Semih kardeşim Çok iyi niyetli ve öğrenmek isteyen nadir insanlardan birisin hiç ters yapmadan link sordun . SENI TEBRIK EDIYORUM.. ALLAH IŞINI HAYIRLI KILSIN
@@semihakn7183 Kardeşim ben Almanyadayim.. Türkiye ye gelirsem olur neden olmasın nerdesin?? link.i mutlaka takip et tek başına bir evi rahatlıkla kendin yaparsın Türkiye deki ustayım diyenlerden fazla usta olursun sende ki bu öğrenme hırsı varken ..
kartta. harici sirkülasyon pompası cikisi var ona baglasak karta cokmu yuk olur kontaktor baglamak sartmi harici enerji cekmek yoksa direk kombinjn pompa cikisindan alsak olurmu harici pompa enerjisini
Merhaba, Oda sıcaklığı değere geldiğinde tüm sistemi kapatmışsınız fakat kombi halen sirkülasyon yapmaya devam etmesi gerekmezmi ? Eğer kombi pompası sirkülasyona devam ediyorsa 2. pompa bu sirkülasyonu zorlaştırmaz mı ?
Paylaşım için Teşekkürler. İzleyenler arasında kondaktör otomasyon sistemi ne için gerekli ona değinmek istiyorum. Kombı ıcındekı motor devreye gırdıgınde sonradan taktıgımız motor da devreye gırmesı gerek veya kombı motoru ıle bırlıkte durması ıcın yapılan bir sıstem. Kombı motoru uzerınden haberlesme kablosu kondaktore gelır, kondaktorden ıse sonradan taktıgımız motora baglanır. Bu sekılde kombı motoru ıle sonradan taktıgımız motor aynı zamanda durup calışır. Bu konu olmazsa olmazıdır bu sıstemın. Bende kendı dubleks daireme yaptım. Dubleksler ıcın malesef bu sıstem olmazsa olmaz durumda. 75w Wilo pompa için Motor uzerınde sabit debili ayarlardan 3. kademeyi secmeniz gerek. Bu şekilde kombinin kendi pompası devreye girdiğinde kontaktoru devreye sokarak yeni ilave pompanın çalışmasını sağlayacak tabi termik yada motor koruma rolesi kullanırsaniz termik kontak larinda kullanilmasi gerekiyor.
@Ali Arslan Kombinin kapağını actıgınızda sağ altta pompayı goreceksınız. pompanın bağlantı kablosunda 3 tane ince kablo vardır. Bunları kondaktöre dogru sekılde takıcaksınız. sonra da kondaktör cıkısından bu uc kabloyu ek olarak taktıgınız pompaya takıcaksınız. termostat kombıye komut verdıgınde kombı de motora sınyal verıyor. kombı motorundan kondaktöre sınyal gıdıyor, bu sınyalide kondaktor ek pompaya gonderıyor. Boylece aynı anda calısıp aynı anda duruyorlar. RUclips de var "kondaktor star stop baglantısı" dıye aratınız.
@Ali Arslan Kombinin motoruna giden faz (L1) yani kahverengi kablodan bir ek kablo bağlayarak koyacağın kontaktoru A1 ucuna bağlaman gerekiyor A2 ucunada nötr bağlaman lazım. Kontaktor üzerinde yazan L1 ucuna bir sigorta dan faz bağlayacaksiniz, onun altında ki kontak ucundan da yeni pompa ya faz bağlayıp yanında nötr ve topraklama kablosunda motor klemensi de bağlanması gerekiyor.
@Ali Arslan Kombı motorundan almak daha saglıklı neden dersenız. Kombılerın kendı motoru termostattan sınyal gelmedıgı zamanlarda bıle motoru ara ara nadırde olsa sirkulasyon yapıyor devreye gırıyor.Kombıyı takıp edın bır sure goreceksınız dedıgım gıbı oldugunu. Ama termostat ıle sadece ana calısmada devreye gırıyor. En saglıklısı kombı motorundan dırek almak.
Çok güzel olmuş fakat şöyle bir eksiklik gördüm ilave pompayı termostata bağlamışsınız bence sinyali kombinin kendi pompasından alıp beraber çalışıp beraber duracaklardı çünkü gereken ısıya ulaşınca kombi yanmayı kesiyor fakat kendi pompası bir süre daha çalışmaya devam ediyor...
Merhaba evet gerçekten yaklaşımınız doğru bende öyle yapmayı düşündüm fakat kombinin pompasını ölçtüğümde Ac değil dc voltaj ile çalıştığını gördüm harici pompam ise Ac voltaj ile çalıştığı için bu mümkün olmadı maalesef ve kombinin pompası kendi kendine yavaşlayım çok düşük devir ile de çalışabiliyor. Dediğiniz bağlantı şekli of- on kombilerde yapılabilir evet yaklaşımınız doğru saygılarımı sunuyorum.
Kardeş yedek pompayi kombi pompa enerjisinden Kollektor bobinine vererek de çalıştırabilirsin.yani bobin kombi pompası devreye girdiğinde kollektorun bacaklarını çekip güç enerjisini de harici bagladığında daha da sağlıklı çalışır.
Hocam emeğinize sağlık termostat bağlantısını ve pano içini de detaylı anlatırmısınız? Bende dubleks daireme kurmak istiyorum aşağıya ayrı pompa yukarıya ayrı pompa koydum ve ikisini de ayrı termostatla kontrol etmek isiyorum yardımcı olursan sevinirim.
Çeşmeyi açtığın zaman denge kabina bağlı olan pompanın durması lazım yanlış yapmışsın ama tebrik ederim güzel çalışma necizane fikrim 3 yollu vana motorundan tetik al çeşmeyi açtığında denge kabindaki pompayı dursun
Sıcak suyu açtığında kombinin sinyal alıcısı devreye girmiyor. O nedenle sirkülasyon pompası devreye girmez. Kombinin ve eş zamanlı sirkülasyon pompasının devre girmesi algılayıcının çalışma sinyaline bağlı talimat göndermesi, yeşil ışık yakması. Dolayısı ile sıcak su ile sirkülasyon pompası alakayı kesmiş oluyor. Üç yollu vana ile yapanı da gördüm. O da sıcak sirkülasyonunun aşırı oluşunu biraz daha dengelemek için kaskatta kullanmıştı.
Hocam merhabalar fraenkische yerden ısıtma için karışım vanası ve kollektörünü aldım fakat sabit karışım vanasının nasıl bağlanacağını çözemedim pompa var üzerinde birde elektrikli ayrı ni çekvalf var bunları direk elektiriğemi bağlıycam yardımcı olursanız sizden ricam. Teşekkürler 🙏🏻
Petekli eve de olur mu bu sistem? Kombi ve kollektör balkonda olacak. Bunları nereden sipariş verdiniz? Kombi ve oda termostatının markası farklı. Farklı marka her kombide çalışır mı? Oda termostatı nerede durmalı? Her odada mı oda termostatı olmalı? Kablolu olanların kablosu fişe mi takılıyor yoksa kombiye mi bağlanıyor?
Mrb ustad bende cos akullaniyorum herhangibir voltaj vermiyor cihaz ek pompayi susturcak bir yol bulamadim cihazin kendinpompasina sureklinelektirik geliyor ordanda cikis alamadim varmidir bir yolu yada pompayi susturmasam ne olur?
Önce tesisatınız da bir sorun olup olmadığına bakmak lazım sonrasında debimetreli kollektör varsa su debisi yeterli geliyor mu kontrol etmek gerek yeterli gelmiyor ise ek dahili pompaya ihtiyaç duyuyor olabilir tesisatınız metraj da önemli 35kw kombi dahili pompaya ihtiyaç duymadan yaklaşık 200m2 daireyi ısıtır tek katlı ise katlı bir eviniz varsa su en yakın yerden dönüyordur yine kollektörlerden ince ayar yapmak gerekiyor.
@@semihakn7183 hocam evim 90 metrekare tesisat temizliği yaptırdım tortular çıktı 1 gün ısındı ertesi gün yeniden soğudu evim. Acaba sentielle tekrar temizlik yapmak mı gerekiyor. Ayrıca kollektorlerin birini açtım diğerlerini kapattım açık olan isindi bu şekilde hepsini denedim kollektor gidiş dönüşlerin hepsi ısındı yanlız hepsini birlikte açtığımda aradan 8 saat geçmesine rağmen hala bı sıcaklık alamadım borulardan bunun sebebi ne acaba lütfen yardımcı olun
@@barsbozkus6188 o zaman tesisatınız da en kısa yerden sıcak su dönüş yapıyor ve ntc sensörü sıcak dönüş suyunu alğıladığı için kombi ısıtmayı sonlandorıyor gibi görünüyor şunu bir önereyim kombiye en yakın kollektörlerden başlayarak en uzak olana doğru derbiyi arttırarak bir ince ayar yapın öyle bir deneyin.
Kesinlikle hiçbir fark olmadı. Siz yanıldınız, insanları da yanıltmanız yakışık almadı. Parkeli birimler gene az ısındı. Sonuç boşa masraf. Kombi pompası genelde 90 wat olur. Sizin pompanız 75 wat? Neyi sağladınız. Bilgiye dayanmayan zekanın verdiği zarara Örnek siniz. Zeki olmasaydınız, zarara uğramayacaktınız!
Evet harici pompa çalışmaya devam ediyor lakin bu sadece kısa bir süre devir daim yapıyor yazlık modda ise harici pompanın sigortası ayrı olduğu için devre dışı bırakılabiliyor.
Tesisat güzel de doğalgaz flexi yamuk boruya dirsek takıp esnek boru daha düz gelebilir 2. Denge kabın sağ sol taraf direkleri kapalı zaten ısıtma soruna var açık dirsek yapsaydınız daha iyi olur du diye düşünüyorum
Evet haklısınız doğalgaz flexine dirsek atıp bağlanabilir miş onu kombici arkadaşlar düşünmemiş ben düzelteceğim artık denge kabı dirseklerini 90,derece değilde kavis kullanacaktım fakat mesafe kurtarmıyor mecburen bu şekilde yapmak zorunda kaldım.
Bizdeki sistemde temizlik için musluklar yok takmayı düşünüyorum. Ama kollektorun diğer ucunda sistemi kapatmak içinde vana bulunmuyor direk pompa ve kombi girişi şeklinde. Elektrik tesisatı kontaktorlu. Bu şekilde iken uçlara musluk taksam yıkama yaparken ek pompaya zarar verir mi.
Iyi hersey güzelde sanki oda termostatı reklamı gibi olmuş denge kabı her neyse işe yaradımı ısındınızmı onu taktırınca yüzde kaç fayda sağladı yani ısındınızmı artık çünkü bizimde koskaca daire 5 kollektör koymuşlar ısınamıyoruz denge kabı koydurmalımıyiz
Merhabalar evet sanki termostat reklamı gibi olmuş ama termostatın markası hiç önemli değil sadece çalışma aralığı daha düşük olan bir termostat bulamadım vede kafa karıştırıcı olmadığı için bunu seçtim 😊 sizin sorunuza gelecek olursak az kollektör olan dairelerde pompa daha fazla zorlandığı için yetersiz kalıyor olabilir kollektörler debimetreli ise oradan görebilirsiniz değil ve ısınmayan bölümler var ise tesisat mutlaka pompa yetersiz kalıyordur uzun metrajlı borularda en sona gidene kadar su soğuyordur ve suyun akışını hızlandırmayı ise tamamen sisteme ek denge kabı ve sirkülasyon pompası ile sağlarsınız benim sistemimde ise şuan ısınmasını istediğim odayı istediğim kadar ısıtabiliyorum eskiden bölge bölge odaların genelde boruların sonlarına doğru soğuk olurdu bu üst katımda çok fazlaydı diğer kollektörleri tamamen kısmama rağmen üst katı ısıtamıyordum şuan hiçbir problem yaşamıyorum kullanmadığım odaları soğuk kırılsın diye az açıyorum diğerlerinin debileri eşit seviyede ve bende 7 oda 4 adet banyo var kombi ayrıca müteahhit 24kw düşük takmasına rağmen şuan ısınmam çok şükür güzel ve bu sistemi yapan anlayan usta bulmak biraz zor gibi. 😊👋 Teşekkür ederim iyi günler dilerim takıldığınız sormak istediğiniz başka bişey olursa yorum yapabilirsiniz yardımcı olmaya çalışırım.
@@nedenhepbennedenhepben3523 sizi çok iyi anlayabiliyorum bende aynı sorunları yaşadım 1500-2000 TL gibi bir masraf ile sorunu çözdüm fakat bazı sorunlar var ki ilk tesisat yapılırken masraftan kaçmak için bilerek yanlış yapılıyor firmalar tarafından geri dönüşüde maalesef olmuyor. 😔
Değerli paylaşımınız için çok teşekkür ederim.Eviniz kaç m2 dubleks mi. Benim evim net 150 m2 yerden ısıtma verim alamıyorum. Kombim = Bosch condens 2500 24kw Denge tankı ve devirdaim pompa yok Kollektörüm ise manuel Sizin gibi sistemi değiştirmem gerekir mi? Nasıl değişiklik yaptıktan sonra verim aldınızmı?
Benim evim 210m2 net kullanım alanı toplam 1000m yerden ısıtma borusu var toplam mutfak dahil 7 oda 2 banyo var ve şuan çok güzel ısınıyorum. sizin eviniz için tavsiyem yani 150m2 için önce bir debimetreli kollektör taktırın ve pompası yeterli geliyor mu onu görün yani pompa yüke bindiğinde debimetreler istediğiniz su debisine geliyor mu sonra yetersiz geliyorsa denge tankı ve devirdaim pompası montajı yoluna gidersiniz.
@@semihakn7183 Merhaba benim evimde 210 m2 yerden isinma icin her odaya 7 cikis verildi evin daha hizli isinmasi icin yani bir boru 80mt gidip donup gelmiyor 7 ayri boru bir odaya giriyor ve 7 cikis oluyor neyse tabii soguk taraflarda boyle diger taraflarda 4 cikis verildi simdi sorunum boyle ev isiniyor amma kombiyi kac derece yaparsam yapim ev max 22.5 derece oluyor hava 3-5 dereceyken aksam. Ben 24 yapmak istiyorum holl seramik yer oluyor amma laminat yerler 21.8-22.5 arasi oluyor odadan odaya degisiyor boyle. Sirkulasyon motoru koydurdum yine cok birsey degismedi. Yardimci olabilirseniz sevinirim ?
Hocam tebrik ediyorum güzel sistem kurmuşsunuz size bir sorum olcak 190 m2 evde yerde ısıtma kullanıyorum ve çoğunlukla parke mevcut bende denge kabı takmak istiyorum kombim vaillant yeni nesil bi kombi sizce kontaktör kullanmadan ikinci pompa sürekli çalışacak şekilde yapsam sistemi sorun olurmu pompanın tüketeceği elektriği önemsemezsek
Merhaba, 24 luk kombi kullandığınız için kombi pompa gücü yerden ısıtma sistemine yeterince sirkülasyon sağlamıyordu demişsiniz. Benzer bir şüphe benim kullandığım sistemde var. Yabancı forumlarda ideal debi yaklaşık 40/1 olarak verilmiş. Yani örnek vermem gerekirse bireysel yerden ısıtma hattı 40m ise 1lt/dk su geçmesi gerekiyor, eğer başka bir hat 100m ise o hattan 2,5 lt/dk su geçmesi gerekiyor ve kollektörde debi ayarı bu yaklaşık değerlerde ayarlanmalı. Kombi çalışıp, kendi pompası devreye girdiğinde benim hat başına 1 ila 1,5 lt / dkyi asla geçmiyor. Siz şuan denge kabı ve ilave pompa ile debimetrelerde kaç lt/dk değer alıyorsunuz? Denge kabı ve ilave pompa öncesi bu değerler kaçtaydı?
Biraz yakınsın ama değil.. Debi üstündeki rakam şu anlama gelir. 1.yazarsa saniyede 1 Lt su demektir. Ayarı farklı olur istesen link yollarım tercüme eder okursun Türkiye o bilgi ile 5 yıldız usta olursun. Turkiyede ustalar hikaye . Bu benim mesleğim okul okudum .
Hocam merhabalar öncelikle video icin teşekkür ederim evim yerden ısıtma kombim buderus 60 da yakmama rağmen verim alamiyorm 30 da yanmıyormuş gibi filtre falan temizlettim müteahhit borulari seyrek ve çapini küçük döşemiş surkilasyonu az yapiyirmis buna ek pompa aldım ama denge tankı kullanmak zorunda mıyım şu an kombi 60 dan 29.8lere 30 lara düşüyor bi süre sonra 60-65 lere çıkıyor ve bu işlemi de 5-10 dk da bir yapıyor bu durum normal mi yardımcı olur musunuz sorunuma çözüm bulamadım
@@yesimsivaslioglu8430 evet denge kabı kombinizin ve harici pompanoz arasındaki basınç farklılığını ortadan kaldırıp olası zorlanmalarda aradaki balans sağlayıp pompalarınızın daha sağlıklı ve uzun ömürlü olmasını sağlar kullanmak zorundasınız maalesef.
Merhaba hocam emeğinize sağlık ben konu dışında bi şey merak ettim de kombi gaz bağlantı flexi standart 60 cm den uzun gibi geldi de sizin oradaki gaz dağıtım şirketinin ismini merak etmiştim teşekkürler
Sizin taktığınız kollektörün aynısından takıyorum şuan ama bana sızdırmazlık noktasında çok güven vermedi kollektörün bağlantı yerleri.. Siz bu marka kollektörden dolayı akıtma ya da başka sorun yaşadınız mı ?
S.a kardeşim emgine saglık bendede aynen senin hat gibi denge kabı ek sikolasyon pompası wilo 3 kademeli kombi ariston modilasyonlu termostadım ariston sensy kablolu araya nasıl bir kondaktör atacagımız konusunda yardımcı olabilirmisin termostadım kablolu oldugu için direk kombiye baglı ne yapabiliriz
Semih Bey merhaba, Benim evim de yerden ısıtma. Loft-dubleks bir daire. Salon ısınmadığı için termal kamera ile baktırdım; kolektörden tek çıkış vermişler ve salon genişliği yaklaşık 32 m2. Tavan yüksekliği ise 4,5m. Bu durumda sizinki gibi denge kazanı ve pompa sorunumu çözer mi; yoksa sizin kolektörlere uyguladığınız debi vanalarından mı takmak gerekir?
Ustam resmen beynim yandı. Nekadar çok eklenti yapmışsınız. Sade bir kullanıcı olarak bişey sormak isterim denge kabı denen alete kombinin ısıttığı su geliyormu. Balkonda olan kombilerde malesef aşırı ısı kaybı var. En iyi kombi mıtfsktan dağıtım yapandır. Çünki ısıttığı su soğuk havaya maruz kalmaz. Ayrıca akıllı oda termostatı bende kullanıyorum ve herkese tavsiye ederim
Hocam iyi günler . Bizde iki kollektör var sizinki gibi . Adam iki kollktör arasındaki boruyu ince tutmuş o yüzden ikinci kollektör ısınmıyor. Denge kabı ve pompa koydurdum. Sizinki gibi . Kombi çıkışına oda yaramadı . Ne yapacam şaşırdım . Ustada yok . Evde küçük bebek var lütfen destek
Merhaba. Yeni yapilmis bir site icerisinde dublex villa satin aldik. Dogalgazli yerden isitma var. Alt kat 100m2 ust kat 100m2 toplam 200m2 gibi dusunebiliriz. Kombi olarak baymak duotec 42 kullanilmis. Problem ; alt kattaki 2 oda kombi bir haftadir 50C de acik olmasina ragmen hic isinmiyor. Zaten o odalarin vana donus suyu buz gibi. Tikaniklik yok tum vanalari kontrol ettirdim. Fakat sorunu soyle dusunuyorum. Bu tesisatci alt kata 3 ust kata 3 vana koymus. Yani 100 m2 icin 3 vana var. Arastirdigim kadariyla 6 adet falan olmasi lazim. Borular uzun oldugu icin su soguk donuyor diye dusunuyorum. Tum vanalari kapatip isinmayan iki odaya giden vanayi 24 saat actim. Donus suyu anca isinmaya basladi. Baska bir vanayi acinca hemen eski soguk haline geri geldi. Bu sistemi yer betonunu kirip dokmeden kurtarma sansimiz var midir? Yardimci olursaniz sevinirim.
Malesef yanlış bir uygulama yapılmış fakat kırmadan ekstra bir boru ayırma veya çoğaltma yapılamaz fakat ekstra bir Manuel ayarlı benim yaptığım gibi pompa kullanırsanız ve suyu en hızlı sabit debili gönderirseniz ısınan su hızlı gittiği için heryer ısınabilir.
Olayım.. Şimdi alt katta kaç oda var her oda kaç m2 mutfak dahil wc ısıtma varsa. Üst kat kaç oda m2? Kollektör debi varmı. Marka . Kombi 42 dedin Extra pompa varmı üstünde ne yazıyor veya marka model no.. .. Şimdi başkası sana kiracaz dokecez yeni yapacaz diyecek . Ben önce kollektör vs bunları bileyim.. Bu mesleği yurtdışında okul yaparak öğrendim Ağır hastalık sonucu bıraktım ama Türkiye Bursada birini yetiştirdim..
Merhaba evimiz dükkan üstü ve kollektörlü bi sistem yapmamışlar denge kabı sistemini bizde yapsak ısınmada kar olur mu oda termostadı var yakıttan karı geçtim çünkü verdiğim paraya rağmen tam anlamıyla ısınamıyorum ben ısınmada daha çok kar yapmak istiyorum küçük çocuğum var yeteri kadar evimin ısınmasını istiyorum
Yani kombi pompasının yetersiz geldiğinden emin iseniz yani yeterli kombi derecesine almanız halinde bile zeminde heryer eşit ısınmıyorsa gereklidir ekstra daha güçlü bir pompa suyun soğumadan daha hızlı bir şekilde tüm zemine eşit gönderilmesine faydalı olacaktır.
3 года назад+1
Hocam purjorleri ve tahliye vanalarini nereden aldın? İnternette var mıdır acaba?
Her ilde tesisat satıcıların olduğu sanayi veya yapımatketler vardır ben bu gibi yerlerden birinden aldım fakat İnternette de bulabilirsiniz. İyi günler
Merhabalar 150 M2 nete denk gelecek şekilde yerden ısıtma evde oturuyorum. Kombi ve kollektorler balkonda. Balkon ve yatak odası evin uzak iki farklı üç odası. Sorun şu ki yatak odası hatta ondan bır önceki oda bile çok zor ısınıyor. Balkonin yanındaki oda ve hemen yanındaki çok ısınıyor. Bunun sebebi ne olabilir nasıl çözerim? Eski evim de yerden ısıtmaydi fakat kollektorler hemen kapı girişindeydi bütün odalar eşit mesafede ve hiç boyle sorun yaşamadım. Onla ilgili olabilir mi acaba?
Merhaba gözde hanım kollektörler devi ölçer değil ise kombiye yakın olan kollektörden başlayarak kısın ve en son odanızınki yani sanırım bu yatak odanız ve bir önceki odanız oluyor onlar tam açık olacak şekilde ısıyı dengelemeye çalışabilirsiniz aksi halde debimetreli kollektör olsaydı hangi odaya ne kadar sıcak su gittiğini görebilirdiniz.
@@semihakn7183 açıkçasi bunu denedik fakat olmadı. Çünkü her odaya ait bir vana yok. Karışık dosemisler. Yani şu şekilde mesela ilk oda salon ve oranın vanası yok. Oradan bütün odaların vanası geçiyor. İlk 3 vananin ikisi oturma odası biri çocuk odası. Karışık bir şekilde yapmışlar.
Hava prjorunu üste yani sıcak su kollektorune takmak yanlış, çünkü, sıcak su dan gidiş, soğuk suda dönüş olduğu için akabinde soğuk dönüşte hava sıkışır onun için soğuk su tarafına purujor konması daha fayda sağlar
Hocam merhaba elinize sağlık çok güzel bir sistem kurmuş ve anlatmışsınız. Birkaç sorun olacak. Bende yerden ısıtmalı bir ev yaptırıyorum. Yerden ısıtmanın altında ısı yalıtımım, dış cephe ve tavanda yine aynı şekilde ısı yalıtımım olacak. Evin odaları sırasıyla; 1. Oda: 16 m2 2. Oda: 11 m2 3. Oda: 12 m2 Mutfak: 11 m2 Salon: 24 m2 Totalde balkonda dahil tüm ev net 105 m2 civarı olacak. Balkonda yerden ısıtma olacak. Burada odalardaki boru metrajı ne kadar olmalı? En fazla 80 mt diyorlar 1 hat için, mesala yatak odasına 2 hat mı çekilmeli? M2 başına ne kadar boru gider? Bir de sizde gördüğüm şekilde debi ayarlı yaptıracağım. Ama bu denge kabı ve pompa koymak gerekli mi? Bunun yerine güçlü bir kombi daha iyi olmaz mı? Mesala 24’lük yeter sanırım bana. Ben 28 veya 30’luk koysam yinede bu tesisata ihtiyacım var mı?
Merhaba aynı sistemi ben de yaptırdım fakat eskşsine nzaran daha soğudu evim, ev iki katlı ve toplamda yaklaşık 1200mt boru yerden ısıtma denge tankının girişi sıcak olamsına rağmen çıkışı çok ılık kollektörlerde ılık pımpayı 3. Modda ve 1. Kademede çalıştırınca biraz ısınıyor sizin motor hangş mod ve kademede çakışıyor ve denge tankı giriş çıkış sıcaklık farkı nasıl teşekkürler şimdiden
Oda termostatı alıcısından 220v çıkışını kontaktör kontak bobin ucuna bağlıyoruz pompa faz ucunu kontaktör e ana faz çektiğimiz çıkışına bağlıyoruz nötr ve toprağı da tesisat nötr toprağına bağlıyoruz.
@@semihakn7183 sizin sistemdeki pompa wilo 25/8 mi acaba? bir de gördüğüm kadarıyla her seferinde pompa kapanıp açılıyor. bende de aynı pompadan var. kılavuzda kapanıp açılması ile ilgili limitler var. şu şekilde. Kumanda sıklığını dikkate alın: - Şebeke gerilimi üzerinden açma/kapatmalar ≤ 100/24 saat. - ≤ 20/saat, şebeke gerilimi üzerinden açma/ kapatma işlemlerinde 1 dakikalık bir anahtarlama frekansında.
Hocam bendede aynı düzenek konuldu tek sigortaya aç kapa yapmak zorunda kalıyorum ek pompayı devre içi ve kapamak için daha basit bir işlem varmı baymak kombim kaplolu oda termostadi var baymak novidens ekstra 28 kw
Merhaba hocam, termostatim yok bu sekilde harici wilo pompa bagli ama devamlı çalışıyor. Termostat taktirmadan kontaktör bağlamak icin ne yapmak gerekir?
Termostat a gerek yok zaten. Kombi içindeki pompanın faz ve nötr kablolarından paralel kablo çekerek Kontaktör e sinyal girişi yapın. Faz ı A1 ucuna Nötr ü A2 ucuna bağlayın.
Ellerinize sağlık. Kontaktör bağlantı şekli hakkında biraz daha bilgi verebilir misiniz? Bendeki oda termostatı, kombi üzerindeki kontrol kartı üzerine bağlantılı. Bu bağlantı yerine kontaktörden gelen bağlantıyı mı kullanacağız? Detaylı anlatmanız mümkün olur mu?
Termostat sinyal alıcısı içindeki 220v ile Çalışan + ve - uçlu sinyal çıkışlarını bulup kontaktör üzerindeki bobin uçlarına kablo ile çıkış almalısınız can bey. (Kombi sinyal çıkış uçlarına müdahale etmeyin o uçlar kombi kartına bağlı kalsın ekstra 220v çıkış uçları da olacaktır onları bulun.)
@@semihakn7183 Son sorum: Cosadaki çıkış 24V DC sanırım. Bu voltajla kontaklanan kontaktöre uçları girip aynı uçlardan paralel olarak kombi kartına giriş yapsam olur mu? Denediniz mi acaba?
Tekrar merhaba. Cosa teknik destek ile konuştum. Cihazda 220 volt çıkışı mevcut değil. Kombiye bağlanacak çıkışları da kullanamazsınız diyorlar. Bu durumda ana kart üzerinde motor çıkış kablolarından paralel alıp kontaktörü tetiklemek kalıyor geriye.
Üstâdım ellerine sağlık.Güle güle kullanın inşallah. Bir sorum olacak. Doğalgaz olmadığı için ısı pompası aldım. Debi kontrollü yerden ısıtma mevcut. Denge kabı ve wilo frekans kontrollü pompa da takılı ve her odada termostat var. Yalnız wilo pompanın elektriğini ısı pompasının içinde bulunan grundfos pompadan aldık.Hâliyle ısı pompası dursa bile pompalar durmuyor ve su hep hareket hâlinde olduğu için çabuk soğuyor.Bu Sizin kullanmış olduğunuz kontaktör veya başka bir ürünle bu sorunu çözebilirmiyim?Şimdiden teşekkür ederim
Avometre ile ölçüm yaparak Isı pompası ısıyı göndermeye başladığında 220VAC herhangi bir elektrik kablo çıkışı bulmanız halinde kontaktör ile eş zamanlı dur kalk yapmasını sağlayabilirsiniz kesinlikle daha verimli bir ısıtma olacaktır ve sürekli çalışmadan kaynaklanan soğutmayı ortadan kaldıracaktır.
Merhaba kardesim. Bilgilerin icin cok tesekkurler. Benim evdeki tesisat seninkiyle ayni sayilir. Benimkinin tek farki oda termostati olmamasi. Denge kabı ve wolo pompa taktirdim, pompa uzerine birde termostat taktirdim.. fakat pompa ile kombi senkronize sekilde calismiyor. Bunu icin bilgin verebilirsen sevinirim. Tesekkurler.
Aynı sistemi benim tesisata da uyguladılar. Ancak ilave sirkülasyon pompasını w otomatla kumanda ediyorum. Nerdeyse kombinin yanında nöbet tutacağım. Baymak kombi ve Baymak Logi termostat kullanıyorum. Kombinin içini açmadan sizin devredeki gibi kontaktörle kumanda edebilmek için kullanmam gereken kontaktör modeli ile elektrik devre şemasını göndermeniz mümkün mü? Paylaşımınız için emeğinize sağlık.
@@tamersen5447 bahsettiğiniz şekilde bağlatmak istedim, ancak çekecekleri akım fazla olacağından kombi anakartını yakar diyerek kombinin yetkili servisi takmıyor. Halen araştırmadayım çözebilirsem sizede bilgi veririm.
@@tamersen5447 ben devreyi kurdum ve çalıştırdım şu an için problemsiz kullanıyorum. Size de bağlantı şemasını gönderebilirim. E-posta adresinizi bildirin bağlantı şemasını atayım.
Merhaba hocam, ben çok fazla anlamiyorum bu sistemden fakat benim ev iki katlı ve üst katta petek alt katta yerden ısıtma var. Bunu yapan vatandaş daha sanırım daha ucuz maaliyet olsun diye alt kata termostat bağladı aşağisi yeterli ısıya ulaştığında kombiyi kapatıyor. Sonra istesemde sadece üst katı calistiramiyorum. Normalde çevremde gördüğüm üst kat ile alt katlar bağımsız olarak çalışıyor. Bu sisteme çevirme gibi şansım varmı?
@@semihakn7183 tesisatı yapan vatandaş anladığım kadarıyla şöyle bir bağlantı yapmış. Kombiden gelen sicak suyu kolektörle bölmüş, yerden ısıtmaya giden bağlantıya ayrıca pompa ve vanali kollektorlerle hazır bir set takmış. Evin alt katında sıcaklık istenilen seviyeye ulaşınca kombi kapanıyor ve hiçbir şekilde üst katlara müdahale etme şansım yok. Ayrıca pompa hazır setteki pompa 24 saat çalışıyor. Onu sizin yapmış olduğunu otomasyon ile cozebilirim fakat diğeri için komple sistemi değişmem gerekiyormuş. Birine sormuştum 3000 Euro civarında masrafi var demişti. Dışarının sıcaklığına göre ayar yapıyor gibi birşeyler söylemisti.
Kombinin içindeki pompa bildiğin kadar ko mbiye dönüş suyunda sistemden anladığım harici pommpa kombi çıkış sıcak suyuna bağlı dönüş suyuna monte edilse verim daha iyi olurdu bence
Semih Bey merhabalar Enerji karşılaştırması yapabildiniz mi ? Örnek komşularınızla aynı yapı içinde benzer bir daire ile karşılaştırmalarınız da nasıl sonuçlar çıktı. gaz tüketiminiz komşularınızdan az mı? acaba ek pompa ile gelen ekstra elektrik yükünü tasarruf ettiğiniz gazdan karşılanabiliyor mu? ek pompanın çalışma süresini takip edebildiniz mi?
Enerji tasarrufu açısından pek fark yok açıkçası faturalar birbirine yakın fakat ısınma açısından fark oldukça güzel gayet güzel ısınıyorum diğer doublex dairelere göre.
Hocam molay gelsin koyde yerden ısıtma var debi ayarlı kollektor var müstakil üst katda 25 m² 2 agızlı aşağı da 10 agızlı debi ayarlı kollektor var kazanda denge kabı yok buralarda yerden ısıtmadan anlayanda yok normal kollektor takılıydı ustaları aradım takın diye gelmediler kendim taktım ayarladım kazan daki tesisat sıkıntıLı usta tesisatıcı arıyorum gelin yapın denge kabı koyun diyorum ne gelen var ne ugraşan yerden ısıtma duyan birdaha cvp bile vermiyor debi ve reklaj ayarı yapsamda dip oda serin sıcak olan 4 vana kısık olmasına ragman randıman yok diger oda serin bu denge kabı yakıtda faydası oldumu ve bizdeki kazanada koyduysam işe yararmı
Öncelikle merhaba pompanız kaçlık ve sistemde ki boru metrajlı nedir? Pompanız yetersiz ise güçlü bir pompa ile sorununuz çözülebilir diğe sorularınıza gelince Denge kabı iki pompa arasındaki basınç farklılığı olan durumlarda gerekli tasarruf konusunda tabiki dönüş suyu yani soğuk su ile sıcak suyu da bir nebze olsun karıştırdığı için bir nevi ön yoğuşma yaparak yanma ve veya ısıtma kazanına tamamen soğumuş su değil de ılık döndüğü için tasarruf sağlayacaktır ntc sensörü suyun ısısına göre yanma emrinin derecesini aç kapa termostat olsada yoğuşmalı kombilerde yoğuşma işlemini tamamen ortadan kaldırmıyor ve Ayrıca bu sistemlerden anlayan maalesef çok fazla usta yok ben birkaç yer araştırdım sonunda iş başa düştü kendiniz yapacak iseniz yardımcı olmaya çalışırım iyi günler. 😊👋
Ahmet bey aleykümselam debimetreli mi Kollektörleriniz hangi odaya ne kadar su gittiğini görebiliyor musunuz. ? Eviniz doublex mi kaç m2 vede boru kaç metre var?
@@ahmetacar4076 slm, sizinki eski usul kollektor muttait Gine işini iyi yapmadı. Yapacağınız bu öncelikle 1 tana hariç tüm kırmızı vanaları kapatın! hangi vana hangi odaya gidiyorsa vananın üstüne yazın.(misal vana 1 çocuk odası van 2 salon vana 3 mutfak vana 4 banyo yani her bir dört saatte birini kapatın diğerini açın ve tabi bu arada ikinci kırmızı vanayı açmadan önce dönüş vanayı ( mavi olan sıcak(yada ılık hangisi ise not edin hemen) çünkü seri şekilde gitmeyebilir ondan. Şimdi bu işlemler bitiginde yani hangi oda hangi kırmızı ve mavi vana olduğunu öğrendikten sonra. 2 işleme geçeceğiz öncelikle evde uzaktan kumandalı termostat kulaniyormusunus ? Eğer kullanmıyorsanız kombiden 45, 50 yada 55 dereceye çıkarın şimdi (bir isi örcer tabancanız lazım (vücut derecesi değil) Hangi oda size sıcak geliyorsa comfor geliyorsa o Mavi!!! vanayı ısı ölçeri tutun ve dönüş vanası ölçün (misal 30 derece dönüş veriyor diğerlerinde dönüşü 30 dereceye kadar ayarlayın kırmızı mavi camları kısarak her bir 4 saatte Orçun ve kapatın yada açın. Mavi ve kırmızı vanaları üstünü kırmızı ve mavi kalemlerle.isarteyim nekadar kapatıp ve yahut açtığınız böylece nokta işaretle bileceksiniz. Eğer termostat kullanıyorsanız odanın borusunu Orçun ve diğerlerinde ona göre ayarlayın. Isı tabancasını su tesisatcisndan kiraliyabilirsimiz.
@@ahmetacar4076 hocam sebili kollektörden ziyade otomatik hava alma purjörü takarsanız daha etkili olur yerden isıtma çok hava yapar otomatik purjörü işinizi görür
Hocam benim evde yerden ısıtma . Tesisat eski oksijen bariyersiz . Kollektör debimetresiz. Benimde uzak bölgeler daha az ısınıyo . Aslında ev çokta büyük değil 108 m2 vardır . Ne yapmak lazım ?
Abi selam. eline sağlık çok güzel sistem olmuş. ben de aynı sistemi yaptırdım ama bende termostat kapat emri verdiğinde kombinin elektriği tamamen kesiliyor. bu sefer de sıcak su kullanamıyorum. rica etsem termostat ve sigortanın kapaklarını açıp kablo bağlantılarını göstermen mümkün mü? eğer termostatın kombi içinde de nereye bağlandığını gösterebilirsen çok makbule geçer benim için. sorunumu bi tek senle çözebilcem gibi. Yardım edebilirsen çok sevirim. selamlar
Hocam merhaba. Benim evin konumu da sizinki gibi, 20 yıllık ev, yerden ısıtma ve 120 metre kare net. yeni buderus logamax plus gb172i yoğuşmalı kombi aldım 1 hafta oldu. 45 derecede yakıyoruz. Boruları da temizlettim, havasını da aldırdım ama evimiz maalesef ısınmıyor. Bosch olan eski kombim evi çok güzel ısıtıyordu. yerdeki sıcaklığı ayağımızla hissediyorduk ama şimdi onun beşte biri sıcaklık alıyoruz. yardımcı olabilir misiniz?
Selam aleyküm Almanya'dan yaziyorum yerden ısıtma pompası Sıcaklığı dengelemek için bir kontaktor var ama oraya takmak için yer varmı yokmu ne yapmalıyım şu anta düz kontak çok sıcak olduğunda gidip fişi çekiyorum bu konuda videolu yada telefonla foto atarak bana yardımcı olursan minetar kalırım saygılarımla Ali Tuncay hessen eyaleti Almanya
Hocam bizde ek pompa ile denge kabı taktik ama elektriğini öyle yapmadılar abi sürekli ek pompa çalışıyor oda termostat da mevcut sizin yaptığınız sistemi ben nasıl yapabilirim
Ethem bey termostat alıcısı nın içinden bir adet 220 çıkışı ve nötr olacak kontaktör bobinini onunla çalıştıracaksınız kontaktör üzerinden birde enerji hatı geçirip pompaya bağlayacaksınız tlf no yazarsanız arayarak daha açıklayıcı görüntülü şekilde bile anlatabilirim. İyi günler 👋😊
@semihakın kimse faydasını gördüm vesaire yazan yok bilgi verin özellikle denge kabıkullanalar denge kabını burada sorduk tavsiye eden yok ısınamayıpta denge kabı koyduran ve ısınan varmı yerden ısıtmada çoluk çocuk üşüyoruz resmen
Bizde ısınmayan bir oda vardı tesisat hatasından dolayı bir odada boru normalde olması gerekenden çok fazla dolastirilarak yana da odayada dolandirilmis ve bundan dolayı da bir odaya debi yetmiyordu sistem takıldı ve sorun çözüldü yüzde yüz değil ama o oda için yüzde 70 oranında performans sağlandı. Tüm tesisat için Genel manada memnunuz ama.
Aslında konu denge kabı degil, takilan ekstra pompa. Denge kabı isminden de anlaşılacağı gibi iki farklı pompanin debilerini eşitlemek için kullanılıyor. Benim evimde üst katta 2 petek yarım isınıyordu. Hattımda ekstra pompa var ama denge kabım yok. Kombi ve bu pompanın güçleri de farklı. Bu kış boyunca Semih Beyin tarif ettigi kontaktör bağlantısıyla iki pompayı da eş zamanlı çalıştırıyorum. Peteklerde ısınma problemi doğal olarak kalmadı. Denge kabını tedarik ettim ama kış bitince taktıracagım. Aslında denge kabi daha büyük sistemlerde termal zorlanmaları engellemek icin kullaniliyor.
@@canbartu7762 bizim hata müteahhit hatası olduğu için sistemin masrafını o karşıladı. Ev 4+1 takılırken denge kabı olmazsa tek pompanın bir mantığı olmaz dediler
İyi akşamlar diliyorum. İsmim volkan Karakaya Aydın'dan size ulaşmak istiyorum. Benim evim yerden ısıtma 200 metreden biraz fazla. Buderus gb072 kombim var. Arka odalarımız ısınmıyor. Oda termostati 24 ayarlaiyorum ama bir gün boyunca oda bu dereceye gelmiyor ve kombi sürekli çalışıp duruyor. Yardımcı olursanız sevinirim.
Evimiz yerden ısıtma ise veya petek uzunluğu fazla ise ekstra pompa gerekebilir benim sistemimde olduğu gibi ama mobil sistem değilse pompa kesinlikle şart.
İyi diyordunuzda kardeşim tesisatda 800 metre boru döşeli 25/5 pompa vardı 32/8 pompa takdım son kademede o bile yetersiz geliyor tabi kombi degil katı yakıt kazanda kullanıyoruz yani kollektorlere bi pompa daha koysaydım keşke diye demiyor degilim.
Semih hocam merhabalar bizim eve de yerden ısıtma yapılacak da ben de sizin gibi debi ayarlı kollektör almıştım yalnız bu işleri yağan birisi ile konuştum dedi ki bana abi boşa para vermişsin çünkü sen mavi kollektöre vana motoru ve oda termostatı kullanmadığın sürece hiçbir anlamı olmayacak dedi katılıyor musun buna
Vailant pompa 75watt bana birşey anlatmıyor değeri nedir.. Bak sana link atacam tercüme et oku . Bu işi Turkiyede biliyorum diyene öğretirsin eline su dökemez. Seni tebrik ederin
@@semihakn7183 Bu arada Türkiye de bu işi bilen 5 kişi ya var ya yok . Bursa ya yakınsan benim bir öğrencim var Cumaali elimden geldiğince bu işi ona öğrettim bilgine.. Örnek . WILO pompa 25/1-6 .. bu rakamlar nedir .. Örnek 6 rakamı 6m yükseklik ifade eder . Pompa da 22w16 yazar Bu pompanın üretim tarihidir . Yani 22 hafta ( w. Woche. Hafta) demek 16.. üretim yılı 2016. Gibi . Yolladim sayfa çok işine yarar
Hocam bendede aynı düzenek konuldu tek sigortaya aç kapa yapmak zorunda kalıyorum ek pompayı devre içi ve kapamak için daha basit bir işlem varmı baymak kombim kaplolu oda termostadi var baymak novidens ekstra 28 kw
Tebrik ederim güzel ve yalın bir dille anlatmışsınız
Semih kardeşim
Çok iyi niyetli ve öğrenmek isteyen nadir insanlardan birisin hiç ters yapmadan link sordun . SENI TEBRIK EDIYORUM..
ALLAH IŞINI HAYIRLI KILSIN
Bilgi herzaman paylaşılmalı öğrenmeye herzaman açığım ustam bende bursada oturuyorum 😃👋
Ustam iletişime geçelim birbirimizle saygılar sunuyorum 👋
@@semihakn7183
Kardeşim ben Almanyadayim.. Türkiye ye gelirsem olur neden olmasın nerdesin?? link.i mutlaka takip et tek başına bir evi rahatlıkla kendin yaparsın Türkiye deki ustayım diyenlerden fazla usta olursun sende ki bu öğrenme hırsı varken ..
@@semihakn7183
Görmemişim.. bursa da herde..
Tebrik ve teşekkürlerimi sunuyorum çok güzel bir anlatım👏👏👏
Elinize sağlık çok güzel olmuş ayrıca aydınlatıcı paylaşımınız için teşekkürler başarılar dilerim
Rica ederim güzel yorumlarınız için ben teşekkür ederim.
pompa için kontaktör altına termik röle de koymanızı tavsiye ederim
kartta. harici sirkülasyon pompası cikisi var ona baglasak karta cokmu yuk olur kontaktor baglamak sartmi harici enerji cekmek yoksa direk kombinjn pompa cikisindan alsak olurmu harici pompa enerjisini
Merhaba, Oda sıcaklığı değere geldiğinde tüm sistemi kapatmışsınız fakat kombi halen sirkülasyon yapmaya devam etmesi gerekmezmi ? Eğer kombi pompası sirkülasyona devam ediyorsa 2. pompa bu sirkülasyonu zorlaştırmaz mı ?
Ellerine ağzına sağlık 👍
Paylaşım için Teşekkürler. İzleyenler arasında kondaktör otomasyon sistemi ne için gerekli ona değinmek istiyorum. Kombı ıcındekı motor devreye gırdıgınde sonradan taktıgımız motor da devreye gırmesı gerek veya kombı motoru ıle bırlıkte durması ıcın yapılan bir sıstem. Kombı motoru uzerınden haberlesme kablosu kondaktore gelır, kondaktorden ıse sonradan taktıgımız motora baglanır. Bu sekılde kombı motoru ıle sonradan taktıgımız motor aynı zamanda durup calışır. Bu konu olmazsa olmazıdır bu sıstemın. Bende kendı dubleks daireme yaptım. Dubleksler ıcın malesef bu sıstem olmazsa olmaz durumda. 75w Wilo pompa için Motor uzerınde sabit debili ayarlardan 3. kademeyi secmeniz gerek. Bu şekilde kombinin kendi pompası devreye girdiğinde kontaktoru devreye sokarak yeni ilave pompanın çalışmasını sağlayacak tabi termik yada motor koruma rolesi kullanırsaniz termik kontak larinda kullanilmasi gerekiyor.
@Ali Arslan Kombinin kapağını actıgınızda sağ altta pompayı goreceksınız. pompanın bağlantı kablosunda 3 tane ince kablo vardır. Bunları kondaktöre dogru sekılde takıcaksınız. sonra da kondaktör cıkısından bu uc kabloyu ek olarak taktıgınız pompaya takıcaksınız. termostat kombıye komut verdıgınde kombı de motora sınyal verıyor. kombı motorundan kondaktöre sınyal gıdıyor, bu sınyalide kondaktor ek pompaya gonderıyor. Boylece aynı anda calısıp aynı anda duruyorlar. RUclips de var "kondaktor star stop baglantısı" dıye aratınız.
@Ali Arslan Kombinin motoruna giden faz (L1) yani kahverengi kablodan bir ek kablo bağlayarak koyacağın kontaktoru A1 ucuna bağlaman gerekiyor A2 ucunada nötr bağlaman lazım. Kontaktor üzerinde yazan L1 ucuna bir sigorta dan faz bağlayacaksiniz, onun altında ki kontak ucundan da yeni pompa ya faz bağlayıp yanında nötr ve topraklama kablosunda motor klemensi de bağlanması gerekiyor.
@@NAZMERG benim bişey anlatmama gerek kalmamış çok teşekkür ediyorum bilgi için 👋😃
@Ali Arslan Kombı motorundan almak daha saglıklı neden dersenız. Kombılerın kendı motoru termostattan sınyal gelmedıgı zamanlarda bıle motoru ara ara nadırde olsa sirkulasyon yapıyor devreye gırıyor.Kombıyı takıp edın bır sure goreceksınız dedıgım gıbı oldugunu. Ama termostat ıle sadece ana calısmada devreye gırıyor. En saglıklısı kombı motorundan dırek almak.
TESEKKURLER
sistem çok güzel olmuş bu sistemin oda termostatı kontaktır bağlantısını görebileceğimiz video paylaşırsanız çok yardımcı olursunuz
Isınmaya faydası oluyormu denge kabi
Yerden ısıtmada seramikmi yoksa parke lo yermermi daha sıcak ?
Merhaba
On/off yerine modülasyonlu kullanıyorum. Modülasyon bağlantı tarafı, on/off gibi kontaktörü çekebilir mi?
Çok güzel anlatmışsınız,
Oda termıstatı kombiye ve kontaktöre aynı çıkıştan mı komıt veriyor
Doğalgazda yerden ısınma iyi olur mu
Kablolu oda termostatı ile de aynı şekilde yapılabilir mi?
Evet yapılabilir aynı mantık
Helal olsun kardeş
Çok güzel olmuş fakat şöyle bir eksiklik gördüm ilave pompayı termostata bağlamışsınız bence sinyali kombinin kendi pompasından alıp beraber çalışıp beraber duracaklardı çünkü gereken ısıya ulaşınca kombi yanmayı kesiyor fakat kendi pompası bir süre daha çalışmaya devam ediyor...
Merhaba evet gerçekten yaklaşımınız doğru bende öyle yapmayı düşündüm fakat kombinin pompasını ölçtüğümde Ac değil dc voltaj ile çalıştığını gördüm harici pompam ise Ac voltaj ile çalıştığı için bu mümkün olmadı maalesef ve kombinin pompası kendi kendine yavaşlayım çok düşük devir ile de çalışabiliyor. Dediğiniz bağlantı şekli of- on kombilerde yapılabilir evet yaklaşımınız doğru saygılarımı sunuyorum.
Kardeş yedek pompayi kombi pompa enerjisinden Kollektor bobinine vererek de çalıştırabilirsin.yani bobin kombi pompası devreye girdiğinde kollektorun bacaklarını çekip güç enerjisini de harici bagladığında daha da sağlıklı çalışır.
Kombinin pompası modülasyonlu olduğu için dc çalışıyor ac akım yok o yüzden bu şekilde yapmak zorunda kaldım.
Merhaba sizinle nasıl iletişime geçebilirim benim evde de aynı sıkıntı var ama bu işten iyi anlayan usta bulamadım.muğla merkez menteşe
Kat artınca 2. 3. Kat olunca bar artmıyor mu artan bar basıncı kombiye sıkıntı yapmıyor mu
Ayriyetten denge kabı ne işe yarıyor olmazsa olur mu
Merhaba yerden isitmada parke yaptırıyorum sorun yasarmiyim isitirmi
Taş zeminler daha iyi ısınıyor fakat yalıtımınız iyiyse parke zemin de olabilir benim güzel ısınıyor
@@semihakn7183 köy evine yaptırıyorum 180 metre kare tek kata LPG kombi ile çalıştıracagim 30 kW lik o yüzden sordum hangisi iyi olur diye
@@_KALAYCI ben olsam taş zemin yaptırırım daha iyi ısınıyor ve uzun zaman soğumuyor ilk başta biraz geç ısınıyor o kadar
elinize sağlık sistem güzel ustam benim kablolu termostat var bağlantı nasıl olmalı kontaktör ara bağlantı sirkilasyon pompasi
Hocam emeğinize sağlık termostat bağlantısını ve pano içini de detaylı anlatırmısınız? Bende dubleks daireme kurmak istiyorum aşağıya ayrı pompa yukarıya ayrı pompa koydum ve ikisini de ayrı termostatla kontrol etmek isiyorum yardımcı olursan sevinirim.
Slm pompanın kablosunu nereye bağladınız
Kontakt re kombi valf inden çıkış aldım ve 220w ile çalışan kontaktör den pompaya çıkış aldım
Guzel olmus
Oda termastadini kombiye nasil bagladin?
Çeşmeyi açtığın zaman denge kabina bağlı olan pompanın durması lazım yanlış yapmışsın ama tebrik ederim güzel çalışma necizane fikrim 3 yollu vana motorundan tetik al çeşmeyi açtığında denge kabindaki pompayı dursun
Sıcak suyu açtığında kombinin sinyal alıcısı devreye girmiyor. O nedenle sirkülasyon pompası devreye girmez. Kombinin ve eş zamanlı sirkülasyon pompasının devre girmesi algılayıcının çalışma sinyaline bağlı talimat göndermesi, yeşil ışık yakması. Dolayısı ile sıcak su ile sirkülasyon pompası alakayı kesmiş oluyor. Üç yollu vana ile yapanı da gördüm. O da sıcak sirkülasyonunun aşırı oluşunu biraz daha dengelemek için kaskatta kullanmıştı.
Hocam merhabalar fraenkische yerden ısıtma için karışım vanası ve kollektörünü aldım fakat sabit karışım vanasının nasıl bağlanacağını çözemedim pompa var üzerinde birde elektrikli ayrı ni çekvalf var bunları direk elektiriğemi bağlıycam yardımcı olursanız sizden ricam. Teşekkürler 🙏🏻
Petekli eve de olur mu bu sistem? Kombi ve kollektör balkonda olacak. Bunları nereden sipariş verdiniz? Kombi ve oda termostatının markası farklı. Farklı marka her kombide çalışır mı? Oda termostatı nerede durmalı? Her odada mı oda termostatı olmalı? Kablolu olanların kablosu fişe mi takılıyor yoksa kombiye mi bağlanıyor?
Hocam doğal gaz ve elektrik fatura artıyo diyorlar... Birde pompanın ucunu elektiriği nereye bağlıyoruz. Düz bağlıyoruz diyorlar devamlı çalışacakmış
Kısaca kombiye yardımcı bir pompa taktım. Evim dubleks kombiye yardımcı olması mabında
Mrb ustad bende cos akullaniyorum herhangibir voltaj vermiyor cihaz ek pompayi susturcak bir yol bulamadim cihazin kendinpompasina sureklinelektirik geliyor ordanda cikis alamadim varmidir bir yolu yada pompayi susturmasam ne olur?
Gaz valfleri 220VAC oluyor oradan da çıkış alabilirsiniz sadece ısıtma olduğunda çalışacak tesisat soğumayacaktır iyi günler dilerim.
Hocam evim yerden isitma p35 kw nitromix kombi kullabiyorum. 50 derecede olmasina basincin 1.8 olmasina ragmen evim isinmiuor kombinin pompasinin yeterli olup olmadigini yada dogru kombiyimi sectigimi nasol anlarim yardimci olun lutfen
Önce tesisatınız da bir sorun olup olmadığına bakmak lazım sonrasında debimetreli kollektör varsa su debisi yeterli geliyor mu kontrol etmek gerek yeterli gelmiyor ise ek dahili pompaya ihtiyaç duyuyor olabilir tesisatınız metraj da önemli 35kw kombi dahili pompaya ihtiyaç duymadan yaklaşık 200m2 daireyi ısıtır tek katlı ise katlı bir eviniz varsa su en yakın yerden dönüyordur yine kollektörlerden ince ayar yapmak gerekiyor.
@@semihakn7183 hocam evim 90 metrekare tesisat temizliği yaptırdım tortular çıktı 1 gün ısındı ertesi gün yeniden soğudu evim. Acaba sentielle tekrar temizlik yapmak mı gerekiyor. Ayrıca kollektorlerin birini açtım diğerlerini kapattım açık olan isindi bu şekilde hepsini denedim kollektor gidiş dönüşlerin hepsi ısındı yanlız hepsini birlikte açtığımda aradan 8 saat geçmesine rağmen hala bı sıcaklık alamadım borulardan bunun sebebi ne acaba lütfen yardımcı olun
@@barsbozkus6188 o zaman tesisatınız da en kısa yerden sıcak su dönüş yapıyor ve ntc sensörü sıcak dönüş suyunu alğıladığı için kombi ısıtmayı sonlandorıyor gibi görünüyor şunu bir önereyim kombiye en yakın kollektörlerden başlayarak en uzak olana doğru derbiyi arttırarak bir ince ayar yapın öyle bir deneyin.
Semih bey merhabalar. Sonuç olarak verim aldınız mı?
Evet kesinlikle çok memnunum.
Kesinlikle hiçbir fark olmadı. Siz yanıldınız, insanları da yanıltmanız yakışık almadı.
Parkeli birimler gene az ısındı.
Sonuç boşa masraf.
Kombi pompası genelde 90 wat olur. Sizin pompanız 75 wat? Neyi sağladınız.
Bilgiye dayanmayan zekanın verdiği zarara Örnek siniz.
Zeki olmasaydınız, zarara uğramayacaktınız!
Isınma devrede iken musluk açılıp kombi musluk suyunu ısıtmaya geçince dışarıdaki harici pompa zararı oluyor mu? Büyük ihtimal harici pompa çalışmaya devam ediyor
Evet harici pompa çalışmaya devam ediyor lakin bu sadece kısa bir süre devir daim yapıyor yazlık modda ise harici pompanın sigortası ayrı olduğu için devre dışı bırakılabiliyor.
Tesisat güzel de doğalgaz flexi yamuk boruya dirsek takıp esnek boru daha düz gelebilir 2. Denge kabın sağ sol taraf direkleri kapalı zaten ısıtma soruna var açık dirsek yapsaydınız daha iyi olur du diye düşünüyorum
Evet haklısınız doğalgaz flexine dirsek atıp bağlanabilir miş onu kombici arkadaşlar düşünmemiş ben düzelteceğim artık denge kabı dirseklerini 90,derece değilde kavis kullanacaktım fakat mesafe kurtarmıyor mecburen bu şekilde yapmak zorunda kaldım.
Bizdeki sistemde temizlik için musluklar yok takmayı düşünüyorum. Ama kollektorun diğer ucunda sistemi kapatmak içinde vana bulunmuyor direk pompa ve kombi girişi şeklinde. Elektrik tesisatı kontaktorlu. Bu şekilde iken uçlara musluk taksam yıkama yaparken ek pompaya zarar verir mi.
Bu sistemi yapan arkadaş iletişim e geçebilir mi Allah aşkına
Iyi hersey güzelde sanki oda termostatı reklamı gibi olmuş denge kabı her neyse işe yaradımı ısındınızmı onu taktırınca yüzde kaç fayda sağladı yani ısındınızmı artık çünkü bizimde koskaca daire 5 kollektör koymuşlar ısınamıyoruz denge kabı koydurmalımıyiz
Bu arada aynen yerden ısıtma ve yerler buz
Merhabalar evet sanki termostat reklamı gibi olmuş ama termostatın markası hiç önemli değil sadece çalışma aralığı daha düşük olan bir termostat bulamadım vede kafa karıştırıcı olmadığı için bunu seçtim 😊 sizin sorunuza gelecek olursak az kollektör olan dairelerde pompa daha fazla zorlandığı için yetersiz kalıyor olabilir kollektörler debimetreli ise oradan görebilirsiniz değil ve ısınmayan bölümler var ise tesisat mutlaka pompa yetersiz kalıyordur uzun metrajlı borularda en sona gidene kadar su soğuyordur ve suyun akışını hızlandırmayı ise tamamen sisteme ek denge kabı ve sirkülasyon pompası ile sağlarsınız benim sistemimde ise şuan ısınmasını istediğim odayı istediğim kadar ısıtabiliyorum eskiden bölge bölge odaların genelde boruların sonlarına doğru soğuk olurdu bu üst katımda çok fazlaydı diğer kollektörleri tamamen kısmama rağmen üst katı ısıtamıyordum şuan hiçbir problem yaşamıyorum kullanmadığım odaları soğuk kırılsın diye az açıyorum diğerlerinin debileri eşit seviyede ve bende 7 oda 4 adet banyo var kombi ayrıca müteahhit 24kw düşük takmasına rağmen şuan ısınmam çok şükür güzel ve bu sistemi yapan anlayan usta bulmak biraz zor gibi. 😊👋 Teşekkür ederim iyi günler dilerim takıldığınız sormak istediğiniz başka bişey olursa yorum yapabilirsiniz yardımcı olmaya çalışırım.
@@nedenhepbennedenhepben3523 sizi çok iyi anlayabiliyorum bende aynı sorunları yaşadım 1500-2000 TL gibi bir masraf ile sorunu çözdüm fakat bazı sorunlar var ki ilk tesisat yapılırken masraftan kaçmak için bilerek yanlış yapılıyor firmalar tarafından geri dönüşüde maalesef olmuyor. 😔
Telefonda görüşmek isterim
Değerli paylaşımınız için çok teşekkür ederim.Eviniz kaç m2 dubleks mi.
Benim evim net 150 m2 yerden ısıtma verim alamıyorum.
Kombim = Bosch condens 2500 24kw
Denge tankı ve devirdaim pompa yok
Kollektörüm ise manuel
Sizin gibi sistemi değiştirmem gerekir mi?
Nasıl değişiklik yaptıktan sonra verim aldınızmı?
Benim evim 210m2 net kullanım alanı toplam 1000m yerden ısıtma borusu var toplam mutfak dahil 7 oda 2 banyo var ve şuan çok güzel ısınıyorum. sizin eviniz için tavsiyem yani 150m2 için önce bir debimetreli kollektör taktırın ve pompası yeterli geliyor mu onu görün yani pompa yüke bindiğinde debimetreler istediğiniz su debisine geliyor mu sonra yetersiz geliyorsa denge tankı ve devirdaim pompası montajı yoluna gidersiniz.
@@semihakn7183 Merhaba benim evimde 210 m2 yerden isinma icin her odaya 7 cikis verildi evin daha hizli isinmasi icin yani bir boru 80mt gidip donup gelmiyor 7 ayri boru bir odaya giriyor ve 7 cikis oluyor neyse tabii soguk taraflarda boyle diger taraflarda 4 cikis verildi simdi sorunum boyle ev isiniyor amma kombiyi kac derece yaparsam yapim ev max 22.5 derece oluyor hava 3-5 dereceyken aksam. Ben 24 yapmak istiyorum holl seramik yer oluyor amma laminat yerler 21.8-22.5 arasi oluyor odadan odaya degisiyor boyle. Sirkulasyon motoru koydurdum yine cok birsey degismedi. Yardimci olabilirseniz sevinirim ?
Hocam tebrik ediyorum güzel sistem kurmuşsunuz size bir sorum olcak 190 m2 evde yerde ısıtma kullanıyorum ve çoğunlukla parke mevcut bende denge kabı takmak istiyorum kombim vaillant yeni nesil bi kombi sizce kontaktör kullanmadan ikinci pompa sürekli çalışacak şekilde yapsam sistemi sorun olurmu pompanın tüketeceği elektriği önemsemezsek
Semih bey sistem üzerinden ne kadar tasaruf sağlanır
Merhaba, 24 luk kombi kullandığınız için kombi pompa gücü yerden ısıtma sistemine yeterince sirkülasyon sağlamıyordu demişsiniz. Benzer bir şüphe benim kullandığım sistemde var. Yabancı forumlarda ideal debi yaklaşık 40/1 olarak verilmiş. Yani örnek vermem gerekirse bireysel yerden ısıtma hattı 40m ise 1lt/dk su geçmesi gerekiyor, eğer başka bir hat 100m ise o hattan 2,5 lt/dk su geçmesi gerekiyor ve kollektörde debi ayarı bu yaklaşık değerlerde ayarlanmalı.
Kombi çalışıp, kendi pompası devreye girdiğinde benim hat başına 1 ila 1,5 lt / dkyi asla geçmiyor. Siz şuan denge kabı ve ilave pompa ile debimetrelerde kaç lt/dk değer alıyorsunuz? Denge kabı ve ilave pompa öncesi bu değerler kaçtaydı?
Şuan üst katta 3 debi alt katı 1 yaptım üst kat çatı olduğu için daha fazla ısınmaya ihtiyaç oluyor. eski hali alt katta 0.5 üst katta 1 debi idi.
Biraz yakınsın ama değil..
Debi üstündeki rakam şu anlama gelir.
1.yazarsa saniyede 1 Lt su demektir. Ayarı farklı olur istesen link yollarım tercüme eder okursun Türkiye o bilgi ile 5 yıldız usta olursun. Turkiyede ustalar hikaye . Bu benim mesleğim okul okudum .
Kombinizin dıs sacini sökup sirkilasyon pompasindan debisini ayarlayin . Bazen 3 kademe bazende 2 kademe olabiliyor. Fabrika orjinali 1. Kademede. Harici pompaya gerek yok. En son kademeye aldiniz yeter. Yetmedimi? 24 luk kombiyse. 20-30 tl verip 35 lik kombi memeleri alin 24 luk kkmbiniz 35kw lik olsun. Ama faz memelerini tatli sert sıkin dibinden gaz kacmasin.kolay gelsin
@@hayaletyannda3021selamlar bahsettiğiniz linki bende rica etsem gönderebilir misiniz?
@@hayaletyannda3021 Türkiyede ustalar usta bile değil maalesef doğru söyledin. Bahsettiğin linki almam mümkün mü?
Bu sistemde termostat kapattıgında ek pompa duruyor kombi kapanıyor pompa içindeki pompa bir süre daha calısmaya devam etmıs oluyor sanırım
Hocam merhabalar öncelikle video icin teşekkür ederim evim yerden ısıtma kombim buderus 60 da yakmama rağmen verim alamiyorm 30 da yanmıyormuş gibi filtre falan temizlettim müteahhit borulari seyrek ve çapini küçük döşemiş surkilasyonu az yapiyirmis buna ek pompa aldım ama denge tankı kullanmak zorunda mıyım şu an kombi 60 dan 29.8lere 30 lara düşüyor bi süre sonra 60-65 lere çıkıyor ve bu işlemi de 5-10 dk da bir yapıyor bu durum normal mi yardımcı olur musunuz sorunuma çözüm bulamadım
@@yesimsivaslioglu8430 evet denge kabı kombinizin ve harici pompanoz arasındaki basınç farklılığını ortadan kaldırıp olası zorlanmalarda aradaki balans sağlayıp pompalarınızın daha sağlıklı ve uzun ömürlü olmasını sağlar kullanmak zorundasınız maalesef.
Merhaba siemens bi oda termostati aldim ev yerden isitmali yalniz kablo baglantisini nasil yapicam bilmiyorum yardimci olur musunuz
Merhaba hocam emeğinize sağlık ben konu dışında bi şey merak ettim de kombi gaz bağlantı flexi standart 60 cm den uzun gibi geldi de sizin oradaki gaz dağıtım şirketinin ismini merak etmiştim teşekkürler
Erdinç bey gaz flexi kaçlık bilmiyorum müteahhit in işi yada kombicinin işidir gaz dağıtım şirketi bursagaz
Sizin taktığınız kollektörün aynısından takıyorum şuan ama bana sızdırmazlık noktasında çok güven vermedi kollektörün bağlantı yerleri..
Siz bu marka kollektörden dolayı akıtma ya da başka sorun yaşadınız mı ?
Sızdırmazlık konusunda bir sorun yaşamadık yaklaşık 2 senedir kullanıyorum
@@semihakn7183 kontrolyum'dan kas marka kollektör..
Madem sorun yaşamadınız ben de güvenerek takıyorum...çok teşekkürler değerli bilgileriniz için..
@@utkuo rica ediyorum iyi günler 👋😊
S.a kardeşim emgine saglık bendede aynen senin hat gibi denge kabı ek sikolasyon pompası wilo 3 kademeli kombi ariston modilasyonlu termostadım ariston sensy kablolu araya nasıl bir kondaktör atacagımız konusunda yardımcı olabilirmisin termostadım kablolu oldugu için direk kombiye baglı ne yapabiliriz
LC1K0610M7 6A schneider kontaktör kullandım.
Semih Bey merhaba,
Benim evim de yerden ısıtma. Loft-dubleks bir daire. Salon ısınmadığı için termal kamera ile baktırdım; kolektörden tek çıkış vermişler ve salon genişliği yaklaşık 32 m2. Tavan yüksekliği ise 4,5m. Bu durumda sizinki gibi denge kazanı ve pompa sorunumu çözer mi; yoksa sizin kolektörlere uyguladığınız debi vanalarından mı takmak gerekir?
Ustam resmen beynim yandı. Nekadar çok eklenti yapmışsınız. Sade bir kullanıcı olarak bişey sormak isterim denge kabı denen alete kombinin ısıttığı su geliyormu. Balkonda olan kombilerde malesef aşırı ısı kaybı var. En iyi kombi mıtfsktan dağıtım yapandır. Çünki ısıttığı su soğuk havaya maruz kalmaz. Ayrıca akıllı oda termostatı bende kullanıyorum ve herkese tavsiye ederim
Hocam iyi günler . Bizde iki kollektör var sizinki gibi . Adam iki kollktör arasındaki boruyu ince tutmuş o yüzden ikinci kollektör ısınmıyor. Denge kabı ve pompa koydurdum. Sizinki gibi . Kombi çıkışına oda yaramadı . Ne yapacam şaşırdım . Ustada yok . Evde küçük bebek var lütfen destek
Merhaba. Yeni yapilmis bir site icerisinde dublex villa satin aldik. Dogalgazli yerden isitma var. Alt kat 100m2 ust kat 100m2 toplam 200m2 gibi dusunebiliriz. Kombi olarak baymak duotec 42 kullanilmis. Problem ; alt kattaki 2 oda kombi bir haftadir 50C de acik olmasina ragmen hic isinmiyor. Zaten o odalarin vana donus suyu buz gibi. Tikaniklik yok tum vanalari kontrol ettirdim. Fakat sorunu soyle dusunuyorum. Bu tesisatci alt kata 3 ust kata 3 vana koymus. Yani 100 m2 icin 3 vana var. Arastirdigim kadariyla 6 adet falan olmasi lazim. Borular uzun oldugu icin su soguk donuyor diye dusunuyorum. Tum vanalari kapatip isinmayan iki odaya giden vanayi 24 saat actim. Donus suyu anca isinmaya basladi. Baska bir vanayi acinca hemen eski soguk haline geri geldi. Bu sistemi yer betonunu kirip dokmeden kurtarma sansimiz var midir? Yardimci olursaniz sevinirim.
Malesef yanlış bir uygulama yapılmış fakat kırmadan ekstra bir boru ayırma veya çoğaltma yapılamaz fakat ekstra bir Manuel ayarlı benim yaptığım gibi pompa kullanırsanız ve suyu en hızlı sabit debili gönderirseniz ısınan su hızlı gittiği için heryer ısınabilir.
Isınmayan yere radyatör takın kolektörden boru çekip
Debi ayarlı kollektorle deneyin
Olayım..
Şimdi alt katta kaç oda var her oda kaç m2 mutfak dahil wc ısıtma varsa.
Üst kat kaç oda m2?
Kollektör debi varmı. Marka .
Kombi 42 dedin
Extra pompa varmı üstünde ne yazıyor veya marka model no..
..
Şimdi başkası sana kiracaz dokecez yeni yapacaz diyecek .
Ben önce kollektör vs bunları bileyim..
Bu mesleği yurtdışında okul yaparak öğrendim
Ağır hastalık sonucu bıraktım ama Türkiye Bursada birini yetiştirdim..
@@semihakn7183
Semih kardeşim sabit debi olmaz ...
Sana link yolladim tercüme et çok kapsamlıdır sen öğrenmek istiyorsun belli
Merhaba evimiz dükkan üstü ve kollektörlü bi sistem yapmamışlar denge kabı sistemini bizde yapsak ısınmada kar olur mu oda termostadı var yakıttan karı geçtim çünkü verdiğim paraya rağmen tam anlamıyla ısınamıyorum ben ısınmada daha çok kar yapmak istiyorum küçük çocuğum var yeteri kadar evimin ısınmasını istiyorum
Yani kombi pompasının yetersiz geldiğinden emin iseniz yani yeterli kombi derecesine almanız halinde bile zeminde heryer eşit ısınmıyorsa gereklidir ekstra daha güçlü bir pompa suyun soğumadan daha hızlı bir şekilde tüm zemine eşit gönderilmesine faydalı olacaktır.
Hocam purjorleri ve tahliye vanalarini nereden aldın? İnternette var mıdır acaba?
Her ilde tesisat satıcıların olduğu sanayi veya yapımatketler vardır ben bu gibi yerlerden birinden aldım fakat İnternette de bulabilirsiniz. İyi günler
Dostum..
Seni kutluyorum . Öğrenmek istiyorsun.. helal olsun..
Şimdi. Debi ayarı bu sekil ayarlanmaz.. Debi üstünde ki rakamlar neye yarar biliyormusun
Nasıl ayarlanır. 😥
Merhabalar 150 M2 nete denk gelecek şekilde yerden ısıtma evde oturuyorum. Kombi ve kollektorler balkonda. Balkon ve yatak odası evin uzak iki farklı üç odası. Sorun şu ki yatak odası hatta ondan bır önceki oda bile çok zor ısınıyor. Balkonin yanındaki oda ve hemen yanındaki çok ısınıyor. Bunun sebebi ne olabilir nasıl çözerim? Eski evim de yerden ısıtmaydi fakat kollektorler hemen kapı girişindeydi bütün odalar eşit mesafede ve hiç boyle sorun yaşamadım. Onla ilgili olabilir mi acaba?
Merhaba gözde hanım kollektörler devi ölçer değil ise kombiye yakın olan kollektörden başlayarak kısın ve en son odanızınki yani sanırım bu yatak odanız ve bir önceki odanız oluyor onlar tam açık olacak şekilde ısıyı dengelemeye çalışabilirsiniz aksi halde debimetreli kollektör olsaydı hangi odaya ne kadar sıcak su gittiğini görebilirdiniz.
@@semihakn7183 açıkçasi bunu denedik fakat olmadı. Çünkü her odaya ait bir vana yok. Karışık dosemisler. Yani şu şekilde mesela ilk oda salon ve oranın vanası yok. Oradan bütün odaların vanası geçiyor. İlk 3 vananin ikisi oturma odası biri çocuk odası. Karışık bir şekilde yapmışlar.
Hava prjorunu üste yani sıcak su kollektorune takmak yanlış, çünkü, sıcak su dan gidiş, soğuk suda dönüş olduğu için akabinde soğuk dönüşte hava sıkışır onun için soğuk su tarafına purujor konması daha fayda sağlar
Hocam merhaba elinize sağlık çok güzel bir sistem kurmuş ve anlatmışsınız. Birkaç sorun olacak. Bende yerden ısıtmalı bir ev yaptırıyorum. Yerden ısıtmanın altında ısı yalıtımım, dış cephe ve tavanda yine aynı şekilde ısı yalıtımım olacak. Evin odaları sırasıyla;
1. Oda: 16 m2
2. Oda: 11 m2
3. Oda: 12 m2
Mutfak: 11 m2
Salon: 24 m2
Totalde balkonda dahil tüm ev net 105 m2 civarı olacak. Balkonda yerden ısıtma olacak. Burada odalardaki boru metrajı ne kadar olmalı? En fazla 80 mt diyorlar 1 hat için, mesala yatak odasına 2 hat mı çekilmeli? M2 başına ne kadar boru gider?
Bir de sizde gördüğüm şekilde debi ayarlı yaptıracağım. Ama bu denge kabı ve pompa koymak gerekli mi? Bunun yerine güçlü bir kombi daha iyi olmaz mı? Mesala 24’lük yeter sanırım bana. Ben 28 veya 30’luk koysam yinede bu tesisata ihtiyacım var mı?
Merhaba aynı sistemi ben de yaptırdım fakat eskşsine nzaran daha soğudu evim, ev iki katlı ve toplamda yaklaşık 1200mt boru yerden ısıtma denge tankının girişi sıcak olamsına rağmen çıkışı çok ılık kollektörlerde ılık pımpayı 3. Modda ve 1. Kademede çalıştırınca biraz ısınıyor sizin motor hangş mod ve kademede çakışıyor ve denge tankı giriş çıkış sıcaklık farkı nasıl teşekkürler şimdiden
10 tane vanamız var ev yerden ısıtma 4+1 hangi vana hangi odanın birtürlü bulamıyorum yardımcı olurmusunuz
hocam sirkilasyon pompası ve oda termostadı baglantısını nasıl yapıyoruz
Oda termostatı alıcısından 220v çıkışını kontaktör kontak bobin ucuna bağlıyoruz pompa faz ucunu kontaktör e ana faz çektiğimiz çıkışına bağlıyoruz nötr ve toprağı da tesisat nötr toprağına bağlıyoruz.
Elektrik bağlantısı ile ilgili çok soru geliyor bununla ilgili birkaç çalışma daha yaptım en kısa zamanda video cekip yükleme yapacağım.
@@semihakn7183 çok faydalı olur termostat alıcısında nereye bağlandığı konusuda yardımcı olacaktır. teşekkür ederiz.
@@semihakn7183 sizin sistemdeki pompa wilo 25/8 mi acaba? bir de gördüğüm kadarıyla her seferinde pompa kapanıp açılıyor. bende de aynı pompadan var. kılavuzda kapanıp açılması ile ilgili limitler var. şu şekilde.
Kumanda sıklığını dikkate alın:
- Şebeke gerilimi üzerinden açma/kapatmalar
≤ 100/24 saat.
- ≤ 20/saat, şebeke gerilimi üzerinden açma/
kapatma işlemlerinde 1 dakikalık bir anahtarlama frekansında.
Hocam bendede aynı düzenek konuldu tek sigortaya aç kapa yapmak zorunda kalıyorum ek pompayı devre içi ve kapamak için daha basit bir işlem varmı baymak kombim kaplolu oda termostadi var baymak novidens ekstra 28 kw
Kombiniz ilave pompa çıkışını desteklemesi lazım kontaktörü boşuna kullanmışsınız.
Kombi pompam malesef modülasyonlu sürekli değişken debili çalışıyor off-on (dur-kalk) kombi pompası yok malesef 220v sürekli var
Merhaba hocam, termostatim yok bu sekilde harici wilo pompa bagli ama devamlı çalışıyor. Termostat taktirmadan kontaktör bağlamak icin ne yapmak gerekir?
İş bilmeyen biri size uygulama yapmış kombinizin markası nedir?
Termostat a gerek yok zaten. Kombi içindeki pompanın faz ve nötr kablolarından paralel kablo çekerek Kontaktör e sinyal girişi yapın. Faz ı A1 ucuna Nötr ü A2 ucuna bağlayın.
@@zaferuzmez3760 kombi markası ECA Proteus Premix. Termostatsiz olacak şekilde bağlantı şeması nasıl yapacağız?
@@hosmy240 o şekilde anakarta yük binip zarar verir mi?
@@muratbozkurt3979 Hayır hiç bir yere zarar vermez, yapılan işlem, kontaktöre sadece sinyal gönderir, akım çekmez.
Ellerinize sağlık. Kontaktör bağlantı şekli hakkında biraz daha bilgi verebilir misiniz? Bendeki oda termostatı, kombi üzerindeki kontrol kartı üzerine bağlantılı. Bu bağlantı yerine kontaktörden gelen bağlantıyı mı kullanacağız? Detaylı anlatmanız mümkün olur mu?
Termostat sinyal alıcısı içindeki 220v ile Çalışan + ve - uçlu sinyal çıkışlarını bulup kontaktör üzerindeki bobin uçlarına kablo ile çıkış almalısınız can bey.
(Kombi sinyal çıkış uçlarına müdahale etmeyin o uçlar kombi kartına bağlı kalsın ekstra 220v çıkış uçları da olacaktır onları bulun.)
@@semihakn7183 İlginiz için teşekkürler. Ben Cosa kullanıyorum. Acaba onda da var mıdır?
@@semihakn7183 Bir de kullandığınız kontaktörün kodu var mı acaba?
@@semihakn7183 Son sorum: Cosadaki çıkış 24V DC sanırım. Bu voltajla kontaklanan kontaktöre uçları girip aynı uçlardan paralel olarak kombi kartına giriş yapsam olur mu? Denediniz mi acaba?
Tekrar merhaba. Cosa teknik destek ile konuştum. Cihazda 220 volt çıkışı mevcut değil. Kombiye bağlanacak çıkışları da kullanamazsınız diyorlar. Bu durumda ana kart üzerinde motor çıkış kablolarından paralel alıp kontaktörü tetiklemek kalıyor geriye.
Üstâdım ellerine sağlık.Güle güle kullanın inşallah. Bir sorum olacak. Doğalgaz olmadığı için ısı pompası aldım. Debi kontrollü yerden ısıtma mevcut. Denge kabı ve wilo frekans kontrollü pompa da takılı ve her odada termostat var. Yalnız wilo pompanın elektriğini ısı pompasının içinde bulunan grundfos pompadan aldık.Hâliyle ısı pompası dursa bile pompalar durmuyor ve su hep hareket hâlinde olduğu için çabuk soğuyor.Bu Sizin kullanmış olduğunuz kontaktör veya başka bir ürünle bu sorunu çözebilirmiyim?Şimdiden teşekkür ederim
Avometre ile ölçüm yaparak Isı pompası ısıyı göndermeye başladığında 220VAC herhangi bir elektrik kablo çıkışı bulmanız halinde kontaktör ile eş zamanlı dur kalk yapmasını sağlayabilirsiniz kesinlikle daha verimli bir ısıtma olacaktır ve sürekli çalışmadan kaynaklanan soğutmayı ortadan kaldıracaktır.
Hocam size özelden nasıl yazabilirim yorumlarıda okudum ama sormak istediğim bişey var yardımcı olursanız sevinirim bilgi için teşekkürler
Buradan yazınız ben mümkün olduğunca yardımcı olmaya çalışıyorum.
Taktiginiz Kontaktör kaç amperlik ve kaç kw lık olmalı sirkilasyon pompasını devreye sokmasi için Taktiginiz Kontaktör
Ayrıca kablolu termostadim var sistemde bağlantı nasıl bilgi verebilirmisinizz
En küçük kontaktör ( 3kw 7A ) yeterli. Siemens Sirius 3RT2015-1PA01 Kontaktör
Merhaba kardesim. Bilgilerin icin cok tesekkurler. Benim evdeki tesisat seninkiyle ayni sayilir. Benimkinin tek farki oda termostati olmamasi. Denge kabı ve wolo pompa taktirdim, pompa uzerine birde termostat taktirdim.. fakat pompa ile kombi senkronize sekilde calismiyor. Bunu icin bilgin verebilirsen sevinirim. Tesekkurler.
Bunu kontaktör ile sağlayabiliyor sadece biraz araştırma sonucunda böyle bir çözüm bulabildim.
Gaz valfi veya 220v çıkışlı bir pompa ise kombinizdeki kontaktör ile çok basit bir işlem.
Aynı sistemi benim tesisata da uyguladılar. Ancak ilave sirkülasyon pompasını w otomatla kumanda ediyorum. Nerdeyse kombinin yanında nöbet tutacağım.
Baymak kombi ve Baymak Logi termostat kullanıyorum. Kombinin içini açmadan sizin devredeki gibi kontaktörle kumanda edebilmek için kullanmam gereken kontaktör modeli ile elektrik devre şemasını göndermeniz mümkün mü? Paylaşımınız için emeğinize sağlık.
Aynı soruyu bende sordum aynı sorun var nezaketen cevap bile vermiyor direk kombinin pompasına baglatmayi düsunuyorum o durduğunda buda dursun
@@tamersen5447 bahsettiğiniz şekilde bağlatmak istedim, ancak çekecekleri akım fazla olacağından kombi anakartını yakar diyerek kombinin yetkili servisi takmıyor. Halen araştırmadayım çözebilirsem sizede bilgi veririm.
@@tamersen5447 ben devreyi kurdum ve çalıştırdım şu an için problemsiz kullanıyorum. Size de bağlantı şemasını gönderebilirim. E-posta adresinizi bildirin bağlantı şemasını atayım.
@Ali Arslan e-posta adresinizi gönderirseniz hemen atayım bağlantı şemasını.
@Ali Arslan buraya mail atın
Merhaba hocam, ben çok fazla anlamiyorum bu sistemden fakat benim ev iki katlı ve üst katta petek alt katta yerden ısıtma var. Bunu yapan vatandaş daha sanırım daha ucuz maaliyet olsun diye alt kata termostat bağladı aşağisi yeterli ısıya ulaştığında kombiyi kapatıyor. Sonra istesemde sadece üst katı calistiramiyorum. Normalde çevremde gördüğüm üst kat ile alt katlar bağımsız olarak çalışıyor. Bu sisteme çevirme gibi şansım varmı?
Bu sisteme çevirebilirsiniz tabiki
Ama termostatı üst kata koyarsanız daha iyi olur üst kata pompa yeterli geliyorsa üst kat iyi ısınır.
@@semihakn7183 tesisatı yapan vatandaş anladığım kadarıyla şöyle bir bağlantı yapmış. Kombiden gelen sicak suyu kolektörle bölmüş, yerden ısıtmaya giden bağlantıya ayrıca pompa ve vanali kollektorlerle hazır bir set takmış. Evin alt katında sıcaklık istenilen seviyeye ulaşınca kombi kapanıyor ve hiçbir şekilde üst katlara müdahale etme şansım yok. Ayrıca pompa hazır setteki pompa 24 saat çalışıyor. Onu sizin yapmış olduğunu otomasyon ile cozebilirim fakat diğeri için komple sistemi değişmem gerekiyormuş. Birine sormuştum 3000 Euro civarında masrafi var demişti. Dışarının sıcaklığına göre ayar yapıyor gibi birşeyler söylemisti.
@@samedia3630 hmm fotoğraf varsa gönderir misiniz ben bir bakayım numaramı paylaşıyorum
Kombinin içindeki pompa bildiğin kadar ko mbiye dönüş suyunda sistemden anladığım harici pommpa kombi çıkış sıcak suyuna bağlı dönüş suyuna monte edilse verim daha iyi olurdu bence
Çok bir fark olmaz bence çünkü her türlü kullanım yapanları gördüm ikisinde aynı şeyi yapacak. 😊👋
Hocam merhabalar . Oda sıcaklığı 23 derece iken su sıcaklığı ortalama kaç derecelerde oluyor?
Kombiyi kaça ayarlarsanız o civarda olur tam net bir sıcaklık derecesi söyleyemeyiz.
@@semihakn7183
Kombi çıkış 45.. dönüş 35 . Veya max. 50. Dönüş 40.. Almanyada 40 geçmez. Dönüş 30 gibidir
Semih Bey merhabalar
Enerji karşılaştırması yapabildiniz mi ?
Örnek komşularınızla aynı yapı içinde benzer bir daire ile karşılaştırmalarınız da nasıl sonuçlar çıktı.
gaz tüketiminiz komşularınızdan az mı?
acaba ek pompa ile gelen ekstra elektrik yükünü tasarruf ettiğiniz gazdan karşılanabiliyor mu?
ek pompanın çalışma süresini takip edebildiniz mi?
Enerji tasarrufu açısından pek fark yok açıkçası faturalar birbirine yakın fakat ısınma açısından fark oldukça güzel gayet güzel ısınıyorum diğer doublex dairelere göre.
Hocam molay gelsin koyde yerden ısıtma var debi ayarlı kollektor var müstakil üst katda 25 m² 2 agızlı aşağı da 10 agızlı debi ayarlı kollektor var kazanda denge kabı yok buralarda yerden ısıtmadan anlayanda yok normal kollektor takılıydı ustaları aradım takın diye gelmediler kendim taktım ayarladım kazan daki tesisat sıkıntıLı usta tesisatıcı arıyorum gelin yapın denge kabı koyun diyorum ne gelen var ne ugraşan yerden ısıtma duyan birdaha cvp bile vermiyor debi ve reklaj ayarı yapsamda dip oda serin sıcak olan 4 vana kısık olmasına ragman randıman yok diger oda serin bu denge kabı yakıtda faydası oldumu ve bizdeki kazanada koyduysam işe yararmı
Öncelikle merhaba pompanız kaçlık ve sistemde ki boru metrajlı nedir? Pompanız yetersiz ise güçlü bir pompa ile sorununuz çözülebilir diğe sorularınıza gelince Denge kabı iki pompa arasındaki basınç farklılığı olan durumlarda gerekli tasarruf konusunda tabiki dönüş suyu yani soğuk su ile sıcak suyu da bir nebze olsun karıştırdığı için bir nevi ön yoğuşma yaparak yanma ve veya ısıtma kazanına tamamen soğumuş su değil de ılık döndüğü için tasarruf sağlayacaktır ntc sensörü suyun ısısına göre yanma emrinin derecesini aç kapa termostat olsada yoğuşmalı kombilerde yoğuşma işlemini tamamen ortadan kaldırmıyor ve Ayrıca bu sistemlerden anlayan maalesef çok fazla usta yok ben birkaç yer araştırdım sonunda iş başa düştü kendiniz yapacak iseniz yardımcı olmaya çalışırım iyi günler. 😊👋
İletişim yazarsanız aramak isterim.
@@Lidercini bey siz numaranızı yazın ben sizi arayıp yardımcı olmak isterim.
Merhaba bende telefonda görüşerek daha detaylı bilgi almak istiyorum bu kış günlerinde donuyoruz çoluk çocuk ama fatura 500.600 geliyor
@@semihakn7183 bizim pompa 25.7.130 alt kat 800 mt 10 agızlı kollektor var
Üst kat catı katında 1 oda 160 mtre boru 2 agızlı
Selam aleyküm kardeşim benim evde yerden ısıtmalı ama her odamin zemini eşit şekilde isinmiyor ne yapmalıyım bana bı yardımcı olursanız sevinirim
Ahmet bey aleykümselam debimetreli mi Kollektörleriniz hangi odaya ne kadar su gittiğini görebiliyor musunuz. ? Eviniz doublex mi kaç m2 vede boru kaç metre var?
Kolektörlu evim efendim benim 100m kare evin büyüklüğü
Borunun kaç metre olduğunu bilmiyorum ama 4tane mavi 4tNede kırmızı kolektör var kombinin alt tarafında
@@ahmetacar4076 slm, sizinki eski usul kollektor muttait Gine işini iyi yapmadı.
Yapacağınız bu öncelikle 1 tana hariç tüm kırmızı vanaları kapatın! hangi vana hangi odaya gidiyorsa vananın üstüne yazın.(misal vana 1 çocuk odası van 2 salon vana 3 mutfak vana 4 banyo yani her bir dört saatte birini kapatın diğerini açın ve tabi bu arada ikinci kırmızı vanayı açmadan önce dönüş vanayı ( mavi olan sıcak(yada ılık hangisi ise not edin hemen) çünkü seri şekilde gitmeyebilir ondan. Şimdi bu işlemler bitiginde yani hangi oda hangi kırmızı ve mavi vana olduğunu öğrendikten sonra.
2 işleme geçeceğiz öncelikle evde uzaktan kumandalı termostat kulaniyormusunus ? Eğer kullanmıyorsanız kombiden 45, 50 yada 55 dereceye çıkarın şimdi (bir isi örcer tabancanız lazım (vücut derecesi değil)
Hangi oda size sıcak geliyorsa comfor geliyorsa o Mavi!!! vanayı ısı ölçeri tutun ve dönüş vanası ölçün (misal 30 derece dönüş veriyor diğerlerinde dönüşü 30 dereceye kadar ayarlayın kırmızı mavi camları kısarak her bir 4 saatte Orçun ve kapatın yada açın. Mavi ve kırmızı vanaları üstünü kırmızı ve mavi kalemlerle.isarteyim nekadar kapatıp ve yahut açtığınız böylece nokta işaretle bileceksiniz.
Eğer termostat kullanıyorsanız odanın borusunu Orçun ve diğerlerinde ona göre ayarlayın.
Isı tabancasını su tesisatcisndan kiraliyabilirsimiz.
@@ahmetacar4076 hocam sebili kollektörden ziyade otomatik hava alma purjörü takarsanız daha etkili olur yerden isıtma çok hava yapar otomatik purjörü işinizi görür
Hocam benim evde yerden ısıtma . Tesisat eski oksijen bariyersiz . Kollektör debimetresiz. Benimde uzak bölgeler daha az ısınıyo . Aslında ev çokta büyük değil 108 m2 vardır . Ne yapmak lazım ?
Sizin de akış debili kollektör kullanmalı sınız
Bize de yapsan abisi .biz anakaradayız
Abi selam. eline sağlık çok güzel sistem olmuş. ben de aynı sistemi yaptırdım ama bende termostat kapat emri verdiğinde kombinin elektriği tamamen kesiliyor. bu sefer de sıcak su kullanamıyorum. rica etsem termostat ve sigortanın kapaklarını açıp kablo bağlantılarını göstermen mümkün mü? eğer termostatın kombi içinde de nereye bağlandığını gösterebilirsen çok makbule geçer benim için. sorunumu bi tek senle çözebilcem gibi. Yardım edebilirsen çok sevirim. selamlar
Termostat içinden sinyal uçları var oraya bağlı fakat tel no bırakırsanız ben size bir video atayım özelden
Hocam merhaba. Benim evin konumu da sizinki gibi, 20 yıllık ev, yerden ısıtma ve 120 metre kare net. yeni buderus logamax plus gb172i yoğuşmalı kombi aldım 1 hafta oldu. 45 derecede yakıyoruz. Boruları da temizlettim, havasını da aldırdım ama evimiz maalesef ısınmıyor. Bosch olan eski kombim evi çok güzel ısıtıyordu. yerdeki sıcaklığı ayağımızla hissediyorduk ama şimdi onun beşte biri sıcaklık alıyoruz. yardımcı olabilir misiniz?
Kombi yanlış bağlanmış olabilir veya gücü yetersiz kalıyordur.
Debi manuelmi
Selam aleyküm Almanya'dan yaziyorum yerden ısıtma pompası
Sıcaklığı dengelemek için bir kontaktor var ama oraya takmak için yer varmı yokmu ne yapmalıyım şu anta düz kontak çok sıcak olduğunda gidip fişi çekiyorum bu konuda videolu yada telefonla foto atarak bana yardımcı olursan minetar kalırım saygılarımla Ali Tuncay hessen eyaleti Almanya
Hocam bizde ek pompa ile denge kabı taktik ama elektriğini öyle yapmadılar abi sürekli ek pompa çalışıyor oda termostat da mevcut sizin yaptığınız sistemi ben nasıl yapabilirim
Ethem bey termostat alıcısı nın içinden bir adet 220 çıkışı ve nötr olacak kontaktör bobinini onunla çalıştıracaksınız kontaktör üzerinden birde enerji hatı geçirip pompaya bağlayacaksınız tlf no yazarsanız arayarak daha açıklayıcı görüntülü şekilde bile anlatabilirim. İyi günler 👋😊
Faydası oldumu denge kabının ısınmaya
@@semihakn7183 05541257581
@semihakın kimse faydasını gördüm vesaire yazan yok bilgi verin özellikle denge kabıkullanalar denge kabını burada sorduk tavsiye eden yok ısınamayıpta denge kabı koyduran ve ısınan varmı yerden ısıtmada çoluk çocuk üşüyoruz resmen
Bizde ısınmayan bir oda vardı tesisat hatasından dolayı bir odada boru normalde olması gerekenden çok fazla dolastirilarak yana da odayada dolandirilmis ve bundan dolayı da bir odaya debi yetmiyordu sistem takıldı ve sorun çözüldü yüzde yüz değil ama o oda için yüzde 70 oranında performans sağlandı. Tüm tesisat için Genel manada memnunuz ama.
Aslında konu denge kabı degil, takilan ekstra pompa. Denge kabı isminden de anlaşılacağı gibi iki farklı pompanin debilerini eşitlemek için kullanılıyor. Benim evimde üst katta 2 petek yarım isınıyordu. Hattımda ekstra pompa var ama denge kabım yok. Kombi ve bu pompanın güçleri de farklı. Bu kış boyunca Semih Beyin tarif ettigi kontaktör bağlantısıyla iki pompayı da eş zamanlı çalıştırıyorum. Peteklerde ısınma problemi doğal olarak kalmadı. Denge kabını tedarik ettim ama kış bitince taktıracagım. Aslında denge kabi daha büyük sistemlerde termal zorlanmaları engellemek icin kullaniliyor.
@@canbartu7762 bizim hata müteahhit hatası olduğu için sistemin masrafını o karşıladı. Ev 4+1 takılırken denge kabı olmazsa tek pompanın bir mantığı olmaz dediler
Kombi pompasi ustunde kademe ayari oldugunu bilseydin kesje. Ek masraf yapmazdin.
Merhaba bilgi almak isterim numara verebilirmisiniz
Bizde evin tamami yerden ısıtma ama odanin biri ısınıyor
İyi akşamlar diliyorum. İsmim volkan Karakaya Aydın'dan size ulaşmak istiyorum. Benim evim yerden ısıtma 200 metreden biraz fazla. Buderus gb072 kombim var. Arka odalarımız ısınmıyor. Oda termostati 24 ayarlaiyorum ama bir gün boyunca oda bu dereceye gelmiyor ve kombi sürekli çalışıp duruyor. Yardımcı olursanız sevinirim.
Evimiz yerden ısıtma ise veya petek uzunluğu fazla ise ekstra pompa gerekebilir benim sistemimde olduğu gibi ama mobil sistem değilse pompa kesinlikle şart.
Selenoid vana+ termostat + kombinin kendi pompasinin kademesini yukselt yeterliydi.bosa masraf ne yazik. Emekde var.ac kapa da kombinin jarti cabuk arza verir.
İyi diyordunuzda kardeşim tesisatda 800 metre boru döşeli 25/5 pompa vardı 32/8 pompa takdım son kademede o bile yetersiz geliyor tabi kombi degil katı yakıt kazanda kullanıyoruz yani kollektorlere bi pompa daha koysaydım keşke diye demiyor degilim.
Semih hocam merhabalar bizim eve de yerden ısıtma yapılacak da ben de sizin gibi debi ayarlı kollektör almıştım yalnız bu işleri yağan birisi ile konuştum dedi ki bana abi boşa para vermişsin çünkü sen mavi kollektöre vana motoru ve oda termostatı kullanmadığın sürece hiçbir anlamı olmayacak dedi katılıyor musun buna
Vailant pompa 75watt bana birşey anlatmıyor değeri nedir..
Bak sana link atacam tercüme et oku . Bu işi Turkiyede biliyorum diyene öğretirsin eline su dökemez. Seni tebrik ederin
Link i nereden bulabilirim acaba.?
@@semihakn7183
Bu arada Türkiye de bu işi bilen 5 kişi ya var ya yok . Bursa ya yakınsan benim bir öğrencim var Cumaali elimden geldiğince bu işi ona öğrettim bilgine..
Örnek . WILO pompa 25/1-6 .. bu rakamlar nedir .. Örnek 6 rakamı 6m yükseklik ifade eder .
Pompa da 22w16 yazar
Bu pompanın üretim tarihidir . Yani 22 hafta ( w. Woche. Hafta) demek 16.. üretim yılı 2016. Gibi . Yolladim sayfa çok işine yarar
Hocam bendede aynı düzenek konuldu tek sigortaya aç kapa yapmak zorunda kalıyorum ek pompayı devre içi ve kapamak için daha basit bir işlem varmı baymak kombim kaplolu oda termostadi var baymak novidens ekstra 28 kw
Kocaeli civarında iseniz sizi bu sorundan kurtarabiliriz.