Icoana Maicii Domnului „Panagia Soumela”

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 28 авг 2024
  • Icoana Maicii Domnului "Panagia Soumela”
    Icoana Maicii Domnului "Panagia Soumela” este o icoana facatoare de minuni aflata in manastirea omonima din Vermio, Grecia.
    Numele "Panagia Soumela” este legat de cel al Manastirii din Trapenzunt, Turcia. Din punct de vedere etimologic, numele deriva de la "Mela”, muntele Mela (negru, întunecat) pe care fost construita manastirea. In limba greaca, "stou mela” inseamna "la (de la) Mela”, iar in dialectul pontic se pronunta "sou Mela”. Termenul de „Panaghia”, care provine din limba greacă, înseamnă „Preasfânta” și este un titlu acordat Maicii Domnului. În iconografie, „Panaghia” se referă la icoane ale Fecioarei Maria.
    Potrivit traditiei, aceasta icoana a fost pictata de Sfantul Apostol si Evanghelist Luca reprezentarea Panaghia Soumela este cea mai veche icoană cunoscută a Maicii Domnului. Dupa trecerea la cele vesnice a Sfantului Luca, icoana a fost luata de catre ucenicul sau, Anania, care a dus-o in Biserica din Atena inchinata Maicii Domnului. La inceput, icoana a fost cunoscuta sub numele "Panagia Athiniotissa”.
    In 386, doi monahi din Atena, Barnaba si ucenicul sau Sofronie, au intemeiat Manastirea de pe Muntele Mela din Pont (Asia Mica), o regiune aflata astazi pe teritoriul Turciei. Acestia au ridicat manastirea urmand indemnului Maicii Domnului. Manastirea a fost sfintita de Episcopul de Trapezunt in 386. Incepand cu sfarsitul secolului al IV-lea Icoana este cunoscuta cu numele "Panagia Sumela”.
    In timpul declinului Imperiului Bizantin, manastirea a fost un centru de educatie si cultura. Manastirea Panagia Soumela a fost jefuita de numeroase ori insa a fost de fiecare data reconstruita, ultima constructie datand din 644. S-au pastrat numeroase marturii in cu privire la interventia minunata a Maicii Domnului pentru salvarea Manastirii.
    Odata cu ocuparea Trapezuntului de catre turci, in 1461, a fost ocupata si manastirea. In pofida acestor vremuri tulburi, monahii au ramas in manastire nestramutati in credinta si traditie
    In 1923, cand grecii din Asia Mica si din Pont au fost deportati de pe meleagurile stramosilor, monahii au ascuns icoana Maicii Domnului, manuscrisul Evangheliei scrise pe pergament de Sfantul Hristofor, si Sfanta Cruce oferita de Imparatul Manuel Comnenul, în ruine capelei Sfanta Varvara. Mai târziu, un călugăr pe nume Ambrozie a aflat-o și a dus-o în Atena.
    Păstrată în Muzeul Bizantin din Atena, icoana a ajuns în anul 1951 în actuala Mănăstire Panaghia Soumela din Grecia, construită în anul 1950. A fost ales ca loc de mănăstire Muntele Vermion din vecinătatea satului Castania deoarece amintește de frumuseţea sălbatică şi naturală a înălţimilor de pe Muntele Mela din Turcia. Aproximativ 40 de ani mai tarziu, in august 1993, au fost aduse de la Muzeul Bizatin din Atena Sfanta Cruce si Evanghelia Sfantului Hristofor.
    Icoana a fost ruptă în două și deteriorată de-a lungul timpului astfel că nu se mai poate distinge nicio urmă a formei și a îmbrăcămintei persoanelor reprezentate, cu excepția formei Fecioarei Maria și a Pruncului Iisus.
    Cu toate acestea, placarea cu aur este în stare foarte bună și poartă inscripția IC. XC. MP. ΘΥ. H COYMELHTHCA (Maica Domnului Iisus Hristos Soumeliotissa).
    Pe părțile laterale există reprezentări ale profeților David, Isaia, Moise și Aaron, în timp ce doi îngeri țin o coroană mare deasupra capului Fecioarei. În partea de jos este inscripționată o rugăciune pentru cei care au realizat ferecătura, datată la 1700.
    Icoana Panagia Sumela, constituie un simbol al grecilor din Pont, care au cerut mijlocirea Maicii Domnului in vremurile de opresiune si suferinta.
    In fiecare an, pe 15 august, la Praznicul Adormirii Maicii Domnului, mii de pelerini din intreaga lume calatoresc la Manastirea de pe Muntele Vermion pentru a se inchina la sfanta icoana.

Комментарии • 5

  • @user-ip1ff8kn7o
    @user-ip1ff8kn7o 10 месяцев назад +1

    MAMA LUI DUMNEZEU, TE RUGAM SA NE APERI DE CEL RAU!!!❤

  • @marcelcilibiu227
    @marcelcilibiu227 10 месяцев назад

    MULTUMIM NOI GABRIELA SI MARCEL PENTRU IMAGINI SI ICOANA MAICII DOMNULUI ,CAREIA NE INCHINAM SI NE RUGAM PENTRU MANTUIREA NOASTRA AMIN.

  • @resurse-ortodoxe
    @resurse-ortodoxe  10 месяцев назад

    Preasfântă Născatoare de Dumnezeu miluiește-ne pe noi!

  • @corneliabucur6467
    @corneliabucur6467 7 месяцев назад

    Preasfintă Născatoare de Dumnezeu ,milueste ne pe noi

  • @antoniamacabeu2490
    @antoniamacabeu2490 10 месяцев назад +1

    Foarte frumos lecturat! Mulțumiri!