14- Kuram Oluşturma Çalışmaları / Nitel Araştırma Yöntemleri

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 5 фев 2025
  • #KuramOluşturma #NitelAraştırma #BilimselAraştırma #TezYazımı
    Yeni videolarımız için abone olabilir, bildirimlerinizi açabilir, videolarımızı beğenebilirsiniz.
    Kuram Oluşturma Çalışmaları
    Kuram oluşturma deseni, olgulara ilişkin kuramlar ortaya koymaya odaklanır. Kuram oluşturma çalışmaları sağlık biliminde yapılan çalışmalardan ortaya çıkmıştır. İlk kuram oluşturma çalışmasında yaşamlarının son günlerini yaşayan hastalarla birlikte yürütülen çalışmalarda uzmanların bu hastalarla olan etkileşiminin boyutları ortaya konarak bu etkileşime ilişkin yeni açıklamalara ve kavramlara ulaşılmıştır.
    Kuram oluşturma deseni olgubilim deseniyle benzerlik gösterir ancak olgubilim çalışmaları olguları anlamlandırmakla ilgilenir, kuram ortaya koymaya çalışmaz.
    Kuram oluşturma çalışmalarında veri toplama ve analizi işlemleri birlikte yürütülür. Bu çalışmalarda “karşılaştırmalı analiz” denilen bir yönteme başvurulur. Ulaşılan kavram, olgu ve bulgular sonraki veri toplama sürecinde kullanılır.
    Kuram oluşturma çalışmalarında elde edilen kavram ve temalar kuramın ilk işaretçileridir. Araştırmacı elde edilen bu kavram ve temalarla ilgili veri toplama ve analiz etme işlemlerini devam ettirir. Bunlar topladığı ek verilerle sürekli olarak test eder ve açıklamalar geliştirir.
    Kuram oluşturma çalışmalarında veri toplama aracı olarak kullanılan gözlem ve görüşme formları çalışmanın sonuna kadar son biçimini almaz, değişikliğe uğrar.
    Bir çalışmanın Kuram Oluşturma desenine uygun olabilmesi için;
    «Kuramsal Örnekleme,
    Kuramsal Duyarlılık,
    Sürekli Karşılaştırma,
    Kodlama Süreci,
    Odak Kategorinin veya Olgunun Örüntüsünü Tanımlayan Temel Sosyal Sürecin Keşfedilmesi» şeklinde bazı anahtar stratejileri içermesi gerekmektedir.
    KURAMSAL ÖRNEKLEME
    Araştırmacının dikkatlice verisini topladığı, kuramı kendiliğinden ortaya çıkabileceği şekilde geliştirmek için kodladığı ve analiz ettiği, ardından hangi veriyi toplanması gerektiğine ve onları nerede bulacağına karar verdiği, kuram üretmek için veri toplama sürecidir.
    KURAMSAL DUYARLILIK
    Basitçe veri hakkında tanımlayıcı ve önceden edinilmiş terimlerden daha çok «kuramsal terimlerle düşünme» olarak tanımlanmaktadır.
    Sadece kuramda ön yargılardan uzak olmak değil, var olan durum ve koşulların kurama etkisini de yorumlamak ve göz önüne almaktır.
    SÜREKLİ KARŞILAŞTIRMA İŞLEMİ
    Analiz sürecinin veri toplama ile aynı anda başlamasıdır. Sürekli karşılaştırma, verinin aynı anda toplanması ve analizi olup yöntemin köşe taşıdır.
    KODLAMA SÜRECİ
    Kuram Oluşturma’nın en önemli özelliği, araştırmacının başkalarının kavramlarını veride kullanmasının yerine veriden kendi kavramlarını üretebilmesidir. Bu nokta betimleyici nitel çalışmalarla Kuram Oluşturma'nın farkıdır.
    Veriler analiz edilirken kaydedilmiş tüm elde edilen veriler, görüşmeler satır satır çözümlenmeli daha sonra Kuram Oluşturma’nın temelini oluşturan verilerin sürekli karşılaştırması şeklinde yapılan kodlama sürecine geçilmelidir.
    Kod, iki veya üç kelime ile ana noktaları özetleyen bir kavram, söz ya da söz öbeğidir.
    TEMEL SOSYAL SÜRECİN KEŞFİ
    Kodlama ile alınan analitik notların bütünleştirilmesi sonucunda araştırılan olgu ve süreç için orta düzey bir kuram geliştirilmektedir.
    Sınırlı kapsamlı ve çok özet olmalarına rağmen orta düzey kuramlar, bir disiplinle ilgili somut olgular hakkında tahminler yapma, anlama ve açıklama kapasitelerine sahiptirler.

Комментарии • 6

  • @MelisSahin-oc2ys
    @MelisSahin-oc2ys 3 месяца назад +1

    Merhabalar hocam, bir hipotez kurup kontrollü deney yaparak herhangi bir şeyin başka bir şey üzerinde etkisini ölçmek istediğimde nicel araştırma yöntemi deneysel olurken nitel araştırma yöntemi kuram oluşturma mı oluyor?

    • @dr_ibrahimkaya
      @dr_ibrahimkaya  3 месяца назад

      Merhabalar hocam.
      Kontrollü deney yaparak herhangi bir şeyin başka bir şey üzerinde etkisini ölçmek istediğinizde hem nicel araştırma yönteminde hem nitel araştırma yönteminde deneysel olur (Konu başlığınızı net bilemiyorum ama bir şeyin etkisi incelenirken bu durum bazen nitelde de olabilir, bu sebeple yine deneysel olmaktadır).
      İyi çalışmalar dilerim.

  • @hacerbulutt2256
    @hacerbulutt2256 10 месяцев назад +1

    Hocam durum ve anlatı çalışmalarımız niye yok 😢😢😢😢

    • @dr_ibrahimkaya
      @dr_ibrahimkaya  10 месяцев назад +1

      Hocam merhabalar.
      Zaman buldukça video hazırlamaya çalışıyorum.
      Yine de elimden geldikçe hazırlamaya gayret edeceğim.
      İyi çalışmalar dilerim.

  • @duyguduygu2386
    @duyguduygu2386 10 месяцев назад +1

    Mrb hocam size bir sorum vardi. Bir yazarin japonca olcegi var. Malezyada bir yazar da bu japonca olcegi adapte edip ingilizce olarak malezyada valide etmis. Orijinal olcek japonca. Adapte edilmis olcek ise ingiluzce. Ben bu adapte olcegi ingilizce bilen turk ogrenciler uzerine uygulamak istiyorum. Uyugulayabilir miyim yoksa ille de orijinal olcegi mi kullanmak zorundayim?

    • @dr_ibrahimkaya
      @dr_ibrahimkaya  10 месяцев назад

      Hocam merhabalar.
      Sorunuza cevap verebilmek gerçekten oldukça zor.
      Benim şahsi düşüncem ölçeğin İngilizce versiyonunu kullanabileceğinizden yana ancak eğer danışmanınız varsa ona sormanızı tavsiye ederim.
      İyi çalışmalar dilerim.