Omtrent 70% av jordens overflate er dekket av vann. Jorden er helt perfekt plassert i vårt solsystem, i akkurat riktig avstand fra solen slik at dette vannet både kan eksistere og være flytende. Om Jorden var noe lengre vekke fra solen ville vannet fryse til is og om Jorden var litt nærmere solen ville temperaturen være for høy og vannet ville fordampe. Så Jordens ikke altfor kalde og ikke altfor varme posisjon er helt perfekt! Men hvordan kom vannet hit? Vann er nemlig et avgjørende trekk ved planeten vår, og det er en en viktig del av vårt daglige liv. Jorden starter med en protoplanetarisk skive - det er en stor skive med gass og støv som virvler rundt vår nydannede sol. Når støv- og iskornene i disken kolliderer, begynner disse kornene å bli større og større klumper. Til slutt danner disse klumpene byggesteinene til gigantiske planeter. Men i den tidlige perioden av solsystemets dannelse var det mye varmere på der jorden vår sitter nå. Så selv om det mest sannsynlig var vannmolekyler til stede i blant støv og klumper i den protoplanetarisk skiven, så var det for varmt til at vann kunne kondensere til en væske, det fordampet til gass i stedet. Dessuten hadde den unge jorden ennå ikke en atmosfære, nor som gjorde at flytende vanndråper kunne bli blåst ut i verdensrommet. Dette etterlater oss litt av et puslespill. Hvordan fikk vi hav? Hvis Jordens vann ikke ble dannet når Jorden ble dannet, mistenker planetariske forskere at det må ha blitt levert senere via asteroider og kometer. Både asteroider og kometer er kjent for å ha is, og vannet i Jordens hav er likt (isotopisk) det som finnes i asteroider.
Er så glad for Aarebrotsforelesingene. Tusen takk! På ønskelisten: Kalle Moene!
God formidling. Forståelig språk. Engasjert foreleser. Viktig tema. Interessant fagområde. Bravo! 🙂
Inspirerande og spennande. Ein ting fekk eg ikkje heilt tak i: Kor kom alt vatnet på kloden frå? Vi er jo meir ein havplanet enn ein jordplanet.
Omtrent 70% av jordens overflate er dekket av vann. Jorden er helt perfekt plassert i vårt solsystem, i akkurat riktig avstand fra solen slik at dette vannet både kan eksistere og være flytende.
Om Jorden var noe lengre vekke fra solen ville vannet fryse til is og om Jorden var litt nærmere solen ville temperaturen være for høy og vannet ville fordampe.
Så Jordens ikke altfor kalde og ikke altfor varme posisjon er helt perfekt!
Men hvordan kom vannet hit? Vann er nemlig et avgjørende trekk ved planeten vår, og det er en en viktig del av vårt daglige liv.
Jorden starter med en protoplanetarisk skive - det er en stor skive med gass og støv som virvler rundt vår nydannede sol. Når støv- og iskornene i disken kolliderer, begynner disse kornene å bli større og større klumper. Til slutt danner disse klumpene byggesteinene til gigantiske planeter.
Men i den tidlige perioden av solsystemets dannelse var det mye varmere på der jorden vår sitter nå. Så selv om det mest sannsynlig var vannmolekyler til stede i blant støv og klumper i den protoplanetarisk skiven, så var det for varmt til at vann kunne kondensere til en væske, det fordampet til gass i stedet. Dessuten hadde den unge jorden ennå ikke en atmosfære, nor som gjorde at flytende vanndråper kunne bli blåst ut i verdensrommet. Dette etterlater oss litt av et puslespill. Hvordan fikk vi hav?
Hvis Jordens vann ikke ble dannet når Jorden ble dannet, mistenker planetariske forskere at det må ha blitt levert senere via asteroider og kometer. Både asteroider og kometer er kjent for å ha is, og vannet i Jordens hav er likt (isotopisk) det som finnes i asteroider.
Interessant og dyktig, Nesten på høgde med Aarebrot
i dont understand nothing but it looks good
Superinteressant!