare socială și etc. - vine cineva ca dvs și zice că sunt aberații.
@@otzcherry1 Nu există dezbatere sau dialog contradictoriu între oameni care au aceeași părere. Am folosit termenul „dezbatere” lato sensu, inclusiv emisiunea se numește „În opoziție...”, (întrucât, în mod evident, nu este o dezbatere autentică). E greu să ai o conversație constructivă când doar o persoană din discuție are o opinie diferită, iar ceilalți sunt deja de acord între ei. Sper că înțelegi ce vreau să spun - mă refer doar la ideea unui dialog real în contradictoriu, unde toți participanții au șanse egale de a-și expune punctul de vedere.
Nu sugerez că drepturile femeilor ar trebui puse sub semnul întrebării. Nici nu mi-am exprimat opinia personală în comentariul anterior și nu consider că ar trebui să mi se spună cum să gândesc. Observațiile mele erau strict legate de „profesionalism”. Dacă te angajezi într-o conversație în contradictoriu, mai ales pe un subiect atât de sensibil, e normal să existe opinii diferite. Cred că e de bun-simț să evităm gesturi care sunt nerespectuoase față de cei care au altă opinie. Acestea nu sunt justificate de ceea ce spune altă persoană, că de aceea avem capacitatea de a gândi și de a reacționa în mod rațional (ceea ce face o persoană profesionistă).
Prin urmare, dacă vrei să discuți subiectul pro/contra avort/copil/mama - cum dorești să îi spui - te invit să te adresezi altcuiva, întrucât nu mi-am expus punctul de vedere și nu m-am angajat într-o astfel de conversație, improprie, de altfel, în comentariile de pe RUclips. Te asigur că dacă i s-ar fi întâmplat celeilalte invitate același lucru, la fel aș fi lăsat un comentariu.
@@otzcherry1fetusi am fost cu toții doamna. Este o etapa evolutivă ce nu poate fi sarita de niciun om.
Jalnice femei , cu cât ați fost plătite de cei care avansează avorturile, psihopatiile lgbtqxywz? Denise, ți-ai proiectat propriile tale traume împietrite de vreme în emisiunea asta, la fel si domnișoara aiurită Andrada...omul când minte și fabulează vorbește repede ca să nu fie prins ...cât despre nenea psiholog muritor de foame .....ce zice mămica ta când te vede vorbind așa? Denise, țățico, data viitoare sa o aduci pe mămica care te-a făcut în platou să auzim și versiunea ei. Aveți pretenția că sunteți jurnaliști....vai de steaua voastră.
Felicitări Doamnei Nadane!
Mult succes in ajutorarea mamelor la centrul "Roua" ,Alexandra Nadane!Am avea nevoie de un asemnea om organizat si cu mintea limpede, sa ne reprezinte interesele in institutiile statului!
Rifai, tu ca moderator, nu ar fi trebuit să susții perspectiva niciunuia dintre participanți. Tu erai acolo moderator, nu ai înțeles ce înseamnă. Felicitări dnei Alexandra Nadane. Foarte coerentă, articulată, argumentată, contra a trei oponenți. Nu a fost o dezbatere, ci o linșare și jurnalism de cea mai joasă speță. Cît despre avorturi, România este companioană europeană la avorturi.
FELICITĂRI DOAMNA ALEXANDRA! Sunteti singura din acel platou cu capul pe umeri !
Rusine s-i fie moderatarei!
1 la 3 si tot le-a tinut piept! Dumnezeu nu doarme, a intarit-o pe Alexandra! Felicitari Alexandra!
Ce priviri feroce la ,,cei trei mușchetari" ! 😪
Cum îi este privirea ,așa îi este și sufletul unui om.Priviți la d-na Alexandra , tot timpul are un zâmbet angelic.
Doamne ,te rog dăruiește în lumea asta, tot mai mulți oameni cu suflet mare ,ca și această femeie.🙏
În cazul ei se potrivește zicala -omul potrivit la locul potrivit.- ❤
@@Gabriela_30689 vezi ca am aflat ca se poate face si operatie de adaos de creier, ai putea sa-ncerci si tu si cei de deasupra ta...Giani și-a făcut operație de adaos de creier | Las Fierbinți | Sezonul 24
Alexandra, sunt atât de mândră de tine! Felicitări! Ai nevoie de curaj sa te prezinti între lupi, care te cheamă ca să te convingă, nu sa te asculte....
Doamne, felicitări de o mie de ori!
Avortul e o CRIMA!!
Felicitari Alexandra! Fiecare copilaș din pantece are dreptul la viața cum au avut si cele 3 "plante" care stau la masa cu tine.
Felicitări Alexandra Nadane!
După 15 ani de muncă și efort supraomenesc, fără vreun interes propriu, a dat dovadă, ca de fiecare dată, de verticalitate, de lipsă de egoism și de mult - prea mult - bun șimț. A avut date pertinente, o experiență solidă, dar, când să îți spui punctul de vedere?
Din păcate, doamna Rifai n-a fost moderator, ci "întrerupător" în cazul ei. E limpede că vreți avort, dar "nu știți ce cereți". Dacă mai chemați în emisiune oameni cu care e limpede că nu sunteți de acord, măcar faceți 1 la 1. Se presupunea că e dezbatere aici. Ați băgat pe gât ideile proprii și nu ați făcut decât să vă luați de cuvinte (lucru care, în structura dezbaterii, nu-i treaba moderatorului).
Ferească Dumnezeu pe femeia care bate la ușa cabinetului acelui psihiatru. Replici de genul: "Și plantele sunt vii și le mâncăm la micul dejun" sau "Dacă ai pierdut un copil în primele două trimestre de sarcină, îți voi spune în față că de fapt nu ai pierdut un copil.", dar mai târziu "femei, voi purtați viața" rezumă clar "etica" sa profesională, mai precis fățărnicia.
Andrada, ce să zicem? Vii cu basme de genul: "a venit la noi o beneficiară de-a voastră forțată să păstreze sarcina!" Înțelegem nevoia ta de libertinaj sexual și dorințele tale de a schimba partenerii ca pe șosete. Alegere personală, nu judecăm. Dar, măcar fii fair-play. Că de fapt, mai multă lume sare gardul de la dezmăț la traumă, decât de la naștere la traumă. Poate că financiar e mai puțin costisitor un avort (deși nu e general valabil - a se vedea și situația în care femeile rămân fără diverse organe sau plătesc ani de terapie), decât a crește un copil, dar, dacă tot iubești atât de mult femeile, iubește-le și pe cele din burta mamelor lor. Cu dreptul lor cum rămâne?
Subiectul în sine e unul delicat.
Felicitări, Alexandra Nadane! Mă impresionează curajul și blândețea ta, virtuți care îți rămân la fel de puternice chiar și atunci când ești încolțită! Dacă aș fi ascultat emisiunea fără să cunosc limba română aș fi rezonat tot cu tine, întrucât atitudinea ta are nuanțe iubitoare, nicidecum războinice/irascibile/care transmit neîncredere. Din fericire cunosc limba română, așadar am avut bucuria de a te asculta, cu admirație față de felul în care te-ai prezentat în această dezbatere dificilă. Știu că mai ai multe lucruri de transmis, inclusiv aspectele științifice implicate în problematica avortului - atât din perspectiva traumei, cât și din perspectivă biologică (așa cum ai menționat și despre studiul Oxford, care arată că inima copilului bate din primele 16 zile în burtică). Aștept cu interes următoarele tale cursuri și susțin cauza Roua!
De ce nu ii dați voie să vorbească? Cronometru la fiecare invitat trebuia. E evident că nu doar că ați fost părtinitoare unei idei, dar ați chemat-o încercând să o desființați. Mă bucur că nu ați reușit. Foarte urât.
pentru ca oamenii de genul asta trebuie desfiintati
Felicitări, Alexandra Nadane, pentru coerență, curaj și răbdare! Nu ai fost invitată la o dezbatere - pentru asta ar fi trebuit să existe un moderator. Am urmărit un produs al jurnalismului de cea mai joasă speță.
Rusine sa-i fie moderatoarei! Nu este echidistanta fata de toti invitatii.
În primul rând ,moderatoarea nu este mamă, să știe ce înseamnă acest frumos sentiment de procreere, e doar o unealtă a satanei .
Dumnezeu s-o lumineze cu sf.botez ortodox.
Doar așa se va schimba în bine ,până atunci să ne rugăm și pt.ea și pt.toti cei rătăciți. 🙏
Ce linsaj scarbos si complet ne-deontologic a fost emisiunea asta. 3 hiene in jurul unui om calm, cu bun-simt si ratiune. Dar nu ai ce sa le ceri, na... pana la urma totul porneste de la refuzul unilateral de a accepta ca acolo sunt doua vieti intr-un corp, care au aceleasi drepturi, si prin urmare in cele 9 luni femeia nu mai poate dispune total de trupul ei pt ca e vorba si de trupul altcuiva acolo, nu e doar al ei. Iar acea fiinta ar trebui sa aiba aceleasi drepturi, tocmai in virtutea faptului ca este complet lipsita de orice aparare. E o chestie de umanitate aici. Dar omenia dispare pe zi ce trece din oameni, facand loc individualismului feroce.
@madalinfocsa Cum sa facem cu cele cateva milioane de spermatozoizi care mor la fiecare ejaculare? Se ofera vreunul dintre voi sa le faca respiratie gura la gura? Ca si ei, bietii, sunt lipsiti de orice aparare...ah, sa nu uit, ce facem cu haleala pe care o bagam in noi si ma refer aici nu doar la carne, ci si la alte organisme vii, de genul frunze, legume...le rupem din pom ca niste ...oameni ce suntem!
Shhh, ești un bărbat, nu e corpul tău cel care trece prin aceasta procedura. E vorba de mult mai mult decât de naștere. E vorba despre felul în care e văzută femeia în societate și cum odată ce devine însărcinată ea e doar un purtător al copilului. E doar un corp implicat, cel al femeii și are dreptul total de a decide ce se întâmplă cu el. O limita a perioadei în care se poate face procedura este normala, însă e necesar sa existe posibilitatea de a accesa acest serviciu. Și nu are sens sa vorbim despre situația mamelor minore, violurilor și a celorlalte situații în care avortul e singura opțiune. Ce te face sa crezi ca ai dreptul de a decide pentru alta persoana? Când tot argumentul tău se bazează pe faptul ca se ia o decizie pentru un fetus fără ca acesta sa aleagă?
@@anda2413 replica dvs arata ca nu ati inteles nimic din ce am scris, imi pare rau, e ca si cum vorbesti la pereti... se cheama analfabetism functional 😢
@@madalinfocsa Pe mine ma distreaza cand ma uit la comentariile de la Las Fierbinti si la alte comentarii, cum e si al tau. Ma distreaza faptul ca fix aia descrisi in episoadele din Las Fierbinti, fix aia rad de personaje, adica rad de ei insisi. Tu spui ca tipa care ti-a scris mai sus e analfabeta functionala, cand, asa cum ziceam cand eram copii (dar dupa ce ne nascusem, nu inainte): "cine rade ala e!". Nici nu stiu daca are rost sa mai comentez eu, un barbat, pe tema primitivismului, absurditatii si ...absurditatii ideii ca o femeie nu mai are dreptul sa faca ce vrea ea cu propriul corp. In America se discuta despre infiintarea unei politii a menstruatiei. cei ca tine si cu trump & co v-ati putea lua de mana si sa va faceti o tara in care sa va aplicati toate ideile voastre patologice. Fascinant! Inca cativa ca tine si ne intoarcem in Evul Mediu!
Doamna Rifai guvernul ar trebui să asigure un trai decent pt fiecare persoana care trăiește în România. In așa fel încât să nu te mai gândești cum sa legiferezi o crimă, ci cum sa o pedepsești. Dacă mata vrei sa trăiești cu sângele copiilor pe cap, nu ai decât este alegerea ta. Astăzi dacă vrei să faci avort te oprește cineva? Ai văzut vreodată ce este dincolo de așa zisul chiuretaj? Ai văzut ce traume au femeile care fac avort? Despre efectele adverse ale pilulelor, la care se vorbește și la școală, dar fara a se spune si efectele adverse ale lor, cine răspunde? Despre copiii la ghetou, acum cu legea 156/2923 si cu observatorul national copilului nu se va ajunge tot așa? Copiii vor fi luați de lângă părinții care gândesc și care chiar își iubesc copiii. Despre școală care a devenit lagăr când o să faceți o emisiune? Sau nu va da voie șeful dumneavoastră Satan?
Alexandra, te admir extraordinar pentru calmul, răbdarea și blândețea de care ai dat dovadă. Dumnezeu să te binecuvinteze!
E vb de un linșaj mediatic! De ce ați mai chemat o la emisiune dacă ea în sine este pro avort?
Sunt medic. Si am dreptul sa refuz sa fac avort unui om. Eu nu m am facut medic ca sa ucid oameni (pe copilasi), ci ca sa "învii" oameni, sa i ajut sa mearga mai departe, sa ajut copilasi sa vina pe lume, sa ajut ca sarcinile sa se duca la capăt etc, adica a face bine omului. Daca a omorî trupul unui copilas in care exista suflet la fel ca in oricare dintre noi înseamnă a ajuta atunci chiar am ajuns sa trăim intr o societate demonica.
Foarte bine ca tot mai multi medici refuza sa faca avort, înseamnă ca oamenii devin mai puțin întunecați. Si da, f bine ca se plătește chiuretajul sau orice metoda de avort, ptc astea nu sunt in beneficiul sănătății nimănui. Pt ce sa plătească statul ceva ce duce la moarte, care e logica in toata povestea?
Si cine nu stie ca dupa unirea trupeasca dintre un barbat si o femeie vine si un copil chiar daca exista si dragoste si placere acolo, înseamnă ca încă nu a ajuns la maturitatea necesară. A cere doar plăcerea fara responsabilitate arată ca persoanele respective nu stiu sa si asume consecintele acțiunilor lor. Si sa zic ca de la adolescenții imaturi te mai aștepți, că nu sunt suficienți de copți la minte, dar de la adulți sa vină asemenea lucruri înseamnă ca încă nu au ieșit din etapa copilăriei, caci numai acolo actiunile nu au si consecințe sau mai bine zis copiii nu stiu sa si asume consecintele si trebuie educați in acest sens.
Si daca s ar ține perioadele normale de post si din biserică si cele "medicale" (adică cand femeia e însărcinată, cand femeia alăptează sa nu existe relatii sexuale din pricina tulburărilor hormonale care apar) nimeni nu ar avea 10 copii. Dar ptc lumea nu stie sa se mai si înfrâneze bineînțeles ca atunci vin copiii fara numar si ucizi o gramada de embrioni sau chiar mai rău.
In plus, nu este deloc numai dreptul femeii de a face ce vrea cu corpul ei. Atunci cand a ramas însărcinată, ptc asa stau lucrurile ca noi aduce urmasi pe lume prin nastere si nu prin ouă, femeia are inca o viață înlăuntrul ei. Deci nu mai e doar dreptul ei, ci e si dreptul copilului. Pe acela cine îl mai ocrotește cand propria mamă se întoarce impotriva lui si vrea sa l omoare? O mama nu ar trb sa aiba dreptul sa faca ce vrea cu corpul ei cand in corpul ei se mai afla o alta viață la fel de prețioasă si cu nimic mai prejos decât viata ei.
Tot respectul pt.acest mesaj.❤
Dumnezeu să vă binecuvânteze și să fiți așa pînă la sfârșit. ❤
Deci dreptul femeii asupra propriului uter nu mai contează fiindcă acolo se dezvoltă o potențială nouă ființă (care nu este nici măcar conștientă).
Te-ai făcut medic degeaba, ca mulți alții din România care în afară de a-și împânzi cabinetul de cruci altceva nu mai știu.
Bănuiesc ca animale mănânci,nu? Uită-te la un porc cat suferă de fapt când e omorât, fiindcă există, este conștient de ce i se întâmplă față de un amalgam de celule care depind de organismul mamă pentru a exista.
Înlocuiți "avort" cu "uciderea propriului copil" în orice propoziție: altcumva sună 😶🌫️
De-asta si "avort" s-a inlocuit cu expresia "intrerupe de sarcina". "Sarcina nedorita" priveste avantajele si dezavantajele femeii, si deloc sansele la o viata ok a copilului daca e nascut. Ca poate sunt cazuri in care copilul nu e bine ca se naste, altele in care avortul pare cea mai rapida solutie dar pe termen lung, nasterea copilului ar aduce mai mult bine. In general oamenii se gandesc la o luna doua distanta, la cum vor fi peste un an doi maxim. Dar peste 10 ani? Dar 20, cand "produsul conceptiei" a ajuns adult si poate isi face mama mandra, chiar daca tatal nu a fost in viata lor nicio clipa?
De ce burta noastra nu are fermoar daca viata e o loterie in care decidem la fiecare sarcina daca o pastram sau nu.. sau o rata de aproape 50% cezariana ..in tara, ca urban cred ca e 70-80%
Alexandra Nadane sati dea Dumnezeu sanatate .
Pentru ceilalti imi pare rau.
Adevărul a ieșit biruitor chiar dacă emisiunea a arătat mai mult a linșaj decât a dezbatere onestă. Bunul simț și pregătirea au atârnat mai greu în balanță decât agresivitatea și manipularea emoțională
Ireal ca in 2024 se dezbate ce poate face femeia cu ce se intampla IN CORPUL EI. Denise Rifai, felicitari ca esti de partea corecta a istoriei chiar daca ca moderator trebuie chipurile sa fii “obiectiv”. Cu drepturile femeii nu poti jongla pe obiectivitate.
Este evident că femeia poate decide, dar tot ea va trebui să-și asume ȘI RESPONSABILITATEA. Am spus și mai sus și o spun și aici: NU există DREPT la avort. Există doar libertatea de a alege avortul până în 14 săptămâni de sarcină, libertate care se acompaniază și de RESPONSABILITATE, adică asumarea alegerii.
De aici până la a acorda gratuitate pentru omucidere, e cale lungă. Sunt o grămadă de servicii medicale care nu sunt plătite de CASS, chiar dacă oamenii plătesc contribuție. Deci, despre ce vorbim?
Cum adică să obligi medicul să facă avort? Pe ce lume trăiți? Cum adică să plătești din banii contribuabililor o CRIMĂ?
Dacă, în pofida tuturor alternativelor contraceptive sau pro viață, ai ales să avortezi (adică să omori), atunci îți asumi intervenția material și spiritual, nu obligi pe altul să fie părtaș direct sau indirect la crimă, ok?
Nu mă refer la cazurile care privesc sănătatea sau violul.
Doar oamenii de știință care au studiat fenomenul și mamele ar trebui sa vorbească despre acest subiect. Nu jurnaliști, nu politicieni, nu cei care susțin ideologii.
Avortul nu este un drept, e o alegere asumată sau nu. Asa, unde este dreptul copilului la viață? Eu, ca mamă, nu cred ca am o planta in burtă. E un om cu dreptul la viață.
Se încearcă din răsputeri introducerea unor ideologii bolnave in țara noastră.
Asa este, aveti dreptate, cei care sustin ideologii din fata televizorului sau la un ceai ar trebui sa-si tina parerile in grupul lor de cunoscuti. Insa, cand ajuti pro bono o categorie de oameni,ajungi sa poti vorbi din experienta. Experienta este graitoare chiar si fara a avea o scoala la baza(nu e cazul aici,vorbind de domnisoara Alexandra Nadane cu studii postuniversitare in Asistenta sociala). Chiar daca nu imbratisez discursul domnului doctor care a fost putin pe langa subiect,vorbim si aici de un om cu experienta si cu studii in domeniul traumei si nu numai. Legat de implicare,mai departe de tastarea din spatele unui calculator, daca va uitati la imparatese de-a lungul istoriei au venit mereu in sprijinul femeilor,copiilor,oamenilor pe front,etc. Aveau si puterea financiara sa o faca si statutul ,dar puteau sa aleaga sa nu o faca. Sa nu fim mai prejos! Sus inima!
@GhibaGigi-u2u nu toata lumea crede in povestile voastre cu zane si incetati sa mai justificați ceva prin religie,este penibil.
Am ascultat un ginecolog explicand ca o sarcina (chiar si sanatoasa) presupune riscuri importante pentru sanatatea mamei. Orice problema de sanatate pre-existenta devine mai riscanta atunci cand esti insarcinata. Riscul sa mori este de vreo 2 ori, daca nu mai ridicat, in timpul sarcinii decat cand o femeie nu e insarcinata. Pe de alta parte daca un copil deja nascut ar avea nevoie de un rinichi si singura compatibila ar fi mama, lege nu o obliga pe mama sa-i doneze un rinichi. Are dreptul sa aleaga sa-i dea rinichiul ei, si acest drept e garantat pentur ca sunt riscuri de sanatate in a face o operatie si a trai cu un singur rinichi.
Prin analogie, si o femeie insarcinata ar trebui sa aiba dreptul de a alege ca sanatatea ei fizica/mentala sa nu fie pusa in periocol.
Asa cum majoritatea mamelor si-ar dona un rinichi pentru copilul lor, asa si majoritatea femeilor insarcinate ar alege sa nu faca avort .
Dar asta nu inseamna ca trebuie sa anulam dreptul de a alege.
@@alexte7037 Un trup bolnav si slabit poate ceda la o simpla raceala, la un efort fizic si in orice caz sunt multe boli grave care ne dau tarcoale,indiferent daca suntem insarcinate sau nu. Este firesc sa te alimentezi sanatos pe cat posibil si sa incerci sa ai o viata echilibrata si pentru a purta o sarcina. De asemenea,pe parcursul sarcinii sunt o gramada de metode sa intaresti organismul si sa sustii dezvoltarea sanatoasa a fatului. In zona aceasta merge domnisoara Nadane cu discursul. Putem sa fim victime si asa sa ramanem sau putem sa gasim solutii de sprijin de indata ce s-a intamplat acest "accident" - ma intorc iarasi la DEX pentru ca realizez ca ne-am pierdut proprietatea definirii termenilor : - accident, accidente substantiv neutru
1. Eveniment fortuit, imprevizibil, care întrerupe mersul normal al lucrurilor (provocând avarii, răniri, mutilări sau chiar moartea).
sinonime: avarie
1.1. Fapt întâmplător, banal, care aduce nenorocire.
1.2. Accident de muncă = rănire sau moarte în timpul și din cauza muncii.
2. filozofie Însușire trecătoare, neesențială a unui lucru.
3. geografie Neregularitate a solului.
sinonime: denivelare denivelație neregularitate
4. medicină Fenomen neașteptat care survine în cursul unei boli. " .
Nu vad legatura de cauzalitate intre cele doua: boala si sarcina si imperiosul necesar de a face avort.
@@alexte7037acel ginecolog care ti-a explicat asa ceva incearca sa te convinga ca felul in care corpul uman e facut sa procreeze e anti-natura, reprezentand un risc la viata. Ceea ce nu are cum, in natura totul a evoluat in timp. Sunt studii care chiar arata ca prin schimburi celulare intre mama si fat, corpul mamei intinereste, pentru ca natura dicteaza faptul ca ea va trebui sa protejeze si sa creasca o viata dependenta de viata ei.
Trebuie sa intelegem si noi dar si medicii, ca ei in studiu se concentreaza pe simtomatologie si afectiuni, deci ca formate ei vor avea sub lupa problemele. Felul in care este tratata sarcina in medicina romaneasca este una de etichetare a simtomelor si a potentialelor afectiuni si se fac zeci de analize preventiv, in loc sa se trateze ca un proces normal si extra analizele sa se faca atunci cand exista suspiciuni. Extra-analizele se fac in mod curent si sunt aproape obligatorii, plus ca majoritatea nici nu sunt decontate platotoarei de taxe asigurata,
Problema obstetricii in Romania e mult mai mare si mai complexa decat subiectul avortului. Imi provoaca compasiune copila cu maieul tricotat.. ca atata e la intelegere, o copila, daca atata intelege sa dea ochii peste cap la argumentele altora.
Sotul meu nu ar fi fost nascut daca nu era conceput in comunism. Nu cred ca e nevoie sa zic cat de trista ar fi fost viata mea si a fetitei noastre care n-ar fi fost. Pentru mama lui a fost o drama faptul ca s-a intamplat si numai bunicii lui l-au salvat de la abandonul de dupa nastere, dar viata aseaza la locul lor pe toate daca lasam timp si avem credinta.
Cat despre violenta obsetrica, aceasta se aplica si femeii care naste in spitalele publice (si private!), dar nu se mediatizeaza. Stiu zeci de cazuri doar din documentarea pe care am facut-o pentru propria nastere.. violenta obstetrica e reala, e la un nivel urias si priveste atat adolescenta care vine la un prim control, si la cea care face un avort si la cea care naste si isi cunoaste sau nu drepturile. E greu sa faci pe avocatul propriu in timp ce dai nastere unui copil.. o gramada de traume de aici.
O ora și treizeci de minute nu s-a vorbit despre cauzele pentru care o femeie ar vrea sa faca avort !!!
Felicitări, Alexandra Nadane, pentru tot ceea ce faci, pentru toți copiii salvați și mamele pe care le sprijini!
Nu ai fost lăsată să îți spui părerea, dar faptele tale vorbesc și dovedesc mai mult decât vorbele celor 3.
Nu pot sa nu remarc lipsa de profesionalism a moderatoarei.
Nu are logică ce spui, Rifai, cînd spui că să faci o alegere presupune să ai dreptul să o faci. Păi dacă cineva alege să dea în cap cuiva, să dea cu mașina peste un om, el a ales, nu? Înseamnă că dacă putem alege să călcăm oamenii cu mașina, avem dreptul de a-i călca. Exact asta ai spus, ca raționament.
Nu asta zice. Spune ca în anii aceea nu există opțiunea de a face avort decât în anumite condiții. Deci nu aveai drept de alegere pentru ca tu nu aveai ceva de spus.
Da, când ai dreptul de a alege să dai unuia în cap. Ca este moral, acceptabil, etc e altceva.
Adoptati copii daca va pasa de viitorul țării și a societății, nu obligați femeile sa ducă o sarcină la capăt fără DREPT la alegere.
Te susțin,Alexandra. Statul nu decontează toate serviciile medicale. Nu sunt decontate nici toate analizele de baza pentru copii, cele care pot surprinde carente ce pun viata în pericol. De ce ar fi mai important sa decontezi avortul decât asta?
Dacă aș fi nevoită să particip la o asemenea emisiune, cred că aș vomita după! Atâta minciună și vorbe fără nici o logică nu am văzut demult!
Legat de insistența cu care s-a discutat despre decontarea avortului ca un serviciu medical, țin să menționez faptul ca nu toate procedurile medicale sunt decontate de stat. Deci, deși ești asigurat nu vei beneficia de decontare toată viața la toate procedurile medicale de care vei avea nevoie.
Avortul, în cazul in care îl considerăm procedură medicală, este unul dintre cele nedecontate. End of story.
Putem discuta și despre faptul că o sarcină poate fi evitată, nu e ca atunci când te îmbolnăvești de o boală. Dacă nu ești în stare să eviți o sarcină, de ce să îți deconteze asiguratorul neglijența!
Interesant ca femeile au dreptul la avort, dar copilul nu are dreptul la viața. Vb de un chiuretaj ca de scoaterea unui apendice, dar acolo este un copil care simte trauma si durerea de a fi rupt bucata cu bucata inainte de a fi scos din corpul mamei.
Informati-va inainte sa vorbiti aiurea.
Săracii de ei ,sunt întunecați la minte , de aceea vorbesc demonii prin gura lor.
Multe binecuvântări d-nei Alexandra.🙏
@@stefiTHCSi dvs cititi mai mult despre acest eubiect, urmariti eventual si video numit "Strigatul Mut" si apoi sa-mi spuneti, va rog, cu onestitate cu ce am gresit eu?
pentru ca nu e un copil este un parazit in corpul unui om
"decreței" sunt supranumiti cei nascuti in 1967 si 1968.
Foarte buna emisiune, felicitari Denise! Dreptul femeilor la echitate nu a fost castigat, inca.
🤢
Interesant că nu sunteți impacientați că toată lumea plătește la casa de asigurări lună de lună și când ai nevoie de o analiză medicală, sau medicamente compensate, nu poți beneficia de ele!!!!
Avortul e o crimă premeditată, nu o procedură medicală. La procedura medicală ajuți pacientul nu îl rupi in bucăți, nu îl omori și apoi îl arunci la lada de gunoi și te speli pe mâini că era dreptul tău.
CORECT!
Felul in care se uita Andrada la ceilalti invitati ma unge pe suflet!!!!!!!!!
In sensul ca are priviri si grimase de scarba odioasa, nu ?
Cine se uita la ea se ingrozeste, e genul de om super-arogant plin de ura si dispret la adresa celor ce nu gandesc ca ea, efectiv iti face greata fiinta, bleah
Are tărtăcuța goală, de aia se uită așa. 😅
Vrem o emisiune doar cu Alexandra, sa ne spună experiente cu mamele din centrul ei.
Dreptul meu este corect cata vreme nu lezeaza dreptul altuia ( in acest caz un copil!!)
Avortul legal si accesul la avort = singura varianta de avort SIGUR.
Problema morala/religioasa exista, este dezbatuta si trebuie evaluata de fiecare om in parte, asa cum si crestinismul spune ca fiecare plateste pentru pacatele lui.
Tot respectul pentru cei trei prezenți, doamna pro avort a avut argumente, doamna contra avort a avut argumente, totusi Denise ce caută un bărbat acolo dacă la începutul emisiei ai spus că este un subiect care trebuie dezbătut de femei???
Bărbat care se ataca foarte mult la spusele doamnei anti.avort??
Guvernul in Romania va spune ca graviditatea nu este patologie si are dreptate ....cam compliicat sa-ti acopere statul factura sau sa-ti faca asigurare
PATOLOGIE s.f. Ramură a medicinei care studiază natura și simptomele bolilor. confor DEX. Despre ce patologie vorbiti?
Învață să scrii și o să poți să-ți achiți și facturile😂
O sarcina vine cu riscuri de sanatate pentru femei, chiar si atunci cand sunt in stare buna de sanatate. Eu de exemplu am in mod normal tensiune scazuta. In cele doua sarcini am facut preeclamsie, cu tensiunea ajungand la 14/10. Aveam mainile si picioarele nu umflate ci ca niste pepeni. Am facut tendinita la maini cu dureri groaznice. Plus dureri lombare de nu puteam sa merg, care persista dupa nastere. M-am dus la ortoped, care mi-a explicat foarte senin ca de la doua sarcini in sus, coloana poate suferi modificari permanente.
Sunt pana si complicatiile minore gen hemoroizi, care iti afecteaza calitatea vietii dupa o nastere si probabil toata viata.
Dar hai sa-i tratam pe gratis pe barbatii fumatori sau acolici, ca ei au patologii saracii!
De ce se exclude dreptul la informare, contraceptie, ajutor in cazul celor care aleg avortul? De ce o femeie nu poate avea dreptul la ambele???
Buna ziua. Conform actualului Cod Penal, articolul 201, avortul este permis la cerere până în săptămâna a 14-a de sarcină. Medicii care efectuează avorturi după aceasta limită, cu excepția întreruperilor de sarcină terapeutice, riscă amendă sau închisoare de la 6 luni la 3 ani. Conform legii, avortul este legal. Discursul din aceasta dezbatere n-a fost despre legalitatea avortului. Numai bine!
Pentru ca discursul despre dreptul la informare si consiliere este folosit ca sa nu para asa de extremisti, cerand direct interzicerea avortului. Se auto-cenzureaza pentru a nu fi exclusi din dezbaterea publica. Dar in realitate ii reprezinta pe toti cei care comenteaza aici ca avortul este o crima, continuarea fiind "si ar trebui interzis, ca in comunism".
Sunt sigura ca asociatia asta are legaturi foarte stranse cu biserica, Simion, Sosoaca & company. Daca ar intra la putere extrema dreapta, ar fi primii care ar fi invitati la discutii pentru legislatie mai stricta sau chiar interzicerea avorturilor.
@@alexte7037 dragă doamnă, vă admir persistența pentru a susține ceva ce "eu nu aș face".
Dreptul de a știi ce urmează să faci, vi se pare o aberație?
Pentru a mia oară... Că toată lumea are impresia că e omul care o să sugrume toate legile care "oferă" presupusul "drept la avort" - dacă avea așa ceva în plan, în 15 ani de militantism pro-viață, putea să miște ceva în direcția asta. Stați liniștite, nu ăsta e scopul. Din păcate, să te bați și cu cei care normativizează avortul și cu cei care demonizează femeile care avortează, nu prea e ușor.
Dacă după nici 10 minute legate de a exprima o opinie, îi băgați pumnul în gură, asociind-o cu ceea ce considerați a fi indezirabilul, fără a avea idee care-i realitatea, cine-i omul și ce face, îmi fac griji pentru capacitatea dvs. de a discerne.
Vă asigur că avorturi se vor face chiar dacă va fi împânzită România de Alexandre Nadane. Pentru că sunt și cele care cred că e "drept fundamental". Consilierea despre care vorbește ea, implică și o direcționare către decizii mai înțelepte sau asumare.
Și oricum... cine să mai înțeleagă pe cei ce susțin avortul? Întrebare capcană - ca să jucăm pe aceeași tablă: dacă ar fi să alegeți între avort și adopția copilului de către o familie gay fericită, ce ați alege?
@mariajuravle nu mai inteleg nimic din ce incercati sa exprimati. Tot ce pot sa spun este ca orice persoana are libertatea de a alege in nume propriu, atata timp cat nu face rau altei persoane. Diferite persoane pot gandi si alege diferit. Poti consilia pe cineva sa faca un lucru mai bine din perspectiva ta, atata timp cat nu o co strangi/obligi sa aleaga o directie.
Prin urmare, nu vad o contradictie intre "Eu nu as alege sa fac avort" si "As sustine pe cineva care vrea un copil cat as putea" si "As sustine pe cineva care vrea sa faca avort, atata timp cat asta se desfasoara in limitele legii". Deci poti sa fii pro-viata (inclusiv a mamei) si pro-dreptul de a alege (de a pastea copilul sau a face avort) in acelasi timp.
Pe de alta parte toti militanti puternici ai miscarii pro-life, ignora destul de mult nuantele si consecintele pentru mama si familia din care face parte. Ei sustin ca embrionul de 6 saptamani conteaza si insinueaza ca ar conta mai mult decat viata si integritatea mamei.
Este o viziune simplista...Din perspectiva mea, cu experienta ca gravida, mama, pierderi de sarcina, o femeie este maxim vulnerabilizata de o sarcina (fie ea dorita sau nedorita). Nu ai cum sa pui embrionul pe locul 1.
Iar intrebarea legata de adoptiile lgbt mi se pare ridicola. Ce are a face una cu alta? Banuiesc ca nu ne dorim o societate unde preferam sa obligam femeile violate, sarace si abuzate (in criza) sa faca copii pe care sa-i abandoneze si saracii sa se intrebe toata viata ce rost au ei pe lume...
Nu cred ca nici un cuplu gay (cu dorinta de a infiia un copil) si-ar pune problema ca acel copil a fost "salvat de la avort".
Atunci cand femeile nu vor mai fi tratate ca obiecte sexuale si fabrici de copii, probabil nici nu vor mai fi necesare avorturile - cu exceptia celor medical necesare. Dar, fara educatie precoce, metode de protectie accesibile si conditii decente pentru familii, se vor face avorturi sau vom avea o multime de copii nedoriti.
@@alexte7037 aceleași tip de insinuare pe care și dumneavoastră l-ați făcut, cu privire la legătura dintre Alexandra și Șoșoacă. Dacă ați urmări constant activitatea Alexandrei, probabil ați fi mai rezervată în așa afirmații.
Nu am lovit în maternitatea nimănui și nu contest absolut nicio clipă vulnerabilitatea femeii din perioada sarcinii - tocmai de aceea noi o numim și "criză de sarcină". A consilia pe cineva înseamnă CLAR să nu iei decizia pentru el, ci să îi exprimi clar opțiunile pe care le are și riscurile la care se expune, real, nu avortul ca unică soluție. Credeți sau nu, e mai des întâlnită fraza "te ajut să faci avort", decât "te ajut să depășești situația grea de acum, ca să te poți bucura și tu de copilul tău".
Ce nu înțelegeți, deși ați trecut prin durerea asta a pierderii, e faptul că nu copilul e problema ci deciziile proaste, relațiile toxice și neasumarea responsabilității în cazul celor care aleg să "își exercite aceste drept". Și mă surprinde că mizați pe copii să nu vină pe lume, că dacă nu-i iubește nimeni! - un soi de poveste cu drobul de sare - dar nu luați în calcul exploatarea femeii ca obiect sexual, traficarea lor și orice tip de relații în care partenerul își dorește doar plăcerea, fără consecințe - în acest caz, copilul.
Ca specialist în educație, vă pot comunica următorul lucru: într-o clasă de 20 de elevi, deși vei aplica aceleași metode de instruire și vei transmite informația tuturor, ghiciți ce? Nu toți o vor procesa la fel. Și să vă mai dau un pont: majoritatea avorturilor se fac de către cele chiar foarte bine instruite, dar, care își tot induc ideea că "au acest drept", că tot vorbim despre o "bucată de carne", negând știința și toate studiile care arată că aceea e de fapt o altă viață, dependent provizoriu de mamă.
Iar când vorbim de orice "embrion", vorbim deja de un alt om - o altă viață și gata.
Totuși, dumneavoastră tot experiența personală o normativizați. Nimeni dintre cei cu mintea întreagă n-ar blama o mamă care a pierdut sarcina, involuntar și ar apela la un medic pentru a nu dezvolta infecții.
Totuși, când vorbim de a alege să faci asta doar pentru că cineva te presează - partener, familie, șef, școală, atunci, aleg să mă lupt cu factorii externi, nu cu un copil care are și el, constituțional vorbind, dreptul la viață. Iar când mai vorbim și de anumite contexte istorice, o să vă dați seama că de fapt "AVORTUL ESTE ULTIMA EXPLOATARE A FEMEII", nu un "drept".
Discuția a fost condusă în jurul mamei, a femeii. Unde e tatăl în această ecuație?
Sau, o sarcină poate apărea în absenţa unui bărbat?
Până când bărbații nu vor înțelege ce rol au în această lume ( cel care asigurā protecție, siguranță) şi până nu vom acorda actului sexual importanța sacră pe care o are, nu vom găsi răspunsuri.
Inevitabil se ajunge la Creator şi suntem obligați să aprofundăm căutările.
Da, liberul arbitru există.
Da, suntem liberi să alegem dar nu suntem scutiți de consecințele alegerilor.
Nu poți reduce discuția la "dreptul de a face avort" căci nu e ca şi cum te-ai duce să îți scoți o imperfecțiune a pielii sau o măsea stricată.
Vorbim de 2 inimi care bat în acelaşi timp.
Acesta este adevărul.
Dacă femeia însărcinată, pusă față în față cu adevărul, având sprijinul bărbatului ei, având sprijinul familiei, al statului decide totuşi că vrea întrerupere de sarcină, da, e o alegere asumată şi este o alegere luată cu acces la adevăr, iar aici doar conştiința ei mai are ceva de spus, noi nu avem niciun drept să o judecăm.
Dar dacă toate cele enumerate mai sus sunt absente, dacă nu are acces la informare, dacă bărbatul este scutit de orice responsabilitate, dacă familia şi nici statul nu o sprijină, acest "drept la avort" nu e decât o violență barbară şi toate discuțiile purtate de aceşti "apărători ai femeilor" nu sunt decât niste ipocrizii jegoase.
Felicitări, Alexandra Nadane!
Felicitari Andrada si Gabriel pentru rabdare si ca sunteti alaturi femeilor indiferent daca sunt sau nu mame.
Cu ce, mai precis? Sunt curioasă.
Gabriel este mamă? Andrada este mamă? Pentru că au o gândire sterilă rău...
V-a plăcut și cum a spus dl. psihiatru: "și plantele au viață, dar le mâncăm la micul dejun"? Era bine dacă ar fi fost singura replică deplasată. Sau poate dvs. vi s-a părut potrivită
@@psihologieurbana4644 sunt atatea motive pentru care o femeie ramane însărcinată fara voia ei. La ce te ajuta pe tine daca fac eu un avort la spital sau nu? De ce sa fiu fortata sa duc la capat o sarcina pe care nu mi o doresc?
@@psihologieurbana4644 mie mi s-a parut perfect potrivit. La argumentarea ca 100 de celule in ziua 3 de la conceptie sunt un copil, asa si raspuns. Probabil ca o planta este mai evoluata decat un embrion de 3 zile.
Daca le bagi femeilor in cap ca orice sarcina, chiar si cele care se pierd natural foarte devreme, este un dar de la Dumnezeu, ajugi sa le inebunesti de cap. Chiar Dr. Diaconu a spus ca promovand pana la refuz ideea asta ca vor regreta sau ca sunt niste criminale, va duce la invinovatirea lor si probleme mentale pe parcurs.
Ce ochi peste cap da Denise cand vorbeste Alexandra 😆 nu e o jurnalista obiectiva. Este o rusine pentru jurnalism❌❌❌❌
Psihiatrul vorbiste vorbe. Nu e in subiect
@mamamitu6624 Un psihiatru te-ar putea ajuta si pe tine...desi am indoieli ca ai putea pricepe ceva din ce ar zice un psihiatru
Și, dacă e sa privim din punct de vedere economic, avorturile ajung la acele prețuri pentru că clinicile privesc acest serviciu medical ca mijloc de creștere a profitului. Un fel de „cartofi prajiti” ai lanturilor de fast-food. Prin urmare, la cererea care este, situația ar fi exact ca aceea a RMN-urilor. Vor sta la coadă să ocupe loc la avort cu decontare la CNAS, trece și perioada legală de făcut avort...
Vorbim prea mult de drepturile femeii, care e plătitoare de contribuții, de parcă ceva mai important nu ar exista, dar de dreptul bietului copil cine vorbește?
Omul e om din momentul concepției, asta nu puteți înghiți . Nu banii plătiți la contribuții, de care faceti atâta caz, sunt cei mai importanți, nu de asta ii plătești. Nu vrei copii? Sunt si alte căi, abstinenta, să zicem, ah, încalcă ,, dreptul " la viață intima, să nu zic altfel, in acest caz animalul din noi nu nai are drepturi.
Normal ca pentru tine vorbim prea mult de drepturile femeii, ca tu nu esti una și n-ai nicio idee ce înseamnă asta. “Ceva mai important nu are exista” vezi ca ai o mama, soție și copii poate. Care biet copil? Ca atunci când se face procedura de intrerupere de sarcină e doar o celulă. Omule, sunt femei care sunt abuzate, minore chiar, și în urma unui v/0l e obligată să păstreze sarcina. Dacă bărbații ar putea frământa însărcinați ar exista posibilitate la avort în fiecare clinică. Nu e vorba de această concepție “pro-viața” cât ura pentru femei. Femeile plătesc taxe pentru aceasta procedura și nu au acces la ea. Cine susține întreruperile de sarcină NU este contra vieții cum credeți voi, culmea, ne gândim la viața mamei, autonomia propriului corp, și în momentul în care acea celulă va deveni copil posibilitatea de a ajunge la centrele de plasament sau abandonat sau fără a avea un trai decent este foarte mare. Știi ce înseamnă să stai într-un centru de plasament? Cum sunt tratați acei copii? Să nu ai ce mânca pentru ca mama ta îți dă naștere la vârsta fragedă de 15 ani și nu e pregătită pentru sarcină. Educați-vă.
@@franciscavelt ne-am educat cu privire la două aspecte: nu există atâtea violuri câte avorturi se fac și nu există susținere pentru femei când le pui să se expună la un act medical care are niște riscuri - nu doar medicale, cât și psihologice.
Vă rog frumos să căutați informații despre dezvoltarea intra-uterină. Nu vorbim doar despre "o celulă".
Nu plătește taxe nimeni pentru avortul ca metodă contraceptivă.
Bai, Denise, pe timpul lui Ceasca bunica-mea nu avea dreptul la avort, dar totusi a facut alegerea de a face avort. Asa ilegal. Deci poti sa nu ai dreptul si totusi sa faci alegerea. Si a facut asta pt ca nu erau metode contraceptive.
Dupa patru sarcini, care au rezultat in doi copii sanatosi si doua pierderi, nu-mi imaginez ca eu as putea face un avort la cerere. Dar, tocmai cu aceste experiente in spate, nu pot nici sa am o opinie fata de dreptul altor femei de a opta pentru un avort.
Prin urmare, am impresia ca toti cei care sunt ferm impotriva avorturilor in general sunt ori lipsiti de empatie sau lipsiti de experienta.
Si faza cu "criza de sarcina" este o poveste de adormit copiii. Chiar si cu o sarcina dorita poate sa te duca in criza. Imaginati-va o sarcina oprita din evolutie care se elimina "natural" in timpul a 4-6 saptamani si in final se ajunge la chiuretaj. Cand femeile trec in mod frecvent prin astfel de situatii, nu poti sa balivernezi pe tema "sustinerii" lor si toate vor fi bune si frumoase, numai daca am putea sustine femeile...
Problema în sine e foarte complexă.
Avortul spontan, avortul la cerere, avortul de orice fel, e o pierdere, așa cum ați spus, nu "întrerupere de sarcină", cum s-a mai spus. Dacă întrerupi, înseamnă că poți lua de la capăt oricând.
Alexandra nu este și nu va fi vreodată promotoare a interzicerii avortului sau cap de acuzare. A precizat foarte clar că la centre se face consiliere și pentru familii care s-au confruntat cu o asemenea durere.
Problema reală e nepăsarea și neasumarea responsabilității oamenilor din jurul mamei care trece prin criza de sarcină. Și nu, nu e "o poveste de adormit copiii". Motivele pentru care se ajunge la avort (la cerere) sunt extrem de complexe, dar, sunt un cumul de tensiuni și presiuni. Și da, indiferent de ideea cu care se pleacă la drum, pe parcurs, lucrurile capătă tot soiul de nuanțe. Singurul sfat pe care știu că îl dă și Alexandra și toți cei care lucrează împreună cu ea (care nu sunt anti-avort, ci pentru viață) e să se caute soluții pentru problemele care crează starea de tensiune și după ce se rezolvă acelea, de văzut dacă mai e copilul o problemă - în toate cazurile celor care sunt sprijinite în criza lor, se alege viața copilului, care pe parcurs se dovedește că e o bucurie. Și foarte important, trebuie de luat decizii în cunoștință de cauză. Nu sub caracterul negării și a "infantilizării" consecințelor.
Îmi pare foarte foarte rău pentru durerea dumneavoastră și pentru durerea tuturor mamelor care trec prin asta.
Să vă ajute Dumnezeu să creșteți frumos copilașii pe care-i aveți și să vă fie bucurie totdeauna!
@@M.I.N.A0611 as fi de acord cu ideea ca trebuie sa avem grija la termenii folositi. Si intr-adevar tocmai mi-am dat seama ca am numit cele doua sarcini care s-au terminat cu un avort spontan "pierderi de sarcina". Asta pentru ca ma atasasem de ideea de a avea inca un copil.
Pe de alta parte, mi se pare mult mai sanatoasa abordarea sugerata de Dr. Diaconu. El spune ca pana la 12 saptamani/viabilitate ar trebui numite sarcini care se opresc din evolutie.
Echipa de PR al maternitatii, din care face parte si Dna. Nadane, pun la acelasi nivel o sarcina cu un copil. Si asta poate face mult rau psihologic, inclusiv celor care au avut sarcini dorite, care s-au oprit din evolutie.
Asta in conditiile in care 25% dintre sarcini sunt eliminate spontant in primele 6-12 saptamani.
Eu cred ca o femeie care isi doreste un copil, va pastra sarcina si cu si fara cosiliere pro-viata. Dar cineva care este in criza cronica si sarcina ii va accentua criza, va ajunge sa dea viata unui copil, care se va simti neiubit si va ajunge si el/ea intr-o alta criza.
@@alexte7037 dragă doamnă, indiferent de cât ne dăm noi cu praf în ochi, că aburim puțin termenii, că minimalizăm situațiile pentru că nu ne știm gestiona puțin durerea care vine, realitatea e una: acele 100 de celule în ziua a 3a, nu vor deveni niciodată buruieni și nici găini, nici altceva. Sunt tot oameni, în stadiu incipient de dezvoltare și de alte dimensiuni. Avortul spontan, în primul rând, nu e vina nimănui - deși am o prietenă care a pierdut și ea un copil din cauză că soțul ei a fost nevoit să plece în străinătate imediat ce au aflat că vor mai avea un copil și ea s-a văzut singură cu toate responsabilitățile casei și cu impresia că e singură. Pe perioada sarcinii, femeile sunt cu mult, mult mai vulnerabile și de asta tot batem apa-n piuă cu ideea de sprijin, indiferent de nevoie.
Subiectul emisiunii însă a fost altul: dreptul la avort. Având în vedere că avortul spontan nu implică o chestiune voluntară, nici nu ar mai trebui menționat aici.
Repet... e foarte dureros în orice circumstanță. Iar dacă amețim mult termenii, cum am zis, îi negăm și durerea mamei pentru care "adunătura de celule" era deja copilul ei și îi refuzăm mai degrabă dreptul de a fi ajutată.
"Dreptul la avort"...e ca și cum am spune "dreptul la crimă"
Consecința unui act sexual poate fi formarea unui copil în uterul femeii. Oare nu toată lumea stie acest lucru?
Dacă e vorba de un viol, sau de necunoașterea faptului relatat mai sus, atunci acel procent de femei din populație ar putea fi sprijinite în mod special, pentru a nu curma viața unui copil.
Dar din ce motiv "dreptul la avort"?
Pentru ca dorim plăcere (de cele mai multe ori) fără consecințe nedorite, desigur.
E aproape ca și cum am spune în viața de zi cu zi: "nu îmi convine ca acest om trebuie să existe în viața mea, deci îl omor". Dar nu am dreptul. Deci nu pot face asta.
Omul din burtică la început nu are insa nici un drept din câte îmi dau seama, deși nu am cercetat atât de mult pe subiect.
Aș insista pe dreptul nou-formatului la viață...pe dreptul omului infim din uterul oricui. Pe el cine îl apără?
Femeia, în cea mai mare măsură știa ca omul acela se poate forma în burtica ei, ca urmare a deciziei de a a se întâlni în actul sexual cu bărbatul.
Deci pe ea să o considerăm mai puțin vinovată decât pe pruncul din burtică?
Ei să îi dăm dreptul să ucidă doar pentru ca e corpul ei? Și omul acela se formează în corpul ei?
Indiferent care ar fi consecințe legii interzicerii avortului, acest drept nu ar trebui să existe.
Nu având ca scop creșterea populației, ci efectiv faptul de a nu săvârși o crimă. La fel cum nu avem dreptul să ucidem pe cine nu ne convine.
Încă de la întâlnirea celor 2 celule de la bărbat și de la femeie, în uter e un om. Într-un stadiu incipient, desigur, dar un om. El nu va deveni vreodată o broască, sau oricare alt animal și nu va rămâne un mormoloc.
Iar dacă încetează în evoluție nu e mai puțin om.
Restul sunt explicații teoretice menite să ne justifice actul criminal. Să ne "spele" conștiința de sentimentul de vină.
Doamna Nadane, inima fetusului incepe sa bata la 5-6 saptamani de sarcina. Nu 16 zile. Pro-viata si pro-dezinformare.
Dumneata de unde te informezi?
Inima începe să se dezvolte în jur de 16 zile de la FERILIZARE, iar prima bătaie a inimii apare la 22 - 23 zile de la FERTILIZARE. Ce știi dumneata cu 5-6 săptămâni este legat de modul de calcul al gestației după calendarul ultimei menstruații. So, stați jos!
In Statele Unite este despre pro-lfe dar si cat de mult se intinde si decide guvernul..Unii spun ca este mult mai democratic ca oamenii in fiecare stat sa-si aleaga unele legi la care se supun...Discutia este f complicata
Statele unite sunt o adunatura de state cu populatii diferite religios, normal este ca oamenii sa decida ce si cum vor sa faca in legatura cu asta, guvernul federal nu are treaba cu avorturile decat sa ofere un cadru juridic general. E normal ca cei din Ohio sa decida legile statului pentru ei si nu pentru cei din Illiois...la fel cum se intampla si cu legislatia privind taxa statala pe venit ... Nu e nimic complicat
@@rootfoo Stiu ca este mult mai democratic
nu sunt de acord ca din banii platiti de mine sa finantez un avort, avortul sa fie platit din banii proprii ai celei care vrea.Andrada Cilibiu O ONG_ista care si-a gasit un subiect.mentionez ca sunt cu studii superioare si am fost in situatia de a face un avort insa nu am avut nesimtirea sa cer sa fie gratuit
Femeile trebuie sa decida daca vor sau nu sa aduca pe lume un copil. Trebuie sa faceti accesul la avort mai usor decat este acum.
crezi ca le este greu sa decida in primele 3 luni si au nevoie de 9 luni? Avortul nu va fi interzis in primele 3 luni ci dupa
Femeia trebuie sa decida daca vrea un copil sau nu. In acest scop, al dobandirii unui copil, trebuie sa aleaga daca se casatoreste sau nu si prin urmare daca ea va fi cu un barbat sau va ramane pentru totdeauna fecioara. Dar decizia de a omori pruncul de curand dobandit in urma liberei ei alegeri de a se uni cu un barbat, nu mai este a ei. Nu ne putem juca de-a viata si de-a moartea. Lucrurile astea nu stau in mainile noastre.
Hai marș troll.
@@rootfooavortul este deja permis doar pana in a 14-a sapt de sarcina,despre ce naiba vorbesti?
Cand vorbim de interzicerea avortului,el se interzice de tot,sau crezi ca in SUA pe unde s-au interzis,s-au interzis avorturile la 7,8,9 luni?😅😅😅😂😂😂
@@ecstoian😂😂😂😂😂😂 si barbatii care nu vor copii? Toti barbatii(extrem extrem de multi) care isi abandoneaza copiii si nu plătesc nici macar pensie alim,aia ar trebui sa ramana feciori pe viata si ei?😂😂😂 Deci sa inteleg ca esti si impotriva metodelor de contraceptie,oamenii sa aiba contact sexual doar ptr a procrea ,nu? Ca restul animalelor. Ptr tine actul intim nu are niciun alt rol sau conotatie,faci sex neprotejat doar cu o femeie, doar cand e la ovulație,in rest sunteti colegi de apartament. Cat e gravida si cat e lauza nu te atingi de ea,nu te duci nici la altele ca si ala e pacat si nici nu te masturbezi ca e pacat. Va crede fix pulea,habotnicilor😂😂😂😂
❤😊
Nu mă pot abține de a mai adăuga ceva f.important.
La uciderea unui prunc (avort) , se săvârșesc două crime.
1 Prima crimă , este cea trupească.
2 A doua , este cea mai gravă, adică ,crima duhovnicească.
Toți pruncii avortați își blestemă mamele lor, pt.că i-au lipsit să vadă Fața Lui Dumnezeu.Ei stau în veci pururi în întuneric, pt.că nu au fost luminați cu lumina Sf.Botez ( bineînțeles ortodox ,prin întreita afundare ).
Doar pruncii botezați ,care mor, merg direct în Împărăția Lui Dumnezeu.😇
Si ce se intampla cu pruncii care mor spontan un burta mamei? Cum justifica Dumnezeu pacatul duhovnicesc in cazul asta? Sunt pe un grup de mame care au pierdut sarcini. Le puteti explica faptul ca pruncii lor sunt acum in iad?
Am auzit un habotnic de calugar ca Dumnezeu ingaduie pierderile de sarcina pentru ca posibil mai tarziu copilul ala ar fi ajuns un criminal sau violator. Acum aud ca daca faci avort, poate copilul ala ar fi fost un geniu.
Daca lui Dumnezeu i-ar pasa de nasterea tuturor copiilor, nu ar ingadui pierderi de sarcina la 38 de saptamani (nici chiar la 20 sau nici chiar la 3). As fi complet impotriva avorturilor, daca toate sarcinile s-ar termina tot timpul in nasterea unui copil sanatos. Dar cand cel putin 25% din sarcini se termina in avort spontan in primele 12 saptamani. Si inca 2-3% se pierd, neintentionat, dupa 12 saptamani, pot concluziona ca avorturile a 2-3% din sarcini pana la 12 saptamani nu ar trebui sa-l supere asa mult pe Dumnezeu (asta in conditiile in care el ingaduie 25% din sarcini sa se piarda)!
Nu vi se pare un pic incoerent discursul asta religios extremist?
Dreptul la viață este dreptul suprem!!!!
Dreptul la viață este deasupra dreptului de a alege...avortul!!!
Nu puteți pretinde că avortul sa fie decontat de stat pe motiv că dumneavoastră plătiți contribuție la sănătate. Copilul nu este o boala!!! Copilul nu îți îmbolnăvește trupul!! Din contra, chiar s-a demonstrat științific că femeile care au copii sunt mai sănătoase!!! Așa este legea naturii. Așa sunt setările noastre din fabrica!