Περικλέους ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ. Ανάλυση και προσαρμογή στην νέα ελληνική γλώσσα - Ελευθέριος Διαμαντάρας

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 25 авг 2024
  • Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την ομιλία «Περικλέους ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ. Ανάλυση και προσαρμογή στην νέα ελληνική γλώσσα».
    Με τον κον ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΔΙΑΜΑΝΤΑΡΑ, ηλεκτρονικό μηχανικό, συγγραφέα, τακτικό μέλος της Φιλοσοφικής Ακαδήμειας της Νάπολης Ιταλίας.
    Η ομιλία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα-ομιλητή:
    «ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ - Θουκυδίδου Ξυγγραφή».
    Ένα εγκώμιο στην χώρα που γέννησε ως υπέρτατες ηθικές αξίες την Ελευθερία, την Δικαιοσύνη, την Αρετή, την Δημοκρατία, τις Επιστήμες, την Φιλοσοφία, τις Τέχνες, τον Πολιτισμό, το Θέατρο, την Τραγωδία, τον Αθλητισμό.
    Η παρουσίαση κινηματογραφήθηκε στην Αθήνα, το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
    ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ - ΥΜΝΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    «…είναι δύσκολο να μιλήσεις για κάτι, του οποίου ακόμα και η σύλληψη της αλήθειας είναι σχεδόν αδύνατη...» Θουκυδίδης
    Το παρόν πόνημα είναι ένας ύμνος στην χώρα που γέννησε και άνδρωσε σαν υπέρτατες ηθικές αξίες την Ελευθερία, την Δικαιοσύνη, την Αρετή, την Δημοκρατία, τις Επιστήμες, την Φιλοσοφία, τις Τέχνες, τον Πολιτισμό, το Θέατρο, την Τραγωδία, τον Αθλητισμό. πρωτίστως δε την Ανεξιθρησκία και την Ελεύθερη σκέψη.
    Όλοι θυμόμαστε από τα τελευταία σχολικά μας χρόνια τον τίτλο αυτού του σπουδαίου έργου, το οποίο μας το δίδασκαν, όπως και όλα τα αρχαία Ελληνικά με έναν βασανιστικό και κακοποιημένο τρόπο, με αποτέλεσμα να ολοκληρώνουμε την ακαδημαϊκή παιδεία των 12 ετών και να μην γνωρίζουμε πώς να συντάξουμε μία απλή πρόταση στην γλώσσα των προγόνων μας.
    Προσέγγισα το έργο με έρωτα και μεράκι, διότι είναι από τα σημαντικότερα αρχαία ελληνικά κείμενα που έχουν διασωθεί, το οποίο διδάσκουν σε όλα τα πανεπιστήμια και τις στρατιωτικές ακαδημίες του εξωτερικού.
    Το βιβλίο αποτελείται από τις εξής ενότητες:
    α΄) Η πρώτη ενότητα αναλύει την μετά τον θρίαμβο και την νικηφόρο απόκρουση επί τρεις φορές των πολυάριθμων ασιατών βαρβάρων. Επίσης εξετάζει σε βάθος την πολιτική, την οικονομική και την στρατιωτική κατάσταση εκείνης της περιόδους, καθώς και τις προκύψασες δύο μεγάλες ελληνικές δυνάμεις της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και της Σπαρτιατικής Ολιγαρχίας κατά την τελευταία τρίτη δεκαετία του φοβερού 5ου αιώνος π.Χ. του αποκαλούμενου «Χρυσού Αιώνος του Περικλέους».
    β΄) Η δεύτερη ενότητα ερευνά κοινωνικά, πολιτικά και βιογραφικά τους πρωταγωνιστές ήτοι: Τον Περικλή, τον Θουκυδίδη και την Ασπασία, διότι το βέβαιον είναι ότι ο Περικλής εκφώνησε τον Επικήδειο Ύμνο, τον οποίο όμως με μεγάλη βεβαιότητα των ερευνητών, έγραψε ο πατέρας της επιστήμης της ιστορίας Θουκυδίδης, όμως μερικοί ισχυρίζονται ότι μπορεί να είχε γράψει τον επικήδειο η Μιλησία εταίρα και δεύτερη σύζυγος του Περικλή, Ασπασία.
    γ΄) Η τρίτη ενότητα περιλαμβάνει την πλήρη ανάπτυξη και ανάλυση του όλου του έργου, παράγραφο προς παράγραφο. Επίσης το αρχαίο κείμενο με την σύγχρονη προσαρμογή, κάνοντας μερική χρήση της προσαρμογής του Ελευθερίου Βενιζέλου, όταν είχε προσαρμόσει όλο το έργο του Θουκυδίδη όταν ήταν πολιτικά εξόριστος στο Παρίσι.
    δ΄) Η τέταρτη ενότητα περιλαμβάνει όλο το έργο σε έμμετρη μορφή, το έκανα υπό μορφήν ποιήματος για να μπορούν οι μαθητές να το απομνημονεύουν ευκολότερα, δηλαδή κατά κάποιον τρόπο, όπως γινόταν κατά την αρχαιότητα από τους προγόνους μας.
    Φρονώ και πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια θα είναι μία καλή ιστορική, πνευματική και εθνική προσφορά τόσο προς τους νέους μας όσο και προς όλους τους συμπολίτες μας και μη, που κτυπάει η καρδιά τους Ελληνικά και αναζητούν την Αλήθεια.
    Η ελεύθερη κρίση είναι δική σας, και για τυχόν απορίες είμαι πρόθυμος να δώσω απαντήσεις.
    Αθήναι Ιανουάριος 2020
    Ο συγγραφέας
    Ελευθέριος Διαμαντάρας
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΟΥ
    Βιογραφικό σημείωμα κου Ελευθερίου Διαμαντάρα: drive.google.c...
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά τον κον Ελευθέριο Διαμαντάρα για την αποδοχή της πρόσκλησης τηλεοπτικής καταγραφής.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net

Комментарии • 18

  • @Fryktories-Web-TV
    @Fryktories-Web-TV  4 года назад +17

    Στο πλαίσιο της κοσμιότητος και του ήθους που επιθυμούμε για το κανάλι μας, θα σας παρακαλούσαμε να συμπράξετε μαζί μας, προκειμένου όλοι μαζί να προβάλουμε στον έξω κόσμο την Ελληνική γραμματεία με ήθος. Δεν θα θέλαμε υποτιμητικά ή υβριστικά σχόλια προς οιονδήποτε καθώς και μακροσκελείς τοποθετήσεις. Συμπληρωματικά θα θέλαμε να παρακαλέσουμε να μην χρησιμοποιείτε greeklish. Είναι προτιμότερο να γράφετε στα αγγλικά. Σκοτώνετε την ελληνική γλώσσα. Πιστεύουμε σε εσάς και στην ποιοτική σας υπόσταση. Σας ευχαριστούμε.

  • @Stvplds
    @Stvplds 4 года назад +12

    Εξαιρετική παρουσίαση κύριε Διαμανταρα. Εύγε. Σας ευχαριστούμε θερμά.

  • @costasp100
    @costasp100 4 года назад +4

    Κύριε Ελευθέριε Διαμαντάρα εκ βαθέως ψυχής σας ευχαριστώ για τη σπουδαία και απλή ανάλυση σας.

  • @SISEMENDOG
    @SISEMENDOG 4 года назад +16

    Το απολυτο εγχειριδιο ρητορικης , αυτος ο λογος, ο οποιος ειναι δομημενος εκ του μεγιστου ιστορικου μας, τον Θουκυδιδη. Ευγε Φρυκτωριες, για την αποδοση κι αναλυση του

  • @amphitritemanuel8636
    @amphitritemanuel8636 Год назад

    Τι υπέροχες δημοκρατικές ιδέες! Ευχαριστώ πολύ για την θαυμάσια παρουσίαση . «Φιλοκαλούμεν μετ’ευτελείας , φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας» αγαπάμε το ωραίο χωρίς υπερβολές μας αρέσει να μιλάμε χωρίς να τεμπελιάζουμε (δίκη μου ελεύθερη απόδοση )

  • @loupceleste4914
    @loupceleste4914 4 года назад +2

    Θα είχε την ευγενή καλοσύνη ο κύριος Διαμαντάρας να μας δώσει την παραπομπή του αρχαίου κειμένου όπου αντλεί την ενδιαφέρουσα πληροφορία περί του ονόματος Μαρδόχ ,του καθ' ημας Μαρδονίου.Ευχαριστώ και συγχαρητήρια για την παρουσίασή σας.

  • @ntinos4071
    @ntinos4071 2 года назад

    Εξαιρετική παρουσίαση! Ευχαριστούμε θερμά!

  • @viewandsoundsofnature
    @viewandsoundsofnature 2 года назад

    Θαυμάσια παρουσίαση, συγχαρητήρια!

  • @user-jq5bg2qs6t
    @user-jq5bg2qs6t 2 года назад

    Ευχαριστώ πολύ...

  • @stavrospap3692
    @stavrospap3692 5 месяцев назад

    απολαυστικός

  • @georgeprotopapas9725
    @georgeprotopapas9725 3 года назад

    ΆΨΟΓΟΣ!!!

  • @rovenazalli1196
    @rovenazalli1196 Год назад

    Ποια προσαρμογή. Όλοι αρχαία ελληνικά θα πρέπει να ξέρουμε να μιλάμε για να θεωρουμαστε αρχαίοι Έλληνες αλλιώς δεν είμαστε. Η προσαρμογή είναι απότομη και ακαταλαβηστικη μια ιστορία γεμάτη κενά. Η γλώσσα κάθε χώρας δεν ξεχνιέται τόσο εύκολα. Δεν πειράζει αρχαία διαβάστε το δεν μας κουράζετε εκτός και αν υπάρχει κάτι που δεν πρέπει να ξέρουμε στα αρχαία..

  • @user-fq7ls3mf6q
    @user-fq7ls3mf6q Год назад +1

    Εππε