02:30'da Titanic'in uzunluğu için 169.1 metre demişiz, tabii ki doğrusu 269.1 metre olacak. Özür dileriz. 💪 DESTEKÇİLERİMİZE KATILIN: Evrim Ağacı'nın Türkiye'deki bilim anlatıcılığı çalışmaları, yalnızca okurları ve izleyenleri tarafından maddi olarak desteklenmektedir. Bu destekler olmaksızın çalışmalarımızı sürdürmemiz mümkün değildir. Eğer yaptıklarımızı faydalı buluyorsanız ve daha fazlasını yapmamıza katkı sağlamak isterseniz, destekçilerimiz arasına katılabilirsiniz (önem/fayda sırasına göre dizilmiştir; ancak size en kolay/faydalı gelenle destek olabilirsiniz): 📌 Kreosus ($): kreosus.com/evrimagaci2 📌 Patreon ($): www.patreon.com/evrimagaci 📌 Kreosus (₺): kreosus.com/evrimagaci 📌 RUclips Katıl (₺): ruclips.net/user/evrimagacijoin 📌 Kriptopara, Diğer Yöntemler (IBAN) ve "Neden Destek İstiyoruz" Metnimiz: evrimagaci.org/destekol Yanımızda duran harika insanlar arasına katılmayı seçtiğiniz için çok teşekkürler! ❤
Uçak Kazası Raporu belgeselinin en ünlü cümleleri geldi aklıma: "Felaketler kendiliğinden olmaz, üst üste gelen hatalar ve koşullar silsilesi sonucunda oluşur". Bir de her kazadan sonra standartların düzeltilmesi de haliyle her alanda oluyor.
Ülkemizin üzücü bir deprem gerçeğiyle karşılaştığı bu zamanda,bu videoyu izlemek tekrardan bizlere denetimsizliğin,sorumsuzluğun ve alınan yanlış kararların nasıl sonuçlanacağını gösteriyor,bu ince detayları bize aktardığın için teşekkürler
O kadar ince detaylara bile yer vermişsiniz ki gerçekten çok güzel emeğinize sağlık. Ben de şunu da eklemek istiyorum, o yıllarda malzemelerin farklı sıcaklıklar altındaki davranışlarını göz önünde bulundurmadıklarından ötürü kullanılan çelik plakaların oda sıcaklığı altındaki sünek davranışını esas alarak geminin tasarım ve inşaatını yapmışlardı. Buz dağına çarpılan yerde sıcaklık çok fazla düşük olduğundan dolayı çelik plaka ve perçinler oda sıcaklığındaki davranışına görece daha gevrek ve kırılgan bir davranış sergilemişlerdir. Bundan ötürü bahsi geçen fermuar gibi yırtılma davranışı gözlemlenmiştir. Bu bulgular da batan geminin darbeyi alan kısımlarından çıkarılan plakaların son halinden hareketle elde edilmiştir. Çok teşekkür ederim içerik konularınızı takip etmekteyim, saygılar.
Size maddi olarak katkı veremiyorum diye üzülüyorum. O kadar güzel şeyler paylaşıyorsunuzki liyakatın hiç bir öneminin kalmadığı bugünlerde yeni nesli bilimle ve daha da önemlisi öğrenip öğretmekle donatıyorsunuz. Emeğinize çalışmanıza çabanıza ve ömrünüze sağlık. İyiki sizi takip ediyorum.
@@cemdrn3058 Herşeyde müthiş bir sanatın olduğu,tesadüfi olmadığı videolardan gözüküyor.Eğer bir sanat varsa muhakkak sanatçısıda vardır.Bu videolar sayesinde insan daha derin teffekküre ulaşabiliyor.Yaratıcının kudretini yaratma sanatını daha iyi anlayabiliyor.İnanan insan için en azından benim için böyle...Biz bir proje çizerken bile 5 departmanız . statik ,mekanik ,mimamir alt yapı ,elektirik vs.. mimar,mühendis eğitim almış insanlarız... projeyi çiziyoruz yıllar alıyor.Sonra yine yıllarca bu işi yapmış olan işçiler mühendisler bunu şantiyede uyguluyor.1000 milyar yıl geçse sadece BURÇ HALIFE bile kendi kendine olsa biriside dese bu bina kendi kendine oldu .Elektrik,bms..içindeki her bir kalem elektrik prizi,lamba,klozet vs..insan güler ben bu dünyanın tesadüfü olmadığını her şeyde bir matematik,fizik vs olduğunu görebilyorum.Teşekkürler ...İsteyen istediğini alabilir bu videolardan.
Ne zaman, nerden dinlersem dinleyeyim Titanic her zaman yüreğimi çok farklı bi hisle kaplıyor. Hikayesi her açıdan çok etkiliyor beni. Inanılmaz bir şey. Video için teşekkürler, daha önce dinlemediğim en ince detaylara değinilmiş. ❤
Titanik egosu yüksek kişiler sayesinde batmış.Her felaketten ders çıkarmak gerekir.Bİlmediğimiz kısımları çok iyi açıkladınız.Emeğiniz saygıdeger.Teşekkürler ve saygılar..
sadece buz dağına çarpma nedenli olarak bildiğim ve defalarca izlediğim "titanik efsanesini" gerçekten öğrenebildiğim için çok mutluyum. teşekkürler evrim ağacı!
Bugüne kadar birçok Titanic videosu izledim ama bu bilimsel açıdan en kapsamlısı olmuş. Evrim Ağacı'na da bu yakışırdı. Bir ekleme de ben yapmak isterim Malzeme Müh. olarak. Titanic buz dağına çarpmasa bile büyük ihtimalle batacaktı :) Çünkü 0'ın altında olan okyanus suyunda zaten gevrek davranış göstermekteydi. Bugün Çelik üretimi hakkında geldiğimiz noktada Titanic konusu birçok açıdan ele alınmıştır. Kaynaklarda üzerinde durulmuştur. O dönemde Çelik Carbon eklenmesiyle elde edilen bir malzeme olarak yeni kullanmaya başlanmıştı. Bugün bildiğimiz sünek-gevrek geçiş sıcaklığı o gün bilinmeyen bir kavramdı. Titanic güzergahında bulunan okyanus sularının 0'ın altında olması nedeniyle kullanılan Carbonlu çelik zaten gevrek bir davranış (cam gibi kırılgan) gösterecekti. Eğer bugünkü gibi sünek-gevrek geçiş sıcaklığı kavramı biliniyor olsaydı ve kullanılan Çelik buna göre üretilmiş olsaydı, buz dağına çarpmış olsa bile Titanic batmayacaktı. Çünkü çelik plakada o kadar büyük bir yırtık oluşmayacaktı. Bugünkü Gemi üretiminde kullanılan çelikler, üretilecek geminin rotasında olan suların sıcaklığına göre (20C --40 C) seçilmekte ve o sıcaklıklarda sünek davranış gösterebilecek şekilde tasarlanmaktadır.
Hocam zaten bırakın 1912'yi 2. Dünya Savaşı'nda Amerika'nın ürettiği Liberty gemileri var 3000 tane mi ne bunların 1500'ü hasar bildiriyor, 12 tanesi sebepsiz batıyor, sonra adamlar bakıyor sıkıntı olanların hepsi soğuk sularda çalışmış öyle bağlantı kurmaya başlıyorlar :D Titanik için de 1970'lerde ilk kez teknoloji gelişip enkazı gördüklerinde kağıt gibi yarıldığını görüp şaşırıyorlar. Yani buzdağı deyip geçiyorlardı ama olay tamamen farklı tabi ki :)
@@alpyildirim4860 aynen Kaynak Müh. eğitiminde çokça bahsedilir. Durup dururken ikiye ayrılan gemi örneği bile var ABD donanmasında. Siz bahsedince bunu da hatırladım. Teşekkürler.
Waay bee yüzyıllık bir karanlığın sonunda AYDINLANDIM ✨ Keşke tam olarak ne olduklarını ne işe yaradıklarini da (tüm bu sözünü ettiğiniz araç gereçlerin) bilseydim daha güzel sinerdi içime ama olsun Ve bunların ardından aniden içime doğan denizcilik oku isteği:Dddd
Çok alternatif bir düşünce.Olsa,olsaydı,ne olurdu gibi farklı görüş açılarına bayılıyorum.Titanickin hikayesini o kadar kanaldan izledim hepsinden daha bilimsel ve mantıklı açıklamışsın.En sevdiğim ve sonunda duyduğum cümle şuydu"titanic aşk gemisi değil"biri anladı sonunda.
Selamlar. Ayrıca ufak bir eklenti daha yapmak istiyorum. Metalürjik açıdan da batmasında fatique denilen çelik kırılmaları da gösterilebilir. Çelik soğudukça kırılganlığı artan bir malzeme. O dönem bu bilgi de çok onemsenmemiş. Ta ki 2. Dünya Savaşı'ndaki uçakların aniden kanat kopmaları yaşamalarına kadar. Bunu da eklemek istedim. O dönemlerde çelik kirliliği de muhtemelen önemsenmeyen başka bir faktördü. Çelik inklizyonu da ciddi carpmalarda çeliğin cam gibi kırılmasına neden olabiliyor. Sevgiler. :)
Aynen dediğiniz gibi. Konu üzerine bakmak isteyen arkadaşlar DBTT ( Ductile-Brittle Transition Temperature) olarak bakabilirler. 2.dünya savaşı sıradında Amerikan kargo gemileri liberty gemilerinde de aynı sorun vardı. Çelik düşük sıcaklıklarda gevrek davranış gösteriyordu.
Aslında en büyük nedenlerlen birine tam değinmemişsiniz galiba. Normalde o tip bir kazada kullanılan çekilerin daha çok dayanması gerekirdi ancak o zamanlarda cok anlaşılmamış bir mekanizmayı hesap etmediler, DBTT. Kısaca, o çeliklerin esnek davranması ve karpuz gibi yarılmaması gerekiyordu ancak kullanılan kötü çelikten dolayı düşük sıcaklıkta olan buzlu sularda aşırı kırılgan bir yapıya sahip oldular ve tokluk kuvvekleri inanılmaz azaldı. Bundan dolayı da şak diye ikiye ayrıldılar.
Söylediğiniz doğru, çeliğin sünekliği çok azdı, özellikle soğuk suda. Ancak çelikler kırılmadı aslında, yalnızca çelik plakaları bir arada tutan perçinler kırıldı ve çeliklerin arasındaki boşluklardan içeri su girmeye başladı, aslında oluşan boşluk yaklaşık bir metrekare civarıydı. Ancak boşluğun tek bir su geçirmez bölmede değil de beş bölmeye dağılmış olması sebebiyle su geçirmez bölmeler işlevlerini tam yerine getiremedi. Bunun yanı sıra, aslında titanikte dönemin en iyi çelikleri kullanılmaya çalışılmıştı ancak malzeme kalitesi günümüz kadar iyi değildi tabii ki.
@@NeWo9670 bunu neye dayanarak soyledin? belki 1000 den fazla değişik çelik var içindeki mineral oranlarına göre. hepsinin kendi kullanım alanı var. ayrıca 1800 lerden 2000 lere kadar çelik üretim teknikleri geliştirilmiş ve kalitesi kat kat artmıştır
o gece ayın olmaması, gözcülerin dürbüne sahip olmaması, denizin çarşaf gibi sakin olması durumları sanki o gece çoğu kişinin mezarının o sular olduğunu haber vermiş ve programlanmış gibi.. bugün sinemada bizzat izledim ve güzeldi ancak son dakikalarında ben bile gerim gerim gerildim.
Bu gemide sınıf ayrılıklarının olması bana en başından kabul edilemez gelmişti. Düşünsenize maddi durumunuz iyi olmadığı için en alt katlarda seyahat ediyorsunuz ve bir kaza olduğu zaman canınızı kurtarma ihtimaliniz azalıyor. Zengin ya da fakir fark etmez. Bir sorun olduğunda herkes canını kurtarmaya çalışır. Yapılmaması gerekirdi.
Güverte 2. sınıf öğrencisi olarak Titanik'ten sonra en büyük denizcilik devrimi SOLAS 1914 sözleşmesidir (Safety of Life at Sea) şu an biz 1974 versiyonunu kullanıyoruz ve sözleşme uyarınca eğer bir gemi yolcu taşıyorsa mürettebat ve yolcuların toplam sayısının %5 kadar fazlasını alabilecek miktarda ve kapasitede filika bulundurulması şarttır. Ve daha bir çok gereklilik özellikle payroteknik malzemeler ile ilgili.
@@TheAgileEagle. memnun musun dostum ben de inşallah bu sene sınavdan sonra ituye gelmezse ktu ye gelmeyi düşünüyorum. Staj bulurken zorlanıyor musunuz?
Ben de ilk defa 1982 de 9 yaşındayken resimli bilgi ansiklopedisinde Titanic hikayesini okuduğumda çok etkilenmiştim kafamda hayal etmiştim o kitaptaki tek resme bakarak. Bir şekilde çocukları çok etkiliyor demek ki bu facia hikayesi. Yıllar sonra filmini izlediğimde de en çok etkilendiğim kısım çarpışma sonrası gemiden gelen o demir gıcırtılarıydı. En ilginç olan kısım da şu an videonun 18:20 sn de iken bir an hadi lan çabuk haber verin yoksa batacaksınız demek gibi bir his oluşması... Teşekkürler Evrim ağacı 30 yıl sonra o ilk okuduğum anlara döndüm
@@Hamomim1 Meşhur Titanik filmi ilk çıktığında 9 yaşındaydım sinemada izlemiştim. O arabanın aslında gemide demonte halde bulunduğunu çok sonraları öğrenince hayal kırıklığına uğradım.
Titanik filmi beni sadece son sahnelerinde çok etkilemişti . Çünkü Titanik gemisinin batışı ve o sırada yaşanan olaylar benim için çok şaşırtıcıydı. Küçüktüm ve bir gemi batınca ne olur , ne gibi bir felaket olabilir ? suya atlayıp kurtulsunlar gibi düşüncelerim vardı . Titanik filmi en çokta beni bu yönden etkiledi . Bir felaketin dehşetini görmemi sağladı . Sanıyorum izleyen bir çok kişi için de böyledir . Şimdi sizin anlattıklarınızdan sonra keşke mühendislik hataları ve ihmalkarlıkları daha çok öne çıkaran bir proje olsaymış diye geçirdim içimden . Bu arada video için çok teşekkürler . Yirmi beş dakika boyunca sıkılmadan izlettiğiniz ve emeğiniz için .
Valla üstad, kağıda yazıp okusam bu anlatımı tutturamazdım. Anlatım şahane... Filmi de 1999 da Orjinal ingilizce (altyazı yok) olarak 3 kez arkadaşlarla seyrettik, konuşmaları da kendimiz kafamızdan uydurmuştuk :))) Film ekibi çok güzel iş çıkarmıştı.
Gerçekten söylüyorum ben titaniğin sadece buz dağına çarpıp battığını sanıyordum. Fakat artık onlarca sorun ve en çokta para meselesi yüzünden battığını öğrendim. Teşekkürler evrim ağacı.
Senin allahına kurbanım işte beklediğim video tam 110 yıldır atlantik okyanusun dibinde yatan efsane titaniğin batışını sizin gibi efsane hocadan dinlemekte efsane bi olaydı sağolun VAR olun hocam.Kolaylıklar diliyorum tüm ekibe.
Ama titanik filmini izlemeseydin bu video asla bu kadar etkileyici gelmezdi sana..eminim bir çok kişi anlatılarda görsel olarak o film sahnelerini aklına getirdi.mükemmel bir filmdi ya..Titanic faciasının insanların dağarcığında bu denli yer etmesindeki en büyük pay sahibi james cameron dır bana göre..kendisi aynı zamanda filmin senaristliğini de yapmıştır ki işin içine herkesin içini ısıtacak ve fena duygulandıracak bir aşk hikayesi eklemesi bence muazzam bir fikirdi.
Geçenlerde ilk defa titanik filmini izledim ve ön planda gözüken aşk hikayesinden daha çok bu geminin nasıl battığı konusu dikkatimi çekti. Bu video da bu olay üzerine karşıma çıkması baya tesadüf oldu 🧡
Titanik için bu gemi batmaz deniyordu o zamanlar. Bunu ilk duyduğumda komik gelmişti. Ama şimdi sizin verdiğiniz değerli bilgilerden de anlaşılıyor ki; bu kadar çok ihmal, hırs, umursamazlıklar, kayırmacılık, doğal sebepler vs vs hepsi birden ve eşzamanlı meydana gelmiş ve gemi ancak bu şekilde batabilirmiş. Yani milyarda bir ihtimal desek yeridir.
Çok güzel video. Eski bir denizci olarak 2 küçük hatırlatma. 01. Telsizini off eden CALIFORNIAN stop durumunda olup, CARPATHIA tam yolda hareket halinde olduğundan aslında mesafeleri 17 - 58 mil olarak düşünmemek lazım. CALIFORNIAN'ın yola çıkıp, tam yol hızına ulaşması tahmin ediyorum (kazanın tekrar steam tutması vs) 2-3 saat sürebilir, günümüz modern dizel motorlu gemilerde de bu süre yarım saatten az olmaz... 02. Titanic sınıfı gemilerde 1 Kaptan 6 Officier olmak üzere 7 adet güverte zabiti bulunmakta imiş. Gemiden çekilen ve anahtarı unutan kişi D. Blair 3. Kaptan değil 4. Kaptan (2nd Officier). 2. Kaptan (Chief Officier) görevine son anda Olimpic gemisinin 2. Kaptanı getiriliyor. Gemideki mevcut 2. Kaptan (Chief Officier) bir alt rütbeye indirilip (3. Kaptan - First Officier) olarak, gemideki 3. Kaptan ise 4. Kaptan (Second Officier) olarak görevlendiriliyor. Bu durumda boşa çıkan mevcut 4. Kaptan (Second Officier) olan D. Blair gemiden ayrılıyor. (5. - 6. - 7. Kaptanlarda herhangi bir görev değişimi olmuyor). Ek: Kaza eski 2. yeni 3. Kaptan olan (Chief Officier lıktan First Officier lığa tayin edilmiş olan) William Murdoch'ın vardiyasında meydana geliyor. Kendisi kazada ölenler arasında.
Bu ne güzel anlatış tarzı ya titanic ile ilgili neredeyse 500 tane belgesel izledim ama bu baya bi güzel duruyor. İş yerinde olduğum için ilk 10 dk sını izledim gerisini evde izleyeceğim. Ama ses tonu anlatış biçimi el kol hareketleri falan baya iyisiniz başarılar :)
Furkan Yılmaz'ın bir DAYANIŞMA yorumu ; Tam - Karşımda ! Gözlerim pört'ledi , Ağız'ım kulaklarıma doğru YAYILDI , uzadı da uzadı . Neredeyse ENSE'me kadar GENİŞLEDİ . Sağlık dileklerimle . not : seni de takib'ediyoruz , bu bir İHBAR'dır . :) Buralar SOĞUK ama ; ÜŞÜMÜYOOZ ki . Kutup-Ayısı / Finlandiya HOMUR-Homur-homur ...... hıııınngggggh
Gerçekten harika ve muhteşem bir kanal. Bir videoda Titanic neden battıyi incelerken diğer videoda smeagolun hastalığı neydi konusunu işleyen binbir çeşit farklı konuda daldan dala atlayıp her çiçekten farklı bir nektar toplayan arılar gibi her konuya bilimsel açıdan yaklaşmanin ve mantıkli bir açıklama bulmanın mümkün olduğu kanıtı niteliğinde bir kanal. Gerçekten bu vibe çok güzel veriliyor bu kanalda. Evrim ağacı ailesi içerik üreticileri Çağrı hocam ve izleyicileri ile hep birlikte hep varolsun 🙏
abi mükemmel anlatıyorsun. Arka fona koyduğun müzikler de daha çekicii ve akıcı yapıyor konuyu. Videoya 4-5 dk izlerim sonra çıkarım diye tıklıyorum bi bakmışım video bitmiş. bunu okuduysan bi kalp atsana abi
Gemiler arasındaki telsiz iletişiminin kesilmesi gerçekten akıl almaz bir olay diğer unsurlar yani geminin alt bölmesi de yapılan teknik hatalar çok tuhaf. Nasıl bu kadar umursamaz olmuşlar şaşırdım doğrusu sanki bu gemi Türkiye 'de yapılmış.
Titaniğin başına gelenler pişmiş tavuğun başına gelmemiş... nerden baksan her yerde hatalar ihmaller .. bu kadar devasa bir projenin bu kadar baştan savma bi yolculuğa sürüklenmesi yazık olmuş. 4 yaşımdan beri her fırsatta izlerim. Sanırım titaniğin son kalıntıları hâlâ duruyor okyanusta .. çok pahalı bir yolculukla kendilerini görme imkânı vardı da ☺ yetişemeyiz biz..
Aynı şey bismarck için de geçerli, ona da batmaz dediler o da daha ilk seferinde battı. Ve aynı şekilde ihmaller ve fazla özgüven yüzünden verilen yanlış kararlar yüzünden.
Teşekkürler evrim ağacı, bir kaptan olarak bizlere okulun daha en başında anlatılan kazalardan biridir. Bir denizci kadar dolulukla konuyu ele almışsınız. Literatür konusunda mükemmel bi içerik olmuş Başarılarınız daim olsun❤
Çok Anlamlı Bir Video Olmuş Bu Tarz Konularla Hiç Alakam Yoktu Bu Videodan Sonra Kendimi Artık Böyle Konularla Alakalı Yaptım Gerek Tarih Olsun Senin Gibi Olmak İçin Elimden Geleni Yapicağım Bana Bu Konu Hakkında Bilgi Verdiğin İçin Teşekkür Ederim...
Titanikle alakalı zibilyon tane video izlemişimdir en mükemmelli en anlaşılırı en etkileyicisi buydu. Video hiç bitmesin istedim. Emeğinize yüreğinize sağlık.
Sanırım 3-4 yıldır sizi takip ediyorum. Beklemediğim bir konuda,beklemediğim bir bakın açısıyla yaklaştığınız Titanic bakın açım değişti..Harikaydı.umarım bu tarz yaklaşımlarınız devam eder. Tekrar teşekkür ederim.
Harika bir araştırma yapmışsınız, teşekkürler. Bu olaylar silsilesinin ve gözardı edilen dikkatsizliklerin büyük bir yıkımı oldu ,bu beni düşündürtüyor.
Valla bilgileri öyle dolu öyle profesyonel şekilde aktarıyorsunuzki para ödemem gerekiyor gibi hissediyorum bedava ulaşabiliyor olmak lüks gibi geliyor size helal olsun
Vay bee evrim ağacı elimizde büyüdü bee 😁😁 Yıllardır takipçisiyim geçen yıl ve bu yıl meyvesinin almaya başladı 1 milyon takipçiden sonra büyümesi daha hızlı oldu çünkü gerçekten hak ettiler içerikler profesyonel hazırlanmış akıcılık ciddi anlamada iyi tebrikler Evrim Ağacı 👍
Yakın tarihimizde ( 1 Mart 1958 Derince) yaşanan Üskudar faciası ne yazık ki pek bilinmiyor. Çoğu öğrenci 400e yakın kişinin hayatını kaybettiği bu denizcilik faciası maalesef yeterince anlatılmıyor.
bu kadar hatalar silsilesinden sonra batması titanik'in kaderi olmuş, yapabilecek birşey de kalmamış, bence herşeyi doğru yapsalar da yapabilecek birşeyleri olmayabilirdi. film de çok etkileyici ve başarılıydı, anlatımınız için de teşekkürler.
Costa Concordia'yı da bekleriz hocam. 2012'ydi galiba. Firmasının en büyük gemisi karaya 40-50 metrede, yarım günden uzun süren bir zamanda battı ve buna rağmen yüzlerce insan öldü. Bu devirde, bu teknolojiyle ve bu kadar rahat koşullarda nasıl olabiliyor aklım almadı bir türlü. 300 metreden uzun, 5000 den fazla yolcu kapasiteli gemiler hala güvenilir değil mi yoksa?
Yıllardır takipçisiyim kanalın, Muhteşem içerik 👏👏👏 Filmin kendisinden çok ben J.Camerona hayran kalmıştım, yolçuların aileleri ile tek tek tanıştı, onlara karşı bir sorumluluk hissediyorum demişti ,olaya çok hakimdi, hatta ilk başlarda eleştiriler almıştı gemi dikey batamaz diye ama sonra haklı olduğu anlaşıldı ,zaten kendisi de dalgıç ,defalarca titaniyi ziyaret etti,adam efsane
Alakasız ama paylaşmak istedim Meslek lisesinde Uçak bakım alanı öğrencisiyim ve hep şunu derler "Havacılıkta kanunlar kanla yazılır" sanırım aynısı gemicilik için de geçerli
Nasıl anlaşılır nasıl akıcı anlattınız öyle.Titanic gerek acı hikayesi, gerek sinema filmi ile çok etkisinde kaldığım bir efsane idi. Ama sizin anlatımınızla daha da efsane oldu. Emeğinize sağlık. Çok teşekkür ederim.
02:30'da Titanic'in uzunluğu için 169.1 metre demişiz, tabii ki doğrusu 269.1 metre olacak. Özür dileriz.
💪 DESTEKÇİLERİMİZE KATILIN: Evrim Ağacı'nın Türkiye'deki bilim anlatıcılığı çalışmaları, yalnızca okurları ve izleyenleri tarafından maddi olarak desteklenmektedir. Bu destekler olmaksızın çalışmalarımızı sürdürmemiz mümkün değildir. Eğer yaptıklarımızı faydalı buluyorsanız ve daha fazlasını yapmamıza katkı sağlamak isterseniz, destekçilerimiz arasına katılabilirsiniz (önem/fayda sırasına göre dizilmiştir; ancak size en kolay/faydalı gelenle destek olabilirsiniz):
📌 Kreosus ($): kreosus.com/evrimagaci2
📌 Patreon ($): www.patreon.com/evrimagaci
📌 Kreosus (₺): kreosus.com/evrimagaci
📌 RUclips Katıl (₺): ruclips.net/user/evrimagacijoin
📌 Kriptopara, Diğer Yöntemler (IBAN) ve "Neden Destek İstiyoruz" Metnimiz: evrimagaci.org/destekol
Yanımızda duran harika insanlar arasına katılmayı seçtiğiniz için çok teşekkürler! ❤
Abi evrenle alakalı video at
@@mertguler7386 lütfen
Abi tavada kalan istakozlari demedin ama bismeyi bekleyerken suya duserek yasamalari
@@rustampashayev9688 biliımm onları ne gülmüştüm 😄
Anlattıkların full yalan çarpıtma deyim yerinde ise dümene geçmiş sallıyorsunuz.
Bir denizci olarak söylüyorum literatürü bu kadar iyi öğrenmiş olmanız işinizi ne kadar severek yaptığınızı gösteriyor cansınız.
İnanılmaz bir videoydu. İçten teşekkürler 👏🏻
Senin videoların gibi
@@w2Ege Ben saat satayrü
Wolfteam gibi batan geminin hikâyesi?
Ben quell, charm quell xd
...
Tamam izlemiyorum
Uçak Kazası Raporu belgeselinin en ünlü cümleleri geldi aklıma: "Felaketler kendiliğinden olmaz, üst üste gelen hatalar ve koşullar silsilesi sonucunda oluşur". Bir de her kazadan sonra standartların düzeltilmesi de haliyle her alanda oluyor.
bi ben izliyorum sanıyodum
@@umutelmal1034 Bende
Sadece ben izliyorum sanıyodum
@@umutelmal1034 bende öle dusunuyordum
ne izlerdim ya, çok güzel bir belgesel
Ülkemizin üzücü bir deprem gerçeğiyle karşılaştığı bu zamanda,bu videoyu izlemek tekrardan bizlere denetimsizliğin,sorumsuzluğun ve alınan yanlış kararların nasıl sonuçlanacağını gösteriyor,bu ince detayları bize aktardığın için teşekkürler
Çok haklısın.
Ne kadar gereksiz bir insansın ya nefes alırken utan biraz
O kadar ince detaylara bile yer vermişsiniz ki gerçekten çok güzel emeğinize sağlık. Ben de şunu da eklemek istiyorum, o yıllarda malzemelerin farklı sıcaklıklar altındaki davranışlarını göz önünde bulundurmadıklarından ötürü kullanılan çelik plakaların oda sıcaklığı altındaki sünek davranışını esas alarak geminin tasarım ve inşaatını yapmışlardı. Buz dağına çarpılan yerde sıcaklık çok fazla düşük olduğundan dolayı çelik plaka ve perçinler oda sıcaklığındaki davranışına görece daha gevrek ve kırılgan bir davranış sergilemişlerdir. Bundan ötürü bahsi geçen fermuar gibi yırtılma davranışı gözlemlenmiştir. Bu bulgular da batan geminin darbeyi alan kısımlarından çıkarılan plakaların son halinden hareketle elde edilmiştir. Çok teşekkür ederim içerik konularınızı takip etmekteyim, saygılar.
Size maddi olarak katkı veremiyorum diye üzülüyorum. O kadar güzel şeyler paylaşıyorsunuzki liyakatın hiç bir öneminin kalmadığı bugünlerde yeni nesli bilimle ve daha da önemlisi öğrenip öğretmekle donatıyorsunuz. Emeğinize çalışmanıza çabanıza ve ömrünüze sağlık. İyiki sizi takip ediyorum.
@@VeganDiyeBiri maddi durumum müsait değil demek istedim. :)
@@VeganDiyeBiri suriyeli misiniz? Yoksa yazdığını nerenizle okudunuz?
@@umitarif ben anlamamışım özür dilerim ben destek olma yolu soruyorsunuz gibi anlamıştım çok pardon :)
@@VeganDiyeBiri estağfirullah özürlük ne var ki. :)
@@VeganDiyeBiri tok açın halinden anlamaz dedikleri tam olarak budur!
Ülkemizde yüzyıllardır süregelen dogmaların yıkılmasında ve yeni neslin bilinçlenmesinde büyük rol oynadığınız için size teşekkürler Evrim Ağacı .
Tamam izlemiyorum
@@fx-hm8pq örneklendirebilir mısınız?
@@cemdrn3058 Herşeyde müthiş bir sanatın olduğu,tesadüfi olmadığı videolardan gözüküyor.Eğer bir sanat varsa muhakkak sanatçısıda vardır.Bu videolar sayesinde insan daha derin teffekküre ulaşabiliyor.Yaratıcının kudretini yaratma sanatını daha iyi anlayabiliyor.İnanan insan için en azından benim için böyle...Biz bir proje çizerken bile 5 departmanız . statik ,mekanik ,mimamir alt yapı ,elektirik vs.. mimar,mühendis eğitim almış insanlarız...
projeyi çiziyoruz yıllar alıyor.Sonra yine yıllarca bu işi yapmış olan işçiler mühendisler bunu şantiyede uyguluyor.1000 milyar yıl geçse sadece BURÇ HALIFE bile kendi kendine olsa biriside dese bu bina kendi kendine oldu .Elektrik,bms..içindeki her bir kalem elektrik prizi,lamba,klozet vs..insan güler ben bu dünyanın tesadüfü olmadığını her şeyde bir matematik,fizik vs olduğunu görebilyorum.Teşekkürler ...İsteyen istediğini alabilir bu videolardan.
Kaptan Smith'in kaptan odasına gidişi ve kapıyı kitlemesi... Çok güzel bir detay. Gemiyi en son kaptan terk edermiş. Ya diri, ya da ölü.
İngiliz hareketi
Benim çalıştığım gemide en önce kaptan terk ediyor 😀😀😀
Kaptan Jack sparrow olsa o gemi batmazdı
@@hitokiri3693 😂
@@erenkutluk ingiliz hollywood'u
Videolarınız televizyonlarda yayınlanıyor olsaydı ülkecek bambaşka seviyelerde olurduk. İyi ki varsınız iyi ki böyle bir kanalı keşfetmişim.
abartma ya
@@hierapolice20 lan kes
@@hierapolice20 bence hiç de abartmıyor ülkenin ihtiyacı olan bir şey
Demir perçinden olduğunu söylediği bir videoyu TV ye yayınlarlarsa :D o kanal için intihar olur :D
@@hierapolice20 abartmıyor uydurma
Ne zaman, nerden dinlersem dinleyeyim Titanic her zaman yüreğimi çok farklı bi hisle kaplıyor. Hikayesi her açıdan çok etkiliyor beni. Inanılmaz bir şey. Video için teşekkürler, daha önce dinlemediğim en ince detaylara değinilmiş. ❤
“İşte bu, Titanic'in bilimsel öyküsü..” Giriş kısmı bile insana güven veriyor.
Titanik egosu yüksek kişiler sayesinde batmış.Her felaketten ders çıkarmak gerekir.Bİlmediğimiz kısımları çok iyi açıkladınız.Emeğiniz saygıdeger.Teşekkürler ve saygılar..
Yüksek egolular artık gemi yapmasın lütven!!!
Adam bilimsel aciklamasini yaparken altina ego yuzunden batti demen🤦🏼♀️
@@silent9022ego, bastan batmaz denmesiyle eksikliklerin boyle bir guvensizlik devrinde yapilmasi yuzunden batmisti.
Titanic gemisi için 2224 tane bilet kesilmişti ancak gemiye 2223 kişi binmişti. Gelmeyen tek kişi ise Türk Dr.Besim Ömer Akalın'dı.
geç kalmıştı sanırım
@@buhar3987 evet
Uydurma bir rakam
@@shahlarzade 2224 ya da 2223 rakam değildir
@@shahlarzade yo bir rakam değil sen uyduruyorsun asıl
Titanik bir aşk hikayesi fonunda çekilmeseydi bence bu kadar popüler olmazdı
Düzdür Onu Fərqli Yapan Orda Aşk Sevgi Olmasıdır İnsanların Ürəyinə Ona görə Çox Təsir Qoyur
sadece buz dağına çarpma nedenli olarak bildiğim ve defalarca izlediğim "titanik efsanesini" gerçekten öğrenebildiğim için çok mutluyum. teşekkürler evrim ağacı!
Bugüne kadar birçok Titanic videosu izledim ama bu bilimsel açıdan en kapsamlısı olmuş. Evrim Ağacı'na da bu yakışırdı. Bir ekleme de ben yapmak isterim Malzeme Müh. olarak. Titanic buz dağına çarpmasa bile büyük ihtimalle batacaktı :) Çünkü 0'ın altında olan okyanus suyunda zaten gevrek davranış göstermekteydi. Bugün Çelik üretimi hakkında geldiğimiz noktada Titanic konusu birçok açıdan ele alınmıştır. Kaynaklarda üzerinde durulmuştur. O dönemde Çelik Carbon eklenmesiyle elde edilen bir malzeme olarak yeni kullanmaya başlanmıştı. Bugün bildiğimiz sünek-gevrek geçiş sıcaklığı o gün bilinmeyen bir kavramdı. Titanic güzergahında bulunan okyanus sularının 0'ın altında olması nedeniyle kullanılan Carbonlu çelik zaten gevrek bir davranış (cam gibi kırılgan) gösterecekti. Eğer bugünkü gibi sünek-gevrek geçiş sıcaklığı kavramı biliniyor olsaydı ve kullanılan Çelik buna göre üretilmiş olsaydı, buz dağına çarpmış olsa bile Titanic batmayacaktı. Çünkü çelik plakada o kadar büyük bir yırtık oluşmayacaktı. Bugünkü Gemi üretiminde kullanılan çelikler, üretilecek geminin rotasında olan suların sıcaklığına göre (20C --40 C) seçilmekte ve o sıcaklıklarda sünek davranış gösterebilecek şekilde tasarlanmaktadır.
Hocam zaten bırakın 1912'yi 2. Dünya Savaşı'nda Amerika'nın ürettiği Liberty gemileri var 3000 tane mi ne bunların 1500'ü hasar bildiriyor, 12 tanesi sebepsiz batıyor, sonra adamlar bakıyor sıkıntı olanların hepsi soğuk sularda çalışmış öyle bağlantı kurmaya başlıyorlar :D Titanik için de 1970'lerde ilk kez teknoloji gelişip enkazı gördüklerinde kağıt gibi yarıldığını görüp şaşırıyorlar. Yani buzdağı deyip geçiyorlardı ama olay tamamen farklı tabi ki :)
@@alpyildirim4860 aynen Kaynak Müh. eğitiminde çokça bahsedilir. Durup dururken ikiye ayrılan gemi örneği bile var ABD donanmasında. Siz bahsedince bunu da hatırladım. Teşekkürler.
Waay bee yüzyıllık bir karanlığın sonunda AYDINLANDIM ✨
Keşke tam olarak ne olduklarını ne işe yaradıklarini da (tüm bu sözünü ettiğiniz araç gereçlerin) bilseydim daha güzel sinerdi içime ama olsun
Ve bunların ardından aniden içime doğan denizcilik oku isteği:Dddd
Evrim Ağacı kanalı gerçekten bizlerin bilime olan ilgisinin artmasında ciddi derecede katkı sağlıyor. Herkes adına teşekkürler Evrim Ağacı💙
Çok alternatif bir düşünce.Olsa,olsaydı,ne olurdu gibi farklı görüş açılarına bayılıyorum.Titanickin hikayesini o kadar kanaldan izledim hepsinden daha bilimsel ve mantıklı açıklamışsın.En sevdiğim ve sonunda duyduğum cümle şuydu"titanic aşk gemisi değil"biri anladı sonunda.
Sanki her şey Titanic'in batması için ayarlanmış gibi.
aynen öyle
Banada öyle geldi hep konuşulsun istenmis sanki bile bile batirilmis😊
Buz dağı zengin dusmanıymıs
Evet doğru ama 2224 bilet kesilmis ve 2223 kişi binmiş o gemiye bir kisi binmemis oda Dr. Ö akalınd.dı
Kim bilir belki bilerek oldu?
Anlatım diliniz o kadar müthiş ki... Sizin gibi bilgi dağarcığı yüksek, kültürlü zeki insanların olması çok güzel çok gurur verici.
Kesinlikle İngilizce altyazı eklenmesi lazım, muazzam iş tebrikler.
Bir sürü Titanik belgeseli izledim, gemiyle ilgili her şeyi bildiğimi düşünüyordum. Ta ki Evrim Ağacı doluluğu ile anlatılana kadar…
Kesinlikle katılıyorum
+1
Titanic'i hiç bir anlatımda bu kadar güzel ve net dinlememiştim. Harika olmuş.
Selamlar. Ayrıca ufak bir eklenti daha yapmak istiyorum. Metalürjik açıdan da batmasında fatique denilen çelik kırılmaları da gösterilebilir. Çelik soğudukça kırılganlığı artan bir malzeme. O dönem bu bilgi de çok onemsenmemiş. Ta ki 2. Dünya Savaşı'ndaki uçakların aniden kanat kopmaları yaşamalarına kadar. Bunu da eklemek istedim. O dönemlerde çelik kirliliği de muhtemelen önemsenmeyen başka bir faktördü. Çelik inklizyonu da ciddi carpmalarda çeliğin cam gibi kırılmasına neden olabiliyor. Sevgiler. :)
Nasıl bu kadar bilgili insanlar olabiliriyorsunuz ben kendimi hic geliştiremedim
Aynen dediğiniz gibi. Konu üzerine bakmak isteyen arkadaşlar DBTT ( Ductile-Brittle Transition Temperature) olarak bakabilirler. 2.dünya savaşı sıradında Amerikan kargo gemileri liberty gemilerinde de aynı sorun vardı. Çelik düşük sıcaklıklarda gevrek davranış gösteriyordu.
@@baharibrahimdurmus7900 her konudan bir şeyler bilmek yerine bir konuda uzman olmayı hedeflemenizi tavsiye ederim naçizane 🍀
@@Milena-f15 maalesef bir ev hanımı ve cocuk sahipti olarak her şeye az cok bakmaya çalışıyorum 😂😂😂
@@baharibrahimdurmus7900 öğrenme hevesiniz yine de takdir edilesi 😊
İhmalkarlık her yerde büyük kayıplara yol açıyor maalesef. Bu güzel video için teşekkürler Evrim Ağacı ❤️
Aslında en büyük nedenlerlen birine tam değinmemişsiniz galiba. Normalde o tip bir kazada kullanılan çekilerin daha çok dayanması gerekirdi ancak o zamanlarda cok anlaşılmamış bir mekanizmayı hesap etmediler, DBTT. Kısaca, o çeliklerin esnek davranması ve karpuz gibi yarılmaması gerekiyordu ancak kullanılan kötü çelikten dolayı düşük sıcaklıkta olan buzlu sularda aşırı kırılgan bir yapıya sahip oldular ve tokluk kuvvekleri inanılmaz azaldı. Bundan dolayı da şak diye ikiye ayrıldılar.
Kötü çelik diye birşey olmaz. Yanlış çelik türü kullanılmıştır olsa olsa.
Söylediğiniz doğru, çeliğin sünekliği çok azdı, özellikle soğuk suda. Ancak çelikler kırılmadı aslında, yalnızca çelik plakaları bir arada tutan perçinler kırıldı ve çeliklerin arasındaki boşluklardan içeri su girmeye başladı, aslında oluşan boşluk yaklaşık bir metrekare civarıydı. Ancak boşluğun tek bir su geçirmez bölmede değil de beş bölmeye dağılmış olması sebebiyle su geçirmez bölmeler işlevlerini tam yerine getiremedi. Bunun yanı sıra, aslında titanikte dönemin en iyi çelikleri kullanılmaya çalışılmıştı ancak malzeme kalitesi günümüz kadar iyi değildi tabii ki.
@@NeWo9670 bunu neye dayanarak soyledin? belki 1000 den fazla değişik çelik var içindeki mineral oranlarına göre. hepsinin kendi kullanım alanı var. ayrıca 1800 lerden 2000 lere kadar çelik üretim teknikleri geliştirilmiş ve kalitesi kat kat artmıştır
Kaynak yapmak yerine perçin atıldığı için...
material scientist is detected :)
Bir Titanic hayranı olarak filmini defalarca ve çıkan belgesellerini hepsini izlemiş biri olarak mükemmel bir video 👌🏼
o gece ayın olmaması, gözcülerin dürbüne sahip olmaması, denizin çarşaf gibi sakin olması durumları sanki o gece çoğu kişinin mezarının o sular olduğunu haber vermiş ve programlanmış gibi.. bugün sinemada bizzat izledim ve güzeldi ancak son dakikalarında ben bile gerim gerim gerildim.
Bu gemide sınıf ayrılıklarının olması bana en başından kabul edilemez gelmişti. Düşünsenize maddi durumunuz iyi olmadığı için en alt katlarda seyahat ediyorsunuz ve bir kaza olduğu zaman canınızı kurtarma ihtimaliniz azalıyor. Zengin ya da fakir fark etmez. Bir sorun olduğunda herkes canını kurtarmaya çalışır. Yapılmaması gerekirdi.
Güverte 2. sınıf öğrencisi olarak Titanik'ten sonra en büyük denizcilik devrimi SOLAS 1914 sözleşmesidir (Safety of Life at Sea) şu an biz 1974 versiyonunu kullanıyoruz ve sözleşme uyarınca eğer bir gemi yolcu taşıyorsa mürettebat ve yolcuların toplam sayısının %5 kadar fazlasını alabilecek miktarda ve kapasitede filika bulundurulması şarttır. Ve daha bir çok gereklilik özellikle payroteknik malzemeler ile ilgili.
Cansınız, çok teşekkürler bilgi için ve yolunuz açık olsun! ♥
Itü de mi okuyorsun ya da pirireis üni.de mi merak ettim. Denizcilik hayatında sana başarılar dilerim 😊
@@melihkaganozge1210 Yok ben KTÜ Deniz Ulaştırma öğrencisiyim
@@melihkaganozge1210 Ama merak etmeyin eğitimimizin saydığınız üniversitelerden geri kalır yanı yoktur
@@TheAgileEagle. memnun musun dostum ben de inşallah bu sene sınavdan sonra ituye gelmezse ktu ye gelmeyi düşünüyorum. Staj bulurken zorlanıyor musunuz?
Ben de ilk defa 1982 de 9 yaşındayken resimli bilgi ansiklopedisinde Titanic hikayesini okuduğumda çok etkilenmiştim kafamda hayal etmiştim o kitaptaki tek resme bakarak. Bir şekilde çocukları çok etkiliyor demek ki bu facia hikayesi. Yıllar sonra filmini izlediğimde de en çok etkilendiğim kısım çarpışma sonrası gemiden gelen o demir gıcırtılarıydı. En ilginç olan kısım da şu an videonun 18:20 sn de iken bir an hadi lan çabuk haber verin yoksa batacaksınız demek gibi bir his oluşması... Teşekkürler Evrim ağacı 30 yıl sonra o ilk okuduğum anlara döndüm
1982 de 9 yaşındaysaaa şu an 49 yaşındasın.ız. Abi
@@sonergezici7841 tebrik ederim buldun :) peki bu yaş problemini çözen arkadaş kaç yaşında?
@@Hamomim1 Meşhur Titanik filmi ilk çıktığında 9 yaşındaydım sinemada izlemiştim. O arabanın aslında gemide demonte halde bulunduğunu çok sonraları öğrenince hayal kırıklığına uğradım.
@@sonergezici7841 O zaman sizin yaşta az değilmiş 33 olsa gerek. memnun oldum. Ben de ilk sinemada izlemiştim Kadıköy Atlantiste
Titanik filmi beni sadece son sahnelerinde çok etkilemişti . Çünkü Titanik gemisinin batışı ve o sırada yaşanan olaylar benim için çok şaşırtıcıydı. Küçüktüm ve bir gemi batınca ne olur , ne gibi bir felaket olabilir ? suya atlayıp kurtulsunlar gibi düşüncelerim vardı . Titanik filmi en çokta beni bu yönden etkiledi . Bir felaketin dehşetini görmemi sağladı . Sanıyorum izleyen bir çok kişi için de böyledir . Şimdi sizin anlattıklarınızdan sonra keşke mühendislik hataları ve ihmalkarlıkları daha çok öne çıkaran bir proje olsaymış diye geçirdim içimden . Bu arada video için çok teşekkürler . Yirmi beş dakika boyunca sıkılmadan izlettiğiniz ve emeğiniz için .
Çoğunun ölme sebebi suyun çok soğuk olması
Müthiş bir inceleme ve yorumlama...tebrikler.
Valla üstad, kağıda yazıp okusam bu anlatımı tutturamazdım. Anlatım şahane...
Filmi de 1999 da Orjinal ingilizce (altyazı yok) olarak 3 kez arkadaşlarla seyrettik, konuşmaları da kendimiz kafamızdan uydurmuştuk :))) Film ekibi çok güzel iş çıkarmıştı.
Kaç yaşındasın peki Titanic çok izlemek istiyorum ve 11 yaşındayım
@@Bay.Dedektifshow11.12 kardes 44 yaşımdayım. Ben ilk izlediğimde 20 yaşındaydım 😊 internet üzerinden bulup izleyebilirsin veya legal yollardan
Gerçekten söylüyorum ben titaniğin sadece buz dağına çarpıp battığını sanıyordum. Fakat artık onlarca sorun ve en çokta para meselesi yüzünden battığını öğrendim. Teşekkürler evrim ağacı.
buz dagi buyuk neden
Senin allahına kurbanım işte beklediğim video tam 110 yıldır atlantik okyanusun dibinde yatan efsane titaniğin batışını sizin gibi efsane hocadan dinlemekte efsane bi olaydı sağolun VAR olun hocam.Kolaylıklar diliyorum tüm ekibe.
Titanic filmini izleyen biri olarak söylüyorum ki, Titanic filminden daha etkileyici bir video olmuş. Cansın evrim ağacı🌹
Ama titanik filmini izlemeseydin bu video asla bu kadar etkileyici gelmezdi sana..eminim bir çok kişi anlatılarda görsel olarak o film sahnelerini aklına getirdi.mükemmel bir filmdi ya..Titanic faciasının insanların dağarcığında bu denli yer etmesindeki en büyük pay sahibi james cameron dır bana göre..kendisi aynı zamanda filmin senaristliğini de yapmıştır ki işin içine herkesin içini ısıtacak ve fena duygulandıracak bir aşk hikayesi eklemesi bence muazzam bir fikirdi.
Abartmayın filmden etkilendiğiniz için bu videodan etkilendiniz
abartın be
@@joker-rr9ls ne gerek var 😂
@@rosabella-g 🤣🤣🤣
abi çok güzel anlatıyorsun maşallah seviliyorsuuuuuuunn
Anlatılanların nekadar doğru olduğu tartışılır.
Ama muhteşembir anlatım...
Teşekkürler
Her zamanki gibi; bilgilendirici, meraka sürükleyici, sade, dolu bir anlatımla harmanlanmış bir video. Teşekkürler Evrim Ağacı.
Aşı da oldun mu lan??
Aşı olmanı da tavsiye ediyodu bu şişko
Geçenlerde ilk defa titanik filmini izledim ve ön planda gözüken aşk hikayesinden daha çok bu geminin nasıl battığı konusu dikkatimi çekti. Bu video da bu olay üzerine karşıma çıkması baya tesadüf oldu 🧡
Titanik için bu gemi batmaz deniyordu o zamanlar. Bunu ilk duyduğumda komik gelmişti. Ama şimdi sizin verdiğiniz değerli bilgilerden de anlaşılıyor ki; bu kadar çok ihmal, hırs, umursamazlıklar, kayırmacılık, doğal sebepler vs vs hepsi birden ve eşzamanlı meydana gelmiş ve gemi ancak bu şekilde batabilirmiş. Yani milyarda bir ihtimal desek yeridir.
Çok güzel video. Eski bir denizci olarak 2 küçük hatırlatma.
01. Telsizini off eden CALIFORNIAN stop durumunda olup, CARPATHIA tam yolda hareket halinde olduğundan aslında mesafeleri 17 - 58 mil olarak düşünmemek lazım. CALIFORNIAN'ın yola çıkıp, tam yol hızına ulaşması tahmin ediyorum (kazanın tekrar steam tutması vs) 2-3 saat sürebilir, günümüz modern dizel motorlu gemilerde de bu süre yarım saatten az olmaz...
02. Titanic sınıfı gemilerde 1 Kaptan 6 Officier olmak üzere 7 adet güverte zabiti bulunmakta imiş.
Gemiden çekilen ve anahtarı unutan kişi D. Blair 3. Kaptan değil 4. Kaptan (2nd Officier).
2. Kaptan (Chief Officier) görevine son anda Olimpic gemisinin 2. Kaptanı getiriliyor. Gemideki mevcut 2. Kaptan (Chief Officier) bir alt rütbeye indirilip (3. Kaptan - First Officier) olarak, gemideki 3. Kaptan ise 4. Kaptan (Second Officier) olarak görevlendiriliyor. Bu durumda boşa çıkan mevcut 4. Kaptan (Second Officier) olan D. Blair gemiden ayrılıyor. (5. - 6. - 7. Kaptanlarda herhangi bir görev değişimi olmuyor).
Ek: Kaza eski 2. yeni 3. Kaptan olan (Chief Officier lıktan First Officier lığa tayin edilmiş olan) William Murdoch'ın vardiyasında meydana geliyor. Kendisi kazada ölenler arasında.
Bu ne güzel anlatış tarzı ya titanic ile ilgili neredeyse 500 tane belgesel izledim ama bu baya bi güzel duruyor. İş yerinde olduğum için ilk 10 dk sını izledim gerisini evde izleyeceğim. Ama ses tonu anlatış biçimi el kol hareketleri falan baya iyisiniz başarılar :)
"Buz Dağı Tam karşımızda" tüylerim diken diken oldu.
Furkan Yılmaz'ın bir DAYANIŞMA yorumu ; Tam - Karşımda !
Gözlerim pört'ledi , Ağız'ım kulaklarıma doğru YAYILDI , uzadı da uzadı .
Neredeyse ENSE'me kadar GENİŞLEDİ .
Sağlık dileklerimle . not : seni de takib'ediyoruz , bu bir İHBAR'dır . :)
Buralar SOĞUK ama ; ÜŞÜMÜYOOZ ki . Kutup-Ayısı / Finlandiya
HOMUR-Homur-homur ...... hıııınngggggh
Gerçekten harika ve muhteşem bir kanal. Bir videoda Titanic neden battıyi incelerken diğer videoda smeagolun hastalığı neydi konusunu işleyen binbir çeşit farklı konuda daldan dala atlayıp her çiçekten farklı bir nektar toplayan arılar gibi her konuya bilimsel açıdan yaklaşmanin ve mantıkli bir açıklama bulmanın mümkün olduğu kanıtı niteliğinde bir kanal. Gerçekten bu vibe çok güzel veriliyor bu kanalda. Evrim ağacı ailesi içerik üreticileri Çağrı hocam ve izleyicileri ile hep birlikte hep varolsun 🙏
abi mükemmel anlatıyorsun. Arka fona koyduğun müzikler de daha çekicii ve akıcı yapıyor konuyu. Videoya 4-5 dk izlerim sonra çıkarım diye tıklıyorum bi bakmışım video bitmiş. bunu okuduysan bi kalp atsana abi
Bu kadar iyi anlatmayı nasıl başarıyorsun hem bilgi hem etki hepsi bir arada.Tebrikler.
Anlatım çok akıcı insan hiç sıkılmıyor. Reklamlara rağmen bölünmüyor. 🙏🏻👏🏻
Bilimsel konuları sıkmadan anlatmanız ve keyifle dinlememiz gerçekten kalitelibi bilim kanalısınız. ,👍
kalitelibilibilibilibilibilibilibili
Harika bir video olmuş. Böyle içeriklerin Türkçe üretilmesi de ayrı bir güzel
Çok güzel olmuş ellerine sağlık
Gemiler arasındaki telsiz iletişiminin kesilmesi gerçekten akıl almaz bir olay diğer unsurlar yani geminin alt bölmesi de yapılan teknik hatalar çok tuhaf. Nasıl bu kadar umursamaz olmuşlar şaşırdım doğrusu sanki bu gemi Türkiye 'de yapılmış.
Şu açıdanda bakabiliriz biz hâla bir gelişme kaydedememişiz.2023 Türkiyeside bu gibi ihmaller yüzünden gelişemedi.
Çalışmanızdan kalite fışkırıyor resmen. Emeğinize sağlık
Titaniğin başına gelenler pişmiş tavuğun başına gelmemiş... nerden baksan her yerde hatalar ihmaller .. bu kadar devasa bir projenin bu kadar baştan savma bi yolculuğa sürüklenmesi yazık olmuş.
4 yaşımdan beri her fırsatta izlerim. Sanırım titaniğin son kalıntıları hâlâ duruyor okyanusta .. çok pahalı bir yolculukla kendilerini görme imkânı vardı da ☺ yetişemeyiz biz..
Aynı şey bismarck için de geçerli, ona da batmaz dediler o da daha ilk seferinde battı. Ve aynı şekilde ihmaller ve fazla özgüven yüzünden verilen yanlış kararlar yüzünden.
@@saybruhforme_3095 Bismarck baya iyi dayandı ama sonra kendi mürettebatı gemi ingilizlerin eline geçmesin diye batırdı
o geziyi düzenleyen denizaltı bü gün kayboldu
Yolculuk oldu olmasına da o titanic gibi battı
Parayi basip görmeye gidenler de öldü
Bildirim sağ olsun, saniyesinde burdayız:) Bakü'den selamlar Evrim ağacı 🖤✋
Teşekkürler evrim ağacı, bir kaptan olarak bizlere okulun daha en başında anlatılan kazalardan biridir. Bir denizci kadar dolulukla konuyu ele almışsınız. Literatür konusunda mükemmel bi içerik olmuş Başarılarınız daim olsun❤
Büyük emekler ve uğraşlar sonucu oluşan videolar kendini belli ediyor. Her içeriğiniz ayrı kalitede. Takipteyiz
Yine çok ilgi çekici bir konu ve yine mükemml bir anlatım. İyiki varsın Evrim Ağacı❤️
Çok Anlamlı Bir Video Olmuş Bu Tarz Konularla Hiç Alakam Yoktu Bu Videodan Sonra Kendimi Artık Böyle Konularla Alakalı Yaptım Gerek Tarih Olsun Senin Gibi Olmak İçin Elimden Geleni Yapicağım Bana Bu Konu Hakkında Bilgi Verdiğin İçin Teşekkür Ederim...
Günden güne video kalitenizi iyileştiriyorsunuz.
Tebrik ederim.
Her videonuzu zevkle takip ediyorum.
Basarılarınızın devamını dilerim
Titanikle alakalı zibilyon tane video izlemişimdir en mükemmelli en anlaşılırı en etkileyicisi buydu. Video hiç bitmesin istedim. Emeğinize yüreğinize sağlık.
En sevdigim evrim ağacı videosu bu 🩷
Çok keyifli bir 25 dakikaydı. Teşekkürler.
Sanırım 3-4 yıldır sizi takip ediyorum.
Beklemediğim bir konuda,beklemediğim bir bakın açısıyla yaklaştığınız Titanic bakın açım değişti..Harikaydı.umarım bu tarz yaklaşımlarınız devam eder.
Tekrar teşekkür ederim.
Barış Özcan ve evrim ağacının acaip başka bir aurasi var. İnanılmaz başarılılar. Cok iyi anlaticilar tebrik ederim
Gerçekten çok üzücü bir olay özellikle de bu tarz küçük ve büyük hatalar yüzünden binlerce kişinin ölmesi çok kötü
Üstad soluksuz izledim,cok kaliteli ve bilgilendirici bir video olmus,film gibiydi..
Ağzına sağlık hocam. Öğretmen olsanız, öğrencileriniz kesinlikle prof olur
Daha 7 yaşından itibaren araştırmacıymışsınız hocam :-D
Pov:Gerçekten Hocanızdır
Harika bir araştırma yapmışsınız, teşekkürler. Bu olaylar silsilesinin ve gözardı edilen dikkatsizliklerin büyük bir yıkımı oldu ,bu beni düşündürtüyor.
Mutfakda canlı canlı pişirilmeyi bekleyen ıstakozlar için, titanic'in batması bir mucizeydi.
Istakoz Tanrısı'nın denizi ikiye yarması kadar mucizevi :))
dünyanın en gerekli kanalı iyiki varsın
Valla bilgileri öyle dolu öyle profesyonel şekilde aktarıyorsunuzki para ödemem gerekiyor gibi hissediyorum bedava ulaşabiliyor olmak lüks gibi geliyor size helal olsun
Titanic 90’lı biri olarak beni de çok etkilemişti belkide 4-5 kere izlemişimdir, eline sağlık.
Bütün şartlar, resmen Titanic batsin diye biraraya gelmiş. Çok ilginç gerçekten.
Harika bir anlatım. Resmen o titaniğin içinde gibi hissettim. Teşekkürler evrim ağacı
Her ne kadar dramatik bir hikaye de olsa anlatımın sayesinde yine keyifle izledim ve dinledim. Emeklerin karşılığını bulsun kardeşim 🙏
Vay bee evrim ağacı elimizde büyüdü bee 😁😁 Yıllardır takipçisiyim geçen yıl ve bu yıl meyvesinin almaya başladı 1 milyon takipçiden sonra büyümesi daha hızlı oldu çünkü gerçekten hak ettiler içerikler profesyonel hazırlanmış akıcılık ciddi anlamada iyi tebrikler Evrim Ağacı 👍
Kahvaltı yaparken izleyeceğim bir vídeo daha hiç birşey aramama gerek kalmsdı :) teşekkürler evrim ağaçı iyi ki varsınız ❤️
Anlatım çok iyi keyifle izlenim sağlıyorrr
Seçtiğiniz konular ve anlatımız çok güzel. Sizi Azerbaycandan severek takip ediyorum🥰
Çok teşekkürler, Azerbaycan'a selamlar. 👋
Yakın tarihimizde ( 1 Mart 1958 Derince) yaşanan Üskudar faciası ne yazık ki pek bilinmiyor. Çoğu öğrenci 400e yakın kişinin hayatını kaybettiği bu denizcilik faciası maalesef yeterince anlatılmıyor.
Anlatılsa kaç yazar
@@trikebeatstrexnodiff cennetin anahtarı sizin elinizde galiba
@@trikebeatstrexnodiff Kanka dininizde şehitlik sayılmayan bir ölüm şekli var mı?
@@ibrahimhalilkosar1588 Avukatıyım, var. Sen ölmüş olsan gübre olurdun.
@@ozgurdemir8068 sen de olacaksın 😊
Mükemmel bi' anlatım daha önce Titanik üzerine bir çok video izledim hiçbirisi böylesine sürüklememeşti 👏👏👏
"Kapa çeneni, kapa çeneni. Çağrı Mert'i dinlemeye çalışıyorum."
-X
bu iyiydi
bu kadar hatalar silsilesinden sonra batması titanik'in kaderi olmuş, yapabilecek birşey de kalmamış, bence herşeyi doğru yapsalar da yapabilecek birşeyleri olmayabilirdi. film de çok etkileyici ve başarılıydı, anlatımınız için de teşekkürler.
Costa Concordia'yı da bekleriz hocam. 2012'ydi galiba. Firmasının en büyük gemisi karaya 40-50 metrede, yarım günden uzun süren bir zamanda battı ve buna rağmen yüzlerce insan öldü. Bu devirde, bu teknolojiyle ve bu kadar rahat koşullarda nasıl olabiliyor aklım almadı bir türlü. 300 metreden uzun, 5000 den fazla yolcu kapasiteli gemiler hala güvenilir değil mi yoksa?
@@muratgokhangokce4270 evet öyleymiş, teşekkürler.
Ruhi çenet çok güzel anlatmış o geminin hikayesini eğer izlemediyseniz izlemenizi tavsiye ederim 🥰
@@zehranurkula6436 kesinlikle
Evet ben onu Ruhi Çenet'ten izledim çok iyi anlatıyor
Okadar keyifle dinledim ve izlwdim ki... İyiki varsınız. 🌹❤️
Mini belgesel 👍👍👍 Harika !
Keşke insanlar shorts videoları yerine senin videolarını izlese. Ülke gelişirdi.
Yıllardır takipçisiyim kanalın, Muhteşem içerik 👏👏👏 Filmin kendisinden çok ben J.Camerona hayran kalmıştım, yolçuların aileleri ile tek tek tanıştı, onlara karşı bir sorumluluk hissediyorum demişti ,olaya çok hakimdi, hatta ilk başlarda eleştiriler almıştı gemi dikey batamaz diye ama sonra haklı olduğu anlaşıldı ,zaten kendisi de dalgıç ,defalarca titaniyi ziyaret etti,adam efsane
Alakasız ama paylaşmak istedim
Meslek lisesinde Uçak bakım alanı öğrencisiyim ve hep şunu derler
"Havacılıkta kanunlar kanla yazılır" sanırım aynısı gemicilik için de geçerli
Bugüne kadar izlediğim en iyi içeriklerden biriydi müthiş. Emeğine sağlık.
Dört gözle dört kulakla dinledim müthişti gerçekten emeğine sağlık 👏👏🎻
İçler acısı 😭
Bu gerçekleri bilmiyordum, anlattığınız için teşekkürler 💐
Çok teşekkür ederim değerli kardeşim.
Şimdilerde gerçekten çok fazla tedbirler alınıyor.
Ben bunu bir uzakyol kaptanı olarak biliyorum.
Sağol.
Çocukluğumdan beri merak ediyordum nasıl battığını. Bir çok araştırma yaptım ama tam olarak cevabı vermedi. Teşekkürler Evrim Ağacı
Bu konudan bahsetmenize çok sevindim 🙏 mükemmel anlatım 🙋
Rozetiniz neden tam kırmızı değil yani neden tam kırmızı secmiyorsunuz?
Nasıl anlaşılır nasıl akıcı anlattınız öyle.Titanic gerek acı hikayesi, gerek sinema filmi ile çok etkisinde kaldığım bir efsane idi. Ama sizin anlatımınızla daha da efsane oldu. Emeğinize sağlık. Çok teşekkür ederim.