Kessenich - Kasteel van Kessenich

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 2 фев 2024
  • Kessenich (Limburg - België)
    De eerste baanderheren van de vrijheerlijkheid Kessenich, Wilhelmus en Rogier van Kessenic, worden in 1102 vermeld. De eerste vermelding van een burcht dateert van 1155 (castrum Cassenic). De achtkantige burchttoren sluit wat betreft typologie aan bij een datering in de eerste helft van de 12de eeuw. Gelijktijdig met de burcht werd een nieuwe kerk opgericht ter vervanging van een ouder kerkgebouw op deze plaats. Vóór het midden van de 16de eeuw werd de burchttoren gesloopt en vervangen door een vierkant gebouw. Mogelijk was dit een gevolg van de inbeslagname door de Bourgondiërs van de goederen van Jan de Wilde na diens dood in 1468. De 12de-eeuwse kerk werd in dezelfde periode vervangen door een gebouw in Maasgotische stijl. Bij de verdeling van de heerlijkheid in 1653 komt de burcht in handen van de familie von Kniphausen van Vogelzanck; zij bewonen de burcht niet, aangezien ze steeds op hun kasteel in Zolder verblijven. Vanaf dan blijft de burcht onbewoond, wat waarschijnlijk de oorzaak is van het verval, hoewel Ferdinand van Vogelsanck in 1685 het kasteel nog laat herstellen. Wat van het kasteel rest wordt samen met de andere goederen van Anna-Salomé van Waes in 1804 verkocht aan Hendrik Joseph Michiels, de latere baron Michiels van Kessenich.
    Vanaf 1825 had de familie Michiels een grafkelder boven op de Berg, in de Atlas van de Buurtwegen (1845) aangeduid als een klein, rechthoekig gebouw. Op dat ogenblik waren er geen resten van de burcht meer bewaard. In 1899 richt de familie Michiels op de genivelleerde site de huidige, neogotische grafkapel op. In dezelfde periode werd de gotische kerk, op de toren na, afgebroken en vervangen door de huidige neogotische constructie (1898-1899).
    De opgravingen van de burchtsite gebeurden circa 1870 (pastoor Franssen van Ittervoort), in 1966 (A. Claassen), 1972 (A. Matthys, Nationale Dienst voor Opgravingen) en 1984 (met medewerking van de Koning Boudewijnstichting en door het Dorpskerncomitee van Kessenich).
    Bron: inventaris.onroerenderfgoed.b...
    Wikipedia: nl.wikipedia.org/wiki/Den_Ber...)
    Werkzaamheden (?) aan de motte: www.vlm.be/nl/projecten/Pagin...

Комментарии •