Şahkulu Sultan Dergahı

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 8 фев 2025
  • Şahkulu Sultan Dergahı, Alevilik, Bektaşilik, Anadolu Aleviliği, Balkan Aleviliği Bektaşiliği, Cem, Nefes, Dedelerimiz, Halk Ozanlarımız, Bektaşi Babalarımız, Türbe ve Dergahlarımız hakkında bilgi almak isteyen canlar. Anadolu'dan ve Balkanlar'dan Dünyaya Açılan Kapı açılan kapı...
    ŞAHKULU SULTAN DERGAHI ARŞİVİ
    Tahtakuşlar Köyü Etnografya Müzesi
    Müze Kurucusu Emekli Öğretmen
    Alibey KUDAR Eşliğinde
    Çekim ve Söyleşi
    Ayhan AYDIN Çekimleri
    Edremit Balıkesir
    14 06 2002
    Geziden Notlar
    Tahtakuşlar, Alibey KUDAR
    Uzun yıllardan beri varlığını bir sevinç olarak içimde taşıdığım çok önemli bir Tahtacı merkezine gitmek beni öyle mutlu ediyor ki tüm yorgunluğumu atıyorum, üzerimden.
    Evet herkes Altınoluk sözünü işitince heyecanlanır, ben Tahtakuşlar Köyü’nü işitince heyecanlananlardanım.
    Türkiye’de bir örneği bulunmayan büyük bir gurur kaynağını, bir köyde, bir sanat merkezini kurarak hem köyünün, hem bölgesinin, hem Tahtacıların, Türkiye’nin ismini dünyaya duyuran Alibey Kudar’ın üstün emekleriyle oluşmuş bir sanat galerisi, bir müze, bir kültür merkezini ziyaret etmek beni çok ama çok sevindiriyor.
    Edremit merkezle Altınoluk arasında Tahtakuşlar Köyü Özel Etnografya Galerisi; Köy Müzesi, Sanat Galerisi, Kütüphanesiyle bölgesinin en çok ziyaret edilen ana merkezlerinden birisi konumunda.
    Uzun yıllar yoğun bir emek, sabır, yardımlaşma ile oluşturulan bu galeriyi gezen insanlar Tahtacıların kültür, inanç dünyalarına bir yolculuk yapmış oluyorlar.
    Tahtacı kültürüyle ilgili hemen tüm metaryallerin toplandığı müzeyle bir insan topluluğunun yaşamının perde arkası da sergilenmiş oluyor; giysiler, takılar, mutfak eşyaları, oyun araçları... aklına ne geliyorsa hayatla ilgili burada bulabilirsiniz. Tahtacı kültürünün ana unsurları tarihi boyutuyla gözlerinizin önünde canlanıyor, hayat buluyor. Yüz yıllık giysiler, ekim dikim araçları, yazılı belgeler, kahve fincanları... hepsi olağanüstü. Bu bir başarı öyküsü aslında mimarı da Alibey Kudar.
    Kendisini bu kültüre adamış, imece usulüyle atalarının kültür varlığını bir arada sergileme, koruma, geleceğe aktarma projesinde bulunan bu kültür insanını UNESCO da desteklemiş, bu çalışmaya maddi destek de sağlamış. Bugüne kadar bir çok ünlünün de ziyaret ettiği kültür merkezinde bir sergi salonuyla, binlerce kitaplık bir kütüphane, deniz ürünlerinin sergilendiği bir başka sergi salonu da var.
    Öyle ki dünyada bugüne kadar saptanmış en büyük deniz kaplumbağası da burada sergileniyor.
    Tahtacı kültürü ve inancı hakkında bölgedeki en bilgili insanlardan birisi olan Alibey Kudar bu konuda eğitsel çalışmalar da yapıp, konferanslar veriyor. Tahtacılarda dedelik ve ocak kurumlarının zayıfladığını söyleyen Kudar, Edremit’e bağlı 9 Tahtacı köyünün bulunduğunu, köyde bulunan Yanyatır ocağı dedelerinden Ali Kocabıyık ve kardeşinin yakın bir geçmişte Hakk’a yürüdükleri bilgisini bize veriyor.
    Mehmedalan Köyü’nden Aşık Hasan Akburak’ı bulup söyleşmek için köye gitsek de Aşığın İzmir’e gittiğini öğreniyoruz. Ayrıca köyde varlığını duyduğumuz dedeleri araştırsak da bu konuda çeşitli nedenlerle başarılı olamıyoruz.
    Edremit’te konuyla ilgili bilgisine başvurmak istediğimiz Sinan Kahyaoğlu’na ulaşamıyoruz.
    Ayrıca Balıkesir’e geçip yine yöreyle ilgili bilimsel araştırmaları olan Aydın Ayhan’a da gitmek istesek programımız ve olanaklarımız gereği bu ziyaretleri bir başka sefere bırakarak güneye doğru hareket ediyoruz.
    Buralarla ilgili konunun uzmanlarından Veli Asan’ın çok güzel araştırmaları var.
    Cem Dergisi olarak onun çalışmalarını sizlere aktararak bu konudaki boşlukların doldurulmasına da çaba harcamak istiyoruz.
    Ayrıca konunun dünya çapındaki uzmanlarından birisi olan sevgili dostum Dr. İsmail Engin’in eşsiz çalışmalarını belirtmeme bile gerek yok sanırım. Konuyla ilgili en detaylı internet sitesi’nin ise www.tahtacilar.com olduğunu tekrar hatırlatalım.
    Tahtacılar Sitesinde yayınlanan bölgedeki Tahtacı Köylerini sizlere tekrar hatırlatalım: Balıkesir; Burhaniye Pelitköy (karışık), Tahtacı, Taçcılar. Edremit; Arıtaşı, Çamcı, Doyran, Hacıhasanlar, Kavlaklar, Kızılçukur, Mehmetalan, Poyralı, Tahtakuşlar, Yassıçalı. Kepsut; Mehletler, Savaştape; Kongurca. Çanakkale; İntepe; Akçeşme, Aykırıoba, Çiftlikdere, Damyeri, Daşbaşı, Değirmendere, Denizgöründü, Elmacık, Kayadere, Kemerder, Yenimahelle. Ayvacık; Bahçedere, Çakalini, Çiftlik, Duzdağı, Güzekköy, Kokulutaş, Kıztaşı, Uzunalan. Bayramiç; Güvem, Karıncalı. Ezine; Derbentbaşı, Eğridere, Koşuburnu.
    (Adres: Alibey Kudar Özel Etnografya Galerisi Tahtakuşlar Köyü, 10390, Akçay, Edremit, Balıkesir. www. etnografyagalerisi. com. www. tahtakuslar. 8m. com. )
    Doğanın benzersiz güzelliği eşliğinde yolumuza devam ediyoruz. dedelerin yoğun olduğu bir Çepni köyü olan Bergama Pınarköy’e uğruyoruz.
    Cümle canlara selam olsun....
    Ayhan Aydın
    Soysal Medya Adreslerimiz ;
    Facebook www.facebook.c....
    Instagram / p. .
    Web Sitesi www.sahkulu.com

Комментарии •