Hyvää settiä. Teräsalusnäkökulmaa: Jäissä ajellaan laivoilla/työveneillä paljonkin. Levät yms poistuu näin aika hyvin. Ei sen tarvitse olla mitään umpijäätä todellakaan. Ja maalihommissa on selkeästi venemaalit-luokka, ja sitten laivamaalit, jotka ovat tarkoitettu pitkäaikaiseen vedessäoloon. Osaa laivamaaleista ei myydä kuin y-tunnuksen omaaville. Laivoja kun ei nostella ylös kuin veneitä vuosittain. Meidän kokemuksen mukaan kotimainen valmistaja NORmaali on ollut hyvä valmistaja lähtökohtaisesti. Lähinnähän haetaan kestävyyttä, toissijaisesti antifoulingia. Joskin 5 vuotta nostamatta liki puhdas pohja Normaalin Antifoulingilla. Teknoksen 2 komp. Maalien kanssa on ollut ongelmia maalattavuuden ja suojaavuuden osalta. Hinnat oikeissa teollisuuslaivamaaleissa jäävät edullisemmiksi. Toki pakkauskokokin merkitsee. Yleensä n. 15-35 €/ litra. Btw, on olemassa toimiva keino, jolla näkkien kiinnittymisen saa estettyä: katsoo netistä sen kiinnittymisajankohdan, ja ajaa paatin makeaan veteen, esim jokeen, siksi aikaa. Muistaakseni kiinnittymisaika ei ole kuin viikon mittainen ajanjakso koko kesän aikana.
Noita silikoni pohjaisia maaleja laitetaan jo laivoihin, joissa maalattuna ne käytännössä estää eliöstön kiinnittymisen. Täällä meidän vesillä ei vastoin yleistä käsitystä laivoihin ole myrkkymaaleja laitettu pohjaan koskaan, koska se irtoaisi/kuluisi siitä heti kun laivalla talvella ajetaan jäissä. Laivan pohja harjataan puhtaaksi yleensä kerran kesässä sukeltajien toimesta. Talvella puhdistuksen hoitaa jäät. Uusi pohjamaali maalataan laivaan tarpeen mukaan telakalla, jossa laivat käyvät yleensä viiden vuoden välein. Silikoni maalit toimii ihan varmasti semmoisissa veneissä joilla ajetaan paljon, sekä myös nopeakulkuisissa veneissä. Jos vene seisoo laiturissa koko kesän, niin sen joutuu maalaamaan myrkyllä, ellei (vielä) katso raaputushommien kuuluvan harrastukseen. ;-)
Hyvää tietoa, kiitos. Tosin nykyään ei taida tarvita jäissä ajaa, paitsi Pohjanlahdella? Uskomatonta, että laivan pohja pysyy puhtaana ilman maalia, vai onko niin, että kasvustoa siellä on mutta lisätään kaasua, jotta vauhti säilyy? 😉
@@RuffeVideo Juu näinhän se juuri on. Sitten kun näyttää siltä, että nopeus on kasvuston vuoksi tippunut liikaa = polttoainetalous kärsinyt riittävästi, hommataan se sukeltaja. Kasvustoa ei pääse laivan pohjaan muodostumaan ihan samalla tavalla kuin veneeseen, koska laivat on pääsääntöisesti liikkeellä. Nuo silikoni maalit on laivoissakin huomattavasti perinteistä myrkkymaalia kalliimpia, mutta säästöä tulee siitä, että ne ovat kulutuskestävyydeltään parempia. Maalauksia ei tarvitse sitten korjailla niin usein, joka on kallista. Mahtaisiko esimerkiksi tuo testivoittaja Hempelikin pysyä veneen pohjassa 10 vuotta, ilman että sille tarvitsee tehdä muuta kuin pestä. Arvaan että pysyy ja kestää! :-) Voisit muuten tehdä vertailun eliöstön kiinnittymis kyvystä silikoni maaliin eri maalaustavoista riippuen: tela vs pensseli vs ruisku... (Jos teet tuon pohjan uusiksi ensi kesäksi... vinkki vinkki...)
@@Scramasax Mielenkiintoista tietoa, kiitos! :) Hyvä kysymys toi kulutuskestävyys. Silic One antaa sen kaksi vuotta, jonka jälkeen uusintamaalaus. Saas nähdä mitä sitä nyt pohjaan laittaa? Silic ainakin vahvoilla ja sittenhän voisi taas testata miten toimii? :)
Kahdessa viime veneessä on ollut Hempelin Hard Racing Xtra; seuraavaan veneeseen kaudelle 2022 tulee tämän videon katsomisen jälkeen Hempelin Silic One. Kannattaa kuitenkin huomioida ettei Silic Onea saa valkoisena, eli se ei sovellu kaikille. Kiitos!
Mulla on nyt ollut Silic One alumiiniveneen pohjassa kauden alusta saakka. Kävin pari päivää sitten 6.8. tsekkaamassa pohjan ja se oli täysin puhdas. Ei näkin näkkiä. Eli hyvin maali toimii vaikka merivesi ollut erittäin lämmintä tänä vuonna.
Tämäpäs oli mahtava pläjäys! Itse olen viehättynyt "copper coat"-systeemistä, jonka laittamisesta ja kokemuksesta löytyy tubesta materiaala. Olen ymmärtänyt, että sen teho perustuu näkyvissä olevaan kupariin, josta ei pitäisi juurikaan irrota mitään. Myrkkymaalaus ei oikein innosta...
Kiitos! Tämä oli vieraslajien leviämisen estämiseen keskittyvä tutkimus ja videossa keskityttiin enemmän koko hankkeen ja maalipintojen näyttämiseen. Heti tulosten jälkeen videossa kerrottiin mitä eri osa-alueita oli huomioitu. Tässä vielä Syken tiedote: www.syke.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Tiedotteet/Veneen_pohjamaalin_valinnalla_voi_olla_m(59730)
Kolme kesää meni, kunnes SilicOne ei enää pitänyt rokkoa kunnolla poissa pohjasta. Ehkä koitan vielä viidennen kauden, koska painepesulla pinta lähtee edelleen helposti puhtaaksi.
@@RuffeVideo Joo, samalla maalilla. Neljännen kesän syksyllä totesin, ettei vene enää kulje. Rokko ei enää irtoa ajamalla eikä pehmeällä harjalla kuten aiemmin. Paineella kyllä. Huiput 30 solmua alkukesästä, 20 solmua lokakuussa ja pohja melko täynnä rokkoa. Aiemmin sitä oli kiinni lähinnä naarmuissa. Viime heinäkuussa jopa pyyhin froteella rokon alut pois vedessä, mutta vesien kylmettyä ne saivat kasvaa rauhassa.
@@ylajaaski Katos vaan, ihan hyvin on maali sit toiminut, kun valmistaja antaa sille kaksi kautta yhdellä maalauksella. Mulla on nyt myös Silic One pohjassa ja odotan kovasti miltä se näyttää yhden kauden jälkeen. Mut tämä oli hyvää infoa, kiitti! 👍
Kiitos, sininen maali oli Hempelin Hard Racing Xtra ja muistaakseni sitä lähti sekä ennen ja jälkeen pesun. Sitä näyttää irtoavan silloin, kun vene on nostettu vedestä ja pinta märkä. Myös toisesta myrkkymaalista irtosi maalia samalla tavalla, mutta vähemmän.
Hyvä kysymys. Tässä tutkimuksessa selvitettiin keinoja vieraslajien leviämisen ehkäisemiseksi, ja ekologisuudella oli toki painoarvoa. Koska harjausta vaativien ekomaalien pintaan tarttui runsaasti kasvustoa, todettiin se tässä tutkimuksessa heikompana vaihtoehtona.
Tukesin v. 2019 tutkimuksen mukaan huviveneiden pohjamaaleista kulkeutuu mereen puolitoista kertaa enemmän kuparia kuin teollisuuden, kaivostoiminnan ja yhdyskuntien jätevesistä yhteensä. Ei siis ole samantekevää millä veneensä pohjan maalaa.
Oma mielipiteeni on, on maaleilla on erilaisia käyttöominaisuuksia ja siihen vaikuttaa myös oma arvomaailma. Olen iloinen, että löytyi maali joka pitää hyvin pohjan puhtaana ja on ekologinen. Myös veneilyalue vaikuttaa valintaan, sillä esim. pohjoisessa Pohjanlahdella kasvustoa esiintyy paljon vähemmän.
@@RuffeVideo Ah, ei mennyt jakeluun että ne listattiin paremmuusjärjestyksessä. Luulin, että video loppui kesken kun ei mitenkään käyty läpi tuloksia, vahvuuksia, ja heikkouksia maalien kesken 😂 Kiitos kuitenkin!
@@RuffeVideo kun tarkastele videota niin aivan selvästi Hempelsin Hard Racingissä ai mitään kasvustoa. Mutta kiitos se kohta videossa vain noin 2 sekuntia pitkä. Kyllä tämä video voisi käydä kouluesimerkkinä jossa tulos muokataan tilaajan toivomuksen mukaan. Tuon videon jälkeen olen vakuuttunut että vielä ei valmisteta hyvää luontoystävällistä pohjamaali. Haluan painottaa että aloitin positiivisessa mielessä videonkatselua kunnes huomasin että tämähän on 100% puolueellinen tuotanto.
@@reioXyhi En tiedä oletko lukenut SYKEn tiedotetta tutkimuksesta mutta tässä se sinulle tiedoksi: www.syke.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Veneen_pohjamaalin_valinnalla_voi_olla_m(59730)
@@RuffeVideo miten voit tietää ja päätellä että Silicon One toimii nopeassa veneessä eikä hankaudu pois vesikitkasta? Kylläpä on epätieteellinen arvio.
Olisi ollut hyvä mainita myös että jos vene on aikaisemmin myrkkymaalattu niin kaikki vanha maali on skrapattava pois ennen kun käytetään ecomaalia kuten Silicon One. Videossa kyllä mainittiin että veneen pohja puhdistettiin hiekkapuhalluksella muttei kerrottu että on PAKOLLISTA poistaa vanha maali jos yllämainittu maalia käytetään. Just saying.
Paras Ruffe. Jos olisit tehnyt videon jossa voi itse todeta mikä oli sesongin paras maali niin olisi ollut hyvä. Mutta nyt jäi sellainen tunne että oli todistettava että ecomaali on yhtä hyvä tai parempi kuin perinteinen myrkkymaali. Jos olisit videoinut venerungon fööristä ahteriin yhdessä otoksessa missä maalien nimilaput olisi olleet näkyvissä niin katsoja olisi voinut tehdä itse päätelmän eikä jäännyt siihen sinun päätelmään "että kyllä toi ecomaali oli paras". Harmittaa kun niin paljon vaivaa tehty eikä sitten sitä tärkeintä esitetä. Todennäköisesti sinulla on videomateriaali jäljellä, eli suosittelisin että teet uuden videon niin voisin minäkin vaihtaa ecomaaliin jos on melkein yhtä hyvä kuin paras perinteinen myrkkymaali. Tärkeintä on tietystikin ettei tule kasvillisuutta sinä niinkuin videoissa painotetaan moneen kertaa että "helpolla lähtee näkit".
Kiitos kommentistasi. Tässä hankkeessa annoin veneeni tutkimusalustaksi eliönestomaalitutkimukselle, maalasin veneen pohjan eri antifouling-maaleilla sekä dokumentoin miten tutkimusta tehtiin. Itse tutkimisen ja analysoinnin tekivät SYKE ja Merikotka-tutkimuskeskus. Tutkimustulokset kertoivat kasvuston määrän eri maaleilla. Kaikkea kasvillisuutta ja eliöitä ei välttämättä näe paljaalla silmällä.
@@RuffeVideo Ei ole tärkeätä tietää tavalliselle veneomistajalle kuinka monta eri tyyppiä kasvia tai elimistöä on veneeseen tarttunut vaan kuinka paljon sitä on , eli kuinka paksu ja minkänäköiseksi veneenrunko on mennyt sesongin aikana. Visuaalinen tarkastus (video/valokuva) on tässä aivan äärimmäisen tärkeä seikka. Jos haluat tehdä tämän asian labaragoriossa niin suosittelen että teet niin kuin britit ovat tehneet lenkissä jonka liitin (lue myös PDF). Ja sitten viet sesongin päättyessä koepalaset laboratorioon ja siellä mittaavat vastuksen minkä ohivirtaava vesi aiheuttaa koeppalsille (aika helppo toteuttaa). Pitää osoittaa että on ryhtiä ja ettei toimita vain sellaisia tuloksia mitä tilattava taho on tilannut...eli mitä nyt esität. Niin hyvä idea tässä projektissa mutta toteutus ole valitettava. Se on itsensä huiputtamista jos väittää että se "luontoystävällinen" maali on paras ja hyväksi jos taas dieseliä tai bensiiniä kuluttaa 20-30% enemmän kun perinteinen paras myrkkymaal. Voit varmaan tehdä peremman ja selkeän videon samasta materiaalista ja jossa ei salailla todellista tulosta. Oli näköjään putonut pois linkki missä testataan eri pohjamaaleja eli tämä; www.pbo.co.uk/gear/pbo-great-uk-antifouling-showdown-26053
@@RuffeVideo Ja todennäköisesti sait ilmaiseksi maalit. Niin paljon tämä sinun videoi haiskahtaa mainospätkältä. Ensin rahoitusta "testille" ja sitten palkkiot päälle?
Millä siis maalaat oman veneesi? Ei tästä testistä nyt ainakaan tullut sellaista kuvaa että joku näistä maaleista olisi ehdottomasti paras. Paitsi jos katsoo oikein tarkkaan videota ja muistaa missä kohtaa mikäkin maali oli, niin ylösnostovaiheessa voinee tiettyjä eroja huomata :)
@@reioXyhi uliuli tee itse testivideoita eläkä ulise toisen videoon 20 kommenttia. Jos toinen tekee tälläisen pätkän leikkaa editoi yms niin kyllä tarvikkeet on ihan vaan plussaa jos saanut ilmaiseksi.
Erittäin kiinnostava projekti! 😊
Oli kyllä todella. Paljon uutta tietoa saatiin. 👍👍
@@RuffeVideo uutta tietoa saitte muttei jaettu (objektiivisesti)
Hyvää settiä. Teräsalusnäkökulmaa: Jäissä ajellaan laivoilla/työveneillä paljonkin. Levät yms poistuu näin aika hyvin. Ei sen tarvitse olla mitään umpijäätä todellakaan. Ja maalihommissa on selkeästi venemaalit-luokka, ja sitten laivamaalit, jotka ovat tarkoitettu pitkäaikaiseen vedessäoloon. Osaa laivamaaleista ei myydä kuin y-tunnuksen omaaville. Laivoja kun ei nostella ylös kuin veneitä vuosittain. Meidän kokemuksen mukaan kotimainen valmistaja NORmaali on ollut hyvä valmistaja lähtökohtaisesti. Lähinnähän haetaan kestävyyttä, toissijaisesti antifoulingia. Joskin 5 vuotta nostamatta liki puhdas pohja Normaalin Antifoulingilla. Teknoksen 2 komp. Maalien kanssa on ollut ongelmia maalattavuuden ja suojaavuuden osalta. Hinnat oikeissa teollisuuslaivamaaleissa jäävät edullisemmiksi. Toki pakkauskokokin merkitsee. Yleensä n. 15-35 €/ litra. Btw, on olemassa toimiva keino, jolla näkkien kiinnittymisen saa estettyä: katsoo netistä sen kiinnittymisajankohdan, ja ajaa paatin makeaan veteen, esim jokeen, siksi aikaa. Muistaakseni kiinnittymisaika ei ole kuin viikon mittainen ajanjakso koko kesän aikana.
Kiitos mielenkiintoisista tiedosta ammattiliikenteen puolelta! 👍
Noita silikoni pohjaisia maaleja laitetaan jo laivoihin, joissa maalattuna ne käytännössä estää eliöstön kiinnittymisen. Täällä meidän vesillä ei vastoin yleistä käsitystä laivoihin ole myrkkymaaleja laitettu pohjaan koskaan, koska se irtoaisi/kuluisi siitä heti kun laivalla talvella ajetaan jäissä. Laivan pohja harjataan puhtaaksi yleensä kerran kesässä sukeltajien toimesta. Talvella puhdistuksen hoitaa jäät. Uusi pohjamaali maalataan laivaan tarpeen mukaan telakalla, jossa laivat käyvät yleensä viiden vuoden välein.
Silikoni maalit toimii ihan varmasti semmoisissa veneissä joilla ajetaan paljon, sekä myös nopeakulkuisissa veneissä.
Jos vene seisoo laiturissa koko kesän, niin sen joutuu maalaamaan myrkyllä, ellei (vielä) katso raaputushommien kuuluvan harrastukseen. ;-)
Hyvää tietoa, kiitos. Tosin nykyään ei taida tarvita jäissä ajaa, paitsi Pohjanlahdella?
Uskomatonta, että laivan pohja pysyy puhtaana ilman maalia, vai onko niin, että kasvustoa siellä on mutta lisätään kaasua, jotta vauhti säilyy? 😉
Yllättävä tieto oli myös, että silikooni-maalit ovat jo käytössä laivoissa. 👍👍
@@RuffeVideo Juu näinhän se juuri on. Sitten kun näyttää siltä, että nopeus on kasvuston vuoksi tippunut liikaa = polttoainetalous kärsinyt riittävästi, hommataan se sukeltaja. Kasvustoa ei pääse laivan pohjaan muodostumaan ihan samalla tavalla kuin veneeseen, koska laivat on pääsääntöisesti liikkeellä.
Nuo silikoni maalit on laivoissakin huomattavasti perinteistä myrkkymaalia kalliimpia, mutta säästöä tulee siitä, että ne ovat kulutuskestävyydeltään parempia. Maalauksia ei tarvitse sitten korjailla niin usein, joka on kallista.
Mahtaisiko esimerkiksi tuo testivoittaja Hempelikin pysyä veneen pohjassa 10 vuotta, ilman että sille tarvitsee tehdä muuta kuin pestä. Arvaan että pysyy ja kestää! :-)
Voisit muuten tehdä vertailun eliöstön kiinnittymis kyvystä silikoni maaliin eri maalaustavoista riippuen: tela vs pensseli vs ruisku... (Jos teet tuon pohjan uusiksi ensi kesäksi... vinkki vinkki...)
@@Scramasax Mielenkiintoista tietoa, kiitos! :) Hyvä kysymys toi kulutuskestävyys. Silic One antaa sen kaksi vuotta, jonka jälkeen uusintamaalaus. Saas nähdä mitä sitä nyt pohjaan laittaa? Silic ainakin vahvoilla ja sittenhän voisi taas testata miten toimii? :)
Kahdessa viime veneessä on ollut Hempelin Hard Racing Xtra; seuraavaan veneeseen kaudelle 2022 tulee tämän videon katsomisen jälkeen Hempelin Silic One. Kannattaa kuitenkin huomioida ettei Silic Onea saa valkoisena, eli se ei sovellu kaikille. Kiitos!
Mulla on nyt ollut Silic One alumiiniveneen pohjassa kauden alusta saakka. Kävin pari päivää sitten 6.8. tsekkaamassa pohjan ja se oli täysin puhdas. Ei näkin näkkiä. Eli hyvin maali toimii vaikka merivesi ollut erittäin lämmintä tänä vuonna.
Tämäpäs oli mahtava pläjäys!
Itse olen viehättynyt "copper coat"-systeemistä, jonka laittamisesta ja kokemuksesta löytyy tubesta materiaala.
Olen ymmärtänyt, että sen teho perustuu näkyvissä olevaan kupariin, josta ei pitäisi juurikaan irrota mitään. Myrkkymaalaus ei oikein innosta...
Joo, toi CopperCoat on mielenkiintoinen, en kovin tarkkaan tunne mutta pitääpä tutustua. 👍👍
@@RuffeVideo on testattu ja huono.
Tuloslistaus vähän pettymys, kun muuten niin huolella tehty. Painotukset ja pisteytykset näkyville tai muuten tutkimuksesta tulee mainos.
Kiitos! Tämä oli vieraslajien leviämisen estämiseen keskittyvä tutkimus ja videossa keskityttiin enemmän koko hankkeen ja maalipintojen näyttämiseen. Heti tulosten jälkeen videossa kerrottiin mitä eri osa-alueita oli huomioitu.
Tässä vielä Syken tiedote: www.syke.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Tiedotteet/Veneen_pohjamaalin_valinnalla_voi_olla_m(59730)
Kolme kesää meni, kunnes SilicOne ei enää pitänyt rokkoa kunnolla poissa pohjasta. Ehkä koitan vielä viidennen kauden, koska painepesulla pinta lähtee edelleen helposti puhtaaksi.
Mielenkiintoista, kiitos tiedosta! Eli samalla maalilla olet mennyt nyt neljä kautta, etkä ole lisännyt maalia tässä välissä?
@@RuffeVideo Joo, samalla maalilla. Neljännen kesän syksyllä totesin, ettei vene enää kulje. Rokko ei enää irtoa ajamalla eikä pehmeällä harjalla kuten aiemmin. Paineella kyllä. Huiput 30 solmua alkukesästä, 20 solmua lokakuussa ja pohja melko täynnä rokkoa. Aiemmin sitä oli kiinni lähinnä naarmuissa. Viime heinäkuussa jopa pyyhin froteella rokon alut pois vedessä, mutta vesien kylmettyä ne saivat kasvaa rauhassa.
@@ylajaaski Katos vaan, ihan hyvin on maali sit toiminut, kun valmistaja antaa sille kaksi kautta yhdellä maalauksella.
Mulla on nyt myös Silic One pohjassa ja odotan kovasti miltä se näyttää yhden kauden jälkeen.
Mut tämä oli hyvää infoa, kiitti! 👍
Hyvä testi! Mikä oli tuo sininen maali jota irtosi pohjasta sormeen, ilmeisesti pesun yhteydessä/jälkeen?
Kiitos, sininen maali oli Hempelin Hard Racing Xtra ja muistaakseni sitä lähti sekä ennen ja jälkeen pesun. Sitä näyttää irtoavan silloin, kun vene on nostettu vedestä ja pinta märkä. Myös toisesta myrkkymaalista irtosi maalia samalla tavalla, mutta vähemmän.
Hyvä testi/koe... Kiitos.
Kiitos, kiva kuulla! 👍
Kumpi oli pahempi paha? Myrkkymaali vai vieraslajien levittäminen mikä mainittiin ecomaalien ongelmaksi.
Hyvä kysymys. Tässä tutkimuksessa selvitettiin keinoja vieraslajien leviämisen ehkäisemiseksi, ja ekologisuudella oli toki painoarvoa. Koska harjausta vaativien ekomaalien pintaan tarttui runsaasti kasvustoa, todettiin se tässä tutkimuksessa heikompana vaihtoehtona.
mites ruffen kesä on mennyt,onkos käyty purjehtimassa pitemmällä ? millon taas atlantin yli itämeren
Nyt ollaan Norjan Stavangerissa ja suunta kohti Grönlantia. ⛵️😀
@@RuffeVideo perheen kanssa vai. Ramin?
Onko ilmoja pidellyt
@@unclenightmares1515 Normaalia norjalaista säätä. Sataa ja paistaa. Välillä tulee kovaa.
Kuka se sun kaveri nimi nyt oli ku nimi ei muistu miäle
Tukesin v. 2019 tutkimuksen mukaan huviveneiden pohjamaaleista kulkeutuu mereen puolitoista kertaa enemmän kuparia kuin teollisuuden, kaivostoiminnan ja yhdyskuntien jätevesistä yhteensä. Ei siis ole samantekevää millä veneensä pohjan maalaa.
Jäi kuitenkin epäselväksi, että mikä oli paras maali, johon jäi vähiten kiinni? Ekomaaleista mikä ja myrkkymaaleista mikä? Ja sinun oma mielipiteesi?
Joo, ymmärrän, järjestys on tuo mikä videossa esitetty. Eli Silic Onissa vähiten kasvustoa ja Trilux Hard Ecossa eniten.
Oma mielipiteeni on, on maaleilla on erilaisia käyttöominaisuuksia ja siihen vaikuttaa myös oma arvomaailma. Olen iloinen, että löytyi maali joka pitää hyvin pohjan puhtaana ja on ekologinen. Myös veneilyalue vaikuttaa valintaan, sillä esim. pohjoisessa Pohjanlahdella kasvustoa esiintyy paljon vähemmän.
@@RuffeVideo Ah, ei mennyt jakeluun että ne listattiin paremmuusjärjestyksessä. Luulin, että video loppui kesken kun ei mitenkään käyty läpi tuloksia, vahvuuksia, ja heikkouksia maalien kesken 😂 Kiitos kuitenkin!
@@RuffeVideo kun tarkastele videota niin aivan selvästi Hempelsin Hard Racingissä ai mitään kasvustoa. Mutta kiitos se kohta videossa vain noin 2 sekuntia pitkä. Kyllä tämä video voisi käydä kouluesimerkkinä jossa tulos muokataan tilaajan toivomuksen mukaan. Tuon videon jälkeen olen vakuuttunut että vielä ei valmisteta hyvää luontoystävällistä pohjamaali. Haluan painottaa että aloitin positiivisessa mielessä videonkatselua kunnes huomasin että tämähän on 100% puolueellinen tuotanto.
@@reioXyhi En tiedä oletko lukenut SYKEn tiedotetta tutkimuksesta mutta tässä se sinulle tiedoksi:
www.syke.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Veneen_pohjamaalin_valinnalla_voi_olla_m(59730)
Mikä oli paras maali ?
Vähiten kasvustoa oli Hempelin Silic One -ekomaalissa.
@@RuffeVideo selvä. Mulla on tosin moottorivene mut juu . Mikä ois moottoriveneen pohjaan paras ?
@@villetamminen2161 Parasta on vaikea sanoa, kun on niin erilaisia lähtökohtia maalin valintaan. Mutta Silic One toimii varmaan hyvin ja on ekomaali.
@@RuffeVideo 👍
@@RuffeVideo miten voit tietää ja päätellä että Silicon One toimii nopeassa veneessä eikä hankaudu pois vesikitkasta? Kylläpä on epätieteellinen arvio.
Tulokset jäi vähän epäselviksi :/
Ymmärrän, järjestys menee siten, että tuloksissa ensimmäisenä vähiten kasvustoa kiinnittynyt pintaan ja siitä sitten enemmän.
Olisi ollut hyvä mainita myös että jos vene on aikaisemmin myrkkymaalattu niin kaikki vanha maali on skrapattava pois ennen kun käytetään ecomaalia kuten Silicon One. Videossa kyllä mainittiin että veneen pohja puhdistettiin hiekkapuhalluksella muttei kerrottu että on PAKOLLISTA poistaa vanha maali jos yllämainittu maalia käytetään. Just saying.
Eli International Triluxia kylkeen.
Paras Ruffe. Jos olisit tehnyt videon jossa voi itse todeta mikä oli sesongin paras maali niin olisi ollut hyvä. Mutta nyt jäi sellainen tunne että oli todistettava että ecomaali on yhtä hyvä tai parempi kuin perinteinen myrkkymaali. Jos olisit videoinut venerungon fööristä ahteriin yhdessä otoksessa missä maalien nimilaput olisi olleet näkyvissä niin katsoja olisi voinut tehdä itse päätelmän eikä jäännyt siihen sinun päätelmään "että kyllä toi ecomaali oli paras". Harmittaa kun niin paljon vaivaa tehty eikä sitten sitä tärkeintä esitetä. Todennäköisesti sinulla on videomateriaali jäljellä, eli suosittelisin että teet uuden videon niin voisin minäkin vaihtaa ecomaaliin jos on melkein yhtä hyvä kuin paras perinteinen myrkkymaali. Tärkeintä on tietystikin ettei tule kasvillisuutta sinä niinkuin videoissa painotetaan moneen kertaa että "helpolla lähtee näkit".
Kiitos kommentistasi. Tässä hankkeessa annoin veneeni tutkimusalustaksi eliönestomaalitutkimukselle, maalasin veneen pohjan eri antifouling-maaleilla sekä dokumentoin miten tutkimusta tehtiin. Itse tutkimisen ja analysoinnin tekivät SYKE ja Merikotka-tutkimuskeskus. Tutkimustulokset kertoivat kasvuston määrän eri maaleilla. Kaikkea kasvillisuutta ja eliöitä ei välttämättä näe paljaalla silmällä.
@@RuffeVideo
Ei ole tärkeätä tietää tavalliselle veneomistajalle kuinka monta eri tyyppiä kasvia tai elimistöä on veneeseen tarttunut vaan kuinka paljon sitä on , eli kuinka paksu ja minkänäköiseksi veneenrunko on mennyt sesongin aikana. Visuaalinen tarkastus (video/valokuva) on tässä aivan äärimmäisen tärkeä seikka. Jos haluat tehdä tämän asian labaragoriossa niin suosittelen että teet niin kuin britit ovat tehneet lenkissä jonka liitin (lue myös PDF). Ja sitten viet sesongin päättyessä koepalaset laboratorioon ja siellä mittaavat vastuksen minkä ohivirtaava vesi aiheuttaa koeppalsille (aika helppo toteuttaa). Pitää osoittaa että on ryhtiä ja ettei toimita vain sellaisia tuloksia mitä tilattava taho on tilannut...eli mitä nyt esität. Niin hyvä idea tässä projektissa mutta toteutus ole valitettava. Se on itsensä huiputtamista jos väittää että se "luontoystävällinen" maali on paras ja hyväksi jos taas dieseliä tai bensiiniä kuluttaa 20-30% enemmän kun perinteinen paras myrkkymaal. Voit varmaan tehdä peremman ja selkeän videon samasta materiaalista ja jossa ei salailla todellista tulosta.
Oli näköjään putonut pois linkki missä testataan eri pohjamaaleja eli tämä;
www.pbo.co.uk/gear/pbo-great-uk-antifouling-showdown-26053
Oli kyllä hieno testi. Ei epäilystäkään että millä maalaan oman veneen 👍
Kiitos, olen itse tällä hetkellä telakalla maalaamassa Silic Onia pohjaan. 👍
@@RuffeVideo
Ja todennäköisesti sait ilmaiseksi maalit. Niin paljon tämä sinun videoi haiskahtaa mainospätkältä. Ensin rahoitusta "testille" ja sitten palkkiot päälle?
Millä siis maalaat oman veneesi? Ei tästä testistä nyt ainakaan tullut sellaista kuvaa että joku näistä maaleista olisi ehdottomasti paras. Paitsi jos katsoo oikein tarkkaan videota ja muistaa missä kohtaa mikäkin maali oli, niin ylösnostovaiheessa voinee tiettyjä eroja huomata :)
@@reioXyhi uliuli tee itse testivideoita eläkä ulise toisen videoon 20 kommenttia. Jos toinen tekee tälläisen pätkän leikkaa editoi yms niin kyllä tarvikkeet on ihan vaan plussaa jos saanut ilmaiseksi.