Это видео недоступно.
Сожалеем об этом.

Ev Almak İçin Hangisi Caizdir? Faizli Kredi Ya Da Mortgage | AHMET KURUCAN

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 27 авг 2024
  • Bu videoda, bankadan faizli kredi alıp ev alma ve mortgage sistemi ile ev alma arasındaki farkı işaret ettim. Birinci açıdan bakanlar, faizli işlem caiz değildir ya da faizli olmasına rağmen evin zaruri bir ihtiyaç olduğu için insanlar bu sistemle ev alabilir, ancak bu yolla ticaret yapamaz. İkinciler ise alıcı-satıcı ve banka arasında peşin ve vadeli bir alışverişin yapıldığını söylerler. Videoda ayrıntıları bulabilirsiniz.
    Bizi Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
    Eposta: akurucan35@gmail.com
    / akurucan35
    / akurucan
    / ahmetkurucan43
    / ahmet.kurucan
    #mortgage #faiz #ahmetkurucan

Комментарии • 335

  • @muratdoo
    @muratdoo Год назад +14

    Emin olamadım, herkesin söylediğinin tersi bir açıklama olmuş hocam. Yani insan ister istemez herkes mi yanlış anlamış diye düşünüyor.

  • @eldarkafarov2322
    @eldarkafarov2322 Год назад +16

    Hocam,
    I wanted to take a moment to express my sincere gratitude for your recent video on the topic of mortgage and the BRRRR strategy in Islamic finance. Your simplified explanation of these complex concepts has been immensely helpful to me.
    I greatly appreciate the time and effort you have put into providing us with a comprehensive understanding of these topics, and the practical applications of Islamic finance principles in real estate investing.
    Your commitment to educating us and answering our questions with patience and clarity is truly inspiring. Your expertise and guidance have been invaluable to me, and I feel much more confident in my ability to make informed decisions regarding my financial goals.
    Once again, thank you for sharing your knowledge and expertise with us. I am grateful to have had the opportunity to learn from you, and I look forward to continuing to benefit from your teachings.
    Sincerely, Eldar.
    Note: yukaridaki yaziyi chatgpt yardimiyla yazdim ama it is what I really meant 😊.

  • @Bindbies
    @Bindbies Год назад +4

    ''1. Geleneksel Banka hiçbir zaman mülkü satın almak istemez
    Atılan gerçek adımlara odaklansak bile, banka borçluyu kendisi için bir ev satın alması için görevlendirmiyor. Banka özellikle evin kendisiyle ilgilenmiyor. Sadece evin, vermek üzere olduğu kredi için iyi bir teminat oluşturacak değere sahip olmasını önemsemektedir. Başka bir şekilde ifade etmek gerekirse: bir değerleme raporu sipariş etmek ile evi gerçekten kullanmak üzere satın almak amacıyla tam bir araştırma ve yüz yüze ziyaret gerçekleştirmek arasında büyük bir fark vardır.
    2. Bankacılık dünyasını yanlış anlamak
    Analiz ayrıca, bir borcu bir varlık ve/veya teminatla güvence altına alma konusunda gerçekten büyük olan bankacılık dünyasını da tamamen yanlış tanımlıyor. Gördüğünüz gibi, teminatlı bir kredi oldukça caziptir ve kolayca yeniden paketlenip diğer bankalara satılabilir. Ancak bu işlemdeki hiç kimse krediyi teminat altına alan varlığı gerçekten önemsemiyor - var olması dışında. İşte tam da bu varlığa gereken özenin gösterilmemesi nedeniyle kredi krizi yaşadık.
    Yani bankacılık dünyası varlık satın alma işinde değildir. Projeleri ve varlıkları finanse etme ve temerrüt durumunda kredinin kendisi için bir tür güvenlikle desteklendiğinden emin olma işindedir. Bu da genellikle ya kendisine verilen değerli teminatı haczetmek ya da para için borçlunun peşine düşmek (ya da her ikisi) anlamına gelir.
    3. Sonuçlar savunulamaz
    Bu argüman en uç noktaya götürüldüğünde, yalnızca teminatsız borçlanmanın gerçekten kabul edilemez olmasını gerektireceğinden, tamamen savunulamaz hale gelir. Dolayısıyla bir bankanın finansmanını şeriata uygun hale getirmek için yapması gereken tek şey, borcun ne için kullanılabileceğini belirtmek ve teminat almaktır. Ama şöyle bir şey var - birçok banka kredisi zaten bunu yapıyor! Bankalar, paranın ne için harcandığı konusunda en azından bir kontrol veya görünürlüğe sahip olmadan birine büyük miktarda para vermekten hoşlanmazlar. Bu analiz doğrultusunda, kaldıraçlı herhangi bir satın alma işlemi aniden helal hale gelecektir. Yani belirli bir araba için araba finansmanında sorun yoktur. Bir şirketin kaldıraçlı özel sermaye satın alımında da sorun yoktur. Ancak kredi kartı borcu öyle değildir.
    4. Acentelik sözleşmesi yok
    Kurucan işlemin özüne bakmamız gerektiğini savunurken, banka ile borçlu arasında herhangi bir noktada acentelik sözleşmesi bulunmadığını belirtmek gerekir. Bunun nedeni, ilişkinin alacaklı-borçlu ilişkisi olmasıdır.
    5. Mülkün üzerinde gerçekte kimin adı var?
    Örneğin Al Rayan İslami ipoteğinde, mülkün mülkiyeti Al Rayan adınadır. Geleneksel ipotekte ise mülkiyet baştan sona borçluya aittir. Geleneksel banka hiçbir noktada varlığın mülkiyetini almaz ve daha sonra satmaz.
    6. Muhasebeci ipoteği nasıl değerlendirir?
    Muhasebeci ipoteği bir borç olarak değerlendirir. Mülkün kendisi hiçbir noktada bankanın bilançosuna girmez.
    7. Sağduyu analizi
    Bizim için en büyük neden, sağduyulu bir analiz temelinde, herkesin geleneksel bir ipoteğin faiz getiren bir kredi olduğu sonucuna varmasıdır. Bankalar bunun faiz olduğunu düşünür, tüketiciler faiz olduğunu düşünür ve muhasebeciler, HMRC ve düzenleyiciler tarafından faiz olarak değerlendirilir. Bazen her şeyi olduğu gibi kabul etmek en iyisidir.’’ F. K

  • @fevziataseven8967
    @fevziataseven8967 Год назад +7

    Banka faiz ile para veriyorum diyor, biz yok bu faiz degil diyoruz sanki

  • @sgcatr
    @sgcatr Год назад +15

    Bir evde yaşamak zaruridir insan için, bir ev satın almak değil

  • @resadmustafayev1247
    @resadmustafayev1247 Год назад +6

    Ahmet bey yorumunu çüretli bulup kendisini tebrik ediyorum. Amma bu konular bir kişinin fetfası ile olmaz deye de düşünüyorum. Bu nedenle de karşı fikirli alimlerin bu konuda ciddi müzakire yapıp ortak fetva yayınlarsa o zaman daha doğru karara vara bileceyimize inanıyorum. Acele etmemekde fayda var.

  • @Murad-bv6ow
    @Murad-bv6ow Год назад +11

    Riskli alanlarda, cesur tespitleriniz ve açıklamalarınız için tesekkürler.

  • @Haktanyana3221
    @Haktanyana3221 Год назад +5

    Hocam avama değilde ulemaya bir şey anlatılamıyor şimdi hepsi bu içtihada karşı gelip çözüm de üretmezler. Allah razı olsun sizin gibi alimlere ne kadar çok ihtiyacımız var

    • @Haktanyana3221
      @Haktanyana3221 Год назад

      @@IslamLifeNature ulema anca zulme rıza gösterir

  • @hsnkome8340
    @hsnkome8340 Год назад +2

    Hele şükür yav. Sonunda biri çıktı derli toplu anlattı. Ahmet bey bu konularda sizden daha çok video bekliyoruz

  • @mustafakursat
    @mustafakursat Год назад

    Biz bazen Allah ı çocuk zannediyoruz, mesala bir gariban, çok uygun, ama içinde faiz kelimesi geçiyor diye ev kredisi veren bir bankadan kredi almıyor . Katılım payı veya kar payı adı altında o evi on kat daha pahalıya güya faizsiz kredi alarak satın alıyor ve aslında mağdur oluyor. Şimdi soruyorum bunlardan hangisi faiz oluyor… İki taraftan biri mağduriyet yaşıyorsa bu faizdir, içinde faiz geçmese bile; çünkü Allahı kandıramayız anca kendimizi kandırırız. Bu bağlamda Ahmet korucan hocamızın gönüllerimize su Serpen bu mantıklı açıklamalarından ötürü çok teşekkür ederim.

  • @almanduku9043
    @almanduku9043 Год назад +4

    Adamların açıktan faiz dediğine de helâl dedi ya la 😂

  • @zagul7162
    @zagul7162 Год назад +1

    Allah razı olsun! Çok basit şeyler bazen şeytanlaştırılarak, dile getirilemez hale getiriliyor. Sizin kimliğinizle izaha kavuşturulması gereksiz bir çok kasmanın, "zorlaştırmanın" önünü alır inşallah.

  • @BenTen-rf8lq
    @BenTen-rf8lq 11 месяцев назад +7

    Hepimizi Allah evimizden etti ,şu evlere dünyaya saplanmayin diye ; biz gene ilk fırsatta ev derdine düştük .

    • @hakansever-bt7os
      @hakansever-bt7os 19 дней назад

      İnsanların evlerinden olmasinin sebebi dünyaya saplanmalariy miymis Allah adına Allahin böyle bir hüküm yaptığını söylemek nasil bisey acaba?

  • @yusufkaras8067
    @yusufkaras8067 Год назад +7

    bilmiyorum bende mi sıkıntı ama bu açıklama beni tatmin etmedi. Ahmet hocam sanki mesele o kadar da net değil mi acaba..

  • @kazmkazm9676
    @kazmkazm9676 Год назад +13

    Tartışmalı bir mesele. İyi niyetinizden şüphe yok, anlattığınız vadeli satışa benziyor.
    1) Fakat, banka olması bir kap temiz suya birkaç damla idrar damlatmak gibi. Bankaların, hangi şer odaklarının elinde olduğunu benden daha iyi biliyorsunuzdur. Bir arkadaşım anlattı: Bankada, borçlular kredilerini ödeyemediklerinde, şampanya patlatıp insanların fakirliklerine/acizliklerine/borçluluğuna seviniyorlar.
    2) Türkiye'de malum parti beşli çetelere ve yandaş işadamlarına ucuz faizli krediler bulup parayı enflasyona ezdirtti. O da mı caiz? 5 yıl önce, 1 dolar 4 lirayken 400 bin liraya yani 100 bin dolara kredili olarak alınan evin o zamanki taksidi 3000 lira idi şimdi de 3000 lira. O zaman 3000 lira 750 dolardı şimdi 150 dolar bile etmiyor. Bu kredi çekip ev alarak (bilerek veya bilmeyerek, isteyerek veya istemeyerek) enflasyona sebep olanlar, kredi çekmeyen bizim gibi insanların cebimizdeki parayı çaldılar. Çek krediyi, ezdir parayı enflasyona. Kredi çekmeyenler dolaylı olarak senin yerine ödesin. Türkiye'de enflasyonun en yıkıcı etkileri görünüyor ama ABD'de de gerçek enflasyon devletin açıkladığının üzerinde. Orada da kredi çekenler, paralarını kredi çekmeyenlere dolaylı olarak ödetmiş oluyorlar.
    3) Bence en doğrusu; altın, gümüş,bitcoin gibi bir şey temel alarak bireyler arası borçlanma sistemi kurmak. İlahiyatçılardan beklentimiz de banka-faiz pisliğine bulaşmadan bir model ortaya çıkarmaları ve içtihad getirmeleri. Sistemi kabul edip light'laştırmak değil.
    4) Allah Resulünün (SAV), ahir zamanda ümmetimden faize bulaşmayanlara bile faizin tozu bulaşacak mealindeki hadisine uygun yaşamalıyız.
    Selametle.

    • @samimidost6587
      @samimidost6587 Год назад +1

      Allah razı olsun, cok önemli bir konuyu yazmışsınız. Kredi çekenlerin bedelini çekmeyenlere ödetmesi,
      Iktisat okuyan herkes bilir,
      Enflasyon borçlulara lehine , borç verenlerin aleyhinedir,
      Esasen devlet de en büyük borçlu olduğu için, Enflasyon bir dolaylı vergidir...

    • @samimidost6587
      @samimidost6587 Год назад +3

      3. Madde de çok mühim, hocalar alternatif çözüm ureteceklerine, dindarlari sisteme entegre etme gayretinde oluyorlar, Ehli kitabın girdiği her deliğe gireceğimiz dair Hadisi Şerif...

    • @followthesun2305
      @followthesun2305 Год назад

      Mortgage sistemi ile diger herseyi ayni kumese koyamazsiniz. Ne iktisatciyim, ne de ilahiyatci, ama hocanin dedikleri cok mantikli. Mortgage alip, zamanla odediginiz takdirde, hicbir sorun yok - kimse sampanya patlatmaz :) Videoda ozellikle bankain odeyebilme kabiliyetinizi kontrol ettigini anlatiyor, yani herkes onlemini aliyor bu islemde, dolandirma tarafi yoktur, hele tefecilik ve size faize bogma diye dertleri de yok.

    • @muhammetemiroglu448
      @muhammetemiroglu448 Год назад +1

      @@samimidost6587 sizin tespitiniz de çok doğru Allah razı olsun

    • @carlosandalucia4660
      @carlosandalucia4660 Год назад +1

      ben sizi borc vermeye tesvik edebilir miyim?
      faizin zerresi bile bulasmadan. araya altin maltin hic bir sey karistirmadan?
      altini neden referans aliyorsun dostum?
      lafi baska yere goturme de, bana vadesiz %0 fazile ne kadar borc verirsin? veya verecek adam bulursun?
      harbi merak ediyorum.

  • @kadirdikici
    @kadirdikici Год назад +21

    Hizmetteki yaşayışıyla emniyet sunan ilahiyatçı hocalarımla bankadan kredi ile ev almanın hükmünü sorduğumda hepsi de HARAM dediler ve Ahmet hocanın şaz hükmüne hayret ettiler,bu cesaret nereden geliyor Ahmet Hoca?

    • @osman7900
      @osman7900 Год назад +5

      Evet, ben de denk geldikçe kaç tane abiye sorduysam öyle dediler ama yapılan işlemin vadeli satış olduğunu, bunun neden haram olduğunu sorduğumda bi açıklama getiremeler. Siz size haram diyenlere sordunuz mu bunu?

    • @osman7900
      @osman7900 Год назад

      @@sukranercanl7128 herkes kendi vicdanına göre hareket eder. Ben yapılan işlemle vadeli satış arasında bir fark göremediğimden yirmi yıldır soruyor ve haram diyenlerden mantıkı bir açıklama duymuyordum. Bu ilahiyatçıların kendi başlarına hüküm verebilecekleri bir mesele değil. Bugünkü anlamda para efendimiz zamanında yoktu. Para altın veya gümüş olduğu için karşılığı kendinde idi ve değişmiyordu. 10gr altın her zaman 10gr altın. Ama bugünkü para kağıttan ve sabit bir değeri yok. Devlet para bastığı zaman elinizde tuttuğunuz paranın değeri değişiyor. Başkasına verdiğiniz borç döviz de olsa geri aldığınızda eski değerinde olmuyor. Diğer taraftan piyasadaki altın da eskisi gibi değil. Altının değeri serbest piyasa tarafından değil, belli odaklar tarafından düzenleniyor. Özetle bugünkü finansal düzen 14 asır öncesinden çok farklı ve ilahiyatçılar bu konularda uzmanlarla konuşarak karar vermeliler.

    • @NS-kg9rp
      @NS-kg9rp Год назад

      @@osman7900 O vadeli satış değil hocam. Banka ilk planda para satıyor. Banka emlakçı değil. Bankanın mülkleri yok. Bankanın tek görevi para satmak. Siz gidip oradan ev almıyorsunuz. Ev gösteriyorsunuz. O da size bu evi alıp üstüne fazlalık koyuyor ve satıyor.. Bunun adı vadeli satış değil. Kurucanın buna vadeli satış diyebilmesi için bir ayet ya da hadis göstermesi lazım...yorum yaparak haram ve helaller üzerinden hüküm verilmez. bir dayanağınızın olması lazım. fazlalığın adını değiştir, kar marjı koy.. oldu sana vadeli satış. bu nasıl saçmalık. eee o zaman faiz diye birşey yok. aynı şeyi kredi kartı ile birşey aldığın zamanda yorumlayabilirsin. kart ile bir ürün alıyorsun, banka üstüne koyduğu fazlalık değil, kar marjı de işin içinden çık... oldu.. o zaman ayet boşa indi haşa... insanlar çok garip..yahu hiçmi çevrenizde ekonomi okuyan tanıdığınız kimse yok. 1. sınıf iktisat öğrencisine sorsanız bu adamın anlattığına güler ve der bu ne saçmalıyor..adam resmen faizi ortadan kaldırdı.

    • @dorrisbuon4535
      @dorrisbuon4535 Год назад

      @@sukranercanl7128 Kardeşim haklı olan sensin. Bu iş net şekilde haramdır. Bir dini kural için mantıklı olması şartı aranmamasina rağmen bu konunun mantıki boyutta da yanlis oldugunu izah etmek kolaydır. Cumartesi adamları da haramı helal etmek için çözüm yolları aradılar. Sonları maymuna dönüp helal olmak oldu... Hiç kimsenin verdiği fetva kimseyi mahşerde kurtarmaz...

    • @alparslanacar27
      @alparslanacar27 Год назад +3

      ilimden geliyor. Senin artislik cesareti nerden geliyor?

  • @erhanerhan9618
    @erhanerhan9618 Год назад +1

    Zamanında Bankasya için kredi çekmek caizdir diyenler şuan ortalıkta görünmüyor, gün gelip size guvenenlere hesap gununde sahip cikacakmisiniz diye merak ediyorum

  • @deryaselim1129
    @deryaselim1129 2 месяца назад +1

    Teşekkürler❤

  • @kopukoglu
    @kopukoglu Год назад +8

    Selamünaleyküm Ahmet hocam. Tam tarihi hayırlamamakla beraber sanırım 15 sene önce kadar olabilir. Siz Chicago’ya gelmiştiniz. Dar dairede bu konu açıldı ve siz de bugünkü gibi aynı şeyleri söylemiştiniz. Bende size şöyle sormuştum. Ahmet hocam, bu kadar farklı görüşlerin (fetvalar) içinde sizin fikirleriniz bizim hem işimize geliyor, hem de işimizi kolaylaştırıyor. Sorum şu demiştim: yarın ruz-i mahşerde Rabbim sorarsa, ben bu fetvayı Ahmet hocamdan aldım, ilahiyatçı (fetva makamı) olarak kendisi sorumludur Rabbim diyebilirmiyim? Buna kefilmisiniz Ahmet hocam dediğimde. Siz bana, İngilizce ifade ile aynen şöyle demiştiniz. “That is not my problem” bende size: that is not my problem, your problem, demiştim. Zira bir ilahiyatçı olarak siz fetva veriyordunuz. Peki bizim gibi bir arada, bir derede kalan insanlar kimin görüşüne göre hareket edecek???
    Not: siz o fetvayı verdiğinizde ben bir ev almıştım. İkinci eve almaya da karşı çıkıyordum. Sizden sonra, iş için ikinci evi aldım. Rabbim bir tokat vurdu ki $180 bin dolar uçtu gitti. Bir daha tokat yememek için kendi imkanlarımla “flip” işi yapıyorum. Sorun yok elhamdülüllah.. Ben yine de naçizane, lakinlerin ahirinde, keşkelere düçar olmamak için ikinci almak isteyenlerin düşünmesi kanaatindeyim. Teşekkürler..

    • @followthesun2305
      @followthesun2305 Год назад +3

      Bence hickimse ""ben filan imama uydum, sorumlu degilim" diyemez. Bu mantiga aykiridir. Imam-i Azama uysan bile, mahserde "shu shu yanlistir, kim ne derse desin" diye denilebilir sonucta. Ahmet hocama haksizlik yapiyorsunuz. Bu arada birden fazla ev alanlar var sorun yok, yani kisisel bir sornunuzu genellestirmek hele bir de bu "fetva"ya baglamak akil isi degildir diye dusunuyorum.

    • @carlosandalucia4660
      @carlosandalucia4660 Год назад

      Ahmet Kurucan, kendisine verilen imkanlar ile Islam Fikih'ini calismish ogrenmish ve ogrendiklerini, kendi ogrenmekten aciz odun kafalilar ile paylasiyor.
      Allah sana, git A.Kurucan'dan fetva al diyor mu? Sen kendi tercihinle gidip akil soruyorsun ve ona gore hareket ediyorsun.
      Sen, ben fetvayi A.Kurucan'dan aldim desen bile, Allah sana ulan ahmak benim kitaplarimin elcilerimin hangisi sana A.Kurucan'a akil sorabilirsin dedi demiyecek mi? Hic kendini bu kadar akili sanan mankafaya rastlamadim.

    • @NS-kg9rp
      @NS-kg9rp Год назад

      Hocam siz faizli kredi çekerek (bankalar, dağıttığı kredilerin büyük çoğunluğunu merkez bankalarının karşılıksız bastığı para ile yapıyor), aynı zamanda enflasyona sebep oluyorsunuz. Yani sizin ve bizim cebimizde paranın çalınmasına ortak oluyorsunuz. Geleceğimizin mahvolmasına sebep oluyorsunuz. Kurucan hangi ayet ya da hadise göre sizin sorumluluğunuzu alıyor? İslamın hiçbir yerinde böyle açık bir hüküm yok.

  • @EBMNAM
    @EBMNAM Год назад +10

    Guzek anlattiniz, yanliz faiz gibi buyuk bir gunaha girme riski goz onunde bulunduruldugunda, O riske girymeye degmiyor gibi?
    Allah nesillerimizi haram kazanctan, haram lokma yemeden korusun, Amin!

  • @zekeriyacicek4828
    @zekeriyacicek4828 Год назад +14

    Kira öder gibi banka aracılığıyla ev alan arkadaşlarımız hakkında ister istemez su.i zanna sebebiyet verecek yaklaşımlar oluyordu. Fetvayı vicdandan alma tavsiyesi ya da vicdanı günümüz şartlarıyla akord olmuş bu işin ehli ilim adamlarının cesareti çok değerlidir.
    Teşekkürler Ahmet Hocam..
    ( Ev alma hayalim olmasa da ruhsat ile ev alanlara saygı duymak esastır)

    • @coe2987
      @coe2987 Год назад

      mortgage, ipotek teminatina karsilik faizli emlak kredisidir.. pes bu kadar da safsata olmaz ya, banka seninle kredi sözlesmesi yapiyor yani kredi/para satiyor.. evi kendisi satiyorsa neden vergi noter masrafi ödemiyor, cünkü evi veya mali üstüne hic almiyor ki, bunun icin ipotek var.. kredi onaylandiginda, banka kredi hesabi acar ve ayni anda noter tapu islemleriyle kredi alicinin ciro hesabina gecer ve alici oradan saticiya evin fiyatini öder, banka teminat olarak evin tapusuna ilk siradan ipotek koyar ve sizden aylik faiziyle taksitleri alir, mortgage dedikleri bu

    • @ahmetyildiz1999
      @ahmetyildiz1999 11 месяцев назад

      Zekeriya bey kiradamisiniz. Ev alma hayaliniz neden yok acaba

  • @anonim1993
    @anonim1993 Год назад +1

    Allah razı olsun hocam emeğinize sağlık

  • @OmerF234
    @OmerF234 Год назад +4

    Mortgage sistemi ülkeden ülkeye değişebilir mi? Mesela Hollanda’da banka evi satın almıyor. Parayı senin için notere yolluyor, fakat burada para çalınma riski olduğundan dolayı. bankanın parayı benim için ödemesi, onu evin sahibi yapmıyor. Ahmet abi bunun ile alakalı açıklama yapabilir misiniz?

  • @veinsanaldand9642
    @veinsanaldand9642 Год назад +3

    O zaman kredi kartı ile alışverişte de faiz yok. Örn $5000 bir ürünü kredi kartıyla aldık banka bize şu kadar faiz oranıyla aylık şu kadar ödeme yapabilirsin diyor bu da faiz değil o zaman ???? Dünya genelinde yaklaşık bankalar aynı mantıkla hareket ediyor. O zaman ev alırken banka ne yaparsa faiz olur ??? Faiz nedir ?? Ne değildir ??? Bunlara değinebilir misiniz ???

    • @Bindbies
      @Bindbies Год назад

      Abi adam sallamış. dayandığı hiçbir ayet ya da hadis yok. kafayı sıyırmış durumda. farkında değil ama milleti hem faize teşvik ediyor hem de kafir sistemi desteklemeye.

    • @almanduku9043
      @almanduku9043 Год назад

      Boş muhabbet yapmış işte.

  • @fatihcelik5167
    @fatihcelik5167 Год назад +3

    Hocam Allah razı olsun.. Size sıhhat afiyet ihsan eylesin ..

  • @mtx000
    @mtx000 Год назад +10

    Allah razı olsun. Son zamanlarda kimsenin bulaşmak istemediği konulara tereddütsüz yaklaşımınız bize de cesaret veriyor. Rabbim emeklerinizi zayii etmesin

    • @mehmetalymaz
      @mehmetalymaz Год назад

      Adam faize caiz diyor. Nasıl oliyor da kabul ediyorsunuz. Caiz değillll..

    • @mehmetalymaz
      @mehmetalymaz Год назад

      Ödemezsen sadece evi mi geri alıyor, yoksa malini mulkunu herseyini mi aliyor. Faiz işte. nasıl koyun gibi inanıyorsunuz.

    • @mtx000
      @mtx000 Год назад

      @@mehmetalymaz Keşke Bunu söylerken hangi şartlar altında, sebep sonuç ilişkisi ile ifade edebilseydiniz.
      Öyle değil demek yetmiyor ki kardeşim. Biz izah edilenler çerçevesinde tamam diyebiliyoruz, ama illaki farklı görüş içerisinde olanlar da olur. Saygılar

    • @mehmetalymaz
      @mehmetalymaz Год назад

      @@mtx000 Ödemediğinizde, sadece evi mi geri alıyor herşeyinizi mi. Cevap burada saklı. Banka size evi satmıyor kredi veriyor. Ödemediğinizde herşeyinizi donunuza kadar alıyor. Bu Faizdir işte. Sebebi bu kadar basit. Normal bir adamdan ev alsan sonra parasını ödemesen evin tapusunu vermez sana diğer malına mülküne dokunmaz. Zaten o zamana kadar ödediğin paraya da el koyuyor banka. Daha ne istiyor, malini mulkunu aliyor. Buradan yola cikabilirsiniz.

    • @alparslanacar27
      @alparslanacar27 Год назад

      faiz nedir biliyorsan tanımla bi bakalım.

  • @hsyn3352
    @hsyn3352 Год назад +2

    Doğrumu anladım bilmiyorum;
    1- Bankadan direkt 100000 $ nakit alıp, bu parayla dairenizi kendi üzerinize alısanız; zaman içinde bankaya ödeyeceğiniz fark FAİZ oluyor.
    2- Fakat aynı daireyi banka sizin adınıza 100000$ 'a alıp, borç bitene kadar tapuyu kendi üzerinde tutuyor; aynı zaman içerisinde ödeyeceğimiz fark CAİZ oluyor öyle mi?

    • @NS-kg9rp
      @NS-kg9rp Год назад

      mantıksızlığı iyi fark etmişsiniz:)) bildiğiniz ayet ya da hadise dayanmadan uydurmuş.

  • @fairfrost
    @fairfrost Год назад +1

    How can the money given by a bank with certain interest, and yes, bank recognizes it as interest, not as something else, can ever be not riba? People, think a little bit.

  • @NS-kg9rp
    @NS-kg9rp Год назад +9

    Faizin adını kar marjı olarak değiştir,
    ölçü olarak alınan faiz oranınıda normal bir ekonomik işlem gibi gör,
    yani faiz diye birşey yok... hoop sorun çözüldü:))
    Bankanın da zaten zerre kadar zarar etme ihtimali yok....herşeyi garanti..
    Ya kıyamam hocam..
    Üzücü olan şu ki, size inanıp bu işkenceye ortak olacak binlerce insan var.

    • @anlamsiz_kral12
      @anlamsiz_kral12 Год назад +1

      Üzücü olan şu ki, doğru düzgün bi açıklama yapmadan fikrin zittini savunuyorsun. Anlatta anlayalım ahmet bey neyi yanlış söylemiş

    • @alpkartaliadem
      @alpkartaliadem Год назад

      Babandan ev alsan bugün 20 yıl taksitle 100 binlik evi 200 bine alırsın , hele tr de şuan 5 yıl önce bankadan ev alanlar karda bankalar değil

    • @NS-kg9rp
      @NS-kg9rp Год назад

      @@alpkartaliadem Birisi şehvetini kontrol edemiyorsa, sokağa çıkıp bir kadın bulup zina mı yapsın? Ya da iflas eden biri, gidip zenginlerin malından mı çalsın?...vs..
      Boş işler abi.
      Ayet ve hadise dayanmayan bütün fetvalar kişiyi cehenneme götürür..koskoca videoda 1 tane ayet 1 tane hadis yok.. ben böyle düşünüyorum deyip işin içinden çıkmış...diğer tarafta verir hesabını.

  • @ilkerer883
    @ilkerer883 11 месяцев назад +1

    Sahabenin derdine bak, bizim dertlere bak.
    Ölüm var
    Kabir var
    Hesap var
    Azap var
    Kendime hatırlatma yaptım, siz üstünüze alınmayın.

  • @canyucelsar9834
    @canyucelsar9834 8 месяцев назад +2

    borsa ile ilgili bir video çekebilir misiniz?

  • @user-qb3rd4ex6b
    @user-qb3rd4ex6b Год назад +7

    Kardeşim, eşim hapiste olmamasına karşın, biz evimizin kirasını ödemekte, elektrik, su, gaz parasını yatırmakta zorluk çekiyoruz; (maşallah) siz önce "ev zaruri ihtiyaçtır; morgage ile de olsa zorunluluk" diye başlamışken, şimdi artık "ticari olarak da morgage o.k" deme seviyesine gelişsiniz. Maşallah, maşallah Allah artırsın...

    • @ceylanbalkaya5439
      @ceylanbalkaya5439 Год назад +1

      Bende size katılıyorum birşeyler yanlış gidiyor.

  • @ahmetHoca733
    @ahmetHoca733 Месяц назад

    İlk defa Ahmet bey'e katılmıyorum, çok şaşkınım şu an :)

  • @Emine11
    @Emine11 Год назад +3

    Allah razı olsun, bize bizim değerlerimiz içinde çözümler sunuyorsunuz.

    • @coe2987
      @coe2987 Год назад

      mortgage, ipotek teminatina karsilik faizli emlak kredisidir.. pes bu kadar da safsata olmaz ya, banka seninle kredi sözlesmesi yapiyor yani kredi/para satiyor.. evi kendisi satiyorsa neden vergi noter masrafi ödemiyor, cünkü evi veya mali üstüne hic almiyor ki, bunun icin ipotek var.. kredi onaylandiginda, banka kredi hesabi acar ve ayni anda noter tapu islemleriyle kredi alicinin ciro hesabina gecer ve alici oradan saticiya evin fiyatini öder, banka teminat olarak evin tapusuna ilk siradan ipotek koyar ve sizden aylik faiziyle taksitleri alir, mortgage dedikleri bu

  • @n.e.3188
    @n.e.3188 Год назад +25

    Ya nihayet ya... yuzyillardir biri cikip bunu bize adam akilli anlatsin diye bekliyorduk. nihayet nihayet. herkesin yapmak zorunda kaldigi ve aklindaki supheleri bir turlu gideremedigi bir konuya aciklik getirmis hocamiz. aro. icimizi kemirip duruyordu acaba yanlis mi yapiyoruz harama mi giriyoruz diye.

    • @pisipisi64
      @pisipisi64 Год назад

      Anlasilan ev aldiniz ;)) Ev alirken on odeme yapiliyor..suan kanadadaki arkadaslarin cogu bu parayi odemistir..hani muavenet vardi..Hocamiz ceketinizi satin gonderin diyordu! nedense imam takimi hep ev alanlar ne gariptirki hepsinin bir yerde birikmiscigi yada k.pederinden bi arsa kalmisligi vardir..Minareyi calan kilifini uydurur..bu kadar basit...

    • @EBMNAM
      @EBMNAM Год назад +6

      Sanki caizdir diyen birisini bekliyordunuz?

    • @mehmetalymaz
      @mehmetalymaz Год назад

      Faiz fetva ile caiz olmaz. Caiz değil faiz.

    • @h.o3367
      @h.o3367 Год назад +1

      @@EBMNAMcaiz olan bir seye haram demeye ne kadar merakliyiz

  • @mokhiichekhromakhmudova3922
    @mokhiichekhromakhmudova3922 Год назад +1

    Aro
    Bence çok mantikli açiklama.
    Banka kar ile satiyor
    Pazarda bişeyi çiftçidan alip üstüne kar koyup satan manav gibi ayni mantik

    • @beyazzambak9064
      @beyazzambak9064 4 месяца назад

      Ama sorun şu ki burada bankalar evi ilk önce kendileri almıyorlar, ve sonra da sana satmıyorlar

  • @mustafaduman6185
    @mustafaduman6185 Год назад +5

    Ödemeyi bitiremeyince, banka ödediğimiz parayı nasıl geri veriyor. Dananın kuyruğu burada kopuyor

    • @samimidost6587
      @samimidost6587 Год назад

      Mustafa bey bizim gibi detayları bilmeyenler için bunu açıklayabilir misiniz?
      Tahmin ediyorum, sizin evi kullanmış olduğunuz sürede kendine göre yada sizinle yaptığı anlaşmaya göre belirlenen kirayı düşüp geriye bir şey kalırsa onu iade ediyordur,
      Böyle degilse açıklama getirirseniz memnun olurum

    • @mustafaduman6185
      @mustafaduman6185 Год назад

      @@samimidost6587 Banka ödeme boyunca her ay iki çeşit para tahsil ediyor. Ana para ve faiz veya kar payı. İlk aylar ana para az, faiz çok. Son aylarda tam tersi. ana para fazla, kar payı veya faiz az. Belli bir zaman sonra ödeme yapamazsanız, ana parayı geri veriyor ama, yüksek miktarda aldığı kar veya faizi geri vermiyor. Ödeme planı çıkarırsanız belli oluyor. mesela 200 ana para + 800 kar veya faiz= 1000 TL iken, sonlara doğru tam tersi 800 ana para + 200 kar veya faiz=1000 TL. Ödeme yapmayınca fazla fazla parayı sizden alıyor.

    • @samimidost6587
      @samimidost6587 Год назад

      @@mustafaduman6185 teşekkür ediyorum detaylı açıklama için

    • @MustafaDane
      @MustafaDane Год назад +1

      Banka evi satıyor, sizin evdeki hakkınızı borçlarınızı çıkararak size veriyor. Geri kalan kendi hakkını alıyor. Herkes hakkını alıyor. Dananın kuyruğuna bir zarar gelmiyor. Foreclosure deniyor buna

    • @followthesun2305
      @followthesun2305 Год назад +1

      @@MustafaDane dediginiz cok dogru. bir cok yorum yazan sanirim ABD de yasamiyor, ve iple samani karistiriyrlar.

  • @jeyhunmammadov41
    @jeyhunmammadov41 Год назад

    Banka ev sahibinden 100 bine evi alıp 5% fazlasına 15 senelik satıyor ve ya Banka Merkezi bankada 100 bin para alıp sana 5% fazlasına 15 senelik satıyor. Parayı tam ödemediğin taktirde evin tapusu sana verilmez. Ödemeyi aksatdığın taktirde ev senden geri alımır. Bankadan para almakla ev almanın farkı ne ?

  • @handanpekdemir7271
    @handanpekdemir7271 Год назад

    Çok anlaşılır ve açık ifadeler olmuş Aro

  • @EBMNAM
    @EBMNAM Год назад +4

    Direk olrak bu sorya belki cevap vermiyor ama faizle ilgili herkese Buyumuzun vaazlarini dinlemesini tavsiye ederim, Casette uygulamasindaki iktisadi ve sosyal yapi serisini son kisimlarinda

    • @samimidost6587
      @samimidost6587 Год назад +3

      Büyüğümüz ve dar halkası o kasetlere sadık kalsalardi bugünlere gelir miydik hic?
      Ben de size o kasetlerde tesettür hakkında neler diyor kısmına dikkat çekeyim, şimdi ise kadın pilot bile olabilir diyor, yani 2 m2 lik bir alanda yani ucak kokpitinde baska bir namahrem ile saatlerce başbasa kalınacak mesleğe bile cevaz veriyor,
      Allah teala Onu ve talebelerini ve bizleri dosdoğru yola iletsin ve affetsin

  • @osman7900
    @osman7900 Год назад

    Hocam, para biriktirerek ev almak diye bir seçenek yok. Bir yandan kira verip, bir yandan bin doları bir kenara koysanız dahi ev alacak para biriktirmeniz imkansız. Biriktirdiğiniz paradan %5 zekat verdiğinizi, ev fiyatlarının da yılda %5 arttığını düşünseniz, ömrünüz boyunca para biriktirseniz 100bin dolarlık bir ev alamazsınız ki öyle bir ev yok zaten.
    Diğer taraftan o kadar parayı borç almak da bir seçenek değil. 10-15 yılı, yüzbinlerce doları bırakın, bir sene sonra ödemek için 10 bin dolar borç bulamadım.

  • @carlosandalucia4660
    @carlosandalucia4660 Год назад +2

    Hocam, hassas ama bircok insanin aciklama bekledigi bir konuya el atmishsiniz ve cok iyi yapmishsiniz.
    Keshke bu konuyu yaniniza bir ekonomi uzmani alarak ishleseydiniz. Zira konunun dini tarafi olmasindan daha cok ekonomik tarafi var. Hem ekonomi ilmine saygi gostermish olurdunuz, hem de daha once dediginiz, bizde herkes her konuda uzman, yok oyle bir sey, herkes kendi ishini yapmali, bilmedigi ishi ehline birakmali prensbiine sadik kalmis olurdunuz.
    Yilllllar evvel, TV de genclerle sohbet ediyordunuz. Sohbetin bir yerinde soyle bir soru sordunuz.
    Bir adam, gidip birinin ceketini chalsa, ve chalinti ceket uzerinde iken namaz kilsa, bu adamin namazi kabul olur mu?
    Genclerden ikisi evet, ikisi de hayir dedi. Ve sizi hepiniz de yanildiniz dediniz.
    Neden? Cunku bu konu dini uzmanlik gerektiriyordu ve genclerin hic biri bu konuda yeterli bilgi sahibi degildi.
    Yani genclerin, bu konu bizi ashar demesi gerekiyordu, ama kalktilar hukum belirttiler.
    Peki, siz nasil oluyor da, ekonominin uzmanlarina bu konud asiz ne dersiniz diye sormadan, bu konuyu aciklamis oluyorsunuz?

  • @mehmetyildirim6897
    @mehmetyildirim6897 Год назад +1

    Hocam yayınlarınızı ilgiyle takip ediyorum. Kendi adıma çok mutlu oldum. Umarım sizin gibi hocalarımızın sayısı artar. Özellikle soruları günümüzü ele alarak yorumlamanız çok güzel

  • @fidanalabas
    @fidanalabas Год назад

    Hep kafa karıştırın bir konuydu, aydınlattığıniz için teşekkür ederim yanlız bu banka ile alım satimda ,katılım bankalar tercih etsek daha mi doğru olur? Yoksa fark etmez mi?

  • @OmerF234
    @OmerF234 Год назад +3

    Bankanın evi satın alıp akabinden evi satan almak isteyen kişiye sattığını diyorsunuz. Sözleşmede bu şekilde geçiyor mu? Yoksa kredisini ödemediği takdirde, bankanın eve el koyma hakkı olduğu mu yazıyor?

  • @youtuber-om1hc
    @youtuber-om1hc Год назад +1

    Peki ne tür faiz haram? Aciklayabilirseniz sevinirim.

  • @tanersoysal5116
    @tanersoysal5116 Год назад +4

    Muhterem Hocam, mortgage sistemi ile ev almaya kalkıldığında, ev ödeme bitinceye kadar kendinin değil bankanın evi olduğuna göre, bu sistemle otuz küsur ev için ödeme yapan bir kardeşimize "Senin bir çok evin olduğunu söylüyorlar; doğru mu?" diye sorulduğunda "Yok Hocam! Bir tek evim var" diye cevap vermesi caiz midir?

    • @coolomereker1962
      @coolomereker1962 Год назад

      O arkadaş aklınca karşısındaki muhteremi kandıracağını sanıyor, halbuki Ona o soruyu sorması bile kendisini yerin dibine geçirecek bir durum ama insan işte belli yaştan sonra mal mülk sevdası gözünü kör ediyor .

  • @kazmkazm9676
    @kazmkazm9676 Год назад +1

    Büyüğümüzün bu konu ile alakalı tavrı net. Bankanın gölgesinden bile geçmemek yönünde uyarıları var.
    Ahmet Kurucan, sana tavsiyem belam'laşma, Hayrettin Karaman'laşma, Cübbeli Ahmet'leşme.

  • @MithatTAYYAR
    @MithatTAYYAR Год назад +1

    Bir çok kişi Morgage ile bankadan ev almayla, para alarak faizle geri ödemeyi aynı zannediyor. İkisi tamamen farklı...

    • @followthesun2305
      @followthesun2305 Год назад +1

      aynen, bence mesele cok acik. Ahmet hocam iyi anlatmis.

    • @Bindbies
      @Bindbies Год назад

      Ahmet herhangi bir ayet ya da hadise dayanmadan kişisel yorum yapmış. Hocaefendi haram diyor: ruclips.net/video/7yw_gJ3Z6ME/видео.html

  • @nerminvarol4105
    @nerminvarol4105 Год назад +1

    Muhterem hocam verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyoruz benim iki sorum olacak birincisi araba kredisi almak caiz midir
    İkincisi EYT li bir insanın aynı zamanda ihraç öğretmen banka promosyonunu alması caiz midir

  • @enesadanmis2599
    @enesadanmis2599 Год назад +5

    Merhaba Ahmet Bey,
    Videonuzda paylaşmış olduğunuz konu gerçekten önemli ve benim gibi birçok insanın da ilgisini çekti. Maalesef, yeni yerleşen birçok insan olarak işlerimiz henüz tam olarak oturmadığı için bankalardan kredi almak zor olabiliyor. Bu durumda bazı kişiler maalesef yalan beyanlar veya sahte belgelerle başvuruda bulunuyorlar ve bu da gerçekten üzücü bir durum. Kendim de birçok kez böyle durumlara şahit oldum.
    Bu konuda söyleyeceğiniz Cevabınızı Aslında biliyorum ama Arkadaşların daha dikkatli davranmaları için acaba herhangi bir videonuzda bu konu ile ilgili açıklama yapar
    Saygılarımla,

    • @ceylanbalkaya5439
      @ceylanbalkaya5439 Год назад

      Buraya hangi yolla geldiniz acaba? Çoğu insan yalan beyan veya kaça yolla geldi . Sizce Enes bey caiz midir yada geri gitmek gerekir mi?

    • @enesadanmis2599
      @enesadanmis2599 Год назад

      @@ceylanbalkaya5439 orası neresi bilmiyorum ama ben hiçbir yalan beyanda bulunmadan iltica ettim bulunduğum ülkeye

    • @mehmetalymaz
      @mehmetalymaz Год назад

      Faiz caiz olmaz. Kim derse desin. Kredi ile ev alınmaz caiz değil. Ödeme bakayım ne oluyor. sadece sana sattigi evi mi geri aliyor yoksa herseyini mi. Donuna kadar soyar banka. faiz caiz değil.

  • @huseyinuysal459
    @huseyinuysal459 Год назад +14

    Ama hocam şuna deyinmediniz. Alış verişte alınan satılan şeyin fiyatı ve ödeme süresi net olmalı değil mi? Ama sizin burdaki verdiğiniz örnekteki 15 yıl ödeme süresini banka pratikte böyle uygulamıyor , diyor ki senle her beş yılda tekrar masaya oturur tekrar bir durum degerlendirmesi yapıp faiz oranlarına göre düzenleme yaparım diyor. Bu durum da sonucu bilinmeyen bir ticarete giriyorsunuz. Ödenecek miktar değişkenlik gösteriyor. Kafa karışıklığı burda benim için

    • @NS-kg9rp
      @NS-kg9rp Год назад +10

      Hocam, ne yazık ki, sadece meselenin bir yüzünü anlatıyor. Adam resmen faiz diye birşeyok demeye getirmiş. Yılların ekonomi çalışanıyım, ben faizi bu kadar ortadan kaldırıcı bir yaklaşım görmedim.. Garip bir şekilde dediğinede inanıyor. Ebu Suud'un bu konudaki yaklaşımının Osmanlıyı sonunda batırdığının farkında değil mi bilemiyorum...Ama üzücü olan daire içerisinde biri bu adama cesaret edip itiraz etmiyor.

    • @followthesun2305
      @followthesun2305 Год назад

      ​@@NS-kg9rp Anlattiklari mantikli. Faiz diye birsey yok demedi. Tefecilik, sinirsiz fayiz dongusu - caiz degildir dedi. Bence buna guzel ornek gunumuzkedi kredi kartlari. Fahis APR rakamlari yukleniyor, ve sadece minimumlari oderseniz hayatiniz boyunca, hatta sonsuz olarak da odemeye devam edersiniz, faizin faizini surekli odersiniz.
      Banka ile karsilikli belli sure ile anlasarak aldiginiz mallar (araba, ev, vs.) ise boyle degildir. Onlarin sureleri bellidir, odemeniz gereken rakam da belli ve artmaz (yasadigim ABD icin konusuyorum, Ahmet hocam da ABD'de yasiyor.). Hatta odediginiz "faiz" rakamini da devlet size geri veriyor - tax deduction seklinde, ve aslinda bankanin sizinle anlastigi faizi size hicbir zaman odemiyorsunuz. Kaldi bir de zaten eviniz degeri artiyor, siz kardasiniz, parayi faize (yani havaya) odemiyorsunuz.

    • @sukranercanl7128
      @sukranercanl7128 Год назад +1

      Cok haklisiniz

    • @carlosandalucia4660
      @carlosandalucia4660 Год назад +1

      @@NS-kg9rp bir evi kiraya vermek ile, o evin parasini faiz almak icin bankaya vermek arasinda fark var mi sizce?

    • @elshadrmammadzada3431
      @elshadrmammadzada3431 Год назад +1

      @@NS-kg9rp ben gereken cevabi yazdim hoca umarim etkilenir )

  • @nightmarehub62
    @nightmarehub62 Год назад

    Allah razi olsun degerli abim.

  • @onrmrl52
    @onrmrl52 4 месяца назад

    Giyim magazasinda pesin 300 taksitli 330 dediginde %10 faiz olmadigi gibi... Bu paranın zaman degeri vade farki

  • @halilozturk6783
    @halilozturk6783 Год назад +2

    Çok iyi açıklama. Ancak 6dk da bu bir kredi değil deyip daha sonra müşterinin kredibilitesininin hesaplanması anlatılmış. Neden kredi değilse kredibilite ölçülsün ki! Aslında işin ismi, niyetin buysa demek yerine daha ciddileştirilmesidir. Ama bu bir gerçeği değiştirmez, o da vade fakının kaynağının faiz olduğu gerçeğini! İşin özü kıyas ve icma ile çoğu zaman bulanır bu gibi konularda. Ama işin özü ıskalanır. Örneğin bir insan uçurum kenarında oynayan çocuğu kurtarmak isterken yanlışlıkla uçurumdan düşürse ya da bir itfayeci yangın dan kurtardığı insanı yangın arabasının merdiveninden düşürerek öldürse, işin adı cinayet, mağdur maktul, fail de katildir. Sıfatları budur. Ama bu insanlar katil olsa da suç işlemiş sayılmazlar. Yani cezai ehliyetleri olsa cezaya müstahak değillerdir. Diğer yandan ihtiyaçlar bazı hükümlerin ruhsatını doğurmuştur. Mesela domuz etine ruhsat vardır, zaruret halinde. Bunun gibi de ihtiyaç dahilinde alınan kredilerin hiçbiri haram değildir, faizdir, domuz eti gibidir, ama haram değildir, adamı öldüren itfayeci gibi katildir, ama cezaya müstehak değildir, ruhsatlıdır. Tefeci faizi dahi buna dahildir. Ancak burada veren haram işlemektedir, ancak alan ise zaruret halinde olduğu için ruhsat sahibidir. Burada maalesef sonuçlar felakete gidecektir, aynı uçurumdan düşen çocuk gibi, tefeciye yakasını kaptıranın iflahı mümkün olmaması gibi. Kısacası ticaret dışındaki bu tarzlar işlemlerdeki kazançlar faizdir, katılım ya da mevduat bankası olması durumu değiştirmez. Ticarette ise durum başkadır. Ben hale giderim malımı alırım, ya nasip der pazarın yolunu tutarım. Yoluma birşey çıkar veya satış yapamam ya da mallarım telef olur, o zaman, malım gider bu riske zarara döner. Sigorta faizdir, ancak bu sigorta edilenin kaybı halinde telafisinin çok maliyetli olması halinde zaruret sayılır, faiz olsa da haram olmaz.
    Diğer taraftan bankadan anlatılan şekilde alınan evde bankanın durumu her şekilde korunmuştur, yani banka evi alsa müşterisini beklese ona göre de fiyat belirlese o zaman tacir olur. Kısacası bankalar faizci ya da yüksek faizci yanı tefeci olma dışında çalışma opsiyonları bulunmayan işletmelerdir.
    Buradaki zaruri haller beynelmilel konulardır, zamana göre belki 1 ya da 2 konu eklenebilir, ama çekirdek konular değişmez. Örneğin, barınma temel ihtiyaçtır, binek, yemek, içmek… bunlar için kredi almak faiz ödemek haram değildir, ama faiz olduğu için ruhsatlı kullanımı mümkündür. ama tatil için mykanos a gidem, binek için ferrariye binem vs, bunlar hem faiz içerir hem de haramdır.
    Maalesef haramlardan konuşmadan, sadece kaçınarak müslümanlar kendilerini ancak toplumdan dışladılar.
    Hocam keşke sirke konusu da açıklasa da öğrensek.

    • @NS-kg9rp
      @NS-kg9rp Год назад

      Hocam siz zaruret üzerinde durmuşsunuz. Adam artık '1 ev zarurettir, kredi alabilirsiniz' demiyor, 'bu faiz değildir, 2,3,4 ev alabilirsiniz' diyor. Sizin anlattığınız mesele ile onun açıklaması çok farklı...Ki, zarurette başlı başına yine göreceli bir kavram.

  • @kadirdikici
    @kadirdikici Год назад +4

    Harama helal demek,nifak alametidir

    • @followthesun2305
      @followthesun2305 Год назад

      Sonuc? Bunu sadece siz biliyor degilsiniz.

    • @Bindbies
      @Bindbies Год назад

      @@followthesun2305 Sonuç hocaefendi haram diyor: ruclips.net/video/7yw_gJ3Z6ME/видео.html

  • @atesyunus01
    @atesyunus01 Год назад +14

    Yayin icin cok tesekkurler. Islam'i yasanir kiliyorsunuz. Her cevazi onaylayip kullanmasam da buyuk bir hizmet goruyorsunuz. ayrica kadinlarin miras pay hakki meselesine aciklik getirirseniz, Turkiye'deki cogu kardes kavgasina ve mahkeme sureclerine olumlu yonde etkiniz olur :)

    • @youtubeyoutube614
      @youtubeyoutube614 Год назад +2

      Faiz haram deseydi Islam yasanmazmiydi ? Sacmalama lutfen

    • @Alp072
      @Alp072 Год назад +1

      Ben videoyu birdaha dinlemenizi tavsiye ederim. Hiçbir yerinde Faiz haram değildir ifadesi geçmiyor. Sadece konunun adı faiz olsada gerçekte faiz olmadığı anlatılmış.

    • @Bindbies
      @Bindbies Год назад

      @@Alp072 Herhangi bir ayet ya da hadise dayanmıyor. yorum yapmış ve sallamış. Hocaefendi net haram diyor: ruclips.net/video/7yw_gJ3Z6ME/видео.html

  • @beyan.1992
    @beyan.1992 Год назад +2

    Ev aldigimizda bu usulle Bankaya aylik ödediğin para gecikme şartinda faiz geliyorsa bu ekstradan olmuyormu?

  • @aysenurdikici8091
    @aysenurdikici8091 Год назад +1

    Hocam, ekmek ve peynirlerin hepsi caiz deniyor dogru mudur ve vanilla extract iceren gidalar hakkinda ne dusunuyorsunuz

  • @velitikenci4597
    @velitikenci4597 Год назад

    Teşekkürler Ahmet hocam

  • @huseyingursoy6102
    @huseyingursoy6102 Год назад +2

    Ahirette bu işe caiz dediğiniz için bir dünya insan yakanıza yapışacak!
    Şuraya tanımı bırakalım: Understanding mortgages
    A mortgage is a loan you get from a lender to finance a home purchase. When you take out a mortgage, you promise to repay the money you’ve borrowed at an agreed-upon interest rate.

  • @na-raider2726
    @na-raider2726 3 месяца назад

    Peki Kurandaki faiz nedir? Simdi bunu da tanimlamaniz gerekiyor?

  • @alpman2981
    @alpman2981 28 дней назад

    Hocam forex borsasiyla ilgili vide ya deginebilirmisiniz

  • @ismailbas3126
    @ismailbas3126 Год назад

    emeğinize sağlık..

  • @user-zf8ig4fr1u
    @user-zf8ig4fr1u 22 дня назад

    Agzynyza saglyk hocam

  • @auzumcu
    @auzumcu Год назад +1

    Cevir kazi yanmasin. Bu kadar sene neredeydiniz? Butun helal haram konularini hallettik bu mu kaldi sadece?

  • @blackforza16
    @blackforza16 Год назад +1

    Hocam, hakkından fazla kira bedeli, konutlara vermek caiz mi ?

  • @coe2987
    @coe2987 Год назад

    mortgage, ipotek teminatina karsilik faizli emlak kredisidir.. pes bu kadar da safsata olmaz ya, banka seninle kredi sözlesmesi yapiyor yani kredi/para satiyor.. evi kendisi satiyorsa neden vergi noter masrafi ödemiyor, cünkü evi veya mali üstüne hic almiyor ki, bunun icin ipotek var.. kredi onaylandiginda, banka kredi hesabi acar ve ayni anda noter tapu islemleriyle kredi alicinin ciro hesabina gecer ve alici oradan saticiya evin fiyatini öder, banka teminat olarak evin tapusuna ilk siradan ipotek koyar ve sizden aylik faiziyle taksitleri alir, mortgage dedikleri bu

  • @ayhanayhan2751
    @ayhanayhan2751 Год назад

    Teşekkürler hocam

  • @pisipisi64
    @pisipisi64 Год назад +1

    Ahmet bey,bir de bu konuyu aciklarken niye kuranda gecen faiz ile ilgili ayetlere deginmediniz yada hadislerde!!!

  • @miguelsantos-ty4nz
    @miguelsantos-ty4nz 3 месяца назад

    Bu meseleyi cesaret edip hoca efendiye soran oldumu aceba! Hoca efendi ne derdi? Ulen ben size ev almayın diyorum hala nasıl ev alirimin yöntemini soruyorsunuz dermiydi ? Bilmem

  • @Balikci-lb6gc
    @Balikci-lb6gc Год назад

    Allah razı olsun.

  • @youtubeyoutube614
    @youtubeyoutube614 Год назад +3

    Madem evin kar marjinali bu faiz, o zaman neden bankalar ilk 7-10 yilda faiz borcunu odettiriyor evin kendi borcunu deil ? Sonra parayi odeyemedigin zaman banka senin evine el koyma prosedurunide dikkate almak lazim hocam...
    Ya bu tespitin hataliysa yaktin onca insani hocam...

    • @followthesun2305
      @followthesun2305 Год назад

      Ilk gunden itibaren istersen principal/ana parayi da odeyebilirsin. Banka icin farketmiyor, sonucta kalan paradan evin bashta anlastigin fiyatinin geri kalanini hesapliyor. Kredi karti gibi degil, tefeci gibi degil, bashta anlasitin gibi oduyorsun. Insanlar niye karistiriyor anlamadim.
      Bence dedikleri mantikli, en azindan fikrini beyan ediyor. Senin fikrin varsa sen de beyan edersin, isteyen alir isteyen almaz. Herkes kendine uygunu secer.

    • @almanduku9043
      @almanduku9043 Год назад

      @@followthesun2305 Nasıl tefeci gibi değil? Ödemeyince almıyor mu herşeyi?

    • @followthesun2305
      @followthesun2305 Год назад

      @@almanduku9043 hersey’den kastiniz nedir bilemiyorum. Evine haciz gelir, onun disinda hicbirseyini alamaz. Amerikada bankruptcy kanunlari cok iyi, insanlari korur. Bu arada hangi gezegende yasasan, satin aldigin seyi odemen lazim sonucta, odemezsen alirlar. Faizin faizini surekli olarak odemek var, guvenli olarak mortgage almak var. ikisi arasinda dahlar kadar fark var ( ABD icin konusuyorum ).

    • @almanduku9043
      @almanduku9043 Год назад

      Sonuç olarak gecikmeli ödemede ödeme tutarı artıyor ise ödenmediği durumda ödenen bütün para boşa gidiyorsa. Her 5 veya 10 yılda küçük de olsa borç miktarı revize ediliyorsa bu bildiğin faizdir. Bir kere bankaların hepsi faiz ile çalışıyor. Banka ile iş yapmak sıkıntı. İkincisi Mortgage sistemini tam bilmemekle birlikte faizsiz işlem yapmaları imkânsız görüyorum. Kendi ticari mantıklarına göre hiç bir anlamı yok.

  • @tallandthin4826
    @tallandthin4826 19 дней назад

    borsada VİOP(vadeli işlem piyasası) işlemi yapmak caiz midir

  • @camiliakosinski5317
    @camiliakosinski5317 Год назад +2

    Hocam ben de çok bilen birisi olmamakta birlikte mantık olarak Mortgage da aslında bir ev sahibi kiracı ilişkisi olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle de caiz olduğunu düşünüyorum. Yani başta siz bir para vermediğiniz için evi alan banka ve siz de bankanın kiracısı Konumuna geliyorsunuz. Faiz adı altında ödediğiniz tutar aslında o evin sahibi olan bankaya ödediğimiz kiradır. İşin güzel yanı banka, her ay ana para olarak ödediğiniz tutar kadar kısmın sahipliğini size Devr ediyor ve kendisine kalan sahiplik üzerinden yeni bir kira tutarı belirliyor. Aslında faiz oranı dediğimiz oran bankanın her ay kendi sahip olduğu kısmın kirasını belirlemek için ortaya konan bir ölçüt. Bilmiyorum ne dersiniz hocam?

  • @sumeyrapulat6957
    @sumeyrapulat6957 Год назад

    tesekkurler😊

  • @sabatademir
    @sabatademir Год назад +2

    Ahmet bey, size çok önemli bir sorum olacak. EMEKLİ MAAŞLARINA verilen BANKA PROMOSYANLARI caiz midir? Konu çok kişiyi ilgilendiriyor, rica etsem bu konuya bir açıklık getirebilir misiniz. Faizdirr deniyor ama bana çok mantıklı gelmiyor.

    • @ibrahimozkan2654
      @ibrahimozkan2654 Год назад

      hocam neden caiz olmasın . şans oyunu mu bu , adı üstünde promosyon. Çaykur rize çayı aldığında yanında verilen promostyon kulplu bardak caiz değil midir ? ikisinin ne farkı var

  • @osmanefsun6088
    @osmanefsun6088 Год назад

    Tesekkurler

  • @seserali1432
    @seserali1432 Год назад

    Hocam forex konusuna değinirmisiniz. Saygılar

  • @c.yucebas
    @c.yucebas Год назад +1

    @Ahmet Kurucan
    Es-Selâmu aleykum ve Rahmetullāhi ve Berakātuh hocam.
    Bu 3. Görüşte banka vadelere faiz ekliyor ise, işin içinde paranin vaktinde ödenmesi ile ilgili غرر yani belirsizlik olmasindan dolayi, bu görüş zaruret olmadiginda yinede caiz olur mu?
    Allāh (c.c) razı olsun.

  • @huseyinfidan3535
    @huseyinfidan3535 Год назад

    Ağzınıza sağlık

  • @yusufduran7068
    @yusufduran7068 Год назад +3

    Hocam Kanada'da mortgage 5 yılda bir yenileniyor. Dolayısıyla 5. yıldan sonra aylık ödeme ne kadar olacak bilinmiyor. Bu durum sorun teşkil eder mi peki? 25 yıllık mortgage'i 5 yılda bir yenileyen Kanada'da mortgage sistemi faiz mi olmuş olur yoksa bunun da vade farkı gibi mi düşünülmesi lazım?

    • @Bindbies
      @Bindbies Год назад +4

      ''«Alıcı ile satıcı satış muamelesi yaparken, satıcı, bu mal veresiye olarak şu fiyata, peşin olarak şu fiyata dese veya bir ay sonra ödersen şu fiyata, iki ay sonra ödersen şu fiyata dese de iki fiyattan birisi üzerinde anlaşmadan muameleyi tamamlamış olsalar, böyle bir satış işi caiz değildir... (el-Mebsût, 13/8)
      Birçok ekleme daha yapabilirim.
      Açıkçası çok şaşkınım.
      Kurucanı böyle bilmiyordum.
      Faize nasıl yol açarım diye yorumlamışta yorumlamış.. Bildiğin banka faizine neredeyse faiz değil diyecek..

    • @yusufcelik1818
      @yusufcelik1818 Год назад

      Yani fix rate i en fazla 5 yıl veriyorlar diye biliyorum. 5 yıldan sonra değişen durumlara göre faiz miktarı değişiyor. Ve dolayısıyla yekün de değişiyor. Bu durumda mortgage helal değil diyebilir miyiz?

    • @yasink1662
      @yasink1662 Год назад

      Almanya da aynı durum var. Her 10 yılda bir o dönemki faiz oranı esas alınıp kredi tekrar revize edilir. Bana göre kesinlikle sorunlu bu durum..Uzak duracağım

    • @yasink1662
      @yasink1662 Год назад +1

      @@yusufcelik1818 kesinlikle helal degil ,bildigimiz faiz oluyor

    • @yusufcelik1818
      @yusufcelik1818 Год назад

      @@yasink1662 Peki helal mortgage firmalari icin durum nasil?

  • @sabanfatma9604
    @sabanfatma9604 Год назад

    Sayın hcm, kar ve zararın ayrımı nasıldır. İkincisi karşı taraf daha başta sabit karını belirliyor mu. Evet.
    Alemlere Rahmet efendimiz sav faizin her çeşidini ayaklarım altına aldım derken günün şartlarında kaç çeşit bilinen faiz vardır acaba. Bugünlerde vade farkı, morgeg .... yı da kastetmiş olamaz mı . Ben sizinle aynı düşünmüyorum. Sakıncalı buluyorum hcm. Fikirleriniz için tesekkurler

  • @aremhan9853
    @aremhan9853 Год назад +4

    Ahmet abi açıklamalarınızın bir tarafı eksik gibi. 300 bin dolarlık bir ev 12 yıl vade ile alınırsa (20-30 yıl değil) banka yaklaşık 120 bin dolara yakın bir vade farkı koyuyor. Bence bu çok akıllı bir tercih değil. “Ben zaten kira ödeyecektim” cümlesi önü arkası düşünülmeden uyuşturucu gibi çoğu insanı etki altına alabiliyor. Burada yaşayan Hintliler kendi aralarında organize olup bankaya bulaşmadan ev sahibi oluyorlar. Bu kadar fazla para vermek homo economicus insana uygun değil. Dini yönden uygun olsa bile iktisadi açıdan akıllı ve karlı bir iş değil. Bu kadar eğitimli bir kitle Hintliler gibi bankalara çok bulaşmadan birşeyler yapabilir. Ayrıca banka ilk yıllar önce fazlalık yada faiz olan parayı tahsil ediyor.

    • @ilyasyarcin3906
      @ilyasyarcin3906 Год назад

      Eger cevremizde bu kadar para verecek birileri var neden olmasin

    • @NS-kg9rp
      @NS-kg9rp Год назад

      hocam dini olarak da uygun değil.. verdiği fetva ayet yada hadise dayanmıyor.. faizin adını değiştirip kar marjı diyerek yorum yapıp işin içinde çıkmış.

    • @alhttn
      @alhttn Год назад

      bir alim satimin karlı olup olmadığı kisilere göre değişir.. banka çok kazandada makul gelebilir insanlara bu alim satim..
      Ayrica faizin adini degistiriyor kar marji diyor demis bir yorumcu.. evet bankalar literal olarak faiz deyince faiz olmuyor isin esasinkar marjingorunumunde diye yorumluyor ahmet bey.. tipki birilerinin birine terorist demesiyle o kisinin terorist olmayacagi gibi isin aslina bakmak gerekli olacagi gibi bir durum
      .😂 biraz farkli bir benzetme oldu ama .. anlayan anlamıştır mevzuyu..😅

  • @ibrahimtaban5856
    @ibrahimtaban5856 Год назад

    Hayırdır fon müziği eklenmiş

  • @hayatbayram7755
    @hayatbayram7755 Год назад

    Harika bir izah. Insanlarin bir nefes almaya ihtiyaclari var. O yasak, bu yasak, her sey yasak, diye doye insanlari dinden soguttular.

    • @Caca-yt3km
      @Caca-yt3km Год назад +1

      Aynen oyle, icki, kumar, zina, FAIZ falan haram olmamali artik !!!
      Sogutmayin bizi bu dinden acil guncelleme gelsin

    • @fasterthanyourlife2190
      @fasterthanyourlife2190 Год назад

      ​@@Caca-yt3kmxd

  • @sgcatr
    @sgcatr Год назад +2

    Öyle bir anlatıyorsunuz ki (11:30) ortada banka var doğru ama bu doğruyu siz nasıl hayatınızın dışına atabilirsiniz ki? Bu sistemin dışına çıkmak mümkün değil ???! Nerede yaşıyorsunuz ki evler sadece satılıyor ve kiraya verilmiyor ? Ev sahibi olmayan sokakta kalıyor sanki size göre.

    • @ilkerer883
      @ilkerer883 11 месяцев назад

      Hoca minareyi çalmış

  • @engineer3935
    @engineer3935 8 месяцев назад

    Hadis, ayet? Kaynağınız nedir?

  • @serkan9586
    @serkan9586 Год назад

    Peki hocam, evi olan kişi bunun zekatını vermiyor ok ancak, kirada oturup ev alacak imkanı olmayan kişi kira ödüyor ve bu paranın zekatını da vermesi gerekiyor. Bu konuya açıklık getirir misiniz? Eskiden herkesin bir evi vardı sonuçta..

  • @pprtp
    @pprtp Год назад

    Tşkler , gayet açık ifade etmişsiniz, konu dışında faiz haram helal banka çerçevesinde gazel okuyanlar var! Bu hikaye ile batıda yaşamak için büyük mücadele vermek.

    • @mehmetalymaz
      @mehmetalymaz Год назад

      Faiz bir salağın caiz demesiyle caiz olmaz.

    • @coe2987
      @coe2987 Год назад

      mortgage, ipotek teminatina karsilik faizli emlak kredisidir.. pes bu kadar da safsata olmaz ya, banka seninle kredi sözlesmesi yapiyor yani kredi/para satiyor.. evi kendisi satiyorsa neden vergi noter masrafi ödemiyor, cünkü evi veya mali üstüne hic almiyor ki, bunun icin ipotek var.. kredi onaylandiginda, banka kredi hesabi acar ve ayni anda noter tapu islemleriyle kredi alicinin ciro hesabina gecer ve alici oradan saticiya evin fiyatini öder, banka teminat olarak evin tapusuna ilk siradan ipotek koyar ve sizden aylik faiziyle taksitleri alir, mortgage dedikleri bu

    • @pprtp
      @pprtp Год назад

      @@coe2987 bu konuda ilahiyat egitiminiz var mı?

  • @Farukyigit58
    @Farukyigit58 Год назад

    Teşekkürler. Fıkhı çözüm yörüngeli yorumlamak çok güzel

    • @samimidost6587
      @samimidost6587 Год назад

      Hristiyanlar da öyle yapa yapa bu hale geldiler,

  • @kralns2868
    @kralns2868 Год назад +2

    Kandada 5 yilda bir guncellenen faizler oluyor veya degisken faizle ev alimlari oluyor.Bunlar icin gorus nedir Hocam?

    • @Bindbies
      @Bindbies Год назад +1

      «Alıcı ile satıcı satış muamelesi yaparken, satıcı, bu mal veresiye olarak şu fiyata, peşin olarak şu fiyata dese veya bir ay sonra ödersen şu fiyata, iki ay sonra ödersen şu fiyata dese de iki fiyattan birisi üzerinde anlaşmadan muameleyi tamamlamış olsalar, böyle bir satış işi caiz değildir..» (el-Mebsût, 13/8)

    • @manofdogrucudavut
      @manofdogrucudavut Год назад

      Amerikada, turkiyede her yerde o var. Ayni mantik.

  • @artkzaman7695
    @artkzaman7695 Год назад

    Ahmet bey cok tesekurler bende sizin bu konudaki fetvanizi duydum ve 40 yildir ev alamamisdim nihayet aldim cok sukur Allah razi olsun sizin gibi durst insanlardan eyip bukmeden anlatiyor sunuz Allahim ilminizi artirsin hemide omrunuzu hayirlisiyla

  • @vildantopsakal325
    @vildantopsakal325 Год назад

    Teşekkürler

  • @48kozzy78
    @48kozzy78 Год назад +3

    It is haram, there is openly interest mentioned. Allah does not say you have to have a house, but He says you cannot have riba. You have all responsibilities when you openly say it is ok, you are openly waging a war against Allah and his prophet. Shame on you and people who follows you.

  • @Seema6
    @Seema6 6 месяцев назад

    Hocam evin borcu bitmeden vefat edilince borç ödenmesi için yapılan hayat sigortası caiz mi. Bizim ev şuan öyle Hollanda'da hep böyle yapılıyor

  • @Seema6
    @Seema6 Год назад

    Siz hypotheek sisemini anlattınız ben Hollanda'dayım ve bu şekilde ev aldım

  • @agabey_42konyal78
    @agabey_42konyal78 Год назад

    Allah razı olsun hocam. Peki hiç parası yok değil, bir miktar parası var, ama alacağı ev için yetersiz ve bu kişinin hiç evi yok. Öyle lüks bir evde değil. Örnek olarak 1 milyonluk bir ev, ama parası 800 bin TL var. Aradaki farkı 10 yıl süreli bankadan tamamlamış olsa durum nasıl olur? Aradaki 200 bin TL.yi katılım bankası da olsa, diğer banka da olsa normal olarak vermiyor. Bu durumu nasıl değerlendirir siniz? Teşekkürler.

  • @sevyeter9133
    @sevyeter9133 Год назад

    Bornavalıdan saygılar ve abonelik

  • @Mars-cb7tv
    @Mars-cb7tv Год назад

    Allah razi olsun