Almanya’nın yeni göç yasasını Almanya’nın en ünlü Göç Hukuku bürosunun avukatlarıyla konuştuk.

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 6 ноя 2024

Комментарии • 581

  • @necipoguzz
    @necipoguzz 4 года назад +214

    Sonradan Türkçe öğrenenler arasında gördüğüm en güzel Türkçe'lerden birine sahip Martin. Tebrikler

    • @mav1en727
      @mav1en727 4 года назад +1

      1-Çorumlu Amir
      Hakkını yemeyelim ama 2-Martin Reis olabilir.Guzel video olmuş

    • @bernayldrm64
      @bernayldrm64 4 года назад +1

      Kaç yılda ogrnemıs acaba

    • @emilypece5940
      @emilypece5940 4 года назад +1

      Harika ya çok başarılı değil mi

    • @nehirbozkurt0505
      @nehirbozkurt0505 3 года назад

      Necip kardeşim seni de çok beğeniyorum sende bi araştırma yapsan iş arama vizesini işçi vizesine çevirebilir miyiz acaba senden de videolar bekliyorum kardeşim

    • @fatihakman3636
      @fatihakman3636 3 года назад

      Konuşmamızda iş aramak için site ismi verecek olduğunuzu söylediniz an lik te verecek dediniz ama vermediniz versenizde biz araştırarak size zahmet

  • @heisenberg3456
    @heisenberg3456 4 года назад +157

    Bu video en az 300 euro değerinde hukuki bir danışmanlık görüşmesidir. Şafak Salda'nın değerini bilin.

    • @zeynepaydin898
      @zeynepaydin898 4 года назад +1

      He bunun tasasi sana kalmis!

    • @halilkayer5335
      @halilkayer5335 4 года назад +11

      @@zeynepaydin898 Yok ya Almanya'da bu sekilde birikime dayali islerin hep bir ucret karsiligi olur, yani kultur olarak boyle buralarda, Aslinda Heisenberg onu vurgulamak istemis. Yoksa mitingde halka isikli top firlatan adam tavri yok. Yanlis anlasilma olmamasi adina yazma yukumlulugu hissetim, o yuzden yazdim :)

    • @zeynepaydin898
      @zeynepaydin898 4 года назад

      @@halilkayer5335 ich sag nur, oh man!!

    • @leongermany1229
      @leongermany1229 4 года назад

      bu yılın Mart ayında çıkan göçmen yasası ile ilgili başka maddeler içerdiğini söyleniyor Mesela daha önce Almanya'da ilticacı olarak yaşayanlar için geçerli olduğunu söyleniyor mesela ilticacı ilticasini geri çekip bir işçi olarak başvuruda bulunabilir diye bir haber okudum bu Acaba ne kadar doğrudur ?
      Böyle bir kanun var mı böyle bir madde var mı?

    • @HomoDarwinus
      @HomoDarwinus 2 года назад +1

      Uzun süredir bu işleri araştıran biri olarak daha fazlasını biliyorum. Bu işe mi başlasam?

  • @mepezzchapulovski3919
    @mepezzchapulovski3919 4 года назад +85

    Videoda bahsedilen aracı şirketlerin çoğu önden birkaç bin € , bir de iş bulurlarsa ilk maaşınızı istiyorlar. Çoğu bir masa bir kasa olan bu şirketlere güvenemediğim için oturup kendim konuyu araştırdım. Öğrendiklerimi burada paylaşmak istedim.
    Yeni yasanın beyaz yaka işi arayan üniversite mezunlarına pek bir etkisi yok. İş arama vizesi zaten vardı ve bununla ilgili pek bir değişiklik yapılmadı. Bence bu vizeyi alarak iş aramak zor, bu yüzden bu yöntem pek tercih edilmiyor gibi geliyor bana. Mühendislik (ve bunun gibi kısıtlı olmayan meslekler için) için anlatıyorum: 6 aylık parayı bankada bloke ettireceksiniz(bloke demek vize alabilmek için bu parayı hesabınızda gösterip sonra kimden aldıysanız geri verme gibi bir şey yapamazsınız demek, para bloke oluyor siz Almanya'ya gidince ay ay kullanımınıza açılıyor) , diploma denkliği alacaksınız, görüşme randevularınız olacak, ve (burası benim için de net değil) mezun olduğunuz bölümle iş aradığınız alan farklı ise iş tecrübenizi de ispatlamanız gerekiyor sanırım.
    Türkiyede çalışıyor iseniz zaten işi bırakıp 6 aylığına iş aramaya gidemezsiniz , ama buna rağmen 6 aylık parayı bloke etmek gerekiyor. Çalışmıyor iseniz zaten 6 aylık bloke edecek para bulmak mesele. Bu yüzden yeni mezunlar bir şekilde bir okula kaydolarak öğrenci vizesiyle gitmeye, çalışanlar da görüşmelerini ayarlayıp, turist vizesiyle gidip, görüşme yapıp, dönüp çalışma iznini çıkartıp, istifa edip basıp gitmeye bakıyor. (bazı şanslı insanlar hiç gitmeden Skype görüşmesiyle işini ayarlayabiliyor tabi)
    Herşey yolunda gitti de bir iş buldunuz diyelim. İş sözleşmeniz de elinizde. Burada 3 durum sözkonusu 1-eğer iş arama vizeniz var ise Türkiyeye dönmeden çalışmaya başlayabiliyorsunuz. İzne Almanya'da başvuruyorsunuz. 2-İş arama vizeniz yok ise Türkiye'deki konsolosluktan çalışma iznine başvuruyorsunuz. Her iki durumda da sözleşme önemli. Nitelikli iş yapacağınızı ispatlayan detaylı bir sözleşme olmalı. Ayrıca maaşınızın da yapılacak işin standardına uygun olması gerekiyor. Öyle "abi beni al yarı maaşa al, çalışırım" yok. Adamlar memleketlerinde haksız rekabeti engellemek istiyor.
    En son mavi kart meselesi, mavi karta ayrıca başvurma diye bir şey yok. Eğer çıkacak çalışma izni mavi kart şartlarını sağlıyorsa, izni mavi kart olarak veriyorlar. Mavi kart için maaş 55600 € brüt'ün üzerinde olmalı. (IT işleri için bu sınır daha düşük, vee tabi o zaman da işin IT işi olduğunu ispatlamanız gerekiyor) Tabi burada da "abi maaşımı yüksek göster mavi kart alayım" gibi şeylerden Almanlar anlamaz, ama pazarlıkla bu rakama getirme şansı varsa bunu zorlamak gerekiyor. Mavi kart'ın normal çalışma vizesine göre çok büyük avantajları var. Mesela süresiz oturma izni için doldurmanız gereken yıl sayısı konusunda; mavi kartınız varsa doldurduğunuz yıllar başka bir Schengen ülkesine geçerseniz yanıp sıfırlanmıyor. Mavi kart bir EU belgesi.
    Yukarıda anlattıklarım işin sadece devletle alakalı kısmı idi. Devletten ayrı olarak bir de Almanyada'ki işvereni ikna edip işe girebilme kısmı var tabi. Çoğu pozisyon için devlet şart koşmasa da işveren tarafından C1 seviyesi almanca isteniyor (evet hiç Almanca istemeyenler de var, bulan bir şekilde buluyor) çalışırken aldığınız eğitim sertifikaları, mevcut işverenden referans vb istiyorlar. Tecrübesiz yeni mezun iseniz zaten işvereni ikna etmeniz zor. İlk paragrafta anlattığım zorluklara rağmen iş arama vizesinin asıl avantajı işvereni ikna etmede bence. İki avantajı var: Birincisi yüz yüze görüşme imkanı. İkincisi de işe kabul edilirseniz Türkiye'ye dönüp çalışma vizesi çıkartmanız gerekmiyor ve direkt çalışmaya başlayabiliyorsunuz. Bu da sizin çalışma izni alamama riskinizi ortadan kaldırdığı için işverenin bu konudaki tereddütlerini ortadan kaldırıyor, sizi tercih etmelerini kolaylaştırıyor.
    Yani konu iki ucu b*klı değnek, iş arama vizesinin iş vereni ikna etmede avantajı var ama alması kolay değil.
    Bütün bu anlattıklarıma ek olarak bir de kısıtlı meslekler meselesi var. Mühendislikten farklı olarak öğretmenlik, sağlık alanı, avukatlık, vb mesleklerini icra edecekseniz sağlamanız gereken şartlar var. Mezun olduğunuz okulda tamamladığınız tüm derslerin listesini yollayacaksınız, bunları tek tek inceleyecekler ve tamamlanız gereken ek dersler var ise bunları size bildirecekler. Yine kısıtlı meslekler için Alman devletinin belirlemiş olduğu dil şartı var mesela hatırladığım kadarıyla dahiliye C1 , psikiyatri C2, öğretmenlik C2 idi.
    Burada anlattığım zorluklara rağmen benim de Türkiye'den hiç umudum kalmadı açıkçası. 1 seneden uzun süredir işsizim. Biri yurtdışında olmak üzere 2 mühendislik Master'ım var, 15 senelik iş tecrübem var ama bir işe yaramıyor. Bazıları tanıdık vasıtasıyla olmak üzere onlarca başvuru yaptığım günler oluyor. Türk firmaları insanı insan yerine koymuyorlar hiç bir şekilde geri aramıyorlar. Bırakın online başvurmayı , iki kere Küçükçekmece'ye kadar gidip görüştüğüm kendine kurumsal diyen firma bile şimdi telefonlarıma cevap vermiyor. Taa Almanya'daki elin Almanı en azından bir cevap yazıyor. Belki bazıları soğuk ve önyargılılar ama en azından insana gösterilmesi gereken minimum saygıyı gösteriyorlar.
    Bir senedir Almanca öğreniyorum B2 seviyesine geldim. Artık bir şekilde bankadan kredi borç harçla bu parayı bloke ettirip iş arama vizesini alıp gideceğim sanırım.
    Herkese kolay gelsin, Türkiye'nin durumu sıkıntılı. Ne diyeyim, umudunuzu yitirmeyin arkadaşlar.

    • @catwomanxl3768
      @catwomanxl3768 4 года назад

      süper bir yazı, ellerine sağlık

    • @mepezzchapulovski3919
      @mepezzchapulovski3919 4 года назад

      @@muhammetbetirgic5318 Tabi, buyrun.

    • @kaan1780
      @kaan1780 4 года назад +1

      Çok iyi yazmışsın. Kaydettim. Bilgin varsa, yazılım sektöründe Almanca bilmek ne kadar önemli? Benim İngilizcem c1 üzerinde. Şuan universitedeyim. Sence mezun olana kadar kendim Almanca öğrenebilir miyim? En azından B1 e kadar?

    • @batuhanleas4485
      @batuhanleas4485 4 года назад

      Merhaba dostum ben b2 almanca b2 ingilizceye sahip bir programlamacıyım diplomam var ve çalışma geçmişim var iş arama vizesi mi daha rahat olur yoksa internetten başvurmak mı

    • @mepezzchapulovski3919
      @mepezzchapulovski3919 4 года назад +1

      @@batuhanleas4485 En başta şunu söyleyeyim İngilizceniz akıcı olsaydı Almancanız zayıf da olsa iş bulma şansınız olurdu ama bu şartlarda iş bulmanız biraz zor gibi. Yine de cevap vereyim ; şansınızı denemek istiyorsanız ve zaman ve paranız varsa iş arama vizesi avantajlı. Yok ben işimi bırakamam bir yandan çalışırken bir yandan iş arayayım diyorsanız uzaktan başvurun. Almanlar Linkedin'den daha çok Xing kullanıyor , burada bir profil açıp kontakt ekleyerek büyütmekle başlayabilirsiniz.

  • @SemihSENER
    @SemihSENER 4 года назад +84

    Daha yayın bitmeden, bilmem kaç kişiyle linkini paylaştım.
    Safak seni tebrik ediyorum, DW'den tercüme yada yoruma açık bir şekilde değil de, işin uzmanlarını bulup yayınladığın için tebrik ediyorum, tam bir Alman tarzı olmuş.
    Aynısını mavi kart sürecinde de yapmıştın, Armağan ile ilk yaptığın masa toplantısında (Berlin kafası değil) Armağan'dan tam nitelikli / inandırıcı bilgiler alabilmiştik.
    Önün açık olduğuna inanıyorum, mach weiter so!

    • @sedaisk2863
      @sedaisk2863 4 года назад +1

      Kendi adima çok teşekkür ederim Şafak Salda.Kafamda netleştirebildim bazı şeyleri.Hakkini ödeyemeyiz. İyi ki varsın🙏

    • @OguzhanlaAlmanya
      @OguzhanlaAlmanya 4 года назад +1

      Semih nerdesin? Email at bana:) telefonlasalim.

    • @SemihSENER
      @SemihSENER 4 года назад +1

      @@OguzhanlaAlmanya attım az önce ;), ilk tılsımı şafak 'tan almıştım, ama senin videoların tüm ayrıntıları yasanmış örneği ile masaya yatırdı. Sana da ne kadar teşekkür etsem az.

    • @OguzhanlaAlmanya
      @OguzhanlaAlmanya 4 года назад

      @@SemihSENER canımsın 👍👌😁

  • @taylan4646
    @taylan4646 3 года назад

    Çok güzel sorular sormuşsunuz Şafak Bey konuklarınız da çok güzel anlatmışlar. Teşekkürler.

  • @ibrahimbalic6126
    @ibrahimbalic6126 4 года назад +3

    Herkesin bilip bilmeden video yaptığı bu konuda, işinin ehli insanlarla yaptığınız bu güzel video için çok teşekkür ederim. Devamının gelmesi dileğiyle...

  • @sefabockun141
    @sefabockun141 4 года назад +17

    Bloke hesap her şeyi bozuyor. Kalacak yer de sıkıntı. Tecrübesiz bi mühendise işte vermezler. İlk ayakta yatıyor....

  • @ulastabar413
    @ulastabar413 4 года назад +4

    Abi sen ne değerli bir adamsın ya
    Sağolasın vallahi rehber olduğun için

  • @fica5727
    @fica5727 3 года назад

    Martin daha anlaşılır gibi sanki🤔
    Teşekkürler hocam,iyi ki varsın.🤗

  • @Dikmenproduktion
    @Dikmenproduktion 4 года назад +8

    Ben Neuköllen´den geliyorum.....koptum vallah.
    Dr. Martin bence genius bir adam

  • @nikolatesla9829
    @nikolatesla9829 4 года назад +2

    Kalite kokuyorsun abe helall yine mükemmel bir paylaşım 💐💐

  • @ismailbayrak9319
    @ismailbayrak9319 4 года назад

    Şafak bey birinci ağızdan yapılan bu bilgilendirme için çok teşekkür ederim.

  • @selamselam378
    @selamselam378 4 года назад +37

    Martin almanyadaki türklerden iyi türkçe konuşuyor maşAllah

    • @yguc9342
      @yguc9342 4 года назад +2

      Ahahahah doğru

    • @yguc9342
      @yguc9342 4 года назад

      Ahahahah doğru

  • @fratsaskn5445
    @fratsaskn5445 3 года назад

    Abi an numara beş yıldız bir video olmuş aklımdaki bütün soru işaretlerini cevapladı çok teşekkür ederim size 😊

  • @hacerguler3050
    @hacerguler3050 4 года назад +1

    Cok tesekkur ederiz şafak salda:) Bir hemsire olarak aklimdaki bazi sorulara cevap buldum. Biraz cesaretim kirildi ve gözüme daha da zor gorundu denklik meseleleri, prösedurler.. Her sey icin tekrar tesekkurler

  • @erdoganoner
    @erdoganoner 4 года назад +2

    Sabah gördüğüm haber beni dehşete düşürdü.
    Çok geçmiş olsun Şafak Abi.

    • @erdoganoner
      @erdoganoner 4 года назад +2

      Tam kendimi göçe hazırlamışken bu haber ile uyanmak büyük bir huzursuzluk ve düş kırıklığı yarattı bende. Umarım en kısa zamanda tarafsız bir şekilde aydınlığa kavuştururlar. Ölenlere rahmet, yakınlarına sabır dilerim.

  • @serkanagah8369
    @serkanagah8369 4 года назад +1

    Şafak abim burda tıkılıp kalmış yurttaşlarına takdire şayan bir çaba sarfediyorsun.cok cok teşekkürler selametle

  • @ecuhack8689
    @ecuhack8689 4 года назад +1

    Çok değerli bir video olmuş. Bir bilişimci olarak gayet motive edici buldum.

  • @Dek3601
    @Dek3601 3 года назад

    çok teşekkür ederim şafak abim! bu çok faydalı oldu benim için...

  • @h.h.6479
    @h.h.6479 3 года назад +1

    martinden türkçe duymak çok güzeldi.Ben bir hukuk öğrencisiyim ve bu konuda araştırmalar yapıyorum.bakalım.

  • @SemihSENER
    @SemihSENER 4 года назад +11

    Almanya böyle bir ülke işte (daha 3. dakikasındayım); Adamların rakibini övebiliyorsun, vatandaş oraya yönlenecek diye ne avukatların ne de sunucunun bir kaygısı olmuyor.

  • @aylinaydin7235
    @aylinaydin7235 2 года назад

    Martin o nasıl güzel ve akıcı bir Türkçe? Tebrik ediyorum.

  • @pixelbasedlifeforms
    @pixelbasedlifeforms 4 года назад +2

    Martin Alamanci aksani ve grameriyle Turkce konusuyor, gercekten cok ilginc :)
    Turkcesi cok iyi, bir dili bu seviyede konusabilmek gercekten cok zor.

  • @eyupkilinc6585
    @eyupkilinc6585 4 года назад +1

    Teşekkür ediyorum çok faydalı bir buluşma oldu emeğinize sağlık 👍😊🙏🙏🙏👏🏼👏🏼👏🏼

  • @lalekonus2436
    @lalekonus2436 4 года назад +9

    Martin Manzel gibi bir Alman arkadaşım olsa öpüp başıma koyardım. Öyle acık, insancıl hem de zahmet edip Türkce öğrenmiş birini ilk defa görüyorum. Benim gittiğim okullardaki Batı Almanyadaki Almanlar bırakın birkaç kelime Türkçe öğrenmeyi Türklükle cağrıştıran nesneler görseler, duysallar, mesela döner dükkanından geçseler hemen burun kıvırırlar yada sarkastik ırkçı alaylarda bulunurlardı. Birkere okulda Gymnasiumda proje haftalarımızda grup olarak Türkçe tanıma kursu yapmıştık, Allahın hiç bir kulu odamıza girip ilgi göstermedi. Her kapımızdan geçen pasif agresif bir tavırla alaycı gülümseme fırlatıp geçti.

    • @lalekonus2436
      @lalekonus2436 4 года назад +1

      @@gezyeoku Haklısınız. Hanau'daki gelişmeler söylediklerinizin en güncel kanıtıdır. Yorumunuz icin teşekkür ederim.

  • @cagrcocu8003
    @cagrcocu8003 4 года назад +1

    Çok faydalı , başarılı bir video olmuş. Gerçekten merak ettiğim konular üzerine değinilmiş.Emeğinize sağlık.

  • @bulentarducluoglu7576
    @bulentarducluoglu7576 4 года назад

    şafak bey merhaba inşaat mühendisiyim almanyaya gelmek istyorum çok yararlı yayın oldu

  • @mehmetfatihozturk9612
    @mehmetfatihozturk9612 4 года назад +1

    Safak abone sayisi coşmuş. Çok sevindim 👏🏻👏🏻👏🏻

  • @diogenesiaaldeniz5720
    @diogenesiaaldeniz5720 4 года назад

    Harika bir video olmuş, çok teşekkürler. Martin Bey’e bayıldık, harika Türkçe konuşuyordu 👍🏼. Konuklarınızın her ikisine de güzel bilgiler için ayrıca teşekkür ederiz.

  • @Huseyin_Ba
    @Huseyin_Ba 4 года назад

    kesinlikle çok faydalı bir görüşme videosu, soru cevap videosu olmuş. Teşekkür ederiz ( süreç hakkında devamını da bekliyoruz)

  • @erdalbilgic7746
    @erdalbilgic7746 4 года назад +38

    Almanlar talep ettikleri belgelerde haklılar, yoksa nasıl anlayacaklar ki meslek sahibi olduğunuzu. Türkiye'de insanlar maalesef sömürüldüğü için hafife alınıyor. Daha önce yazmıştım Milli Eğitim Bakanlığının yerinde olsam Meslek Liselerine acilen ağır Almanca dersleri koyardım.

    • @atmospher1
      @atmospher1 4 года назад +9

      herkes Almanyaya göç etsin diye di mi😄

    • @recaiefe9020
      @recaiefe9020 4 года назад +1

      Abi lütfen yardımcı ol bak abone oldum ve beğendim anlatıyorum beni hamburg da bir şirket işe aldı bütün imzalar ve atıldı ve ve şirket dil istemedi benden diploma denkliğim geldi gelecek ve vizeye gitdiğimde dil yok diye vizede kalırmıyım. Teşekkür ler

    • @logas8991
      @logas8991 4 года назад +1

      @@atmospher1 herkes insan gibi yasayabilsin diye

    • @mizantrofikk
      @mizantrofikk 4 года назад +2

      @@usturmaca konsolosta bitane kadın vardı eğer o varsa almancası yoksa asla alamaz
      hemen göthe enstütü den a1 belgesi al 1,500 tl di enson 2 ayda alırsın

    • @emrullahdeniz4600
      @emrullahdeniz4600 4 года назад +2

      @@recaiefe9020mesleğin ne bilmiyorum ama knk seninle ayni durumdayim her seyi halletmistim a1 lede vizeye basvurdum ama kabul etmediler hiç bosuna uğrasip parani harcama b1 al ondan sonra basvur ben suan b1 icin calisiyorum

  • @friseurserkan9572
    @friseurserkan9572 4 года назад +1

    Çok teşekkür ederiz abicim bizleri aydınlattıgınız için

  • @erguven11
    @erguven11 4 года назад +69

    Sevgili arkadaşlar. Almanya’da yeni sayılırım. O yüzden yazacaklarımı yüzde yüz doğrular olarak değil de benim tecrübelerim olarak değerlendirin lütfen. Şafak beyin özellikle göç ile ilgili videolarının hepsini takip ettim. Bunu da izledim. Siz de anlamışsınızdır ki hala birçok açıdan belirsizlikler var. Üniversite mezunu olmayan, belli seviyede Almanca bilmeyen, cebinde parası olmayan birisinin buraya gelmesi bence akıllıca bir şey değil. Zira Almanya’nın bazı gerçekleri var. Mesela B1 seviyesinde Almanca yoksa tuvalet bekçisi bile olmanız zor. Burada eyalet sistemi var. Bırakın her eyaletteki yasaları, küçük kasabadaki bir sıradan devlet memuru dahi farklı şeyler söylüyor ya da yapıyor. Verdiği kararlar da kanun gibi. İnanılmaz bürokrasi var. Her konuda gereksiz bir sürü belge isterler. Sadece posta (mail değil) ile haberleşirler. İşler yavaştır. Randevu almadan hiçbir yerde işinizi göremezsiniz. Kısacası varsa üç beş birikiminizi de sağa sola çarptırmayın. İyice araştırın, işin ehli kişileri bulmaya bakın. Sonradan büyük hayal kırıklığına uğramamak için sağlam adımlar atın. Hem vaktiniz hem paranız hem de umudunuz boşa tükenmesin.

    • @meralguven6476
      @meralguven6476 4 года назад

      Aynen katılıyorum

    • @astroserdaro
      @astroserdaro 4 года назад +2

      Kardeşim mesleğin nedir? Kalacak yeri nasıl yaptın? Sizin tecrübeniz bilgiden çok daha değerli.

    • @erguven11
      @erguven11 4 года назад +9

      Serdar DEMİRDAŞ Benim durumlar karışık. Yeni göç yasasıyla hiçbir benzerliği yok. Yukarıda yazdıklarım tamamen genel yaşanabilecek konular. İnsanların birçok sıkıntıya hazırlıklı olması gerektiğini belirtmek için yazdım. İnanılmaz yavaş işleyen bir sistem var. Bugün 2-3 saat iş bulma kurumu gibi bir yerdeydim. Çıktığımda hiçbir şeyi halledememiştim ve kafam biraz daha karışmıştı. Maalesef burası birçok konuda böyle. Telefona yanlışlıkla spotfy indirmişim, bugün Vodafone gittim, iptal etmeyi dahi beceremediler. Bazen bu Almanlar böylesine bir medeniyeti nasıl kurmuş diye acayip şaşırıyorum. Sizinle ilgilenebilecek yakın bir arkadaşınız, yakın bir akrabanız burada yoksa ve Almanca bilmiyorsanız böylesine bir zor bir maceraya atılırken iki kez daha düşünmelisiniz. Belki ben risk almayı sevmeyen bir kişiyimdir ve sizi umutsuzluğa sevk etmiş de olabilirim. O yüzden çok araştırmakta fayda var.

    • @astroserdaro
      @astroserdaro 4 года назад +4

      @@erguven11 Tabi ki Türkiye'nin pratik zekasina alıştığımız için oralar çok yavaş geliyor. Ama yavaş da olsa bir sistem olması elbet de bir çözüm olusturuyor. Kolay değil Almanya. Bizim isler De karışık. Ama yaşayan birinin tecrübesi bizi daha tedbirli yapıyor. Ve en önemli şey dil. Dil bilince elbet de bir şeyleri çözeriz. Mesele o zamana kadar ne yapacağız ? Ben bir süre çalışıp sonra Türkiye'ye gelmek istiyorum çünkü özel sektor yurt dışı tecrübeye çok fazla değer veriyor Türkiye'de.

    • @gokhank4531
      @gokhank4531 4 года назад

      Sen nasil gittin almanyaya peki kardesim belki yararin olur

  • @birdeboyledusun2009
    @birdeboyledusun2009 4 года назад

    Cok kaliteli insanlar ve video..safak bravo tebrikler

  • @emre6049
    @emre6049 4 года назад

    teşekkür ederiz çok faydalı olmuş.
    beyefendilere de ayrıca teşekürler

  • @nalidud3659
    @nalidud3659 4 года назад +3

    Emeğinize sağlık çok faydalı oldu

  • @deryaford6120
    @deryaford6120 4 года назад +1

    Avukatlar cok yakisikli.Bayildim🇩🇪😀

  • @nurcanylmaz4957
    @nurcanylmaz4957 4 года назад

    Çok güzel faydalı bir video,
    gerçekten işi bilenlerden öğrendik. Sağol Şafak Bey. Bu arada sizin ses yankılı geldi, hastasınız sanırım geçmiş olsun...

  • @mayaokumus2256
    @mayaokumus2256 4 года назад +1

    Denkliğin denkliği alınmalı. Kısaca denklikception :) yani mimar olarak gitmek istiyorsunuz.okulunuzun ve bölümünüzün denkliği var ama Almanya da mimar olarak imza yetkisi almak için çalışacağınız eyalletteki mimarlar odası tarzı resmî bi daireden denklik almalısınız.aksi taktirde mimarlık ofisinde draftman ya da autocad operatörü olarak çalışırsınız.Yani mimar pozisyonunda olup,sadece imza yetkiniz olmaz.benim anladığım bu.buarada video güzel olmuş.emeğine sağlık şafak

    • @beratulas7184
      @beratulas7184 3 года назад

      Merhabalar ben mimarim ve Almanya'ya gitmek istiyorum siz gittiniz mi yada gitmeyi dusunuyor musunuz yardımlarınıza ihtiyacım var

  • @anlkurkcu1250
    @anlkurkcu1250 4 года назад

    Merhaba Şafak Bey. Türkiyede mühendis olup inanın çok zorlu ve kötü şartlarda çalışan mühendislerimiz var. Bunlarin bir kısmını inanın çok heyecanlandırdı bu haber. Fakat bir mühendis olarak nasıl bir talep var ve nelere nasıl hazırlanmalıyız? İş bulma durumunu nasıl hızlandırabilir ve sonuç elde edebiliriz. Özellikle elektronik, makine mühendislikleri gibi otomotiv sektöründe çalışabilecek mühendisler için daha fazla bilgi sağlayabilirseniz çok sevinirim. Ayrıca bu yaşanan son olaylardan sonra tedirgin olan kişi sayısıda arttı.
    emeğinize sağlık güzel bir bilgilendirme olmuş.

  • @helmsklann1788
    @helmsklann1788 4 года назад

    Cok güzel röportaj olmus, tebrik ederim.

  • @aysenurayverdi8098
    @aysenurayverdi8098 4 года назад

    Kalite bin adresi bu Kanal ❤️

  • @csknsabev
    @csknsabev 4 года назад

    aklınıza, fikrinize ve emeğinize sağlık çok teşekkürler bu video için...

  • @cengiz-tv-gezirehberi2653
    @cengiz-tv-gezirehberi2653 3 года назад

    Sayın kıymetli ve değerli insan Şafak kardeşim, öncelikle sevdiklerinizle birlikte mutlu, sağlıklı ve başarı dolu Bir yaşam dilerim. Çok başarılı ve taktir toplayan işlere imza atıyorsunuz,sizi kutluyorum. Değerli kardeşim,ben Antalya'da yaşıyorum.bir çok profesyonel mesleği olan biriyim. Ben artık ömrümün geri kalanını Almanya veya çevresinde yaşamak istiyorum. Hemen hemen bütün arkadaşlarım Almanya'da.. devamlı konuşmalarımız da sende burda olsan diyorlar..lakin hangi yollarla geleceğimi bilemiyorum. Bana burda bir şirket kur diyorlar.temizlik ve evden eve taşımacılık nakliyat ,veya fasfood gibi... çok iyi bir adana kebab, tantuni, tatlı,pizza ustasıyım,ama bir işte karar vermem lazım.. sizin bilgilerinize ihtiyacım var..ayrıca bu iki avukatın da e-mail adreslerini yazarsanız minnettar olurum.

  • @taylantufan
    @taylantufan 4 года назад

    Harika bir yayın olmuş. Çok teşekkürler. Yalnız bir dahaki sefere eko sorununu çözebilirseniz ve biraz daha yüksek ses sağlanabilirse daha rahat dinlenebilir kanaatindeyim. Elinize sağlık.

  • @aysesule1758
    @aysesule1758 4 года назад +39

    Hem gelin hem gelmeyin videosu olmuş

    • @Kizilhxx
      @Kizilhxx 4 года назад +9

      Aynı zamanda hem kolaylaşti, hem zorlaştı olmuş

    • @maximelefrancais
      @maximelefrancais 4 года назад +6

      Arap ismi olanlar ve müslümanlar gelmesin. Geldiklerine pişman edecekler çok yakında.

    • @aysesule1758
      @aysesule1758 4 года назад +2

      Tam tersine bütün Ortadoğu nerdeyse Berlindeydi, ozellikle Suriyeliler, bence nitelikli elemandan daha çok ayak işi yapacak birilerini arıyorlar 🤔

    • @maximelefrancais
      @maximelefrancais 4 года назад +5

      @@aysesule1758 Almanca olarak "benim adım Ayşe, Allah Akbar" diye bağırın sokakta. Anlarsınız ne demek istediğimi. Almanya'daki Suriyeliler en az 200.000 eurosu olan sığırlar. Anadolu yobazları gibi 1200 euro maaşla çalıştıramazsınız. Nitelikli elemanın en nadir çıkacağı coğrafyadır ayrıca Ortadoğu.

    • @Kizilhxx
      @Kizilhxx 4 года назад +2

      @@maximelefrancais ismimiz arapca konmuş, alirlarsa değişirim :p

  • @ferhatdogrubas2303
    @ferhatdogrubas2303 4 года назад

    Abi çok faydalı bir video çok güzel bir iş teşekkür ve tebrik ederim

  • @emrecavusoglu1850
    @emrecavusoglu1850 4 года назад

    Günaydın Şafak Abi ve arkadaşlar :)

  • @hamitkurt8314
    @hamitkurt8314 4 года назад

    Teşekkürler Şafak çok faydalı bir video olmuş.

  • @emilypece5940
    @emilypece5940 4 года назад

    Martin bey 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👍👏🏻👍👍👍

  • @harunuzun7842
    @harunuzun7842 4 года назад

    Gerçekten çok ama çok faydalı bir videoyu aklımdaki btün soru işaretleri kalktı. İzleyipte işime yaramadı bu video diyecek biri yok. Net

  • @mustafaklc4197
    @mustafaklc4197 4 года назад

    Şafak abi öncelikle sana ve armağan amcalara çok teşekkür ederim.
    Martin bey'e ve Esat bey'ede çok teşekkür ederim bizleri aydınlattıkları için.
    Abi ben meslek lisesi elektronik mezunuyum ama elektronik adına çok bir çalışmışlığım yok
    İnşaat sektöründe elektrikçi olarak çalıştım bunun üzerine bu yasadan faydalanmak için ustalık belgesi aldım.
    Şuan almanca kursuna'da başladım.Sizden ricam birdahaki görüşmenizde,Esat bey'e ve Martin bey'e meslek lisesi diploması ve ustalık belgesi olanlar için sorular sorarmısın.Türkide malum eğitim diye birşey yok herkes bir maddi gelir elde etmek için her işte çalışmak zorunda kalıyor.Sizler şimdiden çok teşekkür ederim böyle konuklarla bizi bilgilendirdiğiniz için.Olurda bir gün gelirsem berlin'e tanışmak isterim berlin kafasıyla:::)))

  • @mustafaxy6380
    @mustafaxy6380 4 года назад +1

    Çok bilgilendirici olmuş

  • @evrimkarayel
    @evrimkarayel 3 года назад

    Çok açıklayıcı ve çok kaliteli bir icerik olmuş yine emeklerinize sağlik. Ancak bu sayılan şartlarla Almanya'nın kalifiye çalışan açığı Türkiye'den bulması imkansız yakın bir durum. Öncelikle en az B2 seviyesinde Almanca bir Türkiyeli için çok zor. Hayatınca kapıkuleyi bile görmemiş gençlerden ancak avrupa görerek ögrenebilecegi bir dil seviyesi bekleniyor. Ikincisi denklik bekleniyor hem lisans düzeyindr hem de mesleki düzeyde. Bunun içinde cebinde parasi olmasi gerekiyor cunku denklik yaparken Almanyada yasayacak falan falan. 1 € 10 TL olmuş asgari ücrete kendi ülkesinde iş bulamayan kalifiye genç oraya gidip denklik yapacak veya iş arayacak bloke parayi nerden bulacak. Almanya bu yasayla hu şartlarla işin içinden asla çıkamaz. Türkiyeden de mühendis dışında kalifiye genç bulamaz. Daha akılcı ve realist bir tavır olmalı.

  • @bnur4253
    @bnur4253 4 года назад +1

    Şafak bey türkiyede avukat sayısı son yıllarda açılan özel üniversiteler sebebiyle inanılmaz arttı. Bizim için diğer mesleklerden çok daha dezavantajlı bir durum var ki o da şu türk hukuku gördüğümüz için trye ayağımızdan zincirliyiz. Yurtdışında çalışma alanımızın çok kısıtlı olduğu söyleniyor. Kısıtlı da olsa hangi alanlarda çalışabiliriz öğrenir misiniz?

  • @bahadr7334
    @bahadr7334 4 года назад +17

    Abi kafede öldürülen gurbetçi Türklerle ilgili bir video yapicak misin ?

  • @halukaktas8502
    @halukaktas8502 4 года назад

    Aylık minimum 3588 Euro (Gross) üzerinden bir kontratınız var ise Blue kart ile çalışma vizesi alabiliyorsunuz, bunun şu faydası var eğer evli iseniz ve eşinizde gelecekse blue kart sahibi birinin eşine dil şartı konmuyor öteki türlü normal bir çalışma vizesi ile gelenlerin eşlerine vize için A1 Almanca sertifikası şartı getiriliyor.

  • @omergedik115
    @omergedik115 4 года назад +1

    Harikasın Şafak hocam, direkt işin uzmanlarını getirip laps! diye önümüze koydun. Senden ricam bir daha bu ekip bir araya gelirse mühendislik gibi diğer meslek dallarına da değinmeniz. Benim kafam karıştı mesela okulumun denkliği varsa bir daha denklik neden yapacağım? Yani işi buldum diyelim hemen çalışamayacaksın deniyor videoda, öyleyse adam bana neden iş versin? Ayrıca ben işi bulduysam, işveren razıysa, diplomam denkse, dili de bir şekilde işverenle hallettiysem mühendis olarak neden hala çalışamıyorum? Yanlış mı anladım acaba?

  • @DrDFE
    @DrDFE 4 года назад +5

    Martin Esat tan iyi konusuyor. :)

  • @guvencetiner1562
    @guvencetiner1562 4 года назад

    Şafak bey bilgilendirici video için teşekkürler. Bir sonraki video için soru. Ben 56 yaşındayım Üniversite mezunuyum emekliyim ve Ankarada yaşıyorum. Yaklaşık bir yıldan beri bu yasayı bekliyordum. Artık bu Ülkenin her bakımdan yaşanılacak hali kalmadı. Bende kendi capimda hazırlıklara basladim. Öncelikle Almanca öğrenmeye basladim. Halen de devam ediyorum. Tır şoförü olarak Almanyada çalışmak ve yaşamak istiyorum. Yaş itibariyle bunun mümkün olup olmadığını öğrenmek istiyorum. Tesekkurler

  • @coskunturgut2218
    @coskunturgut2218 4 года назад +2

    Sağlık için gibi Mühendis için de konuşabilir misiniz? (Makina Mühendisi gibi)

  • @bariscanyilmaz
    @bariscanyilmaz 4 года назад +10

    Sırf Martin için Almanca öğreneceğim :D

  • @nzanm5267
    @nzanm5267 4 года назад

    Şafak harikasın, aus herzen danke dir.

  • @taylan4646
    @taylan4646 3 года назад

    Şafak Bey 2. video ne zaman gelecek?

  • @yutubcu
    @yutubcu 3 года назад

    1. Diploma ve ustalık belgesinin tercümesinin noter tasdikli olması gerekiyor mu ?
    2, somut iş teklifi nasıl olur ki ?

  • @pubgplayerpublisher9534
    @pubgplayerpublisher9534 4 года назад +4

    Sevgili Şafak;
    sayın avukatlarla bir sonraki yapacağın videoda öğrenmek istediğim bilgiler şunlar:
    1- ben varsayalım bir marangoz ustasıyım, lise mezunuyum, elimde kalfalık belgem var ve a2 seviyesinde ingilizce bildiğimi gösteren belgelerim var.yaklaşık 8-10 yıllık marangoz olarak sigorta sürem var. bu bilgiler ışığında öncelikli olarak nereden başlamam gerek. yani almanya için evraklarımı nereye gönderip meslek denkliği almam gerekiyor, bu evrakları denklik veren kuruma ne şekilde ulaştırmam ve ingilizce veya türkçe iletişim kurma şansım mevcut mu?
    2- ben kalifiye meslek denilince direk olarak doktor veya mühendis değilde, işte marangoz, sıhhi tesisatçı, oto tamircisi, beyaz eşya tamircisi olarak algılıyorum, videoda hemşirelik gibi spesifik bir meslek üzerinden gidildi genel olarak ama yukarıda saydığım meslekler için durum nedir? yani hiç umut ışığı yok mu? veya almanya bu mesleğe sahip insanlar için bir fırsat mı?
    3- varsayalım ben elektrik ustası olarak bu meslek sayesinde iş arama vizesi alarak almanya'ya geldim, illa bu mesleği, yapmam şart mı? veya bu iş arama süresi içerisinde hiç alakasız bir iş için bir şirketle kontrat yaptım yine bu yasadan faydalanabiliyor muyum? yoksa almanya "hayır kardeşim sen elektrik mesleği üzerine kontrat yapabilirsin"mi diyecek.
    4- tüm bunların dışında varsayalım yine elektrikçi olarak alman iş bulma sitelerinden bulduğum bir şirket beni türkiye'den istiyor ve kontrat imzaladık bu durumda tüm bu süreci kontrat yaptığım şirket mi takip ediyor? yoksa yine ben türkiye'den konsolosluk aracılığı ile takip mi edeceğim?
    benim gibi bu soruları merak eden arkadaşlar yoruma beğenilerini bırakırlarsa en azından gerçek anlamda kaç kişinin bu ve benzeri konuları merak ettiğini bilmiş oluruz ve şafak bey hangi yönde sorular yönelteceğini bilmiş olur. şimdiden çok değerli bilgilendirmeler için teşekkürler.

    • @mustafaatakan8744
      @mustafaatakan8744 4 года назад

      Reis ne güzel yazdın bende bu yazdıkların yukarıda gözüksün diye yanıtlıyorum :)

  • @berkayonay
    @berkayonay 4 года назад +1

    Videoda verdiğiniz örnek hemşireler üzerinden gitti birazcık malesef, hemşirelik mesleği dışında, mesela mühendislik alanında almanca dil bilgisi zorunluluğu yasal olarak var mı yoksa şirketlerin tercihinde mi olacak ? Mesela bunu sorarsanız eminim ki bir çok kişi için bilgilendirici olacaktır. Çok başarılı bir video, tebrikler.

    • @beratulas7184
      @beratulas7184 3 года назад

      Hocam ben mimarim bu sorunun cevabını arıyorum siz bulabildiniz mi ?

  • @ramaNess
    @ramaNess 4 года назад +3

    Abi öncelikle eline emeğine sağlık . Bu yeni göç yasasının haberini vermeden önce ben Almanyaya gelebilmek için birtakım fırsatlar kovalıyordum ve o süreçte Almanayada yaşayan ve bir iş sahibi olan Türk bir abiyle yolumuz kesişti. Kendisi t-shirt tasarımı ve baskısı yapıp ebay üzerinden satışını gerçekleştiriyor ve bende her ne kadar bir sertifikam veya diplomam olmasada bu alanda uzun yıllardır harçlığımı çıkartmaktayım. Neyse lafı fazla uzatmadan şunu sormak istiyorum bu bahsettiğim abi ile konuştuk ve kendisini bana 6 ay veya 1 yıllık bir staj davetiyesi göndermesi konusunda ikna ettim çalışmalarımı göndererek. Türkiyede grafik tasarım alanında çalıştığım bir şirketten referans mektubu falan gönderdim kendisine o da bu mektupla sanırım yabancılar dairesine başvuru yapacak davetiye göndermek için. Şimdi sorum şu olacak sence böyle bir durumda vize çıkma olasılığı nedir hani bu yeni göç yasası benim leyhimde birtakım fırsatlar doğururmu?
    PS: Türkiyede ingilizce öğretmenliği bitirdim ama öğretmenlik yapmayı düşünmüyorum grafik tasarım alanında kendimi geliştirdim ve birde Almanyanın Kassel şehrinde 1 yıl erasmus yaptım A2 seviyesinde Almanca sertifikam da var.
    Şimdiden teşekkür ederim yaptığın herşey için.
    Saygılar

  • @nasserhabibzadeh307
    @nasserhabibzadeh307 4 года назад

    Çok teşekkeür ederim ,çok şey öğrendim. Öbür video için bi önerim var . İki tür insan var ya, üniversiteli ve meslekli , bunların her biri sırasıyla ne yapmalılar ,hangi süreçlerden geçmeliler bi anlatın
    Yani 1.şunu yap 2.şuraya baş vur

  • @oguzhanfirtina9062
    @oguzhanfirtina9062 4 года назад +2

    Abi Almanya'da lisans ve yüksek lisans okursak süreç nasıl işleyecek . Avukatlar abiler bu duruma nasıl bakıyorlar.

  • @hugzy9
    @hugzy9 4 года назад +1

    Aylık 1000 euro ve dil en büyük sıkıntı. Birde iş aramak için hadi diyelim Berlin dedik bulduk bi yer geldik. İşi farklı şehirde bulunca sıkıntı oluyor mu acaba. Kesinlik istiyorlar ye o yüzden merak ettim.. Berlin dedin de hamburgda iş ne alaka gibi düşünürler mi? Gitmeyi düşünenler para konusunu nasıl çözücek . Kur çok yüksek.

  • @halukaktas8502
    @halukaktas8502 4 года назад

    Anmeldung um Neuköln de iken 5 -10 km uzaklıktaki Schönefeld e taşındığımda bile eyalet Berlin den Brandenburg a değiştiği için Berlin Auslaenderbehörde den gelen yazıda işlemlerimi o tarihten itibaren Brandenburg eyaleti dairelerinde yürütmem gerektiğini iletmişlerdi. Tabi bu normalde Brandenburga dahil olan Schönefeld benzeri semtlerin Berlin eyaleti sınırları dışında kalmasından dolayı ortaya çıkıyor

  • @baris5873
    @baris5873 4 года назад

    Güzel video olmuş. Herşey net ve açık bir şekilde anlatılmış. Ben Hemşirelik için kısmi denklik aldım. İşveren hazır. 18 aylık denklk tamamlama vizesi ile geleceğim ve orada çalışıp eksik dersleri tamamlayıp, Almanca B2 yi orada halledecem. Tam denklk aldıktan sonra hemşire olarak çalışacağım inşallah...

    • @aleedogan7708
      @aleedogan7708 4 года назад

      İnşallah yaparsın.. Almanya ile ilgili tüm RUclips sayfalarında yorumlarını görüyordum.. nasıl yapacağım nereye başvuracağım belgemi gönderdim ne zaman gelir vs vs .. hatta bir ara gıcık olmuştum herkese aynı soruları sorduğun için.. empati yapınca hakverdim.. kolay gelsin

    • @baris5873
      @baris5873 4 года назад

      @@aleedogan7708 ben bu yols 5 sene önce Berlin'de yaşlı bakımı firması ile görüşerek başladım. O zaman hemen 3 yıllık sözleşme gönderildi ama denklk ve B2 dil yüzünden kaldı. Sonra 2 sene önce dili orada tamamlama hakkı çıkınca tekrar başladım ve belgeleri gönderdim. İlk önce tanınmadi. Pes etmeyip başka kuruma gönderdm. 14 ay sonuç bekledim. Hergun dua ettim. Sonunda kısmi denklik verildi. Bu arada 2 okul daha bitirdim. Azimle ve sabırla başardım. Şimdi orada 1-2 sene daha belki aileden ayrı ders,staj,dil kursuna gideceğim. Zor bir süreç olacak. Ama sonrasında çocukların geleceği için yeni bir hayat için bunlara razıyım. Yaşım 45 ama pes etmek yok. Üstelik memurum. Desteğiniz için teşekkür ederim...

    • @aleedogan7708
      @aleedogan7708 4 года назад

      Valla hocam ben de çocuklar için düşünüyorum yaş 36..ne tesadüf bende memurum..ve aynı şekilde pes etmek yok diye düşünüyorum.basarilar

    • @baris5873
      @baris5873 4 года назад

      @@aleedogan7708 teşekkür ederim. Türkiye de tıp mezunu olmayan zor atanıyor. Ben asgari ücretle başka bir işte çalışsın diye çocukları niye boşa üniversite okutayim? Almanya'da Ausbildung denilen meslek lisesi okuduktan sonra iş bulmak kolay. Ve en az 2 dil öğreniyor çocuklar. O yüzden biz belki bir süre sıkıntı çekeriz ama çocukların geleceği için orada yaşamak daha mantıklı...

  • @ismailengin9768
    @ismailengin9768 4 года назад

    Şafak bey öncelikle emeğiniz için çok Teşekkürler,sizde biliyorsunuz Almanya da tesisatcı ustaları otomotiv tamiri ustaları az ve işcilik olarak pahalı bir daha ki randevunuz da onlara 40 lı yaşlarda bir ustanın da orada iş yeri açması mümkün mü ve Alman devleti bizden de demi denklik istiyor Teşekkürler

  • @onurarb
    @onurarb 4 года назад +7

    Şafak bey selamlar. IT alaninda çalışıp tecrübeli olan fakat üniversiteyi IT üzerine okumamis(Farkli bir alan okumus veya hic üniversite okumamis) sadece bilinen global IT firmalarindan (Linux, Microsoft, Yazilim vb..) sertifikasi olanlar buna basvurabilir mi sorabilir misiniz? Basvurursa nasil olur.

    • @desequilibradoo
      @desequilibradoo 4 года назад

      IT alaninda calisan biri olarak söyliyeyim , bu dediginizin gerceklesmesi cok zor. Bir sekilde IT alaninda bir master programina girip ardindan IT de calisabilirsiniz.

    • @murataslan5202
      @murataslan5202 4 года назад

      @@desequilibradoo Hocam 2 senelik programcılık mezunuyum 1 senedir de çalışıyorum mobile developer olarak, şansım var mı?

    • @desequilibradoo
      @desequilibradoo 4 года назад

      @@murataslan5202 Hocam okudugunuz bölümün Almanyada bir karsiligi var mi onu arastirmaniz lazim eger berufschule ya da ausbildung'a denk geliyorsa burda ve java,php, angular/react js bu dillerden birinde iyiysen sansin var Almanyada.

    • @murataslan5202
      @murataslan5202 4 года назад

      @@desequilibradoo PHP de iyiyim şu sıralar ekstra react yazıyorum proje kapsamında, denklik meselesine bir bakayım teşekkürler

    • @ahmetbozkurt5907
      @ahmetbozkurt5907 4 года назад +1

      @@desequilibradoo abicim neden insanları yanlış yönlendirip umutlarıyla oynuyorsun. IT için diplomaya gerek yok, 3 yıllık mesleki deneyim yeterlidir. Master lisans fln hikaye, ama olursa da daha iyi bir iş bulabilirsin. Şart değil ama

  • @ozankaya5008
    @ozankaya5008 4 года назад

    Merhaba Şafak Bey;
    Ich habe eine frage dir. diyelim ki Niedersachsen IHK'dan teilannerkenung aldık, ich habe in Nordrhein-Westfalen Düsseldorf arbeit gefunden. Ozaman ben ne yapmalıyım? benim teilannerkenun düsseldorf'ta geçer mi? Ich danke, für deine antwort dir. Ich möchte in Deutschland arbeitet. ich habe neu Deutsch gelernt.

  • @yusufonay9192
    @yusufonay9192 2 года назад +1

    Merhabalar, öncelikle çok güzel bir video olmuş çok teşekkürler. Hemşirelik için sertifikadan kastınız nedir? nasıl alınıyor neler yapılıyor? Hangi aşamalardan sonra alınıyor?

    • @yusufonay9192
      @yusufonay9192 2 года назад

      Arkadaşlar rica etsem dönüş sağlar mısınız?

  • @aliakar6610
    @aliakar6610 4 года назад +2

    Abi bu hemşireler nasıl gelebilir videosu olmuş daha çok. Öğretmenlik hakkında da sorular sorabilirsen sevinirim. Emeğine sağlık bu arada.

    • @astroserdaro
      @astroserdaro 4 года назад

      Merhaba, öğretmenlik ile ilgili bir şeyler öğrenirsek birbirimizle paylaşabilir miyiz ?

    • @aliakar6610
      @aliakar6610 4 года назад

      @@astroserdaro tabikii

    • @Osmanbakkal
      @Osmanbakkal 4 года назад +2

      @@astroserdaro ögretmenlerin denkligi hemsirelere göre 3 kat daha zor cünkü en az c1 in olmasi gerekiyor , ve 1 yil okulda staj ,kolay bisey degil , ama degermi salak salak kpss ye ömür verecegine deger

    • @astroserdaro
      @astroserdaro 4 года назад

      @@Osmanbakkal Ben zaten KPSS den kaçıyorum. Özel okulda çalışıyorum. Çalıştığım okul da Uluslararası bir okul. Orada da ingilizce ders veren bir ozel okula gelmek istiyorum. Kpss ye bir yılımı vereceğime Almanca öğrenirim dediğin gibi, bir çok işte faydası olur. Buradaki staj min 2 yıl oldu artık.

    • @Osmanbakkal
      @Osmanbakkal 4 года назад +1

      @@astroserdaro branş Ingilizce ise avantajlısın . sonuna kadar zolayın, kpss gibi sacmaliklarada vakit ayırmayın . ben de bir sınava 4 yilimi verdim .

  • @fb7549
    @fb7549 2 года назад

    Ankara anlaşması için nasıl bilgi edinebiliriz şafak?

  • @alpereenk
    @alpereenk 4 года назад +1

    Video için teşekkürler Şafak Bey. Benim merak ettiğim konu mühendisler için durum nasıl işliyor? Türkiye’de çok ciddi bir mühendis mezun ve öğrenci sayısı var ve Almanya’da mühendisliğin başkentlerinden birisi. Teşekkürler

  • @konu767
    @konu767 3 года назад

    Forklift operatörlüğü Tır şöförlugu elektrik elektronik meslekleri nasıldır Almanya'da

  • @dr38
    @dr38 4 года назад

    Üroloji uzmanıyım senin yayınlarını sevdiğim için takipteyim.. Merak ettiğim için baktım Hacettepe Üniversitesinin denkliği var fakat sağlık alanında yığınla şey istiyorlar.. Bence hükümet adımları ile uğraşmak yerine, doktorlar için söylüyorum, tıp fakültelerine mail atsalar ordan çoğunlukla olumlu cevap gelecektir. Sonrasında bakın benim üniversiteden kabul mektubum var diyerek hükümet denklik işlerine girseler daha kolay olur.. Ayrıca birçok tıp fakültesi mezunu Almanyada uzmanlık yapmak istemektedirler.. Malum benim de zamanında dahil olduğum uzmanlık eğitimi Türkiye'de çok ağır (Uzman doktorların genç yaştaki tecrübesi bundan gelmekte) ve mesai kavramı yok.. Tıpta uzmanlık eğitimi ve hali hazırda pratisyen doktorların uzman doktorların çalışabilmesi için özel hükümler var mı?

  • @muratsenol7360
    @muratsenol7360 4 года назад +19

    Şafak Bey kolay gelsin.
    Videolarınız da rastlayamadım bir sorum olacak ve Bence milyonlarca kişi ilgilenecek bu konuyla.
    Yeni göç yasası ile Nasıl gidileceği konusunda birçok bilgi paylaştığınız.
    fakat bekar ya da evli insanlar için şu soruların cevabını lütfen paylaşabilir misiniz?
    1. İş bularak giden kişinin işsizlik sigortası sağlık sigortası ile ilgili hakları ne olacak?
    2. 1 yıllık iş sözleşmesi yeterli mi?
    3. sözleşmenin suresine göre değişen bir oturum izni verilmekte yoksa başlangıçta ne olursa olsun 1 yıl mı oturum izni verilmekte?
    4. 1 yıllık iş sözleşmesi yapıp oturum izni aldıktan sonra eş ve çocukların Almanya'ya getirilmesi ile ilgili şartlar nelerdir ben ne kadar süre sonra hangi hallerde çocuk ve eş getirilebilir?
    5. Çocuk ve eşler getirildikten sonra onların sosyal ve ekonomik hakları neler olacaktır?
    6. Almanya'da duyduğumuz üzere çocuklarla ilgili bir ödenek varsa bu göç edenler için de geçerli olacak mıdır?
    7. Gelen eşlerde çalışma haklarına sahip olacak mıdır?
    8. Türkiye'de örneğin 20 yıllık SGK kaydı olan birisi, Türkiye'de 15 yıllık SGK primi Ödemişse, Almanya'ya geldiğinde örneğin 15 yıl çalıştığında ya da 10 yıl çalıştığında hangi ülkeden emekli olacak? Yani emeklilikle ilgili bu detayda herkese ilgilendirecek tir hem de yakından?
    9. İş sözleşmesi yaptım 3 ay sonra işverenle anlaşamadım işime son verdi ya da ben başka bir iş yeri ile anlaştım hukuken oturum hakkının sürdürülmesi ile ilgili sıkıntı var mı?
    10. ya da 1 yıllık oturum izni aldıktan sonra hala aynı firma ile çalışmak zorunda mıyım?
    11. örneğin bir yıldan sonra 3 yıllık daha bir oturum izin veriliyorsa o 3 yıllık süre boyunca aynı firma ile çalışmak zorunda mıyım?
    12. 1 artı 3 yıl boyunca ne kadar süre boyunca çalışmama hakkına sahibiz?
    Ani oldu ya bir süre bir firma ile anlaşamayıp işsiz kalınabilir ya da sağlık sebepleriyle?
    Bu tip soruların cevabı olmadan insanlar oraya sadece iş bulmak için gelmek istemeyecektir!
    Sonuçta kalifiye eleman yurt dışına gidecekse zaten ülkesinde de bir maaşa muhtaç değildir Yani iş bulması kolaydır yukarıdaki soruların cevapları olmadan kalifiye insanları Almanya'ya kimse getiremez hem de buradaki düzenini bozarak risk alarak gelecekler.
    Uzattım ama gerçekten bu herkes için gerekli cevaplar lütfen dikkate alın.

    • @berrak7252
      @berrak7252 4 года назад +3

      Valla sorularıma tercüman olmuşsunuz 👏👏

    • @halukaktas8502
      @halukaktas8502 4 года назад +5

      Murat bey ben yaşadıklarımdan size biraz yardımcı olmaya çalışayım, Ne kadar sözleşmeniz var ise ona göre size vize verirler ama bu konsolosluğun tasarrufunda. Limitsiz kontratınız olsada örneğin bana 3 yıla yakın vize verdiler. Ama bu süre sonunda halen çalışıyorsanız tekrar otomatik uzatılır. Blue kart limitini yakalayan bir sözleşmeniz olursa eş ve çocuklara kolayca vize veriliyor. Eş geldiği takdirde evli olunduğundan avantajlı vergi grubuna geçersiniz ve verginiz düşer. Çocuklar okuyorsa çocuk başına 200 euro gibi bir Kindergeld hakkınız olacaktır.Aynı firmada çalışma zorunluluğu yok. Gelen eşler her zaman çalışma hakkına sahip. Ama sözleşmeniz Blue kartı yakalayamıyorsa eşe A1 Almanca sertifika şartı konuyor. çocuklar için bir şart yok. Türkiyedeki primlerinizi Almanyada saydırabilmek için bir danışman firma veya avukatla görüşmeniz faydalı olacaktır. Internette biraz incelerseniz Türkçe de olan bir sürü bilgiye ulaşabilirsiniz. İyi Günler.

    • @ayhanyalcn5709
      @ayhanyalcn5709 4 года назад +11

      @Murat Şenol 1.5 yıllık Almanya deneyimlerim ile bilebildiğim kadar sorularınızı yanıtlayayım. Almanya'da yaşamla ilgili pek çok youtube kanalı da var. Özellikle Türkiye'den son yıllarda Almanya'ya gelen insanlar deneyimlerini çok detaylı şekilde paylaşıyorlar. Benim takip ettiklerim arasında "oguzhan'la almanya", "Serkan Beyde Videoları" var.
      Buralardaki bilgiler, deneyimler ve tavsiyeler kişinin gelip gelmeme kararını vermelerinde faydalı olacaktır. Bu karar tamamen kişisel olduğu için aman mutlaka gelin ya da aman asla gelmeyin diye yönlendirme yapmak doğru olmaz. Dileğim herkes istediği hayatı dilediğince yaşasın :)
      1. İş bularak giden kişinin işsizlik sigortası sağlık sigortası ile ilgili hakları ne olacak?
      - Almanya'da sigortasız çalışmak yasal değildir. İşe başlarken istediğiniz bir yasal sağlık sigorta şirketine (AOK, TK gibi) sigortanızı yaptırıyorsunuz. Bu şirketler devlet kurumu olmadıkları için size uygun bir tanesini seçebiliyorsunuz.
      2. 1 yıllık iş sözleşmesi yeterli mi?
      - İş koluna göre genelde ilk sözleşme 1 yıllıkdır ve yeterlidir.
      3. sözleşmenin suresine göre değişen bir oturum izni verilmekte yoksa başlangıçta ne olursa olsun 1 yıl mı oturum izni verilmekte?
      - Oturum izninde genelde sözleşme süresine bakılır, 1 yıldan uzun da verilebilir. Pasaportun geçerlilik tarihi de bu süreyi sınırlayabilir. En fazla 4 yıl verilir.
      4. 1 yıllık iş sözleşmesi yapıp oturum izni aldıktan sonra eş ve çocukların Almanya'ya getirilmesi ile ilgili şartlar nelerdir ben ne kadar süre sonra hangi hallerde çocuk ve eş getirilebilir?
      - İlk gelirken bile aile birleşimi vizesi ile eş ve çocukları yanınızda getirebilirsiniz. Yalnız en önemlisi ev bulmak ciddi sıkıntılı olduğundan başlangıçta ailenizle zorluk çekebilirsiniz. Sizin tek başınayken katlanabileceğiniz ortamlarda aile olarak rahat edemeyebilirsiniz. Almanya'daki her işi kişisel başvurularla yapacağınız için derdinizi anlatabilecek yabancı diliniz (Almanca değilse bile İngilizce) ya da Almanca bilen bir yakınınız olması başlangıçta en büyük ihtiyacınız olacaktır. Aksi sizi zorlamayacaksa Almanya'daki yaşama aşina olmaya başlayınca aileyi getirmekte fayda var.
      5. Çocuk ve eşler getirildikten sonra onların sosyal ve ekonomik hakları neler olacaktır?
      - Sizin sağlık sigortanızdan ek bir ödeme yapmadan faydalanacaklar. Oy kullanma dışında vatandaş haklarından tam ve en önemlisi eşit olarak yararlanabilirsiniz. Tabi bu sizin devlete olan yükümlülüklerinizi yerine getirdiğiniz sürece yani dürüstçe çalışan, yasalara uyan ve vergisini veren bir insan olarak yaşadığınız sürece faydalanacağınız haklardır.
      6. Almanya'da duyduğumuz üzere çocuklarla ilgili bir ödenek varsa bu göç edenler için de geçerli olacak mıdır?
      - Bkz. üst madde.
      Vatandaşa tanınan haklardan yararlanabilirsiniz.
      7. Gelen eşlerde çalışma haklarına sahip olacak mıdır?
      - Evet, çalışma izni verilir. Gelen eş eğer meslek sahibi ise denkliği için ya da mesleğe yönlendirme için iş ve işçi bulma büroları ne yapılması gerektiği hakkında yönlendirir (entegrasyon kursu, meslek kursu vb. gibi). Vergiden muaf şekilde aylık 450€ altında kazanç elde edilebilen küçük iş/mini job'lar da vardır.
      8. Türkiye'de örneğin 20 yıllık SGK kaydı olan birisi, Türkiye'de 15 yıllık SGK primi Ödemişse, Almanya'ya geldiğinde örneğin 15 yıl çalıştığında ya da 10 yıl çalıştığında hangi ülkeden emekli olacak? Yani emeklilikle ilgili bu detayda herkese ilgilendirecek tir hem de yakından?
      - Her iki ülke arasında bu konuda mevcut olan anlaşmalar ve protokeller var. SGK'ya Almanya'da çalışılan süreler borçlandırılabiliyor ve prim günü, yaş gibi emekli olma kriterleri sağlanıyorsa emekli olunabiliyor. Ancak... Son zamanlarda yapılan değişikliklerle bu borçlanmaların maliyeti çok arttığı için bu şekilde emekli olmak mantıklı olmamaya başladı. Tersi durumda Almanya'daki emeklilik sigorta şirketine de(Deutsche Rentenversicherung) SGK'daki geçmişinizi beyan edebiliyorsunuz. Ancak bu beyan emekliliğinize nasıl yansır bunu bilmiyorum.
      9. İş sözleşmesi yaptım 3 ay sonra işverenle anlaşamadım işime son verdi ya da ben başka bir iş yeri ile anlaştım hukuken oturum hakkının sürdürülmesi ile ilgili sıkıntı var mı?
      - İş sözleşmeniz her şeyden önce Alman hukukuna uygun olacağı için sözleşmede sizin iş akdinizin hangi durumlarda feshedilebileceği yazar. Bunun dışındaki durumlarda hukuka başvurur ve haklarınızı alırsınız. İş değiştirmek isterseniz bu mümkün. Bunun için sözleşmede yazan süre kadar önce bunu tebliğ etmeniz gerekli (ihbar süresi). Sürekli oturum izni alana kadar (ya da ilk 2 yıl, çok emin değilim) yapacağınız iş değişikliklerini yabancılar şubesine (Ausländeramt) bildirmeniz gerekli.
      10. ya da 1 yıllık oturum izni aldıktan sonra hala aynı firma ile çalışmak zorunda mıyım?
      - Değilsiniz. Bkz. üst madde.
      11. örneğin bir yıldan sonra 3 yıllık daha bir oturum izin veriliyorsa o 3 yıllık süre boyunca aynı firma ile çalışmak zorunda mıyım?
      - Değilsiniz. Bkz. üst madde.
      12. 1 artı 3 yıl boyunca ne kadar süre boyunca çalışmama hakkına sahibiz?
      Ani oldu ya bir süre bir firma ile anlaşamayıp işsiz kalınabilir ya da sağlık sebepleriyle?
      - İşini kaybeden ve bunun öncesinde en az 12 ay süreyle sigorta zorunluluğu olan bir işte çalışmış olan kişiler işsizlik parası alabilir.
      Bunu sağlayamayanlara da tanınmış olan en azından hayatı idame ettirebilecek sosyal yardımlar da mevcut.
      İşsizlik parası net maaşın % 60 oranındadır, çocuk varsa % 67 oranındadır. Süreler yaşa göre değişir: 50 yaşına kadar 6-12 ay, 50-58 yaş daha uzun, 58 yaştan sonra 24 ay.

    • @muratsenol7360
      @muratsenol7360 4 года назад +1

      @@ayhanyalcn5709 Ayhan bey Allah razı olsun bu bilgilere buradan kolay kolay bir ağızdan erişmek pek mümkün değildi.
      Dediğiniz gibi birçok yayın var fakat hepsini bir arada bulmak mümkün olmadığı için sizin gibi iyi niyetli dürüst işi yerinde yaşayıp bize bilgi veren bir arkadaştan edindiğimiz ya da edebileceğimiz bilgi kadar net ve güvenilir bilgiye erişmek kolay değil.
      Allah her şeyi gönlünüzce versin.
      Siz blue Card ile mi Almanya'ya gittiniz hangi meslek ve hangi şehirdesiniz?

    • @metin5470
      @metin5470 4 года назад

      @@ayhanyalcn5709 Ayhan bey bu konuyla ilgili baya bilgiye sahipsiniz abicim size bi sorum olucak cevaplarsaniz cok sevinirim cevaplamassanizda canınız sağ olsun abi şimdi ben teknik liseden mezunum elektrik elektronik teknisyeni olarak mexun oldum liseden şu anda universite sinavina hazirlaniyorum ben makinist olmak istiyorum almanya da da bu konuda işçi açığı olduğunu ögrendim ben orda ausbulding yapmama için nasil bi yol izlemeliyim orda yüksek okul mu okumam gerek yoksa alman demiryollarına mı başvurup egitim almam gerek kafam çok karışık cevaplarsanız çok çok mutlu olurum🙂

  • @seymaaydogdu1801
    @seymaaydogdu1801 4 года назад

    Bir sonraki video için sorularım bunlar:
    İş teklifi almış ve (Blue Card olmayan) vizeye başvuru yapan bir mühendis için;
    1) Vizeye başvuru yapmadan önce dil sertifikası (en az B1) alması şart mı?
    2) Mesleki Denkliği vize başvurusu öncesinden mi yapmak gerekiyor? (Lisans mezunu Mavi Diplomaya sahip)

  • @blckviolin
    @blckviolin 4 года назад

    Martin 👏👏👏👏👏👏 tebrikler gercekten

  • @uguryldz1641
    @uguryldz1641 4 года назад

    Elinize sağlık. Çok faydalı bir video olmuş. Ama şu bloke hesap sorusuna tam cevap verilmemiş. Şuan için sadece öğrenciler için bloke hesap veriliyor. Biz nasıl yapcaz bu işlemi. Teşekkürler

  • @muzz1905
    @muzz1905 4 года назад

    benden iyi türkçe konuşuyor tebrik ediyorum

  • @gzmm22
    @gzmm22 4 года назад

    Yeni göç yasasi pandemiden etkilendi mi?ne olacak yeni yasanin son hali.Sirketlerin son hali bilgilendirirseniz sevinirim.

  • @boogiedesignco2217
    @boogiedesignco2217 4 года назад +1

    Abi samimi emegine ,eforuna şapka çıkartılır şu yayının kim bilir kaç kişiyi birçok konuda irili ufaklı yanlışlar yapmasına engel olacak .
    bunu bir seri haline dönüşmesi müthiş bir şey olabilir bizler için çok teşekkürler

    •  4 года назад +2

      Sağol Buğra. Kıymetinin bilinmesi en güzel mükafat.

  • @haticeozcan1235
    @haticeozcan1235 3 года назад

    Merhabalar ausbildung için türkiye'den başvuru yapıp eğitim için gelebilir miyiz?

  • @furkanipek6992
    @furkanipek6992 4 года назад

    Belirsiz kalan soruyu tekrar sorar mısınız sonraki videoda? Oraya bir iş için gelebiliriz ama memnun kalmadık ve orada daha iyi bir iş bulduk, istifa edip iş degistirmek problem olmaz sanırım değil mi?

  • @chronoliodas3668
    @chronoliodas3668 4 года назад +1

    AB veya İsviçre vatandaşlığım yok, çalışma hakkım yok ama bu bölgeye vizesiz giriş hakkım var. Yeşil pasaport sahibiyim bunun iş bulma vizesinde olumlu etkileri var mı veya benim bu vizelere sahip olmam gerekiyor mu? Yeşil pasaport hakkım bittiğinde nasıl bir duruma düşüyoruz bunları sorabilirsen çok güzel olur.

  • @ridvanangarali6123
    @ridvanangarali6123 4 года назад +1

    Çok faydalı bir video olmuş,
    Bizim ülkemizde Uzun süredir bir polita vardı, Suriyelilerin hepsi gelsin ve Akp oy versin,
    23 Nisan da , Köln üni. De Tıp okumak ve Alman vatandaşlığına geçmek isteyen bir nesil yetişsin isteniyordu, eminim bu yasayla gençler yeni bir akım başlatacaktır.

  • @aydogank45
    @aydogank45 4 года назад +1

    Yine parası olan işlerini hallettirebiliyor. Dil bil, meslek sahibi ol, yine yetmiyor. İnsan hayatı bu hangi birine yetişsin. Para olsa başka ülkeye muhtaç kalır mıyız bunları da düşünmek lazım.

  • @elvaliente53
    @elvaliente53 4 года назад

    Ich habe in Deutschland studiert und bin vor ungefähr 10 Jahren zurück in die Türkei gekehrt. Ich möchte jetzt wieder zurück nach Deutschland. Soll ich ein Visum für Arbeitsuchende beantragen oder einen anderen Weg gehen? vielen Dank

  • @hulyacopur2918
    @hulyacopur2918 4 года назад

    Teşekkürler 🙏💐

  • @mustafademirci1180
    @mustafademirci1180 2 года назад

    Şafak bey Merhabalar
    Sizin videolarınızla daha yeni tanıştım ve yeni yeni izleme şansım oluyor
    Eşimin kalfalık derecesinde mobilya döşeme sertifikası var
    Almanya’da yakınlarımızda var ve onlarında satış pazarlama alanında şirketleri var
    Eşim satış pazarlama alanındada fazlasıyla deneyimli ama tabi kendi zanaatini yapmayı da istiyor
    Yani bildiğimiz kadarıyla mobilya döşeme Almanya’da zanaat açısından çok değerli ve fazla işçisi yok
    Bu yönde eşim Almanya’ya gelebilir mi ?
    Bize yardımcı olabilir misiniz ?

  • @fuatpolat1081
    @fuatpolat1081 4 года назад

    Merhabalar Şafak Bey

  • @aykhan.g
    @aykhan.g 4 года назад

    Diyelimki IT mühendisi olarak oraya geldik orada IT sektorun de iş bulamadik mecbur kalip diyelim başka bir iş bulup calisirsak mesela garson gibi kalifiye getektirmeyen islerde yinede orada kalma şansımız oluyor mu?

  • @avzeer
    @avzeer 4 года назад

    Yeni denklik yasasında en fazla 3 ayda pozitif veya negatif sonuçlanmalıdır yazar, Düzenlemeye tabii olmayan meslekler için. Mühendisler için falan