Otomatik viteste veya manuelde hic fark etmez, önce arac boşa alınır, el freni cekilir hatta ayağını frenden cekersin ve arac el frenine oturur (özellikle eski araclarda ister istemez bir boşluk aşınma olduğu icin el frenini cektikten sonra arac cok azcık kayıp öyle frene oturabilir), yani artık arabayı el freni tutar hale gelir, ondan sonra otomatik aracta P'ye, manuel aractada birinci vitese veya geri vitese takarsın. Aracı el frenine oturtmak herkesin atladığı önemli bir detay bence cünkü siz sırayı doğru bile yapsanız, ayağınızı frenden cektiğinizde yük yine dişliye binebilir frenden önce. Aracı P'ye almak yada vitese takmak frenden sonra ikinci bir önlemdir aslında aracı tutan ama aracı asıl tutan şey fren olmalıdır cünkü bir fren balatası 300-500 lirayken bir sanzıman maliyeti aklınızı başınızdan alabilir :)
yani manuel araçta işlem sırası ne olmalıdır hocam park ederken? Anladım ama yanlış anlamış olma ihtimalime karşı sormak istedim, şimdiden teşekkür ederim.
@@isaayazyildirim9519 Aracı boşa al, ayağını debriyajdan cek ama frene basılı tutmaya devam et. El frenini cek ve ayağını frenden cek. Arac artık el freninde duruyor olacak. Ondan sonra kontağı kapatmadıysan eğer kontağı kapat ve aracı vitese tak (1. vites veya geri vites). (Vitese takma işlemi en son yapılmalı ki aracın yükünü frenler yüklensin şanzıman değil.) Bu sayede aracı aslında el freni tutuyor olacak fakat olası bir durumda fren gevşese vb vitesede taktığın icin şanzıman dişlisi arabayı tutmaya destek olacak.
12:20 El freni, arka tekerlekleri tutan bir tel mekanizmadır ve değişkenlik göstermekle birlikte aracın el frenini çektiği konumdan ufak bir fark ile bu tel gerilerek aracı tutar. Özellikle yokuşlu yollarda aracı ÖNCE park vitesine alıp, sonrasında el frenini çektiğinizde araba yokuş aşağı yöne ağırlığını verir ve bu, fren telinin gerginlik boşluğundan dolayı şanzımana yük bindirmiş olur. Yokuşlu yollarda arabayı park ettikten sonra, arabayı çalıştırmak istediğinizde arabanın zor vitese geçmesi de bu yüzdendir. Bu yüzden vites önce ayak freni ile boşa alınıp, el freni çekilir. Ayak, yavaşça frenden kaldırılır; böylece fren telinin gevşeklik boşluğu alınır. sonrasında da araba park vitesine alınır. Böylece yükün önemli bir bölümünü el freni alır ve şanzımana binen yük minimuma indirgenmiş olur.
tel boslugu yok be gulum o fiziksel kuvvetten amortisoru etkileyen bir bosluk sadece.yani sen ayagini frenden cekince tele degil fizik kanunlarina gore amortisore yuk biniyor.ama anlattigin sey dogru tam olarak boyle yapin sanzimana direk yuk bindirmeyin.
Ben de aynısını yazdım sizin yazıyı görünce geri sildim ama bir ekleme yapmak istiyorum. Yeni model elektronik vites kolu ve elektronik el freni olan çoğu araç artık bunu kendisi yapıyor, siz D konumundayken kontağı kapatsanız bile araç önce el frenini çekip sonra şanzımanı P konumuna geçirecektir, dolayısı ile bunu yapmak zorunda kalmazsınız, ama eski tip araçlarda bunu yapmak sağlıklı olacaktır.
5:17 emniyet kemeri çok ani bir şekilde yük bindiğinde kitler kendisini o kemeri sonuna kadar cekip takmak sürüş konforunu bozar ayrıca kaza durumunda kaburgaların kırılma ihtimalini arttırır
Eksiği tamamlayayım Emniyet kemeri hava yastığı ile aynı anda patlayarak sizi geri çeker. Kazadan sonra tamir edilmelidir. Ancak bazıları direnç atarak araba beynini kandırıyor, arıza ışığını kapatıyor. Emniyet kemeri patlamışsa sadece ani harekette kitleme yapar. Hiç yoktan iyidir.
Emniyet kemeri kendini kilitler zaten, boşluk bırakırsanız ciddi sıkıntılar olur. Emniyet kemeri kutusunun içinde ayrıca barut vardır, kaza anında patladığında boşluğu almak için bilyeleri hareket ettirir, sizi korur. Başınıza iş alırsınız abi, videodan kaldırın o kısmı
Videodaki en büyük yanlış silecek ağzını silmek. Kesinlikle ama kesinlikle sileceğinizin ağzını silmeyin. Silecek lastiklerinde grafit vardır aynı madde kurşun kalemlerde de vardır siz sileceği sildiğinizde çıkan siyah leke pislik değil grafittir. Bu grafitin görevi sileceğin camda ses yapmadan kaymasını sağlamaktır. Eğer bez ve türevi şeylerle sileceğinizi silerseniz bu grafiti silersizin ve zamanla eksilen grafit yüzünden sileceğiniz artık camda kaymaz ve hırrrt hıırt diye ses yaparak silmeye başlar. Sileceğin etkili temizleme yöntemi su tutup bırakmaktır. Kesinlikle bez peçete vs. değdirmeyin.
12:20 çok doğru bi hareket abi çünkü arabayı direkt P ye aldığımız zmn o anki yük şanzımana biniyor hatta bir yokuşun başında arabayı direkt P ye alırsanız çıkartırken daha zor çıkar serttir onun sebebide dişlilere binen yüktür ve vitesten çıkmasını engeller ama önce N ye alıp el frenini çektiğimiz zmn arabanın ilk kayma yükünü boşluğunu el freni almış olur ve şanzımana yük binmez bu durumda P ye takmak önlem için olur, olurda el freni boşaldı bişey oldu o zmn P iş görür
Hocam emniyet kemerinde yanlış bir bilgilendirme var. Sabit oturuyorken emniyet kemerinin hareketli olması gerekiyor ama ani darbelerde zaten siz de elinizle birden çekerseniz emniyet kemerini kilitlendiğini göreceksiniz. Otururken kilitli kalması ani manevralarda rahat hareket edebilmeniz için gayet sakıncalı bir durum.
Ve kaza anında aynı hava yastığı gibi emniyet kemerleri de patlar ve sizi çekerek koltuğa yapıştırır. Patlak emniyet kemerlerinin göstergelerini kapatmak için direnç atmaları bu yüzden. Bundan dolayı emniyet kemerinin rahat olması sizi şaşırtmasın, gerektiğinde çalışacak bir sistem bu.
@@siyasiyalanveiftiralar bu her araçta mevcut değil. Ayrıca, en eski emniyet kemerleri bile fren yapıldığı takdirde daha çabuk kilitlenmeye uygun tasarlanmıştır
Kurye olarak sinyal konusunu dile getirdigin icin cok tesekkur ederim umarim daha dikkatli olurlar sinyal hatası yuzunden uyluk kemigim gitti boydan boya çivi var (platin degil farkli bir demir)
Merhaba Uras abi ben şanzıman teknisyeni olarak şanzıman konusunda sorduğun soruya cevap vermek istiyorum yapılan işlem doğru aracı park a alıp el freni çekildiği zaman bütün yük el frenine değil de şanzıman a biniyor ve şanzımandaki park dişlisi hasar görebiliyor fakat bu zaman a kadar pek fazla bir fark olduğunu görmedim olmasa da olur tabiki dikkat etmekte fayda var en azından bu denilen işlem yapıldığında içiniz rahat olur ve şanzıman hakkında endişeleriniz giderilebilir ve şanzıman yağını araç her ne olursa olsun senede bir kontrol ettirmekte fayda var unutmayalım otomatik şanzımanlar yağ basıncı ile çalışan parçalardır.
Peki otomatik el freni araçlarda ne yapicaz? Bende ki araçta el freni P ye alınca otomatik kendi devreye giriyor, kol yerine bir düğme var :) otomobil firması bu işi otomatiğe bağlamış, peki ben ne yapicam?
@@volkanozefe4139aynen kral bizde wolswagen golf 7 var vitesi p ye alıyoruz aracı kapatıyoruz kendi kendine çekiiyor el frenini bizdekide düğme yani siralama şöyle aracı durdurduk p ye aldık kontağı kapattığınızda kendi kendine cekiyor
12:18 bence mantıklı ama eğer dik yokuşta değilsen o zaman öyle bir şey yapmana gerek yok bir de yeni arabalarda örnek 2015 ve yukarısı genellikle ve üst segment araçlarda senin park ettiğin gibi kontağı kapattıktan sonra vites yerinden oynatmazsınız ve hatta eğer el freni elektronik ise o zaman kontağı kapattıktan sonra el freni çekilmez. Bir de eğer elektrikli arabaysa veya araba araba otomatikman siz Pye aldığınızda hem el frenini çekip hem de aynı zamanda arabayı P P getiriyorsa o zaman zaten böyle bir şey yapmanıza gerek olmaz.
Abi şanzımanı korumak için gösterdiğin olay kesinlikle doğru. olay burada şanzımana değil el frenine yük bindirmek park halindeyken. Her servise gittiğimde ustalar senin kadar şanzımanına iyi bakan birini görmedik diyorlar:)
Türkiye genelinde Saga sola dönerken malesef sinyal veren soför cok nadir. bu durum malesef kazalara neden olabiliyor. .Münihten selamlarimla. TRAFIKTE BIR ANLIK HATA ÖLÜMLE SONUCLANABILIYOR VE KEMET HAYAT KURTARIR.❤
12:20 çok faydalı düz yolda gerek yok ama eğimli yolda p ye alındığında yük şanzımana biniyor bunu önlemek için boşa alınıp el freni çekiliyor sonra p ye alınıyor şanzıman sağlığı için çok önemli
12:00 da n ye aldıktan sonra ayağınızı frenden ilk çekin bütün yük el frenine binsin ondan sonra frene basıp p konumuna almanız daha çok işe yarayacaktır :)
12:00 Yeni nesil araçlarda düz bir konumdayken direkt olarak P konumuna almayı öneren insanlar var yok değil, ancak eğimli konumlarda bu olay farklı. Öncelikle N konumuna alınıp yükü şanzımandan kurtarmak gerek sonrasında P konumuna alınmalı.
Abi 12. dakikada şanzımanı koruma yöntemin doğru P konumu şanzıman frenidir. El frenini çekip vitesi N ye alıp freni bıraktığımızda araba zıplar bunun sebebi araç yükünün el frenine binmesidir. Sonra frene tekrar basıp P ye alınca şanzımana yük binmez. Ama tam tersini yaparsak bütün yük şanzımana biner ve el frenini boşa çekmiş oluruz. Aracı tutan tek şey şanzıman olur. Bu da uzun vadede ve dik yokuşlarda şanzımanını bozacak birşey. Şanzımanda ucuz bişey değil.
4:55 abi emniyet kemeri olayını öyle yapmaya gerek yok bence koltukta hareket kısıtlaması tehlikeli olabilir şahsi fikrim. Zaten emniyet kemeri herhangi bir çarpmada ya da ani frende kilitleniyor her şekilde( her araçta öyle mi bilmiyorum) ama haklı olduğumu düşünüyorum. NOT: BU BENİM ŞAHSİ FİKRİMDİR DOĞRULUĞUNDAN EMİN DEĞİLİM!
Senin yaptığın ani harekette kitliyor, kaza anında sensörler farkına varır ise seni koltuğa yapıştıracak güçte çekiyor ve çoğu araçta var. Emniyet kemeri dirençler kandırıldı cümlesini duymuşsundur o bundan kaynaklı
@@ibrahim_cagri zaten söylediğim şeyin doğruluğundan emin olmadığımı belirttim yorumun için de teşekkür ederim de hani direkt dedi ya yanlış kullanıyorsunuz diye ona ithafen bu yorumu yaptım zaten büyük ihtimalle dediği gibi yapsak bile azıcık boşluk bulup geri kaçtığında salacaktır yine kendini o kemer
Videodaki bir hatayı belirtmek isterim videoda Uras abi Kemer'in sizi tutması için en sona alın demişti ama bu yanlış Kemerin sizi tutması için en sona almamıza gerek yok kemerler çok hızlı giden bir arabada ani fren yapıldığında zaten otomatikman kendini sıkar Ama bu ani frenler ve tehlikeli durumlar için geçerlidir. Bunu şu yüzden söyledim uras abi videoda Kemerin bizi tutmadığını göstermek için kendi müdahalesi ile kemeri çok hafif bir şekilde itmiştir zaten böyle yapınca Kemer kendini sıkmaz gene dediğim gibi Kemer sadece süratli bir hızda giderken ani frenlerde bizi tutar Bi Like alırım (Kamu supotu: kemarinizi takın)...
11:51 bu eski tip böyle vites yollu şanzımanlar için mantıklı. Ama artık çoğu araç elektronik şanzıman o yuzden gerek yok. Zaten start stoptan kontaği kapattığınızda kendisi P'ye alıp el frenini çekiyor.
11:37 deki boşa alıp el freni çekme olayı aracın otomatik olup manuel olmasıyla alakalı değil aksine her iki türdede yapılması gereken bir şeydir uras abi çünkü aracı park konumuna alıp el frenini çekince yada manuelde direkt durup el frenini çekince aracın tüm yükü şanzıman dişlilerine biniyor ondan dolayı boşa alıp el frenini çekince şanzımandaki yükü alıyorsun oda ömrünü uzatıyor
Uras abi video atmadığın zaman çok üzülüyorum her gün bakıyorum yeni video varmı diye daha cok video içerik ve deha mı zırva mı videoları istiyoruz ❤+1
4:43 Klima menfezleri birşeyi taşımak için üretilmemiştir çabuk kırılır. Özellikle pahalı arabalarda kırılırsa parçasıda pahalıdır. Siz yinede kaliteli bir telefon tutucu alın.
11:51 Şanzımanı eline almış bir kardeşiniz olarak, ustanın ısmarladığı yemeği yerken bana tembihlediği şey tam olarak buydu siz siz olun mutlaka yapın, özellikle rampalarda bunu uygulamadığınız zaman vitesin zor geçtiğini ya da vuruntu tarzında bir ses geldiğini duyabilirsiniz. Sanayiden uzak kalmanız dileğiyle.
Aracı park ettikten sonra D den N ye takip sonra el freni çekip sonra p ye almak şanzımandaki ve park freninin yükünü almak için kesinlikle yapılması gereken birseydir aksi taktirde uzun vadede vites geçirirken aracta vurma sarsılma meydana gelir… Ayrıca eğer aracınız turboluysa uzun vadeli turboyu korumak amacıyla aracı kapatmadan önce park edip 5 saniye el freni çekili bekleyip daha sonra aracı 1 2 saniye 3.500 devirde tutup sonra 10 saniye beklemeniz de turbo basıncını araçtan atıp daha uzun kullanım sağlar, saygılar efenim ❤😊
12:11 280.000km kadar citroen c4 kullandık ailece hiç bir zaman öyle yapmadık şanzıman sorunumuz olmadı hiç (araba hala aktif kullanılıyor hala sorun yok)
C4 hafif araç. Şanzimana etkisi az olur. Bir kere döner kavşakta Chevrolet Cruze ile duruştan kalkarak C4 e yandam vurdum, hızım duruştan kalktığım için 20-30 km dir. C4 ün orta direk, arka kapı, arka tampon gitti, arka lastik patladı. Cruze saçı sert bir de önden vurmuşum. Sağ farım kırıldı sadece.
Emniyet kemerinde bir kilit sistemi olduğunu ve anlık bir harekette kemeri kitlediğini bilen tek kişi olamam sanırım. Hatta kemeri test edebilirsiniz hızlı bir ani çekimde kitlediğini göreceksiniz. Milyon liralık araç yapan mühendisler Life hack mühendisleri kadar düşünememeleri gerçekten komik 😂 4:51
manuel arabalarda araç debriyaja basarak stop edilir boş viteste el freni çekilir neden ? debriyaja basıldığında krank ve triger zincirindeki şanzıman yükü düşürülür ve araç durduğunda el freni çekilip fren bırakılıp araç vitese takılır otomatik vitesli araçlarda tork konvertörlü araçlarda benim nacizane tavsiyem boş viteste stop edilip el freni çekilip fren bırakılıp park konumuna alınır çünkü konvertörlü araçlarda ne yapılırsa yapılsın krank döndüğü sürece (motor çalıştığı sürece) konvertör döner ve p nin kilitleme kolu hep risk içindedir çift kavramalı araçlarda bu sıkıntı değil orada freni 20 km nin altında %5 den fazla ezdiğinizde otomatik olarak debriyajı ayırır kavramayı keser ve şanzıman üzerinde hareket kalmaz yani araç çalışıyorken de boşa alıp freni bırakıp frene tekrar basıp p ye almanın kilitleme pimi hareket etmeyen bir parçayı kilitler konvertörlü araç stop etmediğiniz sürece yavaş da olsa hareket eden parçayı kilitler ama arkadaşlar aracınızı 300 400 bin km kullanmak gibi bir niyetiniz yok ise yada sattığınız adam küfür etmiş etmemiş derdiniz yoksa açıkçası temiz satıcı olmak istemiyorsanız dikkat etmenize gerek yok diye düşünüyorum
12:20 şanzıman konusuna gelince aracı frene basıp n ye alırsın ayağını frenden çekersin yükü şanzımandan alır el frenine verirsin sonra tekrar frene basıp p ye alırsın duruş için en doğru yöntem budur.
2:30 Güneş siperliği yana açıldıktan sonra uzatılabiliyorsa bu iç tarafındaki aynanın yanında aydınlatma lambası yok demektir. Uzatma fonksiyonundansa siperlikte lamba olmasını tercih ederim şahsen.
14:22 O sileceği sabaha kadar silsen sabaha kadar siyah leke çıkar zira plastik her defasında kendini micro ölçüde bırakır bunu pencerelerin evin içinde kalan kısımlarında deneyerek de gözlemleyebilirsin
10:37 bu maddede kamilin ses sanki sonradan telefonla arayıp konuşmuş, montajdada oraya eklenmiş gibi geliyor 15:25 burada da öyle belli ki bazı sorunlar yaşanmış kayıt esnasında veya kayıt yetişmemiş ertesi gün Uras abim eşiyle videoları çekmiş kamili aramış orada kamil canlandırma yapmış o sesi de montajda eklemişler :D
Telefon ile araç kapısı açmayı denermisiniz ? Araçtan uzak bir yerden iki kişi telefonla ile birbirini arar. Bir kişi telefona araç kumandasını basar çeker diğer kişi aracın cam bölmesine diğer telefonu yakın tutar ve kapı açılır. Bir radyo da duymuştum ben denedim açıldı. Hem size içerik olur efsane mi gerçek mi :)
5:03 abi aslında emniyet kemeri tutuyor ani ve hızlı bir şekilde ileri gitmen lazım onu da yapman biraz zor. Orası zaten hemen kitleniyor. Yaşadığım için biliyorum
Otomatik viteste veya manuelde hic fark etmez, önce arac boşa alınır, el freni cekilir hatta ayağını frenden cekersin ve arac el frenine oturur (özellikle eski araclarda ister istemez bir boşluk aşınma olduğu icin el frenini cektikten sonra arac cok azcık kayıp öyle frene oturabilir), yani artık arabayı el freni tutar hale gelir, ondan sonra otomatik aracta P'ye, manuel aractada birinci vitese veya geri vitese takarsın. Aracı el frenine oturtmak herkesin atladığı önemli bir detay bence cünkü siz sırayı doğru bile yapsanız, ayağınızı frenden cektiğinizde yük yine dişliye binebilir frenden önce. Aracı P'ye almak yada vitese takmak frenden sonra ikinci bir önlemdir aslında aracı tutan ama aracı asıl tutan şey fren olmalıdır cünkü bir fren balatası 300-500 lirayken bir sanzıman maliyeti aklınızı başınızdan alabilir :)
yani manuel araçta işlem sırası ne olmalıdır hocam park ederken? Anladım ama yanlış anlamış olma ihtimalime karşı sormak istedim, şimdiden teşekkür ederim.
@@isaayazyildirim9519 Aracı boşa al, ayağını debriyajdan cek ama frene basılı tutmaya devam et. El frenini cek ve ayağını frenden cek. Arac artık el freninde duruyor olacak. Ondan sonra kontağı kapatmadıysan eğer kontağı kapat ve aracı vitese tak (1. vites veya geri vites).
(Vitese takma işlemi en son yapılmalı ki aracın yükünü frenler yüklensin şanzıman değil.)
Bu sayede aracı aslında el freni tutuyor olacak fakat olası bir durumda fren gevşese vb vitesede taktığın icin şanzıman dişlisi arabayı tutmaya destek olacak.
@@closery çok ama çok teşekkür ederim güzel anlatımınız ve değerli bilgiler verdiğiniz için, dediklerinizi uygulayacağım, sevgiyle kalın.
@@isaayazyildirim9519 Önemli değil bro, sende kendine dikkat et trafikte dikkatli ol kazasız belasız :)
Yapılması gereken aynen bu, teşekkürler 🤙🏼
12:20 El freni, arka tekerlekleri tutan bir tel mekanizmadır ve değişkenlik göstermekle birlikte aracın el frenini çektiği konumdan ufak bir fark ile bu tel gerilerek aracı tutar. Özellikle yokuşlu yollarda aracı ÖNCE park vitesine alıp, sonrasında el frenini çektiğinizde araba yokuş aşağı yöne ağırlığını verir ve bu, fren telinin gerginlik boşluğundan dolayı şanzımana yük bindirmiş olur.
Yokuşlu yollarda arabayı park ettikten sonra, arabayı çalıştırmak istediğinizde arabanın zor vitese geçmesi de bu yüzdendir.
Bu yüzden vites önce ayak freni ile boşa alınıp, el freni çekilir. Ayak, yavaşça frenden kaldırılır; böylece fren telinin gevşeklik boşluğu alınır. sonrasında da araba park vitesine alınır. Böylece yükün önemli bir bölümünü el freni alır ve şanzımana binen yük minimuma indirgenmiş olur.
Bunu yazmaya gelmiştim. Sonuç olarak, ağırlığı frene verip şanzımandan yükü almak.
helal la sana
Aradığım yorum önce p ye alındında zaten hissediliyor çok güzel açıklamışsın :)
tel boslugu yok be gulum o fiziksel kuvvetten amortisoru etkileyen bir bosluk sadece.yani sen ayagini frenden cekince tele degil fizik kanunlarina gore amortisore yuk biniyor.ama anlattigin sey dogru tam olarak boyle yapin sanzimana direk yuk bindirmeyin.
Ben de aynısını yazdım sizin yazıyı görünce geri sildim ama bir ekleme yapmak istiyorum. Yeni model elektronik vites kolu ve elektronik el freni olan çoğu araç artık bunu kendisi yapıyor, siz D konumundayken kontağı kapatsanız bile araç önce el frenini çekip sonra şanzımanı P konumuna geçirecektir, dolayısı ile bunu yapmak zorunda kalmazsınız, ama eski tip araçlarda bunu yapmak sağlıklı olacaktır.
5:17 emniyet kemeri çok ani bir şekilde yük bindiğinde kitler kendisini o kemeri sonuna kadar cekip takmak sürüş konforunu bozar ayrıca kaza durumunda kaburgaların kırılma ihtimalini arttırır
Kesinlikle,kritik bir konuda yanlış bilgi vermiş Kamil :)
aynı şeyi yazcakdım varya
Eksiği tamamlayayım
Emniyet kemeri hava yastığı ile aynı anda patlayarak sizi geri çeker. Kazadan sonra tamir edilmelidir. Ancak bazıları direnç atarak araba beynini kandırıyor, arıza ışığını kapatıyor.
Emniyet kemeri patlamışsa sadece ani harekette kitleme yapar. Hiç yoktan iyidir.
Bende
Emniyet kemeri kendini kilitler zaten, boşluk bırakırsanız ciddi sıkıntılar olur. Emniyet kemeri kutusunun içinde ayrıca barut vardır, kaza anında patladığında boşluğu almak için bilyeleri hareket ettirir, sizi korur. Başınıza iş alırsınız abi, videodan kaldırın o kısmı
Videodaki en büyük yanlış silecek ağzını silmek. Kesinlikle ama kesinlikle sileceğinizin ağzını silmeyin. Silecek lastiklerinde grafit vardır aynı madde kurşun kalemlerde de vardır siz sileceği sildiğinizde çıkan siyah leke pislik değil grafittir. Bu grafitin görevi sileceğin camda ses yapmadan kaymasını sağlamaktır. Eğer bez ve türevi şeylerle sileceğinizi silerseniz bu grafiti silersizin ve zamanla eksilen grafit yüzünden sileceğiniz artık camda kaymaz ve hırrrt hıırt diye ses yaparak silmeye başlar. Sileceğin etkili temizleme yöntemi su tutup bırakmaktır. Kesinlikle bez peçete vs. değdirmeyin.
Aynn
ne diye ses çıkartır pardon ?
@@yildirayrusia9765 hırrrt hıırt diye kardeşim
Amin
O değilde emniyet kemerinin nasıl çalıştığını bilmiyomu acaba
12:20 çok doğru bi hareket abi çünkü arabayı direkt P ye aldığımız zmn o anki yük şanzımana biniyor hatta bir yokuşun başında arabayı direkt P ye alırsanız çıkartırken daha zor çıkar serttir onun sebebide dişlilere binen yüktür ve vitesten çıkmasını engeller ama önce N ye alıp el frenini çektiğimiz zmn arabanın ilk kayma yükünü boşluğunu el freni almış olur ve şanzımana yük binmez bu durumda P ye takmak önlem için olur, olurda el freni boşaldı bişey oldu o zmn P iş görür
Hocam emniyet kemerinde yanlış bir bilgilendirme var. Sabit oturuyorken emniyet kemerinin hareketli olması gerekiyor ama ani darbelerde zaten siz de elinizle birden çekerseniz emniyet kemerini kilitlendiğini göreceksiniz. Otururken kilitli kalması ani manevralarda rahat hareket edebilmeniz için gayet sakıncalı bir durum.
Ve kaza anında aynı hava yastığı gibi emniyet kemerleri de patlar ve sizi çekerek koltuğa yapıştırır. Patlak emniyet kemerlerinin göstergelerini kapatmak için direnç atmaları bu yüzden. Bundan dolayı emniyet kemerinin rahat olması sizi şaşırtmasın, gerektiğinde çalışacak bir sistem bu.
@@siyasiyalanveiftiralar bu her araçta mevcut değil. Ayrıca, en eski emniyet kemerleri bile fren yapıldığı takdirde daha çabuk kilitlenmeye uygun tasarlanmıştır
Aradığım yorum bende böyle olduğunu düşünüyordun...
✨DaLYaRR dım✨😂😂 4:35
o maden suyu daha risksiz olan emniyet kemeri tokası ile de açılabilir tavsiye ederim :)))
Abi kamil abiyi uzaya gönderme deneyi ne zaman gelir
15:35 Kamil sinyalde sağdaki kolu aşağı indiriyor. Sanırım ehliyeti yok 😂😂
Yok yanlis soyledi sağdaki kolu degil sağa dönmek için kolu aşağıya indirdi yani sola sinyal verdi sağa döndü
@@metinalsan5671 bu da büyük sıkıntı zaten sola sinyal verip sağa dönmek ne direk kazaya sebebiyet
Kadir gecemiz mübarek olsun abi 🤗🙏
👉 🤲 🤗
Ben: Alo polis
112: Buyrun
Ben: Arabamın tekerinde şişe var
Kurye olarak sinyal konusunu dile getirdigin icin cok tesekkur ederim umarim daha dikkatli olurlar sinyal hatası yuzunden uyluk kemigim gitti boydan boya çivi var (platin degil farkli bir demir)
kamille olan diyalogunuza asık oldum bu gece tesadüfi geldim keşfettim.bu dostane sıcacık samimiyetinize bayıldım kamille lütfen devam teşekkürler.
Merhaba Uras abi ben şanzıman teknisyeni olarak şanzıman konusunda sorduğun soruya cevap vermek istiyorum yapılan işlem doğru aracı park a alıp el freni çekildiği zaman bütün yük el frenine değil de şanzıman a biniyor ve şanzımandaki park dişlisi hasar görebiliyor fakat bu zaman a kadar pek fazla bir fark olduğunu görmedim olmasa da olur tabiki dikkat etmekte fayda var en azından bu denilen işlem yapıldığında içiniz rahat olur ve şanzıman hakkında endişeleriniz giderilebilir ve şanzıman yağını araç her ne olursa olsun senede bir kontrol ettirmekte fayda var unutmayalım otomatik şanzımanlar yağ basıncı ile çalışan parçalardır.
Arabayi tekrar çalıştırken siralama nasil olmalı ?
@@omerfaruksevinc1hareket etmeden hemen önce el frenini en son indir.
EAT6 şanzimanli aracım var 8 yaşında 60binde. Yağ değişimi gerekir mi? Makina ile mi yoksa elle boşaltım dolum yeterli mi
Peki otomatik el freni araçlarda ne yapicaz? Bende ki araçta el freni P ye alınca otomatik kendi devreye giriyor, kol yerine bir düğme var :) otomobil firması bu işi otomatiğe bağlamış, peki ben ne yapicam?
@@volkanozefe4139aynen kral bizde wolswagen golf 7 var vitesi p ye alıyoruz aracı kapatıyoruz kendi kendine çekiiyor el frenini bizdekide düğme yani siralama şöyle aracı durdurduk p ye aldık kontağı kapattığınızda kendi kendine cekiyor
12:18 bence mantıklı ama eğer dik yokuşta değilsen o zaman öyle bir şey yapmana gerek yok bir de yeni arabalarda örnek 2015 ve yukarısı genellikle ve üst segment araçlarda senin park ettiğin gibi kontağı kapattıktan sonra vites yerinden oynatmazsınız ve hatta eğer el freni elektronik ise o zaman kontağı kapattıktan sonra el freni çekilmez. Bir de eğer elektrikli arabaysa veya araba araba otomatikman siz Pye aldığınızda hem el frenini çekip hem de aynı zamanda arabayı P P getiriyorsa o zaman zaten böyle bir şey yapmanıza gerek olmaz.
Abi şanzımanı korumak için gösterdiğin olay kesinlikle doğru. olay burada şanzımana değil el frenine yük bindirmek park halindeyken. Her servise gittiğimde ustalar senin kadar şanzımanına iyi bakan birini görmedik diyorlar:)
Eğlenceli bi video olmuş. Farklı bişey izlemek için girdim istemsizce videoyu komple izledim😁 elinize sağlık harika olmuş
Vitesi N konumuna alıp el frenine yükü bindirip öyle P konumuna almak çok önemli. Yokuş aşağı denerseniz anlarsınız.
Aşırı Faydalı Bilgiler Edindim TEŞEKKÜRLER URAS ADAM❤
Uras Bey arabalar için teknolojik aletleri de çekerseniz müteşekkir oluruz araba kullanıcıları olarak ...
Özellikle 15:30'daki sinyal life hack'i için teşekkürler. bir taksiciye söyledim bunu kıs kıs güldü olur mu öyle şey diye 🤣
Türkiye genelinde Saga sola dönerken malesef sinyal veren soför cok nadir. bu durum malesef kazalara neden olabiliyor. .Münihten selamlarimla. TRAFIKTE BIR ANLIK HATA ÖLÜMLE SONUCLANABILIYOR VE KEMET HAYAT KURTARIR.❤
Arabanın plakasını söylemek ❌️
Lastiğe pet şişe sokmak✅️
09:26 Hocam 10 saniyede bile o kadar esnedi sence o lastikler o telefonu uzun süre tutar mı ? En fazla 5 dk sonra kopar gider.
Bu videonun bana bayağı faydası oldu muhterem..Emeğini değersizleştiremem..Sağolasınız var olasınız.
İyide benim arabam yok
Ah bee
Allah nasip eder inşallah
@@yasincankochan zor aga
Valla benimde yok
İyi de neden seyrediyorsun?
Ellerine emeğine sağlık güzel bir içerik olmuş gral 👑
Uzun vadede otomatik şanzımanı korumanın en iyi yolu aracın yükünü el frenine verip daha sonra park'a almaktır. Kesinlikle doğru. 👍
5:54 abi bunun aparatları var zaten çok ucuz 200 250 TL falandı 7-8 tane kafa yolluyorlar 😂 6:45 patates sürüyorum ben abi 😂
5:06 abi zaten ani harekette kendi kendini kilitliyo ona gerek yok istersen dene
Abi efsane bi video yapmissın valla helal 😂😂
kamil le saçma sapan muhabbet etmesen daha zevkli olacak video
Zevki zaten kamille saçma sohbeti😊
12:20 çok faydalı düz yolda gerek yok ama eğimli yolda p ye alındığında yük şanzımana biniyor bunu önlemek için boşa alınıp el freni çekiliyor sonra p ye alınıyor şanzıman sağlığı için çok önemli
Burası iyice gizli shitpost kanalı oldu
Uras Klassik, seni severek takip ediyorum, da anahtar dışarda! Içerde unutmak derken 👀 1:17 seviyorum seni.
12:00 da n ye aldıktan sonra ayağınızı frenden ilk çekin bütün yük el frenine binsin ondan sonra frene basıp p konumuna almanız daha çok işe yarayacaktır :)
13:21 Uras abi şook 😂😂😂
15:33 benim nereye gideceğim karımdan başka kimseyi ilgilendirmez :)
sonra BAM ediyor araban
Bu tarz bir konuşmayla böyle bir içerik yapacaksın ve 3.5 milyon takipçin olacak, inanılmaz bir ülke.
Emniyet kemerini öyle yapmana gerek yok abi fren yapınca sıkıyor zaten
Evet
12:00 Yeni nesil araçlarda düz bir konumdayken direkt olarak P konumuna almayı öneren insanlar var yok değil, ancak eğimli konumlarda bu olay farklı. Öncelikle N konumuna alınıp yükü şanzımandan kurtarmak gerek sonrasında P konumuna alınmalı.
Seviliyorsun başkan
Abi 12. dakikada şanzımanı koruma yöntemin doğru P konumu şanzıman frenidir. El frenini çekip vitesi N ye alıp freni bıraktığımızda araba zıplar bunun sebebi araç yükünün el frenine binmesidir. Sonra frene tekrar basıp P ye alınca şanzımana yük binmez. Ama tam tersini yaparsak bütün yük şanzımana biner ve el frenini boşa çekmiş oluruz. Aracı tutan tek şey şanzıman olur. Bu da uzun vadede ve dik yokuşlarda şanzımanını bozacak birşey. Şanzımanda ucuz bişey değil.
4:55 abi emniyet kemeri olayını öyle yapmaya gerek yok bence koltukta hareket kısıtlaması tehlikeli olabilir şahsi fikrim. Zaten emniyet kemeri herhangi bir çarpmada ya da ani frende kilitleniyor her şekilde( her araçta öyle mi bilmiyorum) ama haklı olduğumu düşünüyorum. NOT: BU BENİM ŞAHSİ FİKRİMDİR DOĞRULUĞUNDAN EMİN DEĞİLİM!
Senin yaptığın ani harekette kitliyor, kaza anında sensörler farkına varır ise seni koltuğa yapıştıracak güçte çekiyor ve çoğu araçta var. Emniyet kemeri dirençler kandırıldı cümlesini duymuşsundur o bundan kaynaklı
@@ibrahim_cagri zaten söylediğim şeyin doğruluğundan emin olmadığımı belirttim yorumun için de teşekkür ederim de hani direkt dedi ya yanlış kullanıyorsunuz diye ona ithafen bu yorumu yaptım zaten büyük ihtimalle dediği gibi yapsak bile azıcık boşluk bulup geri kaçtığında salacaktır yine kendini o kemer
@@clloglcn sen haklısın sana lafım yok
mekanik bir sistem de var kemerlerin içinde yani ani hareketlerde tüm araçlarda kilitler, zaten olayı bu. Haklısın yani
Bilgi paylaştıkça çoğalır eline emeğine yüreğini gönlüne sağlık Seninde Kamil🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷
Videodaki bir hatayı belirtmek isterim videoda Uras abi Kemer'in sizi tutması için en sona alın demişti ama bu yanlış Kemerin sizi tutması için en sona almamıza gerek yok kemerler çok hızlı giden bir arabada ani fren yapıldığında zaten otomatikman kendini sıkar Ama bu ani frenler ve tehlikeli durumlar için geçerlidir. Bunu şu yüzden söyledim uras abi videoda Kemerin bizi tutmadığını göstermek için kendi müdahalesi ile kemeri çok hafif bir şekilde itmiştir zaten böyle yapınca Kemer kendini sıkmaz gene dediğim gibi Kemer sadece süratli bir hızda giderken ani frenlerde bizi tutar
Bi Like alırım (Kamu supotu: kemarinizi takın)...
Baştan sona gösterilen herşey basit gibi görünse de dolu dolu bir video olmuş😊 teşekkürler elinize sağlık 😊
11:51 bu eski tip böyle vites yollu şanzımanlar için mantıklı. Ama artık çoğu araç elektronik şanzıman o yuzden gerek yok. Zaten start stoptan kontaği kapattığınızda kendisi P'ye alıp el frenini çekiyor.
Ulkenin cogu hala eski sanzimanli arac kullandigi icin ☺️
ağzına sağlık çok iyi video Bu arada Amin😊
😂🤣süper tuvalet fırçası iyiydi puhahahaha şeyimle güleyim bari
❤Teşekkürler emeğinize ağzınıza sağlık ❤
11:37 deki boşa alıp el freni çekme olayı aracın otomatik olup manuel olmasıyla alakalı değil aksine her iki türdede yapılması gereken bir şeydir uras abi çünkü aracı park konumuna alıp el frenini çekince yada manuelde direkt durup el frenini çekince aracın tüm yükü şanzıman dişlilerine biniyor ondan dolayı boşa alıp el frenini çekince şanzımandaki yükü alıyorsun oda ömrünü uzatıyor
Uras abi video atmadığın zaman çok üzülüyorum her gün bakıyorum yeni video varmı diye daha cok video içerik ve deha mı zırva mı videoları istiyoruz ❤+1
Amin abi Allah sanada versin😊 videoların çok güzel emeğine sağlık umarım hep böyle devam edersin 😊seviliyosun abi 😊
4:43 Klima menfezleri birşeyi taşımak için üretilmemiştir çabuk kırılır. Özellikle pahalı arabalarda kırılırsa parçasıda pahalıdır. Siz yinede kaliteli bir telefon tutucu alın.
11:51 Şanzımanı eline almış bir kardeşiniz olarak, ustanın ısmarladığı yemeği yerken bana tembihlediği şey tam olarak buydu siz siz olun mutlaka yapın, özellikle rampalarda bunu uygulamadığınız zaman vitesin zor geçtiğini ya da vuruntu tarzında bir ses geldiğini duyabilirsiniz. Sanayiden uzak kalmanız dileğiyle.
Amin. Cok seker insansin. Bayagi seyler ogrendim. Teşekkürler ❤
Harikasın teşekkürler izlerken hem eğlendim hem bilgi sahibi oldum
Aracı park ettikten sonra D den N ye takip sonra el freni çekip sonra p ye almak şanzımandaki ve park freninin yükünü almak için kesinlikle yapılması gereken birseydir aksi taktirde uzun vadede vites geçirirken aracta vurma sarsılma meydana gelir…
Ayrıca eğer aracınız turboluysa uzun vadeli turboyu korumak amacıyla aracı kapatmadan önce park edip 5 saniye el freni çekili bekleyip daha sonra aracı 1 2 saniye 3.500 devirde tutup sonra 10 saniye beklemeniz de turbo basıncını araçtan atıp daha uzun kullanım sağlar, saygılar efenim ❤😊
12:25 abi torpidoya koy görmez :D
12:49 arkadaki el😜
Sen bize değil Kamil'e anlatıyorsun, zaten bu anlattıklarınıda Kamil'ler bilmez.😂 Cuk oturmuş😂
Abi en çok böyle videolar çek çok iyi tamam ❤🫶🏻👍🏻
Faydalı bir video olmuş teşekkürler...
gerçekten p'ye alıp el frenini çekersek yük şanzımana biner o yüzden sağlıksız oluyor reisim :D 12:23
Sinyal müthiş bir mesajdi emeginize sağlık
Abi lütfen part2 gelsin ❤❤❤
Hiç otomobil sahibi olma merakım olmadı ama verdiğiniz bilgiler iyi👍
15:23 aaa o kol o işe bi yariyomus bende onu indirip kaldirdikca tik tık diye ses cikiyo sadece diye kullanmiyodum sağol uras abi kullancam artık 😂
07:44 bu taktik şeffaf diş macunlarında olabilir
12:11 280.000km kadar citroen c4 kullandık ailece hiç bir zaman öyle yapmadık şanzıman sorunumuz olmadı hiç (araba hala aktif kullanılıyor hala sorun yok)
C4 hafif araç. Şanzimana etkisi az olur. Bir kere döner kavşakta Chevrolet Cruze ile duruştan kalkarak C4 e yandam vurdum, hızım duruştan kalktığım için 20-30 km dir. C4 ün orta direk, arka kapı, arka tampon gitti, arka lastik patladı. Cruze saçı sert bir de önden vurmuşum. Sağ farım kırıldı sadece.
6:32 abi o fıs fıs airfray fıs fısı değilmi😂😂😂
10:19 abi çantayı direkt koltuğa indirene aaww
4:06 X harfi var .Spor araba candır :D
Emniyet kemerinde bir kilit sistemi olduğunu ve anlık bir harekette kemeri kitlediğini bilen tek kişi olamam sanırım. Hatta kemeri test edebilirsiniz hızlı bir ani çekimde kitlediğini göreceksiniz. Milyon liralık araç yapan mühendisler Life hack mühendisleri kadar düşünememeleri gerçekten komik 😂 4:51
Evet ya çok güldüm burda zaten onun kendinin kilit sisteminin olduğunu uras abiye söylemek lazım😂😂😂
@@emilsirinli sıkma aralığını kısaltıyor daha hızlı sıkıyor sadece bu ve bunu düşünmüşler ki böyle bir özelik var
@@GTEtemcan hayır kilit sisteminden bahsediyor
15:19 uras bey bizim sinyaller patlak olduğu için sizlere ömür 😢
manuel arabalarda araç debriyaja basarak stop edilir boş viteste el freni çekilir neden ? debriyaja basıldığında krank ve triger zincirindeki şanzıman yükü düşürülür ve araç durduğunda el freni çekilip fren bırakılıp araç vitese takılır otomatik vitesli araçlarda tork konvertörlü araçlarda benim nacizane tavsiyem boş viteste stop edilip el freni çekilip fren bırakılıp park konumuna alınır çünkü konvertörlü araçlarda ne yapılırsa yapılsın krank döndüğü sürece (motor çalıştığı sürece) konvertör döner ve p nin kilitleme kolu hep risk içindedir çift kavramalı araçlarda bu sıkıntı değil orada freni 20 km nin altında %5 den fazla ezdiğinizde otomatik olarak debriyajı ayırır kavramayı keser ve şanzıman üzerinde hareket kalmaz yani araç çalışıyorken de boşa alıp freni bırakıp frene tekrar basıp p ye almanın kilitleme pimi hareket etmeyen bir parçayı kilitler konvertörlü araç stop etmediğiniz sürece yavaş da olsa hareket eden parçayı kilitler ama arkadaşlar aracınızı 300 400 bin km kullanmak gibi bir niyetiniz yok ise yada sattığınız adam küfür etmiş etmemiş derdiniz yoksa açıkçası temiz satıcı olmak istemiyorsanız dikkat etmenize gerek yok diye düşünüyorum
12:20 şanzıman konusuna gelince aracı frene basıp n ye alırsın ayağını frenden çekersin yükü şanzımandan alır el frenine verirsin sonra tekrar frene basıp p ye alırsın duruş için en doğru yöntem budur.
cok sagolasin kardesim verdigin kiymetli bilgiler icin tesekur ederim
En faydalı olanı direksiyonun yanındaki kolu oynatınca sağ ve sol farlarda ışık yanıp sönmesi 😀👍
Sinyal vermeyi kendine eziyet gören, sözde şoförlere dolaylı bir mesaj oldu bu!
Lastiğe baktım da benim lastikte araba yok. 😂😂😂😂 Onu farkettim araba yoksa hıza gerek yok diye ne yazdığına bakmadım
Burda okuduğum gördüğüm güzel ve yeni bilgiler için çok teşekkürler,güzel temenniler içinde canı gönülden AMİN
6:04 10 üzerinden 1 😂 kirli paspası git duvara vur daha çok kir çıkar hızlı ve etkili.
2:30 Güneş siperliği yana açıldıktan sonra uzatılabiliyorsa bu iç tarafındaki aynanın yanında aydınlatma lambası yok demektir. Uzatma fonksiyonundansa siperlikte lamba olmasını tercih ederim şahsen.
Çok teşekkür ediyorum çok faydalı bilgiler verdin
12:10 uras bey o hareketi sadece yokuş yukarı olan eğimli yerde yapmanız işe yarar. Düz zeminde pek bir işe yaramaz.
Doğan kabakla bir araba videosu gelsin
14:22 O sileceği sabaha kadar silsen sabaha kadar siyah leke çıkar zira plastik her defasında kendini micro ölçüde bırakır bunu pencerelerin evin içinde kalan kısımlarında deneyerek de gözlemleyebilirsin
16:14 sihirli sünger de olur
10:37 bu maddede kamilin ses sanki sonradan telefonla arayıp konuşmuş, montajdada oraya eklenmiş gibi geliyor
15:25 burada da öyle belli ki bazı sorunlar yaşanmış kayıt esnasında veya kayıt yetişmemiş ertesi gün Uras abim eşiyle videoları çekmiş kamili aramış orada kamil canlandırma yapmış o sesi de montajda eklemişler :D
Anahtarınızın pilini degişdirin😂😅 0:58
10:14 okul çantası olursa o kafa koyulan yer fırlar yerinden
12:47 arkada bir el var
Telefon ile araç kapısı açmayı denermisiniz ? Araçtan uzak bir yerden iki kişi telefonla ile birbirini arar. Bir kişi telefona araç kumandasını basar çeker diğer kişi aracın cam bölmesine diğer telefonu yakın tutar ve kapı açılır. Bir radyo da duymuştum ben denedim açıldı. Hem size içerik olur efsane mi gerçek mi :)
Gerçek olmasına pek ihtimal yok gibi geliyor
Bu ne zenginlik abi 15 tane lüks araba saydım😅😮😮
12:43 arkada burun kurcaladıkdan sonra yapdığım haraketi yapan var 🦍🦍🦍🦍😄😄😄😄😄🤣🤣😂😂
yadımdan çıxdı: AMİN
Ayağın frendeyken p ye alıp el frenini çekip frenden ayağını çekersen de yükü el frenine aktarıyor zaten boş yere kasmaya gerek yok
5:17 he yaav hee o ani haraket olunca yapıyor kendi öyle ayarlı zaten güya öyle sonuna kadar çekmeye gerek yok
5:03 abi aslında emniyet kemeri tutuyor ani ve hızlı bir şekilde ileri gitmen lazım onu da yapman biraz zor. Orası zaten hemen kitleniyor. Yaşadığım için biliyorum