Dücane Cündioğlu'nun iddialarına cevaplar!

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 17 ноя 2024

Комментарии • 342

  • @bilimveitikat150
    @bilimveitikat150 Месяц назад +58

    Değerli arkadaşlarım, videonun altına yapılan (saygı sınırlanırı aşan bir kaç yorum haricinde) destek ve eleştirileri okudum, tüm samimiyetimle hepinize teşşekkür ediyorum. Burada yanlış anlaşılan bir kaç konuyu açıklamak istiyorum.
    Bazı arkadaşlar, Dücane beyin anlattıklarını anlamadığımızı yazmış ve günümüzün dilinin değil 7. asır dilinin yetersiz olduğunu belirtiyor yazmışlar. Öncelikle, şunu ifade edeyim, ben bir teolog olarak Dücane beyin Kur'an dili yetersizdir yorumunu eleştiriyorum. Yorumunda kullandığı sözcüklerin yetersiz dediği dilden olduğunu söylerken, Kur'an dilinden, yani 7. asır dilinden bahsediyorum. Dünya, Haber, Kelime şeklinde verdiğim örnekler, Kur'anda geçen sözcüklerdir.
    Bu konuyla ilgili birkaç arkadaş soruya cevap vermektense demogoji yapmışınız yazmış, Allah aşkına biraz insaflı olun, Kur'an dili yetersiz derken Kur'an dilini kullanmış mı, kullanmamış mı?
    Yanlış anlaşılan diğer bir konu da, ben Dücane beye ateist demedim, Ahmet Arslan beye ateist dedim, bunu zaten kendisi de ifade ediyor.
    Üçüncü mesele, Kur'an'da beyin ifadesinin geçmemesi. Arapçası olanlar bilirler, ayetlerde 'beyin' sözcüğü isim olarak geçmese de, fiil olarak geçer. Enbiya suresi 18'e bakabilirsiniz. فَيَدْمَغُهُ ifadesi beyini parçalamak fiilidir. Dimağ kökünden gelir, modern Arapçada bile dimağ, beyin, cerebral gibi manalar taşır. İlaveten hadis literatüründe dimağ kelimesinin geçtiği onlarca hadis vardır.
    Değerli arkadaşlar, yukarıda belirttiğim gibi, her türlü eleştiriye açığız, yeter ki saygı sınırlarını aşmadan, bilimsel verilerle ifade yapılsın. Yanlış anlaşılan ifadelerimiz oluyorsa, biz de insanız, elbette hatalarımız da olacaktır. Her türlü öneriye, tashihe ve düzeltmeye de açığız.
    Saygılar,
    Ömer Atilla Ergi

    • @gomezcanselena524
      @gomezcanselena524 Месяц назад

      Adamı resmen gömmüşsünüz, nasıl koyduysa delirmiş gibi yayın yapıyor, ya da hükümete yalakalık için bi fırsatı değerlendiriyor😊

    • @HK-fj8hj
      @HK-fj8hj Месяц назад +2

      Bu video aslında güzel bir fırsat: Çok hayırlara vesile olacak iA.
      Dücane yakın çevresine inancını yitirmiş olduğunu söylüyor zaten. Öyle deseydiniz de bir şey olmazdı!
      Mesele şu ki bu tür videolara cevab verirken daha iyi bir hazırlık yapmak gerekiyor.
      Qur’an’da, Aql hep fiil olarak geçiyor; isim olarak Aql anlamında 10’dan fazla kelime var. Bununla ilgili daha uzun yazacağım iA.

    • @Derya90530
      @Derya90530 Месяц назад

      @@bilimveitikat150 Türkçe’de Arapça kelimeler olması Arapça’nın zengin olduğunu göstermez. Türkçe’de Fransızca kelimeler daha çok mesela baraj, asansör, pantolon, ceket ve yüzlercesi… bu o dilin zengin olduğunu değil, bizim o dillerden aşırdığımızı gösterir. İkincisi, Kuran’an’ın hiç bir yerinde aklın beyinde olduğu belirtilmez, çünkü Kur’an’ın Allah’ı aklın beyinde olduğunu bilmiyor. O bahsettiğiniz ayette geçen kelime, aklı temsil eden beyin değil, kafadır. Dücane bey 7. Yy sonrasından itibaren Arapça’nın değil, Kur’an’ın dilinin yeterli olmadığını söyledi. Ayrıca Dücane beyi konu alan bir söyleşide ateist kelimesini kullandınız. Başka birinin orada adı anılsa bile, konu Dücane beydi ve siz sanki ateistler derken onu da dahil etmiş gibi oldunuz. Burada kelime oyunları yapmayın, kimseyi aptal yerine koymayın. İşiniz gücünüz vahiy olmadığı ispatlı olan bir kitabı din diye savunup topluma dayatmak. Şunu bilinki, yeni nesil de, yaşlı nesil de, sizin bu palavralarınıza kanmıyor. Ancak kendi kendinizi, kelime oyunları ile kandırırsınız. Arap çöllerinin ilkel inancı İslamı Türk milletinden temizleyeceğiz, artık dinden çıkanlar çoğaldı. Çocuklarımıza ve torunlarımıza da İslamın vahiy olmadığını gösteriyoruz. Matbaa Hristiyanlığın sonu oldu, İnternet de islamın sonu olacak.

    • @QuantumChromo
      @QuantumChromo Месяц назад +2

      @@bilimveitikat150 Tekrardan teşekkür ederiz kıymetli Ömer Hocam

    • @ibrahimbeyaz6922
      @ibrahimbeyaz6922 Месяц назад

      Ducana muslumanligini soyluyor mu ki?

  • @ozcanozer3890
    @ozcanozer3890 Месяц назад +7

    Düvane beyi dinledim çocuklarımla beraber çok videosunu izledik sabırla dinledik çok istifade ettik. Konu ile ilgili tüm videoları dinledim. Ömer beyi tebrik ederim. Ömer beyin tüm videolarını dilicem, çok etkilendim. Kendini çok iyi yetiştirmiş. Teşekkür ederim program için

  • @MustafaDemir.32
    @MustafaDemir.32 Месяц назад +25

    Enteresan birsey. Ömer Atilla Ergi bey burada. Ducane bey vb. dusunenler gelsin tartissin. Bizde izleyelim. Hatirladigim kadariyla Ömer bey ve Aydoğan bey isim vererek bagzi kisileri davet etmisti. Dücane bey bu videoya 2 saatlik reddiye videosu cekecegine Ömer beyi kendi programina konuk edip tartışsaydi.

  • @huseyinsalihoglu7806
    @huseyinsalihoglu7806 Месяц назад +6

    Kur'an-i Kerim'i anlamayanlara verdiginiz bu guzel CEVAPLAR insaAllah ışık olur

  • @Mars-cb7tv
    @Mars-cb7tv Месяц назад +27

    Gündemi çok hızlı takip edişiniz ve mükemmel örneklerle açıklamalarınız bizleri bazen hayret bazen de hayranlıkla izlemeye teşvik ediyor çok teşekkür ediyorum

  • @yasemindaphne
    @yasemindaphne Месяц назад +1

    cevabın cevap verme kaygısı gütmüyor olması ne kadar güzel ..beyinle kalp arasındaki fark sanıyorum böyle bir şey .. kalbinize sağlık 🍀

  • @mustafaunal6605
    @mustafaunal6605 Месяц назад +4

    Kur'anda imana yürüyebilmede başlangıcı itibarıyla -istidlali iman dediğimiz 'bir iğne ustasız olmaz, bir köy muhtarsız olmaz' ile basitçe ifade edilen -iz'andır. Bu şahane alemde muhteşem sanatlı eserlerin yaratıcısını kabule insanı mecbur kılan tefekkürle akletmeye insan önce istidlali imanla adım atar, sonraki tahkik aşamaları ise vicdanın büyümesiyle velayete ve asfiyalığa kadar giden bir seyr-u süluktur ki kalp denilen vicdan merkezli latife-i Rabbaniye/manevi ruhi duyu/organların inkişafıyla idrak edilir. Yani imanı ilk kabul aşamasında beyin ve aklın varlığı sadece imanla sorumlu tutulmak için bir ilk sınırdır yani barajdır ve aklen yeterlilik sınırını aşmışsan imanla mükellefsin az zekalı da olsan dahi de olsan fark etmez. Dolayısıyla az akıllı az imanlı ya da imansız ve çok akıllı çok imanlı diye bir kavram yoktur. Zaten aklın miktarı üzerine imanın ve derecesi bağlansa zekaca geri olan kimseler görece olarak daima adaletsizliğe uğramış olurlardı. Yani dahiler çok imanlı akıllılar çok faziletli değildir. Konu iman olunca Kuran takva kavramıyla esasen insani öz olan vicdana atıfta bulunur. Yani imanınızın derecesi takvanız/VİCDANINIZ kadardır. Vicdan bir kaptır ve iman da o kap kadardır. Evet işte bu noktada fincan kadar kapasiteniz varsa o kadar imanınız denizler kadar vicdanınız varsa da o kadar imanınız. Akıl ve tefekkürle anlaşılacak işler akletme ve tefekküri fiillere anlatılırken vicdana(takva) vabeste fiiller Kur'anda (ülülelbab denilen ehl_i vidan ve insafı anlatan) tezekkür fiiliyle anlatılır. Onun için insanlar tartışırlarken akıl yarışması yaptıklarını zannederler ve sabahlara kadar tartışırlar ve ikna adına yol alamazlar. Kalbe gelince insanın gizemli 5 iç latifesinin ilk ve alt duyusu olarak anlatılmıştır erbabınca tasavvufta. Anatomimizdeki et değildir o. Bu latifeler şunlardır: Kalb ruh sır hafi ve ahfa. Kalbin, ruhun, Sırrın ve Hafinin bir latifei Rabbaniye olduğu, nasıl bir duyu ve idrak şekli ifade ettiğini kişi o idrake açılmadan anlayamaz. İdrak edenler de anlatamazlar ve anlatamamışlardır onun için de kalp gözü vs denmişir. Mesela kulağı olmayan bir insana 1000 sene sesi anlatsanız anlamaz ancak duyduğu zaman tanımlayabilir. Bunun gibi. Özetle Kur'anda bir vicdani inkişaf ve insan-ı kamil inşa projesi takibi için temel vurgu takva ve kalbedir. Allah'ı inkar vicdan tefessühe uğramadan bu kadar muhteşem bir varlık tablosu karşısında hiç bir şuur sahibinin tercih edebileceği bir yol değildir. Mekkeliler için bile şirkleri esas alınmış ateistlikleri değil. Bu gökleri ve yeri kim yaratmış dendiğinde Allah derler diyor o toplum için bile. Aslından Mücadele ve müzahedenin aslı şirkten sıyrılma tam tevhide muvaffak olarak deve kuşu gibi ikirciklilikden, taklidden, septizmden ve ibadetsizlik ve mükellefiyetsizlik sorumsuzluk ve zahmetsizlik gölgesine kendini attıran deizmden zalimleşmelerden azgınlıklardan baği ve tağiliklerden kurtulmasını ve tahkike yürümesini sağlamak ve kamil bir hazreti insan inşa etmektir.

  • @alisaid8645
    @alisaid8645 Месяц назад +3

    Ömer hocam ilk raundu bile beklemeden nakavt ediyor, maşaAllah

  • @necmigok141
    @necmigok141 Месяц назад +10

    Netflix'te 3-5 yıl önce izlediğim HUMAN belgeseli vardı.. Vücutta en kalın sinir hattının Kalp ile beyin arasında bulunduğunun keşfedildiğini.. Bunun esas karar merkezinin Kalp mi- Beyin mi.? diye bilim adamları arasında tartışma konusu olduğundan bahsediliyor.. Sinirler bölümünde..

    • @samoz7496
      @samoz7496 Месяц назад

      İzlediğini anlamamışsın.

    • @POLITURCO
      @POLITURCO  Месяц назад +1

      Dogru anlamissin kardesim. Bu konuda cok sayida calisma var.

    • @enesyesil9001
      @enesyesil9001 Месяц назад

      Öyle bir tartışma yok

    • @bilalbeyazit7240
      @bilalbeyazit7240 Месяц назад

      ​@@POLITURCO Hocam Kur'an'ı anlamada veya yorumlamada ne tür bir metodoloji uyguluyorsunuz ? Varsa bilgilenmek isterim ? Yoksa metodolojisiz size sorun teşkil eden parçaları sorun teşkil etmeyen bir kılıfa sokmaya mı çalışıyorsunuz ? geleneklerden

    • @KamuStoku
      @KamuStoku 27 дней назад

      ​@@bilalbeyazit7240 Kur'an'ı en iyi Kur'an tefsir eder. Sonra hadisler. Sonra sırasıyla sahabe, tabiin ve tebei tabiin. Sonra sırasıyla büyükler.

  • @murattepe2892
    @murattepe2892 Месяц назад +23

    Hocam saygısızlık olmasın ama verdiğiniz cevaplarda karşı tarafı yargılamadan ve de net olmayan hususlarda itham etmeden cevap vermeniz gerektiğini düşünüyorum. Öyle olsalar bile bunlar ateist olduğu için böyle konuşuyorlar şeklinde yaklaşmak taraftarlık hissiyatını tetiklemiyor mu? Arada kalıp düşünenler bu taraftarlık mevzuundan etkilenir diye düşünüyorum. Mesela fal örneği. “Allah’ı inkar ediyor ama fala inanıyorlar” deyince iş farklı boyuta taşınıyor. Sadece “şunları şunları söylemişler ama işin aslı şudur ve delili de budur” dense daha iyi olmaz mı? Polemik diline kaymıyor mu bazen anlatılanlar? Çok mu naif bakıyorum?
    Ortada kalmış ama meselenin aslını akıl ve mantık çerçevesinde değerlendirmek isteyenleri de ürkütmemek lazım.
    Bununla beraber ben çok istifade ediyorum ve bu programlar için çok teşekkür ediyorum

    • @bilimveitikat150
      @bilimveitikat150 Месяц назад +15

      Değerli kardeşim, yorumuzun için teşekkür ediyorum. Aslında haklısınız, biraz daha dikkatli olmamız gerekiyor, fakat biz de insanız, gece gündüz karşımıza çıkan hakaretler, değerlerimize yapılan saldırılar ve saygısızlıklar bizleri de psikojik olarak etkiliyor. Bütün bunlara karşılık, benim şimdiye kadar kullandığım en ağır ifade "cahil" oldu. Onu da, alanları olmadığı halde İslam teolojisi, tefsir ve hadis bilimleri hakkında fütursuzca yorum yapanlar için kullandım.
      Ateisler ifadesine gelince, ben bu ifadeyi kullanmakta bir sakınca görmüyorum, çünkü ateistler zaten kendileri için bu ifadeyi kullanıyorlar. Yani, iddialarını izah ederken ne demeliyim?
      Yine de, hatırlatma için teşekkürler, ARO.
      Ömer Atilla Ergi

    • @murattepe2892
      @murattepe2892 Месяц назад +4

      @@bilimveitikat150 vakit ayırıp cevap verdiğiniz için teşekkür ederim

    • @ibrahimbeyaz6922
      @ibrahimbeyaz6922 Месяц назад

      @@mmtalii Ducanenin musluman olduguna dair bir deliniz var mi?

    • @ihsanyuce9780
      @ihsanyuce9780 Месяц назад

      İnanan biri olarak Dücane hocayı dinliyorum. "Bu arkadaşlar" dediğiniz insanlar felsefe ile uğraşan, insanları düşünmeye yönlendiren insanlar olarak görüyorum. Ayrıca islami bir çok eserde yunan felsefesinin etkileri görülüyor.

    • @simalyldz9099
      @simalyldz9099 Месяц назад +1

      Dinimize her fırsatta küfür edenlere bu itham az.

  • @a.yilmazer
    @a.yilmazer Месяц назад +6

    Allah sizden razı olsun güzel insanlar ⚘️
    İyi ki varsınız, kıymetli bilgiler için çok teşekkür ederim.
    Selametle

  • @Ali-1333
    @Ali-1333 Месяц назад +3

    Çok teşekkür ediyorum şahsen. Çok faydalı programlar.

  • @RandomUser_111
    @RandomUser_111 Месяц назад +4

    1) Kur'an ve Hadislerde Kalp
    Kur'an-ı Kerim'de ve hadislerde "kalp", sıkça insanın düşünme, anlama, kavrama ve akletme yeteneğiyle ilişkilendirilir. Kalp, sadece duyguların merkezi değil, aynı zamanda insanın hakikati kavrama ve akıl yürütme yetisinin de merkezi olarak değerlendirilir. Örneğin:
    Hac Suresi 46. Ayet: "Çünkü gözler kör olmaz, fakat göğüslerdeki kalpler kör olur." Bu ayette kalbin düşünme ve anlama kapasitesine atıf vardır.
    A'râf Suresi 179. Ayet: "Onların kalpleri vardır, ama anlamazlar." Bu ayette de kalbin düşünmeyle bağlantılı olduğu açıkça vurgulanır.
    Bu ifadelerden kalbin, insana gerçek anlamda rehberlik eden ve doğruyu yanlıştan ayıran zihinsel bir kapasiteye sahip olduğu sonucuna varılabilir.
    2) Kalp ve Zihin İlişkisi
    İslam felsefesi ve tasavvuf geleneğinde kalp, aklın fonksiyonlarını yerine getiren bir merkez olarak kabul edilir. Örneğin:
    İmam Gazali ve diğer İslam düşünürleri, aklın insanı bilgiye ve hikmete ulaştıran bir araç olduğunu, ancak bu bilgiyi doğru bir şekilde kullanmanın kalbin temizliği ve saflığına bağlı olduğunu belirtir. Bu yaklaşımda, düşünce ve idrak sadece akılla değil, kalbin manevi durumu ile de bağlantılıdır.
    Tasavvufi öğretilerde kalp, Allah'a yakınlık sağlamak için arınması gereken en önemli yerdir. Çünkü kalp arındıkça, insan hakikatleri daha iyi anlar ve doğru düşünceye ulaşır.
    3) Modern Bilimsel Perspektif
    Modern bilimsel açıdan, kalp biyolojik olarak düşünme işlevine sahip bir organ değil, ancak beyindeki zihinsel süreçlerle doğrudan bağlantılıdır. Özellikle sinir sistemi üzerinden kalp ve beyin arasında sürekli bir iletişim vardır. Araştırmalar, kalbin beyine sinyaller gönderdiğini ve bu sinyallerin beyindeki duygusal ve düşünsel süreçleri etkilediğini göstermektedir. Ayrıca, stres, sevgi, huzur gibi duyguların kalp atış hızını değiştirdiği ve bunun da zihinsel durumu etkilediği bilinmektedir.
    4) Kalbin Sembolik ve Manevi Rolü
    Kültürel ve manevi açıdan kalp, her zaman içsel bilgeliğin, sezginin ve doğruyu yanlıştan ayırt etmenin merkezi olarak görülmüştür. Batı felsefesinde de kalp, duyguların ve insan doğasının derinliğini sembolize ederken, akıl soyut düşüncenin sembolü olmuştur. Ancak bu iki alan arasında bir denge kurma fikri yaygındır.
    Sonuç
    Kalp ve düşünme arasında, manevi, felsefi ve sembolik açıdan güçlü bir ilişki vardır. Kalp, düşüncenin merkezi olarak hem zihinsel hem de manevi kapasitemizi temsil eder. Kur'an'da ve İslam düşüncesinde bu ilişki, kalbin arınmış olmasıyla doğru düşünceye ulaşmanın mümkün olduğu şeklinde açıklanır.

  • @Kerem-q7p
    @Kerem-q7p Месяц назад +1

    Anlatılanları gayet makul ve anlaşılır buldum.
    Üslubunuz zaten muhataplarınızdan farkınızı ortaya koyuyor.
    Allah razı olsun.

  • @muhammedbasci670
    @muhammedbasci670 Месяц назад +6

    Videolarınız çok önemli konuları ele alıyor. Lütfen devam ediniz. Allah razı olsun ikinizden de.

  • @erhane5454
    @erhane5454 Месяц назад +5

    Yayınlarınızda seçtiğiniz konular çok isabetli ve iyi bir düzeyde ele alıyorsunuz tebrikler..

  • @sclaL
    @sclaL Месяц назад +2

    Tesekkur ederim program için, iyi ki bu program var.

  • @FerihanColakYlmaz-se5rk
    @FerihanColakYlmaz-se5rk Месяц назад +1

    Hocam hepimiz biliyoruzki herkesin bir fikri olablir . Farkli olmasi da normaldir. Ancak benim karşı yayında dikkatimi en cok çeken konudan ziyade sizi elestirdikleri hususlarda eleştirdiği yöntemi veya bakış açısını bizzat kendisi yapmasıdır.

  • @Halimselim-w2s
    @Halimselim-w2s Месяц назад +1

    Bu konuları derinlikli şekilde anlayabilmek için sanatçı zihin ve ruhlarla analoji kurabilecek derin filozofik sezgi ve derin hislere sahip olmak gerekiyor. Aksi takdirde sözü edilen kişi ve kişilerin durumuna düşersiniz… ortak duyumlara sahip olduğumuz değerli insan Ömer Ergi beyle bu konuları konuşmayı çek isterdim…

  • @vaspapad2995
    @vaspapad2995 Месяц назад +6

    Programlarınız çok faydalı. Hem cevap veriyorsunuz aynı zamanda yeni pencereler açıyorsunuz

  • @iffetsevgin9690
    @iffetsevgin9690 Месяц назад +1

    Hocam maalesef tahrip kolay yapmak zor. Bulumduğum yerde bir dil uzmanıyla tanıştım. Arapçanın çok geniş bir kelime yapısına sahip olduğunu söylemişti çok iyi açıkladı. Sizde onu destekliyorsunuz. Emeklerinize sağlık Allah razı olsun. Maalesef gençlerimizi böyle zehirliyorlar.

  • @alirzabayankulu4091
    @alirzabayankulu4091 Месяц назад +2

    Hay Allah razı olsun yine bizi aydınlattınız emeğinize ilminize sağlık

  • @Blondon2022
    @Blondon2022 Месяц назад +1

    Boyle guzel programlar yaptiginiz icin tesekkur ederiz. Medenilere galebe ikna ile prensibince, herseyi mantikli bicimde anlamaya ve anlatmaya devam etmek lazim

    • @tanerserdar
      @tanerserdar Месяц назад

      Bakalım göreceğiz aga. Yeni bir detaylı video geliyormuş. Gerçi siz Dücanenin hakaret videosunu kalibre olarak görüyorsanız, izlemenize gerek yok, baştan karırımızı vermişiniz zaten.

  • @miktatayaz6145
    @miktatayaz6145 Месяц назад +5

    Acaba Rabbimize hayranlık duyacak yeni bilimle ilgili,yada Efendimize yeniden Muhammedunresulullah dedirtecek yeni keşifler ilgili bi program.Bu art niyetli insanların sorgulaması,düşmanlığı bitmez,bitmeyecek,bizlere bazen yeni bilimle ilimle dinimizin mükemmelliği programları heyecanla beklesek😮

  • @QuantumChromo
    @QuantumChromo Месяц назад +11

    Allah razı olsun kıymetli Ömer Hocam ve Aydoğan Bey

  • @HarunSar-up3ei
    @HarunSar-up3ei Месяц назад +12

    Allah razı olsun çok değerli hocalarım❤❤

  • @hidayet-mq7su
    @hidayet-mq7su Месяц назад +1

    Teşekkürler çok değerli yorum ve değerlendirmeler…

  • @sumeyrayildiz264
    @sumeyrayildiz264 Месяц назад +1

    Sohbetleriniz o kadar güzel ki kimi görsem sizi tavsiye ediyorum iyi ki varsınız

  • @Yusuf-lar
    @Yusuf-lar Месяц назад

    İnsan olanın kişiliği üslubunda saklıdır. Bu seviyeli muhabbetleriniz için çok teşekkürler.

  • @saraaksoy8040
    @saraaksoy8040 Месяц назад +2

    Allah razi olsun hocam iyi ki varsiniz

  • @DerbederBiri
    @DerbederBiri Месяц назад +6

    Çok teşekkür ederim yaptığınız videolardan dolayı İzmir'den selamlar 🎉

  • @mustafa-mi4ep
    @mustafa-mi4ep Месяц назад +3

    Müthiş olmuş teşekkür ederiz

  • @mavi1651
    @mavi1651 Месяц назад +1

    Allah sizlerden razı olsun 🍀

  • @gog9095
    @gog9095 Месяц назад +18

    Affedersiniz, Dücane Cündioğlu ateist mi demek istediniz? Çünkü onu da aynı güruha kattınız Hocayı. Bu, Hocaya yapılacak en büyük bühtandır.

    • @tanerserdar
      @tanerserdar Месяц назад

      Anladığım kadarıyla Ahmet Arslan için demişler.
      Dücane hoca Nihilist olduğunu söylüyor.

    • @gokhandinc4426
      @gokhandinc4426 Месяц назад

      Dücane ateist değil kibirist götlekist

    • @ihsanyuce9780
      @ihsanyuce9780 Месяц назад +2

      @@tanerserdarne farkeder, adamların inancından kime ne? Onların yaptıklarının da dine saldırı olduğunu düşünmüyorum.

    • @gog9095
      @gog9095 Месяц назад +2

      @@tanerserdar Dücane Hocanın ne söylediğine bakan ve anlayan veya anlamak isteyen var mı acaba? Ne söylendiği gayet açık. Herkes anladı.

    • @fatmaebrarada923
      @fatmaebrarada923 Месяц назад

      Demogojiden başka ne yapıyor ki Dücane. Kimsenin de anladığı falan yok merak etmeyin.

  • @SEDEFKAR
    @SEDEFKAR Месяц назад +7

    Yüreğinize sağlık güzel insanlar

  • @smaznktey6163
    @smaznktey6163 Месяц назад +3

    Değerli tespitleriniz için çok teşekkürler.

  • @interaltd
    @interaltd Месяц назад +2

    Yüce Allah sizden razı olsun!

  • @Humeyra-po5bd
    @Humeyra-po5bd Месяц назад +1

    Teşekkürler... Ağzınıza yüreğinize sağlık 👏👏👏

  • @aliakkiz3163
    @aliakkiz3163 Месяц назад +3

    Şeytanın en büyük desisesi kendisini kendine tabi olanlara inkar ettirmesidir.

  • @bugrakanmaz6121
    @bugrakanmaz6121 Месяц назад

    Here’s a short list of languages ranked from most to least words:
    English - 1,000,000+ words
    Japanese - 500,000+ words
    Arabic - 500,000+ words
    German - 300,000+ words
    Russian - 150,000+ words
    Hindi - 120,000+ words
    Turkish - 111,000+ words
    Spanish - 100,000+ words
    French - 100,000+ words
    Portuguese - 100,000+ words

    • @KamuStoku
      @KamuStoku 27 дней назад +1

      Microsoft copilot a sordum 6 ila 12 milyon arasında kelime var Arapçada.

  • @MehmedArl
    @MehmedArl Месяц назад +1

    Allah razı olsun
    Ağzınıza sağlık

  • @gunahkecisi1344
    @gunahkecisi1344 Месяц назад +1

    Allah razı olsun , ömer bey, Aydoğan bey, 🙏

  • @haticekubrayigit571
    @haticekubrayigit571 Месяц назад

    Chatgbt ye ufak bir cümleyle sordum, verdiği cevap “1.Arapça: Arapça, kök temelli yapısı ve türetme kuralları sayesinde çok zengin ve kendi içinden kelime türetebilen bir dildir. Kök harf sistemiyle tek bir kökten onlarca farklı kelime üretilebilir ve bu kelimeler farklı anlamlar kazanabilir. “
    Kolay araştırmalarla edinebileceğiniz yanıtlar için Ömer Hocamı yormayın vesselam…

    • @KamuStoku
      @KamuStoku 27 дней назад

      Microsoft copilot a sordum 6 ila 12 milyon arasında kelime var Arapçada.

  • @halildemir6638
    @halildemir6638 Месяц назад +7

    Hollanda Laheyden Selamlar guzel kardeslerim iyi ki varsiniz. Sizi gormeden ne ise ne de uykuya dalabiliyorum.

  • @arelortega1165
    @arelortega1165 Месяц назад +1

    Emeğinize sağlık hocam

  • @nuriyigit5635
    @nuriyigit5635 Месяц назад +1

    Değerli bilgilendirmeleriniz için teşekkürler Hocam. "Kötülük Problemini" de islam ve Kuranı Kerim e göre açıklar mısınız. Dinimizin dünyadaki masum çocukların eziyet görmesi, öldürülmesi, dünyadaki adaletsizlikler konusunda yaklaşımı nedir? Neden azgınlar ve zalimler bu dünyada sefa sürüyorlar. Ergenlik çağına gelmeyen, 10 yaşına bile gelmeyen çocuklar ölünce, öldürülünce nasıl bir sınava tabi tutulmuş olacak. Küçücük yaşta olan çocuklar ahirette hangi amele göre değerlendirilip, cennet veya cehennemdeki yerleri nasıl belirlenecek. Allah küçük çocukların öldürülmesine, zulüm görmesine neden engel olmuyor. Allah neden o çocuklara da iyi bir müslüman olmak yolunda, cennetin en üst mertebesine yükselmeyi hak etmek yolunda kendilerini ispat etmeleri için bir fırsat vermiyor. Bu konuları da açıklarsanız size duacı oluruz.

  • @zekeriyacnar1123
    @zekeriyacnar1123 Месяц назад +1

    Teşekürler Ömer hocam,Aydoğan bey bu şekilde gençlerin zihinlerinin zehirlenmesinin önüne geçiyorsunuz

  • @ahmetnamaz-ct1mn
    @ahmetnamaz-ct1mn Месяц назад +6

    Hürmetler sayın hocam ❤❤

  • @kenantoker3925
    @kenantoker3925 Месяц назад +7

    Ağzınıza sağlık hocam

  • @misafir2050
    @misafir2050 Месяц назад +1

    Iyi yayinlar hocam

  • @hidayet-mq7su
    @hidayet-mq7su Месяц назад +1

    Akıl(beyin) ve vicdan(kalp) sahipleri için şu kainat kitab ı kebiri büyük bir delildir…!

  • @RandomUser_111
    @RandomUser_111 Месяц назад +2

    Hocam ayet bu:
    "اَفَلَمْ يَسٖيرُوا فِي الْاَرْضِ فَتَكُونَ لَهُمْ قُلُوبٌ يَعْقِلُونَ بِهَٓا اَوْ اٰذَانٌ يَسْمَعُونَ بِهَاۚ فَاِنَّهَا لَا تَعْمَى الْاَبْصَارُ وَلٰكِنْ تَعْمَى الْقُلُوبُ الَّتٖي فِي الصُّدُورِ"
    "Yeryüzünde dolaşmıyorlar mı ki, bu sayede akledecek kalpleri veya işitecek kulakları olsun? Çünkü gerçek şu ki, gözler kör olmaz, fakat göğüslerdeki kalpler kör olur." (Hac Suresi, 46. ayet)
    "Akledecek kalpleri" ifadesi, Arapça cümlede geçen يَعْقِلُونَ بِهَا قُلُوبٌ (ya'qilūna bihā qulūb) yapısından çevrilmiştir.
    1. قُلُوبٌ (Qulūb) -Kalpler
    - قُلُوبٌ kelimesi "kalpler" anlamına gelir ve bu, çoğul bir isimdir. Tekili قَلْبٌ (qalb)'dir. Kur'an'da kalp, sadece duygusal bir organ değil, akletme, düşünme ve anlama gibi zihinsel fonksiyonların da merkezi olarak kabul edilir.
    2. يَعْقِلُونَ (Ya'qilūna) - Aklederler / Anlarlar
    - يَعْقِلُونَ, "akletmek, anlamak, kavramak" anlamına gelen عقل (aql) kökünden türemiştir ve çoğul bir fiildir. Anlamı "aklederler" ya da "anlarlar" şeklindedir.
    - Fiilin kullanıldığı cümlede "kalpler" ile birlikte geçtiği için, akledecek olan organın kalp olduğu ima edilir.
    3. Tamlamanın Anlamı
    - Akledecek kalpleri ifadesi, kalplerin sadece duygusal yönünün değil, aynı zamanda akletme, yani düşünme, anlama ve idrak etme fonksiyonlarına da sahip olduğunu belirtir. Kur'an'da kalbin zihinsel fonksiyonlara atıfta bulunulması, insanın düşünsel ve manevi algısını bir bütün olarak değerlendirir.

    Bu tamlama, insanın kalbiyle düşünme kapasitesine sahip olması gerektiğini, ancak bazı insanların bu kapasiteyi kullanmadığını vurgular.
    Burada neden akletmek için beyin yerine kalp kullanılmış. Akledecek kalp kullanımı var burada. Kalp düşünme merkezi mi? Ayeti açıklarsanız sevinirim.

    • @cihanturanesc
      @cihanturanesc Месяц назад

      sırayla gitmen gerek öncelikle ilk etapta bizim duyulur aleme entegre ettiğimiz güncel akıl algısını anlamamız gerekiyor , yani var olan paradigmada duyulur alemi
      akılla açıkladığımız gibi aklı da duyulur alem üzerinden açıklıyoruz , fanatizmi alışkanlık haline getiren akademisyenlerin, dindarların özelikle anlamak istemediği konu burası...
      Beyin Aklı Temsil Ederse Mantığın Merkezi de Haliyle Beyin olması Gerekir...
      Böyle olduğunu varsayalım o zaman kendi ölçülerimize göre kıyafet biçtiğimiz mantıkla neleri kavrayabiliriz ... peki o kendi gerekçelerimizle sınırlarını çizdiğimiz mantık alanına gelmeyen kavramları ne yapacağız çözümü es geçmek mi ? iyi de bu refleks bizi somut evrede hapsolmuş çocukların algı seviyesine götürmez mi .... '' bu kavrama, diktiğim mantık elbisesi uymadı o zaman o kavram yoktur, içi boştur, safsatadır, retoriktir...'' mi demeliyiz...bu tamamen işine geldiği gibi davranıp kolaya kaçmaktan başka bir şey olmaz...
      Neden İlahi Kitap altını çize çize insani görüşü, algıyı kalp alanına çekmeye çalışıyor ? gerçekte böyle bir alan olamaz mı, bu alanı kabul ettiğimizde bizim hangi sorunlarımızı çözüyor, çarprazlama düşünmek gerekmez mi.....Buna vasat bir yeterlilikle yapabileceğimiz '' O zamanlarda arab literatüründe olmadığından dolayı beyin ifadesi veya onun alternatifi olan başka bir kelime İlahi Kitap ta geçmemiştir'' yorumu yeterli midir ? yoksa Kitap ta kasıtlı bir yönlendiriş, algısal tasarım mı var...
      Şimdi uzun bir meselenin kısa izahını yapmaya çalışayım literatürde ki aklın ne olduğunu ve kapsamını holigan dindarlar anlayamasa da Aklın, sözcüğün ve duyulur alemin girift kolektif işleyişlerini , evirilişlerini göz önüne aldığımızda , fiziksel alemi dayattığımız akla, gerçekten de metafizik alemin kavramları hakkında bir şeyler söylemesini bekleyemeyiz, sonuçta şunu biliyoruz ki ben deneyimlediğim alemde ki objeye masa dediğim anda onu diğer her şeyden koparıp madde ve suret olarak kavradığımı yani kuşattığımı iddia etmiş oluyorum yani ciddi ciddi sahip olduğum akılla onun tüm bilgisine ulaşmış olduğuma inanıyorum ve gerçekten bu inanç pratikte de çok işe yarıyor bilimde böyle ilerliyoruz, zamanında bazı sivri zekalı felsefeciler '' yok aslında biz varlıkları anlayamayız varlıklar arasında ki etkileşimleri, olayları anlıyoruz'' demiş, fark etmiyor bunda da usul aynıdır bir olguya fokuslanıp onun hakkında yargı ve hükümde bulunduğum anda o olayı kavrarken aynı varlığa uyguladığım yöntemi uyguluyor değilleme yaparak o olayı diğer olaylardan çekip koparıp tanecik haline getiriyorum ... İşte tam da buna aklın krallığı demekte beis görmüyorum ,her ne oluyorsa hepsini akıl kendi üzerine alıyor...........dominat aklın karşısında diğer her şeyin rolünü anlamak çok önemli, akıl burada aktör mü faktör mü veya bunu abartırsak bir senarist mi....bu denli öz güvene sahip bir akla, metafiziksel alana dair hükümde bulunma yetkisi verdiğimizde ne demiş oluyoruz, burayı düşünmekten nasibi olmayanlar inatla anlamak istemiyorlar? Kavramlarla duyulur alemde yönünü bulmaya çalışan, Organon olarak çerçevesi çizilmiş, dizayn edilmiş bir akla alışık olmadığı metafiziksel zeminde yürüyebileceğini iddia etmek, rastgele birini seçip ipte yürüyebilir demeye benziyor, işte bu literatürdeki aklın ne olduğunu bilmemekten ileri geliyor... Az da olsa bunu anlayan akıl vicdan tutulması yaşamayan duyarlı aklı selim müslimanlara söylemek gerekirse bu açmazın zor olsa da çok iyi bir çözüm yolu var ... ama akıl vicdan haricinde ciddi özveri ve zaman gerektiriyor...özveri zaman derken gözünün yaşına bakmadan bir süre tereddüt etmeden ömürlerin harcanmasından bahsediyorum....

    • @ibrhmshn
      @ibrhmshn Месяц назад

      Vicdanlarınızla düşünün diyor olmaz mı çünkü kalp gören de bir organ değil ama kalpleri kör de diyor ya da kalp ile tasdik gerektiğinden olamaz mı yani edebi bir dille söylemiş değil midir ? O günkü toplum beyni bilmiyor diyelim o zaman da zaten mantıklı olan anlayacakları dilde anlatmak olacaktır.Burdan malzeme çıkmaz yani.

  • @mesudeecit5073
    @mesudeecit5073 Месяц назад +2

    Allah razı olsun ebeden amin

  • @MustafaÖztürk-h7n
    @MustafaÖztürk-h7n Месяц назад +6

    Allah razı olsun

  • @35354
    @35354 Месяц назад +1

    Emeğinize sağlık çok teşekkür ederim

  • @oguzhanaltuntas6753
    @oguzhanaltuntas6753 Месяц назад +3

    Çok kaliteli bir program ❤

  • @freier3243
    @freier3243 Месяц назад +1

    Teşekkürler ❤

  • @Nooor03
    @Nooor03 Месяц назад +6

    Samimi bir hal hatır sormak ne güzel

  • @sebahattingunday1928
    @sebahattingunday1928 Месяц назад +2

    "Kalbiniz yok mu, düşünmüyor musunuz?" dan düşünmenin kalp ile olduğunu düşünmek yoldan çıkmak için direksiyonu zorlamaktır. Hissiz misiniz, düşünmüyor musunuz vurgusu olarak anlamamak için mantığı keyfince işletmiş dündioğlu.

  • @highland8037
    @highland8037 Месяц назад +6

    İyi yayınlar,kolay gelsin..

  • @mulayim4391
    @mulayim4391 Месяц назад +3

    Kıymetli hazirun Arabi lisan adına, Alman ve ingilizler bile Arabiceye hürmeten arabic demekteler, umarız fars p harfi dahil eylemeden hitab nasıl bulunur ve dilin derinliğine dalabiliriz!

  • @ridvangungor5284
    @ridvangungor5284 Месяц назад +2

    Teşekkürler güzel insanlar

  • @mustafanuroglu5827
    @mustafanuroglu5827 Месяц назад +2

    kısa ve net.. teşekkürler

  • @nejatbayri2466
    @nejatbayri2466 Месяц назад +4

    Ortalığı boş bırakmadığınız için teşekkür ederiz hocalarım...

  • @abdullahdogan4758
    @abdullahdogan4758 Месяц назад +1

    Ömer hocam harikasınız

  • @ozgurruh1820
    @ozgurruh1820 Месяц назад +8

    🦄🦄🦄🦄yUnicorn' ları yedirmeyiz Hocam.. Onlar sucuk olmayacak 😂😂😂😂

  • @asliaslan1575
    @asliaslan1575 Месяц назад +2

    Allahım emeğinizi mükafatlandırsın

  • @alimkocak2393
    @alimkocak2393 Месяц назад +1

    Tesekkurler...

  • @emre210
    @emre210 Месяц назад +1

    Kuranı Kerim de tüm meyve sebze isimleri hayvan isimleri olsa kaaç cilt olurdu ve herkese gerekir mi? Kur'an hayat ile bir bütün, hayatı nasıl algılamalıyız hayatı nasıl yaşamalıyız bunu algılayamayan garip bir bakış tarzı inkarcılık.

  • @serkay62
    @serkay62 Месяц назад +6

    Dinlediğinizi hiç anlamamışsınız. Dücane Bey’i bir kaç kez dinlemeniz gerektiği açık.

  • @ahmetemre9335
    @ahmetemre9335 Месяц назад +5

    🌹🌹🌹🌹🌹

  • @mirzahamza9976
    @mirzahamza9976 Месяц назад +2

    Teşekkürler

  • @adem_7001
    @adem_7001 Месяц назад +3

    Hocam çok güzel açıklayıp izah ediyosunuz ama Kör birine renklerden Ay ve Yıldız'dan bahsetmek ne kadar anlamsızsa ateis'te de hakikatten bahsetmek o kadar boş.

  • @hintli48
    @hintli48 Месяц назад +4

    Eeeee. Siz şimdi karşı tarafa cevap mı vermiş oldunuz?

  • @yavuzyildirim1421
    @yavuzyildirim1421 Месяц назад +1

    Teşekkürler🎉🎉

  • @dadas1898
    @dadas1898 Месяц назад +1

    Ağzınıza sağlık

  • @yusefhd9125
    @yusefhd9125 Месяц назад +1

    Iyi yayınlar

  • @ozgurruh1820
    @ozgurruh1820 Месяц назад +3

    "Haşeriye"😊

  • @mulayim4391
    @mulayim4391 Месяц назад +4

    Kıymetli hazirun Arabi lisan adına, Alman ve ingilizler bile Arabiceye hürmeten arabic demekteler, umarız fars p harfi dahil eylemeden hitab nasıl bulunur ve dilin derinliğine müsebbibül esbabı buluş namına dalabiliriz! Esenlikler

  • @mesudeecit5073
    @mesudeecit5073 Месяц назад +3

    Bir Müslüman 'ın imanı o kadar kuvvetli ve sarsılmaz hadsiz hüccetlere dayanıyor ki, inkarda hiçbir özür kalmıyor. Adeta akıl, kabulde mecbur oluyor .

  • @hakanreis994
    @hakanreis994 Месяц назад +1

    Dilinize yüreğinize sağlık

  • @mesutgulec7550
    @mesutgulec7550 Месяц назад +2

    İyi yayınlar

  • @duman9
    @duman9 Месяц назад +2

    Teşekkürler.

  • @barssaglam8400
    @barssaglam8400 Месяц назад +8

    ❤❤❤

  • @gulevran1261
    @gulevran1261 Месяц назад +6

    👍🤲

  • @akifeker5903
    @akifeker5903 Месяц назад +6

    🕋🌹

  • @orhanpoyrazoglu1771
    @orhanpoyrazoglu1771 Месяц назад

    Karşınıza aldığınız insanı karşınıza alarak konuşabilirseniz daha iyi olur… hakikatı arayan insan bunu yapar…düşünme melekesi bunu yapmayı gerektirmez mi?

  • @Paris44.
    @Paris44. Месяц назад +4

    👏🏼👏

  • @MuDi-kh5ut
    @MuDi-kh5ut Месяц назад +1

    Birde aslında dikkate alınip cevap verilecek kişiler değiller de ilginç bı şekilde takip eden kafası karışık insanlar var.

  • @necmigok141
    @necmigok141 Месяц назад

    Zaten Gazali bunu Bin yıl önce tarif bile etmiş.. Kalp PADİŞAH, Akıl ( beyin..) VEZİR diye..Son Karar merci Padişahtır..

  • @nihatparlak3685
    @nihatparlak3685 Месяц назад +2

    allah razi olsun. kendisini her seyi bilir zanneden kendisini bilmeze gereken cevabi vermişsiniz

  • @fakiraltun5195
    @fakiraltun5195 Месяц назад

    Tebrikler 🎉🎉🎉

  • @ekmansakin7183
    @ekmansakin7183 Месяц назад +1

    Teşekkürler kardeşlerim

  • @simalyldz9099
    @simalyldz9099 Месяц назад

    Helal olsun👏👏👏👏

  • @FarukFinancium
    @FarukFinancium Месяц назад +1

  • @aysekarakas4676
    @aysekarakas4676 Месяц назад +6

    👍👏👏🤲❤️

  • @av2487
    @av2487 Месяц назад +4

    bahse konu olan zat bir tv programında kendinisi anlamak isteyenlerin Google da nihilizme bakmalarını söylemişti.

  • @alpyusufmehmet4473
    @alpyusufmehmet4473 Месяц назад +3

    🎉🎉❤❤🎉

  • @benaslancan3473
    @benaslancan3473 Месяц назад

    Mesele
    Kalp ya da Beyin değil
    Asıl mesele dil dir
    İnsan dilin sınırları içindedir
    Neden öyledir?
    Kültürel nedenlerle mi?
    Dilin kökenini araştıran
    Ve de Bilgi Felsefesi okuyan her insan asla asla ve işkembeden konuşmaya devam etmez.
    Bakın
    Bilinç nedir
    Ruh nedir
    Beyin nedir
    Sağlık nedir
    Zengin kimdir
    İşte bunların hepsi birer muammadır
    Din de
    Bilim de kesinlikle sanmalardan sanrılardan oluşur
    Bilgi nedir?

  • @abdullahcavl963
    @abdullahcavl963 Месяц назад +5

    ❤ var olun sağ olun