Mulțumim mult pentru aceste momente/prezentari super educative! Și felicitări pentru modul în care te-ai gândit să explici principiul de funcționare! Ca și o mică sugestie/completare: distanța între țăruși trebuie sa fie minim dublă față de lungimea țărușului (ex: țăruși de 1,5m se respectă distanța de minim 3m; țăruși de 2m a se respecta distanță de minim 4m). O seară plăcută tuturor!
Tot cu apa am explicat si eu acum 4 ani sefului meu , in legatura cu caderea de tensiune (in Germania) Aveam curent provizoriu din punctul principal de la furnizor (pentru iluminat ,mici lucrari si probe de functionare pentru echipamente care se montau in hala ), dar cablu de alimentare era de 4 mm2 pe o distanta de 80 m Sefu s a gandit ca poate deja da drumul la productie pana se definitiveaza actelte si vine contorul principal . Era contor pe organizare de santier . Cablu era bine dimensionat pentru consum ul solicitat,doar ca nu era legat la firida furnizorului. Era perioda cu corona si mergeau greu avizele . A rezolvat sefu cumva !! si aici mai faci o :::Ciobaneasca;;; eu am explicat asa ; teava de 20 diametru sau tol , nu mai stiu , ..... lunga de 100 m . La un capat o pompa de aspiratie cu debit de 100 l pe secunda. . Ce credeti ca se intamla ? Pai nu se poate , trage aer , nu duce teava zice Sefu E......!!!!! asa este si cu curentul . Nu trece atata curent prin 4 mm 2 , la aceasta distanta cata are macaraua montata nevoie . De aceea da rateuri . Dupa a cumparat de 16 mm2 fara sa comenteze si tot pe Ciobaneasca a schimbat cablu
Trebuie o alta analogie pt. a se intelege teoria cu impamintarea si scurgerea curentul de defect din circuitele electrice alternative. Teoria cu 2x lungimea tarusilor este bizara pt. distanta intre tarusi. Daca exista aceasta teorie si practica in documentatiile oficiale o vom utiliza ca vine de la niste studii si experiente facute in prealabil. Trebuie clarificata ca un curent alternativ se va scurge mai greu printr-o rezistenta/impedanta de valoare mai mare. Rezistenta/impedanta fiind contactul cu pamintul. Mai multe rezistente in paralel vor diminua rezistenta/impedanta cu pamintul deci curentul alternativ se va scurge mult mai rapid. Standardul de 4 ohm rezistenta/impedanta cu pamintul a fost ales teoritic si practic fiind si max. pt. o viteza practica de scurgere a curentului alternativ in pamint. Trebuie inteles ca circuitul de impamintare nu este un circuit inchis ci se bazeaza pe capacitatea electrica a pamintului care este de 1Farad. Este enorma aceasta capacitate. Deci rezistenta/impedanta contactului cu pamintul este data si de alti parametrii. Impamintarea trebuie sa descarce curentul alternativ de defect cit mai rapid posibil, in ms, etc. Idealul nu se poate realiza, atinge, adica 0 ohm, dar orice sub 4 ohm este bine venit si acceptat.
Salut ,e obligatoriu sa pun tarusi si pladbanda in line dreapta ? .Unde vreau sa fac impamntarea am doar 15 m lungime in linie dreapta , si pot pune 5 tarusi de 1,5 m la 3 m departare intre ei .Ma gandeam sa pun 6-7 tarusi dar de la penultimul tarus la ultimul sa fac un U sau L, sa pot adauga inca 1-2 tarusi .Merge are ceva .Multumesc
Bine explicat. Pot duce conductorul de la platbandă pina la tabloul de siguranțe, prin podul casei ? Este cel mai scurt traseu, decât să ocolesc toată casa.
Frumos explicat. Sucrt si la obiect!! Daca dadeai si cifre exacte dupa normativ ar fi fist perfect. .... Asa se face, timpul e scurt ... Nu ca in alte video-uri unde o cam lalaim... Multumim!
Salut am o problema corenteaza para de dus si cand scot boileru din priza nu mai corenteaza boielerul e nou am avut unu vechi si tot asa facea si lam schimbat si asta tot asa face e posibil sa fie de la impamantare ca nu are am impamantare in prize dar nu am priza de pamant
Mulțumim pentru filmuleț...totuși as avea o întrebare dacă este cu putință....se poate înlocui platbanda care realizează conexiunea dintre țăruși și caseta de echipotentializare cu conductor multifilar din cupru neizolat cu secțiunea de 50 milimetri patrati ?
Salut. Poți sa ini spui de ce nu lucrează impamantarea cu rețeaua din casa ? Eu am sistem fotovoltaic ofgreed . Nu sunt bransat la rețea . Am făcut impamantare dar nu indica ninic la măsurători
@@alarmelectricsistem cel care a instalat a spus ca nu lucreaza cu rețeaua si nunstie de ce. Eu a. Pus un creion de tensiune, credeam ca ar indica ceva . Dar nu indica . Cum as putea sa testez .?
Greu am găsit conductor (CYF) 25mmp ca să leg de la platbandă până la panou. Acum nu știu cum să-l leg în clema de pe platbandă: îi pun ferulă sau îl las lițat (contact mai bun)?
Electrozi stelați zincați sau electrozi inox rotunzi? Unele persoane spun că cei stelați au o suprafață mai mare de absorbție Dar durată de viață mai mica.
@@alarmelectricsistem - mulțumesc de răspunsul prompt. De fapt am vrut sa scriu oțel zincat dar când sa modific nu mai găseam pe unde am pus comentariul.
Salut, care sunt normele pentru o casa de 100m2 ce tine legat de împământare. Și cu ce aparate recomandați și sunt bune, ca sa verificăm instalația pe care o facem, mersi
Probabil ca astepti un raspuns de la Adrian, dar ma incumet sa iti ofer eu ceva informatii pana ti le va da si el. Casa poate sa fie de 50, respectiv 500 mp, norma este aceeasi. Daca nu ai instalatie de paratrasnet, rezistenta de dispersie a prizei de pamant trebuie sa fie sub 4 ohmi. Daca ai prevazut si paratrasnet, iar priza de pamant este comuna cu cea a paratrasnetului, rezistenta de dispersie a priezi de pamant trebuie sa fie sub 1 ohm. Presupun ca toate aparatele omologate la zi sunt bune pentru masurarea prizei de pamant. Nu exclud nici faptul ca nu e bine sa masori si cu un aparat neomologat, doar ca rezultatul acestei masuratori este pur orientativ.
@@catalinro3439 salut! O mare rugăminte . Oare dacă am făcut adâncimea de 60cm Pt împământare ce fel de tăurusi trebuie ? Și fire din tablou in Șanț ? Și oare 7m de casa e ok ? . Mersi !
@@alarmelectricsistem Ai putea să faci următorul experiment : La următoarea împământare ai putea să masori la adăugarea fiecărui electrod. Dacă nu e prea incomod. E doar o sugestie.
Salut. Sunt Bogdan din Valea Drăganului, județul Cluj. Cum pot să fac o împământare în condiția în care la aproximativ 30 - 50 centimetri de săpătură dau de bolovani? Când spun bolovani trebuie să vă imaginați că acolo cu poate zeci de mii de ani în urmă a curs râul Valea Draganului deșii casa este la vreo 500 metri de cursul apei la ora actuală.
Salut, știu ca ai explicat impendnata buclei de defect in alt clip, totuși poate era bine sa pui și un transformator sa arăți traseul complet al curentului de defect. El nu doar se scurge în pământ ci se întoarce pana la trafo
Salut au venit meseriasii de la electrica au schimbat contorul electric care era in casa si l-au montat afară pe perete intr-o cutie de plastic ,din cutie un fir galben-verde merge in pamant probabil probabil legat la electrod ;lucrând cu motocoasa am rupt firul si am observat ca partea de cupru este inegrita care este cauza si daca trebuie inlocuit , multumesc.
Salutare. Nota 10 pentru prezentare si explicatie. Se pune problema urmatoare: am 2 corpuri de casa cu o distanta de vreo 6m intre ele si vreo 15m intre tablourile electrice. Daca fac impamantarea si pun cate o bara de echipotentializare la fiecare capat al platbandei ca sa ma folosesc de aceeasi impamantare este vreo problema sau trebuie facuta separat pt fiecare corp de casa?
Am facut impamantarea la casa saseasca cu 2 corpuri, nu am bmpm de la cei de la electrica, am doar o fuzibila pe faza. PE il mai leg la Nul sa ii fac tratarea in TG sau ma leg cu el direct in cablurile de PE trase la instalatia noua?
Dupa mine cel mai bine e sa se faca inpamantarea in fundatia casei .mai ales daca faci beci cobori -2 m de la nivelul solului mai sapi 1 m pt fundatie si mai introduci tarusi la 1,5 m unde este umed mereu ,si o sa existe impamantare f buna si pe timp secetos si uscat .
Interesanta si sugestiva analogia cu apa ff explicit si limpede explicat cu un amendament o impamintare e buna dar impreuna cu o protectie "de soi" la intrarea in tablou fac un cuplu imbatabil(asta pentru cei care cred ca daca bat un "băț" in pamint au rezolvat problema) cum ziceam tot asa ca zici bine
@@alarmelectricsistem așa-i, după plăcerea fiecăruia, da... mare grijă, mâine dimineață de-ți spune dl cașchetă să sufli-n megaohmetru, tre' să iasă o cifră foarte mică, nu zic "4" ci spre "0" chiar😅
Foarte potrivită analogia cu observația că un defect poate fi continuu și nu temporar (adică o găleată), iar dacă ai o împământare bună, nu știi de el și ești fericit 🙄😆 Deci mai bine clasic să se curenteze gospodina și apoi schimbi mașina de spălat 😄
Am făcut o instalație de 10 electrozi în formă de L pe 30m pe sub țeava de canalizare și din nefericire nu dispun de aparat de măsură. Am respectat distanța de 3m între electrozii de 1,5m adâncime....sper să fie Ok
6 electrozi la adancimea de 2 metri cam cat at trebuii sa fie capătul de sus sub iarba , cat de adanc sa fie sub startul de sus ca sa fie impamantarea buna? scuze de limbaj sunt incepator si vreau sa stiu daca electricianul face o treaba buna, a zis 40 cm ..e ok. ??
@@pandav4843 A zis bine Adrian Chelaru, se pune la 0,8 platbanda, iar banda avertizoare o pui mai sus cu 10-20 cm... Ai grija daca cumva iei electrozi mai mari, sa ii pui la o distanta egala cu de 2 ori lungimea electrodului. Cam asta este regula.
Foarte buna explicatia. Multumim Acum intrebarea... Care este cea mai buna impamantare? Cea cu electrozi ca in imagine sau cea naturala facuta odata cu structura casei conectata la centura casei Un coleg de breasla cunoscut youtuber are un video interesant despre. Tu ce recomanzi? Multumesc
@@alarmelectricsistem la o cladire 5x10mamprenta dintre care 5x5 este beci este suficient folosind platbanda corespunzatoare si fixare mecanica pt a avea valoare sub 1 ohm?? Sau mai trebuie completata cu electrozi aditionali. Ti-as fi recunoscator de raspuns
Salut, eu cred că ai explicat destul de clar. O intrebare am. La ce adâncime se montează sistemul? Adica platbanda (sau partea de sus a eletrozilor) cât de adânc trebuie să fie îngropată? Mulțumesc anticipat pentru răspuns.
Daca panza freatica este sus de exemplu la 50 cm de nivelul pamantului. Cum se procedeaza in acest caz practic daca respecti distanta normala de adancime o sa stea in apa.
Dacă contorul este pe perete pe exteriorul casei, cum se face trecerea din pământ de la platbandă și până la contor? Trebuie ceva cablu special izolat sau tot platbandă?
Foarte buna prezentarea! Am și eu o întrebare. Dacă, de la panoul de branșare și până unde se poate săpa pentru a te putea lega la o împământare săpată corect, sunt aproximativ 4-5 m, poți să mergi cu platbanda aplicată pe fundația casei sau pe perete sau cu un cablu mai gros? Sau cum ar trebui procedat, pentru că nu se poate săpa, deoarece ce ar trebui stricat costa foarte mult. Care ar fi soluția? Va mulțumesc!
Ce faci daca nu ai teren indeajuns pentru a putea respecta indicatia ca distanta dintre electrozi sa fie cel putin dublu lungimii electrodului. Caz foarte des intalnit la casele care nu dispun de teren mare.
nota 10,cu asa profesor nu ai cum sa nu intelegi,conteaza si platbanda sa fie groasa ca altfel degeaba ai facut restul bine,intrebarea mea este se poate face si in L daca nu am loc sa merg in linie dreapta?
Si platbanda este considerată tot electrozi, doar ca orizontali...si ea ajuta la dispersie. Linie, triunghi, talpa gâștei, perimetru...etc...nu contează metoda, trebuie respectată distanța si valoarea...🙂
In principiu nu se intampla nimic. O sa isi faca treaba priza de pamant locala (cea de la casuta ta). Problema mare e atunci cand nu ai o priza de pamant conforma, caci in situatia descrisa sunt sanse mari sa se produca o tragedie.
@@costastefan4293 Stiu si eu Voiam doar sa stiu ce se intîmpla. Voiam doar sa evidentiez faptul ca curentul de defect nu se disperde in pamînt ci se directioneaza spre împamîntarea transformatorului. Pāmîntul face de conductor de legatura dintre consumator si transformator. Sau nu? De fapt nu ma refeream la carcasa transformatorului ci la steaua lui
Nu ai fost clar pentru cei ce nu știu!!nimic despre electricitate ? Ce se întîmplă dacă nu se face împământare? Ce se întîmplă dacă nu e făcută corect ??se întoarce curentul înapoi ,și ce se întîmplă ? Varianta cu apă a fost minunată dar celelalte lucruri privind necesitatea acestui lucru ,nu!!
Deci la 3 galeti ,turnate deodata (in instalatii 3P) e clar ca trebuie o pamantare mult mai conductiva , sau cu o rezistenta mult mai mica . E clar ca si tu , ucenic fiind candva , ai fost trimis dupa "o galeata de curent" , ca altfel nu vad de unde idea cu galeata !
La ceea ce ai spus este doar în cazul ca nu ai diferential, în caz cu diferential montat în tablou, la un curent de defect mai mare de 30 mA, sare diferențialul, ma refer la curentul de defect scurs prin împământare. Deci nu este necesar o împământare atât de eficienta( sub 4 ohmi). Părerea mea.
@@romulusbuta9318 am aflat raspunsul intre timp, nu e ok, pt ca nu mai face contact bine cu pamantul si isi pierde din eficienta...banuiesc ca tot asa te gandesti si tu..
@@utzdeac tot pt eficienta electrodul de împământare are forma + văzută de sus.....pt o suprafață cât mai mare in contact cu pământul ....o țeavă, cerc sau pătrat văzută în secțiune ar avea o suprafață mai mică de contact....
Cand faza vine in contact cu pamantarea apare un curent de scurtcircuit si va declansa protectia prin siguranta automata si in consecinta cade toata teoria cu apa a dumnevoastra.
Este o aberatie comparatia ,nu are nici o asemanare apa cu scurgerea in pamant a curentului ,mai ales ca nu vorbim de curent continu ci alternativ. Ma rog sunt mai multe de discutat.
nu e aiurea deloc , daca pamantul nu poate absorbii suficienta apa prin 3 tevi , te vei uda pt. ca da pe afara , la fel daca prin 3 tarusi nu se scurge curent suficient de repede curentul , te vei curenta
De acord avem un curent electric de fapt o tensiune care se scurge în pământ și iar în cazul atingerii indirecte sau directe acele carcase mașină de spălat sau ce o fi el îl protejează pe cel ce a atins mașina adică nu l electrocutează trece un curent mai mic prin om mai ales în baie sau în bucătărie depinde unde este mașina de spălat fiind gresie și închide curentul este bună împământarea dar părerea mea montați vă și siguranțe cu diferențial pentru că atunci când apare defectul siguranța decuplează întrerupe circuitul și nu nu se mai scurge tensiunea în pământ și nu mai înregistrează contorul electric
Toată admirația pentru felul cum încercați să îi învățați pe cei la început de drum.
Analogia cu curgerea lichidelor este perfecta, modelul hidrodinamic a electricitatii se preda in toate institutiile tehnice de profil. Bravo !
Mulțumim mult pentru aceste momente/prezentari super educative! Și felicitări pentru modul în care te-ai gândit să explici principiul de funcționare! Ca și o mică sugestie/completare: distanța între țăruși trebuie sa fie minim dublă față de lungimea țărușului (ex: țăruși de 1,5m se respectă distanța de minim 3m; țăruși de 2m a se respecta distanță de minim 4m).
O seară plăcută tuturor!
Mulțumesc! Ce bine că mai există oameni că dumneavoastră!
Tot cu apa am explicat si eu acum 4 ani sefului meu , in legatura cu caderea de tensiune (in Germania)
Aveam curent provizoriu din punctul principal de la furnizor (pentru iluminat ,mici lucrari si probe de functionare pentru echipamente care se montau in hala ), dar cablu de alimentare era de 4 mm2 pe o distanta de 80 m
Sefu s a gandit ca poate deja da drumul la productie pana se definitiveaza actelte si vine contorul principal . Era contor pe organizare de santier . Cablu era bine dimensionat pentru consum ul solicitat,doar ca nu era legat la firida furnizorului. Era perioda cu corona si mergeau greu avizele . A rezolvat sefu cumva !! si aici mai faci o :::Ciobaneasca;;;
eu am explicat asa ; teava de 20 diametru sau tol , nu mai stiu , ..... lunga de 100 m .
La un capat o pompa de aspiratie cu debit de 100 l pe secunda. .
Ce credeti ca se intamla ?
Pai nu se poate , trage aer , nu duce teava zice Sefu
E......!!!!! asa este si cu curentul . Nu trece atata curent prin 4 mm 2 , la aceasta distanta cata are macaraua montata nevoie . De aceea da rateuri .
Dupa a cumparat de 16 mm2 fara sa comenteze si tot pe Ciobaneasca a schimbat cablu
FOARTE FAIN AȚI EXPLICAT PE ÎNȚELESUL TUTUROR👍👍👍
Foarte frumos explicat!
Felicitări...!! Mulțumesc frumos...! Am mai învățat ceva ..!!👍🙏🇷🇴
Ai prezentat foarte bine , eu am înțeles bine .
Trebuie o alta analogie pt. a se intelege teoria cu impamintarea si scurgerea curentul de defect din circuitele electrice alternative. Teoria cu 2x lungimea tarusilor este bizara pt. distanta intre tarusi. Daca exista aceasta teorie si practica in documentatiile oficiale o vom utiliza ca vine de la niste studii si experiente facute in prealabil. Trebuie clarificata ca un curent alternativ se va scurge mai greu printr-o rezistenta/impedanta de valoare mai mare. Rezistenta/impedanta fiind contactul cu pamintul. Mai multe rezistente in paralel vor diminua rezistenta/impedanta cu pamintul deci curentul alternativ se va scurge mult mai rapid. Standardul de 4 ohm rezistenta/impedanta cu pamintul a fost ales teoritic si practic fiind si max. pt. o viteza practica de scurgere a curentului alternativ in pamint. Trebuie inteles ca circuitul de impamintare nu este un circuit inchis ci se bazeaza pe capacitatea electrica a pamintului care este de 1Farad. Este enorma aceasta capacitate. Deci rezistenta/impedanta contactului cu pamintul este data si de alti parametrii. Impamintarea trebuie sa descarce curentul alternativ de defect cit mai rapid posibil, in ms, etc. Idealul nu se poate realiza, atinge, adica 0 ohm, dar orice sub 4 ohm este bine venit si acceptat.
Foarte bine explicat. Felicitări.
Multumim pentru explicatii :-)
Bravo super prof👍
Sugestiv! Felicitari.
Salut ! Spune mi te rog nu este mai bine sa intrii cu platbanda de la tarusi direct in casa chhiar langa tabloul electric din interiorul casei ?
Salut. Câți ohmi trebuie sa aibă la 3 țăruși de 1.5m di 3 în 3 m? Mulțumesc anticipat
Salut ,e obligatoriu sa pun tarusi si pladbanda in line dreapta ? .Unde vreau sa fac impamntarea am doar 15 m lungime in linie dreapta , si pot pune 5 tarusi de 1,5 m la 3 m departare intre ei .Ma gandeam sa pun 6-7 tarusi dar de la penultimul tarus la ultimul sa fac un U sau L, sa pot adauga inca 1-2 tarusi .Merge are ceva .Multumesc
Bine explicat. Pot duce conductorul de la platbandă pina la tabloul de siguranțe, prin podul casei ? Este cel mai scurt traseu, decât să ocolesc toată casa.
Foarte fain!! Multumesc. Salutarii din Germania.
Frumos explicat. Sucrt si la obiect!! Daca dadeai si cifre exacte dupa normativ ar fi fist perfect. ....
Asa se face, timpul e scurt ... Nu ca in alte video-uri unde o cam lalaim...
Multumim!
Frumos...frumos
In cazul in care avem doua constructii apropiate , ce distanta ar trebui.sa avem intre impamantari?
Foarte tare!
Buna ziua domnule chelaru, se poate Lua legatura cu dv. In privat? Multumesc
Salut. Va aștept la laborator la o cafea și putem povesti orice doriti Dvs.
@@alarmelectricsistem as fi venit cu mare drag dar nu pot..
@@alarmelectricsistem oricum eu va multumesc f mult pentru invitatie, mult succes in tot ce faceti, Craciun fericit!
Platbanda se poate monta la suprafata? Am o curte betonata si ma gandeam sa gauresc betonul si sa bat țăruși iar banda sa ramana la suprafață
Dece se folosesc 4 electrozi?Nu se poate obtine valoarea de 3 ohmi si cu mai putini ?
Este un exemplu. Depinde de lungimea lor și de calitatea solului.
Salut am o problema corenteaza para de dus si cand scot boileru din priza nu mai corenteaza boielerul e nou am avut unu vechi si tot asa facea si lam schimbat si asta tot asa face e posibil sa fie de la impamantare ca nu are am impamantare in prize dar nu am priza de pamant
Mulțumim pentru filmuleț...totuși as avea o întrebare dacă este cu putință....se poate înlocui platbanda care realizează conexiunea dintre țăruși și caseta de echipotentializare cu conductor multifilar din cupru neizolat cu secțiunea de 50 milimetri patrati ?
Da. Vezi in I7 tabelul 6.21 si 5.19. Imbinarea trebuie sa o faci prin sudură exotermica.
Mulțumim,dar o intrebare:Înafară de fulgere,ori scurt circuit,la ce mai folosește impamantarea???
Te salut, îmi spui și mie ce se întâmplă dacă am tensiune pe PE, care sunt riscurile la care ma supun și cum pot sa le "repar"?
Salut. Poți sa ini spui de ce nu lucrează impamantarea cu rețeaua din casa ? Eu am sistem fotovoltaic ofgreed . Nu sunt bransat la rețea . Am făcut impamantare dar nu indica ninic la măsurători
@iigo1 la ce te referi cand specifici ca nu indică nimic?...Ce ai măsurat si cu ce anume?
@@alarmelectricsistem cel care a instalat a spus ca nu lucreaza cu rețeaua si nunstie de ce. Eu a. Pus un creion de tensiune, credeam ca ar indica ceva . Dar nu indica . Cum as putea sa testez .?
Greu am găsit conductor (CYF) 25mmp ca să leg de la platbandă până la panou. Acum nu știu cum să-l leg în clema de pe platbandă: îi pun ferulă sau îl las lițat (contact mai bun)?
Multumesc
Electrozi stelați zincați sau electrozi inox rotunzi?
Unele persoane spun că cei stelați au o suprafață mai mare de absorbție
Dar durată de viață mai mica.
Sal. Toată lumea e pe electrozi și platband de zeci de metri uneori. De ce nu pe plăci de Cu - poți spune ceva despre asta?
Varianta cu placa de cupru este una din cele mai buna variante însă nu rezista mult…dispar foarte repede…😈
@@alarmelectricsistem - mulțumesc de răspunsul prompt. De fapt am vrut sa scriu oțel zincat dar când sa modific nu mai găseam pe unde am pus comentariul.
multumesc pt video
Salut, care sunt normele pentru o casa de 100m2 ce tine legat de împământare. Și cu ce aparate recomandați și sunt bune, ca sa verificăm instalația pe care o facem, mersi
Probabil ca astepti un raspuns de la Adrian, dar ma incumet sa iti ofer eu ceva informatii pana ti le va da si el. Casa poate sa fie de 50, respectiv 500 mp, norma este aceeasi. Daca nu ai instalatie de paratrasnet, rezistenta de dispersie a prizei de pamant trebuie sa fie sub 4 ohmi. Daca ai prevazut si paratrasnet, iar priza de pamant este comuna cu cea a paratrasnetului, rezistenta de dispersie a priezi de pamant trebuie sa fie sub 1 ohm. Presupun ca toate aparatele omologate la zi sunt bune pentru masurarea prizei de pamant. Nu exclud nici faptul ca nu e bine sa masori si cu un aparat neomologat, doar ca rezultatul acestei masuratori este pur orientativ.
@@catalinro3439 mulțumesc pentru sprijin...🙂
@@catalinro3439 salut! O mare rugăminte . Oare dacă am făcut adâncimea de 60cm Pt împământare ce fel de tăurusi trebuie ? Și fire din tablou in Șanț ? Și oare 7m de casa e ok ? . Mersi !
Care este nr minim de electrozi pentru o impamantare cat de cat sigura pentru o casa de 3 camerebaie si bucatarie????
Depinde de rezistivitatea solului...eu recomand pentru o valoare de sub 4ohmi undeva la minim 6 electrozi.
@@alarmelectricsistem
Ai putea să faci următorul experiment :
La următoarea împământare ai putea să masori la adăugarea fiecărui electrod. Dacă nu e prea incomod.
E doar o sugestie.
Salut.
Intre care puncte trebuie sa fie cei 4 ohmi? Unde se masoara? Multumesc!
Salut.
Sunt Bogdan din Valea Drăganului, județul Cluj.
Cum pot să fac o împământare în condiția în care la aproximativ 30 - 50 centimetri de săpătură dau de bolovani?
Când spun bolovani trebuie să vă imaginați că acolo cu poate zeci de mii de ani în urmă a curs râul Valea Draganului deșii casa este la vreo 500 metri de cursul apei la ora actuală.
Salut, știu ca ai explicat impendnata buclei de defect in alt clip, totuși poate era bine sa pui și un transformator sa arăți traseul complet al curentului de defect. El nu doar se scurge în pământ ci se întoarce pana la trafo
Faina analogia. Concluzie: electricianu e un fel de instalator doar ca in loc sa se ude el risca sa se curenteze.
Salut au venit meseriasii de la electrica au schimbat contorul electric care era in casa si l-au montat afară pe perete intr-o cutie de plastic ,din cutie un fir galben-verde merge in pamant probabil probabil legat la electrod ;lucrând cu motocoasa am rupt firul si am observat ca partea de cupru este inegrita care este cauza si daca trebuie inlocuit , multumesc.
Deosebit 👍
Salutare. Nota 10 pentru prezentare si explicatie. Se pune problema urmatoare: am 2 corpuri de casa cu o distanta de vreo 6m intre ele si vreo 15m intre tablourile electrice. Daca fac impamantarea si pun cate o bara de echipotentializare la fiecare capat al platbandei ca sa ma folosesc de aceeasi impamantare este vreo problema sau trebuie facuta separat pt fiecare corp de casa?
Impamantare trebuie sa fie comuna la ambele corpuri de casă.
@@alarmelectricsistem multumesc pt raspuns. O zi buna.
Am facut impamantarea la casa saseasca cu 2 corpuri, nu am bmpm de la cei de la electrica, am doar o fuzibila pe faza. PE il mai leg la Nul sa ii fac tratarea in TG sau ma leg cu el direct in cablurile de PE trase la instalatia noua?
Dupa mine cel mai bine e sa se faca inpamantarea in fundatia casei .mai ales daca faci beci cobori -2 m de la nivelul solului mai sapi 1 m pt fundatie si mai introduci tarusi la 1,5 m unde este umed mereu ,si o sa existe impamantare f buna si pe timp secetos si uscat .
FRUMOS SI UTIL FILMUL . aM TOTUSI O INTREBARE ,POT FOLOSI TEAVA DE CUPRU DE FI 20 PENTRU TARUSI?
Conform I7 tabelul 6.2....da, ai voie.
Foarte bine explicat. Vin si eu cu o intrebare. De ce nu putem masura priza de pamant cu un simplu multimetru? Multumesc pentru raspuns in avans.
Se poate si cu multimetru.
Intre N shi PE trebuie sa fie intre O,5V -1,3V Multimetru pe AC
Interesanta si sugestiva analogia cu apa ff explicit si limpede explicat cu un amendament o impamintare e buna dar impreuna cu o protectie "de soi" la intrarea in tablou fac un cuplu imbatabil(asta pentru cei care cred ca daca bat un "băț" in pamint au rezolvat problema) cum ziceam tot asa ca zici bine
Cine ma poate ajuta cu un consum de banda pentru 6 electrozi? Cati ml ar trebui?
Îmi pare rău s-o spun chiar eu dar e greșit; pe țavă -la ora asta- tre' să fie bere, nu apă.👍🏻
Galeata pe vremea asta se foloseste la vin, nu la bere...😋
@@alarmelectricsistem așa-i, după plăcerea fiecăruia, da... mare grijă, mâine dimineață de-ți spune dl cașchetă să sufli-n megaohmetru, tre' să iasă o cifră foarte mică, nu zic "4" ci spre "0" chiar😅
Mâine e sâmbătă așa că stau pe langa casă să ma echipotentializez...🙂
La ce distanță de casă se poate amplasa împământarea ?
Cel puțin 1m fata de fundația clădirii.
@@alarmelectricsistem mulțumesc
Foarte potrivită analogia cu observația că un defect poate fi continuu și nu temporar (adică o găleată), iar dacă ai o împământare bună, nu știi de el și ești fericit 🙄😆 Deci mai bine clasic să se curenteze gospodina și apoi schimbi mașina de spălat 😄
Păi așa zic unii...periodic trebuie schimbat tot din casă...😈
Am făcut o instalație de 10 electrozi în formă de L pe 30m pe sub țeava de canalizare și din nefericire nu dispun de aparat de măsură.
Am respectat distanța de 3m între electrozii de 1,5m adâncime....sper să fie Ok
Ar fi bine sa faci cumva sa o măsori...🙂
6 electrozi la adancimea de 2 metri cam cat at trebuii sa fie capătul de sus sub iarba , cat de adanc sa fie sub startul de sus ca sa fie impamantarea buna? scuze de limbaj sunt incepator si vreau sa stiu daca electricianul face o treaba buna, a zis 40 cm ..e ok. ??
Adancimea trebuie sa fie sub nivelul de inghet, circa 80cm.
@@alarmelectricsistem merci, deci banda sa fie sub 80 cm adancime .. si electrodul de acolo in jos. merci
@@pandav4843 A zis bine Adrian Chelaru, se pune la 0,8 platbanda, iar banda avertizoare o pui mai sus cu 10-20 cm... Ai grija daca cumva iei electrozi mai mari, sa ii pui la o distanta egala cu de 2 ori lungimea electrodului. Cam asta este regula.
@@catalinro3439 merci
Foarte buna explicatia! Un raspuns la video-ul ,,Dezbatere tipuri de conectare a p.p." pe cand? 👍
Mulțumesc. In functie de timp si de stare...😁
Pot folosi o singură înpământare la două case (duplex) și tratat nulul în ambele case
Salut numărul de electrozi diferă in funcție de mărimea casei
Foarte buna explicatia.
Multumim
Acum intrebarea...
Care este cea mai buna impamantare?
Cea cu electrozi ca in imagine sau cea naturala facuta odata cu structura casei conectata la centura casei
Un coleg de breasla cunoscut youtuber are un video interesant despre.
Tu ce recomanzi?
Multumesc
Cea mai buna priza de pământ este cea naturală.
@@alarmelectricsistem la o cladire 5x10mamprenta dintre care 5x5 este beci este suficient folosind platbanda corespunzatoare si fixare mecanica pt a avea valoare sub 1 ohm?? Sau mai trebuie completata cu electrozi aditionali.
Ti-as fi recunoscator de raspuns
Salut, eu cred că ai explicat destul de clar. O intrebare am. La ce adâncime se montează sistemul? Adica platbanda (sau partea de sus a eletrozilor) cât de adânc trebuie să fie îngropată? Mulțumesc anticipat pentru răspuns.
In normativ se specifica sub limita de îngheț...recomandat este sub 80cm.
@@alarmelectricsistem daca este instalat mai adanc este ok? Eu am montat platbanda si tarusii sub fundatie (aprox 1,5 m adancime).
Cu cat este mai adânc cu atât este mai bine.
Daca panza freatica este sus de exemplu la 50 cm de nivelul pamantului. Cum se procedeaza in acest caz practic daca respecti distanta normala de adancime o sa stea in apa.
👍👍👍👍
Dacă contorul este pe perete pe exteriorul casei, cum se face trecerea din pământ de la platbandă și până la contor? Trebuie ceva cablu special izolat sau tot platbandă?
Cu conductor 1x25 sau min. 1x16
merge cablu de la contor ,pe o distanță de 7m până la platbanda ?
Și eu am pus cablu de 16 mm prins cu papuc apoi de platbandă.
Foarte buna prezentarea! Am și eu o întrebare. Dacă, de la panoul de branșare și până unde se poate săpa pentru a te putea lega la o împământare săpată corect, sunt aproximativ 4-5 m, poți să mergi cu platbanda aplicată pe fundația casei sau pe perete sau cu un cablu mai gros? Sau cum ar trebui procedat, pentru că nu se poate săpa, deoarece ce ar trebui stricat costa foarte mult. Care ar fi soluția? Va mulțumesc!
Se face împământare de adâncime.
Ce faci daca nu ai teren indeajuns pentru a putea respecta indicatia ca distanta dintre electrozi sa fie cel putin dublu lungimii electrodului. Caz foarte des intalnit la casele care nu dispun de teren mare.
Faci împământare de adâncime.
1:55 25 mm diametru??? Nu cumva 25 mm2?
nota 10,cu asa profesor nu ai cum sa nu intelegi,conteaza si platbanda sa fie groasa ca altfel degeaba ai facut restul bine,intrebarea mea este se poate face si in L daca nu am loc sa merg in linie dreapta?
Si platbanda este considerată tot electrozi, doar ca orizontali...si ea ajuta la dispersie. Linie, triunghi, talpa gâștei, perimetru...etc...nu contează metoda, trebuie respectată distanța si valoarea...🙂
Platbanda trebuie sa fie minim de 4x25. Daca gresesc sa ma corecteze dl. Chelaru.
@@andyapple9minim 100mmp
@@andyapple9 Eu pun planbanda 40x4 la exterior, si 25x4 la interior...
Daca deconectām transformatorul de la pāmînt ....ce se întîmpla in caz de curent de defect ? Chiar cu o impamîntare la consumator foarte buna?
In principiu nu se intampla nimic. O sa isi faca treaba priza de pamant locala (cea de la casuta ta). Problema mare e atunci cand nu ai o priza de pamant conforma, caci in situatia descrisa sunt sanse mari sa se produca o tragedie.
@@costastefan4293 Stiu si eu Voiam doar sa stiu ce se intîmpla. Voiam doar sa evidentiez faptul ca curentul de defect nu se disperde in pamînt ci se directioneaza spre împamîntarea transformatorului. Pāmîntul face de conductor de legatura dintre consumator si transformator. Sau nu? De fapt nu ma refeream la carcasa transformatorului ci la steaua lui
Ce îmi place mie APA!
Foarte bine...inseamna ca esti si foarte sanatos...;)
@@alarmelectricsistem ....sau e in zodia PEȘTI !!!!!😆
Nu ai fost clar pentru cei ce nu știu!!nimic despre electricitate ?
Ce se întîmplă dacă nu se face împământare?
Ce se întîmplă dacă nu e făcută corect ??se întoarce curentul înapoi ,și ce se întîmplă ?
Varianta cu apă a fost minunată dar celelalte lucruri privind necesitatea acestui lucru ,nu!!
A fost un simplu exemplu, o comparație. Dacă nu înțelegi logica atunci înseamnă ca poate nu suntem pe “aceiași frecvență”…🙂
Deci la 3 galeti ,turnate deodata (in instalatii 3P) e clar ca trebuie o pamantare mult mai conductiva , sau cu o rezistenta mult mai mica .
E clar ca si tu , ucenic fiind candva , ai fost trimis dupa "o galeata de curent" , ca altfel nu vad de unde idea cu galeata !
Eu am fost după ulei de pilă...dar cu borcanul...🙂
Distanta de la casa care până la primul țăruș, fata de doza unde legam platbandul.
Oare uni profesori au răbdarea de a explica
La ceea ce ai spus este doar în cazul ca nu ai diferential, în caz cu diferential montat în tablou, la un curent de defect mai mare de 30 mA, sare diferențialul, ma refer la curentul de defect scurs prin împământare. Deci nu este necesar o împământare atât de eficienta( sub 4 ohmi). Părerea mea.
Păi ce zice în I7 și în SR EN 60364 despre DDR ? Nu cumva ca este o măsură suplimentară? Te poti încrede în ea ignorând valoarea impamantarii?
Daca ai diferential defect... Te bazezi pe electronica... Diferentialul este o masura suplimentara.
Nu se poate fora pentru a introduce electrozii, fara ai mai bate?
Și după cu ce îndeși și bați pământ în jos pe lângă electrozi ?????
@@romulusbuta9318 am aflat raspunsul intre timp, nu e ok, pt ca nu mai face contact bine cu pamantul si isi pierde din eficienta...banuiesc ca tot asa te gandesti si tu..
@@utzdeac 100% da
@@utzdeac tot pt eficienta electrodul de împământare are forma + văzută de sus.....pt o suprafață cât mai mare in contact cu pământul ....o țeavă, cerc sau pătrat văzută în secțiune ar avea o suprafață mai mică de contact....
@@utzdeac cu tabloul electric ești ok ?
Intre N shi PE 0,5 V----1,3 V multimetru pe AC
multumiesc mut
Cand faza vine in contact cu pamantarea apare un curent de scurtcircuit si va declansa protectia prin siguranta automata si in consecinta cade toata teoria cu apa a dumnevoastra.
Depinde de impamantare si de protecție...😉
Este o aberatie comparatia ,nu are nici o asemanare apa cu scurgerea in pamant a curentului ,mai ales ca nu vorbim de curent continu ci alternativ. Ma rog sunt mai multe de discutat.
/
E total aiurea compararea curentului electric cu apa.
E doar o comparatie, si atata tot...😉
nu e aiurea deloc , daca pamantul nu poate absorbii suficienta apa prin 3 tevi , te vei uda pt. ca da pe afara , la fel daca prin 3 tarusi nu se scurge curent suficient de repede curentul , te vei curenta
De acord avem un curent electric de fapt o tensiune care se scurge în pământ și iar în cazul atingerii indirecte sau directe acele carcase mașină de spălat sau ce o fi el îl protejează pe cel ce a atins mașina adică nu l electrocutează trece un curent mai mic prin om mai ales în baie sau în bucătărie depinde unde este mașina de spălat fiind gresie și închide curentul este bună împământarea dar părerea mea montați vă și siguranțe cu diferențial pentru că atunci când apare defectul siguranța decuplează întrerupe circuitul și nu nu se mai scurge tensiunea în pământ și nu mai înregistrează contorul electric
👍👍👍👍