Foarte bine explicat. Chiar și pentru aceia care nu sunt de meserie dar care le place natura și vor să aibă pomi fructiferi pe lângă casă. Succes în activitate👍🥂
Multumesc mult pentru video! Stiam in mare cam ce ar trebui facut, dar explicatiile clare si mai ales faptul ca aratati ce trebuie taiat/lasat si de ce,m-a ajutat f mult. Acum stiu ce am de facut! Poate n-o sa fac o treaba la fel de buna ca dvs dar macar am inteles ce si cum!
Mulțumesc și eu. Totul pornește de la cunoașterea nevoilor pomului fructifer și a felului în care acesta rodește. În rest, este artă 🙂 Un an rodnic vă doresc!
Felicitări pentru cea ce cunoașteți și împărtășiți și cu alții sigur nu suntem perfecți dar apreciez curajul și felul frumos de a explica. Un tutorial nu prea lung și ușor /relaxant de urmărit. Succes și rod bogat vă doresc! 🙂🤗
Singurul principiu pe care nu l-ati respectat, este ca ramurile de semischelet (subsarpante) trebuie sa fie subordonate ramurilor de schelet (sarpante). La acest pom au aceeasi vigoare si aceeasi inaltime si putin cam numeroase. Mult succes in ceea ce faceti.
Este foarte aglomerat - prea multe sarpante si subsarpante ! -iar taierile in ramuri de un an , vor genera alte multiple ramificari ! Intr-un an ploios , rapanul si fainarea , vor face prapad , in marul curatat de d-voastra ! Respect , ptr bunele d-voastra intentii , dar .... atat !!
Scurtarea ramurilor anuale nu le opreste cresterea ci o stimuleaza! Ramurile pe care le-ati scurtat la varf vor genera alte cresteri si vor inalta pomul.
Dacă voi avea ocazia, o voi face. Dar nu vor apărea mulți lăstari lacomi, atât timp cât tăierile s-au făcut la inel. Pomul are nevoie și de frunze, trebuie să existe o proporție între frunze și fruct.
Multumim mult ,frumos explicat si aratat pt .noi incepatori.Eu am o intrebare ,am un pom care face multe crenguțe deasupra si nustiu ce sai fac,anul trecut leam taiat si anul asta am mai multe crengi scurte chiar tufe mici ..am crezut cas smicele si am lasat dar toate merg in sus.Multumesc
Sunt lăstari lacomi. S-a întâmplat așa pentru că ați lăsat cepi atunci când ați tăiat. Trebuie tăiat la inel, adică razant pe tulpină, să nu lăsați nimic care poate genera creșteri, dacă nu vi le doriți.
Le scurtați un pic, cu o treime maxim, dacă încurcă sau dacă depășesc 60 cm. Sau le tăiați de tot dacă sunt crescute necorespunzător. Mărul produce pe ramuri care au doi sau mai mulți ani
@@calinmitea-ts4sg Fructele nu sunt doar pe vârfuri. Uneori mai reducem și din rod. Nu este musai să păstrăm tot ce vedem. Important este să lăsăm lumina să pătrundă și să nu se intersecteze ramurile între ele. Dacă se intersectează, se vor lovi între ele sau se vor sprijini unele de altele, sub greutatea fructelor. Așadar, faceți în așa fel încât să nu se întâmple asta.
@@doce7678 Asa este, aveti dreptate, stimata doamna! Puteti sa-mi spuneti cum reusesc sa"intineresc" un prun batran? Am taiat o ramura interioara, dar de acolo mi-au dat mai multi lastari lacomi, un"stufaris" practic...
Da, mă gândeam să fac la primăvară o prezentare dedicată tăierilor pentru acest tip de măr. Starkrimson rodește pe ramuri scurte, de tip spur. Principiile sunt cam aceleași cu unele specificații.
Sigur că merge. Important este ca pomul să aibă acces la apă, aer și lumină. Faceți tăierile corespunzătoare în funcție de cum sunt dirijate șarpantele. Am și eu vreo doi meri, cu multileader. Nu e nici o problemă, totul trebuie luat ca pe o joacă, respectând bineînțeles regulile jocului. Puteți să îi faceți și bonsai, este o problemă strict estetică. 😉
Eu am taiat la un mugure exterior, care sa uscat si a pornit din urmatorul mugure,mergand in jos...oare de ce? Trebuie lasat mai mare distanta fata de ultimul mugure ?
Depinde ce vreti sa spuneti prin calitate. Eu de exemplu consider calitate mere medii si foarte dulci brix mare, nu mere mari. Si acest tip de taiere si formare, pare o proportie foarte buna intre calitate si cantitate. Deci chiar o felicit pe aceasta doamna.
Pomul are încă viață în el. Așteptați până se duce seva în rădăcini. Puteți apoi să îl tăiați oricând aveți temperaturi minime de -3 -5 grade Celsius, câteva zile consecutiv. Adică să nu fie mai frig de atât. Până la primăvară aveți tot timpul.
Mulțumesc. Eu nu îi chinui prea mult. Prefer să îi las mai clasici. Tăierile drastice duc la creșteri stufoase iar la mine așa arată an de an, înainte de tăiere. Tai strict ceea ce încurcă lumina și circulația aerului. Nu este livadă intensivă.
@@doce7678 am lăsat părerea mea ..doar ptr o producție a fructelor de mărime mai mare ...ptr faptul că am văzut binecuvîntarea de a avea o așa mare suprafață și mărime a livezi dv..si noi unii avem 7 pomi in grădinile noastre înghesuite si urmărim clasificarea rodului in mărime...de aceea am sesizat că ar merge urmărire volumului fructului... fiți sănătoasă si Dzeu să dea un rod bogat anul acesta...salutări de la... perugia... dar incurînd ma voi intoarce pe meleagul bucovinei la suceava...🤝
Toate scurtarile acestea fara limita si lasarea de cepi la semintoase transforma pomul intr-un MATUROI!Numai daca parul avea ax central se mai permitea lasarea de cepi!
Tăierile la prun se fac la cep de 15 20 centimetri, subordonarea subșarpantelor, la șarpantelor principale, normarea la rod, și prin transferuri la exterior când se vrea deschiderea coroanei, și cel mai important nu se elimina ramurile anuale dacă se elimina ramurile anuale se provoacă la creștere prin lastari și se vor forma maturi. Ramurile anuale vor deveni ramuri de rod anul 2 abea atunci se pot face taieri.
Foarfecele probabil era neascutit sau mai degraba d-na nu avea pozitie buna sa taie ramura. Aceasta foarfeca tip nicovala e printre cele mai bune marci. Taie fara leziuni in lemn, poti taia extrem de mult si n-o simti sa-ti forteze mana, e usoara. Are un mecanism de blocare extrem de bun si usor de inchis/deschis cu degetul. Cei care au comentat mai jos si zic ca aceasta foarfeca nu e buna in mod cert nu stiu ce vorbesc fiindca n-au incercat-o. Le-as recomanda sa taie la o livada o zi cu o foarfeca tip bypass, si apoi a doua zi cu asta. Singurul dezavantaj al foarfecilor de acest tip e ca nu sunt ascutite la varf si nu pot patrunde usor chiar in orice unghi mic. Mai ales pentru doamne care trebuie sa-si protejeze si mana si articulatiile, aceasta foarfeca e varianta perfecta.
Mulțumesc. Așa este. Nu am avut poziție. Iar acei lăstari lacomi erau apropiați unii de alții și s-au prins doi o dată. Nu am de gând să schimb foarfecele, mă împac bine cu el.
''Sora mireasa'' nu sunt pentru dvs., ați greșit persoana! Da, știu că am nevoie de un foarfece mai bun. Taie foarte bine și acesta, momentan. Lacomii aceia pe care m-am chinuit să îi tai, erau poziționați în așa fel încât nu am avut un acces facil la ei. Dar mulțumesc de vizionare și de sfat.
eu chiar o felicit pe doamna respectiva, e destul de greu pt o doamna sa faca dita mai livada singura, nu e mare dar vad ca sunt mai bine de 50 de pomi acolo
@@sentra6661 Sunt de acord , tot respectul pt doamna . si eu am o sora care adora sa se ocupe de vita de vie si pomi fructiferi , arbusti si tot felul si se descurca bine . in fiecare an o ajut sa curete pomi ...
Este mică și foarte ușoară. Nu îmi obosește mâna, chiar mai vreau să îmi achiziționez una la fel :) Taie foarte bine, acolo nu am avut acces la acei lacomi. Este o foarfecă de gradină tip nicovală, Wolf Garten RS-EN, performanță de tăiere pana la 19 mm Ø. Am încercat și cu altele dar tot la asta m-am întors.
@@doce7678 cunosc acest tip de foarfecă, fiindcă o am și eu ! Dar are un păcat, tinde să de slăbească și nu mai calcă ferm pe nicovală . Și mai este ceva, brațele( mânerele)sunt destul de scurte . Acestea sunt observațiile mele !
@@stoicaromeo8462 Da, este posibil ca la un moment dat să cedeze. Și observ că are nituri, nu șuruburi. Eu tai cu ea de 2 ani (pomi, muri, zmeură, viță de vie) și încă e bună, de aceea cred că am să îmi mai iau una. Da, are mânerele scurte dar și mâna mea este mică... Pentru un bărbat e posibil să fie incomodă. Am încercat și cu foarfecă cu dublu tăiș (VILLAGER PS 100) dar este prea grea și îmi obosește mâna repede.
Harul pedagogic este esential in educatie. Se simte in vocea doamnei shi in felul rãbdãtor si respectos in explicatii. Un educator este intr-o continuã inbunãtãtire si cel care-i constient de acest lucru, lipsit de arogantsa, ishi va dezvolta calitatea de educator. Tânãra doamnã educator are acest element.
Super fain, multumesc
Felicitari... Esti foarte buna in domeniu
CEL mai bun profesionist ,pe care lam vazut pina ,acum. RESOECT .
De ce abia acum am intales si eu ? Foarte bine explicat si bine proportionat teoria cu practica . Felicitari ! ! !
Mulțumesc! Mă bucur că am fost de folos.
Femeie frumoasa si harnica o adevarata fermiera foarte frumos imi place sa o urmaresc cum explica
O doamnă drăguță care face lucruri minunate !👍🌹
Instructive prezentari
Te admir cu mare atenție.
Mulțumesc pentru sfaturi!
Faleminderit.. urime dhe nje vit te mbare e te shendetshem... prdhime te mbara!!
Thanks a lot, same wishes to you!
Foarte frumos explicat!
Mulțumesc
Imi place prezentarea ,se vede că ești o fată cultă, bravo ție 👍👍👍😙
Mulțumesc!
Frumoasă prezentare! Mulțumim.
Și eu vă mulțumesc!
Super tare, FELICITĂRI!
Mulțumim felicitări și un an imbelsugat
Mulțumesc asemenea!
Super frumos a explicat felicitări
Foarte frumos explicat.bravo
Foarte bine explicat. Chiar și pentru aceia care nu sunt de meserie dar care le place natura și vor să aibă pomi fructiferi pe lângă casă.
Succes în activitate👍🥂
Mulțumesc! Un an nou, plin de bucurii!
Cel mai bun și explicit video de pe youtube😇 Felicitări doamnă!❤
Bună domniță, meserie frumoasă
Super Incintat mulțumesc și FELICITĂRI!
Mulțumesc și eu!
Multumesc mult pentru video! Stiam in mare cam ce ar trebui facut, dar explicatiile clare si mai ales faptul ca aratati ce trebuie taiat/lasat si de ce,m-a ajutat f mult. Acum stiu ce am de facut! Poate n-o sa fac o treaba la fel de buna ca dvs dar macar am inteles ce si cum!
Mulțumesc și eu. Totul pornește de la cunoașterea nevoilor pomului fructifer și a felului în care acesta rodește. În rest, este artă 🙂 Un an rodnic vă doresc!
Felicitări !
bine de tot am invățat si eu
Bravo, binisor!
Felicitari!
Am așteptat aceste precizări mulțumesc.
Totul Incepe de ,,Undeva,,.pe parcurs înaintăm în Excelare.Bravo.
Frumos ,multumim D-na inginera .
Felicitări pentru cea ce cunoașteți și împărtășiți și cu alții sigur nu suntem perfecți dar apreciez curajul și felul frumos de a explica. Un tutorial nu prea lung și ușor /relaxant de urmărit. Succes și rod bogat vă doresc! 🙂🤗
Mulțumesc!
Interesant informația. Bravo, sănătate și succes în continuare ! La mulți ani !
Mulțumesc. La mulți ani !
Singurul principiu pe care nu l-ati respectat, este ca ramurile de semischelet (subsarpante) trebuie sa fie subordonate ramurilor de schelet (sarpante). La acest pom au aceeasi vigoare si aceeasi inaltime si putin cam numeroase. Mult succes in ceea ce faceti.
Mulțumesc! Voi ține cont pe viitor.
Super fain, mulțumesc.
Mulțumesc
Printre putinii holticultori care arata ce este un mugure vegetativ si unul roditor! Felicitari !
Urmariti Pomicola Nalbat, și veți fi incantat.
Imi place ca Nu a mutilat pomul! A lasat un mar fericit!;)
Mulțumesc. Asta este și ideea. Eu nu vreau să intervin asupra naturii mai mult decât este nevoie.
Este foarte aglomerat - prea multe sarpante si subsarpante ! -iar taierile in ramuri de un an , vor genera alte multiple ramificari ! Intr-un an ploios , rapanul si fainarea , vor face prapad , in marul curatat de d-voastra ! Respect , ptr bunele d-voastra intentii , dar .... atat !!
Mulțumesc. Nu am avut nici rapăn, nici făinare.
Este foarte bine explicat doar vreau să menționez că ar trebui să aveți un foarfece mic mai bun, competitiv de o calitate superioara !
Mulțumim
Scurtarea ramurilor anuale nu le opreste cresterea ci o stimuleaza!
Ramurile pe care le-ati scurtat la varf vor genera alte cresteri si vor inalta pomul.
Mulțumesc. Ramurile anuale le scurtez cu o treime doar dacă încurcă și dacă depășesc 50-60 cm. Pomul nu se înalță pentru că nu îi dau eu voie.
Eee nu prea recunoști adevărul, ba ai stimulat la crestere tăind ramura de un an
Pt.virsta care o ai e bine alți au ieșit la pensie și tot nu știu am 72 și zilnic învăț....!
Stimată doamna aş dori să văd şi o tăiere în verde la pomul respectiv adică acei lăstari lacomi care apar.
Dacă voi avea ocazia, o voi face. Dar nu vor apărea mulți lăstari lacomi, atât timp cât tăierile s-au făcut la inel. Pomul are nevoie și de frunze, trebuie să existe o proporție între frunze și fruct.
👍
Multumim mult ,frumos explicat si aratat pt .noi incepatori.Eu am o intrebare ,am un pom care face multe crenguțe deasupra si nustiu ce sai fac,anul trecut leam taiat si anul asta am mai multe crengi scurte chiar tufe mici ..am crezut cas smicele si am lasat dar toate merg in sus.Multumesc
Sunt lăstari lacomi. S-a întâmplat așa pentru că ați lăsat cepi atunci când ați tăiat. Trebuie tăiat la inel, adică razant pe tulpină, să nu lăsați nimic care poate genera creșteri, dacă nu vi le doriți.
LA FAMILIA
Arta meserie si pe intelesul tuturor.La cais cum se face?
Caisul este ''sâmburos'', se taie cam în același mod ca cireșul.
Multumesc.Acum incep si nu stiu nici la cires,va urmaresc si poate postati dv.O seara frumoasa.
Am învățat cu adevărat de la dvs cum se toaletează un pom fructifer.
Ar fi bine dacă ai putea sa mă ajuți la fata locului să pot face ca tine ❤
Este cert, aveti cunostintele necesare si bateti de departe comentacii de profesie de pe aici.
Mulțumesc frumos!
Multumesc pt.explicatii! Dar la mar daca se taie(scurteaza) in ramura de 1 an, asta nu inseamna ca va duce la cresterea si mai mult a lastarului?
Le scurtați un pic, cu o treime maxim, dacă încurcă sau dacă depășesc 60 cm. Sau le tăiați de tot dacă sunt crescute necorespunzător. Mărul produce pe ramuri care au doi sau mai mulți ani
@@doce7678Multumesc pt raspuns! Dar la mar rodul nu este cumva in varful lastarului? Iar daca se taie varfurile lastarului se taie si rodul...
@@calinmitea-ts4sg Fructele nu sunt doar pe vârfuri. Uneori mai reducem și din rod. Nu este musai să păstrăm tot ce vedem. Important este să lăsăm lumina să pătrundă și să nu se intersecteze ramurile între ele. Dacă se intersectează, se vor lovi între ele sau se vor sprijini unele de altele, sub greutatea fructelor. Așadar, faceți în așa fel încât să nu se întâmple asta.
@@doce7678 Asa este, aveti dreptate, stimata doamna! Puteti sa-mi spuneti cum reusesc sa"intineresc" un prun batran? Am taiat o ramura interioara, dar de acolo mi-au dat mai multi lastari lacomi, un"stufaris" practic...
@@calinmitea-ts4sg Voi face un video despre tăierea la prun.
❤❤
Bună taiere și plăcut comentariu.
As fi curios de o taiere la soiul de mar starkimson....ce particularitati de taiere ar avea? Aveti in plan o prezentare video?
Da, mă gândeam să fac la primăvară o prezentare dedicată tăierilor pentru acest tip de măr. Starkrimson rodește pe ramuri scurte, de tip spur. Principiile sunt cam aceleași cu unele specificații.
Oare la măr nu ar merge cu multilider, că am văzut că e la modă și arată super
Sigur că merge. Important este ca pomul să aibă acces la apă, aer și lumină. Faceți tăierile corespunzătoare în funcție de cum sunt dirijate șarpantele. Am și eu vreo doi meri, cu multileader. Nu e nici o problemă, totul trebuie luat ca pe o joacă, respectând bineînțeles regulile jocului. Puteți să îi faceți și bonsai, este o problemă strict estetică. 😉
Eu am taiat la un mugure exterior, care sa uscat si a pornit din urmatorul mugure,mergand in jos...oare de ce? Trebuie lasat mai mare distanta fata de ultimul mugure ?
Da, ați lăsat prea puțin. Aproape 1 cm se usucă.
Super fain👍🌹
A rămas foarte aglomerat, nu veți obține fructe de calitate.
Problema este încă de la formare unde au fost lăsate prea multe șarpante.
T
Mulțumesc. Voi lua în considerare.
Depinde ce vreti sa spuneti prin calitate. Eu de exemplu consider calitate mere medii si foarte dulci brix mare, nu mere mari. Si acest tip de taiere si formare, pare o proportie foarte buna intre calitate si cantitate. Deci chiar o felicit pe aceasta doamna.
Doce dacă nu au cazut încă frunzele pot să încep tăierile?
Pomul are încă viață în el. Așteptați până se duce seva în rădăcini. Puteți apoi să îl tăiați oricând aveți temperaturi minime de -3 -5 grade Celsius, câteva zile consecutiv. Adică să nu fie mai frig de atât. Până la primăvară aveți tot timpul.
Cu ce ii stropiti
CAM MULTE RAMURI DE SKELET!!!!!
Eu am un soi de măr acru cu țepi si face doar câteva mere foarte acre.Ce să-i fac? Columnar cred că se cheamă 😢
Domnita pe anteles'' ai facem poze '' nu uitam la pomi si cam atat'' asa vati exprimat
Ce soi e acest mar? Multumesc.
Topaz.
Puteti sa faceti doua taieturi ca sa nu se sfisie ,cea mica ramasa nu o sa mai aiba greutate ,mare .
E cam incărcat cu ramuri (stufos..scz.).ar mai fi mers pe eliminări..
Mulțumesc. Eu nu îi chinui prea mult. Prefer să îi las mai clasici. Tăierile drastice duc la creșteri stufoase iar la mine așa arată an de an, înainte de tăiere. Tai strict ceea ce încurcă lumina și circulația aerului. Nu este livadă intensivă.
@@doce7678 am lăsat părerea mea ..doar ptr o producție a fructelor de mărime mai mare ...ptr faptul că am văzut binecuvîntarea de a avea o așa mare suprafață și mărime a livezi dv..si noi unii avem 7 pomi in grădinile noastre înghesuite si urmărim clasificarea rodului in mărime...de aceea am sesizat că ar merge urmărire volumului fructului... fiți sănătoasă si Dzeu să dea un rod bogat anul acesta...salutări de la... perugia... dar incurînd ma voi intoarce pe meleagul bucovinei la suceava...🤝
@@icea.i.d.0126 Mulțumesc! Mă bucur din suflet că vă întoarceți acasă.
Ești numai bună de nevastă.Te pricepi la lucruri bărbătesti..❤Bravo ție fată bună.Ai soț,iubit?
Nu m aș uita nici bătut la o femeie care taie pomii😂
Dacă e curatat ana de an, de ce e asa înalt?
Așa i-am vrut pentru că am și mure fără ghimpi aproape de ei și am nevoie de protecție naturală anti vânt și arsuri solare.
NUI filma funduletul ,am vazut cai ,frumos .
Toate scurtarile acestea fara limita si lasarea de cepi la semintoase transforma pomul intr-un MATUROI!Numai daca parul avea ax central se mai permitea lasarea de cepi!
Nu este scurtătură fără limită. Am explicat că am lăsat acei cepi pentru garnisire cu ramuri tinere. Restul a fost tăiat la inel.
👏👏👏💪
Tăierile la prun se fac la cep de 15 20 centimetri, subordonarea subșarpantelor, la șarpantelor principale, normarea la rod, și prin transferuri la exterior când se vrea deschiderea coroanei, și cel mai important nu se elimina ramurile anuale dacă se elimina ramurile anuale se provoacă la creștere prin lastari și se vor forma maturi. Ramurile anuale vor deveni ramuri de rod anul 2 abea atunci se pot face taieri.
Acesta este un măr
@@doce7678 și la măr se aplica cam aceleași reguli plus sau minus 👌
😂
@a mancat omul ciocolata cu rom,...n-a vazut ca este mar😅doce7678
Foarfecele probabil era neascutit sau mai degraba d-na nu avea pozitie buna sa taie ramura. Aceasta foarfeca tip nicovala e printre cele mai bune marci. Taie fara leziuni in lemn, poti taia extrem de mult si n-o simti sa-ti forteze mana, e usoara. Are un mecanism de blocare extrem de bun si usor de inchis/deschis cu degetul. Cei care au comentat mai jos si zic ca aceasta foarfeca nu e buna in mod cert nu stiu ce vorbesc fiindca n-au incercat-o. Le-as recomanda sa taie la o livada o zi cu o foarfeca tip bypass, si apoi a doua zi cu asta. Singurul dezavantaj al foarfecilor de acest tip e ca nu sunt ascutite la varf si nu pot patrunde usor chiar in orice unghi mic. Mai ales pentru doamne care trebuie sa-si protejeze si mana si articulatiile, aceasta foarfeca e varianta perfecta.
Mulțumesc. Așa este. Nu am avut poziție. Iar acei lăstari lacomi erau apropiați unii de alții și s-au prins doi o dată. Nu am de gând să schimb foarfecele, mă împac bine cu el.
Tăieri la gutui, neapărat. FELICITĂRI.
@@ioanmoatar320 Mulțumesc. Din păcate, nu am nici un gutui...
Slabut dar poti invata. Succes!
Cam prea multe sarpante lasate, iar subsarpantele sunt de aceeasi grosime cu ele...
Da, recunosc. voi ține cont de asta la tăierea următoare. Mulțumesc
Eu stiu ca dupa taiere ,ramura trebuie sa termine cu mugure de fruct ,nu mugure vegetativ .
La semințoase, cam toate ramurele de un an se termină cu mugure de fruct. Excepție face smiceaua care este ramură prefloriferă.
Vă sugerez să schimbați urgent foarfeca .Vă chinuiți cumplit cu ea
Foarfeca este foarte bună. Mă împac bine cu ea, este ușoară și nu mă doare mâna. Acolo unde am tăiat greu, nu aveam acces ușor la acele creșteri.
Nu stim cum va ,cheama .Daca este secret ,puteti sa nu ne ,spuneti .
Nu te supara , așa pt tine este bine , dar pâna sa-i inveti si pe altii mai ai de studiat
Asteptãm atunci de la dumneata o lectie demonstratie pentru a invãtsa si mai mult. Multumim
Era bun o foarfeca cu baterie
Da... o am în plan 🙂
Sora mireasa , tiai ratat cariera:) apropo aveti nevoie de un foarfece mai bun sa nu se faca leziuni la scoarta copacului.
Și bunica avea o foarfeca mai buna😊
''Sora mireasa'' nu sunt pentru dvs., ați greșit persoana! Da, știu că am nevoie de un foarfece mai bun. Taie foarte bine și acesta, momentan. Lacomii aceia pe care m-am chinuit să îi tai, erau poziționați în așa fel încât nu am avut un acces facil la ei. Dar mulțumesc de vizionare și de sfat.
@@andu411 Asta să fie problema! Data viitoare, promit că voi face o reclamă mai bună la foarfeci 🙃
eu chiar o felicit pe doamna respectiva, e destul de greu pt o doamna sa faca dita mai livada singura, nu e mare dar vad ca sunt mai bine de 50 de pomi acolo
@@sentra6661 Sunt de acord , tot respectul pt doamna . si eu am o sora care adora sa se ocupe de vita de vie si pomi fructiferi , arbusti si tot felul si se descurca bine . in fiecare an o ajut sa curete pomi ...
Acea foarfecă mică, nu vă ajută prea bine !
Este mică și foarte ușoară. Nu îmi obosește mâna, chiar mai vreau să îmi achiziționez una la fel :) Taie foarte bine, acolo nu am avut acces la acei lacomi. Este o foarfecă de gradină tip nicovală, Wolf Garten RS-EN, performanță de tăiere pana la 19 mm Ø. Am încercat și cu altele dar tot la asta m-am întors.
@@doce7678 cunosc acest tip de foarfecă, fiindcă o am și eu ! Dar are un păcat, tinde să de slăbească și nu mai calcă ferm pe nicovală . Și mai este ceva, brațele( mânerele)sunt destul de scurte . Acestea sunt observațiile mele !
@@stoicaromeo8462 Da, este posibil ca la un moment dat să cedeze. Și observ că are nituri, nu șuruburi. Eu tai cu ea de 2 ani (pomi, muri, zmeură, viță de vie) și încă e bună, de aceea cred că am să îmi mai iau una. Da, are mânerele scurte dar și mâna mea este mică... Pentru un bărbat e posibil să fie incomodă. Am încercat și cu foarfecă cu dublu tăiș (VILLAGER PS 100) dar este prea grea și îmi obosește mâna repede.
@@doce7678 La ce preț ați luat-o ?
@@stoicaromeo8462Care din ele? Wolf Garten? Cred că am dat vreo 65 de lei pe ea.
Esti telegenica si ai har pedagogic.
Harul pedagogic este esential in educatie. Se simte in vocea doamnei shi in felul rãbdãtor si respectos in explicatii. Un educator este intr-o continuã inbunãtãtire si cel care-i constient de acest lucru, lipsit de arogantsa, ishi va dezvolta calitatea de educator. Tânãra doamnã educator are acest element.
❤❤❤