Caner Bey paylasimlariniz icin cok tesekkur ederim. Anlatimlarinizda cok net ve anlasilir. Ben meranizin neresi oldugunu sormak istemiyorum amcak kopekbaligi olasiligi olan kiyilarimiz netelerdir ?
Yakın dönemde köpek balığı karşılaşması yaşamış biri olarak söylüyorum. Üzerinizde balık kan vb içerikte bir şey varsa derhal atın. Parlak kıyafetler giymeyin. Fener camı bile etkiliyor. Kaçmak tabiki çözüm ama unutmayın sizden daha hızlı bir canlı var. O yüzden mümkünse yanınızda kayalık varsa kayaya çıkın. Türkiyede yaralanmalı köpek balığı saldırısı olmadı. Ama üstadın da dediği gibi bu hiç olmayacak anlamına gelmiyor.
Aslında türkiye'de son 50 yılda yaşanmış, kayıtlı 13 saldırı var.En yakın tarih ise; 2019 yılında bir dalgica saldıran kum köpek balıkları.ciddi bir yaralanma olmamış diye biliyorum
Bravo Caner bey, gene faydalı bir içerikle gelmişsiniz. Ben de balık bulamadığım zaman Aslan Balığı avlıyorum, şamandıradaki tele takıyorum, tutmak için en güvenli yeri ağzı, zımparamsı bir yapısı var ama eldivenle sorun olmuyor. Bigün şamandırada 4-5 adet Aslan Balığı var ve rüzgar şamandırayı bana yaklaştırmış benim haberim yok, dalışa geçince ayağımın arkasına bir değil bikaç diken birden battı. Genelde hayvan zehrine karşı dayanıklıyımdır, beni sokmayan hayvan kalmadı sanırım Bal Arısı, Yaban Arısı, Sokar, Çarpan, Müren hatta oltayla balık tutarken Trakonya bile sokmuştu. O yüzden panik falan yapmadım sakin bi şekilde dönüşe geçtim, zonklayan ayakla eve geldim ama gece uyuyamadım, nette yabancı bi siteden sıcak su olayını keşfettim ve gerçekten sıcak su işe yaradı (sanırım Aslan Balığı zehiri sıcakta çözülüp etkisini yitiriyor) bi sorun çıkmadan ayağım iyileşti. Genelde kara zehirlisi sokarsa buz, deniz zehirlisi sokarsa sıcak su iyi geliyormuş. Zevkli ve güvenli dalışlar temennisiyle.
Yanıtımı pinlediğiniz için teşekkürler. Müren'in nasıl ısırdığını merak eden olacaktır. Kefal vurmuştum, bi şekilde şişten kurtulup sığlıktaki kayanın altına girdi, oralardaki nispeten küçük müreni görmüştüm ama önemsemedim ve iki elle birden kefali sıkıştırıp aldım, daha sonra bi parmağımın kanadığını gördüm demek kerata sıkıştırılınca ısırmış. Sanırım dişlerinde zehir yok çünkü ağrı falan olmamıştı sonra kendiliğinden iyileşmişti.
Müren zehirli değil ama hangi tür olursa olsub yara çok çabuk enfekte olabilir. Mutlaka antibiyotikli bir tedaviye hızla başlamak lazım. Yara iltihap yapabilir, değerli katkılarınız için teşekkürler. Sağlıcakla dalın.
payas ve dortyola sasirmadim.ben de iskenderunda at cek yapiyorum balik meraklisiyim.zipkin videolarinizi begenerek izledim.onemli bilgiler veriyorsunuz. 75 cmlik apnea rebel ile sig suda zipkin deneyecegim.neyse ki dortyol payas arsuzda degil.zaman ayirip cvp yazdiginiz icin tesekkur ediyorum.bol sans ve iyi avlar diliyorum size.
aslan balığı vurdum bir tane , balık makası ile dikenlerini kestim , tavada eti lezzetli gerçekten ama o kadar emeğe değer mi ? bilemiyorum biraz büyük olmalı gerçektende, 1 kilo üzeri belki...
Bildiğim kadarıyla vatos iğnesinin battığı yer mükemmel sızlıyor fakat herhangi bir komplikasyon yoksa (damara isabet etmesi gibi) ölümcül değil. Iğnesini mızrak olarak adlandırman çok doğru abi, bir çok defa gördüm büyük, tırtıklı, ve sert bir yapıya sahip kırılgan olmasından dolayı saplandığı yerden çıkmıyor içerde kırılıyor, kimsenin yaşamaması umudu ile sağlıklı dalışlar diliyorum.
Caner hocam merhaba, sizin gibi usta bir avcıya öneri vermek bana düşmez ama 13.24 de refleks atıştan bahsediyorsunuz ama aklınızda olsun her ne tür avcılık yaparsanız yapın, atıcılığın ilk kuralı avı tanımlamadan atış yapmamaktır.
Haklısınız fakat bulanık sularda, nefes sonlarında, gergin bekleyişlerde, büyük gölge/karartı gibi karşılaşmalarda refleks atışlar oluyor. Özellikle zıpkının ucuna aniden gelen bir şey varsa avcı bir anda basabilir. Benim de korkumdur umarım kimsenin av harici böyle bir karşılaşma başına gelmez.
Antalya'da 1.5 m civarı bi mako ile karşılaştık.3 kişi olmamıza rağmen baya yusufladik.urkek bi tür değil etrafımızda baya dolandiktan sonra gözden kayboldu
Abi ağzına sağlık.Ben zıpkın avcılığı sporuna yeni başlamayı düşünüyorum nereden başlamalıyım.Açıkçası bu kadar tehlikeli olduğunu düşünmemiştim.Teşekkür ederim.
Vatoz çok korkutucu oluyor. 3 gün önce kamyon lastiği büyüklüğünde kuyruklu gördüm. Yine aynı merada dün daldım. 15 -17 m civarı tenha görünen bir noktaya otun içine indim çağrı yaptım 2 tane kiloluk çipura bana doğru gelmeye başladı, hazırlandım sonra görüntü karardı devasa büyüklükte bir vatoz. Ağzı burnu bir yamuk belli bir sakatlığı var baya korkunç. Hemen aklıma nemo’daki köpek balıkları geldi. Hemen çıkışa geçtim, hafiften tırstım. Çıkmayıp kalsaydım iyi ihtimal üzerimden geçecekti. Ben otların arasından çıkınca açığa çevirdi yönünü. Yüzeye yakın olduğumda bir kez daha baktım kuyruğunun olmadığını gördüm. Ağlarda çıkan vatozların kuyruğunu kesip geri atıyorlardı. Muhtemelen o el kadarken kuyruğu kesildi. Tahminim 20 yaşında falan olabilir.
Sizin karşılaşmanız ne zaman oldu hocam? Sanki yıllar önce zipkinci forumunda okumuştum hatta yazının sonunda köpekbalığı karaya vurursa şişi bana ulaştırın tarzı birşey yazıyordu yanlış hatırlamıyorsam :)
Öncelikle elinize sağlık. Güzel ve özellikle de diğer canlıları korumaya yönelik bir bilgilendirme olmuş. Konuyla dolaylı olarak ilgili de olsa köpekbalıklarıyla ilgili üzücü bir bilgi vermek isterim. Dünya çapında her yıl 100 milyon köpek balığı yanlışlıkla ya da kasten öldürülüyor. Eti toksik olmasına rağmen pek çok gıdanın içine - özellikle de evcil hayvan mamalarına - karıştırılıyor. Kozmetik sektöründe kullanılıyor. Bununla ilgili belgesel çeken ve derin su dalışında hayatını kaybeden Rob Stewart pek çoğunun neslinin tehlike altında olduğunu söylüyordu. Belgeseli "Sharkwater Extinction" seyretmenizi tavsiye ederim. Bu kadar büyük katliama uğrayan bir ırkla denizlerde hala karşılaşılıyor olması deniz kaynaklı besinlerin sayısının da ne kadar azaldığını düşündürüyor. Bu yazdıklarımı destekleyen yerli ve yabancı haber kaynakları: gazeteport.com/haber/index.php?id=128748 www.floridamuseum.ufl.edu/shark-attacks/yearly-worldwide-summary/#:~:text=On%20average%2C%20there%20are%20only,million%20sharks%20and%20rays%20annually.
marmariste de bir zıpkıncı sinarit avladığı merada çok büyük bir köpekbalığı görüp bota atladığını yazmıştı 7 yıl önce falan sanırım, o da görüntüsünün büyükbeyaz'a benzediğini ama Mako da olabileceğini ,tam emin olamadığını söylemişti,onun hikayesinde köpekbalığı saldırmamıştı bile ,balık agaşon'da gelmişti, su berraklığını hatırlamıyorum ama genelde berraktır Turunç taraflarında, bot'a atlamış, kendi fotoğrafını çekmişti, gözlerindeki korkuyu hiç unutamadım, fotoğraftaki adam korku ve aşırı ciddiyetle denize bakıyordu...
selamlar, yorumunuzu şimdi gördüm ve köpekbalıkları ile yakından ilgilenen bir serbest dalışcı olarak durumu merak ettim. Hangi tür olduğuna kanaat getirebildiniz mi? Şahsen büyük beyaz olduğunu hiç sanmıyorum mako ile yavru büyük beyazı bile karıştırmak aslında oldukça zor
Bahar ayları tabiki vermlidir ama levrek göçü senede 2 defa farklı tarihlerde oluyor. Biraz kendi meranla da alakalı. Ben kış avlarını daha çok severim.
@@CanerFuatKurt ... Yumurtalık ta nerde avlanılır. Amatör olarak. Sadece zıpkın ve palet ile. Kıyafet ve ağırlık kemeri olmadan. Serbest dalış ile. Yumurtalık tayım da şu an... Bilgi verirsen sevinirim.
Nihayet izleyebildim bu gün. Çok güzel bir video olmuş emeğine sağlık. Sanırım köpekbalığı saldırması için çok da büyük olması gerekmiyor. Bi belgeselde izlemiştim 2m olanlar bile defalarca saldırmışlardı. Çekim yapanlar örgü zincir kıyafet giymişlerdi.
Çok iyi, samimi, işimize yarayacak bilgiler ve tecrübeler paylaşıyorsunuz. Teşekkürler
Caner Bey paylasimlariniz icin cok tesekkur ederim. Anlatimlarinizda cok net ve anlasilir. Ben meranizin neresi oldugunu sormak istemiyorum amcak kopekbaligi olasiligi olan kiyilarimiz netelerdir ?
soluksuz izledim.
emeğinize sağlık :)
bilgiler için sağ ol ağzına yüreğine sağlık 👏👏👏
Hocam emeğine sağlık çok güzel video olmuş. Bende Tarsus ta yaşıyorum inşallah birgün karşılaşırız.
Yakın dönemde köpek balığı karşılaşması yaşamış biri olarak söylüyorum. Üzerinizde balık kan vb içerikte bir şey varsa derhal atın. Parlak kıyafetler giymeyin. Fener camı bile etkiliyor. Kaçmak tabiki çözüm ama unutmayın sizden daha hızlı bir canlı var. O yüzden mümkünse yanınızda kayalık varsa kayaya çıkın. Türkiyede yaralanmalı köpek balığı saldırısı olmadı. Ama üstadın da dediği gibi bu hiç olmayacak anlamına gelmiyor.
Aslında türkiye'de son 50 yılda yaşanmış, kayıtlı 13 saldırı var.En yakın tarih ise; 2019 yılında bir dalgica saldıran kum köpek balıkları.ciddi bir yaralanma olmamış diye biliyorum
Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim
Değerli bilgilerin için teşekkürler üstad. Önlem olarak termosla sıcak su da taşıyacağım yanımda bundan sonra.
Ağzına sağlık çok güzel noktalara değinmişsin abi,teşekkürler:)
zıpkınla avlanmak için zemine yatmak mı gerekiyor 10 metrelik bir suda 5 metre civarlarında hareketsiz kalsak saklanıp avlanamaz mıyız ?
Ozan Nas abi yeni tanışmıştım çok iyi biriydi Allah rahmet eylesin
Bravo Caner bey, gene faydalı bir içerikle gelmişsiniz. Ben de balık bulamadığım zaman Aslan Balığı avlıyorum, şamandıradaki tele takıyorum, tutmak için en güvenli yeri ağzı, zımparamsı bir yapısı var ama eldivenle sorun olmuyor. Bigün şamandırada 4-5 adet Aslan Balığı var ve rüzgar şamandırayı bana yaklaştırmış benim haberim yok, dalışa geçince ayağımın arkasına bir değil bikaç diken birden battı. Genelde hayvan zehrine karşı dayanıklıyımdır, beni sokmayan hayvan kalmadı sanırım Bal Arısı, Yaban Arısı, Sokar, Çarpan, Müren hatta oltayla balık tutarken Trakonya bile sokmuştu. O yüzden panik falan yapmadım sakin bi şekilde dönüşe geçtim, zonklayan ayakla eve geldim ama gece uyuyamadım, nette yabancı bi siteden sıcak su olayını keşfettim ve gerçekten sıcak su işe yaradı (sanırım Aslan Balığı zehiri sıcakta çözülüp etkisini yitiriyor) bi sorun çıkmadan ayağım iyileşti. Genelde kara zehirlisi sokarsa buz, deniz zehirlisi sokarsa sıcak su iyi geliyormuş. Zevkli ve güvenli dalışlar temennisiyle.
Yanıtımı pinlediğiniz için teşekkürler. Müren'in nasıl ısırdığını merak eden olacaktır. Kefal vurmuştum, bi şekilde şişten kurtulup sığlıktaki kayanın altına girdi, oralardaki nispeten küçük müreni görmüştüm ama önemsemedim ve iki elle birden kefali sıkıştırıp aldım, daha sonra bi parmağımın kanadığını gördüm demek kerata sıkıştırılınca ısırmış. Sanırım dişlerinde zehir yok çünkü ağrı falan olmamıştı sonra kendiliğinden iyileşmişti.
Müren zehirli değil ama hangi tür olursa olsub yara çok çabuk enfekte olabilir. Mutlaka antibiyotikli bir tedaviye hızla başlamak lazım. Yara iltihap yapabilir, değerli katkılarınız için teşekkürler. Sağlıcakla dalın.
caner hocam iskenderun da nerelerde kopek baligina rastlamis arkadaslariniz?
Payas/Dörtyol/Arsuz
payas ve dortyola sasirmadim.ben de iskenderunda at cek yapiyorum balik meraklisiyim.zipkin videolarinizi begenerek izledim.onemli bilgiler veriyorsunuz. 75 cmlik apnea rebel ile sig suda zipkin deneyecegim.neyse ki dortyol payas arsuzda degil.zaman ayirip cvp yazdiginiz icin tesekkur ediyorum.bol sans ve iyi avlar diliyorum size.
Bide balık çiftliği dalgıçlarına sorun köpekbalığıyla aralarındaki münasebetleri,parçalanan paletleri :D
Ekmeği aslanın ağzından alıyorlar :)
Emeğine sağlık kardeşim
bilgine nefesine sağlık Caner'im sağolasın
Teşekkür ederim abi 🙂🙂
aslan balığı vurdum bir tane , balık makası ile dikenlerini kestim , tavada eti lezzetli gerçekten ama o kadar emeğe değer mi ? bilemiyorum biraz büyük olmalı gerçektende, 1 kilo üzeri belki...
abi yakın zamanda ava çıkacağım tehlikeli canlıların olduğu meraları öğrenebileceğimiz bir yer varmıdır. İzmirdeyim
Yok maalesef fakat teknelere botlara dikkat et, şamandıra kullan, badi bulmaya çalış.
@@CanerFuatKurt çok teşekkür ederim dikkat edeceğim.
Bildiğim kadarıyla vatos iğnesinin battığı yer mükemmel sızlıyor fakat herhangi bir komplikasyon yoksa (damara isabet etmesi gibi) ölümcül değil. Iğnesini mızrak olarak adlandırman çok doğru abi, bir çok defa gördüm büyük, tırtıklı, ve sert bir yapıya sahip kırılgan olmasından dolayı saplandığı yerden çıkmıyor içerde kırılıyor, kimsenin yaşamaması umudu ile sağlıklı dalışlar diliyorum.
Teşekkür ederim dostum.
Caner hocam merhaba, sizin gibi usta bir avcıya öneri vermek bana düşmez ama 13.24 de refleks atıştan bahsediyorsunuz ama aklınızda olsun her ne tür avcılık yaparsanız yapın, atıcılığın ilk kuralı avı tanımlamadan atış yapmamaktır.
Haklısınız fakat bulanık sularda, nefes sonlarında, gergin bekleyişlerde, büyük gölge/karartı gibi karşılaşmalarda refleks atışlar oluyor. Özellikle zıpkının ucuna aniden gelen bir şey varsa avcı bir anda basabilir. Benim de korkumdur umarım kimsenin av harici böyle bir karşılaşma başına gelmez.
Antalya'da 1.5 m civarı bi mako ile karşılaştık.3 kişi olmamıza rağmen baya yusufladik.urkek bi tür değil etrafımızda baya dolandiktan sonra gözden kayboldu
Balık arıyor, fırsat kolluyor, terikte olmak lazım ve balığı şamandırada tutmak gerek.
Ağzına sağlık.
Emeklerine sağlık
Abi ağzına sağlık.Ben zıpkın avcılığı sporuna yeni başlamayı düşünüyorum nereden başlamalıyım.Açıkçası bu kadar tehlikeli olduğunu düşünmemiştim.Teşekkür ederim.
Eğitim çok faydalı olacaktır. Burada anlattığımız olaylar çok spesifik, binde bir yaşanacak şeyler.
@@CanerFuatKurt Teşekkür ederim abi sağolasın
Vatoz çok korkutucu oluyor. 3 gün önce kamyon lastiği büyüklüğünde kuyruklu gördüm. Yine aynı merada dün daldım. 15 -17 m civarı tenha görünen bir noktaya otun içine indim çağrı yaptım 2 tane kiloluk çipura bana doğru gelmeye başladı, hazırlandım sonra görüntü karardı devasa büyüklükte bir vatoz. Ağzı burnu bir yamuk belli bir sakatlığı var baya korkunç. Hemen aklıma nemo’daki köpek balıkları geldi. Hemen çıkışa geçtim, hafiften tırstım. Çıkmayıp kalsaydım iyi ihtimal üzerimden geçecekti. Ben otların arasından çıkınca açığa çevirdi yönünü. Yüzeye yakın olduğumda bir kez daha baktım kuyruğunun olmadığını gördüm. Ağlarda çıkan vatozların kuyruğunu kesip geri atıyorlardı. Muhtemelen o el kadarken kuyruğu kesildi. Tahminim 20 yaşında falan olabilir.
Maalesef dediğiniz gibi çoğu vatoz, ticari teknelerce ağlara zarar verdiği için öldürülüp ya da kesilip suya atılıyor.
Sizin karşılaşmanız ne zaman oldu hocam? Sanki yıllar önce zipkinci forumunda okumuştum hatta yazının sonunda köpekbalığı karaya vurursa şişi bana ulaştırın tarzı birşey yazıyordu yanlış hatırlamıyorsam :)
Açıklamada link var, evet 2 yıldan fazla oldu.
Öncelikle elinize sağlık. Güzel ve özellikle de diğer canlıları korumaya yönelik bir bilgilendirme olmuş. Konuyla dolaylı olarak ilgili de olsa köpekbalıklarıyla ilgili üzücü bir bilgi vermek isterim. Dünya çapında her yıl 100 milyon köpek balığı yanlışlıkla ya da kasten öldürülüyor. Eti toksik olmasına rağmen pek çok gıdanın içine - özellikle de evcil hayvan mamalarına - karıştırılıyor. Kozmetik sektöründe kullanılıyor. Bununla ilgili belgesel çeken ve derin su dalışında hayatını kaybeden Rob Stewart pek çoğunun neslinin tehlike altında olduğunu söylüyordu. Belgeseli "Sharkwater Extinction" seyretmenizi tavsiye ederim. Bu kadar büyük katliama uğrayan bir ırkla denizlerde hala karşılaşılıyor olması deniz kaynaklı besinlerin sayısının da ne kadar azaldığını düşündürüyor. Bu yazdıklarımı destekleyen yerli ve yabancı haber kaynakları: gazeteport.com/haber/index.php?id=128748
www.floridamuseum.ufl.edu/shark-attacks/yearly-worldwide-summary/#:~:text=On%20average%2C%20there%20are%20only,million%20sharks%20and%20rays%20annually.
Değerli katkılarınız için çok teşekkür ederim.
@@CanerFuatKurt Katkı sağlayabildiysem ne mutlu.
marmariste de bir zıpkıncı sinarit avladığı merada çok büyük bir köpekbalığı görüp bota atladığını yazmıştı 7 yıl önce falan sanırım, o da görüntüsünün büyükbeyaz'a benzediğini ama Mako da olabileceğini ,tam emin olamadığını söylemişti,onun hikayesinde köpekbalığı saldırmamıştı bile ,balık agaşon'da gelmişti, su berraklığını hatırlamıyorum ama genelde berraktır Turunç taraflarında, bot'a atlamış, kendi fotoğrafını çekmişti, gözlerindeki korkuyu hiç unutamadım, fotoğraftaki adam korku ve aşırı ciddiyetle denize bakıyordu...
selamlar, yorumunuzu şimdi gördüm ve köpekbalıkları ile yakından ilgilenen bir serbest dalışcı olarak durumu merak ettim. Hangi tür olduğuna kanaat getirebildiniz mi? Şahsen büyük beyaz olduğunu hiç sanmıyorum mako ile yavru büyük beyazı bile karıştırmak aslında oldukça zor
Abi akdenizde en verimli balık hangi ayda olur
Bahar ayları tabiki vermlidir ama levrek göçü senede 2 defa farklı tarihlerde oluyor. Biraz kendi meranla da alakalı. Ben kış avlarını daha çok severim.
Abi Müren ve ahtapot besleyenler var dedin nasıl oluyor o harbiden var mı öyle birşey
Tabi var, kendi merasında yeri sabit olan bu canlıları gelip giderken vurdukları balıklarla besleyen zıpkıncılar var.
@@CanerFuatKurt vay be çok ilginç Caner abi :)
Ahtapot besleyen biri olarak tavsiye ederim, bazen ufak samimiyetler kurulabiliyor tokalaşma vs gibi 😂
Diverman güncellemesi gelir mi
Yeni bir zıpkın mı ürettiler?
Güncelledik diyolar o saydığın sıkıntıların olmadığı
Bulabilirsem tabiki incelerim.
Saol abi
👍
Ağzına yüreğine emeğine sağlık istifade ettim şahsım adına.
Teşekkür ederim
@@CanerFuatKurt ... Yumurtalık ta nerde avlanılır. Amatör olarak. Sadece zıpkın ve palet ile. Kıyafet ve ağırlık kemeri olmadan. Serbest dalış ile. Yumurtalık tayım da şu an... Bilgi verirsen sevinirim.
Sugözü tarafında sabah çok erken saatte şansını dene. Yaz dönemi o taraf verimsiz olur erken gir 2 saat dal çık.
Nihayet izleyebildim bu gün. Çok güzel bir video olmuş emeğine sağlık. Sanırım köpekbalığı saldırması için çok da büyük olması gerekmiyor. Bi belgeselde izlemiştim 2m olanlar bile defalarca saldırmışlardı. Çekim yapanlar örgü zincir kıyafet giymişlerdi.
Sürü olursa çok ufak bireyler bile balığınıza saldırabilir. Tabi hem bireysel büyük hem de sürüyse işler kötüye gidebilir.