Vogel Gespot Bonte Vliegenvanger.Veluwe

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 2 ноя 2024
  • vogel gespot, de Bonte Vliegenvanger in onze vogelvijver in de tuuin/ Pied Flycatcher in the Birdpool in our Yard.
    De bonte vliegenvanger heeft een sterke opmars gemaakt, vanuit Centraal-Europa. Enkele decennia geleden was de bonte vliegenvanger nog een zelden in Nederland geziene vogel, tegenwoordig is deze tweekleurige verschijning op veel plekken te bewonderen. Bijna alle bonte vliegenvangers broeden in nestkasten, slechts een klein aantal bewoont natuurlijke boomholten. De bonte vliegenvanger komt vooral voor in de oostelijke helft van het land, met hoge concentraties op de Veluwe en het Drents Plateau. Vanaf een vaste zitpost maken ze korte vluchten achter vliegende insecten aan, en vangen deze in volle vlucht.
    Algemeen
    Overige namen
    Pied Flycatcher , Ficedula hypoleuca
    Orde
    Passeriformes
    Familie
    Vliegenvangers (Muscicapidae)
    Status
    Zomervogel. Vrij talrijke broedvogel; doortrekker in (vrij) groot aantal
    Europese verspreiding
    De bonte vliegenvanger broedt van Noordwest-Afrika in een brede zone door Europa tot in Midden-Siberië. Veruit de grootste aantallen bonte vliegenvangers broeden in Fenno-Scandinavië, de Baltische Staten en Duitsland.
    Leefomgeving en voedsel
    Biotoop
    Bos
    Voedsel- en broedbiotoop
    Bonte vliegenvangers zijn holenbroeders die graag gebruik maken van nestkasten. Maar ook natuurlijke nestgelegenheid zoals verlaten spechtennesten, wordt graag gebruikt. Deze soort wordt vooral aangetroffen in loof- en gemengde bossen, met open plekken en een gevarieerde structuur.
    Voedsel
    Insecten en hun larven
    Broeden
    Broedperiode
    Half mei -juni
    Koloniebroeder
    Nee
    Aantal legsels
    Eén legsel per jaar
    Aantal eieren
    4-7 (soms 1-11)
    Herkenning
    Opvallende kenmerken
    Kenmerkend zwart-wit verenkleed. Grootte van een koolmees.
    Gedrag
    Vanaf een uitkijkpost duiken ze op voorbij vliegende insecten. Leven vaak teruggetrokken in de bovendste takken van een boom.
    Kleed
    Het mannetjes is donkerder van kleur dan het vrouwtje. Het mannetje wordt in de veldgidsen met een zwart-wit verenkleed afgebeeld, maar meestal zijn ze in Nederland lichter van kleur en lijken ze in iedergeval buiten het broedseizoen op het vrouwtje. De keel en buik zijn helder wit van kleur evenals de witte vleugelvlek en een kleine vlek boven de snavel. De rest van het verenkleed is zwart tot bruingrijs.
    Formaat/ lengte
    12 - 13,5 cm.
    Snavel
    Spits
    Poten
    Donkere poten
    Vogeltrek
    Trekroute
    'Nederlandse' bonte vliegenvangers trekken in zuidelijke tot zuidwestelijke richting weg. Daarbij doorkruisen ze Frankrijk en het Iberisch Schiereiland. Er zijn indicaties dat deze vogels dwars door de Sahara vliegen, naar tropisch Afrika.
    Overwinteringsgebied
    Tropisch West-Afrika, ten zuiden van de Sahel.
    My wildlife paintings website: www.nicobulder....

Комментарии • 4

  • @HenkDik49
    @HenkDik49 12 лет назад

    Weer een voortreffelijke video van een mooie vogelsoort gefilmd vanaf 'de eerste rij' en duidelijke info erbij. Vogelminnend Nederland zal heel blij zijn met jouw series.
    Dankjewel, Nico. Vrg. Henk.

  • @BertBos
    @BertBos 12 лет назад

    Wat een mooie vogel,bedankt voor het delen.

  • @annaknoop
    @annaknoop 12 лет назад

    goedemorgen heerlijk gekeken met kop koffie en een broodje... prachtig groetjes en een fijne dag ''anna''

  • @Berkelmans2
    @Berkelmans2 6 лет назад

    Maakte begin april 2018 enkele foto's van de bonte vliegenvanger ( ben geen spotter , en kende hem ook niet) voor mij was het een nieuweling. Begin Mei hoorde ik van mijn dochter uit Velp, ja dat is iie, maar heb hem nog nooit gezien. bos in Oisterwijk