Cum deosebim colita ulcerativă de Boala Crohn, Dr. Anca Moldovan Pop, Clinica Gastromed Cluj-Napoca

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 18 ноя 2024
  • Dr. Anca Moldovan Pop, medic primar gastroenterolog, la clinica gastroenterologie Cluj Napoca GastroMed, ne explică se înseamnă bolile inflamatorii intestinale, care sunt acestea, ce simptome au, cum se diferențiază și, mai ales, cum se tratează.
    Dr. Anca Moldovan Pop, medic primar gastroenterolog, cu experienta de 7 ani ca medic gastroenterolog.
    “Bolile inlamatorii intestinale sunt reprezentate de colita ulcerativă și Boala Crohn. Nu se cunosc cauzele exacte ale declanșării acestora și se vehiculează ipoteze legate de factori imuni, genetici și de mediu”, explică dr. Anca Moldovan Pop.
    Colita ulcerativă afectează doar colonul, iar ca simptome are: diaree cronică cu sânge sau mucus, dureri abdominale și scădere ponderală.
    Boala Crohn este o afecțiune a tubului digestiv, de la nivelul cavității bucale până la anus, și afectează profund toate straturile intestinale, putând genera comunicări anormale între organe, cum ar fi fistule și abcese inflamate la acest nivel.
    Simptomele Bolii Crohn sunt: diaree cronică, durere abdominală persistentă (mai ales înflanc drept), scădere ponderală din cauza malabsorbției.
    Simptomele bolilor inflamatorii intestinale pot fi ușoare, mai ales la început (diaree intermitentă, rectoragie) și pot fi confundate ușor cu intestinul iritabil, cu boli hemoroidale, parazitoze, colite sau indigestii.
    Cum se face diagnosticarea
    “Persistența simptomelor și agravarea lor, dar și influența asupra calității vieții, pot sugera existența bolilor inflamatorii intestinale. Colonoscopia, în special cu ileoscopie terminală, este investigația standard pentru diagnosticarea bolilor inflamatorii intestinale.
    În colita ulcerativă colonoscopia este suficientă și edificatoare.
    În Boala Crohn se mai fac și gastroscopie (pentru evaluarea stomacului), dar și CT sau RMN, varianta entero, dacă avem afectare de intestin subțire.
    De asemenea, calpropectina fecală este o analiză de scaun utilizată pentru evaluarea pacientului, stabilirea tratamentului, evaluarea răspunsului la tratament și stabilirea necesarului de colonoscopie”, explică dr. Anca Moldovan Pop.
    Tratamentul urmărește inducerea remisiei și, ulterior, menținerea remisiei.
    Remisia poate fi:
    clinică - atunci când simptomele dispar
    endoscopică: atunci când are loc vindecarea mucoasei intestinale, situație ce se stabilește în urma colonoscopiei.
    Medicamente:
    5 aminosaliciați
    Coloizin
    Tratamente biologice
    Pentru menținerea remisie se recomandă: 5 aminosalicilați, azatioprină și tratamente biologice.
    Tratamentele biologice sunt: infliximab, adalimumab, istekinumab, etrolizumab și sunt aprobate prin CNAS.
    “La noi, la Gastro-Med, sunt în derulare studii clinice, cu medicamente noi, iar rezultatele sunt promițătoare”, afirmă dr. Anca Moldovan Pop.
    “La fel ca și pacienții cu sindrom de intestin iritabil, și pacienții cu boli inflamatorii intestinale au nevoie de abordare holisitică și o relație strânsă medic-pacient. Ei au nevoie să fie ascultați, susținuți și să simtă empatie din partea medicului. De asemenea, de bun augur sunt și: schimbarea dietei, regim alimentar, tehnici de relaxare (yoga, masaje, mditație, rugaciune). La pacienții tineri să rezultate foarte bune psihoterapia.
    Tratamentele psihiatrice se recomandă pe perioadă scurtă și au rezultate favorabile”, explică medicul Anca Moldovan Pop.

Комментарии • 3

  • @Adelaa.simionescuu
    @Adelaa.simionescuu 2 года назад

    Eu ies greu cu scaunu 🥺

    • @bubu7218
      @bubu7218 2 года назад

      Beti in fiecare dimineata o lingurita de ulei de masline amestecat cu o lingurita de zeama de lamaie. N-o sa mai aveti probleme. 

  • @FloreaMarianaAlina
    @FloreaMarianaAlina 6 месяцев назад

    Și eu am vomita ulceroasa este nenorociți rau