Çakarlı araç kullanımında yeni dönem başlıyor! 1 Kasım'dan itibaren...

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 15 окт 2024
  • Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından, 'çakar lamba'nın kamuda kullanımına ilişkin 1 Kasım'dan itibaren başlanacak yeni uygulamanın tanıtımı yapıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuvarları Dairesi Başkanlığı'nda düzenlenen programda, Trafik Denetleme Daire Başkanı Mehmet Yavuz, yeni düzenlemeyle ilgili bilgi verdi. Yavuz, geçiş üstünlüğüne sahip olduğu açıkça belli olan ambulans, itfaiye, karayolları kar küreme ve kolluk araçları ile güvenlik ve risk-tehdit değerlendirmesinde bulunan makamların korunmasından sorumlu koruma araçlarının 'çakar lamba' sistemlerini sesli olarak kullanabileceğini belirtti.
    '1 KASIM'DAN İTİBAREN DENETİMLER ETKİNLEŞİYOR'
    Bakanlık olarak 1 aylık geçiş süreci ön gördüklerini kaydeden Yavuz, "1 Kasım 2019 tarihinden itibaren bu denetimler etkin, yoğun ve sürekli bir şekilde mücadele edeceğiz. Mevzuatta sayılan geçiş üstünlüğüne sahip araçlar dışında hiçbir kişi kamu, kurum ve kuruluşuna ait araçlarda ışıklı ve sesli uyarı işareti kullanılmayacaktır" dedi.
    Risk ve tehdit değerlendirmesi kapsamında devletin üst protokolünde bulunan makamların korunmasında sorumlu araçların ışıklı uyarı işaretini aracın ön panjur dâhil her bölgesinde bulundurabileceklerini belirten Yavuz, "Makam sahiplerini koruyan araçların makamla beraber hareket ettiği sürece ışıklı ve sesli uyarı işaretlerini birlikte veya ayrı kullanma zorunluluğu yoktur. Makam sahibi araçta olmadığı zamanlarda koruyan araçlar geçiş üstünlüğü hakkını sadece zorunlu hallerde ışıklı ve sesli uyarı işaretlerini birlikte vermek şartı ile kullanabileceklerdir" diye konuştu.
    YENİ DÜZENLENME CANLANDIRILDI
    Yavuz, boyama şekilleri ve ayırım işaretleriyle geçiş üstünlüğüne sahip oldukları açıkça belli olmayan araçların var olduğunu kaydederek, şunları söyledi:
    "Yani polis ve jandarmada kullanılan tüm sivil araçlar; koruma kararına istinaden korunan araçlardır. Zorunlu hallerde geçiş üstünlüğü hakkını, sabit veya derhal sökülüp takılabilecek şekilde seyyar ışıklı uyarı işaretini aracın tepe bölgesinde bulundurmak ve sesli uyarı sistemi ile birlikte vermek şartı ile kullanabilecektir. Bu araçlar ışıklı uyarı işaretlerini ön panjurda (çakar) bulundurmayacaktır. Bu araçlar tehdit, görev durumunun ortaya koyacağı zorunlu hallerde en az 150 metre mesafe ve öncesinden duyulacak ve görülecek şekilde bu işareti birlikte kullanacak. Kanunun öngördüğü geçiş üstünlüğü hakkından faydalanacaktır."
    Bu arada pist alanında, resmi araçlar sesli çakarla geçiş yaparken, makamların koruma araçları da çakarların nasıl kullanılacağını yeni düzenlemeye göre canlandırdı.
    RUclips kanallarımıza abone olun:
    ► DHA: bit.ly/dha-ytabone
    ► DHA Plus: bit.ly/dhaplus-...
    Demirören Haber Ajansı(DHA)'nın en güncel haberlerini www.dha.com.tr 'den takip edebilirsiniz.
    Sosyal Medya
    ► / dha
    ► / dhainternet
    ► / dha
    ► / dha #haber #gündem #sondakika

Комментарии • 11

  • @h.deaner6834
    @h.deaner6834 5 лет назад +2

    Ben arama kurtarma gönüllüsüyüm. dernek araçlarımızın hepsinde çakar ve siren belgesi olmasına, araçların hepsinin üstünde hangar gibi SAR(Search and Rescue) yazmasına rağmen, vakaya intikal ederken polisler araçlarımızı çevirip belge kontrolü yapmış üstelik hız sınırını aştığımız için ceza yazmışlardı. daha sonrasında mahkeme yolu ile paramızı geri alıp üstüne vakaya da tazminat ödenmesini sağlamıştık. vaka heyelan sonrası 2 katlı bir dağ evinin yıkılmasıydı. olay can kaybıyla sonuçlanabilirdi. polis beyler çevirdiğinden dolayı vakaya geç kaldığımız için bir kazazedenin kolunda doku kaybı oluştu. durum daha da vahim olabilirdi. anlatmak istediğim olay şu, böyle lüzumsuz şeyler gördüğünüzde lütfen egm'ye şikayet edin. bazı insanlar görüyorum beyaz çakar yasak değil diyorlar, değerli dostlarım; devletin belirttiği belli başlı konular harici her türlü çakar yasadışıdır. çakarlı bir araç gördüğünüz zaman zaten yasal olup olmadığını belli eder. hiçbir devlet kurumunun veya hükümet onaylı bir kuruluşun çakarı beyaz değildir (tek renk beyazdan bahsediyorum). beyaz çakarlı bir araç yasal olarak çakar bulundurma hakkına sahip değildir. belli başlı çakar renkleri şu şekildedir;
    Polis İmdat- Kırmızı Mavi
    Acil Yardım- Mavi Lacivert
    Jandarma - Kırmızı Lacivert
    Arama kurtarma- Turuncu
    Doğal Afet Arama Kurtarma- Kırmızı Turuncu.
    araçlarınıza çakar taktığınız için polis denetimleri çok artmış durumda. bazı polis memurları araçlarımızda çakar olduğu için intilalde olsak bile bizi durduruyorlar. durmamak gibi bir lüksümüz yok peşimize takılıp önümüzü kesiyorlar. kendi eğlenceniz için başkalarının canını riske atıyorsunuz. yapmayın.

  • @englang1625
    @englang1625 5 лет назад +1

    Keşke avrupadan terbiye hak hukuk adalet alsalarda Turkiye rahat etse

  • @meliherzu3357
    @meliherzu3357 5 лет назад +1

    İyi bir uygulama yontemi

  • @meliherzu3357
    @meliherzu3357 5 лет назад +1

    1 kasim cuma gunu sabahindan itiraben uygulanacak 2019

  • @tsuntsun1712
    @tsuntsun1712 5 лет назад +1

    Avrupada 100 seneden beri böyle , ama gene iyi kanun geldi ya biz ona bakalim

    • @oktaykircicek9230
      @oktaykircicek9230 4 года назад

      Avrupada her yerde otobanda bile polis var turkiyede sözde var

    • @oktaykircicek9230
      @oktaykircicek9230 4 года назад

      Birileri ey avrupa 53 yıldır bizi kapıda bekletiyon diyo türkiye avrupa standartlarına uyum sağlayamaz çünkü bir asya ulkesi

  • @rizababa4783
    @rizababa4783 5 лет назад +1

    Ülkede herkes aga paşa aylık 30 bin maaş dokunulmazlık koruma yol kapama mecliste ucuza yemek yeme Allah çıkarsın inşallah

  • @omeraydin508
    @omeraydin508 5 лет назад

    Herifler trafikte nerdeyse ustumuze cikacak

  • @oktaykircicek9230
    @oktaykircicek9230 4 года назад

    Lafta özde değil sözde uygulaniyo burası türkiye