SEYİTÖMER BELDESİ KÜTAHYA (detaylı bilgi aciklamada )

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 18 окт 2024
  • Seyitömer Beldesinin geçmişi Selçuklulara kadar dayanmaktadır. Seyitömer beldesinin etrafında bulunan Kızık, Kınık gibi Selçuklu boylarının adını taşıyan köylerin bulunması, Seyitömer Beldesi ve çevresinin Selçuklular zamanında Türklerin eline geçtiğini ve iskan edildiği ortaya koymaktadır.Tarihi belgelerden anlaşıldığına göre, Seyitömer'in geçmişteki ismi Şeyh Ömer'dir. Bu isim, Şeyh Ömer hazretlerinden alınmıştır. Şeyh Ömer adı, daha sonraki dönemlerde Seydiömer ve Cumhuriyet döneminde ise Seyitömer olarak değişmiştir.
    Seyitömer Beldesi, Osmanlı döneminde önce Kalınviran kazasına bağlıdır. Daha sonra Gümüş nahiyesine bağlı olan Seyitömer, bir arada Gümüş Seydiömer olarak merkez nahiye olmuştur. Rivayetler arasında Seyitömer'in üç köyün birleşmesiyle oluşmasından oluştuğu söylenmektedir. Seyitömer'in birleştiği köylerden biri olarak ifade edilen Demirciler köyünün varlığı ve şimdiki yerleşim yerinde o dönemki adıyla"Temircüler" adıyla meskun olduğu tespit edilmiştir.[1]
    Daha önceleri köy olan Seyitömer, 11 Ağustos 1971 tarihindeki kararla belediye statüsü alarak beldeye dönüştü.[2]
    Seyitömer 1972 yılında belde haline gelmiştir eski yerleşim yerinin altında linyit yataklarının olması sebebiyle, yerleşim yeri 5 kilometre kuzeybatısına taşınmıştır.
    Seyit Ömer Hz kimdir
    Peygamber Efendimiz (S.A.V.) soyundan yani Seyit olduğu, aynı zamanda Anadolu'ya İslam anlayışını yaymak için gelen mücahit Horasan Erenlerinden biri olup, şehit düştüğü rivayet edilir. XIII. yüzyılda (1200-1300) Selçuklu, Osmanlı ve Germiyanoğulları döneminde yaşadığı, geçmişte Şeyh Ömer olarak anıldığı tarihi vesikalardan anlaşılmıştır.
    1672'de Seyitömer Hazretleri Türbesini ziyaret eden Evliya Çelebi'de, Seyahatname adlı eserinde, Seyitömer Hazretlerinden "Şeyh Ömer" diye bahsederken, o dönemdeki türbesinin ise "Alide Kubbeli" olduğu malumatını verir.

Комментарии • 19