Tüm fikirlerinize katılıyorum hocam, herkes okumamalı, küçüklükten bir işe odaklanan herkes hem iyi kazanıyor hem yaptığı iş kaliteli oluyor, ancak tasarım yapan üreten mühendisler hariç, bu ülkede mühendisler önemli yerlerde sadece imza atmak için var. üniversite okumayan adam gidip doğalgaz projesi yapıyor, yalandan makine mühendisine imza attırıyor. aynı şekilde müteahhit inşaat dikiyor sonra gidip inşaat mühendisliği mezununa imza attırıyor. yapı denetim firması kağıt üzerinde kontrol edildi diyor, gidip elektrik mühendisine imza attırıyor. Hal böyleyken Üniversite okusan ne okumasan ne. Öncelikle böyle herşeyin bir yolunu bulup sıyrılarak kurtulan kafadan kurtulmalıyız. Hocam mikro eleştiri metodunu bırakıp sistemi baştan tasarlamalıyız, çünkü bütün birimler bir şekilde birbirini etkiliyor, bir yerini düzeltince diğeri patlak vermemeli, mesela herkes okumasın demek kolay, gençlerin statü meselesini hazmetmesi, oluşacak işsizlikten mütevellit iş bulma sorunu ve aday çoğalmasından mütevellit maaşların düşmesi. Bunlar hep devletin bilmediği şeyler değil bilakis çözmeye korktuğu uzun soluklu işler olduğu için bütçesini böyle derin ve görünmeyen sorunlara ayırmak yerine göz boyamaya harcıyor(malesef seçim sonucuna bakıldığında işe de yarıyor) Eğer sizin tavsiyeniz varsa , şu işi en başından en sonuna kadar nasıl yapılması gerektiğini bir manifesto şeklinde yayınlasanız da birilerinin bahanesi kalmasa. Türkiye şartlarında normal dar gelirli ve orta gelirli bir çocuğun güzel bir eğitim alıp , yeteneğine göre nasıl ayrıştırılacağı, ve vakit kaybetmeden yeteneğine odaklı nasıl çalıştırılacağı, bunların finansmanı ne şekilde karşılanacağı, eğitmenlerin kalitesinin nasıl yükseltileceği, öğrencilerin maksimum verimde(yani az vakitte çok bilgi ve deneyim sahibi olma) eğitim alıp hemen iş hayatına başlaması nasıl sağlanmalı, iş ahlakı etiği görgüyü yol yordamı prensipli çalışan olmayı iş kurmayı yönetmeyi (yani mesleki bilgi dışındaki donanımları) nasıl ve nerden öğrenmeli .. ve daha birçok cevaplanması gereken problemi açıklayan ve çelişmeyen bir model önerirseniz bence ülkeye cumhuriyet tarihinin en büyük katkısı olur.
Elektrik Elektronik mühendisliği diplomam var (hiç bir iş yerinde mühendislik yapmadığım için mühendisim demiyorum), 3 sene iş aradım bulamadım, yaşım 47 , serbest proje ve imalat ilede yeteri kadar kazanamayınca, ve EYTli olup prim gün sayımı tamamlamak içinde 7 seneden fazlaya ihtiyacım olduğu için . tekrar eski mesleğim olan Tatilköyünde Ses Işık Teknisyenliğine başladım, birde ne göreyim, Otelde benim yardımcım olan şahısta 2.sınıfta Elektrik Elektronik mühendisliği öğrencisiymiş meğer.Dahası var sahnedeki priz bozulmuştu, Teknik servisten bir elektrikçi istedim.Genç bir arkadaş geldi, meğerse oda Elektrik mühendisliği mezunuymuş ama oda iş bulamayıp, Otele Elektronik teknisyeni olarak girmiş (elektroniktende iyi anlıyor bu arada kendini yetiştirmiş ve meraklı birisi). Elektrik mühendisi arkadşın Almanyada abisi varmış Almanca öğrenip oraya gidecek ,bende git 1 sezon Antalyada çalış Almanca öğren dedim.Diğer öğrenci arkadaşta tam bir piyasa adamı havası sezdim, oda sanırım ilerde satış mühendisi falan olur (ses ışık şirketlerinde), belki kendi şirket kurar.Benimde tek hedefim emeklilik, ve piyasadan iş düşersede yapmak.Bu arada iş başvuru formunda "Hobileri" bölümüne Elektrik elektronik mühendisliği yazdım. :)))😀
Hocam tam yaşıtım(19) bir akraba üniversite okumak yerine tahin ustası olmuş. Yurtdışındaki bi tanıdıkları da fabrikasında çalıştırmak için teklifte bulunmuş, ailesi pek göndermek istemiyor gerçi. Gayet güzel iş hayatına atılmış çalışıyor. Herkes üniversite okuyacak diye bi kaide yok gerçekten. Çok iyi bi sıralama yapsa vs tabii üniversite okurdu ama olmuyorsa vasat üniversitelerde vakit kaybetmekten daha mantıklı bi seçenek meslek öğrenmek
Bu kadar fazla gencin üniversite okuması bence de problem fakat bu insanları üniversiteye iten birçok etken var. Kimi sadece ailesinden uzaklaşıp eğlenebilmek için üniversiteye gidiyor, ailesinin yanında kalsa büyük bir aile baskısı görecek. Bazıları aile baskısı görmese de küçük şehirde yaşadıkları için herhangi bir kültürel etkinliğe katılamıyor. 18 yaşındaki biri akademik başarı, iş bulma vb. şeyleri önemsemeden gençliğini daha güzel geçirmek için üniversite okursa bu genci suçlayamayız. Tüm yatırımları büyük şehirlere yapan, baskıcı bir sosyal ortam oluşturan, insan kaynağını idare etmeyi bilmeyen, gençlere umut vermekten aciz olan devlet suçludur burada. Üniversite okumayıp dediğiniz gibi ticarete atılan da bir sürü genç var. Sayılarının artmasını istiyorsak bu gençler ticarete atıldıkları zaman hukuksuzluklarla karşılaşmayacaklarını bilmeli. İş yerinden kimsenin haraç kesmeyeceğini, borç verdiğinde borcunu alabileceğini, eksantrik politikalarla kurun baskılanmayacağını, ekonominin stabil olacağını, kredi bulabileceğini, kimsenin silahla iş yeri basıp milleti öldürmeyeceğini bilmeli ki gençler gidip ticarete atılsınlar. Hiçbir güvencenin olmadığı bir yerde insanları okula gitmektense ticarete atılmaya ikna edemezsiniz. Bolca risk alıp hiçbir garantisi olmadan yılda 400-500 bin lira -belki milyonlar- kazanacağıma masa başında oturur ayda 20-30 neyse kazanırım diye düşünür çoğu insan.
Hocam, bence bu sorunlar akreditasyon sınavıyla çözülebilir. Üniversitelere ya da sınavlara müdehale etmeye gerek kalmadan, kişinin çalışmak istediği alanda kapsamlı bir sınavdan başarıyla geçmesiyle akreditasyon verilmeli. Bu şekilde akreditasyon verildiğinde vasat üniversiteden kopya ile geçenler evlerimizi yapamaz diye düşünüyorum.
Haklısın müfredatı zor bir okulla boş beleş bir okul ayırılmalı. Şirketler karpuz seçer gibi mühendis alıyor sonra asgeri ücretle yetkin olmadığı yerde çalışıyor
@@muratpinkman9679 Neden saçmalık. Öyle saçma bu diyip kaçamazsınız! Fikriniz varsa "şu nedenden dolayı saçmalık" dersiniz veya susarsınız. Bir de yorumu sil diyor. Hani fikir özgürlüğü?
Hocam normalde akademisyenlerimiz buna zaten çözüm getirebilir. Mesela okuldan mezun olmak sadece son hafta çalışıp sınavı geçmekle değil gece gündüz çalışarak araştırarak, gerekli yetilere sahip olduğunu yoğun laboratuvar , tez çalışmaları ve ilerleme izleyici sınavlarla ispatlamakla mümkün olursa kafası çalışanlar ancak bunu başarabilirler, ve sonunda hem kalifiye mezunlar verilir, hem de üniversite okumayı beceremeyenler elenir. Ayrıca mezun olmayı başaranlar az olacağı için piyasanın ihtiyacına cevap veren bu elemanlar artık hak ettiği paralara çalışabilirler. Tek ihtiyacımız yozlaşmamış, birinin telefonuyla talimat almayan, egoist olmayan, işini iyi bilip uygulayan , kendini ve öğrencilerini yetiştirmekten yorulmayan üşenmeyen hocalar. özetle üniversitelerden mezun olmak gerçekten iyi yetişmeden mümkün olmayınca birçok insan sınava girmeyi bile denemeyecek, kendine göre bir yol tercih edecek. Bunu yapmak için de devletten bir şey yapmasını beklemenize gerek yok.
hocam çok doğrusun aynı şeyleri bende söylüyorum, geriçi oluyorum.Sizin gibi etiketi olan insanların konuyu daha çok konuşmalı. küllüyede konuşmanızdan memnun oldum.siyasiler kadar hatta onlardan fazla sizlerinde sorumlu olduğunuzu düşünüyorum.
Hocam çok iyi bir konuya değinmişsiniz. Sanayiye çocukken başlasaydım şimdi 70 bin tl para kazanabilirdim onu görünce ben neden okuyorum diye sorguladım.
Hocam üniversite mezunu boş gezen insanın düzgün olma ihtimali üniversite okumayandan daha yüksek istatistiksel olarak. Daha oturmasını konuşmasını bilen oluyor genel olarak. Lütfen ters örneklerden habersiz olduğumu düşünmeyin. Ama genel olarak gerçekten fark var ve sizin dediğiniz gibi lisede öğretilebileceğinden emin değilim...
İşte hocanın anlatmak istediği bu üniversite ileri düzey bir okuldur.Oturma kalkma sıradan bilgilerin verileceği yer değildir.Kişi bunları liseye kadar öğrenmelidir zaten.Üniversite zeki çocukların kendini daha da geliştireceği bir okuldur.Vasat adamın gideceği yer üniversite değildir
Hocam Dgs sınavı da ölçücü bir sınav o sınavdada matematik çözülüyor. Ayrıca MYO ya 80 Kişi alınıyorsa 20 Kişisi zor mezun oluyor. Yök atlas verilerinden takip edebilirsiniz . Zamanında yan gelip yatan adam diye tabir ettiğiniz adamlar hayat şartlarından dolayı çalışmak zorunda kalıyor olabilir bir adam tembelse zaten dgs sınavında da yapamaz.Şu anki sistem güzel ölçüyor Mühendislik fakülteleri öğrenciyi çok kasan yerler fen lisesi veya meslek lisesi fark etmez ki azim meselesi fen lisesi mezunu olupta pazarda hıyar satanlarda var ilkokul mezunu olupta çok iyi yazılımcı olanlarda.
Hocam eğitimi yıldan/yaştan bağımsız yapsak sürekli seviye kontrol sınavları yapılsa ve sınavı tamamlayan sonraki seviyeye geçse nasıl olur. Aynı eğitimi alan çocuklar arasında çok yaş farkı olmasının zararları neler olabilir acaba? Şu an dijital olarak böyle bir sistem hazırlamaya çalışıyorum, hedefime ulaşabilirsem öğrenciler matematik ve fizik derslerinde serbest bir şekilde ilerleyebilecekler.
Başlıktan da anlaşılacağı üzere bu mevzuların konuşulup, tartışılıp ve çözüm ile bir neticeye varılması gerekiyor. Değindiğiniz noktalarda Çok HAKLISINIZ! Fakat artık şunların doğru bilinmesi gerekiyor... "Adalet Mülkün Temelidir" Hz. Ömer'e "Hayatta en hakiki mürşit ilimdir" Hz. Ali'ye "Köylü Milletin Efendisidir." Kanuni Sultan Süleyman'a "Ya İstiklal ya ölüm" Şeyh Şamil'e aittir!
bu devlet kimsenin yardakçısı olmadan olmuyor mu arkadaşım? İlla da bir diktatörlük zorunlu mu da toplumun diktatörlüğü sana en mantıklısı geldi? Hem toplumun diktatörlüğü ne demek? Oksimoronluğa bak. Meselenin halk için faydalı olanı yapmak olduğu konusunda hocayla zaten hemfikirsin ama halkın kendisi için doğru olanı bildiğinden neden eminsin?
bu yazı çoğunlukla olduğu gibi Çanakkale'de geçiriyorum, öyle denk geldi ve hemen her gün sizin videolarınızı izliyorum, mühendis değilim, kariyerimi yönlendirmeye çalışan biriyim. şu an düşük olasılıklı olarak bunu fark etmek şaşırttı. aslında kafama takılanlar, sormak istediklerim var. mümkün müdür?
Hocam liseden sonra aklım başıma geldi. Kafam matematiğe şuna buna yatkın. Kendimi sonradan keşfettim yani önlisans okurken. Önlisans okurken de üniversitede birinci oldum. Dgs ile Gazi makine ingilizceyi kazandım. Türkiyede ilk 1000e girmiştim bu sınavda. Ülkemizde saygınlığı olan bir bölüm üni ikilisi olduğunu bilerek özellikle burayı tercih ettim. Benden iyi bliyorsunuzdur ankara devlet mimarlık akademesinin devamıdır kendileri. Şimdi sizin söyleminize veya anlatımınıza göre sanki bizler iyi yerlerde okumayı hak etmiyor, hayatındaki potansiyeli sonradan fark etmiş benim gibi insanları dışlamış oluyorsunuz. Yapmayın hocam. Yıllarım hayatım boşuna gitti, okulu bırakayım gideyim bir yerde çalışayım o zaman mezun olana kadar çok zaman kaybedeceğim zaten. Ne yapmamı önerirsiniz ? Yanlış anlaşılmasın sadece tavsiye almak için yazıyorum. Bu arada sırf adam gibi eğitim alayım diye, önlisanstan aldığım derslerden tarih edebiyat harici hiçbir dersimi saydırmadım. Bilerek vermedim ki o dersleri iyi bir şekilde öğrenip mezun olunca yetkin olayım diye. Böyle de yıllarım kaybolmuş oluyor diyerek geç mezun olmamızın sorun olduğunu söylediniz. Ne yapayım ciddi ciddi soruyorum? Hazırlık eğitimini yeni bitirdim. 22 yaşıma gireceğim. Ankara'da Anadolu lisesi okumuştum dediğim gibi lisemi ve çevresini sevmediğim için derslerin de üstüne hiç düşmemiştim. Bu tip faktörler de insanı etkiliyor işte. :) Bu arada makine müh. curriculum için incelemiştim, bilerek ve isteyerek bu tercihi yaptım.
Ben kimin nereyi okumayı hak ettiğini elbette bilemem. DGS ile ilgili diyorum ki DGS olmasın, YKS'ye girin. O durumda belki bu bölümü kazanamayabilirdin belki kazanırdın onu bilemiyorum. Şimdi bence bitir o bölümü istediğin şey buysa. Kurulan her türlü sistem ister istemez birilerinin üniversiteye gitmesini sağlarken birilerini başka yöne yönlendirecek. Ben senin için değil genel sistem için konuşuyorum. Benim sözlerimi kişisel olarak algılamayın lütfen. Senin özelinde en iyisini en doğrusunu sen bilirsin. Hayatta yapmak istediğin işi bul, o yöne yürü. Üniversite okumak yapmak istediğin işe engelse ya da işi geciktiriyorsa (örneğin ticaret işine gireceksen), okumamayı da seçebilirsin. Ama 22 yaş hala çok genç, şu anda henüz çok büyük bir kaybın yok.
@@oguz_ergin Öncelikle beni dikkate alıp sizin gibi kendini yetiştirmiş değerli bir insandan tavsiye almak çok hoş ve benim için gurur verici. Kafamı sadece okuluma vermiş bulunmaktayım. İyi bir şekilde bitirmek için ise elimden geleni yapacağım. Haklısınız, tüm sınavlar yks ile öğrenci almalı bundan hem fikiriz.
yazılımcı olmak için üniversiteye gerek yok devlet de bunu destekleyerek 1 milyon yazılımcı projesi başlattı tabiki 1 milyon abartılı bir rakam ama devlet bunu destekliyor
Oğuz bey yorumumu neden sildiniz? Hayel ettiğiniz şeyleri hayal eden biri olarak videolarınızdan edindiğim çıkarımları ifade ettim. Hakaret yok onur kırıcı bir söylemde bulunmadım. Bir önceki videonuzda dile getirdiğiniz şeyleri bende aynı kanaatle dile getirdim. Silmeninizin gerekçesi nedir?
Silmedim. Hatta görmedim de. Bazen RUclips üzerinde yorumların görünmediği eleştirisi geliyor. Ben ilke olarak yorum silmiyorum; trol saldırıları hariç.
Tüm fikirlerinize katılıyorum hocam, herkes okumamalı, küçüklükten bir işe odaklanan herkes hem iyi kazanıyor hem yaptığı iş kaliteli oluyor, ancak
tasarım yapan üreten mühendisler hariç, bu ülkede mühendisler önemli yerlerde sadece imza atmak için var. üniversite okumayan adam gidip doğalgaz projesi yapıyor, yalandan makine mühendisine imza attırıyor. aynı şekilde müteahhit inşaat dikiyor sonra gidip inşaat mühendisliği mezununa imza attırıyor. yapı denetim firması kağıt üzerinde kontrol edildi diyor, gidip elektrik mühendisine imza attırıyor. Hal böyleyken Üniversite okusan ne okumasan ne. Öncelikle böyle herşeyin bir yolunu bulup sıyrılarak kurtulan kafadan kurtulmalıyız.
Hocam mikro eleştiri metodunu bırakıp sistemi baştan tasarlamalıyız, çünkü bütün birimler bir şekilde birbirini etkiliyor, bir yerini düzeltince diğeri patlak vermemeli, mesela herkes okumasın demek kolay, gençlerin statü meselesini hazmetmesi, oluşacak işsizlikten mütevellit iş bulma sorunu ve aday çoğalmasından mütevellit maaşların düşmesi. Bunlar hep devletin bilmediği şeyler değil bilakis çözmeye korktuğu uzun soluklu işler olduğu için bütçesini böyle derin ve görünmeyen sorunlara ayırmak yerine göz boyamaya harcıyor(malesef seçim sonucuna bakıldığında işe de yarıyor)
Eğer sizin tavsiyeniz varsa , şu işi en başından en sonuna kadar nasıl yapılması gerektiğini bir manifesto şeklinde yayınlasanız da birilerinin bahanesi kalmasa.
Türkiye şartlarında normal dar gelirli ve orta gelirli bir çocuğun güzel bir eğitim alıp , yeteneğine göre nasıl ayrıştırılacağı, ve vakit kaybetmeden yeteneğine odaklı nasıl çalıştırılacağı,
bunların finansmanı ne şekilde karşılanacağı, eğitmenlerin kalitesinin nasıl yükseltileceği, öğrencilerin maksimum verimde(yani az vakitte çok bilgi ve deneyim sahibi olma) eğitim alıp hemen iş hayatına başlaması nasıl sağlanmalı, iş ahlakı etiği görgüyü yol yordamı prensipli çalışan olmayı iş kurmayı yönetmeyi (yani mesleki bilgi dışındaki donanımları)
nasıl ve nerden öğrenmeli .. ve daha birçok cevaplanması gereken problemi açıklayan ve çelişmeyen bir model önerirseniz bence ülkeye cumhuriyet tarihinin en büyük katkısı olur.
Yine güzel bir yayın olmuş hocam . Ağzınıza sağlık . Hoşça kalın 👋
Elektrik Elektronik mühendisliği diplomam var (hiç bir iş yerinde mühendislik yapmadığım için mühendisim demiyorum), 3 sene iş aradım bulamadım, yaşım 47 , serbest proje ve imalat ilede yeteri kadar kazanamayınca, ve EYTli olup prim gün sayımı tamamlamak içinde 7 seneden fazlaya ihtiyacım olduğu için . tekrar eski mesleğim olan Tatilköyünde Ses Işık Teknisyenliğine başladım, birde ne göreyim, Otelde benim yardımcım olan şahısta 2.sınıfta Elektrik Elektronik mühendisliği öğrencisiymiş meğer.Dahası var sahnedeki priz bozulmuştu, Teknik servisten bir elektrikçi istedim.Genç bir arkadaş geldi, meğerse oda Elektrik mühendisliği mezunuymuş ama oda iş bulamayıp, Otele Elektronik teknisyeni olarak girmiş (elektroniktende iyi anlıyor bu arada kendini yetiştirmiş ve meraklı birisi).
Elektrik mühendisi arkadşın Almanyada abisi varmış Almanca öğrenip oraya gidecek ,bende git 1 sezon Antalyada çalış Almanca öğren dedim.Diğer öğrenci arkadaşta tam bir piyasa adamı havası sezdim, oda sanırım ilerde satış mühendisi falan olur (ses ışık şirketlerinde), belki kendi şirket kurar.Benimde tek hedefim emeklilik, ve piyasadan iş düşersede yapmak.Bu arada iş başvuru formunda "Hobileri" bölümüne Elektrik elektronik mühendisliği yazdım. :)))😀
Hocam tam yaşıtım(19) bir akraba üniversite okumak yerine tahin ustası olmuş. Yurtdışındaki bi tanıdıkları da fabrikasında çalıştırmak için teklifte bulunmuş, ailesi pek göndermek istemiyor gerçi. Gayet güzel iş hayatına atılmış çalışıyor. Herkes üniversite okuyacak diye bi kaide yok gerçekten. Çok iyi bi sıralama yapsa vs tabii üniversite okurdu ama olmuyorsa vasat üniversitelerde vakit kaybetmekten daha mantıklı bi seçenek meslek öğrenmek
Hocam yaptığıniz yayınlarda düsüncelerinize ve hayta bakışınıza kendimi çok yakın hissediyorum size
Bu kadar fazla gencin üniversite okuması bence de problem fakat bu insanları üniversiteye iten birçok etken var. Kimi sadece ailesinden uzaklaşıp eğlenebilmek için üniversiteye gidiyor, ailesinin yanında kalsa büyük bir aile baskısı görecek. Bazıları aile baskısı görmese de küçük şehirde yaşadıkları için herhangi bir kültürel etkinliğe katılamıyor. 18 yaşındaki biri akademik başarı, iş bulma vb. şeyleri önemsemeden gençliğini daha güzel geçirmek için üniversite okursa bu genci suçlayamayız. Tüm yatırımları büyük şehirlere yapan, baskıcı bir sosyal ortam oluşturan, insan kaynağını idare etmeyi bilmeyen, gençlere umut vermekten aciz olan devlet suçludur burada.
Üniversite okumayıp dediğiniz gibi ticarete atılan da bir sürü genç var. Sayılarının artmasını istiyorsak bu gençler ticarete atıldıkları zaman hukuksuzluklarla karşılaşmayacaklarını bilmeli. İş yerinden kimsenin haraç kesmeyeceğini, borç verdiğinde borcunu alabileceğini, eksantrik politikalarla kurun baskılanmayacağını, ekonominin stabil olacağını, kredi bulabileceğini, kimsenin silahla iş yeri basıp milleti öldürmeyeceğini bilmeli ki gençler gidip ticarete atılsınlar. Hiçbir güvencenin olmadığı bir yerde insanları okula gitmektense ticarete atılmaya ikna edemezsiniz. Bolca risk alıp hiçbir garantisi olmadan yılda 400-500 bin lira -belki milyonlar- kazanacağıma masa başında oturur ayda 20-30 neyse kazanırım diye düşünür çoğu insan.
Hocam, bence bu sorunlar akreditasyon sınavıyla çözülebilir. Üniversitelere ya da sınavlara müdehale etmeye gerek kalmadan, kişinin çalışmak istediği alanda kapsamlı bir sınavdan başarıyla geçmesiyle akreditasyon verilmeli. Bu şekilde akreditasyon verildiğinde vasat üniversiteden kopya ile geçenler evlerimizi yapamaz diye düşünüyorum.
Saçmalık.
saçmalık silsene yorumu
Haklısın müfredatı zor bir okulla boş beleş bir okul ayırılmalı. Şirketler karpuz seçer gibi mühendis alıyor sonra asgeri ücretle yetkin olmadığı yerde çalışıyor
@@muratpinkman9679 Neden saçmalık. Öyle saçma bu diyip kaçamazsınız! Fikriniz varsa "şu nedenden dolayı saçmalık" dersiniz veya susarsınız. Bir de yorumu sil diyor. Hani fikir özgürlüğü?
@@tier1turks Neden saçmalık. Öyle saçma bu diyip kaçamazsınız! Fikriniz varsa "şu nedenden dolayı saçmalık" dersiniz veya susarsınız.
Hocam normalde akademisyenlerimiz buna zaten çözüm getirebilir.
Mesela okuldan mezun olmak sadece son hafta çalışıp sınavı geçmekle değil gece gündüz çalışarak araştırarak, gerekli yetilere sahip olduğunu yoğun laboratuvar , tez çalışmaları ve ilerleme izleyici sınavlarla ispatlamakla mümkün olursa kafası çalışanlar ancak bunu başarabilirler, ve sonunda hem kalifiye mezunlar verilir, hem de üniversite okumayı beceremeyenler elenir. Ayrıca mezun olmayı başaranlar az olacağı için piyasanın ihtiyacına cevap veren bu elemanlar artık hak ettiği paralara çalışabilirler.
Tek ihtiyacımız yozlaşmamış, birinin telefonuyla talimat almayan, egoist olmayan, işini iyi bilip uygulayan , kendini ve öğrencilerini yetiştirmekten yorulmayan üşenmeyen hocalar.
özetle üniversitelerden mezun olmak gerçekten iyi yetişmeden mümkün olmayınca birçok insan sınava girmeyi bile denemeyecek, kendine göre bir yol tercih edecek. Bunu yapmak için de devletten bir şey yapmasını beklemenize gerek yok.
hocam çok doğrusun aynı şeyleri bende söylüyorum, geriçi oluyorum.Sizin gibi etiketi olan insanların konuyu daha çok konuşmalı. küllüyede konuşmanızdan memnun oldum.siyasiler kadar hatta onlardan fazla sizlerinde sorumlu olduğunuzu düşünüyorum.
Hocam hepsini izledim çoook haklısınız tr de çiftçi yetiştiği yok şu an
Hocam nolursunuz su icmeden önce mikrafonu kapatın
Hocam çok iyi bir konuya değinmişsiniz. Sanayiye çocukken başlasaydım şimdi 70 bin tl para kazanabilirdim onu görünce ben neden okuyorum diye sorguladım.
Ne okuyon
Hocam yapay zeka mühendisliği okumak istiyorum. Daha sonra savunma sanayiinde çalışmak gibi bir düşüncem var. Sizce yapay zeka seçmelimiyim.
Hocam üniversite mezunu boş gezen insanın düzgün olma ihtimali üniversite okumayandan daha yüksek istatistiksel olarak. Daha oturmasını konuşmasını bilen oluyor genel olarak. Lütfen ters örneklerden habersiz olduğumu düşünmeyin. Ama genel olarak gerçekten fark var ve sizin dediğiniz gibi lisede öğretilebileceğinden emin değilim...
İşte hocanın anlatmak istediği bu üniversite ileri düzey bir okuldur.Oturma kalkma sıradan bilgilerin verileceği yer değildir.Kişi bunları liseye kadar öğrenmelidir zaten.Üniversite zeki çocukların kendini daha da geliştireceği bir okuldur.Vasat adamın gideceği yer üniversite değildir
Sevgili hocam, 4 üniversitede (İTÜ,Gebze Teknik, Ege,Ankara) bu sene açılacak olan 2 yıllık siber güvenlik bölümleri hakkında ne düşünüyorsunuz?
Hocam Dgs sınavı da ölçücü bir sınav o sınavdada matematik çözülüyor. Ayrıca MYO ya 80 Kişi alınıyorsa 20 Kişisi zor mezun oluyor. Yök atlas verilerinden takip edebilirsiniz . Zamanında yan gelip yatan adam diye tabir ettiğiniz adamlar hayat şartlarından dolayı çalışmak zorunda kalıyor olabilir bir adam tembelse zaten dgs sınavında da yapamaz.Şu anki sistem güzel ölçüyor Mühendislik fakülteleri öğrenciyi çok kasan yerler fen lisesi veya meslek lisesi fark etmez ki azim meselesi fen lisesi mezunu olupta pazarda hıyar satanlarda var ilkokul mezunu olupta çok iyi yazılımcı olanlarda.
Sen hocayı hiç anlamamışsın. Safsata yapıyorsun. Kaç tane fen lisesi mezunu olup hıyar satan tanıdığın var? Nedir istatistiği?
Hocam eğitimi yıldan/yaştan bağımsız yapsak sürekli seviye kontrol sınavları yapılsa ve sınavı tamamlayan sonraki seviyeye geçse nasıl olur. Aynı eğitimi alan çocuklar arasında çok yaş farkı olmasının zararları neler olabilir acaba? Şu an dijital olarak böyle bir sistem hazırlamaya çalışıyorum, hedefime ulaşabilirsem öğrenciler matematik ve fizik derslerinde serbest bir şekilde ilerleyebilecekler.
Başlıktan da anlaşılacağı üzere bu mevzuların konuşulup, tartışılıp ve çözüm ile bir neticeye varılması gerekiyor. Değindiğiniz noktalarda Çok HAKLISINIZ! Fakat artık şunların doğru bilinmesi gerekiyor...
"Adalet Mülkün Temelidir" Hz. Ömer'e
"Hayatta en hakiki mürşit ilimdir" Hz. Ali'ye
"Köylü Milletin Efendisidir." Kanuni Sultan Süleyman'a
"Ya İstiklal ya ölüm" Şeyh Şamil'e aittir!
Ya oguz hoca nasil acmiyor bizim sirkette muh mezunu olmayan bissuru insan calisiyor
"sen ağa ben ağa inekleri kim sağa"
Hocam düğün yayına renk katmış
Bir kaç kişinin yardakçısı olmasından halk yardakçısı olması daha iyi.ben, toplumun diktatörluğünün en ideal olduğunu düşünüyorum
bu devlet kimsenin yardakçısı olmadan olmuyor mu arkadaşım? İlla da bir diktatörlük zorunlu mu da toplumun diktatörlüğü sana en mantıklısı geldi? Hem toplumun diktatörlüğü ne demek? Oksimoronluğa bak. Meselenin halk için faydalı olanı yapmak olduğu konusunda hocayla zaten hemfikirsin ama halkın kendisi için doğru olanı bildiğinden neden eminsin?
@@ibrahimkutuk9403 evet haklısın
Bİlgisayar mühendisliği okuyorum. Ülkeden okuldan her şeyden bıktım alanımdan soğudum. Okusan ayrı bir dert okumasan ayrı bir dert.
Okuma sende
@@efekilic162 ...
aa çanakkaleli misiniz ? canım memleket..
bu yazı çoğunlukla olduğu gibi Çanakkale'de geçiriyorum, öyle denk geldi ve hemen her gün sizin videolarınızı izliyorum, mühendis değilim, kariyerimi yönlendirmeye çalışan biriyim. şu an düşük olasılıklı olarak bunu fark etmek şaşırttı. aslında kafama takılanlar, sormak istediklerim var. mümkün müdür?
Hocam liseden sonra aklım başıma geldi. Kafam matematiğe şuna buna yatkın. Kendimi sonradan keşfettim yani önlisans okurken. Önlisans okurken de üniversitede birinci oldum. Dgs ile Gazi makine ingilizceyi kazandım. Türkiyede ilk 1000e girmiştim bu sınavda. Ülkemizde saygınlığı olan bir bölüm üni ikilisi olduğunu bilerek özellikle burayı tercih ettim. Benden iyi bliyorsunuzdur ankara devlet mimarlık akademesinin devamıdır kendileri. Şimdi sizin söyleminize veya anlatımınıza göre sanki bizler iyi yerlerde okumayı hak etmiyor, hayatındaki potansiyeli sonradan fark etmiş benim gibi insanları dışlamış oluyorsunuz. Yapmayın hocam. Yıllarım hayatım boşuna gitti, okulu bırakayım gideyim bir yerde çalışayım o zaman mezun olana kadar çok zaman kaybedeceğim zaten. Ne yapmamı önerirsiniz ? Yanlış anlaşılmasın sadece tavsiye almak için yazıyorum. Bu arada sırf adam gibi eğitim alayım diye, önlisanstan aldığım derslerden tarih edebiyat harici hiçbir dersimi saydırmadım. Bilerek vermedim ki o dersleri iyi bir şekilde öğrenip mezun olunca yetkin olayım diye. Böyle de yıllarım kaybolmuş oluyor diyerek geç mezun olmamızın sorun olduğunu söylediniz. Ne yapayım ciddi ciddi soruyorum? Hazırlık eğitimini yeni bitirdim. 22 yaşıma gireceğim. Ankara'da Anadolu lisesi okumuştum dediğim gibi lisemi ve çevresini sevmediğim için derslerin de üstüne hiç düşmemiştim. Bu tip faktörler de insanı etkiliyor işte. :) Bu arada makine müh. curriculum için incelemiştim, bilerek ve isteyerek bu tercihi yaptım.
Ben kimin nereyi okumayı hak ettiğini elbette bilemem. DGS ile ilgili diyorum ki DGS olmasın, YKS'ye girin. O durumda belki bu bölümü kazanamayabilirdin belki kazanırdın onu bilemiyorum. Şimdi bence bitir o bölümü istediğin şey buysa.
Kurulan her türlü sistem ister istemez birilerinin üniversiteye gitmesini sağlarken birilerini başka yöne yönlendirecek. Ben senin için değil genel sistem için konuşuyorum. Benim sözlerimi kişisel olarak algılamayın lütfen.
Senin özelinde en iyisini en doğrusunu sen bilirsin. Hayatta yapmak istediğin işi bul, o yöne yürü. Üniversite okumak yapmak istediğin işe engelse ya da işi geciktiriyorsa (örneğin ticaret işine gireceksen), okumamayı da seçebilirsin. Ama 22 yaş hala çok genç, şu anda henüz çok büyük bir kaybın yok.
@@oguz_ergin Öncelikle beni dikkate alıp sizin gibi kendini yetiştirmiş değerli bir insandan tavsiye almak çok hoş ve benim için gurur verici. Kafamı sadece okuluma vermiş bulunmaktayım. İyi bir şekilde bitirmek için ise elimden geleni yapacağım. Haklısınız, tüm sınavlar yks ile öğrenci almalı bundan hem fikiriz.
Zürihte o üni okumayacaklar nasıl tespit ediliyor buna kendileri mi karar veriyor yani 10 yaşında
yazılımcı olmak için üniversiteye gerek yok devlet de bunu destekleyerek 1 milyon yazılımcı projesi başlattı tabiki 1 milyon abartılı bir rakam ama devlet bunu destekliyor
asıl problem ailelerin hastalıklı zihin dünyası.
Oğuz bey yorumumu neden sildiniz? Hayel ettiğiniz şeyleri hayal eden biri olarak videolarınızdan edindiğim çıkarımları ifade ettim. Hakaret yok onur kırıcı bir söylemde bulunmadım. Bir önceki videonuzda dile getirdiğiniz şeyleri bende aynı kanaatle dile getirdim. Silmeninizin gerekçesi nedir?
Silmedim. Hatta görmedim de. Bazen RUclips üzerinde yorumların görünmediği eleştirisi geliyor. Ben ilke olarak yorum silmiyorum; trol saldırıları hariç.
dikey geçiş sınavı kaldırılsın
Bu nedir, püfür püfür rüzgar sesi!
Bence var
Ne okursaniz okuyun gebze teknige gelmeyin...
Niye
@@unrealengineer0 elektronikte muhte eski hocalar yok, asistan az, hizli is bulma diye de bi palavra var 😬
harita müh düşünüyodum gebze de :/
@@erent7619 harita daha duzgun diye biliyorim
@@erent7619 istanbuldaysan ve puanın gebze,kocali ve sakaryaya tutuyosa diploma için gidilir