Melanomul - când este considerat cancer de piele și ce este de făcut

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 30 авг 2021
  • Melanomul reprezintă doar 4% din cancerele de piele. Poate acest procent nu pare alarmant, însă partea gravă este că melanomul este responsabil de 80% din totalul deceselor cauzate de leziuni tumorale maligne cutanate.
    Melanomul este o tumora cutanată malignă, derivată din melanocite, celulele cutanate care produc pigment. Aceste celule pot să se dezvoltă de novo, adică fără a fi o leziune nevică preexistentă, sau pot să apară pe o leziune nevică preexistentă. În general, se știe că undeva la 50% dintre melanoame apar pe leziunile nevice preexistente, nevii fiind de fapt alunițele, așa cum sunt ele bine cunoscute în popor.
    Factorii de risc pentru apariția unui melanom sunt fototipul deschis la culoare, expunerea la radiații ultraviolete, factorul genetic și, foarte discutabil, trauma pe o leziune nevică preexistentă. În plus, sunt studii care arată că expunerea la soare în copilărie dublează riscul de cancer de piele ca adult. Prin urmare, evitarea expunerii la soare ne poate feri de apariția leziunilor care pot duce la cancer de piele, fie melanom, fie alte tipuri de tumori cutanate.
    Când ne alarmăm? În momentul în care vedem o modificare la nivelul unei alunițe, adică apare o asimetrie, o modificare de margini sau o modificarea de culoare, din maro deschis alunița devine maro închis, neagră sau albăstruie. Tot un semnal de alarmă este și dacă leziunea sângerează, dacă dimensiunea se modifică, adică alunița crește, cu alte cuvinte dacă leziunea nevică are o dinamică de la o lună la alta. În toate aceste situații trebuie să mergem rapid la un consult dermatologic.
    Medicul dermatolog va examina alunițele printr-un examen clinic și un test numit dermatoscopie. Dacă examenul dermatoscopic ridică suspiciuni, următorul pas este biopsia excizională, prin care proba recoltată se trimite pentru analiza histopatologică. În urma acestei analize, un medic anatomopatolog va confirma sau infirma existența unui melanom.
    Odată pus diagnosticul de melanom, pacientul este îndrumat către un serviciu oncologic, unde, în funcție de adâncimea melanomului, acesta va urma sau nu o terapie chirurgicală a ganglionului santinelă, cu chimioterapie ulterioară, sau un tratament chimioterapic adaptat stadiului bolii. Trebuie știut că există și alte investigații care se fac în cazul melanomului pentru depistarea unor eventuale metastaze, analize ce se fac în timpul excizării leziunii melanocitare.
    Dr. Cosmina Teodora Sandor, medic specialist Dermatovenerologie în cadrul Hyperclinicii MedLife Cluj, spune că melanomul este o tumoră perversă. Leziunea nu doare chiar dacă își modifică aspectul, iar dacă pacientul nu este foarte atent și ignoră examinarea alunițelor anul printr-o dermatoscopie, leziunea va reuși să crească suficient de mult încât să fie dificil de excizat chirurgical sau de tratat oncologic. Chiar și după ce este tratat melanomul, în decurs de trei săptămâni se poate face o metastază generalizată și decesul poate survine brusc.
    Cel mai important lucru când vorbim de melanom este diagnosticul precoce și excizia cât mai rapidă a leziunilor. După ce se face excizia chirurgicală deja s-a oprit evoluția melanomului și practic viața pacientului este salvată.
    Medicul Cosmina Teodora Sandor spune că, din păcate, problema omului din România este faptul că nu își examinează alunițele, crezând mitul că astfel se împrăștie cancerul. De fapt toată această povestea vine din excizia tardivă a melanoamelor, când deja rata de supraviețuire scade. Dacă pacienții ar urma recomandările medicilor, ar veni periodic la controale, atunci s-ar putea depista cancerul în stadii incipiente. Datele arată că în cazul unui melanom exciziat în faza de in situ rata de supraviețuire la 5 ani este de peste 95%. În schimb, la un melanom în fază avansată rata de supraviețuire la 5 ani scade sub 20%, adică scade semnificativ prognosticul de viață.
    Dr. Cosmina Teodora Sandor, medic specialist Dermatovenerologie - www.medlife.ro/medic-sandor-c...
    Specialitate - www.medlife.ro/dermatovenerol...
  • НаукаНаука

Комментарии • 2

  • @anatocan2436
    @anatocan2436 2 года назад +2

    Am avut melanom la vârsta de 36 ani am făcut citostatice iar acum am 77 ani in momentul când a curs sânge m-am operat

  • @morarualexandru6485
    @morarualexandru6485 Год назад

    Super perfect.....