Unitas Perspectief - SCO

• Опубликовано: 16 сен 2024
  • HARDERWIJK -- De korfballers van Unitas/Perspectief zijn er nog lang niet, maar met de winst op SCO hebben de Harderwijkers een eerste stap gezet richting handhaving in de hoofdklasse B. Na twee zeges met één punt verschil had SCO geen kans in sporthal De Sypel: 27-16.
    door Marco Jansen
    ,,Wij hadden nog niet echt veel punten gepakt, maar hebben elke wedstrijd kans. Wij horen hier gewoon thuis, als we maar werken voor elke bal.'' Uitblinker Marc Houtman was het toonbeeld van werklust en spelen in het teambelang. Onder de korf won hij bijna al zijn duels van SCO-aanvoerder Wolter Achttien. Houtman schoot zelf maar één keer, maar gooide de bal er wel in (9-6). ,,Ik hoefde niet te forceren en heb gedaan waar ik sterk in ben: de rebound. Dan krijgen de schutters ook vertrouwen.''
    Houtman was fit genoeg voor een basisplaats, wat ten koste ging van Mark Kreikamp. ,,Ik moet het van mijn snelheid hebben en in de rebound kunnen afzetten en springen. Wij hebben best wat mannen die in één kunnen spelen. Iedereen heeft zijn specifieke kwaliteiten. Het belang ligt niet bij het individu, maar het gaat nu om die acht die in het veld staan.''
    Coach Van Nieuwenhuijsen koos in het andere vak voor de routine van Jelmer van der Beek en passeerde Jonathan van der Beek. ,,Ik had de ervaren spelers nodig. Voor Jonathan was het na KVA de tweede belangrijke wedstrijd die hij niet speelde. Daar baalde hij enorm van. Als wij zes punten meer hadden, had hij gewoon gespeeld. Maar Unitas is nu belangrijker.''
    SCO had vooraf drie punten meer en Unitas moest winnen om de concurrent uit Friesland niet uit het oog te verliezen. De spanning speelde de thuisploeg even parten. Zo miste Rosalie van den Hoorn een strafworp en Ineke de Boer een vrije kans op vier meter.
    Simon de Haan had geen last van zenuwen. De schutter kreeg net teveel ruimte van zijn bewaker Arne Strampel en schoot het eerste kwartier vier keer raak. Unitas kwam los van SCO (7-4) en de thuisploeg leek bevrijd. Bij SCO kwam het gevaar voor rust van de aanvallende dames en tot 9-8 bleven de Friezen bij.
    Unitas sloeg in de laatste minuten van de eerste helft een flink gat. Door toedoen van Ineke de Boer, Lara Kreikamp, De Haan en Van den Hoorn was de marge bij rust comfortabel: 14-8.
    Die klap kwam hard aan bij SCO, dat niet in staat was om terug te komen. Rosalie van den Hoorn was jeugdinternational Marloes Frieswijk eenvoudig de baas en onder de korf heerste de thuisploeg. Marleen Ruitenbeek bekroonde een prima wedstrijd met vier treffers en ook Ineke de Boer was met vijf scores goed op dreef. Ze scoorde twee keer in een minuut waardoor het verschil acht treffers werd: 19-11. Door sterk rebounden van Houtman rondde Ruitenbeek een lange aanval af (22-14). SCO had zich toen al lang neergelegd bij een nederlaag. Met haar derde doelpunt bepaalde Lara Kreikamp de eindstand op 27-16: de grootste winst voor Unitas in de hoofdklasse.