Te salut! M-am abonat la canalul tau pentru ca iti respect munca si sper sa progresezi in timp. O sa vin cu cateva critici constructive la postarea ta pe masura ce reusesc sa o parcurg integral. 1. Sistemul de montaj al panourilor nu e ok si ma bucur ca ai specificat acest aspect. Distanta de sub panou e foarte importanta si e bine sa fie cat mai mare pentru a asigura o racire eficienta a panoului, astfel, randamentul lui nu scade iar pericolul de supraincalzire/incediu se reduce drastic. 2. Grija mare la unghiul de inclinatie al panourilor la nivelul unui string daca acestea nu se afla pe acelasi acoperis! Cele 2 panouri montate pe acoperisul secundar nu par a avea ochiometric acelasi grad de inclinatie cu celelalte 6, iar acest aspect afecteaza intregul string format. Recomand sa fie toate montate pe acelasi acoperis. 3.Copexul utilizat nu isi are rostul in aceasta inatalatie. El nu e rezistent la UV iar soarele il va degrada foarte rapid. Plus ca va mentine un grad mare de umezeala inutil pe cablul solar si pe mufele de sertizare. Cablul solar are un invelis special si nu are nevoie de protectie suplimentara. Daca vrei sa il protejezi mecanic, cauta macar un copex rezistent la UV. E mai scump, se gaseste mai greu, dar e singurul care se preteaza la ce vrei tu sa faci cu el. 4. Mufele mc4 nu se cositoresc!!! Mare atentie. Normativele in vigoare folosesc doar prinderea mecanica in legaturile electrice care e sigura si eficienta.
De la separator DC conductorii folositi nu trebuie sa fie de tipul FY. Folosesti tot cablu solar. Legat de impamantarea panourilor, bauiesc ca nu are rost sa fac precizari. Nu e in regula. Faza la priza se pune in mod normal la borna din dreapta a prizei, iar priza trebuie sa aiba obligatoriu impamantare.
Merci de informatii , sunt intr-adevar valoroase pt ca sunt chestii de finete dar importante si apreciez foarte mult faptul ca ti-ai rupt din timpul tau pentru a impartasi cu noi cate ceva din experienta ta , cu atat mai mult cu cat din pacate in ziua de azi tot mai putini sunt dispusi sa ajute . Tot respectul 👍
Revin pe masura ce am mai parcurs filmuletul. 1. Toata apa se va scurge pe copex direct in tablou. Tablou care e IP40 si nu are ce cauta la exterior, mai ales montat pe structura de lemn. 2. Inainte de separator trebuie montat obligatoriu un intrerupator cu functie de separare. Separatorul cu fuzibile nu poate fi decuplat in sarcina. Ar trebui sa scrie acest aspect pe parghia lui! Prima data se utilizeaza intrerupatorul apoi separatorul in conditii de siguranta. 2. Nu e nevoie sa lucrezi cu firele de la string izolate. Obligatoriu e sa nu le conectezi la panouri la ambele capete ca sa nu ai surprize. Arcul electric e foarte periculos in curent DC.
1. Teoretic nu ar trebui sa aiba pe unde pt ca am izolat zonele expuse iar tabloul nu ramane , este doar "didactic"😂 , am specificat aceste aspecte daca nu ma insel. 2. Asa este si am si specificat aceste aspecte legate de separator mecanic. 3. Poate ca exagerez in unele aspecte dar vreau ca cine se apuca de asa ceva sa inteleaga ca nu e de joaca , sa fie cat mai atenti si prudenti in tot ce fac.
Buna ziua.F interesanta este prezentarea si am luat notitele necesare. Ce invertor hibrid low cost recomandati, care sa poata fi deconectat de la reteaua electrica publica, min 6 kw?
Vă salut. Sincer low cost mai greu de la 6kw in sus . Oricum să nu vă gandiți de pe Alliexpress la altceva decat Easun sau MPP SOLAR . Easun-ul de 8 și 10kw are si 2 mppt-uri , cea ce ajută enorm pt că puteti pune 2 stringuri orientate diferit (lucru fantastic de util-poate cea mai șmecheră treabă din domeniul fotovoltaic și pe care din păcate nimeni dintre "meseriași" nu o scoate in evidență) . Una peste alta eu asta recomand ca si raport calitate / preț : 1. Deye - de la 6kw in sus 2. Easun 8-10 kw Stimă 👍
Salut. Niste anomalii functionale le-asi putea numi. De ex cand facea trecerea pe bypass se stingea display-ul complet timp de 2..3 secunde apoi isi revenea , cand porneai un consumator mai mare de 1000w se auzeau niste sunete puternice din interior de te lua frica sa nu pocneasca ceva in el . Si au mai fost mai multe chestii care nu mi-au placut. Sincer am si uitat , au trecut mai bine de 2 luni de atunci. Daaar ... cea ce m-a deranjat maxim a fost ca nu era bateryless , adica nu mergea fara baterii , doar cu retea si panouri. Aici nu acuz pe nimeni , asta e modelul n-ai ce-i face dar in 2024 nu cred ca mai fabrica vre-un producator serios vre-un invertor non-bateryless. Stima 👍
Daca vrei invertor bun si ieftin (si mic desigur) iti recomand Easun SMG2 de 3,6 kw . Eu l-am luat de pe Ali , vine in 3 zile din Polonia si este extraordinar de misto.
@@newgadgetgalaxy am un teren împrejmuit, fara utilități trase și intentionez sa pun un sistem off grid sau hibrid de 3-5 kwh cu stocare pe baterie făcută din celule, că tine, și să montez niste camere de supraveghere, un router wifi 4G, ceva proiectoare , consumatori mici. Bateria mă gândesc să aibă capacitatea de stocare de maxim 10 kwh. Poate pun și o poartă automata cu deschidere la telecomanda sau ceva...
@@newgadgetgalaxy Neața !Caut un invertor care să fie best buy pentru ce oferă. Mă uitam și eu la DEYE și cred că sunt cele mai optime pentru tot ceea ce oferă.
Da ,10kw este perfect . Dar atentie cu panourile , sunt extrem de importante . Fa ca mine , doua stringuri de cate 3 kw bucata orientate rasarit-apus . Si invertor cu 2 mppt - uri obligatoriu ca sa fie bine 😊
Ești genial, felicitări pentru achiziție, plus expunerea este foarte simplă și mă bucur să învăț. Jos pălăria.
Te salut!
M-am abonat la canalul tau pentru ca iti respect munca si sper sa progresezi in timp. O sa vin cu cateva critici constructive la postarea ta pe masura ce reusesc sa o parcurg integral.
1. Sistemul de montaj al panourilor nu e ok si ma bucur ca ai specificat acest aspect. Distanta de sub panou e foarte importanta si e bine sa fie cat mai mare pentru a asigura o racire eficienta a panoului, astfel, randamentul lui nu scade iar pericolul de supraincalzire/incediu se reduce drastic.
2. Grija mare la unghiul de inclinatie al panourilor la nivelul unui string daca acestea nu se afla pe acelasi acoperis! Cele 2 panouri montate pe acoperisul secundar nu par a avea ochiometric acelasi grad de inclinatie cu celelalte 6, iar acest aspect afecteaza intregul string format. Recomand sa fie toate montate pe acelasi acoperis.
3.Copexul utilizat nu isi are rostul in aceasta inatalatie. El nu e rezistent la UV iar soarele il va degrada foarte rapid. Plus ca va mentine un grad mare de umezeala inutil pe cablul solar si pe mufele de sertizare. Cablul solar are un invelis special si nu are nevoie de protectie suplimentara. Daca vrei sa il protejezi mecanic, cauta macar un copex rezistent la UV. E mai scump, se gaseste mai greu, dar e singurul care se preteaza la ce vrei tu sa faci cu el.
4. Mufele mc4 nu se cositoresc!!! Mare atentie. Normativele in vigoare folosesc doar prinderea mecanica in legaturile electrice care e sigura si eficienta.
Multumesc pentru observatii. Toate acestea vor fi puse in aplicare cand voi monta string-ul pe un sistem de prindere(fixare) dedicat. Stima 👍
bine bine
😃😃😃😃😃
De la separator DC conductorii folositi nu trebuie sa fie de tipul FY. Folosesti tot cablu solar.
Legat de impamantarea panourilor, bauiesc ca nu are rost sa fac precizari. Nu e in regula.
Faza la priza se pune in mod normal la borna din dreapta a prizei, iar priza trebuie sa aiba obligatoriu impamantare.
Merci de informatii , sunt intr-adevar valoroase pt ca sunt chestii de finete dar importante si apreciez foarte mult faptul ca ti-ai rupt din timpul tau pentru a impartasi cu noi cate ceva din experienta ta , cu atat mai mult cu cat din pacate in ziua de azi tot mai putini sunt dispusi sa ajute . Tot respectul 👍
Revin pe masura ce am mai parcurs filmuletul.
1. Toata apa se va scurge pe copex direct in tablou. Tablou care e IP40 si nu are ce cauta la exterior, mai ales montat pe structura de lemn.
2. Inainte de separator trebuie montat obligatoriu un intrerupator cu functie de separare. Separatorul cu fuzibile nu poate fi decuplat in sarcina. Ar trebui sa scrie acest aspect pe parghia lui! Prima data se utilizeaza intrerupatorul apoi separatorul in conditii de siguranta.
2. Nu e nevoie sa lucrezi cu firele de la string izolate. Obligatoriu e sa nu le conectezi la panouri la ambele capete ca sa nu ai surprize. Arcul electric e foarte periculos in curent DC.
1. Teoretic nu ar trebui sa aiba pe unde pt ca am izolat zonele expuse iar tabloul nu ramane , este doar "didactic"😂 , am specificat aceste aspecte daca nu ma insel.
2. Asa este si am si specificat aceste aspecte legate de separator mecanic.
3. Poate ca exagerez in unele aspecte dar vreau ca cine se apuca de asa ceva sa inteleaga ca nu e de joaca , sa fie cat mai atenti si prudenti in tot ce fac.
Buna ziua.F interesanta este prezentarea si am luat notitele necesare. Ce invertor hibrid low cost recomandati, care sa poata fi deconectat de la reteaua electrica publica, min 6 kw?
Vă salut. Sincer low cost mai greu de la 6kw in sus . Oricum să nu vă gandiți de pe Alliexpress la altceva decat Easun sau MPP SOLAR . Easun-ul de 8 și 10kw are si 2 mppt-uri , cea ce ajută enorm pt că puteti pune 2 stringuri orientate diferit (lucru fantastic de util-poate cea mai șmecheră treabă din domeniul fotovoltaic și pe care din păcate nimeni dintre "meseriași" nu o scoate in evidență) . Una peste alta eu asta recomand ca si raport calitate / preț :
1. Deye - de la 6kw in sus
2. Easun 8-10 kw
Stimă 👍
Salut! Concret ce probleme a avut BK?
Salut. Niste anomalii functionale le-asi putea numi. De ex cand facea trecerea pe bypass se stingea display-ul complet timp de 2..3 secunde apoi isi revenea , cand porneai un consumator mai mare de 1000w se auzeau niste sunete puternice din interior de te lua frica sa nu pocneasca ceva in el . Si au mai fost mai multe chestii care nu mi-au placut. Sincer am si uitat , au trecut mai bine de 2 luni de atunci. Daaar ... cea ce m-a deranjat maxim a fost ca nu era bateryless , adica nu mergea fara baterii , doar cu retea si panouri. Aici nu acuz pe nimeni , asta e modelul n-ai ce-i face dar in 2024 nu cred ca mai fabrica vre-un producator serios vre-un invertor non-bateryless. Stima 👍
Daca vrei invertor bun si ieftin (si mic desigur) iti recomand Easun SMG2 de 3,6 kw . Eu l-am luat de pe Ali , vine in 3 zile din Polonia si este extraordinar de misto.
@@newgadgetgalaxy am un teren împrejmuit, fara utilități trase și intentionez sa pun un sistem off grid sau hibrid de 3-5 kwh cu stocare pe baterie făcută din celule, că tine, și să montez niste camere de supraveghere, un router wifi 4G, ceva proiectoare , consumatori mici. Bateria mă gândesc să aibă capacitatea de stocare de maxim 10 kwh. Poate pun și o poartă automata cu deschidere la telecomanda sau ceva...
@@newgadgetgalaxy Neața !Caut un invertor care să fie best buy pentru ce oferă. Mă uitam și eu la DEYE și cred că sunt cele mai optime pentru tot ceea ce oferă.
Da ,10kw este perfect . Dar atentie cu panourile , sunt extrem de importante . Fa ca mine , doua stringuri de cate 3 kw bucata orientate rasarit-apus . Si invertor cu 2 mppt - uri obligatoriu ca sa fie bine 😊