Bakalit 1. Bölüm

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 6 сен 2024
  • INSTAGRAM: / hstespih
    Birkaç bölümden oluşacak olan bakalit videosunun 1. bölümünde bakalit nedir sorusunu cevapladık. Devam bölümlerinde bakalit üzerine anlatılan hurafelere değineceğiz. #tespih #tesbih #bakalit #bakalittespih #bakalittesbih #osmanlısıkma

Комментарии • 11

  • @ben66700
    @ben66700 8 месяцев назад

    Amerika'da bilardo salonları işleten biri bilardo topları o zamana kadar fildişinden yapıldığı için ve fillerin soyu azaldığı için çok pahalı olmaya başlamış bu bilardo patronu fikdişine alternatif bir madde bulana ödül koyuyor biri kişi selülozdan topları yapıyor ancak selüloz bazan patlıyor işte o zamanlar fildişine alternatif malzeme ararken bakaliti keşfetmiş

    • @hstespih
      @hstespih  8 месяцев назад

      Hocam doğru ama sadece şu var, orada fildişi yerine üretilen şey bakalit değil. Farklı bir şeyler yapıyorlar hayvan kemiklerinden falan, ama kesinlikle bakalit üretilmiyor. Ama bakalit üretilmeye başlandıktan sonra bilardo topu da yapılıyor bakalitten.

  • @burakyavuz1048
    @burakyavuz1048 Год назад

    Şimdilik çok çok iyi bir video ve doğru bilgiler için bilmeyen arkadaşların dadına teşekkür ederim.
    Gelen videoları sabırsızlıkla bekliyorum.
    Emeğinize teşekkür ederim

  • @zaferklc2910
    @zaferklc2910 Год назад

    Çok güzel bir video olmuş devamını bekliyorum emeğine sağlık

  • @sairmursel
    @sairmursel Год назад

    Bu şekilde profesyonel videoların devamını bekliyoruz, emeğinize sağlık. Sanırım sonrasında da katalin serisi başlayacak.

    • @hstespih
      @hstespih  Год назад

      Aslında katalin dediğimiz şey de bakalit, üreten firmanın ismi katalin o dönem ve tabii mutlaka değişiklikler oluyordu formüllerde. Tabii bu kimyanın konusu ancak videoda da bahsettiğimiz Hendrik Baekeland bu dayanıklı sentetik maddeyi fenol ve formaldehitten elde ettikten sonra patent süresi dolduğunda başka firmalar da bu işe giriyorlar, çünkü çok kullanışlı bir madde, her alanda kullanılıyor. Tabii gelişen teknoloji ile birlikte daha ucuzları, daha verimli olanları üretiliyor, alternatifleri geliştiriliyor. Bugün Ticaret Sicil Gazetesi'nde bakalit kelimesini aratırsanız adında bunu kullanan pek çok Türk firması da görürsünüz. Tabii günümüzde üretilen bakalitler ile Hendrik Baekeland'ın ürettiği birebir aynıdır demiyorum.

    • @sairmursel
      @sairmursel Год назад

      @@hstespih Faturan, bakalit ve katalin ile ilgili tartışmalar kolay kolay bitmeyecek :) Tartışılması güzeldir bunların. Katkı sağladığınız için tekrar teşekkürler.

    • @sairmursel
      @sairmursel Год назад

      Katalin ve bakelit, termoset plastikler olarak bilinen polimerlerin iki farklı türüdür. Her ikisi de sentetik polimerlerdir ve kimyasal olarak önemli farklılıklara sahiptirler. Katalin: Katalin, asitler ve bazlar gibi kimyasallara karşı dayanıklıdır. Ayrıca, çoğu çözücüde çözünmez.
      Bakelit, çoğu kimyasala dayanıklıdır, ancak kuvvetli bazlar ve yüksek sıcaklık altında yıpranabilir. Sonuç olarak katalin bakalitten farklı bir malzemedir ve daha dayanıklıdır. İkisi de fenol ve formaldehit bileşenidir fakat kullanılan ek dolgu malzemelerinden dolayı hissiyat ve yapı olarak farklıdırlar. Aynıdır dememek lazım. Faturan ise bunlardan daha eski ve daha farklı bir malzemedir. Gerçek osmanlı tesbih malzemesinin sadece faturandan olanlar olduğunu söyleyen çok antikacı vardır. Yunanistanda 1800 lü yıllardan kalma bir faturan komboloi sergilenmektedir. Detaylı araştırınca, siz de çok daha farklı özellilere sahip malzemeler olduklarını farkedeceksiniz bu üç malzemenin.

    • @hstespih
      @hstespih  Год назад +1

      @@sairmursel Bunlar çok kıymetli bilgiler, aynıdır derken videoların devamın o farkı limonata örneği gibi basit bir örnekle vermeyi düşünüyordum. Limonata tarifi bellidir ama kimisi nane koyar, kimisi gerçek limon yerine konsantre kullanır vs. gibi. Yalnız burada üzerinde konuşmamız gereken ve benim karşı çıktığım nokta faturan olayı. Oraya kadar her söylediğinize yüzde yüz katılıyorum ki benim katılıp katılmamam bir yana bendeki bilgilerde sizle aynı zaten ama bu faturan olayı için belge, kanıt istiyorum. Çünkü ben 1900 öncesinde böyle malzemeler olmadığını iddia ediyorum. Olduğunu gösteren güvenilir kaynağa ben rastlamadım.

    • @sairmursel
      @sairmursel Год назад

      ​@@hstespih Öncelikle zarif yorumunuz için Teşekkür ediyorum. Katalin ve bakalit malzemeleri aynı kaba koyanlar günümüz döküm üreticileri. Şİmdi üretilen bakalitlerin, eski faturan (osmanlı) ve eski bakalit dökümle ancak uzaktan akrabalığı olabilir. Şu anda bile bakalit döküyorum diyen sadece bir kişi yok, belki yüzlerce firma takı ve farklı amaçlar için bunu döküyor. Sadece kullandıkları malzemeler ve oranları farklı. Geçmişteki ile aynı bakaliti mi döküyorlar en altlara doğru bunun olmadığını açıklayacağım. Bu arada tencere sapı, otomotiv parçası vs için kullanılanlar press toz bakalitler. Onlardan bahsetmiyorum. Onlar farklı bir bakalit türü. Hatta bakalit ilk döküldüğünde de bu tür dökümler yapılmış. Bu dökümlerin en büyük tehlikesi asbest içermeleri. Günümüzde bu tür dökümler yasaktır. Geçmişten gelen toz press bakalitleri; "o da bakalit, bu da bakalit" diyerek işlemeye kalkan bir tesbih ustası ciddi kansorojen tehdit altına girer. Takı için kullanılan bakalit, geçmişte de, günümüzde de hep farklı olmuştur. Bir sürü link içeren bir mesaj yazdım size ama sanırım onları youtube sildi. Tekrar bu mesajı yazmak zorunda kaldım. Konuya dönersek, Rosanna Falabella bu konuda akademik bir yazı yazmıştı. "Cherry Amber" Phenolic Resin Beads isminde aratırsanız makaleye ulaşabilirsiniz. Bunun yanında youtube videosu olarak "tesbih DK" kanalının son videosunu izleyin ve açıklamalarındaki linklere bakın. Faturan anlamında biraz fikir verecek bir yol açacaktır. O videoda "Friedrich Traun" ve "Heinrich Traun" isimlerinin faturan tarihindeki önemini anlayacaksınız. Bu arada en eski faturan olarak bilinen ve sergilenen komboloi nin tam tarihini de yazayım: The National Historical Museum, Athens, has on display komboloi made of Faturan dating to 1821. Sizi bu konuda ciddi araştırma içinde görünce bunları yazma ihtiyacı hissettim. Piyasada söylenenler kadar keskin hatlara sahip değil bu konu. faturan, bakalit ve katalin aynıdır diyerek geçmeyin, bunu bu şekilde yüzeyselleştirenler çok olduğu için söylüyorum. Kimyasal olarak bir bileşenin farklılığı bile malzemeyi çok ayrı noktalara götürebilir. Bunlar zamanında doğal malzemelere alternatif olması amacıyla üretilmiş yapay malzemeler ve farklılar. Aralarında dönem dönem rekabet de olmuş. Detaya inersek, geçmişte kullanılan fenol bile şimdi kullanılan ile aynı değil. Geçmişte doğal (bitkisel) reçine fenolü kullanılıyordu. Şimdi ise en kaliteli fenolü kullanıyorum diyen yapay kristal fenol kullanıyor. Bu farklılık bile malzemeyi apayrı noktalara taşır. Faturan ile bakalit firmaları farklı firmalar ve rekabet içinde oldukları bir dönem de olmuş. Birbirlerini mahkemeye verdikleri bile söyleniyor. Bir arkadaş bu kayıtlara ulaştığını söylemişti. Siz araştırdıkça çok daha detaylı bilgiler bulacaksınız ve günümüzdeki yüzeysel söylemlerin dışında bazı gerçeklere ulaşacaksınız. Size bu yolda başarılar. Katkı sağlayabildiysek ne ala🙂

  • @markelturku6971
    @markelturku6971 Год назад

    emege saygı