İki Üniversite Bitirdi Organik Çilek Yetiştiriyor

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 15 июн 2018
  • Trabzon’un Akçaabat ilçesine bağlı Kaleönü Mahallesinde oturan Yavuz Seis, iki üniversite bitirmesine rağmen iş bulamayınca kendi işini kendi kurarak çilek yetiştiriciliğine başladı.
    İhlas Haber Ajansı RUclips Kanalına Abone Olmak İçin:
    ► bit.ly/IHA-Abone
    İşinden çok memnun olduğunu belirten Seis, siparişleri zaman zaman yetiştirmekte zorlandığını belirterek çok karlı bir işe giriştiğini söylüyor.
    İşe girmek için girdiği sınavlardan başarılı olamayınca tavsiye üzerine çilek üreticiliğine başladığını söyleyen Seis, bu yıl 4 tonun üzerinde çilek yetiştirmeyi hedeflediğini belirtti. Ürünün pazarlanmasında her hangi bir sıkıntı yaşamadığını ifade eden Seis, özellikle kendi gibi üniversiteyi bitirip de işe giremeyenlere çilek yetiştiriciliği tavsiye etti.
    Yetiştirdiği çilekleri aracı kullanmadan sattığını belirten Seis, “İki tane üniversite bitirdim. Halkla ilişkiler ve İşletme mezunuyum. Üniversiteyi bitirdikten sonra bir müddet işsiz gezdim. Sınavlara girdim ancak kazanamadım. Bir abimizin vasıtasıyla bu işle tanıştım. 2017 yılının Kasım ayında bu işe başladım. Geçen yıl 2 tona yakın ürün aldım. Bu yıl inşallah 4 tonu geçmeyi hedefliyoruz. Şu an 2 dönümde yaklaşık 8 bine yakın fidanım var” dedi.
    "Pazarlama sıkıntısı yok"
    Yetiştirdiği çilekleri rahatlıkla sattığını kaydeden Seis, “Araştırmama göre Trabzon genelinde 600 ton çilek üretimi yapılıyor. Bize göre karlı yatırım. Direkt tarladan piyasaya veriyoruz. Kendim bizzat aracıları kullanmadan tanıdıklarıma satış yapıyorum. İlk başlarda piyasayı tanımadığım için Pazar sıkıntısı çekiyordum ancak şimdi böyle bir sıkıntımız yok. Geri dönüşler çok olumlu. Organik gübre kullanıyoruz. Çileğimiz normalde bekleme süresi 5 günü buluyor. Tüketilmesi gereken bir ürün olduğu için fazla beklemez. Şu an sadece Trabzon’da satış yapıyorum. İleriye dönük olarak yurt içinde de pazarlamayı düşünüyorum. Bununla ilgili projeleri yakından takip ediyorum” diye konuştu.
    "Çilek şehrin batı kesimlerine daha uyumlu"
    Çileğin yağmuru fazla sevmediğini dolayısıyla Trabzon'un doğusunda pek yetişmediğini kaydeden Seis, “Trabzon’un doğu tarafları fazla yağışlı olduğu için oralarda fazla yetişmiyor. Yani çilek fazla yağmura pek gelmiyor. Bulunduğumuz yer mikroklima iklim olduğundan dolayı burası için çok uyumlu. Çilek çok narin bir bitki. Su aldığı zaman hemen çürüyüp bozuluyor. Alan çok büyük olduğundan bazen tek başıma yetişemiyorum kardeşlerim ailece bana destek oluyor. Her gün 6-7 saatim burada geçiyor. Nisan 20’sinde hasat yapmaya başladık. Nisandan önce soğuk olduğu için pek elverişli olmuyor. Havalar güzel gidince yılda 6-7 kez hasat yapılabilir. Çilek kendini takviye yaparak yeniliyor. Yediveren limon gibi kendini devamlı yeniliyor. Yetiştirdiğimiz çilekler organik. Son zamanlarda kanser olayları arttı. Yediğimiz ürünlerin ne olduğunu pek bilmiyoruz. Televizyonlarda doktorlar, diyetisyenler sık sık organik olmayan ürünlerin kanser yaptığından bahsettiği için onlardan da etkilendim. En azından yaptığımız ürünü, kullandığımız gübreleri biliyoruz. Altı ayda, üç ayda bir zaten tahliller yaptırıyoruz” şeklinde konuştu.
    "Devlet teşvik veriyor değerlendirelim"
    İmkanı olanların bu işe girmelerini tavsiye eden Seis, “2013 mezunuyum, 4 yılım boş geçti. İlla bir plazada yada bir kurumda çalışmak gerekmez. Arazileri olan özellikle Ziraat mühendisleri arkadaşlara sesleniyorum onlar bu işin avantajlı taraflarını biliyorlar. Böyle bir imkânı değerlendirsinler. Zaten devletimizin büyük katkısı var, teşvik veriyor” dedi.
    Organik Tarımın Yaygılaştırılması ve Kontrolü Projesi kapsamında Trabzon İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Akçaabat İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile birlikte yürüttüğü çilek yetiştiriciliği projesi 2015 yılında Çınarlık Mahallesinde başlatılmış, 2016 ve 2017 yıllarında Kaleönü, Darıca, Söğütlü ve Akçakale Mahalleleri de projeye dahil edilmişti.
    Öte yandan çilek yetiştiriciliğinde 1,5-2,5 ton arasındaki ortalama verim ve 8-10 TL arasındaki kilogram fiyatı ile çiftçilerin çilek üretimine ve organik tarıma geçiş isteğini artırdığı belirtildi. Organik çilek üretimi lezzeti, aroması ve görüntüsüyle büyük talep görürken, fidesi, gübresi, ilacı, sulama sistemi, örtüsü devlet tarafından karşılanıyor.
    #haber #gündem #news #sondakika #haberler
    ================================
    İhlas Haber Ajansı Resmi Web Sitesi
    ► www.iha.com.tr
    İhlas Haber Ajansı Sosyal Medya Adresleri
    ► / iha.com.tr
    ► / ihacomtr
    ► / ihacomtr
    ► plus.google.com/+ihatr_ihacomtr/
    İhlas Haber Ajansı hakkında
    www.iha.com.tr/hakkimizda.html
    İhlas Haber Ajansı’na ulaşmak için
    ►www.iha.com.tr/hakkimizda.html

Комментарии • 80

  • @yusufmankaoglu2256
    @yusufmankaoglu2256 6 лет назад +29

    İyi güzel de zaten iletişim fakültesi ve işletme bitirmişsiniz, bu bölümler pek teknik bi bölüm olmadığı için hayata dair çoğu işi yapabilir. İyi ki de sınavı kazanamamışsınız akşama kadar memur olup az para kazanacağınıza üretip daha çok para kazanırsınız ve üretmenin mutluluğunu yaşarsınız. Her şeyde bir hayır vardır.

  • @ferhatkucukguler
    @ferhatkucukguler 4 года назад +1

    Helal olsun sana 👍 Güzel bir gelecek rahatından vazgeçenlerindir

  • @arsospiarsospi5400
    @arsospiarsospi5400 4 года назад +4

    Bu kompleks bu üniversite olayı çok abartılıyor 2 tane kıytırık üni bitirmiş sanki bana boğaziçi odtü Galatasaray ünisinde dereceli bölümlerden bitirmiş herkes artık üniversite bitiriyor hatta çoğu aptal çünkü kıytırık ünilerde kendilerini aptallaştırıp ana babasının parasını boşa harcıyorlar türkiyede iyi iş istiyorsanız ya en iyi ünikeri bitirmeli ya bitirdiğini üniyi en iyi donanımlı bitirmeli ya da doktor diş doktoru hukukçu olmalısınız bu üni olayı kompleksi yapıştı üstümüze çıkmıyor

  • @hasantekeli1859
    @hasantekeli1859 3 года назад +2

    Ne deyecek .moneymi.

  • @omermercan9005
    @omermercan9005 4 года назад

    Abimize ulasma imkanimiz varmi

  • @Erdem1001.
    @Erdem1001. 4 года назад +3

    Memleketin böyle Anadolu insanlarına ihtiyacı var

    • @umiterol4521
      @umiterol4521 3 года назад

      Haklısın 4 binlira maaş için büyük şehirlere göç etmeyi daha çok seviyor insanımız.

    • @Erdem1001.
      @Erdem1001. 3 года назад

      @@umiterol4521 maalesef doğru

  • @atillabasturk7730
    @atillabasturk7730 2 года назад +1

    Olay budur. Yatıp ordan devlet bize iş versin diye ağlayanlara gelsin.

  • @dinanyilmaz5504
    @dinanyilmaz5504 4 года назад

    Kolay gelsin

  • @yusuftasdelen4905
    @yusuftasdelen4905 2 года назад

    Abi maşallah çok güzel olmuş ben de yapmak istiyorum sana nasıl ulaşılırım sen den bilgi almak istiyorum

  • @glndilan397
    @glndilan397 5 лет назад +7

    Benimde çok ilgim var şimdilik kapı önüne ektim biraz

    • @ciddiolamazsn3201
      @ciddiolamazsn3201 3 года назад

      Benimde merakım var bakalım 200 tane dikmeyi düşünüyorum

    • @Knowhowca
      @Knowhowca 3 года назад

      Ne oldu ? Yaptınız mı

    • @ciddiolamazsn3201
      @ciddiolamazsn3201 3 года назад

      @@Knowhowca 100 tane diktim bakalım ne zaman çilek verecekler

  • @ozgurozturk2647
    @ozgurozturk2647 5 лет назад

    Merhaba, yalovada yaklaşık 10 dönüm yerimiz var bu işi yapmayı düşünüyorum. Bu konuda yardımcı olabilecek birisi var mı ?

    • @cetintemiz8701
      @cetintemiz8701 5 лет назад +2

      Var 10 dönüm tarlayi satisa cikariyorsun 300bine versen tarlayi 300binide banakaya atsan aylik 7000 binlira suya sabuna dokunmadan ohh miss

    • @smoke2069
      @smoke2069 4 года назад +6

      @@cetintemiz8701 Sonra Türkiye neden gelişmiyor.

    • @fikriaslan1876
      @fikriaslan1876 3 года назад +1

      @@cetintemiz8701 haram bro az kazan alın teriyle kazan

  • @envererdogan9042
    @envererdogan9042 3 года назад +1

    ÜNİVERSİTE BİTİRMEK NE ALAKA NE DEMEK İSTİYORSUN

  • @happydreams8096
    @happydreams8096 5 лет назад +6

    bizim yaptığımız en büüyük hata . tarım bitti diyip duruyoruz ama kimse de köyüne gidip tarımla uğraşayım demiyor.. herkes üniversite bitireyim beyaz yakalı olayım derdinde. emekliler eskiden köylerine döner eker biçerlerdi şimdi onlar bile köye burun kıvırıyor. her kes konfora alışmış.. halbuki toplumların doktor avukat mühendise olduğu kadar çiftçiye ve köylüye de ihtiyacı vardır..

    • @reyhan8740
      @reyhan8740 5 лет назад +1

      Çok haklısınız.. Lise son sınıftayım. Çalışkan da bir öğrenciyim ama üniversiteli işsizlerden olmak yerine organik tarımla uğraşmak istiyorum. Yine de tereddütlüyüm pişman olur muyum diye ama hayırlısı olsun.

    • @happydreams8096
      @happydreams8096 5 лет назад +1

      @@reyhan8740 eğer köyünde arazin varsa katma değeri yüksek ürünler ekersen zengin olmasan bile rahat bir hayat yaşarsın.. şehirde yaşayanların aylık 3,5 ortalama kazancı olduğunu hesap edersek köyde 1.5 ile çok rahat gecinilebilir.. tabi herşeyi hazır alayim demezsen.

    • @reyhan8740
      @reyhan8740 5 лет назад +1

      @@happydreams8096 yine çok haklısınız. Bir arazimiz yok maalesef. En olmadı bir birikim yapıp öyle alırım araziyi. Bu arada tek başıma yaşamayı düşünüyorum eğer öyle olursa 1.5 rahat yeter bence de.

    • @mayperuz1379
      @mayperuz1379 5 лет назад +1

      @@reyhan8740ilkonce yapacagın isin eğitimini almalısın, bilgi olmadan olmaz....olursa da verimli olmaz...

    • @reyhan8740
      @reyhan8740 5 лет назад

      @@mayperuz1379 haklısınız, katılıyorum. Bu konu üzerine okumak istiyorum. Öğrenmeden başlamak da bir hata. Hele hele köyde büyümediyseniz bilmiyorsanız

  • @BuraksabbA
    @BuraksabbA 4 года назад +1

    Allah yolunu açık etsin abim 👍🏼👍🏼

  • @unsalkaya4933
    @unsalkaya4933 3 года назад

    kardes baska tip fidan kullan

  • @mayperuz1379
    @mayperuz1379 5 лет назад +3

    İlaç atılan bir ürün nasıl organik oluyor?

    • @mustafacakr5858
      @mustafacakr5858 4 года назад

      Organik ilaclar var bitkilerden elde edilen

    • @osmanummet
      @osmanummet 4 года назад

      İlaç atılmadan ürün yetiştirmek mümkün mü? İlaçsız haşereleri üründen nasıl uzaklaştırıyorsunuz?

  • @ugurceldir
    @ugurceldir 3 года назад

    gelecegin tarimi organikte ve universite mezunu zeki vatandaslarimizda

  • @existenztheorie2213
    @existenztheorie2213 Год назад

    Tarim alaninda sulamada normal su yerine yapilanmiś su kullanildiginda daha saglikli verimli ürün alinabilirAY🕊️...

  • @kemalsezgin9542
    @kemalsezgin9542 3 года назад +1

    Köyün var yerin var paran var yaparsın yoksa birşey bakarsın

  • @ruhancelik6049
    @ruhancelik6049 5 лет назад +3

    Türkiyede yerli tohum yasaktir Hapis cezasi var dikkatli olun

    • @edaozdogan8961
      @edaozdogan8961 4 года назад

      Alım satımı yasak sadece

    • @daszapok
      @daszapok 3 года назад

      Sebebi ne acaba

    • @ceran6494
      @ceran6494 3 года назад +1

      @@daszapok İsrail Tohumunun önünü açmak için, hibrit tohum denilen birşey var, tek seferde ekiliyor, hasat alınıyor, ertesi sene tekrar o tohumdan satın almalısın ki yabancılar kar etsin. Yerli tohum her sene ürün veriyor, genetiği de bozuk değil tabi.

  • @xurshidtuyqulov5548
    @xurshidtuyqulov5548 2 года назад

    O'zbekistonga qulupnay kuchat yuborish imkoni bormi

  • @umiterol4521
    @umiterol4521 4 года назад

    Çilek yetiştiriciliğinde organik diye bir şey olmaz mutlaka çeşitli takviye gübreler vermek gerekli mantar hastalıgı olduğu zaman mecbur ilaç vericeksin organik diye birşey yok naylon çekilmesinin sebebi çilegin topraga deydigi zaman bozulmaması için ot illaki çıkar ve temizlenir otu

    • @enes-802
      @enes-802 3 года назад

      Köyde yetiştiriyoz reis sadece koyun veya güvercin gübresi veriyoruz gayet iyi oluyo

  • @user-rc8un2oj9o
    @user-rc8un2oj9o 4 года назад

    )))))))))))))insan her şeyi onceden bilse))))))

  • @hasanbalci4510
    @hasanbalci4510 6 лет назад +4

    Zihnimi ben yönlendirdiğim den okula gerek duymadım heçç #ContraVolta

  • @emrahbalc6971
    @emrahbalc6971 3 года назад

    İki buçuk dönüm boş arazim var, bende birşeyler yapmak istiyorum, bunaldım artık özelde çalışıp ezilmekten askeri ücrete talim edip horlanmaktan dışlanmaktan. Sizce hem pazarı olan hızlı bişekilde hasat veren ürün olarak ne ekebilirim toprağa.

    • @enes-802
      @enes-802 3 года назад +1

      Meyvemi üzerine mi ekim sebze üzerinemi olucak.

    • @emrahbalc6971
      @emrahbalc6971 3 года назад

      @@enes-802 sebze düşünüyorum abi.

    • @enes-802
      @enes-802 3 года назад

      @@emrahbalc6971 yaşadığınız yer neresi acaba

    • @emrahbalc6971
      @emrahbalc6971 3 года назад

      @@enes-802 kırıkkale abi.

    • @neseban310
      @neseban310 3 года назад +1

      İnşallah başarırsınız başladınızmı 10 yaşindaki oğlum çiftçi olmak istediğini söylüyor hele bakalım zaman ne gösterirse

  • @cemcapraz218
    @cemcapraz218 6 лет назад

    Haberlere bakarsaniz her iste para var.:)

  • @meteulu5369
    @meteulu5369 4 года назад +2

    4 ton çileği 6 liradan satsa 24 bin lira eder.

    • @alisahin2227
      @alisahin2227 4 года назад

      Toptancıya ucuz gider

    • @nrdlydrynrdly6323
      @nrdlydrynrdly6323 4 года назад +1

      Organik cilekten bahsediyoruz. Normali bile 10 lira organik kimbilir ne kadar.

    • @oznozkn
      @oznozkn 3 года назад

      Sera 3 ila 6 arası
      Organik 10 ila 12 arası
      Pazarda Sera malı kilosu 15 TL
      Organik 20-25 Tl
      Çiftçi emek veren az kazanan
      Pazarcı kâr amaçlı satış
      Halk isyankâr

    • @FatmaFatma-mc9cv
      @FatmaFatma-mc9cv 3 года назад

      Organik çilekin kilosu 20 tl

  • @emrahzengin1013
    @emrahzengin1013 5 лет назад +1

    Milleti yönlendirmek İçin yapılmış rutin haberler, 2 dönüm tarlası olmayan işsiz ne yapacak? Devlet o kişi için de destek veriyor mu?

  • @varsakoglu
    @varsakoglu 5 лет назад

    o naylonlarla nasıl organik tarım oluyor?

    • @meteulu5369
      @meteulu5369 4 года назад +2

      Ona malçlama denir. Çilek dibinde ot bitmez ve bu sayede ilaç atmak zorunda kalmazsın

    • @bilgeadam2085
      @bilgeadam2085 4 года назад

      @@meteulu5369 ilaç atmak zorundasın yok öyle bir dünya ben yapıyorum bu işi

    • @nrdlydrynrdly6323
      @nrdlydrynrdly6323 4 года назад

      Ot çıksada çok az çıkar açıktaki gibi olmuyor.ilaca da gerek kalmıyor.zaten naylonun amacı o.zararli bakteriler ve mantarların oluşumunu engellemek.bizde organik cilek üretiyoruz.hicbir kimyasal kullanmıyoruz.

    • @bilgeadam2085
      @bilgeadam2085 4 года назад

      @@nrdlydrynrdly6323 kırmızı ötümcekle nasıl mücadele ediyorsunuz

    • @travelnature929
      @travelnature929 2 месяца назад

      ​@@nrdlydrynrdly6323 bana da yardımcı olurmusunuz başlamayı düşünüyorum

  • @fatihbasbuyuk6725
    @fatihbasbuyuk6725 4 года назад

    Boşa okumuşun . Sananda tıp yada mühendislik okumuş .