Rezumat: 1. Mancarea intr-un drybag pusa la distanta intr-un pom. ( sac care nu lasa scaparea mirosului) 2. Lasat un foc sa arda toata noaptea. Long Fire. 3. Gateste la 100-200m de locul unde campezi ca mirosul de fum sau resturi de la un gratar sa nu atraga animalele la cort. 4. (pentru drumetii) . Incerca sa faci zgomot cand mergi. Animalelor salbatice le este frica sa aiba de-a face cu omul. (Clopotei legati de geamantan ( bear bells) Keep up the good work Cezar !
Cu urs m-am întâlnit de două ori dar fără incidente tot asa cu cortu . A fost suficient sa fac zgomot și sa ma dau puțin din calea lui . In schimb am avut o întâlnire care se putea termina prost cu un lup acum vreo 2 ani și ceva era pe timp de iarnă . Îmi făceam plimbarea de dimineață pur și simplu a ieșit în calea mea îmi amintesc și acum era enorm mai văzusem lupii știam ca de obicei sunt timizi si se sperie și nici măcar nu apuci sa ii vezi pentru ca iti simt ei mirosul si o iau la fugă dar acesta era puțin diferit . Poate ca era flămând poate că era obișnuit cu oameni dar a avut curajul sa vină spre mine atat de mult încât ma facut sa dau doi pași înapoi si a fost o greșeală care ma putea costa viața . Pentru ca imediat a inceput sa (zâmbească frumos)🤣 Eu mi-am dat seama de greșeală la timp am făcut pasi in față deși îmi era foarte frică să fiu sincer... am început sa strig spre el o mana în buzunar dupa cuțitul pe care știam ca îl am acolo dar spre bucuria mea ia pierit curajul și a dat înapoi a mai dat o ultima privire si a dispărut asa cum a apărut printre copaci ca o nălucă . Daca ar fi sa dau un sfat e simplu nu arăta teama sau vreo slăbiciune. Până la urmă lupul nu va căuta o confruntare inutila din care nu poate câștiga nimic ba mai mult nu va risca sa fie rănit. O rană gravă pentru el înseamnă condamnarea la moarte . Asa că daca te întâlnești cu astfel de animal niciodata nu da înapoi ba chiar e indicat sa devi agresiv spre el în condițiile în care se apropie asta dovedindui ca te poți apăra si poti lupta . Nu stiu cat se aplică cu o haită sau dacă funcționează în toate cazurile dar indicat este sa rămâi pe poziții sa nu dai înapoi pnt ca atunci te va considera slab deci o posibilă pradă .
Salutare, cateva precizari si din experintele mele acumulate de-a lungul anilor (pot fi de mare folos); 1) Consider ca cele mai periculoase intalniri pe care le poti avea sunt cu turmele de oi. In ultimii 10 azi, pastoritul pe orice petic de pamant a scapt de sub control la noi in tara, iar pe cand crezi ca esti in cel mai izolat varf de munte, s-ar putea sa constati ca niciodata nu esti prea departe de o turma. Iar aici intervine dilema in care tu vrei sa-ti faci simtita prezenta pt a evita ursul sau animal salbatic, dar in schimb nici nu ai vrea sa-ti tradezi locatia ca sa te trezesti inconjurat de cel putin 10 cainin cand ti-e lumea mai draga. Efectul unui asemea "encounter" surpriza are un impact psihologic mult mai puternic decat sa intalnesti 10 ursi deodata, iar prezenta ciobanului in apropiere nu iti asigura neaparat garantai ca vei scapa cel putin nezgariat. Pe locul doi si trei ca si pericol ar fi (in my opinion), femela mistret cu pui, respectiv cerbii in sezon de imperechere. 2) Unii oameni cred cu naivitate ca folosirea petardelor/pocnitorilor ca mijloc de semnalizare a prezentei tale sperie animale incat fug de nu se mai apresc, practic asigurandu-ti o raza de nu stiu cata kilometrii de distanta buffer. Fals, vb din proprie experienta, generarea brusca de efecte acustice poate cauza ca animalele sa reactioneze violent si imprevizbil din cauza sperieturii/instinctului, iar daca in goana accea se indreapta spre tine si observa ca tu esti sursa care a degajat sunetul, exista sanse reale sa te atace. Au fost destule cazuri in timpul partidelor de vanatoare, in care oameni mari si tari, armati pina-n dinti au ajuns sa se ascunda dupa niste copaci (mereu prea subtiri) cand ursul sau goana de mistreti in panica momentului, s-a intors asupra lor.
În pădurile de foioase au apărut niște corcituri de câine și șacali care atacă omul, de aceea este bine să ai la tine un Bowie și o bâta solidă. În special când se merge singur.
Totul este foarte aplicabil, mulțumesc. Eu (eram într-un grup) m-am întâlnit o singura data cu ursul. Eram la cules de zmeura, undeva în Piatra Craiului. Era o tufa de zmeur mare, undeva la mijlocul unui deal, noi eram pe o parte a zmeurisului...... ursul minca pe partea cealaltă, la o distanta de 10-15 m de noi. Nu l-am văzut, dar i-am auzit mormaitul de placere, când infuleca zmeura. Eram cam la 25 m de cărarea din vale., eram 5 oameni. Când amauzit mormaitul, am aruncat oalele în care culegem zmeura și, în cite a secunde, ne-am precipitat la baza dealului și nu ne-a mai trebuit zmeura, după care venisem. Mos Martin și-a văzut de treaba lui și probabil, a inspectat și oalele noastre, care rămăseseră în zmeuris. Era pe vremea lui Ceaușescu. ♥️🤣🤣🤣🤣
De acord si pe deasupra as sugera sa se strige in varii forme, cu urlete, tipate, cantat gros "Lasa-nee, Lasa-nee, Ursuleee-e, Lasa-neee", deci cu voie buna, NU frica si teama (pana nu-l intalnesti, !cand si atunci trebuie sa ramai calm!) cantat gros, batut din palme, din peturi intre ele daca ai, fiind putin goale pt a face zgomot, deci sa fie alternativ cu tot cu fluier, mini trompeta/vuvuzela, bine-nteles. *Obs!* A *nu* se intelege ca in salbaticie trebuie sa iti faci *simtita* *prezenta* la modul *excesiv* . Sa tinem cont ca in natura noi suntem oaspeti, nu gazde. Deci facem zgomot, dar cu masura, altfel e posibil sa atace dupa ceva timp, sau cel putin sa devina curios dupa ce-ai campat. Trebuie sa ramanem turisti, la urma urmei, nu sperietori:D Si pe lângă astea... Ideal e sa fii insotit de un Ciobanesc serios de prin zonă. Ăla te apără de urs și când dormi cu urșii-n juru' tau. E singurul care sare la bataie cu ursu'. Si daca esti dus la Biserica si te spovedesti si te impartasesti, te apara Dumnezeu si mai tare ca El nu ii nimeni :) Bravo ! Chiar asteptam clipu cu focu'. S-aveti grija, Doamne ajuta!
Exclus ca atunci cand te intalnesti cu un urs sa tipi sau sa faci zgomot dintr-o data, pentru ca acesta se va panica si va ataca din instinct! Vorbiti calm la intalnirea cu un urs, va indepartati usor cu fata la el si incercati sa aruncati alimente pe jos,cum a zis si Cezar, el cauta mancare.
@@chiserdorin7261 Bine-nteles, intr-adevar. Eu ce spuneam mai sus era pt situatia in care nu l-ai intalnit deja pe traseu sau in camp. In schimb pentru cand l-ai intalnit si e in fata ta, asa trebuie procedat, la cei bruni cel putin, eventual si grizzly, dupa cum spuneti.
Nu mai vb de caini ciobanesti ca vecinamiu sa dus sa ii plateasca datoria unui alt vecin si acela avea un ciobanesc rau de ne era frica sa trecem pe la el pe la poarta, dar vecinamio sa sters cu el pe talpi inainte sa intre pe usa din casa, daca nu chierlalaia ciobanescu credea ca este pres sub el🤣🤣🤣🤣 mai lasati vrajala cu ciobanesti ca daca le dai mancare noaptea dorm pe ei si tii mananca ursu din cotet, daca nu ai o sonerie de pichinez intre carpatini si mioritici te fura cu totul hotul
@@tasadsadam5201 E adevarat, daca sunt mai plictisiti si ramoliti.. asa-i. Polu' opus. Acuma depinde si de anturaju' in care a crescut. Aici ma refer mai mult la cioban. Dar nici oile nu-s de neglijat :D
Prezenta cainelui il agit pe urs. In cele mai multe cazuri ursul ataca. Eu am facut intotdeauna zgomot. Si iesiri in grup. Am fost pe 20 mrtie la Cascada Munteoru (vintileasca) Zona salbatica. Cu fff multe urme de urs pe zapada. Zgomotul ii tine la distanta.
Salut ! Bine punctat prietene. Esti cu siguranta un bun prieten cu padurea si vietatile ei. In cazul ursului brun sau carpatin cum ii zice romanul toate sfaturile tale sunt foarte bune. Eu te.as invita in Alberta Canada unde locuiesc sa faci caiac pe lacurile si raurile din Kanananskis in imediata apropiere a orasul Calgary. Acolo dam de alt gen de ursi. Black bear sau cum ii spunem noi paznicii padurilor prostul negru . Pe cat e de prost ( curios, nerabdator fomist) pe atat este de periculos atacand intr.o fractiune de secunda. Ursul carpatin are totusi ceva in comun cu grizly chiar daca e greu de sesizat pentru unii care nu sunt chiar cunoscatori ai celor doua varietati de urs. Acel ceva este inteligenta. “Nord americanul “😀 nu te va ataca pana nu iti va da tarcoale si pana nu va fi sigur ca.i afectezi existenta iar lucrul asta ar putea sa dureze chiar si zile, dar nici nu va fugi de oameni rupand pamantul . Romanasul carpatin nu.i atat de destept dar cu siguranta mai fricos decat americanii 😃 Cea mai grea intrebare care ii priveste pe toti ursuletii enumereati este doar una: ce te faci cu prostul, desteptul si fricosul atunci cand ii surprinzi si nu realizezi ca i.ai surprins??????? Cu toate ca lucrez ca ranger grade 3 de aproape 4 ani in kanananskis nu am raspunsul si nici nu vreau sa.l posed ever. 😂 Stay safe man!
"The Eurasian (or European) brown bears and Grizzly bears are subspecies of the same species of bear, Ursus arctos. The name grizzly is used when referring to a number of different subspecies of brown bear found across North America including the mainland grizzly (Ursus arctos horribilis)". Sunt destul de inruditi ursii bruni europeni cu aia americani. Personal cred ca aia americani sunt ceva mai mari si mai curajosi/puternici. Nici macar nu ii aduc in discutie pe aia din Kodiak.... Aia sunt cu totul altceva.
Salut Cezar, ești un om deosebit, îți urmăresc cu interes videoclipurile tale,..... Aș vrea să împărtășesc cu tine din momentele tale unice și deosebite
Foarte bune sfaturile. Cel mai bun este zgomotul, ursul STIE ca ești în zona lui și se ferește. Dacă nu este flamand. Călătorie plăcută, în siguranță. 😀😍♥️♥️
GENIALE clipurile tale! daca imi permiti sa spun asa. Si vad multe inimioare la comentarii de la videoclipuri si chiar se vede ca le si citesti. Si noi iti multumim pentru asta fii sigur. Multa sanatate!
Informatii interesante, binevenite. Daca gasesti modalitatea de a nu repeta cuvintele si ideile, va fi mai bine. Daca elimini expresiile englezesti, pentru ca te adresezi publicului roman (si vei fi si mai interesant vorbind numai romaneste), va fi si mai bine ! Frumoasa initiativa de a impartasi regulile de viata in natura ! Sa auzim de bine !
Ar fi super interesant să prinzi cândva un cadru’ cu ceva urs. Deși e super periculos. Ai grijă,vine primăvara-vara,ei or să coboare să caute mâncare. Fără alte cuvinte..mă bucur că există așa content și la noi în România. Mult succes.
Eu am o ferma in zona predominata de ursi...Deocamdata am probleme cu oamenii, cu ursii nu,m-am intalnit cu el pe drumul de acces,eu coboram,el urca...m am oprit am inceput sa fluier usor...am vorbit singur,el s a uitat la mine eu la el...eu m am cacat pe mine,el a plecat...deci probabil il deranjeaza mirosul :))
Îmi place foarte mult ceea ce faci,am fost și eu in câteva drumeții solo(n-am experienta ta nici pe departe,amator total) și deși nu m-am întâlnit cu vreun urs vreodată mereu am fost speriat de o eventuală întâlnire.De obicei ma duceam pe Ceahlău,fiind mai aproape de orașul meu natal,ultima oara am avut la mine o vuvuzea și un fluier...am dat concert pe tot parcursul traseelor pe care am fost 😅.Am dat subscribe...ești foarte tare,ține-o tot așa!!!
Pentru situații fortuite petardele sunt preferatele mele. O lanterna puternica este deasemenea un instrument de autoaparare. Iar pentru cort, imprejmuire cu cordelina de care se prinde un dispozitiv de alarma pt ferestre sau capsa cu cui percutor.
Există un anume urs, în zona estică a Munților Făgăraș, care atacă lanterna. Ciobanii din zonă au experimentat treaba asta în repetate rânduri. Cine știe ce traumă o fi avut, la viața lui, asociată cu o lanternă ... Cât despre petarde, sunt la fel de utile ca vocea, fluierul sau clopotul. Adică de la distanță. De aproape s-ar putea să-l sperii iar ursul e un animal defensiv, adică atacă atunci când se simte în pericol. Deci s-ar putea să-ți faci singur rău cu petardele.
Nu cred că pe respectivul urs îl interesează câți lumeni are lanterna, ci faptul că asociază lumina cu un pericol. Cum spuneam mai sus, atacă exact când se simte în pericol.
@@georgemoldovan1652 la un flux luminos orbitor si stroboscopic nici nu mai vede directia in care trebuie sa atace, dar in fine, daca reuseste sa o faca atunci il asteapta spray-ul cu piper...
Am avut ocazia sa imi blocheze drumul un urs, cam la 200m..E buna metoda "Nelson Mondialul"😂😂. Fluier si discutii intre noi, mai cu voce tare, eventual o cantare vesela si totul e bine,ajungand ca sa ramanem cu o singura mare problema,a cainilor de stana.
Salutare nu intamplator ti.am descoperit canalul. Mai ales perioada pe care ne asteapta, cand trebuie sa iesim din sistem .Asa a ingaduit Dumnezeu .Bun.Eu tin minte demult intrun documentar ,ca sa nu fi depistat sau atacat de animale salbatice ar fi urmatoarele : 1. niciodata sa nu te apropri de un cuib de pui (vizuina) 2. sa nu intri in teritoriul lui sa-ti stabilesti campingul ( intoteauna faceti recunoasterea terenului si urmariti semnele daca au trecut pe acolo gen (lesuri, sau pe unde sau usurat ,asta in caz daca e teritoriul lor) 3. intotdeauna sa faci focul si sa stai in fum asa iti pierzi mirosul de om pe care il avem specific asta e valabil si cand pleci la drumetie asa nu te detecteaza si nici nu te vede ca un potential pericol,rival,inamic.Te intalnesti cu urs sau lup ori alt animal salbatic nu stai in picioare ci pe vine , sa nu ai contact vizual ci stai intro pozitie paralela dar sa il ai in permanenta in campul vizual cu " coltul olteanului " adica coltul ochiului sau vedere periferica. Nu le.am testat pe animale salbatice dar pe caini si pisici de la tara si in oras da asa ma apropiam fara sa ma simta .
BRAVO PRIETENAȘI SUNT FOARTE UTILE IMFORMAȚIILE ASTEA PENTRU MINE SUNT LA MUNTE LA O FAMILIE TÂNĂRA PE LÂNGĂ ROȘIA MONTANĂ ȘI URC PE UN MUNTE DE LÂNGĂ NOI AICI ȘI SINCER AM O OARE CARE TEAMĂ DAR SLAVĂ DOMNULUI PENTRU ACESTE IMFORMAȚI UTILE
As mai spune, uită-te dupa urme si evita acele locuri pe unde animalele se deplasează, mai ales la apa sau hrană. Si daca întâlnești ursul nu incepe a urla sau a fugi. Te retragi calm, încet, cu miscari naturale si fara sa-l privesti in ochi. Urșii de pe la marginea pădurii, de pe șosele sau aproape de localități, sunt mai periculoși decât cei din fundul munților, pentru că s-au obișnuit cu omul si s-ar putea sa nu fuga. Aia mai salbaticiti fug la orice zgomot
Mi-ar placea sa faci videouri gen Bear Grylls, sa mananci anunite chestii sau sa ne spui ce putem manca si ce nu, din ceea ce sti si tu... Te urmaresc de mult si imi place ce faci. Succes in continuare 😉
sti cum se zice despre clopoței si spray (nu imi apartine comentariul dar e adevarat ) : dinner bell and seasoning (clopotelul anunta masa si spray-ul e condiment) 😁😁😁😁😁
Cred ca bear bell, la noi in tara, poate atrage ursul, zgomotul de clopotel il asociaza cu oile. In sua merge, aia nu practica pasunatul oilor. Un radio mic, portabil, cat un pachet de tigari, poate fi purtat in loc de clopotel cu mai mult succes. Radio recomandau si montaniarzii din anii 50-60 (I. Dumareanu). Exista si cateva date cifrice recomandate. Copacul pt sacul cu mancare trebuie sa fie la 200 m de cort. Franghia, coarda de care se prinde sacul cu mancate trebuie sa aiba 15 m. Sacul se ridica pe o creanga la distanta de 6 m de tulpina si la inaltimea de 4.5-6 m.
Daca iti vezi de drum nu are nimic cu tine,doar daca tu il surprinzi pe el pe neasteptate. Un urs speriat e ft periculos. Un urs avevarat nu ai sa vezi niciodata pe drumul tau doar ursi bolnavi sau ft batrani care nu mai sunt in stare sa se hraneasca in munti. Povestea e lunga. Aveti grija de voi!(am vorbit din propria mea experienta)
In 5-10 ani se duc padurile si cu ele locatarii.Vizitati Carpatii Selenari,Marele Desert al Baraganului,Delta Moarta a Dunarii!Specii existente:scorpionul de nisip si gandacul de bucatarie!
Lupul sau haita de lupi nu ataca omul. Singurul caz în care se poate întâmpla asta este cel în care omul este rănit grav sau este inconștient. Apropo, am vazut într-o filmare în care au trecut în fuga doua ciute ca le-ai numit căprioare , ceea ce e total greșit. Căprioarele sunt femelele capriorului, iar ciutele sunt femele cerbului. Doua specii de cervide diferite care nu pot fi confundate nici măcar de la distanta.
Dacă nu știi cumva ce zone sa mai vizitezi, unde sa faci următoarele video îți zic eu unele in apropierea mea (eu sunt din Alba Iulia) Poarta Raiului Muntele Șureanu Arieșeni Sunt doar câteva zone frumoase de vizitat :) succes.
Te salut,eu as duce mancarea mai departe de 100 m,ursul simte mirosul de la distante mult mai mari.Daca respectivul urs traieste intr-o zona aflata in apropirea oamenilor,nici focul deschis nu al sperie,testat personal(s-a apropiat de foc la maxim 25 m),si nu aveam mancare,a fost doar curios. Despre lup in schimb,imi este greu sa ai vad,desi in zona mea sunt doua haite active,dar ma simt si evita omul cu mult timp inainte sa ai pot localiza. Mi-ar place sa am timp ce faci tu,toate cele bune.....!
Cezar cineva acolo sus, te iubeste!! Si ursul te te ocoleste !!!! Da atentie la ursoaice cu pui, ca sint vulnerabile !!! Daca mergi in grup, in drumeti si este zona de ursarie , sa nu ai femei care sa fie pe ciclu menstrual este periculos !!! Si un sprei pentru urs, este inportant sa il ai la tine, in caz de atac al ursului , dar sa ti cont ,din ce parte bate vintul ,sa nu te ranesti cu substata chimica care este in sprei!!!!!!!!!!!! Verifica sa ai vintul in spatele tau ,sa poti folosi spreiul pt urs. Sanatate si multa voie buna si gindeste pozitiv ,ca no sa vina ursul si no sa vina !!!! Fara frici caci animale salbatice te simte cind iti este frica sau nu , in timpul frici corpul elimina feromoni care miroase , si animalul simte mirisul in aer.!!!!!!!!!!! Drumetie buna si fara frici ok.
O intrebare... Daca e un urs care a mai dat tarcoale pe la o stana(oi, vaci, capre..), poate asocia sunetul de clopotel cu o turma de animale...si dinpotriva sa fie atrase de sunet, mai ales daca a fost un atac reusit??
Exact la asta m-am gândit și eu când am auzit clinchetul "clopoțelului" din videoclip : seamănă perfect cu sunetul talăngilor de la vaci. Și mă gândeam că poate fi un fel de "reflex al lui Pavlov" : ursul/lupul aude un sunet pe care-l asociază cu vaca, deci cu hrana pentru el.
Merci pt.video-uri Cezar, foarte informative. Plănuiesc o tură pe creasta Făgăraș în August și mă întrebam dacă ai vreun sfat specific sau orice altă informație de ajutor pt.o eventuală întâlnire cu ursul la altitudine. Deasemenea, care ar fi alternativa pt.stocarea mâncarii la altitudine în cazul în care nu ai copaci la dispoziție? E o idee bună să îngropi mâncarea? În dry bag bineînțeles. Keep up the good work :)
La Sinaia, la 1400 ne-am intalnit pe sosea cu ursul. Toti sa-si scoata telefoanele, sa il pozeze. Sa trecem pe langa el, ca e bland. In niciun caz! Step back, te intorci frumusel inapoi fara sa-l deranjezi si o iei pe alt drum. Nu ii tulburi teritoriul. Inca una - te imbraci in haine tzipatoare - rosu, ceva - ca sa te poata observa.
Salut Cezar! Am descoperitd e curând canalul. Fii amabil: Ai vreun clip sau sfaturi contra câinilor ciobănești? Același spray de urs funcționează ca ultimă soluție? Dar preventiv? Să nu se ajungă la asta? Cum te comporți când fuge spre tine un ,,urs,, ciobănesc? Mulțumesc!
Functioneaza spray ul pe ciobanesti. Cat despre prevenire, doar sa eviti zonele cu stane... Altceva nu stiu nici eu.. Cainii de la stana sunt, vara, cel mai mare pericol pt turisti. Am avut si eu multe confruntari urate cu acestia.
Eu am inteles de la o cunostinta ca daca faci acelasi zgomot repetat ursu o sa se obisnuiasca si o sa vina sa vada ce se intampla de exemplu daca mergi in drumetie clopoteii fac acelasi zgomot mereu si as vrea sa stiu daca e adevarar
Eu am stat față in fața cu un lup,a venit cu tupeu,era departe circa 20metri de mine si copil,,ora 13,sa apropiat încet de noi sa asezat liniștit,in fața noastră, și ne-am privit minute întregi unul spre celălalt, până a trecut o mașină și a văzut situația,a oprit, ne-am urcat,cand a pornit mașina a sărit in drum, și a alergat după mașină aratandu și privirea, nervoasă că ia scăpat prada,cand am văzut cine se apropie de noi,eu terminasem de făcut poze, și l-am prins in două dintre ele,amintesc ca eram aproape de o mănăstire
Un bătrân mi-a spus că, dacă te întâlnești cu ursul, trebuie să ai în traistă un cuțit de lemn (😮) cu care, dacă scapi teafăr, să-ți cureți izmenele (😂).
Asta cu clopoteii atarnati de rucsac e pentru cei care au " clopotei " la mansarda. Nu ma imaginez sa merg intr-un traseu de ore intregi si sa imi cante zdranganelele la urechi. ...sau sa stau cu cortul intr-o poiana si sa bubuie muzica ...nu pentru asta facem drumetii , cred eu .
Rezumat:
1. Mancarea intr-un drybag pusa la distanta intr-un pom. ( sac care nu lasa scaparea mirosului)
2. Lasat un foc sa arda toata noaptea. Long Fire.
3. Gateste la 100-200m de locul unde campezi ca mirosul de fum sau resturi de la un gratar sa nu atraga animalele la cort.
4. (pentru drumetii) . Incerca sa faci zgomot cand mergi. Animalelor salbatice le este frica sa aiba de-a face cu omul. (Clopotei legati de geamantan ( bear bells)
Keep up the good work Cezar !
AlexinoRO2 , nu uita de traditionalul cutit de lemn!
ce ursi mincatias?asta e intr un parc in oras
Bravo dar ce-mi trebuie ? 🤣
Cu urs m-am întâlnit de două ori dar fără incidente tot asa cu cortu .
A fost suficient sa fac zgomot și sa ma dau puțin din calea lui .
In schimb am avut o întâlnire care se putea termina prost cu un lup acum vreo 2 ani și ceva era pe timp de iarnă .
Îmi făceam plimbarea de dimineață pur și simplu a ieșit în calea mea îmi amintesc și acum era enorm mai văzusem lupii știam ca de obicei sunt timizi si se sperie și nici măcar nu apuci sa ii vezi pentru ca iti simt ei mirosul si o iau la fugă dar acesta era puțin diferit .
Poate ca era flămând poate că era obișnuit cu oameni dar a avut curajul sa vină spre mine atat de mult încât ma facut sa dau doi pași înapoi si a fost o greșeală care ma putea costa viața .
Pentru ca imediat a inceput sa (zâmbească frumos)🤣
Eu mi-am dat seama de greșeală la timp am făcut pasi in față deși îmi era foarte frică să fiu sincer... am început sa strig spre el o mana în buzunar dupa cuțitul pe care știam ca îl am acolo dar spre bucuria mea ia pierit curajul și a dat înapoi a mai dat o ultima privire si a dispărut asa cum a apărut printre copaci ca o nălucă .
Daca ar fi sa dau un sfat e simplu nu arăta teama sau vreo slăbiciune.
Până la urmă lupul nu va căuta o confruntare inutila din care nu poate câștiga nimic ba mai mult nu va risca sa fie rănit.
O rană gravă pentru el înseamnă condamnarea la moarte .
Asa că daca te întâlnești cu astfel de animal niciodata nu da înapoi ba chiar e indicat sa devi agresiv spre el în condițiile în care se apropie asta dovedindui ca te poți apăra si poti lupta .
Nu stiu cat se aplică cu o haită sau dacă funcționează în toate cazurile dar indicat este sa rămâi pe poziții sa nu dai înapoi pnt ca atunci te va considera slab deci o posibilă pradă .
Taci dracu' ! O sa ai oameni pe conștiință Rahane..🤔
Mulțumesc pentru ca ai împărtășit și cu noi întâmplarea neplăcută
Pana la ce distanta s-a apropiat? Si-a aratat coltii agresiv sau manifesta un soi de curiozitate?
Salutare, cateva precizari si din experintele mele acumulate de-a lungul anilor (pot fi de mare folos);
1) Consider ca cele mai periculoase intalniri pe care le poti avea sunt cu turmele de oi. In ultimii 10 azi, pastoritul pe orice petic de pamant a scapt de sub control la noi in tara, iar pe cand crezi ca esti in cel mai izolat varf de munte, s-ar putea sa constati ca niciodata nu esti prea departe de o turma. Iar aici intervine dilema in care tu vrei sa-ti faci simtita prezenta pt a evita ursul sau animal salbatic, dar in schimb nici nu ai vrea sa-ti tradezi locatia ca sa te trezesti inconjurat de cel putin 10 cainin cand ti-e lumea mai draga. Efectul unui asemea "encounter" surpriza are un impact psihologic mult mai puternic decat sa intalnesti 10 ursi deodata, iar prezenta ciobanului in apropiere nu iti asigura neaparat garantai ca vei scapa cel putin nezgariat. Pe locul doi si trei ca si pericol ar fi (in my opinion), femela mistret cu pui, respectiv cerbii in sezon de imperechere.
2) Unii oameni cred cu naivitate ca folosirea petardelor/pocnitorilor ca mijloc de semnalizare a prezentei tale sperie animale incat fug de nu se mai apresc, practic asigurandu-ti o raza de nu stiu cata kilometrii de distanta buffer. Fals, vb din proprie experienta, generarea brusca de efecte acustice poate cauza ca animalele sa reactioneze violent si imprevizbil din cauza sperieturii/instinctului, iar daca in goana accea se indreapta spre tine si observa ca tu esti sursa care a degajat sunetul, exista sanse reale sa te atace. Au fost destule cazuri in timpul partidelor de vanatoare, in care oameni mari si tari, armati pina-n dinti au ajuns sa se ascunda dupa niste copaci (mereu prea subtiri) cand ursul sau goana de mistreti in panica momentului, s-a intors asupra lor.
Ai dreptate. Cel mai bine e sa faci galagie, ursul, cand e satul, nu doreste apropierea de oameni. 😀😍🎄🎄
Lupul nu ataca omul !!! Este o raritate in padurile noastre ! 👍
În pădurile de foioase au apărut niște corcituri de câine și șacali care atacă omul, de aceea este bine să ai la tine un Bowie și o bâta solidă. În special când se merge singur.
Totul este foarte aplicabil, mulțumesc. Eu (eram într-un grup) m-am întâlnit o singura data cu ursul. Eram la cules de zmeura, undeva în Piatra Craiului. Era o tufa de zmeur mare, undeva la mijlocul unui deal, noi eram pe o parte a zmeurisului...... ursul minca pe partea cealaltă, la o distanta de 10-15 m de noi. Nu l-am văzut, dar i-am auzit mormaitul de placere, când infuleca zmeura. Eram cam la 25 m de cărarea din vale., eram 5 oameni. Când amauzit mormaitul, am aruncat oalele în care culegem zmeura și, în cite a secunde, ne-am precipitat la baza dealului și nu ne-a mai trebuit zmeura, după care venisem. Mos Martin și-a văzut de treaba lui și probabil, a inspectat și oalele noastre, care rămăseseră în zmeuris. Era pe vremea lui Ceaușescu. ♥️🤣🤣🤣🤣
Frumoasa experiență.😂
De acord si pe deasupra as sugera sa se strige in varii forme, cu urlete, tipate, cantat gros "Lasa-nee, Lasa-nee, Ursuleee-e, Lasa-neee", deci cu voie buna, NU frica si teama (pana nu-l intalnesti, !cand si atunci trebuie sa ramai calm!) cantat gros, batut din palme, din peturi intre ele daca ai, fiind putin goale pt a face zgomot, deci sa fie alternativ cu tot cu fluier, mini trompeta/vuvuzela, bine-nteles.
*Obs!* A *nu* se intelege ca in salbaticie trebuie sa iti faci *simtita* *prezenta* la modul *excesiv* . Sa tinem cont ca in natura noi suntem oaspeti, nu gazde. Deci facem zgomot, dar cu masura, altfel e posibil sa atace dupa ceva timp, sau cel putin sa devina curios dupa ce-ai campat. Trebuie sa ramanem turisti, la urma urmei, nu sperietori:D Si pe lângă astea... Ideal e sa fii insotit de un Ciobanesc serios de prin zonă. Ăla te apără de urs și când dormi cu urșii-n juru' tau. E singurul care sare la bataie cu ursu'. Si daca esti dus la Biserica si te spovedesti si te impartasesti, te apara Dumnezeu si mai tare ca El nu ii nimeni :) Bravo ! Chiar asteptam clipu cu focu'. S-aveti grija, Doamne ajuta!
Exclus ca atunci cand te intalnesti cu un urs sa tipi sau sa faci zgomot dintr-o data, pentru ca acesta se va panica si va ataca din instinct! Vorbiti calm la intalnirea cu un urs, va indepartati usor cu fata la el si incercati sa aruncati alimente pe jos,cum a zis si Cezar, el cauta mancare.
@@chiserdorin7261 Bine-nteles, intr-adevar. Eu ce spuneam mai sus era pt situatia in care nu l-ai intalnit deja pe traseu sau in camp. In schimb pentru cand l-ai intalnit si e in fata ta, asa trebuie procedat, la cei bruni cel putin, eventual si grizzly, dupa cum spuneti.
Nu mai vb de caini ciobanesti ca vecinamiu sa dus sa ii plateasca datoria unui alt vecin si acela avea un ciobanesc rau de ne era frica sa trecem pe la el pe la poarta, dar vecinamio sa sters cu el pe talpi inainte sa intre pe usa din casa, daca nu chierlalaia ciobanescu credea ca este pres sub el🤣🤣🤣🤣 mai lasati vrajala cu ciobanesti ca daca le dai mancare noaptea dorm pe ei si tii mananca ursu din cotet, daca nu ai o sonerie de pichinez intre carpatini si mioritici te fura cu totul hotul
@@tasadsadam5201 E adevarat, daca sunt mai plictisiti si ramoliti.. asa-i. Polu' opus. Acuma depinde si de anturaju' in care a crescut. Aici ma refer mai mult la cioban. Dar nici oile nu-s de neglijat :D
Prezenta cainelui il agit pe urs.
In cele mai multe cazuri ursul ataca.
Eu am facut intotdeauna zgomot.
Si iesiri in grup.
Am fost pe 20 mrtie la Cascada Munteoru (vintileasca)
Zona salbatica. Cu fff multe urme de urs pe zapada. Zgomotul ii tine la distanta.
Salut ! Bine punctat prietene. Esti cu siguranta un bun prieten cu padurea si vietatile ei. In cazul ursului brun sau carpatin cum ii zice romanul toate sfaturile tale sunt foarte bune. Eu te.as invita in Alberta Canada unde locuiesc sa faci caiac pe lacurile si raurile din Kanananskis in imediata apropiere a orasul Calgary. Acolo dam de alt gen de ursi. Black bear sau cum ii spunem noi paznicii padurilor prostul negru . Pe cat e de prost ( curios, nerabdator fomist) pe atat este de periculos atacand intr.o fractiune de secunda. Ursul carpatin are totusi ceva in comun cu grizly chiar daca e greu de sesizat pentru unii care nu sunt chiar cunoscatori ai celor doua varietati de urs. Acel ceva este inteligenta. “Nord americanul “😀 nu te va ataca pana nu iti va da tarcoale si pana nu va fi sigur ca.i afectezi existenta iar lucrul asta ar putea sa dureze chiar si zile, dar nici nu va fugi de oameni rupand pamantul . Romanasul carpatin nu.i atat de destept dar cu siguranta mai fricos decat americanii 😃 Cea mai grea intrebare care ii priveste pe toti ursuletii enumereati este doar una: ce te faci cu prostul, desteptul si fricosul atunci cand ii surprinzi si nu realizezi ca i.ai surprins??????? Cu toate ca lucrez ca ranger grade 3 de aproape 4 ani in kanananskis nu am raspunsul si nici nu vreau sa.l posed ever. 😂 Stay safe man!
"The Eurasian (or European) brown bears and Grizzly bears are subspecies of the same species of bear, Ursus arctos. The name grizzly is used when referring to a number of different subspecies of brown bear found across North America including the mainland grizzly (Ursus arctos horribilis)". Sunt destul de inruditi ursii bruni europeni cu aia americani. Personal cred ca aia americani sunt ceva mai mari si mai curajosi/puternici. Nici macar nu ii aduc in discutie pe aia din Kodiak.... Aia sunt cu totul altceva.
Salut Cezar, ești un om deosebit, îți urmăresc cu interes videoclipurile tale,..... Aș vrea să împărtășesc cu tine din momentele tale unice și deosebite
Felicitări! Cred ca ești cel mai optimist personaj adevărat din această pandemie. Cred ca pesimismul e cel mai rau virus!
Un video inteligent..super
Foarte bune sfaturile. Cel mai bun este zgomotul, ursul STIE ca ești în zona lui și se ferește. Dacă nu este flamand. Călătorie plăcută, în siguranță. 😀😍♥️♥️
Foarte utile sunt informatiile prezentate. Big like.
Super tare videoul si sfaturile tale!! Foarte bine explicat si concis!!!
Salut Cezar ! Explicații convingătoare ! Totuși ideal ar fi să nu dăm nas în nas cu ursul ! Baftă !
GENIALE clipurile tale! daca imi permiti sa spun asa. Si vad multe inimioare la comentarii de la videoclipuri si chiar se vede ca le si citesti. Si noi iti multumim pentru asta fii sigur. Multa sanatate!
Multumesc!
Domnulie IBRAGIMOVICI EȘTI TARE DE TOT!!BRAVO
Cu romgleza ta, stai 👌 bine!
Mulțumesc mult pentru aceste sfaturi deosebit de utile..!
Multă sănătate vă doresc și te urmăresc cu drag.!!!
Bune recomandarile, util clipul, multumim! 👍
Bine de stiut si de folos !!!
,,Ma bucut pt aceste instructiuni...chiar sunt de folos...iubesc muntelr...sar imi este teama de animalele salbatice
Respect ! Foarte bune informațiile ! Drumuri bune !
Informatii interesante, binevenite. Daca gasesti modalitatea de a nu repeta cuvintele si ideile, va fi mai bine. Daca elimini expresiile englezesti, pentru ca te adresezi publicului roman (si vei fi si mai interesant vorbind numai romaneste), va fi si mai bine ! Frumoasa initiativa de a impartasi regulile de viata in natura ! Sa auzim de bine !
frumos comentariu ,felicitari. !!!
Foarte bune informatiile, as mai pune cateva petarde si o bricheta intr-o punaga la indemana.
Mă gândeam că sigur ai pistoale,,😁👍👍👍
Bravo !
Bune sfaturi ...
Dumnezeu sa te ocroteasca !
Te salut cu respect !
O zi minunata sa ai !
Bune sfaturile
Mulțumesc
Eram într-o drumeție pe acele cărările de munte. M-am întâlnit cu lupul la o distanță mare. Eram în apropiera peșteri când am zărit în vale ursul.
Ar fi super interesant să prinzi cândva un cadru’ cu ceva urs. Deși e super periculos. Ai grijă,vine primăvara-vara,ei or să coboare să caute mâncare. Fără alte cuvinte..mă bucur că există așa content și la noi în România. Mult succes.
Respect bro , tu mi-ai făcut viața m-ai frumoasă
Bun și util videoul ! Multumim Cezar
Eu am o ferma in zona predominata de ursi...Deocamdata am probleme cu oamenii, cu ursii nu,m-am intalnit cu el pe drumul de acces,eu coboram,el urca...m am oprit am inceput sa fluier usor...am vorbit singur,el s a uitat la mine eu la el...eu m am cacat pe mine,el a plecat...deci probabil il deranjeaza mirosul :))
la munte se merge cu cutit de lemn, sa ai cu ce-ti rade cacatul din izmene sa le poti trage repede pe tine sa nu racesti,iuhuu mã.
J R :)))
😂😂😂😂😂😂😂
Dezi am 60 ani si sunt fe.eie fac pkanuri d3 drumeții.
Îmi plac vligurile tale şi mai ales sfaturile legate de drumeție
🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Îmi place foarte mult ceea ce faci,am fost și eu in câteva drumeții solo(n-am experienta ta nici pe departe,amator total) și deși nu m-am întâlnit cu vreun urs vreodată mereu am fost speriat de o eventuală întâlnire.De obicei ma duceam pe Ceahlău,fiind mai aproape de orașul meu natal,ultima oara am avut la mine o vuvuzea și un fluier...am dat concert pe tot parcursul traseelor pe care am fost 😅.Am dat subscribe...ești foarte tare,ține-o tot așa!!!
Mulțumesc !
Salut, mulțumesc ptr aceste utile sfaturi
Natura ft frumoasa ai grija la urșii👍👍sunt nou abonat de o ora mult succes 👍👍👍👍👍👍
Și clopoțeii de la lesa pisicii sunt buni, mai mulți, sa zangane tare👍👍👍
Pentru situații fortuite petardele sunt preferatele mele. O lanterna puternica este deasemenea un instrument de autoaparare. Iar pentru cort, imprejmuire cu cordelina de care se prinde un dispozitiv de alarma pt ferestre sau capsa cu cui percutor.
Există un anume urs, în zona estică a Munților Făgăraș, care atacă lanterna. Ciobanii din zonă au experimentat treaba asta în repetate rânduri.
Cine știe ce traumă o fi avut, la viața lui, asociată cu o lanternă ...
Cât despre petarde, sunt la fel de utile ca vocea, fluierul sau clopotul. Adică de la distanță.
De aproape s-ar putea să-l sperii iar ursul e un animal defensiv, adică atacă atunci când se simte în pericol. Deci s-ar putea să-ți faci singur rău cu petardele.
@@georgemoldovan1652 Nu cred ca au ciobanii lanterna de 3000 lumeni
Nu cred că pe respectivul urs îl interesează câți lumeni are lanterna, ci faptul că asociază lumina cu un pericol.
Cum spuneam mai sus, atacă exact când se simte în pericol.
@@georgemoldovan1652 la un flux luminos orbitor si stroboscopic nici nu mai vede directia in care trebuie sa atace, dar in fine, daca reuseste sa o faca atunci il asteapta spray-ul cu piper...
E foarte interesant cum, uneori, din povești teoretice cu care ne alimentăm mintea, contestăm povești pe care alții le trăiesc.
Supeer!Bine de stiut si de retinut!👍🥀
Ești tare tineo tot așa
Am avut ocazia sa imi blocheze drumul un urs, cam la 200m..E buna metoda "Nelson Mondialul"😂😂. Fluier si discutii intre noi, mai cu voce tare, eventual o cantare vesela si totul e bine,ajungand ca sa ramanem cu o singura mare problema,a cainilor de stana.
Salutare nu intamplator ti.am descoperit canalul. Mai ales perioada pe care ne asteapta, cand trebuie sa iesim din sistem .Asa a ingaduit Dumnezeu .Bun.Eu tin minte demult intrun documentar ,ca sa nu fi depistat sau atacat de animale salbatice ar fi urmatoarele : 1. niciodata sa nu te apropri de un cuib de pui (vizuina) 2. sa nu intri in teritoriul lui sa-ti stabilesti campingul ( intoteauna faceti recunoasterea terenului si urmariti semnele daca au trecut pe acolo gen (lesuri, sau pe unde sau usurat ,asta in caz daca e teritoriul lor) 3. intotdeauna sa faci focul si sa stai in fum asa iti pierzi mirosul de om pe care il avem specific asta e valabil si cand pleci la drumetie asa nu te detecteaza si nici nu te vede ca un potential pericol,rival,inamic.Te intalnesti cu urs sau lup ori alt animal salbatic nu stai in picioare ci pe vine , sa nu ai contact vizual ci stai intro pozitie paralela dar sa il ai in permanenta in campul vizual cu " coltul olteanului " adica coltul ochiului sau vedere periferica. Nu le.am testat pe animale salbatice dar pe caini si pisici de la tara si in oras da asa ma apropiam fara sa ma simta .
BRAVO PRIETENAȘI SUNT FOARTE UTILE IMFORMAȚIILE ASTEA PENTRU MINE SUNT LA MUNTE LA O FAMILIE TÂNĂRA PE LÂNGĂ ROȘIA MONTANĂ ȘI URC PE UN MUNTE DE LÂNGĂ NOI AICI ȘI SINCER AM O OARE CARE TEAMĂ DAR SLAVĂ DOMNULUI PENTRU ACESTE IMFORMAȚI UTILE
Mulțumesc mult
Mult succes in continuare, astept noi episoade de la cabana! KeepUpTheGoodWork♥️
Frumos, ai toată susținerea mea!😉
As mai spune, uită-te dupa urme si evita acele locuri pe unde animalele se deplasează, mai ales la apa sau hrană. Si daca întâlnești ursul nu incepe a urla sau a fugi. Te retragi calm, încet, cu miscari naturale si fara sa-l privesti in ochi. Urșii de pe la marginea pădurii, de pe șosele sau aproape de localități, sunt mai periculoși decât cei din fundul munților, pentru că s-au obișnuit cu omul si s-ar putea sa nu fuga. Aia mai salbaticiti fug la orice zgomot
MULȚUMESC PENTRU SFATUEI 😇😇
Multumim pentru informatiile utile ! Din pacate limbajul asta mixt anglo-roman este groaznic !
Datorită ție mi-am luat o lanterna Olight cu reducere! Mulțam si tot inainte cu postarile :)
Foarte frumos prezentat! Sunt un nou abonat! Baftă în continuare!
O bunā cantitae de informatii si calitate (41800 i - 32523v -2371ok ) ! Succes si la mai mare !
Mi-ar placea sa faci videouri gen Bear Grylls, sa mananci anunite chestii sau sa ne spui ce putem manca si ce nu, din ceea ce sti si tu...
Te urmaresc de mult si imi place ce faci. Succes in continuare 😉
Succese depline Cezar
sti cum se zice despre clopoței si spray
(nu imi apartine comentariul dar e adevarat ) :
dinner bell and seasoning
(clopotelul anunta masa si spray-ul e condiment)
😁😁😁😁😁
Nice
Prostul până nu-i fudul încă nu e prost destul.
Mulțumesc pentru videoclipuri
Apreciez tot ce faci! Esti tare :D
Pace si iubire 👍❤️
Si de insecte si vint
Cred ca bear bell, la noi in tara, poate atrage ursul, zgomotul de clopotel il asociaza cu oile. In sua merge, aia nu practica pasunatul oilor. Un radio mic, portabil, cat un pachet de tigari, poate fi purtat in loc de clopotel cu mai mult succes. Radio recomandau si montaniarzii din anii 50-60 (I. Dumareanu). Exista si cateva date cifrice recomandate. Copacul pt sacul cu mancare trebuie sa fie la 200 m de cort. Franghia, coarda de care se prinde sacul cu mancate trebuie sa aiba 15 m. Sacul se ridica pe o creanga la distanta de 6 m de tulpina si la inaltimea de 4.5-6 m.
asteptam videoul asta!
Daca iti vezi de drum nu are nimic cu tine,doar daca tu il surprinzi pe el pe neasteptate. Un urs speriat e ft periculos. Un urs avevarat nu ai sa vezi niciodata pe drumul tau doar ursi bolnavi sau ft batrani care nu mai sunt in stare sa se hraneasca in munti. Povestea e lunga. Aveti grija de voi!(am vorbit din propria mea experienta)
Bun sfatul, eu am facut tocmai invers cand am mers in munti am ținut mancare pe farfurie pe o masă mica, asha le am lăsat peste noapte.
In 5-10 ani se duc padurile si cu ele locatarii.Vizitati Carpatii Selenari,Marele Desert al Baraganului,Delta Moarta a Dunarii!Specii existente:scorpionul de nisip si gandacul de bucatarie!
Mare dreptate ai , numai tâmpiții de guvernanți nu văd asta !
Deocamdată cu cainii de la stana am avut de a face cel mai mult , chiar pot fi periculoși
Salut,
O alta metoda de preventie la campare: imprejmuirea locului unde dormi cu o sfoara. Este ca si cum ti-ai marca teritoriul.
Cu o sfoara pe 4 pari in doua randuri si cu un clopotel in cort care este legat prin alta sfoara de ssfoara principala de pe pari
RESPECT!
Legenda spune că e vechi clipul 🤔
Baftă la mai multe clipuri!
Da, foarte probabil! S-a facut deja video cu si despre long fire. Oricum, super tari clipurile lui Cezar
Lupul sau haita de lupi nu ataca omul. Singurul caz în care se poate întâmpla asta este cel în care omul este rănit grav sau este inconștient.
Apropo, am vazut într-o filmare în care au trecut în fuga doua ciute ca le-ai numit căprioare , ceea ce e total greșit. Căprioarele sunt femelele capriorului, iar ciutele sunt femele cerbului. Doua specii de cervide diferite care nu pot fi confundate nici măcar de la distanta.
Cât e glumă e glumă dar am trei ore de când mă uit la tine în continu în caz de ceva cu corona virus plec în munți
pentru siguranta nu ar fi bine sa am si o pusca ceva ?
Dacă nu știi cumva ce zone sa mai vizitezi, unde sa faci următoarele video îți zic eu unele in apropierea mea (eu sunt din Alba Iulia)
Poarta Raiului
Muntele Șureanu
Arieșeni
Sunt doar câteva zone frumoase de vizitat :) succes.
Salut
De unde pot achizitiona drybag?
Mersi si multa bafta!!
Salutare
Mersi mult!
pt.caini ciobanesti, cea mai buna metoda (verificata) este ceva de mancare de ex. biscuiti,eugenia, prajitura etc.
Salut, frumos explicat...dar aceste sfaturi st valabile mai ales când pleci singur pe un traseu din Bran Ciubotea țigănești mălăiești Bușteni...
Te salut,eu as duce mancarea mai departe de 100 m,ursul simte mirosul de la distante mult mai mari.Daca respectivul urs traieste intr-o zona aflata in apropirea oamenilor,nici focul deschis nu al sperie,testat personal(s-a apropiat de foc la maxim 25 m),si nu aveam mancare,a fost doar curios.
Despre lup in schimb,imi este greu sa ai vad,desi in zona mea sunt doua haite active,dar ma simt si evita omul cu mult timp inainte sa ai pot localiza.
Mi-ar place sa am timp ce faci tu,toate cele bune.....!
Cezar cineva acolo sus, te iubeste!! Si ursul te te ocoleste !!!! Da atentie la ursoaice cu pui, ca sint vulnerabile !!! Daca mergi in grup, in drumeti si este zona de ursarie , sa nu ai femei care sa fie pe ciclu menstrual este periculos !!! Si un sprei pentru urs, este inportant sa il ai la tine, in caz de atac al ursului , dar sa ti cont ,din ce parte bate vintul ,sa nu te ranesti cu substata chimica care este in sprei!!!!!!!!!!!! Verifica sa ai vintul in spatele tau ,sa poti folosi spreiul pt urs. Sanatate si multa voie buna si gindeste pozitiv ,ca no sa vina ursul si no sa vina !!!! Fara frici caci animale salbatice te simte cind iti este frica sau nu , in timpul frici corpul elimina feromoni care miroase , si animalul simte mirisul in aer.!!!!!!!!!!! Drumetie buna si fara frici ok.
O intrebare... Daca e un urs care a mai dat tarcoale pe la o stana(oi, vaci, capre..), poate asocia sunetul de clopotel cu o turma de animale...si dinpotriva sa fie atrase de sunet, mai ales daca a fost un atac reusit??
Exact la asta m-am gândit și eu când am auzit clinchetul "clopoțelului" din videoclip : seamănă perfect cu sunetul talăngilor de la vaci.
Și mă gândeam că poate fi un fel de "reflex al lui Pavlov" : ursul/lupul aude un sunet pe care-l asociază cu vaca, deci cu hrana pentru el.
Omul în vârful lanțului trofic...
Mda... Exceptând când îl mănâncă ursul. :)
Salut! Care este spray-ul folosit de tine? Sau mai bine zis: Care este cel mai bun?
Merci pt.video-uri Cezar, foarte informative. Plănuiesc o tură pe creasta Făgăraș în August și mă întrebam dacă ai vreun sfat specific sau orice altă informație de ajutor pt.o eventuală întâlnire cu ursul la altitudine. Deasemenea, care ar fi alternativa pt.stocarea mâncarii la altitudine în cazul în care nu ai copaci la dispoziție? E o idee bună să îngropi mâncarea? În dry bag bineînțeles.
Keep up the good work :)
La Sinaia, la 1400 ne-am intalnit pe sosea cu ursul. Toti sa-si scoata telefoanele, sa il pozeze. Sa trecem pe langa el, ca e bland. In niciun caz!
Step back, te intorci frumusel inapoi fara sa-l deranjezi si o iei pe alt drum. Nu ii tulburi teritoriul. Inca una - te imbraci in haine tzipatoare - rosu, ceva - ca sa te poata observa.
Salut Cezar! Am descoperitd e curând canalul. Fii amabil: Ai vreun clip sau sfaturi contra câinilor ciobănești? Același spray de urs funcționează ca ultimă soluție? Dar preventiv? Să nu se ajungă la asta? Cum te comporți când fuge spre tine un ,,urs,, ciobănesc? Mulțumesc!
Functioneaza spray ul pe ciobanesti. Cat despre prevenire, doar sa eviti zonele cu stane... Altceva nu stiu nici eu.. Cainii de la stana sunt, vara, cel mai mare pericol pt turisti. Am avut si eu multe confruntari urate cu acestia.
Eu am inteles de la o cunostinta ca daca faci acelasi zgomot repetat ursu o sa se obisnuiasca si o sa vina sa vada ce se intampla de exemplu daca mergi in drumetie clopoteii fac acelasi zgomot mereu si as vrea sa stiu daca e adevarar
Eu am stat față in fața cu un lup,a venit cu tupeu,era departe circa 20metri de mine si copil,,ora 13,sa apropiat încet de noi sa asezat liniștit,in fața noastră, și ne-am privit minute întregi unul spre celălalt, până a trecut o mașină și a văzut situația,a oprit, ne-am urcat,cand a pornit mașina a sărit in drum, și a alergat după mașină aratandu și privirea, nervoasă că ia scăpat prada,cand am văzut cine se apropie de noi,eu terminasem de făcut poze, și l-am prins in două dintre ele,amintesc ca eram aproape de o mănăstire
Un bătrân mi-a spus că, dacă te întâlnești cu ursul, trebuie să ai în traistă un cuțit de lemn (😮) cu care, dacă scapi teafăr, să-ți cureți izmenele (😂).
😂😂😂😂😂😂😂
de lupi! zi-ne, te rugam de lupi, ce faci daca te intalnesti cu ei? :)
cel mai bun sfat .....NU TE DUCE IN PADURE !
Pai si daca vreau d alerg via transilvsnica imi pun sa sune clopotelu 1400 de km?
Asta cu clopoteii atarnati de rucsac e pentru cei care au " clopotei " la mansarda.
Nu ma imaginez sa merg intr-un traseu de ore intregi si sa imi cante zdranganelele la urechi.
...sau sa stau cu cortul intr-o poiana si sa bubuie muzica ...nu pentru asta facem drumetii , cred eu .
În ce loc ai fost sa campezi
interesant video cezar daca nu avem acele dry bags si doar acele pungi de plastic ziplock e ok?
Nu vad cum le agati in copac...puse intr-un alt rucsac doar. Is un compromis pana la urma, dar nu e scump un drybag si cu grija te tine ani de zile.
salut, imi poti spune unde ati campat? unde se afla lacul acela?
07:53 mai rar sa auzi in 2020 un om sa zica vorbele astea . Bv imi place cum gandesti si ca esti deschis la minte
Despre intalnirea cu o haita de lupi ai uitat sa ne spui peietene.
Ms
E foarte putin probabil sa te intalnesti cu o haita de lupi...
Cum se numeşte acea zonă, e foarte frumos acolo, vreau sa merg si eu