Als toekomstig apotheker ben ik ontzettend blij dat dit onder de aandacht gebracht wordt. Het is heel naar om een geneesmiddel niet te kunnen leveren aan een patiënt of om noodgedwongen andere merken te moeten leveren. Ik hoop in de toekomst wel alle medicijnen aan alle patiënten te kunnen leveren!!
Bedankt voor het uitzenden! Het is echt een drama. Ik val in in apotheken, en vrijwel overal is er wel één of meerdere collega's met een burnout. Agressie is normaal, dagelijks schelden mensen je uit, onze lonen stijgen niet mee. We hebben 2% verhoging gehad en dat gaat van ons pensioen af. De werkdruk door de tekorten is enorm en er is 0 compensatie. Het is zo sneu dat mensen moeten wisselen, alleen omdat de verzekeringen en de politiek niet hun verantwoordelijkheid nemen. De gewone burger, wederom de dupe. Het is een drama. We worden een derde wereldland.
Ik merk de stress en angst voor confrontatie echt bij mijn apothekers inderdaad. Ik heb een doorlopende medicatie met leveringsproblemen. Mijn leven is er niet van afhankelijk (gelukkig), maar tussentijds stoppen en dan weer opstarten is echt een hel. Opnieuw opbouwen, opnieuw ruim een maand ziek, opnieuw risico dat het niet aanslaat. Wanneer er weer eens onduidelijkheid is over wanneer het geleverd wordt en of dit op tijd zal zijn worden mijn apothekers echt heel defensief. Ik begrijp het goed hoor. Elke keer dat ik ernaar vraag (meestal over mail, soms persoonlijk) probeer ik heel duidelijk te maken dat ik weet dat ze er niks aan kunnen doen, dat ik alleen probeer informatie te krijgen om op te kunnen rekenen en begrijp dat de apotheker geen macht in de situatie heeft. Toch blijven ze 10 keer zeggen dat ze er niks aan kunnen doen, blijven verontschuldigen en blijven enorm voorzichtig met hun uitspraken. Wanneer ik ze persoonlijk spreek zie ik ook echt bijna een soort angst in hun ogen (en ik ben alles behalve een intimiderende verschijning). Ik vind het echt naar voor ze maar ik moet ook gewoon weten wat me te wachten staat zodat ik hierop kan anticiperen... Echt laag volk dat apothekers zo lastig valt alsof ze daar zelf de medicatie stiekem weg staan te snoepen.
Je snapt dat de gewone burger in beide gevallen de dupe is, want dat geld voor die medicijnen of jouw loonverhoging worden gefinanciërd door zorgverzekeraars (duurdere medicijnen), die die kosten gewoon verekenen in de zorgpremie. Dat geld groeit niet aan de bomen.
@@animelinne5304 patiënten zoals jou maken echt een verschil hoor! Zo fijn als je begrepen wordt, en eerlijk: je loopt toch liever wat harder voor zulke mensen :) Hopelijk is er snel een oplossing voor je.
@@leonievw2466 fijn om te horen :) vind het heel jammer dat het niet gewoon de norm is, want volgens mij doe ik niks bijzonders in is het gewoon normaal gedrag maar goed... Respect voor alle apothekers, ik doe het ze niet na
mijn apotheker wist me ook te vertellen dat ze veel minder voorraad hanteren, dit betekent dan wel iets minder verspilling, maar de marges zijn zo klein dat als er meer als het verwachte aantal patienten komen (lees ze hanteren de absoluut minimale voorraad), die patienten geen medicatie kunnen krijgen, soms wel voor 3 of 4 weken. heb dit zelf meegemaakt met me hart medicatie, gewoon 4 weken moeten wachten omdat de voorraad onverwacht op was, de voorraad was ook al heel erg laag omdat het een duurder medicijn was dus er was niet veel voor nodig. de fat cats bepalen dit beleid, en die spelen met mensen levens door te rommelen in de marges.
Ik werk in de oogheelkunde. Er zijn voor kinderen medicijnen als Atropine niet meer leverbaar (remming tegen bijziendheid), maar ook glaucoom medicijnen wat kan zorgen voor ernstig slechtziendheid! En wat voorral irritant is is dat patienten zelf het meest klagen over droge ogen door de niet te krijgen kunsttranen, zalfjes en gelletjes die niet meer leverbaar zijn.
Want daar mogen ze niet over klagen omdat andere mensen het misschien zwaarder hebben? Droge ogen zijn irritant, je mag best chagrijnig zijn omdat je druppels niet geleverd worden.
@@knuffelbeer193Volgens mij bedoelt merel dat het irritant is dat die basic spullen niet te krijgen zijn, niet dat het irritant is dat de mensen klagen. Maar ik kan het mis hebben.
Op lange termijn is in Europa produceren juist goed voor de portemonnee. Het geld blijft namelijk in de Europese economie hangen daardoor en ipv dat het voor eeuwig verdwijnt naar Azië.
En denk ook aan de verborgen kosten van uitvallende apothekersassistentes die je als maatschappij eerst duur hebt opgeleid. En het extra werk in de apotheek en de complicaties
Elke succesvolle Europese onderneming komt voor je het weet in handen van Amerikaanse investeerders die de kosten (en de kwaliteit) gaan knijpen en alle winst de grens over sturen.
@@AdrieKooijman Medicijnproductie hoort ook niet geprivatiseerd te zijn. Al die medicijnen en fabrieken zijn ontwikkeld en gebouwd met overheidsinvestering, ik zie niet waarom we dat allemaal vervolgens weggeven aan een paar rijkelui die het gebruiken om nog rijker te worden ten koste van de werknemers en de mensen die die medicijnen nodig hebben.
@@Jakromha er 'hoort' zo veel niet, maar we hebben zoveel macht weggegeven aan de 'rijkelui' dat de gevolgen, hoe pijnlijk ook, nauwelijks meer te overzien of terug te draaien zijn. Een simpele maatregel als het terughalen van productie naar Europa gaat tientallen jaren duren.
Mijn apotheek ging gewoon kei hard liegen dat mijn zorgverzekering dit jaar gestopt is met mijn medicijnen vergoeden. Na het bellen met de zorgv. bleek dat de goedkoopste variant gewoon tijdelijk niet leverbaar is, maar wel gewoon vergoed blijft. In principe zijn de extra kosten dan voor mijn apotheek maar die willen niet betalen dus moet ik nu mijn medicijnen volledig zelf betalen of, volgens die meid bij de apo “gewoon niet meer het medicijn bestellen en nemen als ik niet wil betalen voor ze” Ik heb het geluk dat ik ze nu kan betalen maar ik vind het een heel erg idee dat er dus mensen zijn die financieel misschien niet eens rond kunnen komen, die nu net als in America moeten kiezen tussen eten kopen of medicijnen betalen.
Waarom moet jou apotheek opdraaien voor de kosten? De zorgverzekeraar heeft toch een fabrikant gecontracteerd die niet leverbaar is? Dat heeft jou apotheek toch niet gedaan? In principe moet de zorgverzekeraar dan opdraaien voor de extra kosten?
Inderdaad. Ik hoorde dat apotheken ook zelf medicijnen kunnen maken en misschien is dat wel een oplossing of een van de oplossingen voor het tekort aan medicijnen. ;)
Privatisatie doet het juist goed, daarom is het zo goedkoop hier vergeleken met Belgie en Duitsland. Probleem ligt bij de overheid. We mogen hier zelf niet vervuilen maar mogen wel vervuilende pillen importeren waardoor producenten hier niet kunnen concureren met buitenlandse producenten.
@@MChagall denk dat dat niet te maken heeft met privatisatie maar eerder overheid subsidies anders was het hier veel duurder de prijs van medicijnen en zou je zelf zorgverzekering moeten betalen
Mja, als Antwerpenaar durf ik daar toch over te zeggen dat het niet altijd klopt. Wij kampen ook regelmatig met tekorten aan een uiteenlopend gamma aan medicijnen. Zelf moet ik dagelijks een pilletje pakken, nu al 25 jaar ongeveer, met uitzondering van 2 keer 10 maanden. Voor mij is het of dat pilletje of terug onder het mes (voor een derde keer dan al). Een doosje kost mij 88 cent per maand. Of misschien is het ondertussen al 92 cent, geen idee. En toen was het ook plots gedaan. Ik had toevallig nog 3 doosjes, en dan ben ik nog 2 doosjes gaan kopen juist over de grens. Die hebben me elks 8 euro gekost, maar nadien met de juiste papieren voor de ziekteverzekering slechts 2 euro per doosje. Eén doosje heb ik via de apotheker nog uit Duitsland kunnen laten komen en dat was nét genoeg om de periode te overbruggen. Toen had dat met een internationale hacking te maken (zeiden ze want eigenlijk waren ze daarvoor al niet te verkrijgen maar dat had ik niet gemerkt). Sindsdien lappen ze me dat niet meer. Momenteel is diezelfde pil ook weer niet meer te krijgen, maar ik heb nog een voorraad voor meer dan een jaar. Ik was dus gewoon even gaan horen om mijn voorraad weer aan te leggen, toen ik eergisteren hoorde dat die weer niet te krijgen was. Pas eind april ergens (maar dat zeiden ze een vorige keer ook al). Ik heb ze besteld, zodat als ze terug beschikbaar zijn, ik terug twee nieuwe doosjes heb. Omwille van de vervaldatum wacht ik dan nog even voor ik opnieuw bestel. Ze liggen thuis op volgorde zodat ze niet vervallen voor ik ze moet nemen. Maar dat is nu mijn oplossing voor dat blijkbaar regelmatig terugkomend probleem. En ook hier zeiden ze dat wij te goedkoop waren en dat ze dus liever aan Nederland en Duitsland verkochten want ja, 88 cent versus 8 euro...
Het is sowieso eens interessant in het hele zorgstelsel in NL te duiken. Sinds commerciële partijen de regie voeren over de zorg is er veel veranderd.. met vreemde constructies en een hand boven het hoofd van de zorgverzekeraars. Daarnaast koopt de zorgverzekeraar bewust te weinig zorg in bij ziekenhuizen, en blijkt moeilijk te doen wanneer er extra zorg gegeven zorg afgerekend moet worden aan de zorgverlener. Zorg zou non-profit moeten zijn, keuzes over gezondheid moeten gemaakt door artsen ipv cijfertovenaars bij de commerciële verzekeraar.
Ik betaalde vorig jaar in belgie zo’n €50 voor 5 doosjes paracetamol. Sinds dien koop ik zodra ik eens in Nederland ben een hele voorraad aan pillen. Zorgverzekering is hier goedkoop, maar de medicijnen zijn extreem vergeleken met Nederland
@@rvdb7363 klinkt grappig "medicijnen waar je een recept voor nodig hebt". Voor mij als Antwerpenaar klinkt dat alsof ik dat ding zelf zou gaan koken. Wij noemen dat hier voorschrift. Maar ja, je hebt gelijk. Alleen is het zo dat het probleem niet alleen in Nederland is. Ik ben naar Nederland moeten rijden voor medicatie (op voorschrift) die hier niet meer te krijgen was net omdat het hier goedkoper was dan in Nederland (88 cent hier versus 8 euro in Nederland). Gelukkig met de juiste papieren per doosje nog 6 euro teruggekregen van de ziekteverzekering. Dus uiteindelijk heeft me dat 4 euro, wat benzine en vooral stress gekost. Dus het probleem is er aan beide kanten van de grens, maar dan wellicht voor verschillende medicijnen. Ik heb me voorgenomen dat het me niet meer zou overkomen, dus ik heb een voorraad aangelegd. Ik raad iedereen aan dat ook te doen met zo'n belangrijke medicatie waar je best geen alternatief voor neemt. Dat gaat dus niet over paracetamol of zo maar het soort waar je een "recept" voor nodig hebt.
Goed item! As usual☺️ je bent alleen wel iets vergeten. Voorheen was er geen regelgeving rondom de voorraad van medicijnen. Omdat wij alles zo goedkoop willen, en een voorraad is duur, had nederland vrijwel geen voorraad. Sinds januari 2023 hebben de apothekers de regel opgelegd gekregen dat zij een grote voorraad aan moeten leggen. Echter is dit nog maar een jaar geleden en een groot deel van onze tekorten zijn hieruit wel ontstaan. Hoe het daar nu mee is weet ik zo niet maar het is wel een belangrijke oorzaak. Heb zoals altijd genoten van de video😊
@@leonievw2466 je kan best zelf een voorraad aanleggen voor belangrijke medicatie. Mij lappen ze dat niet meer. Heb dat x-aantal jaar geleden voor gehad en sindsdien heb ik een voorraad aangelegd van pakweg anderhalf jaar. Moet je wel zien dat je die niet allemaal tegelijk koopt zodat je ze nog op hebt een jaar voor de vervaldatum, maar het werkt wel, want ik was gewone pijnstillers gaan kopen en ik dacht van nog eens mijn voorraad aan te dikken maar noppes, weer niet te verkrijgen. De apotheker weet wel dat het geen drama meer is voor mij omdat ik mijn voorraad heb, dus ik heb ze maar besteld tegen dat ze terug te verkrijgen zijn. Maar gelukkig geen stress want ik kom nog zeker een jaar of anderhalf toe.
In Spanje is de anticonceptiepil veeeeeel goedkoper dan in Nederland. En in België kun je voor een jaar hooikoorts tabletten halen voor de prijs van 2 maanden in Nederland.
De oplossing is veel simpeler: op de korte termijn zorgverzekeraar verplichten een ijzeren voorraad in te laten kopen en op de lange termijn de productie gedeeltelijk in eigen beheer te laten nemen. Door de jarenlange vrijheid blijheid beleid van D66, VVD en CDA waar ze vooral geen overheidsbemoeienis wilden voor het bedrijfsleven. zijn particulieren op zichzelf aangewezen terwijl de zorgverzekeraar niet voldoen aan hun zorgplicht. Wel de premies consequent verhogen, maar niet de zorg verbeteren. Sterker nog afbreken. Het is de wereld op zijn kop.
Genoeg mensen die tijdelijk medicijnen voorgeschreven krijgen (tijdelijk) maar dat standaard automatisch verlengd wordt bij de apotheek.... Daar mag ook gewoon vaker naar gekeken worden.
Het kromme is dat medicatie die overblijft (bijvoorbeeld na overlijden) niet wordt geaccepteerd door apotheek. Ook al zit het nog in gesloten verpakking. Hetgeen me ook verbaasd is feit dat van sommige medicatie, grote hoeveelheden worden verstrekt. Zoveel dat je er voor je idee een leven lang genoeg aan hebt etc. Heb het eens te vaak bij mijn moeder gezien. Ook qua haar diabetes kreeg ze om de haverklap een nieuwe glucosemeter en/of insulinepen aangeboden. Moeten wel weer nieuwe glucosestrips en dergelijke voor worden verstrekt. €€€ Daar komt nog bij dat artsen vaak medicatie voorschrijven, maar zelden herbeoordelen of het nog wel nodig is. In geval van moeder nooit uit eigen beweging, in ieder geval. (Ik was mantelzorger en altijd bij arts gesprekken aanwezig). Heb wel eens gezien wat er qua geld voor haar medicatie gevraagd werd en dat was niet mis. Ze moest ook een groot deel zelf betalen, omdat ze teveel bijwerkingen ervoer van alternatief middel. Waar volgens apotheek dezelfde werkzame stoffen zou bevatten. Nou niet dus! Maar de verzekeraar vergoedde het niet meer, dan moet je het bijbetalen. Maar o.a. (cholesterol) medicatie die niet meer nodig was, werd jarenlang voortgezet. Daar hoor ik nou nooit artsen of apothekers over. En over preventieve middelen al helemaal niet. Terwijl dat IMO niet alleen medicatie hoeveelheid zou kunnen verminderen, maar ook kostenbesparend zou zijn op korte dan wel lange termijn. Zo moest ik de glucosemeter 'Freestyle libre' zelf voor moeder bekostigen, terwijl dit bij uitstek de kans op ernstig schommelende bloedsuiker flink beperkt. Schommelende bloedsuiker en zeker hypo's veroorzaken veel lichamelijke schade. Zeker op lange termijn. Als het beter inzichtelijk is voor de patiënt en deze minder (dure) insuline hoeft te spuiten, heeft dat toch alleen maar voordelen? Ook minder complicaties, waarbij mogelijk ziekenhuisopname, amputatie moet plaatsvinden, nierschade etc... Maar daar blijkt men in de zorg niet zo mee bezig te zijn. In tegendeel. Heb het allemaal zelf uit moeten vogelen. Metformine is nog zo'n fijn middel. Ik wil de hoeveelheid diabetespatiënten niet de kost geven, die mogelijk last hebben van zenuwpijnen, maar er niet van op de hoogte zijn dat Metformine vitamine B12 tekorten kan veroorzaken. Zelf door schade en schande achter gekomen, want moeder had neuropathie, waarvan huisarts zei dat het nooit meer weg zou gaan. Een zoektocht op Pubmed en een kuur vitamine B12 hebben haar voeten echter volledig van de pijn doen bekomen. Ze gebruikte immers ook al jaren maagzuurremmers en ook die halen de vitamine B12 eruit of maken de opname moeilijker. Naar mijn mening is medicatie dus niet alleen duur, maar soms ook overbodig als bijvoorbeeld iemands cholesterol goed is en zou af en toe eens e.e.a. opnieuw moeten worden beoordeeld. Van statines is het trouwens bekend dat het belastend is voor de spieren. In het geval van mijn moeder, bleek het ook überhaupt niet nodig te zijn, maar die waren a.d.h.v. een standaard protocol voorgeschreven. Revalideren ging echter stuk beter zonder. Artsen zouden dus überhaupt ook moeten letten op adviezen naar patiënten qua medicatie die potentieel vitaminen uit lichaam houdt. Heb eens te vaak meegemaakt dat artsen nul tot generlei aandacht besteden aan voeding, maar dus ook niet aan gevolgen van vitaminetekorten. Ben zelf bruin en jarenlang met ernstige vermoeidheid getobt, om er via 'kwakzalver' achter te komen dat ik ernstige vitaminetekorten had. Met name vitamine D. Vind het erg sneu, die reacties van apothekers over hoe ze worden aangevallen door (wanhopige) patiënten. Het is niet terecht dat er (verbaal) geweld wordt gebruikt. Kan me echter wel zeer goed indenken dat patiënt meent recht te hebben op medicatie. Als je toch ziet wat de gemiddelde zorgverzekering tegenwoordig kost, mag dat er toch wel tegenover staan? De Nederlandse politiek heeft het land gewoon uitgekleed en nagenoeg alles uitbesteed naar 3e wereld landen of China. En de kwaliteit van de zorg staat niet in verhouding tot hetgeen we maandelijks moeten betalen. Althans niet waar ik woon. In ons lokale ziekenhuis hebben ze niet eens genoeg antidecubitus matrassen (€800,- excl. BTW), noch de kennis hoe het toe te passen. Heb zelf in de verpleegkunde gewerkt, maar een specialist die moeders necrose voor bloeduitstorting aanzag. Thuiszorgmedewerkers die het niet doorhadden. Terwijl dat zo'n beetje het eerste is dat je tijdens de verpleegopleiding leert. Het is dat ik zelf geregeld bij haar ging checken. Een 4-tal artsen die een hartinfarct niet van maagzuur wisten te onderscheiden en ga zo nog maar even door. Moeder is dan ook overleden aan de complicaties van dergelijk mismanagement en onkunde. Van de ziekenhuizen in de randstad en omgeving heb ik nog wel een redelijke indruk, maar hier in de boeren klei, is het in en in triest gesteld. Onder de mensen regent het klachten over het lokale ziekenhuis. Bijna iedereen met serieuze klachten die er ooit geweest is, klaagt steen en been. Vraag me oprecht af waar dat met de zorg naartoe moet. In mijn ogen mag het in onze omgeving geen zorg meer heten. Ja een 'zorg' voor de patiënt over hoe die o.a. aan zijn medicijnen geraakt en of hij wel adequaat geholpen gaat worden. Want die HAP en huisartsenzorg zijn hier ook een drama. Overal is er sprake van huisartsentekorten en heb wel eens het idee dat ze hier vooral uitgerangeerde en ongemotiveerden naar toe laten komen. Er staan nog steeds mensen op wachtlijsten die nagenoeg nergens terecht kunnen, maar wel steevast het volle pond aan premie moeten betalen. Vind dat toch wel een beetje sgunnig. Als je naar de bakker gaat om een brood, krijg je toch ook wat mee en vaak ook nog van degelijke kwaliteit. Sorry, maar kan ik van zorg alhier al jaren niet meer zeggen.
Ik snap wel dat de kosten voor geneesmiddelen zo laag mogelijk gehouden moet worden. Er wordt gigantisch veel geld uitgegeven aan de zorg en dat aandeel stijgt elk jaar best hard. De zorg moet betaalbaar blijven en verdringing in de zorg moet voorkomen worden.
Interessant onderwerp waar zeker wat aandacht aan gegeven mag worden; echter zou ik het nog interessanter vinden indien er een dossierkennis komt over het waarom er zoveel medicijnen gebruikt worden. Het lijkt mij namelijk erg hoog dat 11 miljoen mensen in ons Nederland regelmatige medicijngebruikers zijn. Is dit regelmatige gebruik door zoveel mensen dan ook echt wel nodig?
Hieronder valt echt van alles; bijvoorbeeld ook zelfzorgmedicatie van de drogist zoals oogdruppels, pijnstillers en nies- en hoestmedicatie. Ik vraag mij af of hier ook supplementen en kruidenmengsels onder vallen. Kan ik niet zo 1-2-3 terugvinden.
@@Tinky1rs adhd, autisme, ijzerpillen, zalfjes tegen brandwonden. Bij medicijnen denken mensen vaak aan dodelijke ziektes of aandoeningen maar veel mensen gebruiken dagelijks medicijnen om mee te draaien in de maatschappij
Ik slik best wat medicijnen. Elke maand langs de apotheek, elke maand een nieuw merk. Pillen worden gestopt in een neutraal doosje dus het merk staat er niet op. De apotheek zegt niets als ze een ander merk leveren. Elke keer weer nieuwe bijwerkingen en een speurtocht welk medicijn de dader is. En in gevecht met de arts want nee, het is niet "gewoon stress". Ik snap dat geld en werkdruk maatschappelijke problemen zijn, maar zo vaak een ander merk is niet oké. En het probleem is niet dat het medicijn op is, want als de arts uitschrijft "moet merk X zijn", dan is merk X opeens wel leverbaar.
Maar in eerste instantie krijg je eerst de goedkoopste. Eigen risico speelt wellicht mee. En dan mag je je afvragen of de huisarts naar jouw belang handeld of voor de belangen van de zorgverzekeraar.
Dat heeft te maken met het preferentiebeleid, wat opgesteld is door de 2e kamer en verplicht moet worden gevolgd door apotheken. Als je een specifiek merk MOET hebben (niet omdat je het pilletje stom vindt maar omdat het ene merk wel werkt en het andere niet), dan moet je dat bij je huisarts aanvragen. Dat helpt beter dan klagen in de comments op RUclips.
Voornamelijk door vergrijzing, door zowel langere levensverwachting en minder geboortes. Er zijn dus steeds meer ouderen die steeds meer en langer zorg krijgen, en steeds minder werkenden die ervoor betalen. Bovendien zijn nieuwe medicijnen en behandelingen vaak erg duur. Maar onze verzekering is eigenlijk helemaal niet enorm duur als je het vergelijkt met andere landen, en als je ziet welke zorg allemaal gedekt wordt.
11 miljoen mensen die medicijnen gebruiken..... misschien eens tijd voor een preventieplan? hoeveel welvaartsziekten zitten hier bij? wat is de rol van de industrie (oftewel zijn alle medicijnen wel echt nodig?)
als je afwilt van medicijntekorten: bij sommige patienten kan een arts soms een andere benadering overwegen: bij een vage klacht naar de huisarts: oh mevrouw hier is een pilletje in plaats van doorvragen---misschien is er iets anders aan de hand
Het gaat vaak om specialistische medicatie. Een kankerpatient die zn medicatie niet krijgt kan je niet oplossen met doorvragen en een paracetamolletje...
Grappig, want hier bij ons in België is Ozempic (eigenlijk een diabetesmedicijn, maar zeer populair geworden omdat het ook helpt met afvallen) enorm moeilijk te krijgen, en blijkbaar gaan Belgen dus de grens over naar Nederland omdat 't daar makkelijker te krijgen zou zijn? 🤷♂
@@hermanbekkema1582 Nope. Heb ik al geprobeerd; heb nog altijd diabetes. Dat gezegd zijnde, ik misgun het de mensen met overgewicht niet; als het hun net dat extra zetje kan geven, waarom niet? Het is makkelijk om de lul uit te hangen en met een belerend vingertje mensen te gaan uitleggen hoe ze hun leven moeten leiden, maar daar wordt niemand beter van. We weten allemaal dat meer sporten en gezonder eten goed voor ons is. Maar als je een drukke, stresserende job hebt en 's avonds pompaf bent, dan snap ik dat je 's vervolgens niet meer de fut hebt om twee uur van je dag te spenderen aan de fitness. Zeker als alleenstaande persoon, die geen enkele hulp heeft in 't huishouden en thuis voor letterlijk _alles_ instaat. En ongeacht of die mensen met overgewicht 't nu aan zichzelf te danken hebben, of door omstandigheden waar ze zelf weinig aan kunnen doen zo dik zijn, dat praat het medicijntekort nog altijd niet goed.
Hier ook niet te leveren. Soms druppelt een kleine voorraad binnen maar nu ligt het weer plat. De fabrikant is als het goed is nu meer fabrieken aan het bijbouwen.
en het ergste is dat het daar niet voor dient. Ik heb toevallig een schitterend, goedkoop alternatief ontdekt. Ik moet tot aan een eventuele volgende operatie twee maal per dag Tramium nemen. Door een combi van dingen ben ik sinds januari 5 kilo afgevallen. Door die Tramium eet ik bijna niet meer - net genoeg om niet dood te vallen - ik doe 6000 stappen per dag en ik had dan nog 3 weken een keelontsteking waardoor gewoon slikken al pijn deed dus dan eet je al helemaal niet meer. Nu zei mijn fysio dokteres wel dat het in mijn geval niet erg is omdat er wel een kilo af mag. Ik: of 10, of 20. Zij lachte over dat mensen dus hopen geld betalen voor medicatie om af te vallen en bij mij gebeurt dat dan toevallig door die langdurige pijnstiller waardoor ik gewoon niet eet. Misschien een tip voor andere pijnlijders...
Misschien moeten we ons ook eens afvragen waarom een zeer ruime meerderheid van alle Nederlanders regelmatig medicijnen nodig heeft. Bekijk het probleem ook eens vanuit de vraag kant ipv aanbod, want dit is volgens mij op zichzelf al zorgwekkend en ik durf te wedden dat een groot deel medicijnen slikt voor psychische problemen. Gaat het wel goed met ons?
Is het de patiënt die specifiek medicijnen vraagt, of die arts die lekker makkelijk medicijnen voorschrijft… en er COMMISSIE VOOR VANGT AAN HET EIND VAN HET JAAR ?!!!!! (Is al documentaires van gemaakt)
Of wat dacht je van al die mensen met extreem overgewicht? Veel aandoeningen kan je al wegnemen door af te vallen en meer te bewegen. Er zijn ook onderzoeken die aantonen dat veel aandoeningen een psychische oorzaak hebben. Misschien moeten we met z’n alleen eens wat meer aan preventie gaan doen?
Exact, leefstijl aanpassingen zou enorm veel uitmaken. Tegenwoordig willen we alleen maar “quick fixes”. Heb ik ergens last van dan moet het maar voor mij opgelost worden… en meteen.
"Moeten we maar meer gaan betalen voor medicijnen" Wat bedoel jij met "we"? Wie koopt die medicijnen binnen Nederland goedkoop in? De Corleonesi familie. De zorgverzekeraars! Wie maken er miljoenen winst ondanks het medicijnen tekort? De Corleonesi familie. De zorgverzekeraars!
Als al de miljoenen die de zorgverzekeraars hebben ontvangen door de goedkoopste meditatie in te kopen, terug in medicijn fabrieken in Nederland stoppen, eerlijke prijs betalen, goede medicijnen❤
Dat krijg je wanneer je alleen.het goedkoopste van het goedkoopste wil en dus door de farmaceutische industrie onder aan de lijst wordt gezet. Niets meer zelf produceert maar het spul uit Azië haalt. Lang leve de marktwerking in de gezondheidszorg. 'Verzeker u bij ons wij gaan over lijken' want de verz maatschap. zijn degene die de zaken bepalen
Ik dacht dat de zorgpremies o.a. hard stijgen vanwege medicatie dat met de dag duurder wordt. Niet dus. Weet dat de lonen in de zorg ook stijgen, maar dan nog.
Iets wat ik ook mis in dit item is dat we ook veel te veel pillen gebruiken allemaal. Pilletje hiervoor pilletje daarvoor, bijwerkingen? Is ook een pilletje voor!
Dus de zorgverzekeringen hebben honderden miljoenen / miljarden verdiend omdat het jaren goedkoper was voor ze, en nu is het voortaan duurder en bij wie komen ze het weer halen bij de consument ipv die miljoenen/miljarden van de zorgverzekeringen . Diep diep triest
Ik snap zijn laatste punt niet helemaal. Als je het hier of in Europa op een "schone manier" kan produceren, waarom zou je dat niet in China of India op een "schone manier" kunnen doen? Wat weet men hier of in Europa wel, wat men in China, India of bij de WHO niet??
Fijn dat we de goedkoopste medicijnen hebben en dat hier niks extra’s voor betaald hoeft te worden, als dit geneesmiddelen zijn die binnen het preferentiebeleid vallen omdat dit onder de basisverzekering valt. Wellicht toch kijken om Nederland aantrekkelijker te maken voor leveranciers door toch de prijzen op te hogen?
Gelukkig komen mijn medicijnen nog uit de EU omdat ik niet tegen die goedkope rommel kan. Kost de verzekeraar nu lekker 2 euro per dag. Hoop niet voor de mensen die daar werken dat er ook op ze geëxperimenteerd wordt door hun verzekeraar met goedkope medicijnen en ze hele weken met migraine lopen
Toch bijzonder dat de zorgverzekeraars onze medicijnen goedkoop inkopen, maar ik toch vaak moet betalen voor medicijnen in de apotheek. Alles in dit land is zo keihard in de soep aan het lopen
"we betalen te weinig, want we zijn gierige Hollanders die altijd te weinig willen betalen", daar komt echt 9 vd 10 keer je boodschap op neer. Maar als je het in bredere context plaatst is zorg in Duitsland en Belgie op vele fronten velen malen goedkoper, net als het algemene leven. Ook als je het afzet tegen het gemiddelde inkomstenverschil.....
Prima, als je niet kan leveren dan wordt er ook geen premie betaald. Lijkt mij een normaal gevolg in het bedrijfsleven. Mag ook de verzekeringspremie met 100 euro p.mnd naar beneden brengen.
Medicijn tekorten hebben we allemaal aan het vvd wanbeleid te danken. Stoppen met marktwerking in de zorg. Graaien is voor sommige mensen belangrijker in de zorg, dan zorg leveren.
Zorgverzekering het duurste, maar medicijnen inkoop het goedkoopst.. Rutte zit er met zo tong zo diep in dat hij een hoge functie bij Navo krijgt.. Wat wordt de burger in Nederland toch in de zeik genomen..
Alle geneesmiddelen binnen de preferentiebeleid van een zorgverzekeraar valt onder de basisverzekering en betaal je niks extra’s voor…de geneesmiddelen die hierin niet worden opgenomen betaal je wel iets extra’s voor. Gebruik je verstand en lees eens iets…
@@Pointykekkomt omdat @weswaswoosmoos ze verstand niet gebruikt en niet leest wat ik schrijf.. Als een lul op een drumstel je antwoord overheidsslaafje
@@WerkIsalles whappie de whap whap whap. Jij bent waarschijnlijk juist zo iemand waar we zoveel zorgkosten voor hebben, maar whapper maar lekker verder 😉
Prima onthullende en vaak verhelderende actuele items. Scherp, kritische, confronterend en met een kwinkslag. Chapeau. Maar mijn God.. die geforceerde, uitgeschreven humor. Tenenkrommend af en toe. t wekt weerzin op. Laat asjeblieft die schrijvers Diederik Smit en Tex de Wit samen een duo vormen en zelf op t toneel gaan. Jeetje wat beroerd.
De medicijnen zijn in het buitenland duurder omdat je daar minimaal zorgverzekering betaald. Wat wij hier per maand betalen zijn zij per jaar kwijt. Leuk en aardig in theorie goedkope medicijnen in NL maar we worden keihard genaaid.
Maar het filmpje zelf kan je dan wel weer grotendeels recycleren, wat enkel maar goed kan zijn voor het milieu. 😂 Maar inderdaad, het anti-landbouwbeleid van de laatste tijd baart me ook zorgen. Zover ik weet zijn we qua voedsel hier in de benelux nog min of meer zelfbedruipend. Nu willen ze ons dat gaan afnemen omwille van het milieu. Het voedsel zal sowieso ergens geproduceerd moeten worden, en dat gebeurt lang niet overal met zoveel aandacht voor de impact op het milieu als hier (denk maar aan 't gebruik van pesticiden). Of met dezelfde aandacht voor de kwaliteit. Dus wat je bereikt is nog meer vervuiling, maar da's oké, want 't is "ergens anders", voedsel van slechtere kwaliteit dat tot meer ziektes leidt (kijk maar naar de rommel die ze in Amerika eten, en wat het met hun doet), en een bevolking die geen zekerheid meer heeft omtrent hun voedselvoorziening.
Alles wat binnen die preferentiebeleid valt, valt onder de basisverzekering en dus betaal je daar niks extra voor… tenzij het medicatie is wat niet binnen die preferentiebeleid vallen…
Medicijnen gaan gewoon van je eigen risico af hoor. Apart dat een pil voor 1 cent gemaakt kan worden en dat het medicijn wat ik nodig heb rond de 20 euro kost voor 60 tabletten 😮
@@miloumeijer843 Heb je al gekeken of het een geneesmiddel die bij jou zorgverzekeraar binnen hun preferentiebeleid valt? Dan zou het vergoed moeten worden uit je basisverzekering maar als deze niet op die lijst voorkomt dan betaal je daar inderdaad zelf voor.
Het zou alleen maar beter zijn als medicijnen duurder zouden worden. Dan wordt er misschien beter nagedacht voordat er elkaar allemaal tegenwerkende geneesmiddelen voorgeschreven worden, gewoon omdat het kan
Het is niet nodig om de gezondheid van Nederlandse kinderen te ondersteunen. We hebben meer geld nodig voor onze dappere Oekraïense soldaten, voor onze wapens. Ook wij strijden voor Nederlanders.
De Oekrainse soldaten zijn op, maar ik stel voor dat jij je gaat melden bij het oostfront. Dan kun je zelf zien hoe het daar gaat en kunnen wij van jou leren hoe het moet......
Typisch Nederlands, minimaal input, maar maximaal output willen wij hebben. Dit veroorzaakt dat leveranciers minimaal stock-safety hebben voor Nederland. Zolang alle 100 factoren optimaal functioneren, is niets aan de hand, mocht 1 hiervan niet optimaal functioneren dan valt alles uit elkaar. Oorzaak nummer twee: je hebt tegenwoordig één fabrikant voor de hele wereld in China/India als die even niet kan leveren dan heb je geen medicijnen meer! I.P.V. de oorlog in Oekraïne te subsidiëren, kunnen wij dat geld beter investeren in Europa om ons eigen geneesmiddelen te maken. Een oorlog zonder antibiotica houd je ook niet lang vol😂
Zó blij dat dit onderwerp eens ter sprake komt op de publieke omroep! ♥️🙏🏼
Keep up the good work Lubach & team!
Hoezo op de publieke omroep?
Is al vaker besproken? Ook op de NPO...
Al jaren zelfs...
Als toekomstig apotheker ben ik ontzettend blij dat dit onder de aandacht gebracht wordt. Het is heel naar om een geneesmiddel niet te kunnen leveren aan een patiënt of om noodgedwongen andere merken te moeten leveren.
Ik hoop in de toekomst wel alle medicijnen aan alle patiënten te kunnen leveren!!
Universiteit Leiden heeft de beste master Farmacie, prove me wrong
@@wietse430oke? Dat wou je even vermelden of?
Bedankt voor het uitzenden! Het is echt een drama. Ik val in in apotheken, en vrijwel overal is er wel één of meerdere collega's met een burnout.
Agressie is normaal, dagelijks schelden mensen je uit, onze lonen stijgen niet mee.
We hebben 2% verhoging gehad en dat gaat van ons pensioen af.
De werkdruk door de tekorten is enorm en er is 0 compensatie.
Het is zo sneu dat mensen moeten wisselen, alleen omdat de verzekeringen en de politiek niet hun verantwoordelijkheid nemen.
De gewone burger, wederom de dupe.
Het is een drama. We worden een derde wereldland.
Ik merk de stress en angst voor confrontatie echt bij mijn apothekers inderdaad. Ik heb een doorlopende medicatie met leveringsproblemen. Mijn leven is er niet van afhankelijk (gelukkig), maar tussentijds stoppen en dan weer opstarten is echt een hel. Opnieuw opbouwen, opnieuw ruim een maand ziek, opnieuw risico dat het niet aanslaat.
Wanneer er weer eens onduidelijkheid is over wanneer het geleverd wordt en of dit op tijd zal zijn worden mijn apothekers echt heel defensief. Ik begrijp het goed hoor. Elke keer dat ik ernaar vraag (meestal over mail, soms persoonlijk) probeer ik heel duidelijk te maken dat ik weet dat ze er niks aan kunnen doen, dat ik alleen probeer informatie te krijgen om op te kunnen rekenen en begrijp dat de apotheker geen macht in de situatie heeft. Toch blijven ze 10 keer zeggen dat ze er niks aan kunnen doen, blijven verontschuldigen en blijven enorm voorzichtig met hun uitspraken. Wanneer ik ze persoonlijk spreek zie ik ook echt bijna een soort angst in hun ogen (en ik ben alles behalve een intimiderende verschijning).
Ik vind het echt naar voor ze maar ik moet ook gewoon weten wat me te wachten staat zodat ik hierop kan anticiperen... Echt laag volk dat apothekers zo lastig valt alsof ze daar zelf de medicatie stiekem weg staan te snoepen.
Je snapt dat de gewone burger in beide gevallen de dupe is, want dat geld voor die medicijnen of jouw loonverhoging worden gefinanciërd door zorgverzekeraars (duurdere medicijnen), die die kosten gewoon verekenen in de zorgpremie. Dat geld groeit niet aan de bomen.
@@animelinne5304 patiënten zoals jou maken echt een verschil hoor! Zo fijn als je begrepen wordt, en eerlijk: je loopt toch liever wat harder voor zulke mensen :) Hopelijk is er snel een oplossing voor je.
@@leonievw2466 fijn om te horen :) vind het heel jammer dat het niet gewoon de norm is, want volgens mij doe ik niks bijzonders in is het gewoon normaal gedrag maar goed... Respect voor alle apothekers, ik doe het ze niet na
"en dan zit er ook nog een touwtje aan" wauw die zag ik niet aankomen
Snap m niet
@@xelarion8629tampon
mijn apotheker wist me ook te vertellen dat ze veel minder voorraad hanteren, dit betekent dan wel iets minder verspilling, maar de marges zijn zo klein dat als er meer als het verwachte aantal patienten komen (lees ze hanteren de absoluut minimale voorraad), die patienten geen medicatie kunnen krijgen, soms wel voor 3 of 4 weken. heb dit zelf meegemaakt met me hart medicatie, gewoon 4 weken moeten wachten omdat de voorraad onverwacht op was, de voorraad was ook al heel erg laag omdat het een duurder medicijn was dus er was niet veel voor nodig.
de fat cats bepalen dit beleid, en die spelen met mensen levens door te rommelen in de marges.
Ik werk in de oogheelkunde. Er zijn voor kinderen medicijnen als Atropine niet meer leverbaar (remming tegen bijziendheid), maar ook glaucoom medicijnen wat kan zorgen voor ernstig slechtziendheid!
En wat voorral irritant is is dat patienten zelf het meest klagen over droge ogen door de niet te krijgen kunsttranen, zalfjes en gelletjes die niet meer leverbaar zijn.
Gek he....
We geven miljarden uit aan klimaatnonsens, "maatregelen" en "spuitjes" tegen een virus met een overlevingskans van 99,9%..........
Want daar mogen ze niet over klagen omdat andere mensen het misschien zwaarder hebben? Droge ogen zijn irritant, je mag best chagrijnig zijn omdat je druppels niet geleverd worden.
@@knuffelbeer193 Meer janken
@@knuffelbeer193Volgens mij bedoelt merel dat het irritant is dat die basic spullen niet te krijgen zijn, niet dat het irritant is dat de mensen klagen.
Maar ik kan het mis hebben.
Op lange termijn is in Europa produceren juist goed voor de portemonnee. Het geld blijft namelijk in de Europese economie hangen daardoor en ipv dat het voor eeuwig verdwijnt naar Azië.
En denk ook aan de verborgen kosten van uitvallende apothekersassistentes die je als maatschappij eerst duur hebt opgeleid. En het extra werk in de apotheek en de complicaties
Elke succesvolle Europese onderneming komt voor je het weet in handen van Amerikaanse investeerders die de kosten (en de kwaliteit) gaan knijpen en alle winst de grens over sturen.
@@AdrieKooijman Medicijnproductie hoort ook niet geprivatiseerd te zijn. Al die medicijnen en fabrieken zijn ontwikkeld en gebouwd met overheidsinvestering, ik zie niet waarom we dat allemaal vervolgens weggeven aan een paar rijkelui die het gebruiken om nog rijker te worden ten koste van de werknemers en de mensen die die medicijnen nodig hebben.
@@Jakromha er 'hoort' zo veel niet, maar we hebben zoveel macht weggegeven aan de 'rijkelui' dat de gevolgen, hoe pijnlijk ook, nauwelijks meer te overzien of terug te draaien zijn. Een simpele maatregel als het terughalen van productie naar Europa gaat tientallen jaren duren.
Mijn apotheek ging gewoon kei hard liegen dat mijn zorgverzekering dit jaar gestopt is met mijn medicijnen vergoeden. Na het bellen met de zorgv. bleek dat de goedkoopste variant gewoon tijdelijk niet leverbaar is, maar wel gewoon vergoed blijft. In principe zijn de extra kosten dan voor mijn apotheek maar die willen niet betalen dus moet ik nu mijn medicijnen volledig zelf betalen of, volgens die meid bij de apo “gewoon niet meer het medicijn bestellen en nemen als ik niet wil betalen voor ze”
Ik heb het geluk dat ik ze nu kan betalen maar ik vind het een heel erg idee dat er dus mensen zijn die financieel misschien niet eens rond kunnen komen, die nu net als in America moeten kiezen tussen eten kopen of medicijnen betalen.
Waarom moet jou apotheek opdraaien voor de kosten? De zorgverzekeraar heeft toch een fabrikant gecontracteerd die niet leverbaar is? Dat heeft jou apotheek toch niet gedaan? In principe moet de zorgverzekeraar dan opdraaien voor de extra kosten?
En alweer het falen van de privatisatie van de zorgverzekering.
De investeerders in de pharmacy die denken dat 500% winst zijn het allergrootste probleem.
De verzekeraar wil de prijzen gewoon niet ophoesten.
Inderdaad. Ik hoorde dat apotheken ook zelf medicijnen kunnen maken en misschien is dat wel een oplossing of een van de oplossingen voor het tekort aan medicijnen. ;)
@@1glassMilkniet elk medicijn
Privatisatie doet het juist goed, daarom is het zo goedkoop hier vergeleken met Belgie en Duitsland.
Probleem ligt bij de overheid. We mogen hier zelf niet vervuilen maar mogen wel vervuilende pillen importeren waardoor producenten hier niet kunnen concureren met buitenlandse producenten.
@@MChagall denk dat dat niet te maken heeft met privatisatie maar eerder overheid subsidies anders was het hier veel duurder de prijs van medicijnen en zou je zelf zorgverzekering moeten betalen
Ik slaaptekort want ik heb medicijn te kort
Erg herkenbaar. Zopiclon was weken niet leverbaar, nu sinds twee weken hier weer.
Gewoon Boef man
@@TVARecordingsgewoon slapen zonder medicijnen anders ben je afhankelijk om te slapen van medicijnen
@@JannesVandenberg Geloof mij schat, met PTSS en lichamelijke problemen slaap je niet zonder.
@@TVARecordingslekker de rest van je leven benzodiazepines slikken. Succes met de ontwenningsverschijnselen
Mja, als Antwerpenaar durf ik daar toch over te zeggen dat het niet altijd klopt. Wij kampen ook regelmatig met tekorten aan een uiteenlopend gamma aan medicijnen. Zelf moet ik dagelijks een pilletje pakken, nu al 25 jaar ongeveer, met uitzondering van 2 keer 10 maanden. Voor mij is het of dat pilletje of terug onder het mes (voor een derde keer dan al). Een doosje kost mij 88 cent per maand. Of misschien is het ondertussen al 92 cent, geen idee. En toen was het ook plots gedaan. Ik had toevallig nog 3 doosjes, en dan ben ik nog 2 doosjes gaan kopen juist over de grens. Die hebben me elks 8 euro gekost, maar nadien met de juiste papieren voor de ziekteverzekering slechts 2 euro per doosje. Eén doosje heb ik via de apotheker nog uit Duitsland kunnen laten komen en dat was nét genoeg om de periode te overbruggen. Toen had dat met een internationale hacking te maken (zeiden ze want eigenlijk waren ze daarvoor al niet te verkrijgen maar dat had ik niet gemerkt). Sindsdien lappen ze me dat niet meer. Momenteel is diezelfde pil ook weer niet meer te krijgen, maar ik heb nog een voorraad voor meer dan een jaar. Ik was dus gewoon even gaan horen om mijn voorraad weer aan te leggen, toen ik eergisteren hoorde dat die weer niet te krijgen was. Pas eind april ergens (maar dat zeiden ze een vorige keer ook al). Ik heb ze besteld, zodat als ze terug beschikbaar zijn, ik terug twee nieuwe doosjes heb. Omwille van de vervaldatum wacht ik dan nog even voor ik opnieuw bestel. Ze liggen thuis op volgorde zodat ze niet vervallen voor ik ze moet nemen. Maar dat is nu mijn oplossing voor dat blijkbaar regelmatig terugkomend probleem. En ook hier zeiden ze dat wij te goedkoop waren en dat ze dus liever aan Nederland en Duitsland verkochten want ja, 88 cent versus 8 euro...
Ik wist nooit dat wij in Hulst een apotheek speurtocht hadden
Wel een mooi plaatsje op de kaart, ik zou bijna die speurtocht willen beginnen 😂
2:41 Schreeuwen, schelden, smijten. kletsen, huilen en weer doorgaan. 😂
Het is sowieso eens interessant in het hele zorgstelsel in NL te duiken. Sinds commerciële partijen de regie voeren over de zorg is er veel veranderd.. met vreemde constructies en een hand boven het hoofd van de zorgverzekeraars. Daarnaast koopt de zorgverzekeraar bewust te weinig zorg in bij ziekenhuizen, en blijkt moeilijk te doen wanneer er extra zorg gegeven zorg afgerekend moet worden aan de zorgverlener.
Zorg zou non-profit moeten zijn, keuzes over gezondheid moeten gemaakt door artsen ipv cijfertovenaars bij de commerciële verzekeraar.
Klopt helemaal. Walgelijk dat de VVD dit gedaan heeft in de zorg.
Hij wou weer eens dossier kennis gebruiken ipv tot op de bodem
Kunnen jullie een pod cast beginnen. En de audio van elke aflevering op Spotify zetten
Ik betaalde vorig jaar in belgie zo’n €50 voor 5 doosjes paracetamol. Sinds dien koop ik zodra ik eens in Nederland ben een hele voorraad aan pillen. Zorgverzekering is hier goedkoop, maar de medicijnen zijn extreem vergeleken met Nederland
Ja jij bent dus deel van het probleem he.
@@SchapieNL OP heeft het over paracetamol, wat bij elke drogist te krijgen is. De video gaat over medicijnen waar je een recept voor nodig hebt.
Ik zou zeggen, beter te duur dan niet te koop zoals bij ons
@@rvdb7363 klinkt grappig "medicijnen waar je een recept voor nodig hebt". Voor mij als Antwerpenaar klinkt dat alsof ik dat ding zelf zou gaan koken. Wij noemen dat hier voorschrift. Maar ja, je hebt gelijk. Alleen is het zo dat het probleem niet alleen in Nederland is. Ik ben naar Nederland moeten rijden voor medicatie (op voorschrift) die hier niet meer te krijgen was net omdat het hier goedkoper was dan in Nederland (88 cent hier versus 8 euro in Nederland). Gelukkig met de juiste papieren per doosje nog 6 euro teruggekregen van de ziekteverzekering. Dus uiteindelijk heeft me dat 4 euro, wat benzine en vooral stress gekost. Dus het probleem is er aan beide kanten van de grens, maar dan wellicht voor verschillende medicijnen. Ik heb me voorgenomen dat het me niet meer zou overkomen, dus ik heb een voorraad aangelegd. Ik raad iedereen aan dat ook te doen met zo'n belangrijke medicatie waar je best geen alternatief voor neemt. Dat gaat dus niet over paracetamol of zo maar het soort waar je een "recept" voor nodig hebt.
@@karinlovesjedwardeh nee? Allebei niet. Bij hele dure medicijnen gaat je zorgverzekeringspremie omhoog en dan loop je daar weer over te klagen.
Het gebruik van een kussen is een van de mogelijke scenario's met zoveel denkbare uitkomsten...
Goed item! As usual☺️ je bent alleen wel iets vergeten. Voorheen was er geen regelgeving rondom de voorraad van medicijnen. Omdat wij alles zo goedkoop willen, en een voorraad is duur, had nederland vrijwel geen voorraad. Sinds januari 2023 hebben de apothekers de regel opgelegd gekregen dat zij een grote voorraad aan moeten leggen. Echter is dit nog maar een jaar geleden en een groot deel van onze tekorten zijn hieruit wel ontstaan. Hoe het daar nu mee is weet ik zo niet maar het is wel een belangrijke oorzaak.
Heb zoals altijd genoten van de video😊
De groothandels moeten een voorraad hebben. Apotheken kunnen niet zulke voorraden kwijt. 😅
Je hebt gelijk, maar dacht doe wel even een correctie.
@@leonievw2466 je kan best zelf een voorraad aanleggen voor belangrijke medicatie. Mij lappen ze dat niet meer. Heb dat x-aantal jaar geleden voor gehad en sindsdien heb ik een voorraad aangelegd van pakweg anderhalf jaar. Moet je wel zien dat je die niet allemaal tegelijk koopt zodat je ze nog op hebt een jaar voor de vervaldatum, maar het werkt wel, want ik was gewone pijnstillers gaan kopen en ik dacht van nog eens mijn voorraad aan te dikken maar noppes, weer niet te verkrijgen. De apotheker weet wel dat het geen drama meer is voor mij omdat ik mijn voorraad heb, dus ik heb ze maar besteld tegen dat ze terug te verkrijgen zijn. Maar gelukkig geen stress want ik kom nog zeker een jaar of anderhalf toe.
@@leonievw2466Maak het simpeler:
Als een farmaceutisch bedrijf niet levert, dan vervalt automatisch hun patent.
@@nandervhet gaat dus over geneesmiddelen zonder patent
Mooi dat we in Europa zo schoon bezig zijn
Ik ben benieuwd naar wat de inside joke was
Iemand in het publiek was Duits, kwam in een vragenrondje voor de show ter sprake.
Duitse collega met 6 kinderen
In Spanje is de anticonceptiepil veeeeeel goedkoper dan in Nederland. En in België kun je voor een jaar hooikoorts tabletten halen voor de prijs van 2 maanden in Nederland.
De oplossing is veel simpeler: op de korte termijn zorgverzekeraar verplichten een ijzeren voorraad in te laten kopen en op de lange termijn de productie gedeeltelijk in eigen beheer te laten nemen. Door de jarenlange vrijheid blijheid beleid van D66, VVD en CDA waar ze vooral geen overheidsbemoeienis wilden voor het bedrijfsleven. zijn particulieren op zichzelf aangewezen terwijl de zorgverzekeraar niet voldoen aan hun zorgplicht. Wel de premies consequent verhogen, maar niet de zorg verbeteren. Sterker nog afbreken. Het is de wereld op zijn kop.
Ijzeren voorraad wordt reeds gehandhaafd.
Ik wacht nog steeds op oogdruppels besteld in 2019
Zie je 't nog zitten?
Dit medicijntekort is dus om te huilen
Ik moest 3 maanden op medicijnen wachten maar die is nooit gekomen.
Dus maar een andere medicijnen proberen en die helpen niet eens
En vandaar dat vrijwel alle medicijnen op de zwarte markt verkrijgbaar zijn.
Genoeg mensen die tijdelijk medicijnen voorgeschreven krijgen (tijdelijk) maar dat standaard automatisch verlengd wordt bij de apotheek.... Daar mag ook gewoon vaker naar gekeken worden.
Het kromme is dat medicatie die overblijft (bijvoorbeeld na overlijden) niet wordt geaccepteerd door apotheek. Ook al zit het nog in gesloten verpakking. Hetgeen me ook verbaasd is feit dat van sommige medicatie, grote hoeveelheden worden verstrekt. Zoveel dat je er voor je idee een leven lang genoeg aan hebt etc. Heb het eens te vaak bij mijn moeder gezien.
Ook qua haar diabetes kreeg ze om de haverklap een nieuwe glucosemeter en/of insulinepen aangeboden. Moeten wel weer nieuwe glucosestrips en dergelijke voor worden verstrekt. €€€
Daar komt nog bij dat artsen vaak medicatie voorschrijven, maar zelden herbeoordelen of het nog wel nodig is. In geval van moeder nooit uit eigen beweging, in ieder geval. (Ik was mantelzorger en altijd bij arts gesprekken aanwezig).
Heb wel eens gezien wat er qua geld voor haar medicatie gevraagd werd en dat was niet mis. Ze moest ook een groot deel zelf betalen, omdat ze teveel bijwerkingen ervoer van alternatief middel. Waar volgens apotheek dezelfde werkzame stoffen zou bevatten. Nou niet dus!
Maar de verzekeraar vergoedde het niet meer, dan moet je het bijbetalen.
Maar o.a. (cholesterol) medicatie die niet meer nodig was, werd jarenlang voortgezet. Daar hoor ik nou nooit artsen of apothekers over. En over preventieve middelen al helemaal niet. Terwijl dat IMO niet alleen medicatie hoeveelheid zou kunnen verminderen, maar ook kostenbesparend zou zijn op korte dan wel lange termijn. Zo moest ik de glucosemeter 'Freestyle libre' zelf voor moeder bekostigen, terwijl dit bij uitstek de kans op ernstig schommelende bloedsuiker flink beperkt.
Schommelende bloedsuiker en zeker hypo's veroorzaken veel lichamelijke schade. Zeker op lange termijn. Als het beter inzichtelijk is voor de patiënt en deze minder (dure) insuline hoeft te spuiten, heeft dat toch alleen maar voordelen? Ook minder complicaties, waarbij mogelijk ziekenhuisopname, amputatie moet plaatsvinden, nierschade etc... Maar daar blijkt men in de zorg niet zo mee bezig te zijn. In tegendeel. Heb het allemaal zelf uit moeten vogelen.
Metformine is nog zo'n fijn middel. Ik wil de hoeveelheid diabetespatiënten niet de kost geven, die mogelijk last hebben van zenuwpijnen, maar er niet van op de hoogte zijn dat Metformine vitamine B12 tekorten kan veroorzaken. Zelf door schade en schande achter gekomen, want moeder had neuropathie, waarvan huisarts zei dat het nooit meer weg zou gaan. Een zoektocht op Pubmed en een kuur vitamine B12 hebben haar voeten echter volledig van de pijn doen bekomen. Ze gebruikte immers ook al jaren maagzuurremmers en ook die halen de vitamine B12 eruit of maken de opname moeilijker.
Naar mijn mening is medicatie dus niet alleen duur, maar soms ook overbodig als bijvoorbeeld iemands cholesterol goed is en zou af en toe eens e.e.a. opnieuw moeten worden beoordeeld. Van statines is het trouwens bekend dat het belastend is voor de spieren. In het geval van mijn moeder, bleek het ook überhaupt niet nodig te zijn, maar die waren a.d.h.v. een standaard protocol voorgeschreven. Revalideren ging echter stuk beter zonder.
Artsen zouden dus überhaupt ook moeten letten op adviezen naar patiënten qua medicatie die potentieel vitaminen uit lichaam houdt. Heb eens te vaak meegemaakt dat artsen nul tot generlei aandacht besteden aan voeding, maar dus ook niet aan gevolgen van vitaminetekorten.
Ben zelf bruin en jarenlang met ernstige vermoeidheid getobt, om er via 'kwakzalver' achter te komen dat ik ernstige vitaminetekorten had. Met name vitamine D.
Vind het erg sneu, die reacties van apothekers over hoe ze worden aangevallen door (wanhopige) patiënten. Het is niet terecht dat er (verbaal) geweld wordt gebruikt. Kan me echter wel zeer goed indenken dat patiënt meent recht te hebben op medicatie. Als je toch ziet wat de gemiddelde zorgverzekering tegenwoordig kost, mag dat er toch wel tegenover staan? De Nederlandse politiek heeft het land gewoon uitgekleed en nagenoeg alles uitbesteed naar 3e wereld landen of China. En de kwaliteit van de zorg staat niet in verhouding tot hetgeen we maandelijks moeten betalen. Althans niet waar ik woon.
In ons lokale ziekenhuis hebben ze niet eens genoeg antidecubitus matrassen (€800,- excl. BTW), noch de kennis hoe het toe te passen. Heb zelf in de verpleegkunde gewerkt, maar een specialist die moeders necrose voor bloeduitstorting aanzag. Thuiszorgmedewerkers die het niet doorhadden. Terwijl dat zo'n beetje het eerste is dat je tijdens de verpleegopleiding leert.
Het is dat ik zelf geregeld bij haar ging checken. Een 4-tal artsen die een hartinfarct niet van maagzuur wisten te onderscheiden en ga zo nog maar even door. Moeder is dan ook overleden aan de complicaties van dergelijk mismanagement en onkunde. Van de ziekenhuizen in de randstad en omgeving heb ik nog wel een redelijke indruk, maar hier in de boeren klei, is het in en in triest gesteld.
Onder de mensen regent het klachten over het lokale ziekenhuis. Bijna iedereen met serieuze klachten die er ooit geweest is, klaagt steen en been. Vraag me oprecht af waar dat met de zorg naartoe moet. In mijn ogen mag het in onze omgeving geen zorg meer heten. Ja een 'zorg' voor de patiënt over hoe die o.a. aan zijn medicijnen geraakt en of hij wel adequaat geholpen gaat worden. Want die HAP en huisartsenzorg zijn hier ook een drama. Overal is er sprake van huisartsentekorten en heb wel eens het idee dat ze hier vooral uitgerangeerde en ongemotiveerden naar toe laten komen.
Er staan nog steeds mensen op wachtlijsten die nagenoeg nergens terecht kunnen, maar wel steevast het volle pond aan premie moeten betalen. Vind dat toch wel een beetje sgunnig. Als je naar de bakker gaat om een brood, krijg je toch ook wat mee en vaak ook nog van degelijke kwaliteit. Sorry, maar kan ik van zorg alhier al jaren niet meer zeggen.
Ik snap wel dat de kosten voor geneesmiddelen zo laag mogelijk gehouden moet worden. Er wordt gigantisch veel geld uitgegeven aan de zorg en dat aandeel stijgt elk jaar best hard. De zorg moet betaalbaar blijven en verdringing in de zorg moet voorkomen worden.
Interessant onderwerp waar zeker wat aandacht aan gegeven mag worden; echter zou ik het nog interessanter vinden indien er een dossierkennis komt over het waarom er zoveel medicijnen gebruikt worden. Het lijkt mij namelijk erg hoog dat 11 miljoen mensen in ons Nederland regelmatige medicijngebruikers zijn. Is dit regelmatige gebruik door zoveel mensen dan ook echt wel nodig?
Hieronder valt echt van alles; bijvoorbeeld ook zelfzorgmedicatie van de drogist zoals oogdruppels, pijnstillers en nies- en hoestmedicatie.
Ik vraag mij af of hier ook supplementen en kruidenmengsels onder vallen. Kan ik niet zo 1-2-3 terugvinden.
@@Tinky1rs adhd, autisme, ijzerpillen, zalfjes tegen brandwonden. Bij medicijnen denken mensen vaak aan dodelijke ziektes of aandoeningen maar veel mensen gebruiken dagelijks medicijnen om mee te draaien in de maatschappij
Dus we hebben weer eens een globaal kapitalistje gedaan en mogen weer eens op de blaren zitten. Same old same old.
het geweldige effect van privatisering dat mogelijk is gemaakt door de vvd, verzekeraars willen alleen de laagste prijs betalen.
Met dank aan Menzis : de "uitvinders" van het preferentiebeleid
Komt voor de vvd marktwerking, waar graaien voor een paar mensen belangrijker is dan kwaliteit leveren.
Nederland in een notendop
Ik slik best wat medicijnen. Elke maand langs de apotheek, elke maand een nieuw merk. Pillen worden gestopt in een neutraal doosje dus het merk staat er niet op. De apotheek zegt niets als ze een ander merk leveren. Elke keer weer nieuwe bijwerkingen en een speurtocht welk medicijn de dader is. En in gevecht met de arts want nee, het is niet "gewoon stress".
Ik snap dat geld en werkdruk maatschappelijke problemen zijn, maar zo vaak een ander merk is niet oké. En het probleem is niet dat het medicijn op is, want als de arts uitschrijft "moet merk X zijn", dan is merk X opeens wel leverbaar.
Maar in eerste instantie krijg je eerst de goedkoopste. Eigen risico speelt wellicht mee. En dan mag je je afvragen of de huisarts naar jouw belang handeld of voor de belangen van de zorgverzekeraar.
Ze zijn gewoon verplicht om je te vertellen wat je krijgt. Merk, bijwerkingen, etc.
Dat heeft te maken met het preferentiebeleid, wat opgesteld is door de 2e kamer en verplicht moet worden gevolgd door apotheken. Als je een specifiek merk MOET hebben (niet omdat je het pilletje stom vindt maar omdat het ene merk wel werkt en het andere niet), dan moet je dat bij je huisarts aanvragen. Dat helpt beter dan klagen in de comments op RUclips.
@@humbuccaneer84huisartsen schrijven een medicijn voor, niet het specifieke merk, tenzij je dat aanvraagt met een goede reden.
Bel je apotheker, want die moet wel degelijk weten en kunnen overleggen met jou wat jij voorgeschreven hebt gekregen.
Maar wacht even, hoezo is onze zorgverzekering zo hoog dan?
Vergrijzing. Veel ouderen met wijkverpleging en verpleeghuiszorg
Voornamelijk door vergrijzing, door zowel langere levensverwachting en minder geboortes. Er zijn dus steeds meer ouderen die steeds meer en langer zorg krijgen, en steeds minder werkenden die ervoor betalen. Bovendien zijn nieuwe medicijnen en behandelingen vaak erg duur. Maar onze verzekering is eigenlijk helemaal niet enorm duur als je het vergelijkt met andere landen, en als je ziet welke zorg allemaal gedekt wordt.
Omdat we het kunnen betalen
@@discy12345 correctie de ouderen kunnen het betalen de volwassenen en jongeren steeds vaker niet
@@GwainSagaFanChannel dan springt de gemeente bij idd
dat krijg je als je krijtstrepen verantwoordelijk maakt voor de gezondheidszorg ipv artsen
Ik vind de eerste slogan al goed hoor
Dit zelfde probleem ga je met voedsel krijgen naarmate we steeds meer voedselproductie aan lage lonen landen overdragen…
11 miljoen mensen die medicijnen gebruiken..... misschien eens tijd voor een preventieplan? hoeveel welvaartsziekten zitten hier bij? wat is de rol van de industrie (oftewel zijn alle medicijnen wel echt nodig?)
als je afwilt van medicijntekorten: bij sommige patienten kan een arts soms een andere benadering overwegen: bij een vage klacht naar de huisarts: oh mevrouw hier is een pilletje in plaats van doorvragen---misschien is er iets anders aan de hand
Het gaat vaak om specialistische medicatie. Een kankerpatient die zn medicatie niet krijgt kan je niet oplossen met doorvragen en een paracetamolletje...
Grappig, want hier bij ons in België is Ozempic (eigenlijk een diabetesmedicijn, maar zeer populair geworden omdat het ook helpt met afvallen) enorm moeilijk te krijgen, en blijkbaar gaan Belgen dus de grens over naar Nederland omdat 't daar makkelijker te krijgen zou zijn? 🤷♂
In Nederland ook heel erg moeilijk verkrijgbaar
Meer bewegen en minder vreten ... wil wel 's helpen.
@@hermanbekkema1582 Nope. Heb ik al geprobeerd; heb nog altijd diabetes.
Dat gezegd zijnde, ik misgun het de mensen met overgewicht niet; als het hun net dat extra zetje kan geven, waarom niet? Het is makkelijk om de lul uit te hangen en met een belerend vingertje mensen te gaan uitleggen hoe ze hun leven moeten leiden, maar daar wordt niemand beter van. We weten allemaal dat meer sporten en gezonder eten goed voor ons is. Maar als je een drukke, stresserende job hebt en 's avonds pompaf bent, dan snap ik dat je 's vervolgens niet meer de fut hebt om twee uur van je dag te spenderen aan de fitness. Zeker als alleenstaande persoon, die geen enkele hulp heeft in 't huishouden en thuis voor letterlijk _alles_ instaat.
En ongeacht of die mensen met overgewicht 't nu aan zichzelf te danken hebben, of door omstandigheden waar ze zelf weinig aan kunnen doen zo dik zijn, dat praat het medicijntekort nog altijd niet goed.
Hier ook niet te leveren. Soms druppelt een kleine voorraad binnen maar nu ligt het weer plat.
De fabrikant is als het goed is nu meer fabrieken aan het bijbouwen.
en het ergste is dat het daar niet voor dient. Ik heb toevallig een schitterend, goedkoop alternatief ontdekt. Ik moet tot aan een eventuele volgende operatie twee maal per dag Tramium nemen. Door een combi van dingen ben ik sinds januari 5 kilo afgevallen. Door die Tramium eet ik bijna niet meer - net genoeg om niet dood te vallen - ik doe 6000 stappen per dag en ik had dan nog 3 weken een keelontsteking waardoor gewoon slikken al pijn deed dus dan eet je al helemaal niet meer. Nu zei mijn fysio dokteres wel dat het in mijn geval niet erg is omdat er wel een kilo af mag. Ik: of 10, of 20. Zij lachte over dat mensen dus hopen geld betalen voor medicatie om af te vallen en bij mij gebeurt dat dan toevallig door die langdurige pijnstiller waardoor ik gewoon niet eet. Misschien een tip voor andere pijnlijders...
Misschien moeten we ons ook eens afvragen waarom een zeer ruime meerderheid van alle Nederlanders regelmatig medicijnen nodig heeft. Bekijk het probleem ook eens vanuit de vraag kant ipv aanbod, want dit is volgens mij op zichzelf al zorgwekkend en ik durf te wedden dat een groot deel medicijnen slikt voor psychische problemen. Gaat het wel goed met ons?
Pffff , de kip of het ei…. Of in jouw geval, de junkie of de drugpusher….wat denk je ?
Is het de patiënt die specifiek medicijnen vraagt, of die arts die lekker makkelijk medicijnen voorschrijft… en er COMMISSIE VOOR VANGT AAN HET EIND VAN HET JAAR ?!!!!! (Is al documentaires van gemaakt)
Of wat dacht je van al die mensen met extreem overgewicht? Veel aandoeningen kan je al wegnemen door af te vallen en meer te bewegen.
Er zijn ook onderzoeken die aantonen dat veel aandoeningen een psychische oorzaak hebben.
Misschien moeten we met z’n alleen eens wat meer aan preventie gaan doen?
Exact, leefstijl aanpassingen zou enorm veel uitmaken. Tegenwoordig willen we alleen maar “quick fixes”. Heb ik ergens last van dan moet het maar voor mij opgelost worden… en meteen.
Vandaag was ie echt scherp
medicatie is goedkoper geworden, de zorgverzekeraar heeft meer winst gemaakt en wij betalen veel meer voor onze verzekering.... wat klopt hier niet?
En dit is waarom privatisering van dingen die over leven en dood gaan geen goed idee is.
"Moeten we maar meer gaan betalen voor medicijnen" Wat bedoel jij met "we"?
Wie koopt die medicijnen binnen Nederland goedkoop in? De Corleonesi familie. De
zorgverzekeraars! Wie maken er miljoenen winst ondanks het medicijnen tekort? De Corleonesi familie. De zorgverzekeraars!
Als al de miljoenen die de zorgverzekeraars hebben ontvangen door de goedkoopste meditatie in te kopen, terug in medicijn fabrieken in Nederland stoppen, eerlijke prijs betalen, goede medicijnen❤
Dat krijg je wanneer je alleen.het goedkoopste van het goedkoopste wil en dus door de farmaceutische industrie onder aan de lijst wordt gezet. Niets meer zelf produceert maar het spul uit Azië haalt. Lang leve de marktwerking in de gezondheidszorg. 'Verzeker u bij ons wij gaan over lijken' want de verz maatschap. zijn degene die de zaken bepalen
Wat is het verschil tussen de rubrieken "dossier kennis" en "tot op de bodem"? ^.^
Niet veel. Het is vooral voor het leuke. Het is toch een comedy show in het principe
De intro.
Dossier kennis is een dossier aangerijkt door een kennis, maar dan dus niet per definitie tot op de bodem, of net daarboven, uitgezocht.
Vooral nog meer in handen laten van die zorgverzekeraars..... Heel de zorg totaal om zeep geholpen. Tijd om te emigeren!
Oh ja... dat heb ik al gedaan... Doei NL!
Haha vroeger kwamen er Belgen hele dozen paracetamols halen hier in Hulst.
Wat mevrouw opnoemt is geen trippen
Pillen zat te koop hoor op elke straat hoek 😳
Ik dacht dat de zorgpremies o.a. hard stijgen vanwege medicatie dat met de dag duurder wordt. Niet dus. Weet dat de lonen in de zorg ook stijgen, maar dan nog.
Ik heb 6 maanden zonder een bepaald medicijn gezeten... Er was geen alternatief te vinden...
Als ze in de buurlanden nu ook eens preferentiebeleid invoeren?
Geen EU-beleid? Lijkt me een belangrijker onderwerp dan GSM-tarieven.
Die euthanasie was bijna afgeblazen vanwege het medicijn tekort, maar toen realiseerde ze zich dat euthanasie juist de oplossing was.
Iets wat ik ook mis in dit item is dat we ook veel te veel pillen gebruiken allemaal. Pilletje hiervoor pilletje daarvoor, bijwerkingen? Is ook een pilletje voor!
Bovendien is dat bedrijfspolicy van de almachtige pharma industrie…verdienmodel weet je..
Dacht dat Nederland juist was van "twee weken wachten" cuur
Medicijn gebruik in Nederland valt reuse mee vergeleken met zelfs buurlanden
Ik krijg al sinds ik mijn fluoxetine slik te horen dat er kans is dat de apotheek het niet heeft, dat was 2018😂
Als de medicatie de laatste jaren zoveel goedkoper is, waarom betalen we dan steeds meer zorgverzekering
“Slecht bereikbaar” is niet hetzelfde als “niet bereikbaar”.
Dus de zorgverzekeringen hebben honderden miljoenen / miljarden verdiend omdat het jaren goedkoper was voor ze, en nu is het voortaan duurder en bij wie komen ze het weer halen bij de consument ipv die miljoenen/miljarden van de zorgverzekeringen . Diep diep triest
Niet de beste, maar de goedkoopste
Ik snap zijn laatste punt niet helemaal. Als je het hier of in Europa op een "schone manier" kan produceren, waarom zou je dat niet in China of India op een "schone manier" kunnen doen? Wat weet men hier of in Europa wel, wat men in China, India of bij de WHO niet??
Meestal gaat dat om willen, en niet kunnen.
Tenzij ze het inderdaad niet kunnen en wij hun de kennis, om strategische redenen, niet willen geven
Fijn dat we de goedkoopste medicijnen hebben en dat hier niks extra’s voor betaald hoeft te worden, als dit geneesmiddelen zijn die binnen het preferentiebeleid vallen omdat dit onder de basisverzekering valt. Wellicht toch kijken om Nederland aantrekkelijker te maken voor leveranciers door toch de prijzen op te hogen?
Gelukkig komen mijn medicijnen nog uit de EU omdat ik niet tegen die goedkope rommel kan. Kost de verzekeraar nu lekker 2 euro per dag. Hoop niet voor de mensen die daar werken dat er ook op ze geëxperimenteerd wordt door hun verzekeraar met goedkope medicijnen en ze hele weken met migraine lopen
Een pakje ibuprofen koste 20 euro in Oostenrijk bij de apotheek. Niet eens te koop in de lokale supermarkt.
Toch bijzonder dat de zorgverzekeraars onze medicijnen goedkoop inkopen, maar ik toch vaak moet betalen voor medicijnen in de apotheek. Alles in dit land is zo keihard in de soep aan het lopen
Klopt. Er wordt steeds minder vergoed. Handig bedacht hè, zo bespaar je ook kosten 🙄
We gaan Amerika achterna.
Daar mag je de politiek voor aankijken, die beslissen wat wel en niet vergoed wordt.
"we betalen te weinig, want we zijn gierige Hollanders die altijd te weinig willen betalen", daar komt echt 9 vd 10 keer je boodschap op neer. Maar als je het in bredere context plaatst is zorg in Duitsland en Belgie op vele fronten velen malen goedkoper, net als het algemene leven. Ook als je het afzet tegen het gemiddelde inkomstenverschil.....
Misschien moeten we ook wat minder zitten, roken, alcohol drinken en stressen (etc etc), zodat we minder medicijnen nodig hebben.
Prima, als je niet kan leveren dan wordt er ook geen premie betaald. Lijkt mij een normaal gevolg in het bedrijfsleven. Mag ook de verzekeringspremie met 100 euro p.mnd naar beneden brengen.
Medicijn tekorten hebben we allemaal aan het vvd wanbeleid te danken. Stoppen met marktwerking in de zorg. Graaien is voor sommige mensen belangrijker in de zorg, dan zorg leveren.
Eerste keer ooit dat Nederlanders naar België gingen op zoek naar pillen!
Hun kom voor medicijnen naar ons land, wij gaan naar hun land voor sigaretten en benzine🤣
Dichter bij huis produceren? Blijkbaar bestaat mn werk niet
Kost viagra daarom 45 euro voor 6 pilletjes 😂
Zorgverzekering het duurste, maar medicijnen inkoop het goedkoopst..
Rutte zit er met zo tong zo diep in dat hij een hoge functie bij Navo krijgt..
Wat wordt de burger in Nederland toch in de zeik genomen..
Alle geneesmiddelen binnen de preferentiebeleid van een zorgverzekeraar valt onder de basisverzekering en betaal je niks extra’s voor…de geneesmiddelen die hierin niet worden opgenomen betaal je wel iets extra’s voor. Gebruik je verstand en lees eens iets…
@@Weswaswoosmoos Nou nou, dat mag ook wel iets vriendelijker zeg
@@Pointykekkomt omdat @weswaswoosmoos ze verstand niet gebruikt en niet leest wat ik schrijf..
Als een lul op een drumstel je antwoord overheidsslaafje
@@Weswaswoosmoosiets met winstmarges voor zorgverzekeringen.. zeg ik iets extra's betalen? Gebruik je verstand is schaapje
@@WerkIsalles whappie de whap whap whap. Jij bent waarschijnlijk juist zo iemand waar we zoveel zorgkosten voor hebben, maar whapper maar lekker verder 😉
Lol, het is ziek om aan zieke mensen te verdienen
Omdat we in Europa bijna niks Produceren...
Omdat consumenten blijven kiezen voor goedkoper en goedkoper...
Prima onthullende en vaak verhelderende actuele items. Scherp, kritische, confronterend en met een kwinkslag. Chapeau. Maar mijn God.. die geforceerde, uitgeschreven humor. Tenenkrommend af en toe. t wekt weerzin op. Laat asjeblieft die schrijvers Diederik Smit en Tex de Wit samen een duo vormen en zelf op t toneel gaan. Jeetje wat beroerd.
Er speelt iets meer dan alleen dit toch? Paracetamol in België valt onder medicijnwetten dus is 10 euro ipv 10 cent.
In nederland zijn we heel goed in drugs maken. Misschien gewoon legale gaan maken. We hebben de labs al.
Die voldoen niet volledig aan de eisen denk
Always leave some money on the table when you negotiate. Otherwise your partner has no reason to keep a good relationship with you.
De medicijnen zijn in het buitenland duurder omdat je daar minimaal zorgverzekering betaald. Wat wij hier per maand betalen zijn zij per jaar kwijt. Leuk en aardig in theorie goedkope medicijnen in NL maar we worden keihard genaaid.
Medicijnen zelf bereiden zou leuk zijn als je ook aan de grondstoffen kon komen…
Ik wacht al bijna 1.5 jaar op mijn adhd medicijnen.
Je hebt het er maar druk mee
😂@@svenw8439
Ik heb nog wat ritalin liggen
Nee grapje
@@svenw8439 maat, beetje grappig
Over 20 jaar kun je "medicijnen" in dit filmpje veranderen door "voedsel"
Maar het filmpje zelf kan je dan wel weer grotendeels recycleren, wat enkel maar goed kan zijn voor het milieu. 😂
Maar inderdaad, het anti-landbouwbeleid van de laatste tijd baart me ook zorgen. Zover ik weet zijn we qua voedsel hier in de benelux nog min of meer zelfbedruipend. Nu willen ze ons dat gaan afnemen omwille van het milieu. Het voedsel zal sowieso ergens geproduceerd moeten worden, en dat gebeurt lang niet overal met zoveel aandacht voor de impact op het milieu als hier (denk maar aan 't gebruik van pesticiden). Of met dezelfde aandacht voor de kwaliteit. Dus wat je bereikt is nog meer vervuiling, maar da's oké, want 't is "ergens anders", voedsel van slechtere kwaliteit dat tot meer ziektes leidt (kijk maar naar de rommel die ze in Amerika eten, en wat het met hun doet), en een bevolking die geen zekerheid meer heeft omtrent hun voedselvoorziening.
Beste medicijnen:
Gezond eten, niet drinken, niet roken, voldoende sporten. Dan ben je niet zo afhankelijk van al die medicijnen.
Een rotleven dus ... da's ook niet gezond.
Oke meneer pastoor
Je kan namelijk niet geboren worden met ziektes zoals epilepsie namelijk.
En mensen die chronisch ziek zijn? 🤣
medicijnen het goedkoopst hier en dan toch nog eigen bijdrage rara hoe zit dat?
Medicijnen zijn hier ook van zeer lage kwaliteit in vergelijking met medicijnen in BE en duitsland
Alles wat binnen die preferentiebeleid valt, valt onder de basisverzekering en dus betaal je daar niks extra voor… tenzij het medicatie is wat niet binnen die preferentiebeleid vallen…
Medicijnen gaan gewoon van je eigen risico af hoor.
Apart dat een pil voor 1 cent gemaakt kan worden en dat het medicijn wat ik nodig heb rond de 20 euro kost voor 60 tabletten 😮
@@miloumeijer843 Heb je al gekeken of het een geneesmiddel die bij jou zorgverzekeraar binnen hun preferentiebeleid valt? Dan zou het vergoed moeten worden uit je basisverzekering maar als deze niet op die lijst voorkomt dan betaal je daar inderdaad zelf voor.
@@miloumeijer843 Dat heet marktwerking en heb je met alle producten of diensten in je leven.
Het zou alleen maar beter zijn als medicijnen duurder zouden worden. Dan wordt er misschien beter nagedacht voordat er elkaar allemaal tegenwerkende geneesmiddelen voorgeschreven worden, gewoon omdat het kan
Diep triest!
Of gewoon accepteren dat mensen niet gemaakt zijn om zo oud te worden en niet iedereen volproppen met medicijnen.
Ik vind dat iedereen verplicht eens goed moet nadenken, waarom ze in de ochtend opstaan.
Daarom sta ik 's middags pas op.
Ik ga nu dit filmpje kijken, ben benieuwd of ik aan het einde jouw comment kan plaatsen
Nee niet gelukt
@@tabularasa0606 same
Om te pissen.
Moet Erica niet eens naar de sportschool gaan en een burgertje overslaan? Heeft de geen medicijnen nodig! Wat een wonder!
En al die zorg rondom sportblessures dan?
Voetbal, skiën etc.
Niet echt slimme opmerking dus.
Het is niet nodig om de gezondheid van Nederlandse kinderen te ondersteunen. We hebben meer geld nodig voor onze dappere Oekraïense soldaten, voor onze wapens. Ook wij strijden voor Nederlanders.
De Oekrainse soldaten zijn op, maar ik stel voor dat jij je gaat melden bij het oostfront.
Dan kun je zelf zien hoe het daar gaat en kunnen wij van jou leren hoe het moet......
Heel simpel.
Omdat we miljarden aan spuitjes weggooien tegen een snotneus die niemand meer wil hebben........
wat abouit the water tekort in the unitede Nederlends...😆Dan maar naar bulgarije water ophalen...😁
Doe iets met beyblades
Typisch Nederlands, minimaal input, maar maximaal output willen wij hebben. Dit veroorzaakt dat leveranciers minimaal stock-safety hebben voor Nederland. Zolang alle 100 factoren optimaal functioneren, is niets aan de hand, mocht 1 hiervan niet optimaal functioneren dan valt alles uit elkaar.
Oorzaak nummer twee: je hebt tegenwoordig één fabrikant voor de hele wereld in China/India als die even niet kan leveren dan heb je geen medicijnen meer!
I.P.V. de oorlog in Oekraïne te subsidiëren, kunnen wij dat geld beter investeren in Europa om ons eigen geneesmiddelen te maken. Een oorlog zonder antibiotica houd je ook niet lang vol😂