Excel Tablolar Arasında İlişkiler Bireçok ve Çoka Çok

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 13 сен 2024
  • Excelde ilişkiler nasıl oluşturulur
    Excelde relationships nasıl oluşturulur
    Tablolar arasında ilişkiler
    Microsoft Excel 2013 ® ve daha sonrası Microsoft Excel ® ile gelen yeni veri modelinde (data model) çok sayıda tablo arasında ilişkiler kurup hepsine dayalı Pivot tablolar oluşturmak mümkün olmaktadır. Ancak bu tasarımda en önemli bileşen ilişkilerdir (relationships). İlişkilerin kökü ilişkisel veritabanı modeline dayanır.
    Bu videoda genel olarak bir “ilişkiler” hakkında bilgi verip ardından Excel üzerinde uygulamalar yapacağız:
    İlişkisel (relational) veritabanı modelinde veriler birden çok tablo içinde saklanırlar. Tablolar arasındaki verilerin bağlantısını sağlamak için de ilişkiler (relationships) kullanılır. Örneğin bir müşteri tablosuna bağlı alt tablolar (hareket) yaratılabilir. Ardından hem müşteri tablosuna hem de hareket tablolarındaki veriler üzerine kurulu raporlar alınabilir.
    İlişkiler bire-bir (one to one), bire-çok (one to many) ve çok-çok (many to many) olmak üzere iki şekilde oluşturulabilir. Ancak temel ilişki bireçok ilişkidir diyebiliriz.
    Bire-çok ilişkide bir tarafındaki tablonun Birincil (Primary) sütunu diğer tablonun (çok tarafındaki) Yabancı (Foreign) sütununa bağlanır. Bire-çok ilişki bir tablonun (sorgunun) tek bir kaydı diğer bir tablonun (sorgunun) birden çok kaydıyla eşleşmesini belirtir. Örneğin bir müşterinin çok sayıda hareketi (satış olayı) vardır. Aynı şekilde bir ürünün hareketleri arasındaki ilişki sağlanmış olur.
    Tablolar arasındaki ilişki (relationship) tanımını yapmak için önce tablolar üzerindeki anahtar (key) alanlar seçilir. Tipik olarak ilişkiler bir-çok (one-to-many) şeklindedir ve “bir” tarafında benzersiz bir anahtar alan (müşteri kodu gibi), yine “çok” tarafında bununla uyumlu bir alan (hareket tablosundaki müşteri kodu karşılığı) seçilir.
    Tablo ve anahtar alanları:
    Birincil anahtar (Primary key): Müşteriler - Müşteri kodu
    Yabancı anahtar (Foreing key): Satışlar - Müşteri Kodu
    İlişkilerin oluşturulması için Veri (Data) şerit sekmesindeki İlişkiler (Relationship) aracı kullanılır. Burada Yeni (New) tıklanarak tablolar arasındaki ilişkiler oluşturulur. Burada tablolar (ana ve hareket tablosu gibi) seçilir. Ardından tablolar üzerindeki anahtar alanlar seçilir ve ilişkiler oluşturulur.
    Ardından Pivot tablo oluşturma işlemi yapılır.
    Ancak ilk ekranda “Bu verileri veri modeline ekle - Add this data to data model” onay kutusunu işaretlenir.
    Ayrıca tablolar veri modeline eklendikten sonra Power Pivot sekmesinde Diagram görünümünde de ilişkiler oluşturulabilir ve Pivot tablolar oluşturulabilir.
    Faruk Çubukçu - Bilgi Teknolojileri Danışmanlık
    www.farukcubukcu.com www.excelakademi.com www.excelci.com

Комментарии • 1

  • @Yorumcu63
    @Yorumcu63 2 года назад

    Teşekkürler.(Terkrar izle)